Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil

#45126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 08/10/2025 12:18
Spoiler
Show
canvra888 wrote: 07/10/2025 18:33 Kako ne znamo?

Eto ta dva pitanja su direktno vezana jedno za drugo, zato ih i jesam pitao i postavio jedno ispod drugog.

Sam si odgovorio, Bošnjaci nisu imali svoju državu i bili su prisiljeni da naprave taj pomenuti izbor.

Šta se dešavalo sa Bošnjacima koji su se protivli sistemu? Je li treba napominjati da je činjenica da su u Jasenovcu bili ubijani i Bošnjaci koji su odbili biti dio onih koji koji su činili zločince pod NDH?
3. Po nekim procjenama, iznad 50%.
Ja sam pitao o procentu u pogledu cijele NDH, ne samo u kontekstu jedinica u BiH.

U cijeloj NDH, po procjenama, procenat Bošnjaka u domobranima je bio 10-15%, u Ustašama oko 30%. Dakle, u svakom slučaju, žestoka manjina nasuprot Hrvata.
Fabrikujes. Koliko je Bosnjaka zivjelo izvan BiH? Logicno je da se ovo pitanje moze odnositi samo na Bosnjake u BiH.
4. Mislim da niko ne stavlja nikoga u isti rang s bilo kim po pitanju ratnih zlocina, ali isto tako je besmisleno negirati i falsifikovati istorijske cinjenice o tome samo jer se danas pripada tom nekom narodu/vjeri. Ako se to radi tako, a radi se, onda je poistovjecivanje potpuno opravdano u tom smislu.
Ovaj odgovor je opet klasično razvodnjavanje priče i neodgovaranje nedvosmisleno i direktno na dato pitanje.

Dakle, da ponovim, pitanje je bilo "Koje su to još sistemski sprovedene zločine mimo one unutar NDH radili pa da ih stavljaš u isti rang sa Hrvatima i Srbima?"

Evil je napisao da sve što možeš napisati za Hrvate i Srbe, da možeš i za Bošnjake, u toku kada je diskusija bila o zločinima, ratu i ubijanju. Dakle, izjednačavanje.

Ja onda opet pitam ovo gore navedeno pitanje - mimo zločina koje su počinili pod NDH (u kojoj su kao vojsci svakako bili manjima u cjelokupnoj slici, i u domobranima i u Ustašama), koji su to još sistemski sprovedeni zločini Bošnjaka bili da bi se mogli staviti na isti stepen sa Hrvatima i Srbima?

Još odgovor nisam dobio.
Neces ni dobiti zeljeni odgovor jer takav ne postoji. Stvari se ne mogu posmatrati na taj tvoj nacin, jer tvoja postavka je zapravo razvodnjavanje. A tako je upravo iz razloga koji ti navedoh iznad - podrucje zivljenja.

Ovo je isto kao da pitas koliko su zlocina pocinili Italijani u Poljskoj u WW2. Zanemarivo malo, zar ne, a tako je jer ih nije ni bilo u Poljskoj, ali su bili dio nacisticke falange.
Ne znam ni o kakvom negiranju i falsikovanju pričaš, kad sam fino odmah jučer naveo da Bošnjaci jesu činili zločine pod NDH, čiji su vrhovni orkestratori bili Hrvati. Isto tako, činjenica je da nisu bili ni idejni tvorci tih zločina (ali jesu saučesnici), niti su imali svoju državu u ime koje su radili te zločine, niti su bili dominantan narod u izvršenju tih zločina. Sve činjenice.
I OK. Ali, pitanje je bilo i koliko je Bosnjaka bilo u NDH, i kada si dobio konkretan odgovor, a koji se moze odnositi samo na podrucje na kojem su Bosnjaci zivjeli, onda okreces pricu na sire poimanje.

Sad smo opet na onoj kad si ti pricao da Bosnjaka bas i nije bilo u partizanima, i kad smo pricali o procentima mrtvih. Jednostavno kap naroda daje kap snage, bez obzira jel pricamo o NDH ili partizanima. Ali isto tako ako upotrijebimo logiku canvra888, onda ne mozemo reci da je partizanski pokret bosnjacki(dijelom), ako vec kazemo da se u NDH nisu nista pitali(pa nije njihova), bez obzira sto jednak broj Bosnjaka poginuo u NDH formacijama kao u Armiji BiH. S druge strane kad se uci povijest uci se o hrvatsko-ugarskom kraljevstvu, panta convecta, dize se svoj status makar on bio gori nego polozaj Bosne u OC.

