Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Novak20

#45226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

sumirprimus wrote: 08/10/2025 15:01 najbolje bi bilo da nas eu primi kako smo i naucili preko reda i ovakve kakvi jesmo, jer bolji nikad necemo ni biti- a za dobrobit svih.
heljp eu pliz?
Najbolje bi bilo da nas EU okupira. :D
dr_Evil

#45227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Ja se uglavnom gasim iz ove rasprave. Nek izvini neko ako sam ga uvrijedio nije mi bila namjera. Ovakva rasprava je potrebna cesto da ljudi vide u kakvom je stanju drzava. Vazno je da vide i da je velikohrvatski projekt mnogo opasniji po BiH od velikosrpskog, cak i kad izgleda da ne postoji.

To nije razlog da ne krenemo naprijed, ali prvo i osnovno je da svi jedni druga priznamo licne i kolektivne identitete - onako kako ih ta grupa shvata. Moja rasprava o nepostojanju katolika u Hercegovini za vrijeme Stjepana Kosaca, a katolicizam je osnova hrvatskog identetita je samo primjer zasto ove rasprave nemaju smisla.

S druge strane je vazno da Bosnjaci razumiju politiku oko sebe, nametanje kolektivne krivnje za grijeh islama, te prikrivanje projekata okruzenja isticanjem kolektivog istocnog grijeha.

Mrka je kapa kako god da se okrene, ali neka to ne bude tiho.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#45228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

sumirprimus wrote: 08/10/2025 15:13

auu dupli standard a tamo govori mujici kako ga vrijedja i svasta govori a pazi rijecnika. prepodobnog chmolje cengica :lol:
za ljubitelja kabirijevog čmarnog kolutića se uvijek može napraviti izuzetak.
sumirprimus

#45229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Novak20 wrote: 08/10/2025 15:14
sumirprimus wrote: 08/10/2025 15:01 najbolje bi bilo da nas eu primi kako smo i naucili preko reda i ovakve kakvi jesmo, jer bolji nikad necemo ni biti- a za dobrobit svih.
heljp eu pliz?
Najbolje bi bilo da nas EU okupira. :D
evo ja se predajem odmah, dje se potpisuje kapitulacija?
KraljicaIzJajca

#45230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 14:20
moimoi wrote: 08/10/2025 14:16
Dozer wrote: 08/10/2025 14:03
Svakome je neki dedo ili pradedo bio u nekoj od tadasnjih sistemskih vojski i formacija, tako da je potpuno suludo uopste pricati o tome. Svakome se neki ckuncukun...dedo i/ili prababa konvertovao/la po nekom osnovu.

Ljudi dragi... :roll:

Hajde da se prica o sadasnjosti, o onome sta i kako dalje, kako djeci ostaviti nesto smisleno, pametno, svrsishodno, da mogu normalno zivjeti nakon nas... Jebala vas vise etno-nacional-vjerska nebuloza i prebrojavanje besmislenih krvnih zrnaca Bosnjakla, Hrvata i Srba, i ko je kada koga preobratio, hebao, itd....
Pa da ima vizije, pisali bi. Niko se ovim stvarima ne bi zamarao.
Al posto nema vizije… daj da se svadjamo.. ko.. kada i zasto… ko je kriv sto se ne ide naprjed etc.
Nije to svadja. Ne razumijem zasto svaki dan iznova moram uci na bosanskohercegovacki forum gdje ce neko da mi objasni da Bosnjaci nemaju veza sa Bosnjanima. Da su izmisljena nacija. Da se stidimo svoje krscanske proslosti iz doba Kraljevine.

Onda ce mi neko objasniti da Bosnjaci nisu postojali unutar OC nego su branili OC i bili Turci. Da Bosnjaci nisu postojali u NDH nisu bili fasisti. Da Bosnjaci nisu bili u partizanima i bili antifasisti. Da Bosnjaci nisu postojali u Jugi.

I onda ce mi objasniti da nemaju bosanski muslimani pravo uzeti neku drugu zastavu osim Varte, ali da svi drugi imaju i to ponosono.

A administracija samo cucla prst.

Da bismo krenuli naprijed, a to je neminovno, moramo prvo prestati jedni drugima da guramo prst u oko, bez obzira sta mislili, pristati na to da je svaki pojedinac ili kolektivo ono sta kaze da jeste i da mu ne diramo u to. To je osnova. Kad to poravnamo onda mozemo krenuti praviti zajednicki zivot naprijed.

