Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

KraljicaIzJajca

#45176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

drug_profi wrote: 08/10/2025 13:51
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:46 Meni je smiješno da se na forumu mnogi opravdavaju da nemaju kršćanske korijene, eto, svi im bili heretici.
Pa jel se sa vjerom mjenja nacionalna pripadnost?
I šta je sve izmikasano u bućkurišu.
I onda odlučiš da odabereš neku zastavu umjesto da shvatiš da si ti dio ove zemlje i dio ljudi oko sebe koji su ti neki rod u daljem koljenu, bez obzira na vjeru koju sad imaju.
Ma pusti šuplju priču o rodoslovlju, tad su nam i Kelti, Rimljani, stari Grči i Vikinzi rod. :D

Svako bira ono što mu je najvažnije i najpametnije.
KraljicaIzJajca

#45177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

drug_profi wrote: 08/10/2025 13:52
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:50 A odakle su došli naseljavanjem Bosne?
MOLIM? :-)
Napisao si " narod koji naseljava Bosnu" , zajebavam te :D

A dobro, Bosna je bila i van današnjih njenih granica, ne znam o kojoj Bosni uopće pišeš.
Dozer

#45178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dozer »

KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:46
Dozer wrote: 08/10/2025 12:38 Mislim da i o tome postoji dovoljno zapisa, a po njima Bosanska crkva nikad nije prihvacena od strane Rima/Vatikana/Pape, i smatrana je heretickom.

S druge strane, postoje i zapisi o prelasku bosnjaNske vlastele na islam zbog raznoraznih licnih materijalnih koristi, ali i cuvanja glave (tu dolazimo na ono "nema prisile u vjeru", sto pada u vodu, jer prisila moze biti direktna i indirektna).
Meni je smiješno da se na forumu mnogi opravdavaju da nemaju kršćanske korijene, eto, svi im bili heretici. :lol:
Sve zavisi samo koliko se ko vraca u istoriju. Ako cemo se vracati do Ilira, onda nemamo krscanske korijene.

Mislim...svo to vracanje negdje nekada ne vodi nicemu, jer u stvari ne dokazuje apsolutno nista. Istorija je malo starija od danasnjih religija, sto samo po sebi znaci da su one ljudske izmisljotine.
video

#45179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by video »

KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:50
drug_profi wrote: 08/10/2025 13:40
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:33

Netočno, Bošnjaci kao konstitutivni narod postoje od posljednjeg rata.

Srednjovihekovna Bosna je upravo povezana sa srpskom krunom.
To što ti govoriš je netačno. Zapravo je fašizam i na sramotu je tebi.
Bošnjaci su pominjani i u starim zapisima kao narod koji naseljava Bosnu.
već u 19. stoljeću se daje nacionalni predznak tom nazivu.
Konstitutivni su od 1943 u BiH.
Zapravo je potpuno nebitno kako se i kad narod izborio za svoje sadašnje ime.
Bitno je jedino da je taj narod tu od pamtivjeka. A jeste.
Svako ima pravo da se izjasni kako se osjeća, i niko nema pravo da to nekom osporava.
Sutra da Bošnjaci odluče da se zovu Klingonci, ima li neko pravo da to ospori?
A odakle su došli naseljavanjem Bosne?
Ljubav aha, koja je sada svrha ovih tvojih upisa o Bosnjacima?
Sta je pisac hotio da kaze?
Jel' se meni cini il' sugerises da su isti ovdje visak je su, po tebi, odnekle aterirali na tlo Bosne te da su trebali po izdajnickom pozivu is stambola(ovo je moje misljenje) svi iseliti u isti?
dr_Evil

#45180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:28
dr_Evil wrote: 08/10/2025 10:52
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 10:29

Pa ne vaše, iakopovijesne granice su se pomjerale, jer, gdje su Bošnjaci bili tokom odlaska Osmanlija, ah, krenuli za istim u današnju Tursku. Dakle, Bošnjaci ni tad nisu imali želju boriti se za vlastitu teritoriju, iako je AU doslovno novčano dogovoreno sa Osmanlijama dobila teritorije BiH.
Doslovno svaki grad osim Mostara se suprostavio ulasku AU u Bosnu. Pocevsi od prvog sukoba kod Banja Luke gdje se Hadzi Lojo suprostavio Josipu Filipovicu udruzenim snagama pravoslavaca i muslimana, pa sve do Sarajeva gdje smo imali vodje otpora Semsekadica te Salih Tucica.