Da li je neko imao izbora, koliko je i bitno. Nije svako zelio ici ni u partizane. Imam jednog u familiji, preselio prije par godina. 2 puta bjezao iz ustasa i dva puta iz partizana, vazno mu bilo samo krompiru sadit. S druge strane cinjenicno stanje je da i autonomaska linija - je takodjer htjela u autonomij u sklopu rajha i kao takva je punila redove SS divizija, nije trazila da se odvoji od rajha i predje na neku drugu stranu.
dr_Evil

#45127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 08/10/2025 12:21
dr_Evil wrote: 08/10/2025 12:09
kakabanja213 wrote: 08/10/2025 12:01
Ovo si bas odlicno napisao. Ne mogu da prihvate da su tadasnji stanovnici ove zemlje bilo da su se nazivali Bosnjani, Srbi ili Hrvati iz raznoraznih razloga prestali da budu to i odlucili da vise ne budu katolici ili pravoslavci i presli na islam. Mogu ih nazivati poturicama ili kakvim god hoce imenima ali su oni ovdje svoji na svome.
Nema hajra komsija, i nema nacina naprijed.
Ne moze ni biti sve dok se u glavama ljudi nalazi falsifikovana istorija, kategorije i vrijednosti. Najtragicnije je sto ni danas, i pored svih mogucih informacija dostupnih na par klikova, vecina niti zeli niti razumije istorijske kontekste u razlicitim vremenima.
A poistovjecivanje danasnjih postavki s onima od prije 100-300-600+ godina jednostavno ne vodi nicemu jer spada u mitomaniju.
Bas to, kad se shvati da je Bosna konglomerat raznih plemena, etnija, ostataka rimskog carstva, ostataka OC, pa i Austrije koja je ovdje dovela razne narode, i da je kao takva postala jedno zahvaljujuci najprije svom reljefu, onda mozda krenemo naprijed. Ali mrka kapa bojim se.
Dozer

#45128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dozer »

kakabanja213 wrote: 08/10/2025 12:01 Ovo si bas odlicno napisao. Ne mogu da prihvate da su tadasnji stanovnici ove zemlje bilo da su se nazivali Bosnjani, Srbi ili Hrvati iz raznoraznih razloga prestali da budu to i odlucili da vise ne budu katolici ili pravoslavci i presli na islam. Mogu ih nazivati poturicama ili kakvim god hoce imenima ali su oni ovdje svoji na svome.
U vrijeme kada su se ljudi ovdje nazivali BosnjaNima, nije bilo ni Srba ni Hrvata. Bili su samo Bosnjani katolicke i pravoslavne vjere (pravoslavne nesto vrlo malo u danasnjoj jugoistocnoj Hercegovini), i bogumili.
Pa onda svi oni postadose Bosnjaci s dolaskom Osmanlija, da bi tek u 19. vijeku s dolaskom AU katolici postali Hrvati, pravoslavci (koje su Osmanlije importovale u Bosnu iz Srbije) postadose Srbi, a Bosnjaci ostadose samo muslimani.

U prevodu - svi su se ovdje kroz vrijeme konvertovali ovako ili onako, neko vjerski, neko etnicki, neko oboje.
Hakiz

#45129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

drug_profi wrote: 08/10/2025 11:51
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 09:37 Bošnjaci nisu nikad ni imali, jer srednjovijekovna Bosna nema nikakve veze sa Bošnjacima/muslimanima.
Kako ba ovo izvali?
Otkud su ovi ljudi ovdje? Pali s Marsa?
Autohtoni narod koji osjeća posebnost i razliku spram drugih naroda.
Baštini sve od Batona, preko Tvrtka pa do Husein kapetana, i na kraju NOP-a.

I neki se od njih danas nazivaju nacionalnim imenima susjednih država, što je zapravo njihovo pravo, ali i zabluda.
Ovo si bas odlicno napisao. Ne mogu da prihvate da su tadasnji stanovnici ove zemlje bilo da su se nazivali Bosnjani, Srbi ili Hrvati iz raznoraznih razloga prestali da budu to i odlucili da vise ne budu katolici ili pravoslavci i presli na islam. Mogu ih nazivati poturicama ili kakvim god hoce imenima ali su oni ovdje svoji na svome.
A još "gore" je kada se vide razlozi zašto su prešli na islam. Možda zbog ponašanja tadašnjih vlasti, što crkvenih, što svjetovnih, prema njima?

