Dozer wrote: ↑08/10/2025 12:18SpoilerShowFabrikujes. Koliko je Bosnjaka zivjelo izvan BiH? Logicno je da se ovo pitanje moze odnositi samo na Bosnjake u BiH.canvra888 wrote: ↑07/10/2025 18:33 Kako ne znamo?
Eto ta dva pitanja su direktno vezana jedno za drugo, zato ih i jesam pitao i postavio jedno ispod drugog.
Sam si odgovorio, Bošnjaci nisu imali svoju državu i bili su prisiljeni da naprave taj pomenuti izbor.
Šta se dešavalo sa Bošnjacima koji su se protivli sistemu? Je li treba napominjati da je činjenica da su u Jasenovcu bili ubijani i Bošnjaci koji su odbili biti dio onih koji koji su činili zločince pod NDH?
Ja sam pitao o procentu u pogledu cijele NDH, ne samo u kontekstu jedinica u BiH.3. Po nekim procjenama, iznad 50%.
U cijeloj NDH, po procjenama, procenat Bošnjaka u domobranima je bio 10-15%, u Ustašama oko 30%. Dakle, u svakom slučaju, žestoka manjina nasuprot Hrvata.
Neces ni dobiti zeljeni odgovor jer takav ne postoji. Stvari se ne mogu posmatrati na taj tvoj nacin, jer tvoja postavka je zapravo razvodnjavanje. A tako je upravo iz razloga koji ti navedoh iznad - podrucje zivljenja.Ovaj odgovor je opet klasično razvodnjavanje priče i neodgovaranje nedvosmisleno i direktno na dato pitanje.4. Mislim da niko ne stavlja nikoga u isti rang s bilo kim po pitanju ratnih zlocina, ali isto tako je besmisleno negirati i falsifikovati istorijske cinjenice o tome samo jer se danas pripada tom nekom narodu/vjeri. Ako se to radi tako, a radi se, onda je poistovjecivanje potpuno opravdano u tom smislu.
Dakle, da ponovim, pitanje je bilo "Koje su to još sistemski sprovedene zločine mimo one unutar NDH radili pa da ih stavljaš u isti rang sa Hrvatima i Srbima?"
Evil je napisao da sve što možeš napisati za Hrvate i Srbe, da možeš i za Bošnjake, u toku kada je diskusija bila o zločinima, ratu i ubijanju. Dakle, izjednačavanje.
Ja onda opet pitam ovo gore navedeno pitanje - mimo zločina koje su počinili pod NDH (u kojoj su kao vojsci svakako bili manjima u cjelokupnoj slici, i u domobranima i u Ustašama), koji su to još sistemski sprovedeni zločini Bošnjaka bili da bi se mogli staviti na isti stepen sa Hrvatima i Srbima?
Još odgovor nisam dobio.
Ovo je isto kao da pitas koliko su zlocina pocinili Italijani u Poljskoj u WW2. Zanemarivo malo, zar ne, a tako je jer ih nije ni bilo u Poljskoj, ali su bili dio nacisticke falange.
I OK. Ali, pitanje je bilo i koliko je Bosnjaka bilo u NDH, i kada si dobio konkretan odgovor, a koji se moze odnositi samo na podrucje na kojem su Bosnjaci zivjeli, onda okreces pricu na sire poimanje.Ne znam ni o kakvom negiranju i falsikovanju pričaš, kad sam fino odmah jučer naveo da Bošnjaci jesu činili zločine pod NDH, čiji su vrhovni orkestratori bili Hrvati. Isto tako, činjenica je da nisu bili ni idejni tvorci tih zločina (ali jesu saučesnici), niti su imali svoju državu u ime koje su radili te zločine, niti su bili dominantan narod u izvršenju tih zločina. Sve činjenice.
Sad smo opet na onoj kad si ti pricao da Bosnjaka bas i nije bilo u partizanima, i kad smo pricali o procentima mrtvih. Jednostavno kap naroda daje kap snage, bez obzira jel pricamo o NDH ili partizanima. Ali isto tako ako upotrijebimo logiku canvra888, onda ne mozemo reci da je partizanski pokret bosnjacki(dijelom), ako vec kazemo da se u NDH nisu nista pitali(pa nije njihova), bez obzira sto jednak broj Bosnjaka poginuo u NDH formacijama kao u Armiji BiH. S druge strane kad se uci povijest uci se o hrvatsko-ugarskom kraljevstvu, panta convecta, dize se svoj status makar on bio gori nego polozaj Bosne u OC.
Da li je neko imao izbora, koliko je i bitno. Nije svako zelio ici ni u partizane. Imam jednog u familiji, preselio prije par godina. 2 puta bjezao iz ustasa i dva puta iz partizana, vazno mu bilo samo krompiru sadit. S druge strane cinjenicno stanje je da i autonomaska linija - je takodjer htjela u autonomij u sklopu rajha i kao takva je punila redove SS divizija, nije trazila da se odvoji od rajha i predje na neku drugu stranu.