U Mostaru je doslo do neke vrste izdaje, gdje je muftija shvativsi da se ne mozemo oduprijeti napadima vojske odlucio sacuvati zivote ljudi te minirao otpor, platio je glavom i narod ga je ubio.

Sta je prethodilo ulasku Austrije u BiH. Suzivot je bio miniran ulaskom strane agenture u Bosni iz pravca Ugarske, Srbije i CG koji su prvi put poremetili suzivot u BiH - rezultat toga je bio da se pokaze na Berlinskom kongresu da OC ne moze garantovati mir i sigurnost krscana u Bosni. OC je uradilo sve da unisti elitu te sprijeci moguci otpor Bosnjaka - ne zaboravimo da je sam Rizvanbegovic koji je stao uz Sultana i minirao pokret za autonomiju na kraju rekao "Ne moze se Bosnom vladati bez Bosnjaka", a nakon ponizenja rekao Latasu "Vlahu i vlaski sine, ako sam nesto pogrijesio vodi me mom Pasadinu pa nek mi on sudi", licki vlah je ove rijeci shvatio ozbiljno i znao da Pasa i dalje ima jake prijatelje pa se prepao i istu ga noc ubio.

Bajke o nepruzanju otpora AUstriji ostaviti za povijest. Mi smo more krvi prolili za odbrane granica BiH nakon Karlovackog mira. Ali povijest se uci tako da je Josip Filipovic hrvatski plemic i hrvatski vojnik koji se borio za hrvatske teritorije, dok su s druge strane turci branili granice Osmanskog carstva.

E to je razlika izmedju ucenja povijesti, istorije i historije - i test na kojem su Bosnjaci nazalost pali.
Evil, da, to znam, no pišem o nepostojanju otpora Bošnjaka u tadašnjoj politici ili grupe vojnih gerilaca, ali, isti ti Bošnjaci, su istovremeno ratovali u okviru AU vojske, kao i kasnijem otporu civila koji su masovno odlazili u današnju Tursku. To znači, da je u Bošnjaka oduvijek postojao otpor i suradnja sa okupatorima. Drugo, radi religije , nepismenosti, loše politike, nisu nikad razvili na vrijeme jedinstveni identitet. Smiješno je uvijek kriviti Srbe i Hrvate jer Bošnjaci su uradili niz pogrešnih odluka tokom prethodnih 120 godina.
Vidi, Bosna, kao i sve ostale juznoslavenske drzave su uvijek ili makar najvecu vecinu svojih postojanja(u bilo kojem obliku) bili dio vecih carstava ili saveznistva. Prema tome Bosnjacima nije bio problem prilagoditi se AUstrougarskoj, najvecoj tamnici naroda, kako su joj tepali. U istoj su tamnici bili Hrvati, Slaveni, Dalmatinci, Dubrovcani, Srbi, Vojvodjani, i mnogi drugi manji narodi. Austrougarska se trudila u pocetku svojski da dobije Bosnjake na svoju stranu, naravno iz sebicnih ugarskih razloga - ali Bosnjacima je to pogodovalo. Reci da Bosnjaci nisu imali neki cilj nezavisne Bosne, je kao i reci da Hrvati nisu imali isti, jedno je ideja drugo je bilo kakav pokusaj realizacije iste. Hrvatska imala svoj sabor unutar AU, divno imala je i Bosna - ali se presucuje. Bosnjaci suradjivali sa okupatorom - pa zar to nisu radile sve teritorije i svi narodi unutar AU, OC, ili bilo koje drzave? Hrvati i Dalmatinci su ginuli za AU gdje god su stigli, a i samarali stanovnistvo po Austriji kad je zatrebalo i dosao ferman od Cara. Pravila prve bracne noci se ne biljeze po Bosni, ali po Slavoniji su bili standard.