Samo, mislim da većina onih koji su prešli na islam nisu to uradili prelazivši sa katoličanstva i pravoslavlja. Većina su bili pripadnici Stare Bosanske Crkve, religije koju je papa proglasio heretičkom. Zbog pape ih je i svjetovna vlast proganjala, pa im je otomsnka okupacija došla kao "spas". A kako su Otomani bili muslimani, to je prirodno smrt Stare Bosaasnke Crkve reinkrnirana životom u islamu.
dr_Evil

#45130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 08/10/2025 12:31
drug_profi wrote: 08/10/2025 11:51

Kako ba ovo izvali?
Otkud su ovi ljudi ovdje? Pali s Marsa?
Autohtoni narod koji osjeća posebnost i razliku spram drugih naroda.
Baštini sve od Batona, preko Tvrtka pa do Husein kapetana, i na kraju NOP-a.

I neki se od njih danas nazivaju nacionalnim imenima susjednih država, što je zapravo njihovo pravo, ali i zabluda.
A još "gore" je kada se vide razlozi zašto su prešli na islam. Možda zbog ponašanja tadašnjih vlasti, što crkvenih, što svjetovnih, prema njima?

Samo, mislim da većina onih koji su prešli na islam nisu to uradili prelazivši sa katoličanstva i pravoslavlja. Većina su bili pripadnici Stare Bosanske Crkve, religije koju je papa proglasio heretičkom. Zbog pape ih je i svjetovna vlast proganjala, pa im je otomsnka okupacija došla kao "spas". A kako su Otomani bili muslimani, to je prirodno smrt Stare Bosaasnke Crkve reinkrnirana životom u islamu.
Zanimljivo je da to je bio stav nasih profesora tokom Jugoslavije(kad se ko nije smjelo), i pocetkom RBIH. Danas ova nova generacija, na celu sa Emirom Filipovicem, kojeg zaista cijenim vrhunski je, odbija stav o heretizmu Crkve Bosanske, nego gura pricu o dualizmu te crkve(stav slican komsijskim zemljama). Sto je valjda ok... ne smijemo ulaziti u nauku. Ali bit ce zanimljivo vidjeti sta ce se izroditi iz toga.
Dozer

#45131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dozer »

Mislim da i o tome postoji dovoljno zapisa, a po njima Bosanska crkva nikad nije prihvacena od strane Rima/Vatikana/Pape, i smatrana je heretickom.

S druge strane, postoje i zapisi o prelasku bosnjaNske vlastele na islam zbog raznoraznih licnih materijalnih koristi, ali i cuvanja glave (tu dolazimo na ono "nema prisile u vjeru", sto pada u vodu, jer prisila moze biti direktna i indirektna).
dječak sa šibicama

#45132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dječak sa šibicama »

Sve moderne nacije su i nastale u 19 stoljecu, zaboga.

Neki ne znaju ni osnove teme o kojoj raspravljaju :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#45133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

dječak sa šibicama wrote: 08/10/2025 12:42 Sve moderne nacije su i nastale u 19 stoljecu, zaboga.

Neki ne znaju ni osnove teme o kojoj raspravljaju :-)
nisu baš sve, al je to bilo vrijeme kada su se razvijale nacionalne ideje

taj voz su Bošnjaci fulili, jer nisu bili svjesni vremena u kojem žive i šta se oko njih dešava....a itekako su mogli napraviti državu u vrijeme pokreta za autonomiju
Hakiz

#45134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 12:34
Hakiz wrote: 08/10/2025 12:31

Zanimljivo je da to je bio stav nasih profesora tokom Jugoslavije(kad se ko nije smjelo), i pocetkom RBIH. Danas ova nova generacija, na celu sa Emirom Filipovicem, kojeg zaista cijenim vrhunski je, odbija stav o heretizmu Crkve Bosanske, nego gura pricu o dualizmu te crkve(stav slican komsijskim zemljama). Sto je valjda ok... ne smijemo ulaziti u nauku. Ali bit ce zanimljivo vidjeti sta ce se izroditi iz toga.
Ma, da.

