isto mislim. jebte zivimo u filmskoj regresiji samo nije film, nego nasi zivoti. i to je ono sto i mene najvise srkleti, ali kak starim sve je manje moj problem, nek se time bave nove generacije. posteno.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:04
Puno sam citao tekstova o tom periodu.Austrougari slali cak izaslanike iz Beca u Mostar da ubijede stsnovnike da djecu salju u skolu, dodje nas ”veli bosnjak” sa stavom ”dosta je nama mekteb necete nas nikada ptudjiti od islama” .Nakon toga im beclija rekao- cinite nepravdu vasoj djeci i vas stav ce dovesti do toga da ce vasoj djeci drugi narodi gazde biti”
Jednostavno tolika zadrtost zaostalost, trebao je jedan Tito da to iskorijeni silom.Ali vracaju se lagano od 90ih
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
sumirprimus
#45201 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
Novak20
-
Vjecita_zavrzlama
#45203 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Isto mislim .vidim ne mozes puno promjeniti, bitno da djecu ne odgajam u tome toliko je do menesumirprimus wrote: ↑08/10/2025 14:41isto mislim. jebte zivimo u filmskoj regresiji samo nije film, nego nasi zivoti. i to je ono sto i mene najvise srkleti, ali kak starim sve je manje moj problem, nek se time bave nove generacije. posteno.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:04
Puno sam citao tekstova o tom periodu.Austrougari slali cak izaslanike iz Beca u Mostar da ubijede stsnovnike da djecu salju u skolu, dodje nas ”veli bosnjak” sa stavom ”dosta je nama mekteb necete nas nikada ptudjiti od islama” .Nakon toga im beclija rekao- cinite nepravdu vasoj djeci i vas stav ce dovesti do toga da ce vasoj djeci drugi narodi gazde biti”
Jednostavno tolika zadrtost zaostalost, trebao je jedan Tito da to iskorijeni silom.Ali vracaju se lagano od 90ih
- dr_Evil
#45204 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ti si jedan od uzroka ove rasprave. Faktor negiranja identiteta zbog kojih ne mozemo krenuti naprijed, ili ti ga sto bi Balas rekao "Putuj Europo i nemoj vise cekati na nas". Doduse kako je sad stanje u Europi nece oni nigdje, mozda ih i stignemo.
-
Vjecita_zavrzlama
#45205 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pni koji se protive da bosnjaci masu turskim zastavama su 99% drugi bosnjaci.dr_Evil wrote: ↑08/10/2025 14:20Nije to svadja. Ne razumijem zasto svaki dan iznova moram uci na bosanskohercegovacki forum gdje ce neko da mi objasni da Bosnjaci nemaju veza sa Bosnjanima. Da su izmisljena nacija. Da se stidimo svoje krscanske proslosti iz doba Kraljevine.moimoi wrote: ↑08/10/2025 14:16Pa da ima vizije, pisali bi. Niko se ovim stvarima ne bi zamarao.Dozer wrote: ↑08/10/2025 14:03
Svakome je neki dedo ili pradedo bio u nekoj od tadasnjih sistemskih vojski i formacija, tako da je potpuno suludo uopste pricati o tome. Svakome se neki ckuncukun...dedo i/ili prababa konvertovao/la po nekom osnovu.
Ljudi dragi...
Hajde da se prica o sadasnjosti, o onome sta i kako dalje, kako djeci ostaviti nesto smisleno, pametno, svrsishodno, da mogu normalno zivjeti nakon nas... Jebala vas vise etno-nacional-vjerska nebuloza i prebrojavanje besmislenih krvnih zrnaca Bosnjakla, Hrvata i Srba, i ko je kada koga preobratio, hebao, itd....
Al posto nema vizije… daj da se svadjamo.. ko.. kada i zasto… ko je kriv sto se ne ide naprjed etc.
Onda ce mi neko objasniti da Bosnjaci nisu postojali unutar OC nego su branili OC i bili Turci. Da Bosnjaci nisu postojali u NDH nisu bili fasisti. Da Bosnjaci nisu bili u partizanima i bili antifasisti. Da Bosnjaci nisu postojali u Jugi.
I onda ce mi objasniti da nemaju bosanski muslimani pravo uzeti neku drugu zastavu osim Varte, ali da svi drugi imaju i to ponosono.
A administracija samo cucla prst.