Bosnjaci nisu razvili svoj identitet? Zar ovo nije sebicno reci, ako identitet nije postojao cemu onda tolika borba za vrijeme Austrougarske da se izbrise ime Bosnjak i Bosanski jezik? Identitet je postojao, ali on je morao da nestane, i za to imamo puno pravo da krivimo Srbe i Hrvate - Bosnjaci nisu imali mnogo mehanizama otpora u trenutku kada je Bosna bila porazena sila. MOgu kriviti begovat i ulemu koja je pristajala na ustupke prema ovim navedenim za agrarnu reformu, oni jesu izdajnici.
Dozer

#45181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 08/10/2025 13:03 i tako umjesto pritiska na izabrane politicare da se grade putevi ( i projektna dokumentacija) po kratkom postupku kao i pristup eu, vracamo ce na istoriju sta je starije bosna il bosnjaci. tu je bosna tu su i njeni stanovnici ne mrdaju samo su se podijelili po vjerskom, etnickom i nacionalnom savu.
tuga
s tim da kada se prica o srednjovjekovnoj bosni, do okupacije osmanlija, istorijski fakat je da je to bila krscanska zemlja. ljiljani su krscanski simbol. zasto se odricati tog dijela svoje istorrije?
Tacno tako.

Ali, sve ovo samo pokazuje da se mi mentalno nismo makli s mjesta vec cca. 1000 godina. I to je prava tuga. Kad kazem "mi", mislim na sve nas u BiH, pa i na Balkanu. Mi smo vecinom jedna gomila tupih idiota.
PM72

#45182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:51
PM72 wrote: 08/10/2025 13:50

Meni je smiješno da se na forumu mnogi opravdavaju da nemaju kršćanske korijene, eto, svi im bili heretici. :lol:
Reci ti meni,pošto sve znaš,mogu li ja ,kao bošnjak,dobiti kakav papir da imam "kršćanske korjene" pa da uzmem hr putovnicu?
Kome i gdje da podnesem zahtjev? Tebi ,crkvi,SIS-u,?
Ne možeš, jer nisu korijeni prve i druge generacije unazad!
Ako mi je jedan dedo bio domobran i branio NDH? Ništa?
Dozer

#45183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dozer »

PM72 wrote: 08/10/2025 14:00
PM72 wrote: 08/10/2025 13:50

Reci ti meni,pošto sve znaš,mogu li ja ,kao bošnjak,dobiti kakav papir da imam "kršćanske korjene" pa da uzmem hr putovnicu?
Kome i gdje da podnesem zahtjev? Tebi ,crkvi,SIS-u,?
Svakome je neki dedo ili pradedo bio u nekoj od tadasnjih sistemskih vojski i formacija, tako da je potpuno suludo uopste pricati o tome. Svakome se neki ckuncukun...dedo i/ili prababa konvertovao/la po nekom osnovu.

Ljudi dragi... :roll:

Hajde da se prica o sadasnjosti, o onome sta i kako dalje, kako djeci ostaviti nesto smisleno, pametno, svrsishodno, da mogu normalno zivjeti nakon nas... Jebala vas vise etno-nacional-vjerska nebuloza i prebrojavanje besmislenih krvnih zrnaca Bosnjakla, Hrvata i Srba, i ko je kada koga preobratio, hebao, itd....
Last edited by Dozer on 08/10/2025 14:05, edited 2 times in total.
Vjecita_zavrzlama