Geldajući sa strane, meni Stara Crkva Bosanska i sva ta sudbina liči na ono šta su u Francuskoj prošli katari.

Katarizam (/ˈkæθərɪzəm/ KATH-ər-iz-əm; od starogrčkog: καθαροί, romanizirano: katharoí, "čisti") bio je kršćanski kvazi-dualistički i pseudo-gnostički pokret koji je napredovao u sjevernoj Italiji i južnoj Francuskoj između 12. i 14. vijeka. Osuđeni kao heretička sekta od strane Katoličke crkve, njeni sljedbenici su prvo napadnuti albigenskim krstaškim ratom, a kasnije i srednjovjekovnom inkvizicijom, koja ih je iskorijenila do 1350. godine. Oko milion je zaklano, obješeno ili spaljeno na lomači.
Catharism (/ˈkæθərɪzəm/ KATH-ər-iz-əm;[1] from the Ancient Greek: καθαροί, romanized: katharoí, "the pure ones"[2]) was a Christian quasi-dualist and pseudo-Gnostic movement which thrived in northern Italy and southern France between the 12th and 14th centuries.[3] Denounced as a heretical sect by the Catholic Church, its followers were attacked first by the Albigensian Crusade and later by the Medieval Inquisition, which eradicated them by 1350. Around one million were slaughtered, hanged, or burned at the stake.[4][5][6][7]
https://en.wikipedia.org/wiki/Catharism
dr_Evil

#45135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 08/10/2025 12:38 Mislim da i o tome postoji dovoljno zapisa, a po njima Bosanska crkva nikad nije prihvacena od strane Rima/Vatikana/Pape, i smatrana je heretickom.

S druge strane, postoje i zapisi o prelasku bosnjaNske vlastele na islam zbog raznoraznih licnih materijalnih koristi, ali i cuvanja glave (tu dolazimo na ono "nema prisile u vjeru", sto pada u vodu, jer prisila moze biti direktna i indirektna).
Ne sporim, niti ko spori taj o neprihvatanju od strane Rima, zapravo sve je polazilo od Ugarskog kralja koji je zelio Bosnu i de facto. Ali danas je sporan taj dio o bogumilstvu. Mislim meni nije, nego novoj generaciji profesora. Ne ulazeci u ispravnost, samo navodim dva stava. Nemam ja dovoljno znanja da bih uopste dovodio njihov stav u pitanje, ni starih ni novih profesora.
sumirprimus

#45136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

i tako umjesto pritiska na izabrane politicare da se grade putevi ( i projektna dokumentacija) po kratkom postupku kao i pristup eu, vracamo ce na istoriju sta je starije bosna il bosnjaci. tu je bosna tu su i njeni stanovnici ne mrdaju samo su se podijelili po vjerskom, etnickom i nacionalnom savu.
tuga
s tim da kada se prica o srednjovjekovnoj bosni, do okupacije osmanlija, istorijski fakat je da je to bila krscanska zemlja. ljiljani su krscanski simbol. zasto se odricati tog dijela svoje istorrije?
dr_Evil

#45137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Evo dosao sumir da nam objasni da se mi odricemo Kraljevine jer je bila krscanska, a tesko mu pada jer nije bila katolicka. Nece on da kaze da se bosanski katolici odricu posljednje bosanske kraljice jer nije umrla u Vatikanu kao Katarina. Ali eto, neko se odrice. Ne spominje se cesto ni da je Katarina morala biti krstena, to jest preuzeti katolicanstvo- ne pase ni to.

Nikad nisam cuo nikoga da se odrice Kraljevine, niti krscanstva, kao ni da bjezi od toga da smo prije krscanstva imali svoje bogove po kojima se jos zovu toponimi Bosne.

Ali valjda hoce sumir da nam kaze da se svi trebamo vratit vjeri pradjedovoj, kako je Strosmajer govorio macem ako treba. A ovi sta se odricu krscanstva mu jos cuvaju ulicu u sred Sehera.
Vjecita_zavrzlama

#45138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

PreWiBa wrote: 08/10/2025 01:14
Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 01:08
PreWiBa wrote: 08/10/2025 01:04 Naravno da su Albanci uzor.

I ne, nema to nikakve veze sa religijom, pa i Turci su vjernici pa je uvijek Türkiye na prvom mjestu.