Pored sumira, zavrzlame, novaka, prpe, i takvih slicnih to se nece desiti nikad, pa taman i da kraljica postane dedo.
Pa vi Bošnjaci stavljate bošnjaštvo iznad bosanstva, oops, da li ti je ovo nešto poznato. :D
sumirprimus

#45231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Chmoljo wrote: 08/10/2025 15:15

auu dupli standard a tamo govori mujici kako ga vrijedja i svasta govori a pazi rijecnika. prepodobnog chmolje cengica :lol:
laž! :lol:
sad koristi i lazi od onog navodno i prica se sa tema o izraleu :-) e moj cmoljo cengicu sto to ? :(
lazes i potvoris na tebvi je i da dokaze s da sam ljubitelj kabirija, nidje veze. tradicionalisto stara liberalna :lol:
Chmoljo

#45232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 15:15 Ja se uglavnom gasim iz ove rasprave. Nek izvini neko ako sam ga uvrijedio nije mi bila namjera. Ovakva rasprava je potrebna cesto da ljudi vide u kakvom je stanju drzava. Vazno je da vide i da je velikohrvatski projekt mnogo opasniji po BiH od velikosrpskog, cak i kad izgleda da ne postoji.

To nije razlog da ne krenemo naprijed, ali prvo i osnovno je da svi jedni druga priznamo licne i kolektivne identitete - onako kako ih ta grupa shvata. Moja rasprava o nepostojanju katolika u Hercegovini za vrijeme Stjepana Kosaca, a katolicizam je osnova hrvatskog identetita je samo primjer zasto ove rasprave nemaju smisla.

S druge strane je vazno da Bosnjaci razumiju politiku oko sebe, nametanje kolektivne krivnje za grijeh islama, te prikrivanje projekata okruzenja isticanjem kolektivog istocnog grijeha.

podržavam manje više sve što si pisao i to je ta problematika. i onda si u problemu i desno i lijevo.

sa jedne strane zamjera se podvlačenje linije i hajmo naprijed, sa druge strane zamjera se i detektovanje tog patroniziranja, svrstavanja u niže kategorije zbog islama, tog bošnjačkog istočnog grijeha.

ukratko popišat sve i isključit se.

najbolje.
Chmoljo

#45233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

sumirprimus wrote: 08/10/2025 15:17

sad koristi i lazi od onog navodno i prica se sa tema o izraleu :-) e moj cmoljo cengicu sto to ? :(
lazes i potvoris na tebvi je i da dokaze s da sam ljubitelj kabirija, nidje veze. tradicionalisto stara liberalna :lol:
tvoji postovi govore protiv tebe, ne ja.

ćao ćao.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#45234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 08/10/2025 15:17

Cmoki već sanja o apartmanu na Baricama....samo da znaš zarađuje ga preko naših leđa

ove će postove srednjoškolcu pokazivat i ložit ga...ja jesam im ga šukno
sumirprimus

#45235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

ono, smatram da sam dobio, vako su se igrali i nasi drzave u dejtnou bice to za 10 20 godina sve u redu ,sto bi rekli iz dubioze ako bogdaaaaaaaa :lol: :-)
dr_Evil

#45236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 15:16
Pa vi Bošnjaci stavljate bošnjaštvo iznad bosanstva, oops, da li ti je ovo nešto poznato. :D
Nije poznato i nikad ga nisam stavio. Krovna nacija mora doci odozdo, pocevsi od bosanskih HRvata pa onda bosanskih Srba. Projekt moze biti samo pozdravljen od Bosnjaka. Ja da odem u Siroki i kazem da su Bosanci dobio bi metak u celo, isto bi zavrsio u Banja luci, a Covic bi otisao u Brisel da pokaze tim primjerom da se radi na hegemoniji, majorizaciji i prinudnom oduzimanju katolickog identita Hrvata u BiH.

Izvolite promovisite da smo kao Albanci, svi Bosanci i Hercegovci nacionalno, a etnicki i vjerski sta god hoce. Ne prebacujte problem na drugog.