#45184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

sumirprimus wrote: 08/10/2025 13:29
Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 13:26
sumirprimus wrote: 08/10/2025 13:22 a sta su nam osmanlije zauzvrat dale, osim prodali nas za saku dukata, i povukli se, ostavili zemlju neizgradjenu narod nepismen. razjedinjen.
i opet se slave, nevjerovatno.
realno bosna se tek pocela izgradjivat dolaskom austrougara. a zazivjela je tek od 1945 ako cemo realno.
Austrougari zatekli tesku nepismenost, i jedan nas bosnjo na youtube poceo branit kako su bosnjaci tada ”znali harfove”… dodje turkinja(kemalistica) sa osmanskin podatcina- procenat nepismenih i u njihovim spisama vecinski, dakle nismo ni harfove znali :D
kazu bilo je skola, kojih? medresa? ima li kakvih univerziteta, skolovanih ljudi, inzenjera, doktora.
kod nas je bio skolovan covjek ako je zavrsio vjersku skolu. fakat.
a svjetovno jbo to, teska zaostalost u svakom segmentu.
isto ko sto je sad skupo gradit puteve.
treba biti realan, st asmo dobra dobili, osim jada? ja ne vidim
Puno sam citao tekstova o tom periodu.Austrougari slali cak izaslanike iz Beca u Mostar da ubijede stsnovnike da djecu salju u skolu, dodje nas ”veli bosnjak” sa stavom ”dosta je nama mekteb necete nas nikada ptudjiti od islama” .Nakon toga im beclija rekao- cinite nepravdu vasoj djeci i vas stav ce dovesti do toga da ce vasoj djeci drugi narodi gazde biti”

Jednostavno tolika zadrtost zaostalost, trebao je jedan Tito da to iskorijeni silom.Ali vracaju se lagano od 90ih
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 08/10/2025 14:05, edited 1 time in total.
dr_Evil

#45185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:50
drug_profi wrote: 08/10/2025 13:40
KraljicaIzJajca wrote: 08/10/2025 13:33

Netočno, Bošnjaci kao konstitutivni narod postoje od posljednjeg rata.

Srednjovihekovna Bosna je upravo povezana sa srpskom krunom.
To što ti govoriš je netačno. Zapravo je fašizam i na sramotu je tebi.
Bošnjaci su pominjani i u starim zapisima kao narod koji naseljava Bosnu.
već u 19. stoljeću se daje nacionalni predznak tom nazivu.
Konstitutivni su od 1943 u BiH.
Zapravo je potpuno nebitno kako se i kad narod izborio za svoje sadašnje ime.
Bitno je jedino da je taj narod tu od pamtivjeka. A jeste.
Svako ima pravo da se izjasni kako se osjeća, i niko nema pravo da to nekom osporava.
Sutra da Bošnjaci odluče da se zovu Klingonci, ima li neko pravo da to ospori?
A odakle su došli naseljavanjem Bosne?
Odakle su dosli Hrvati naseljavanjem Hrvatske? Jel HDZ-ov kandidat za predsjednika dokazao da Hrvati nisu Hrvati, a onda se kandidovao za predsjednika LIjepe nase?

Da li Hrvati kao pleme postoje uopste ili je to samo naziv za vladajucu kastu?
dr_Evil

#45186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 08/10/2025 13:59
sumirprimus wrote: 08/10/2025 13:03 i tako umjesto pritiska na izabrane politicare da se grade putevi ( i projektna dokumentacija) po kratkom postupku kao i pristup eu, vracamo ce na istoriju sta je starije bosna il bosnjaci. tu je bosna tu su i njeni stanovnici ne mrdaju samo su se podijelili po vjerskom, etnickom i nacionalnom savu.
tuga
s tim da kada se prica o srednjovjekovnoj bosni, do okupacije osmanlija, istorijski fakat je da je to bila krscanska zemlja. ljiljani su krscanski simbol. zasto se odricati tog dijela svoje istorrije?
Tacno tako.