Jedinstvo, organizacija dijaspore, jasan odnos prema državi, percipiranom neprijatelju. Nema kod njih likova koji se prodaju za šaku maraka u Srebrenici. Možda i ima, ali to bude kratkog daha.

Imaju drugačije poimanje vjere u identitetu, ali to je njihova interna stvar.
Ovi botovi, kao što je vidio i Evil, to koriste kao doublespeak da se treba asimilirati potpuno, što je baš obrnuto. Ili to koriste za animiranje identiteta.
Ha.
Zamišljam da osoba u Prištini kaže "ja nisam Albanac, ja sam samo Kosovar", pa tome od tog lika bi se familija odrekla preko novina.
Mi nemamo identitet.Ja se jos sjecam kad nije mogla proci utakmica bez bar 5,6 turskih zastava… to tek skoro ukinuto

Mi smo vjecito identitet gradili kroz vjeru i tek skoro se to mjenjati pocelo.A albanci, njima je tako oduvijek.I opet, poznavajuci albance vise oni zive islamski edeb od nas.. npr albanke i danas imaju onaj islamski stid , porodicni zivot puno vise lici na islam nego kod nas itd. a opet su u boljoj situaciju vezano za identitet
To ti lijepo govori u svoje ime. Turska zastava, zelene, to je više da se afirmiše religija nego nacionalni identitet, kakve to ima veze s ičim?
Ja nisam vidio da je stereotipični mahač turskom zastavom ikada završio sa spikom "svi su krivi", ili u "drugom taboru". To mahanje zastavom se poteže potpuno bezveze.

Albanci su puno, puno konzervativniji. Ali, uopće me ne interesuje kako oni formiraju svoj identitet, to je sasvim interna stvar. Evo, Jevreji su bukvalno istovremeno vjerska I etnička grupa, hoćeš reći da nemaju identitet?
Itekako sam u pravu,i to znas ako imas dovoljno godina

Sjeti se utakmica s pocetka 2000ih , na stadionima kad god igra BIh masa turskih zastava.Hvala Bogu pa to zabranise velikim dijelom preko medija jer se dobro sjecam tekstova tipa ”sramota” ”turcenje”( dokaz da medijski shaming ima uticaja)

Bosnjaci kasne nekih 100 godina najmanje za ostalim narodima vezano za identitet
dr_Evil

#45139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 13:10
Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 01:08

Mi nemamo identitet.Ja se jos sjecam kad nije mogla proci utakmica bez bar 5,6 turskih zastava… to tek skoro ukinuto

Mi smo vjecito identitet gradili kroz vjeru i tek skoro se to mjenjati pocelo.A albanci, njima je tako oduvijek.I opet, poznavajuci albance vise oni zive islamski edeb od nas.. npr albanke i danas imaju onaj islamski stid , porodicni zivot puno vise lici na islam nego kod nas itd. a opet su u boljoj situaciju vezano za identitet
To ti lijepo govori u svoje ime. Turska zastava, zelene, to je više da se afirmiše religija nego nacionalni identitet, kakve to ima veze s ičim?
Ja nisam vidio da je stereotipični mahač turskom zastavom ikada završio sa spikom "svi su krivi", ili u "drugom taboru". To mahanje zastavom se poteže potpuno bezveze.

Albanci su puno, puno konzervativniji. Ali, uopće me ne interesuje kako oni formiraju svoj identitet, to je sasvim interna stvar. Evo, Jevreji su bukvalno istovremeno vjerska I etnička grupa, hoćeš reći da nemaju identitet?

Sjeti se utakmica s pocetka 2000ih , na stadionima kad god igra BIh masa turskih zastava.Hvala Bogu pa to zabranise velikim dijelom preko medija jer se dobro sjecam tekstova tipa ”sramota” ”turcenje”( dokaz da medijski shaming ima uticaja)

Bosnjaci kasne nekih 100 godina najmanje za ostalim narodima vezano za identitet
OK, zasto onda bosanski Srbi i bosanski Hrvati masu hrvatskim i srbijanskim zastavama? Hajde da se sjetimo kako su to radili devedesetih ovi 100 godina prije, khm...

https://hercegovina.in/fotovideo-mora-b ... u-mostaru/

Ali eto, neki se ponose time da su ih ucili da budu Hrvati 90ih, a nekima se namece stid.
sumirprimus

#45140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 13:08 Evo dosao sumir da nam objasni da se mi odricemo Kraljevine jer je bila krscanska, a tesko mu pada jer nije bila katolicka. Nece on da kaze da se bosanski katolici odricu posljednje bosanske kraljice jer nije umrla u Vatikanu kao Katarina. Ali eto, neko se odrice. Ne spominje se cesto ni da je Katarina morala biti krstena, to jest preuzeti katolicanstvo- ne pase ni to.