Bez obzira na rejs-a, imat cete punu podrsku Bosnjaka.
dale cooper

#45237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

Jebote sunce koji smor. :roll:
Tvrtko II Kotromanić

#45238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Chmoljo wrote: 08/10/2025 15:18
dr_Evil wrote: 08/10/2025 15:15 Ja se uglavnom gasim iz ove rasprave. Nek izvini neko ako sam ga uvrijedio nije mi bila namjera. Ovakva rasprava je potrebna cesto da ljudi vide u kakvom je stanju drzava. Vazno je da vide i da je velikohrvatski projekt mnogo opasniji po BiH od velikosrpskog, cak i kad izgleda da ne postoji.

podržavam manje više sve što si pisao i to je ta problematika. i onda si u problemu i desno i lijevo.

sa jedne strane zamjera se podvlačenje linije i hajmo naprijed, sa druge strane zamjera se i detektovanje tog patroniziranja, svrstavanja u niže kategorije zbog islama, tog bošnjačkog istočnog grijeha.

ukratko popišat sve i isključit se.

najbolje.
:thumbup:
i za tebe i za zlog doktora
sumirprimus

#45239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

JoseMujica wrote: 08/10/2025 15:20

Cmoki već sanja o apartmanu na Baricama....samo da znaš zarađuje ga preko naših leđa

bogme kak prica, i slaze se sa evilom,a dole brate nema bosnje da nije u sdfa, cak su i ovi iz sdpa u sdfa svi su sda, osim casnih izuzetaka(pozdrav raji) za zabirnut se, ovo ce bit najveci haman transfer na forumu jos od prpe chmoljo cengic :lol: :kiss: :bih:
JoseMujica

#45240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 08/10/2025 15:21
JoseMujica wrote: 08/10/2025 15:20

bogme kak prica, i slaze se sa evilom,a dole brate nema bosnje da nije u sdfa, cak su i ovi iz sdpa u sdfa svi su sda, osim casnih izuzetaka(pozdrav raji) za zabirnut se, ovo ce bit najveci haman transfer na forumu jos od prpe chmoljo cengic :lol: :kiss: :bih:
para vrti đe burgija nemre ;-)
sumirprimus

#45241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

@prpa halalitel mu i primatel chmolju cengica punopravno u svoje forumske redove?
KraljicaIzJajca

#45242 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil wrote: 08/10/2025 15:20
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 15:16
Nije poznato i nikad ga nisam stavio. Krovna nacija mora doci odozdo, pocevsi od bosanskih HRvata pa onda bosanskih Srba. Projekt moze biti samo pozdravljen od Bosnjaka. Ja da odem u Siroki i kazem da su Bosanci dobio bi metak u celo, isto bi zavrsio u Banja luci, a Covic bi otisao u Brisel da pokaze tim primjerom da se radi na hegemoniji, majorizaciji i prinudnom oduzimanju katolickog identita Hrvata u BiH.

Izvolite promovisite da smo kao Albanci, svi Bosanci i Hercegovci nacionalno, a etnicki i vjerski sta god hoce. Ne prebacujte problem na drugog.

Bez obzira na rejs-a, imat cete punu podrsku Bosnjaka.
Pa Ustav države ne prepoznaje Bosance, već Srbe Hrvate i Bošnjake :D

Daj pomozi prijedlogom, kako promijeniti takvo sranje od Ustava.

Drugo, Bošnjaci se na ovoj temi uzajamno sukobljavaju SDFA versus sadašnja Bošnjačka Trojka. Nema ništa od Bosnjačkog napretka za BiH, jer seru svojom politikom isto kao Srbi i Hrvati u BiH.
black

#45243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by black »

dale cooper wrote: 08/10/2025 15:21 Jebote sunce koji smor. :roll:
smorovi tacnije
jusuf maskovic

#45244 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by jusuf maskovic »

čitava tema jest zapravo jedna velika fikcija. Sve se temelji na odnosu tri naroda odnosno njihovih političkih predstavnika.

Naroda koji su nastali isključivo na vjerskoj osnovi.

Koji su genetski i jezično toliko srodni da se povećalom traže razlike i namjerno

friziraju jezično povijesne činjenice, kako bi se još više udaljili, te poslužili nekim skrivenim faktorima za manipulaciju i igru njihovim
životima.

Kakva glupost. Ne radi se o nikakva tri naroda nego o tri izmanipulirane vjersko-interesne skupine .

Nisu čak ni vjerske, jer pravi vjernici ne rade razlike među ljudima na nacionalnoj ni vjerskoj osnovi.

Sekularizam bi nešto dobra donio. Možda.
JoseMujica

#45245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

jusuf maskovic wrote: 08/10/2025 15:31 čitava tema jest zapravo jedna velika fikcija. Sve se temelji na odnosu tri naroda odnosno njihovih političkih predstavnika.