Ali, sve ovo samo pokazuje da se mi mentalno nismo makli s mjesta vec cca. 1000 godina. I to je prava tuga. Kad kazem "mi", mislim na sve nas u BiH, pa i na Balkanu. Mi smo vecinom jedna gomila tupih idiota.
Sumir ti ne lajka post. Sjecam se kad je jednom rekao da cim predjes granicu Hrvatske da imas 100% cist zrak bez smoga, jer je to Hrvatska i EU :D

Sljedeci dan je Zagreb bio najvise zagadjen grad na svijetu...ali nije to bilo vazno :)
svesuper25

#45187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by svesuper25 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 14:04
Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 13:26

Austrougari zatekli tesku nepismenost, i jedan nas bosnjo na youtube poceo branit kako su bosnjaci tada ”znali harfove”… dodje turkinja(kemalistica) sa osmanskin podatcina- procenat nepismenih i u njihovim spisama vecinski, dakle nismo ni harfove znali :D
kazu bilo je skola, kojih? medresa? ima li kakvih univerziteta, skolovanih ljudi, inzenjera, doktora.
Puno sam citao tekstova o tom periodu.Austrougari slali cak izaslanike iz Beca u Mostar da ubijede stsnovnike da djecu salju u skolu, dodje nas ”veli bosnjak” sa stavom ”dosta je nama mekteb necete nas nikada ptudjiti od islama” .Nakon toga im beclija rekao- cinite nepravdu vasoj djeci i vas stav ce dovesti do toga da ce vasoj djeci drugi narodi gazde biti”

Jednostavno tolika zadrtost zaostalost, trebao je jedan Tito da to iskorijeni silom.Ali vracaju se lagano od 90ih
tacno tako,na kraju je Tito morao naredbom tjerat da se masovno muslimani skoluju,pogotovo zenska djeca .
dr_Evil

#45188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 13:22
Jel moram objasnit razliku?

srbin tvrdi da je Srbija majka hrvat da je Hrvatska.Dakle njemu je za ponosa to i reci ce punim plucima ja volim Svoju maticu, i punim plucima govore i to da su Bosbjaci- turci i da treba nazad u Tursku…. Stoga im nase mahanje dodje kao jack pot

Bosnjaci turci nisu i nadji mi bosnjaka koji se nece uvrijedit i psovat da mu kazes poturico ili turcine??

Stoga to nije isto
MOras objasniti razliku jer ocito da ne razumijes. Mi uzivo gledamo proces formiranja nacija, to jest stvaranje Hrvata i Srba. Ili ti ga dodikovo mi nismo bosanski Srbi nego Srbi. Brisu se imena gradova, ulica, bilo sta sta podsjeca na Bosnu jer je potrebno izvrsiti kolektivno brisanje identiteta Bosne iz naroda.

Hrvati su tu malo mudriji, oni mjenjaju Bosna za Hercegovina. Izjednacavajui pojam Hercegovac sa Hrvat, a vece opstine tipa Duvno i Livno prebacuju u Hercegovini, trgaju iz matice Bosne.

Cime se budala ponosi toga se normalan stidi, eh sad da bi se pokrio svoj stid, sto uzivo u doba interneta i televizije brises svoj identitet onda je fokus prebacen na Bosnjake. Ocita je religijska povezanost bosanskih muslimana sa turskom -tu je stolovao sejh ul islam. Uvijek je postojala i veza bosanskih katolika sa Vatikanom, pa tu stoluje Papa, a oni vjesaju svoje vatikanske zastave, okupatorske zastave po hercegovackim kucama.

Ali stigma mora biti samo na bosanskim muslimanima. To je projekat bacanje dimne bombe.

Iskreno Turke ne volim, musliman nisam pa da masem zastavama koje vezu za sejh ul islama. Ali razumijem neciju potrebu da se veze za veci element, kad vec to vide od svojih susjeda svakodnevno. Ja to ne radim.