Nikad nisam cuo nikoga da se odrice Kraljevine, niti krscanstva, kao ni da bjezi od toga da smo prije krscanstva imali svoje bogove po kojima se jos zovu toponimi Bosne.

Ali valjda hoce sumir da nam kaze da se svi trebamo vratit vjeri pradjedovoj, kako je Strosmajer govorio macem ako treba. A ovi sta se odricu krscanstva mu jos cuvaju ulicu u sred Sehera.
naravno nisam jednom to cuo uzivo. sta je nas probem sa srednjovjekovnom bosnom prije okupacije ili kaok se ovde kaze dolaska osmanlija.
pa cuj stari, vjera manje vise, svakako se da mijenjat ne? :D
zato su bili banovi a ne neki stari slavenski nazivi za plemice kako vec jelte... :lol:
kulin ban, vladislav, katarina, sjtepan, kosace :kiss: :bih:
pozdrav domovini
Last edited by sumirprimus on 08/10/2025 13:20, edited 1 time in total.
KraljicaIzJajca

#45141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

PM72 wrote: 08/10/2025 10:41
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 10:38
PM72 wrote: 08/10/2025 10:33

Ah ta povjest :lol:
Zašto srbima koji su starosjedioci u Hrvatskoj niste dali ista prava nego ih protjerali a one koji su ostali -pobili?
Licemjerno je traziti za sebe ono sto nedaš drugima.
Radili ste bošnjacima i BiH ono isto što su pobunjeni srbi Hrvatskoj.Sve isto.
Jbt, u RSrpskoj masa Srba iz Hrvatske imaju putovnice i imovinu u Hrvatskoj. Slabo si Informiran.

Ali zato je jebena Slovenija početkom rata obrisala identitete svima koji su radili u Sloveniji tokom YU! Doslovno i danas se vode szdske parnice.
Znam pogotovo oni u selima po Krajini,skoro je bila "obljetnica" i polaganje cvijeća starcima kojima je HV nakon oluje došao da podjeli domovnice...
Ne provaljuj se živa bila,pun mi je ...
Jbg, isprazni ga adekvatno... umjesto da opovrgavaš činjenice, dakle, imaju putovnice i imovinu, to im Hrvarska nije zabranila!
dr_Evil

#45142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 08/10/2025 13:17
dr_Evil wrote: 08/10/2025 13:08 Evo dosao sumir da nam objasni da se mi odricemo Kraljevine jer je bila krscanska, a tesko mu pada jer nije bila katolicka. Nece on da kaze da se bosanski katolici odricu posljednje bosanske kraljice jer nije umrla u Vatikanu kao Katarina. Ali eto, neko se odrice. Ne spominje se cesto ni da je Katarina morala biti krstena, to jest preuzeti katolicanstvo- ne pase ni to.

naravno nisam jednom to cuo uzivo. sta je nas probem sa srednjovjekovnom bosnom prije okupacije ili kaok se ovde kaze dolaska osmanlija.
pa cuj stari, vjera manje vise, svakako se da mijenjat ne? :D
Toliki je stid ta vjera da se povjesnicari iz petnih zila trude da dokazu nepostojanje Crkve bosanske, a istocni istoricari trude stalno da dokazu da je bila pravoslavna, jer'vo sta ce drugo biti.

A cuj stari, vjera manje vise, ako je postojalo doseljavanje Slavena, to jest nekih Srba i Hrvata, onda je apsolutno tacna teza da su primili krscanstvo od lokalnog romanizovanog stanovnistva - dobrovoljno, ali uz noz od Bizanta ispod vrata.
sumirprimus

#45143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

a sta su nam osmanlije zauzvrat dale, osim prodali nas za saku dukata, i povukli se, ostavili zemlju neizgradjenu narod nepismen. razjedinjen.
i opet se slave, nevjerovatno.
realno bosna se tek pocela izgradjivat dolaskom austrougara. a zazivjela je tek od 1945 ako cemo realno.
Vjecita_zavrzlama

#45144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil wrote: 08/10/2025 13:16

OK, zasto onda bosanski Srbi i bosanski Hrvati masu hrvatskim i srbijanskim zastavama? Hajde da se sjetimo kako su to radili devedesetih ovi 100 godina prije, khm...