Koji su genetski i jezično toliko srodni da se povećalom traže razlike i namjerno

friziraju jezično povijesne činjenice, kako bi se još više udaljili, te poslužili nekim skrivenim faktorima za manipulaciju i igru njihovim
životima.

Kakva glupost. Ne radi se o nikakva tri naroda nego o tri izmanipulirane vjersko-interesne skupine .

Nisu čak ni vjerske, jer pravi vjernici ne rade razlike među ljudima na nacionalnoj ni vjerskoj osnovi.

teško će ovdje sekularizam zadugo proći...prvo te tri različite vjere su imale tri različita historijska iskustva u različitim periodima i drugo, modernizam sa svojim idejama, nije uspio preći tu zvjersku granicu, tako da je ona samo prevedena u nacionalnu

dug je taj put tranzicije čobana u građane
sumirprimus

#45246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

kad udjes u sustinu mi i jesmo jedan narod, a podijeljeni po vjerskoj osnovi, isti jaje jajetu.
drug_profi

#45247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 08/10/2025 15:41 kad udjes u sustinu mi i jesmo jedan narod, a podijeljeni po vjerskoj osnovi, isti jaje jajetu.
To.
Samo džaba govorit...
Krize identiteta...
KraljicaIzJajca

#45248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

jusuf maskovic wrote: 08/10/2025 15:31 čitava tema jest zapravo jedna velika fikcija. Sve se temelji na odnosu tri naroda odnosno njihovih političkih predstavnika.

životima.

Netočno, svaki vjernik teži višem broju vjernika njegove religije.
Hakiz

#45249 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:46
Dozer wrote: 08/10/2025 12:38 Mislim da i o tome postoji dovoljno zapisa, a po njima Bosanska crkva nikad nije prihvacena od strane Rima/Vatikana/Pape, i smatrana je heretickom.

S druge strane, postoje i zapisi o prelasku bosnjaNske vlastele na islam zbog raznoraznih licnih materijalnih koristi, ali i cuvanja glave (tu dolazimo na ono "nema prisile u vjeru", sto pada u vodu, jer prisila moze biti direktna i indirektna).
Meni je smiješno da se na forumu mnogi opravdavaju da nemaju kršćanske korijene, eto, svi im bili heretici. :lol:
A da ti prvo naučiš o heretičkim crkvama zapadno od Konsantinopolja?

To jesu kršćanske crkve. Ali, ne slijede potpuno rimokatoličku doktrinu. Ne priznaju papu. Čak i Isus im nije bitan, jevanđelja takođe. Kršćani su u veoma širokom shvatanju tog pojma. Takvi su bili katari, takva je bila Stara Crkva Bosanska. Zbog toga su od rimokatoličke crkve i pape proglašavane heretičkim.

Kršćanstvo nije samo rimokatolicizam. Rimokatolicizam je samo jedan, dominantni ali samo jedan, od pravaca kršćanstva. I danas na istoku postoje drugi pravci kršćanstva. Ne hrišćanstva, ne pravoslavlja/ortodoksije, nego kršćanstva.

Na primjer, kopti u Egiptu slijede dva smjera, ortodoksni (pravoslavni) koptski smjer, ali i katolički koptski smjer, koji nije u potpunosti jednak rimokatoličkom, papinskom.

Nije to sve crno-bijelo. Nemaš jednostavne odgovore.

Tako da kada kategorički tvrdiš "laž", malo se zamisli.

Bošnjani nisu Bogumili. Bogumili su sljedbenici bugarskog popa Bogumila, meni oni nisu Bošnjani. Bošnjani su pripadnici Stare Crkve Bosanske, autohtona religija prostora Bosne i Hercegovine. Padom Rima, pihvatili donekle kršćanstvo, ali nikada papinsku vlast, rimokatoličku dogmu. Otuda i sukobi sa (hrvatskim) banovima, vladarima, koji su postali potpuno rimokatolici. Možda zbog toga Hrvati iz HDZ-a danas insistiraju na "legitimnim Hrvatima", nisu kao podanici pape podnosili nezavisnost Bošnjana tada, pa ni danas Bosanaca (i Hercegovaca :-D ). Muka im što su se odrekli slavenskih bogov zaa papu, dok su Bošnjani uvijek, pa i kada su postali slabi kršćani, ipak čuvali nezavisnost od moćnog pape :wink:

Mrze "nelegitimne" jer ih podsjećaju na vlastitu slabost :lol:

Šteta što su se Bošnjani te nezavisnosti odrekli prihvatajući jako islam, ali to je druga priča. To je bio iznuđen potez, toliko su ih papa i rimokatolici progonili da im je islam došao kao osveta rimokatolicima.