Da bismo krenuli naprijed, a to je neminovno, moramo prvo prestati jedni drugima da guramo prst u oko, bez obzira sta mislili, pristati na to da je svaki pojedinac ili kolektivo ono sta kaze da jeste i da mu ne diramo u to. To je osnova. Kad to poravnamo onda mozemo krenuti praviti zajednicki zivot naprijed.
Pored sumira, zavrzlame, novaka, prpe, i takvih slicnih to se nece desiti nikad, pa taman i da kraljica postane dedo.
srbima i hrvatima pase da se ti turcis
- dr_Evil
#45206 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne quotam ovaj post zbog gramatike, za to me najmanje boli dupe, ne znam je ni ja. Nego - tita mi ko da je ovo pisala ista osobaVjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:47Isto mislim .vidim ne mozes puno promjeniti, bitno da djecu ne odgajam u tome toliko je do menesumirprimus wrote: ↑08/10/2025 14:41isto mislim. jebte zivimo u filmskoj regresiji samo nije film, nego nasi zivoti. i to je ono sto i mene najvise srkleti, ali kak starim sve je manje moj problem, nek se time bave nove generacije. posteno.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:04
- dr_Evil
#45207 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Prije bih si ruku osjekao nego uzeo zastavu koja je dozvolila okupaciju i aneksiju Bosne.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:49
Pni koji se protive da bosnjaci masu turskim zastavama su 99% drugi bosnjaci.
Nek Srbima i Hrvatima pase, ali je vazno da Bosnjaci razumiju dimnu bombu i da glasno govore o istoj.
-
sumirprimus
#45208 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Isto tako.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:47Isto mislim .vidim ne mozes puno promjeniti, bitno da djecu ne odgajam u tome toliko je do menesumirprimus wrote: ↑08/10/2025 14:41isto mislim. jebte zivimo u filmskoj regresiji samo nije film, nego nasi zivoti. i to je ono sto i mene najvise srkleti, ali kak starim sve je manje moj problem, nek se time bave nove generacije. posteno.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:04
Manjina smo al nas ima .
-
Novak20
#45209 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Hajde ne laži. Javio sam se samo par puta.
Ne da nešto negiram nego da kažem ono što si i sam zaključio nakon kilometra teksta i uzalud potrošenog dana.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#45210 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
isti im sensei.dr_Evil wrote: ↑08/10/2025 14:49Ne quotam ovaj post zbog gramatike, za to me najmanje boli dupe, ne znam je ni ja. Nego - tita mi ko da je ovo pisala ista osobaVjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:47Isto mislim .vidim ne mozes puno promjeniti, bitno da djecu ne odgajam u tome toliko je do menesumirprimus wrote: ↑08/10/2025 14:41
isto mislim. jebte zivimo u filmskoj regresiji samo nije film, nego nasi zivoti. i to je ono sto i mene najvise srkleti, ali kak starim sve je manje moj problem, nek se time bave nove generacije. posteno.![]()
-
sumirprimus
#45211 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
ne znaci mi troska energije otliko da bih pazio na ispravno napisan post forummu, iskerno.dr_Evil wrote: ↑08/10/2025 14:49Ne quotam ovaj post zbog gramatike, za to me najmanje boli dupe, ne znam je ni ja. Nego - tita mi ko da je ovo pisala ista osobaVjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:47Isto mislim .vidim ne mozes puno promjeniti, bitno da djecu ne odgajam u tome toliko je do menesumirprimus wrote: ↑08/10/2025 14:41
isto mislim. jebte zivimo u filmskoj regresiji samo nije film, nego nasi zivoti. i to je ono sto i mene najvise srkleti, ali kak starim sve je manje moj problem, nek se time bave nove generacije. posteno.![]()
jednom shvati ako hoces, ne lazem, nemam potrebe,nemam dupli nik ne vrijedite mi toliko u zivotu
-
sumirprimus
#45212 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
nist acudno slican se slicnom radujeChmoljo wrote: ↑08/10/2025 14:52isti im sensei.dr_Evil wrote: ↑08/10/2025 14:49Ne quotam ovaj post zbog gramatike, za to me najmanje boli dupe, ne znam je ni ja. Nego - tita mi ko da je ovo pisala ista osobaVjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:47
Isto mislim .vidim ne mozes puno promjeniti, bitno da djecu ne odgajam u tome toliko je do mene![]()
sdfa u dusi
najnovije prpe u najavi. au kakvbi to bio transfer , sok ko kad je komsic otiso u sda
ps. znak interpunkcije namjerno pomjern udesno
- Chmoljo
#45213 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
stvarno ti preporučujem da podigneš otirač ispred ulaznih vrata i potražiš rožnate odsjekline.
objasnilo bi mnogo toga.
objasnilo bi mnogo toga.