Ali eto, neki se ponose time da su ih ucili da budu Hrvati 90ih, a nekima se namece stid.
Jel moram objasnit razliku?

srbin tvrdi da je Srbija majka hrvat da je Hrvatska.Dakle njemu je za ponosa to i reci ce punim plucima ja volim Svoju maticu, i punim plucima govore i to da su Bosbjaci- turci i da treba nazad u Tursku…. Stoga im nase mahanje dodje kao jack pot

Bosnjaci turci nisu i nadji mi bosnjaka koji se nece uvrijedit i psovat da mu kazes poturico ili turcine??

Stoga to nije isto
PM72

#45145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:20
PM72 wrote: 08/10/2025 10:41
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 10:38

Jbt, u RSrpskoj masa Srba iz Hrvatske imaju putovnice i imovinu u Hrvatskoj. Slabo si Informiran.

Ali zato je jebena Slovenija početkom rata obrisala identitete svima koji su radili u Sloveniji tokom YU! Doslovno i danas se vode szdske parnice.
Znam pogotovo oni u selima po Krajini,skoro je bila "obljetnica" i polaganje cvijeća starcima kojima je HV nakon oluje došao da podjeli domovnice...
Ne provaljuj se živa bila,pun mi je ...
Jbg, isprazni ga adekvatno... umjesto da opovrgavaš činjenice, dakle, imaju putovnice i imovinu, to im Hrvarska nije zabranila!
Kakve bona činjenice? :lol:
Previše imam iskustva da se ne palim na tU propagandU...
sumirprimus

#45146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 13:21

Toliki je stid ta vjera da se povjesnicari iz petnih zila trude da dokazu nepostojanje Crkve bosanske, a istocni istoricari trude stalno da dokazu da je bila pravoslavna, jer'vo sta ce drugo biti.

A cuj stari, vjera manje vise, ako je postojalo doseljavanje Slavena, to jest nekih Srba i Hrvata, onda je apsolutno tacna teza da su primili krscanstvo od lokalnog romanizovanog stanovnistva - dobrovoljno, ali uz noz od Bizanta ispod vrata.
nije stvar stida dobri mo evile, nego notorni fakat. bila je crkva bosanska, ali je bila i banovina. bili su ljiljani.
i bilo je krscana kako god ih vi sad ofarbali i uljepsali.
isti je to narod. samo se haman vjera i imena mijenjala. sad tako je kako je. bosna je opet.
nama su osmanlije ostavile samo problem u amanet nista vise.
Last edited by sumirprimus on 08/10/2025 13:23, edited 1 time in total.
svesuper25

#45147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by svesuper25 »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 13:16

ti da nije katolika,tj,franjevaca ,ne bi ni dan danas znao o bosanskom kraljevstvu,banovima i kraljevima.Jedini oni su cuvali stare spise.Danas ne bi ni znao za Tvrtkove ljiljane da nije katolika.Da Bosna je bila prije dolaska turaka,vecinski katolicka.Tebe ocito to boli.Uporno pokusavas da promjenis istoriju bosne,kao turci su bili ok,a sve ostalo nije.Pa ti turci su unistili bosnu,od identiteta pa do obicaja.
Vjecita_zavrzlama

#45148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

sumirprimus wrote: 08/10/2025 13:22 a sta su nam osmanlije zauzvrat dale, osim prodali nas za saku dukata, i povukli se, ostavili zemlju neizgradjenu narod nepismen. razjedinjen.
realno bosna se tek pocela izgradjivat dolaskom austrougara. a zazivjela je tek od 1945 ako cemo realno.
Austrougari zatekli tesku nepismenost, i jedan nas bosnjo na youtube poceo branit kako su bosnjaci tada ”znali harfove”… dodje turkinja(kemalistica) sa osmanskin podatcina- procenat nepismenih i u njihovim spisama vecinski, dakle nismo ni harfove znali :D
KraljicaIzJajca