Dimna bomba.
moimoi

#45189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

Dozer wrote: 08/10/2025 14:03

Svakome je neki dedo ili pradedo bio u nekoj od tadasnjih sistemskih vojski i formacija, tako da je potpuno suludo uopste pricati o tome. Svakome se neki ckuncukun...dedo i/ili prababa konvertovao/la po nekom osnovu.

Hajde da se prica o sadasnjosti, o onome sta i kako dalje, kako djeci ostaviti nesto smisleno, pametno, svrsishodno, da mogu normalno zivjeti nakon nas... Jebala vas vise etno-nacional-vjerska nebuloza i prebrojavanje besmislenih krvnih zrnaca Bosnjakla, Hrvata i Srba, i ko je kada koga preobratio, hebao, itd....
Pa da ima vizije, pisali bi. Niko se ovim stvarima ne bi zamarao.
Al posto nema vizije… daj da se svadjamo.. ko.. kada i zasto… ko je kriv sto se ne ide naprjed etc.
kakabanja213

#45190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

svesuper25 wrote: 08/10/2025 14:10
Vjecita_zavrzlama wrote: 08/10/2025 14:04

tacno tako,na kraju je Tito morao naredbom tjerat da se masovno muslimani skoluju,pogotovo zenska djeca .
I onda su se muslimani(Bosnjaci) odskolovali i opismenili i sada su uglavnom pismeni. I imaju svoju terotoriju u obliku trokuta.
svesuper25

#45191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by svesuper25 »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 14:14

srbin tvrdi da je Srbija majka hrvat da je Hrvatska.Dakle njemu je za ponosa to i reci ce punim plucima ja volim Svoju maticu, i punim plucima govore i to da su Bosbjaci- turci i da treba nazad u Tursku…. Stoga im nase mahanje dodje kao jack pot

Bosnjaci turci nisu i nadji mi bosnjaka koji se nece uvrijedit i psovat da mu kazes poturico ili turcine??

Stoga to nije isto
MOras objasniti razliku jer ocito da ne razumijes. Mi uzivo gledamo proces formiranja nacija, to jest stvaranje Hrvata i Srba. Ili ti ga dodikovo mi nismo bosanski Srbi nego Srbi. Brisu se imena gradova, ulica, bilo sta sta podsjeca na Bosnu jer je potrebno izvrsiti kolektivno brisanje identiteta Bosne iz naroda.

Hrvati su tu malo mudriji, oni mjenjaju Bosna za Hercegovina. Izjednacavajui pojam Hercegovac sa Hrvat, a vece opstine tipa Duvno i Livno prebacuju u Hercegovini, trgaju iz matice Bosne.

Cime se budala ponosi toga se normalan stidi, eh sad da bi se pokrio svoj stid, sto uzivo u doba interneta i televizije brises svoj identitet onda je fokus prebacen na Bosnjake. Ocita je religijska povezanost bosanskih muslimana sa turskom -tu je stolovao sejh ul islam. Uvijek je postojala i veza bosanskih katolika sa Vatikanom, pa tu stoluje Papa, a oni vjesaju svoje vatikanske zastave, okupatorske zastave po hercegovackim kucama.

Ali stigma mora biti samo na bosanskim muslimanima. To je projekat bacanje dimne bombe.

Iskreno Turke ne volim, musliman nisam pa da masem zastavama koje vezu za sejh ul islama. Ali razumijem neciju potrebu da se veze za veci element, kad vec to vide od svojih susjeda svakodnevno. Ja to ne radim.

Dimna bomba.
cuj vatikanska zastava okupatorska :lol: :lol: pa neznalice tu zastavu mozes vidjet u citavom svijetu na katolickim ckrvama,jer su rimokatolici,Šef im je u Vatikanu.Nevjerovatna je tvoja mrznja prema svemu sto nije muslimansko.Cudno za jednog komunistu.
kakabanja213

#45192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Dozer wrote: 08/10/2025 12:38 Mislim da i o tome postoji dovoljno zapisa, a po njima Bosanska crkva nikad nije prihvacena od strane Rima/Vatikana/Pape, i smatrana je heretickom.