-
sumirprimus
#45214 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
pa ko onda mase turskkim zastavam po mostaru moj eviledr_Evil wrote: ↑08/10/2025 14:51Prije bih si ruku osjekao nego uzeo zastavu koja je dozvolila okupaciju i aneksiju Bosne.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2025 14:49
Pni koji se protive da bosnjaci masu turskim zastavama su 99% drugi bosnjaci.
Nek Srbima i Hrvatima pase, ali je vazno da Bosnjaci razumiju dimnu bombu i da glasno govore o istoj.
-
sumirprimus
#45215 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
napisi nokte slobodno ne pravi se, a isto dangubis po cijele dane ovde na forumu jos i u moderatorskoj ulozi.
ozbiljno imate otirace, one sakupljace bacila i raznoraznih fujeva ispred kucnog praga?
daaaaamn
ps. i priznaj da si sdfa u dusi bar. tradicionalist okej, eto bar ko cenigc u sdpu
- dr_Evil
#45216 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Uletio si klizeci pravo kad je trebalo i prebacio stafetu. A nije to samo od danas ova rasprava. Iskreno, ja se pitam do kada cemo mi voditi ove rasprave. Realno, desnica jaca na svim stranama, ovo mora zavrsit sa krvi - ne stasa nikakva intelektualna elita kao ona iz hrvatskog proljeca 68-e, srbijanske vlade Nikezica, ili bosanskih komunista iz Krajine.Novak20 wrote: ↑08/10/2025 14:52Hajde ne laži. Javio sam se samo par puta.
Ne da nešto negiram nego da kažem ono što si i sam zaključio nakon kilometra teksta i uzalud potrošenog dana.![]()
Sta realno ocekujete?
-
sumirprimus
#45217 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
najbolje bi bilo da nas eu primi kako smo i naucili preko reda i ovakve kakvi jesmo, jer bolji nikad necemo ni biti- a za dobrobit svih.
heljp eu pliz?
heljp eu pliz?
-
KraljicaIzJajca
#45218 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Isti izronili nakon posljednjeg rata, zato vam i jeste loše u vlastitoj državi!dr_Evil wrote: ↑08/10/2025 13:59Vidi, Bosna, kao i sve ostale juznoslavenske drzave su uvijek ili makar najvecu vecinu svojih postojanja(u bilo kojem obliku) bili dio vecih carstava ili saveznistva. Prema tome Bosnjacima nije bio problem prilagoditi se AUstrougarskoj, najvecoj tamnici naroda, kako su joj tepali. U istoj su tamnici bili Hrvati, Slaveni, Dalmatinci, Dubrovcani, Srbi, Vojvodjani, i mnogi drugi manji narodi. Austrougarska se trudila u pocetku svojski da dobije Bosnjake na svoju stranu, naravno iz sebicnih ugarskih razloga - ali Bosnjacima je to pogodovalo. Reci da Bosnjaci nisu imali neki cilj nezavisne Bosne, je kao i reci da Hrvati nisu imali isti, jedno je ideja drugo je bilo kakav pokusaj realizacije iste. Hrvatska imala svoj sabor unutar AU, divno imala je i Bosna - ali se presucuje. Bosnjaci suradjivali sa okupatorom - pa zar to nisu radile sve teritorije i svi narodi unutar AU, OC, ili bilo koje drzave? Hrvati i Dalmatinci su ginuli za AU gdje god su stigli, a i samarali stanovnistvo po Austriji kad je zatrebalo i dosao ferman od Cara. Pravila prve bracne noci se ne biljeze po Bosni, ali po Slavoniji su bili standard.KraljicaIzJajca wrote: ↑08/10/2025 13:28Evil, da, to znam, no pišem o nepostojanju otpora Bošnjaka u tadašnjoj politici ili grupe vojnih gerilaca, ali, isti ti Bošnjaci, su istovremeno ratovali u okviru AU vojske, kao i kasnijem otporu civila koji su masovno odlazili u današnju Tursku. To znači, da je u Bošnjaka oduvijek postojao otpor i suradnja sa okupatorima. Drugo, radi religije , nepismenosti, loše politike, nisu nikad razvili na vrijeme jedinstveni identitet. Smiješno je uvijek kriviti Srbe i Hrvate jer Bošnjaci su uradili niz pogrešnih odluka tokom prethodnih 120 godina.dr_Evil wrote: ↑08/10/2025 10:52
Doslovno svaki grad osim Mostara se suprostavio ulasku AU u Bosnu. Pocevsi od prvog sukoba kod Banja Luke gdje se Hadzi Lojo suprostavio Josipu Filipovicu udruzenim snagama pravoslavaca i muslimana, pa sve do Sarajeva gdje smo imali vodje otpora Semsekadica te Salih Tucica.