#45149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 10:52
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 10:29
PM72 wrote: 08/10/2025 10:22

Ok,imaju i hrvati svoju pa su htjeli komad naše...
Pa ne vaše, iakopovijesne granice su se pomjerale, jer, gdje su Bošnjaci bili tokom odlaska Osmanlija, ah, krenuli za istim u današnju Tursku. Dakle, Bošnjaci ni tad nisu imali želju boriti se za vlastitu teritoriju, iako je AU doslovno novčano dogovoreno sa Osmanlijama dobila teritorije BiH.
Doslovno svaki grad osim Mostara se suprostavio ulasku AU u Bosnu. Pocevsi od prvog sukoba kod Banja Luke gdje se Hadzi Lojo suprostavio Josipu Filipovicu udruzenim snagama pravoslavaca i muslimana, pa sve do Sarajeva gdje smo imali vodje otpora Semsekadica te Salih Tucica.

U Mostaru je doslo do neke vrste izdaje, gdje je muftija shvativsi da se ne mozemo oduprijeti napadima vojske odlucio sacuvati zivote ljudi te minirao otpor, platio je glavom i narod ga je ubio.

Sta je prethodilo ulasku Austrije u BiH. Suzivot je bio miniran ulaskom strane agenture u Bosni iz pravca Ugarske, Srbije i CG koji su prvi put poremetili suzivot u BiH - rezultat toga je bio da se pokaze na Berlinskom kongresu da OC ne moze garantovati mir i sigurnost krscana u Bosni. OC je uradilo sve da unisti elitu te sprijeci moguci otpor Bosnjaka - ne zaboravimo da je sam Rizvanbegovic koji je stao uz Sultana i minirao pokret za autonomiju na kraju rekao "Ne moze se Bosnom vladati bez Bosnjaka", a nakon ponizenja rekao Latasu "Vlahu i vlaski sine, ako sam nesto pogrijesio vodi me mom Pasadinu pa nek mi on sudi", licki vlah je ove rijeci shvatio ozbiljno i znao da Pasa i dalje ima jake prijatelje pa se prepao i istu ga noc ubio.

Bajke o nepruzanju otpora AUstriji ostaviti za povijest. Mi smo more krvi prolili za odbrane granica BiH nakon Karlovackog mira. Ali povijest se uci tako da je Josip Filipovic hrvatski plemic i hrvatski vojnik koji se borio za hrvatske teritorije, dok su s druge strane turci branili granice Osmanskog carstva.

E to je razlika izmedju ucenja povijesti, istorije i historije - i test na kojem su Bosnjaci nazalost pali.
Evil, da, to znam, no pišem o nepostojanju otpora Bošnjaka u tadašnjoj politici ili grupe vojnih gerilaca, ali, isti ti Bošnjaci, su istovremeno ratovali u okviru AU vojske, kao i kasnijem otporu civila koji su masovno odlazili u današnju Tursku. To znači, da je u Bošnjaka oduvijek postojao otpor i suradnja sa okupatorima. Drugo, radi religije , nepismenosti, loše politike, nisu nikad razvili na vrijeme jedinstveni identitet. Smiješno je uvijek kriviti Srbe i Hrvate jer Bošnjaci su uradili niz pogrešnih odluka tokom prethodnih 120 godina.
sumirprimus

#45150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 13:26
sumirprimus wrote: 08/10/2025 13:22 a sta su nam osmanlije zauzvrat dale, osim prodali nas za saku dukata, i povukli se, ostavili zemlju neizgradjenu narod nepismen. razjedinjen.
Austrougari zatekli tesku nepismenost, i jedan nas bosnjo na youtube poceo branit kako su bosnjaci tada ”znali harfove”… dodje turkinja(kemalistica) sa osmanskin podatcina- procenat nepismenih i u njihovim spisama vecinski, dakle nismo ni harfove znali :D
kazu bilo je skola, kojih? medresa? ima li kakvih univerziteta, skolovanih ljudi, inzenjera, doktora.
kod nas je bio skolovan covjek ako je zavrsio vjersku skolu. fakat.
a svjetovno jbo to, teska zaostalost u svakom segmentu.
isto ko sto je sad skupo gradit puteve.
treba biti realan, st asmo dobra dobili, osim jada? ja ne vidim
Post Reply