S druge strane, postoje i zapisi o prelasku bosnjaNske vlastele na islam zbog raznoraznih licnih materijalnih koristi, ali i cuvanja glave (tu dolazimo na ono "nema prisile u vjeru", sto pada u vodu, jer prisila moze biti direktna i indirektna).
Meni je smjesnije da ti mnogima na forumu oduzimas pravo da misle da subim potomci bili heretici.
dr_Evil

#45193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 08/10/2025 14:16
Dozer wrote: 08/10/2025 14:03

Pa da ima vizije, pisali bi. Niko se ovim stvarima ne bi zamarao.
Al posto nema vizije… daj da se svadjamo.. ko.. kada i zasto… ko je kriv sto se ne ide naprjed etc.
Nije to svadja. Ne razumijem zasto svaki dan iznova moram uci na bosanskohercegovacki forum gdje ce neko da mi objasni da Bosnjaci nemaju veza sa Bosnjanima. Da su izmisljena nacija. Da se stidimo svoje krscanske proslosti iz doba Kraljevine.

Onda ce mi neko objasniti da Bosnjaci nisu postojali unutar OC nego su branili OC i bili Turci. Da Bosnjaci nisu postojali u NDH nisu bili fasisti. Da Bosnjaci nisu bili u partizanima i bili antifasisti. Da Bosnjaci nisu postojali u Jugi.

I onda ce mi objasniti da nemaju bosanski muslimani pravo uzeti neku drugu zastavu osim Varte, ali da svi drugi imaju i to ponosono.

A administracija samo cucla prst.

Da bismo krenuli naprijed, a to je neminovno, moramo prvo prestati jedni drugima da guramo prst u oko, bez obzira sta mislili, pristati na to da je svaki pojedinac ili kolektivo ono sta kaze da jeste i da mu ne diramo u to. To je osnova. Kad to poravnamo onda mozemo krenuti praviti zajednicki zivot naprijed.

Pored sumira, zavrzlame, novaka, prpe, i takvih slicnih to se nece desiti nikad, pa taman i da kraljica postane dedo.
kakabanja213

#45194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

svesuper25 wrote: 08/10/2025 14:17

Stoga to nije isto

Dimna bomba.
cuj vatikanska zastava okupatorska :lol: :lol: pa neznalice tu zastavu mozes vidjet u citavom svijetu na katolickim ckrvama,jer su rimokatolici,Šef im je u Vatikanu.Nevjerovatna je tvoja mrznja prema svemu sto nije muslimansko.Cudno za jednog komunistu.
Po tome je na utakmicama zelena sa mjesecom i zvijezdom ok, a crvena sa mjesecom i zvijezdom nije ok.
dr_Evil

#45195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Stoga to nije isto

Dimna bomba.
Hvala ti, casti mi je da sam uspio tebe uvrijediti. Znaci vjesas je redovno, jel je peres na 30 stepeni pardon stupnjeva ili rucno. Malo kasnije ispeglas, pa sta ce reci susjedi ako ti nije ispeglana.

Ali ja mrzim, treba da trpim uvrede tvoje i tvojih kompanjona i jos vam se naguzim. Derem vas faktima, niste procitali nista osim druzbe pere kvrzice u zivotu.
dr_Evil

#45196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

kakabanja213 wrote: 08/10/2025 14:20

Meni je smjesnije da ti mnogima na forumu oduzimas pravo da misle da subim potomci bili heretici.
Ne razumijem uopste problematiku ove price. I Crkva bosanska kakva god da je bila bila je krscanska. Prema tome stari stanovnici Bosne jesu bili krsacni. Bosnjani kao vladajuci sloj su bili pripadnici CB - krstjani.