U Mostaru je doslo do neke vrste izdaje, gdje je muftija shvativsi da se ne mozemo oduprijeti napadima vojske odlucio sacuvati zivote ljudi te minirao otpor, platio je glavom i narod ga je ubio.
Sta je prethodilo ulasku Austrije u BiH. Suzivot je bio miniran ulaskom strane agenture u Bosni iz pravca Ugarske, Srbije i CG koji su prvi put poremetili suzivot u BiH - rezultat toga je bio da se pokaze na Berlinskom kongresu da OC ne moze garantovati mir i sigurnost krscana u Bosni. OC je uradilo sve da unisti elitu te sprijeci moguci otpor Bosnjaka - ne zaboravimo da je sam Rizvanbegovic koji je stao uz Sultana i minirao pokret za autonomiju na kraju rekao "Ne moze se Bosnom vladati bez Bosnjaka", a nakon ponizenja rekao Latasu "Vlahu i vlaski sine, ako sam nesto pogrijesio vodi me mom Pasadinu pa nek mi on sudi", licki vlah je ove rijeci shvatio ozbiljno i znao da Pasa i dalje ima jake prijatelje pa se prepao i istu ga noc ubio.
Bajke o nepruzanju otpora AUstriji ostaviti za povijest. Mi smo more krvi prolili za odbrane granica BiH nakon Karlovackog mira. Ali povijest se uci tako da je Josip Filipovic hrvatski plemic i hrvatski vojnik koji se borio za hrvatske teritorije, dok su s druge strane turci branili granice Osmanskog carstva.
E to je razlika izmedju ucenja povijesti, istorije i historije - i test na kojem su Bosnjaci nazalost pali.
Bosnjaci nisu razvili svoj identitet? Zar ovo nije sebicno reci, ako identitet nije postojao cemu onda tolika borba za vrijeme Austrougarske da se izbrise ime Bosnjak i Bosanski jezik? Identitet je postojao, ali on je morao da nestane, i za to imamo puno pravo da krivimo Srbe i Hrvate - Bosnjaci nisu imali mnogo mehanizama otpora u trenutku kada je Bosna bila porazena sila. MOgu kriviti begovat i ulemu koja je pristajala na ustupke prema ovim navedenim za agrarnu reformu, oni jesu izdajnici.
Za vrijeme AU Bošnjaci nisu bili poput kategorije današnjeg etničkog identiteta!
- dr_Evil
#45219 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da znas ne bi se prosipala, do 1910 nije bilo etnickog popisivanja u Austrougarskoj(BiH) iskljucivo vjerski, a to sam vec objasnio i rekao. Kako je biti podstanar u vlastitoj drzavi de mi reci? Zulja li te sto ti nema podstanarskog etnickog naziva u vlastitoj drzavi? Nijednog toponima koji bi imao tvoje etnicko ime?KraljicaIzJajca wrote: ↑08/10/2025 15:03
Isti izronili nakon posljednjeg rata, zato vam i jeste loše u vlastitoj državi!
Za vrijeme AU Bošnjaci nisu bili poput kategorije današnjeg etničkog identiteta!
Na sve vam mogu odgovoriti, jer kao sto rekoh druzba pere krvrzice. Popustite, gusite se u svom smradu.