Da su Hrvati i rimokatolici, papa, bili blaži prema Bošnjanima, možda bi danas problem za HDZ "nelegitimnih" bio manji. Možda bi danas kršćana, raznih pravaca, što Bošnjana, što rimokatolika, u BiH bilo 50 %, a muslimana 17 %, to jeste bio zamijenjen odnos muslimana i katolika u odnosu na današnji.

Ali, sami su to napravili krutošću u prošlosti, pa sada je tako kako je.
KraljicaIzJajca

#45250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Hakiz wrote: 08/10/2025 16:09
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:46
Dozer wrote: 08/10/2025 12:38 Mislim da i o tome postoji dovoljno zapisa, a po njima Bosanska crkva nikad nije prihvacena od strane Rima/Vatikana/Pape, i smatrana je heretickom.

S druge strane, postoje i zapisi o prelasku bosnjaNske vlastele na islam zbog raznoraznih licnih materijalnih koristi, ali i cuvanja glave (tu dolazimo na ono "nema prisile u vjeru", sto pada u vodu, jer prisila moze biti direktna i indirektna).
Meni je smiješno da se na forumu mnogi opravdavaju da nemaju kršćanske korijene, eto, svi im bili heretici. :lol:
A da ti prvo naučiš o heretičkim crkvama zapadno od Konsantinopolja?

To jesu kršćanske crkve. Ali, ne slijede potpuno rimokatoličku doktrinu. Ne priznaju papu. Čak i Isus im nije bitan, jevanđelja takođe. Kršćani su u veoma širokom shvatanju tog pojma. Takvi su bili katari, takva je bila Stara Crkva Bosanska. Zbog toga su od rimokatoličke crkve i pape proglašavane heretičkim.

Kršćanstvo nije samo rimokatolicizam. Rimokatolicizam je samo jedan, dominantni ali samo jedan, od pravaca kršćanstva. I danas na istoku postoje drugi pravci kršćanstva. Ne hrišćanstva, ne pravoslavlja/ortodoksije, nego kršćanstva.

Na primjer, kopti u Egiptu slijede dva smjera, ortodoksni (pravoslavni) koptski smjer, ali i katolički koptski smjer, koji nije u potpunosti jednak rimokatoličkom, papinskom.

Nije to sve crno-bijelo. Nemaš jednostavne odgovore.

Tako da kada kategorički tvrdiš "laž", malo se zamisli.

Bošnjani nisu Bogumili. Bogumili su sljedbenici bugarskog popa Bogumila, meni oni nisu Bošnjani. Bošnjani su pripadnici Stare Crkve Bosanske, autohtona religija prostora Bosne i Hercegovine. Padom Rima, pihvatili donekle kršćanstvo, ali nikada papinsku vlast, rimokatoličku dogmu. Otuda i sukobi sa (hrvatskim) banovima, vladarima, koji su postali potpuno rimokatolici. Možda zbog toga Hrvati iz HDZ-a danas insistiraju na "legitimnim Hrvatima", nisu kao podanici pape podnosili nezavisnost Bošnjana tada, pa ni danas Bosanaca (i Hercegovaca :-D ). Muka im što su se odrekli slavenskih bogov zaa papu, dok su Bošnjani uvijek, pa i kada su postali slabi kršćani, ipak čuvali nezavisnost od moćnog pape :wink:

Mrze "nelegitimne" jer ih podsjećaju na vlastitu slabost :lol:

Šteta što su se Bošnjani te nezavisnosti odrekli prihvatajući jako islam, ali to je druga priča. To je bio iznuđen potez, toliko su ih papa i rimokatolici progonili da im je islam došao kao osveta rimokatolicima.

Da su Hrvati i rimokatolici, papa, bili blaži prema Bošnjanima, možda bi danas problem za HDZ "nelegitimnih" bio manji. Možda bi danas kršćana, raznih pravaca, što Bošnjana, što rimokatolika, u BiH bilo 50 %, a muslimana 17 %, to jeste bio zamijenjen odnos muslimana i katolika u odnosu na današnji.

Ali, sami su to napravili krutošću u prošlosti, pa sada je tako kako je.
Joj Hakiz, izgleda da nisi nikad sreo muslimana koji zna svoje porijeklo, jer dio istih su prolazili na Islam prilično kasno, i to u 19st.
Post Reply