Heretici, bogumili, krstjani, pravoslavni krsacni, katolici. Kad je Herceg Stjepan Kosaca oporuku pisao svjedoci su mu bili Did - krstjanin, jedan pravoslavac i jedan katolik. Katolik je bio pravoslavac ali posto je bio vitez putovao je po italiji i presao na katolicizam. Rejhana je postavila izrezak iz knjige sa imenima svjedoka.

Prije krscanstva su bili valjda nesto drugo, Veles je bog stocarstva, a Perun(Prenj) je bog groma. Ne zovu se sveti Luka i sveti Ivan planine. Isto tako ako pricamo o Hercegovini da pogledamo broj katolika za vrijeme Stjepana... upitno.

Ljudi, ova rasprava nema smisla. Bosna je uvijek bila spoj svega i svacega. Ali ova projektna negacija necijeg identita je smijesna, da makar dodju ljudi koji znaju nesto, pa da i mi nesto naucimo.
kakabanja213

#45197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 14:23

Dimna bomba.
Hvala ti, casti mi je da sam uspio tebe uvrijediti. Znaci vjesas je redovno, jel je peres na 30 stepeni pardon stupnjeva ili rucno. Malo kasnije ispeglas, pa sta ce reci susjedi ako ti nije ispeglana.

Ali ja mrzim, treba da trpim uvrede tvoje i tvojih kompanjona i jos vam se naguzim. Derem vas faktima, niste procitali nista osim druzbe pere kvrzice u zivotu.
Ovakvi jednostavno ne dozvoljavaju da, ako ti je otac dao muslimansko ime, mozes biti komunista, ateista... To ime te po njima svrstava samo na jednu stranu.
sumirprimus

#45198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

tuga
Tacno tako.

slazem se. kako kazu dok je ovaca bice i vune
dr_Evil

#45199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

kakabanja213 wrote: 08/10/2025 14:33
dr_Evil wrote: 08/10/2025 14:23
svesuper25 wrote: 08/10/2025 14:17 cuj vatikanska zastava okupatorska :lol: :lol: pa neznalice tu zastavu mozes vidjet u citavom svijetu na katolickim ckrvama,jer su rimokatolici,Šef im je u Vatikanu.Nevjerovatna je tvoja mrznja prema svemu sto nije muslimansko.Cudno za jednog komunistu.

Ovakvi jednostavno ne dozvoljavaju da, ako ti je otac dao muslimansko ime, mozes biti komunista, ateista... To ime te po njima svrstava samo na jednu stranu.
Pa ako pratis postove od kraljice, onda odbijanjem veze izmedju Bosnjana i Bosnjaka hoce da kaze da smo ipak vjerska skupina :)
sumirprimus

#45200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 14:06
tuga
Tacno tako.

Sumir ti ne lajka post. Sjecam se kad je jednom rekao da cim predjes granicu Hrvatske da imas 100% cist zrak bez smoga, jer je to Hrvatska i EU :D

Sljedeci dan je Zagreb bio najvise zagadjen grad na svijetu...ali nije to bilo vazno :)
ha nije bas da visim 100% ovde, nego, naravno da se osjeti cisci zrak pogotovu kada putujes iz tk. to je za zg jer kod nas nema relevantog mjerenja a i nismo toliko bitni haman svakako haha pa i ne ulazimo u statistiku. ali u svakom slucaju imamo opasnu cifru oboljelih od onkoloskih bolesti sot nije zajebancija.
to je nesto sto vi hercegovci jednostavno ne rauzmijete jer vas ne dotice tudji problem i muka.
ko je sa tk zna o cemu pricam.
vas zrak je za nas cist i nije lose razmisljati pod stare dane perselit se u juznije krajeve lijepa klima cist zrak, ali mnogo losi ljudi haman :D
razlika izmedju hrvatske i bih/bar ovog naseg dijela je toliko ociegldna da se u zimskim mjeecima moze nozem sjeci. zrak naravno.
malo hrvatima kvari idilu oko slavonskog broda rafinerija ...
u tom smislu , ali avaj bitno je kontrirat. kontam te. ti mene ne .
Post Reply