-
sumirprimus
#45220 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
tacno ko na casu istorije, kad sam samo konto, sta upisat u srednjoj da se kotarisem istorije 
-
KraljicaIzJajca
#45221 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Zajebavam forumaša koji se nepismeno izrazio. Pogledaj moj post iznad svog.video wrote: ↑08/10/2025 13:57Ljubav aha, koja je sada svrha ovih tvojih upisa o Bosnjacima?KraljicaIzJajca wrote: ↑08/10/2025 13:50A odakle su došli naseljavanjem Bosne?drug_profi wrote: ↑08/10/2025 13:40
To što ti govoriš je netačno. Zapravo je fašizam i na sramotu je tebi.
Bošnjaci su pominjani i u starim zapisima kao narod koji naseljava Bosnu.
već u 19. stoljeću se daje nacionalni predznak tom nazivu.
Konstitutivni su od 1943 u BiH.
Zapravo je potpuno nebitno kako se i kad narod izborio za svoje sadašnje ime.
Bitno je jedino da je taj narod tu od pamtivjeka. A jeste.
Svako ima pravo da se izjasni kako se osjeća, i niko nema pravo da to nekom osporava.
Sutra da Bošnjaci odluče da se zovu Klingonci, ima li neko pravo da to ospori?
Sta je pisac hotio da kaze?
Jel' se meni cini il' sugerises da su isti ovdje visak je su, po tebi, odnekle aterirali na tlo Bosne te da su trebali po izdajnickom pozivu is stambola(ovo je moje misljenje) svi iseliti u isti?
- Chmoljo
#45222 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
pisaću kako mi kurcu ćejf, pravo da ti kažem.sumirprimus wrote: ↑08/10/2025 14:57napisi nokte slobodno ne pravi se, a isto dangubis po cijele dane ovde na forumu jos i u moderatorskoj ulozi.
ozbiljno imate otirace, one sakupljace bacila i raznoraznih fujeva ispred kucnog praga?
daaaaamn
ps. i priznaj da si sdfa u dusi bar. tradicionalist okej, eto bar ko cenigc u sdpu![]()
![]()
hoćeš se šokirat i ako ti kažem da i guzicu perem?
-
KraljicaIzJajca
#45223 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bome, primjetim da si se dezorijentirao, jer pišeš kljakave pretpostavke o mojim stavovima.dr_Evil wrote: ↑08/10/2025 15:07Da znas ne bi se prosipala, do 1910 nije bilo etnickog popisivanja u Austrougarskoj(BiH) iskljucivo vjerski, a to sam vec objasnio i rekao. Kako je biti podstanar u vlastitoj drzavi de mi reci? Zulja li te sto ti nema podstanarskog etnickog naziva u vlastitoj drzavi? Nijednog toponima koji bi imao tvoje etnicko ime?KraljicaIzJajca wrote: ↑08/10/2025 15:03
Isti izronili nakon posljednjeg rata, zato vam i jeste loše u vlastitoj državi!
Na sve vam mogu odgovoriti, jer kao sto rekoh druzba pere krvrzice. Popustite, gusite se u svom smradu.
-
sumirprimus
#45224 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
auu dupli standard a tamo govori mujici kako ga vrijedja i svasta govori a pazi rijecnika. prepodobnog chmolje cengicaChmoljo wrote: ↑08/10/2025 15:12pisaću kako mi kurcu ćejf, pravo da ti kažem.sumirprimus wrote: ↑08/10/2025 14:57napisi nokte slobodno ne pravi se, a isto dangubis po cijele dane ovde na forumu jos i u moderatorskoj ulozi.
daaaaamn
ps. i priznaj da si sdfa u dusi bar. tradicionalist okej, eto bar ko cenigc u sdpu![]()
![]()
hoćeš se šokirat i ako ti kažem da i guzicu perem?
-
Novak20
#45225 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne pokrivam se sa MI i nikada nisam.dr_Evil wrote: ↑08/10/2025 14:58Uletio si klizeci pravo kad je trebalo i prebacio stafetu. A nije to samo od danas ova rasprava. Iskreno, ja se pitam do kada cemo mi voditi ove rasprave. Realno, desnica jaca na svim stranama, ovo mora zavrsit sa krvi - ne stasa nikakva intelektualna elita kao ona iz hrvatskog proljeca 68-e, srbijanske vlade Nikezica, ili bosanskih komunista iz Krajine.
Sta realno ocekujete?
Ja ne očekujem ništa osim nastavka rahat patnje, nazadovanja u svemu, nepotrebnih političkih svađa i kockanja u želji za dominacijom.
Kakve će biti posljedice svega nabrojanog, mogu da naslutim ali neću da napišem.