Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29176 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chmoljo »

niko nam ne brani da pobjegnemo sa feuda :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#29177 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

Antarktik ili Mars, to je ostalo da je nepojebano :mrgreen:
Comandini

#29178 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Joj majko moja, Bajram na Novom Zelandu, Brenton dolazi na baklavu.

Image
Osmi Socrates

#29179 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Bez kapitalizma ne bi imali 'dje ovo pisat'.

A to da je feudalizam, to maslajte nekom drugom. Vama dvojici svakako nije. Da jeste, ne bi se ovdje oglašavali. Čuj feudalizam.
Chmoljo

#29180 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chmoljo »

filozofa opet muče hemoroidi.
Osmi Socrates

#29181 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Vidim i kultura dijaloga na nivou. Čim se neko ne slaže sa vama, uvreda.

Je l' i to bio predmet u školi?
drag_gost

#29182 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

ZoomZoomKiwi wrote: 29/09/2025 22:28
Velkoski wrote: 29/09/2025 22:26 Ljubljana je za mene već spomenuti Balkan, kol'ko god se Slovenci napinjali da budu mitteleuropa, svakako smo im mi pola države :mrgreen:
Ja, ali je Slovenija milijardu puta bolja za život od BiH. Po svemu.

Kad bih morao živjeti u Europi, birao bih Sloveniju, eventualno neki otok u Hrvatskoj al’ teško.

Možda jug Italije i Španiju
Ne rece ti meni gdje si na Aotearoa-i.
ZoomZoomKiwi

#29183 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

drag_gost wrote: 30/09/2025 02:46
Velkoski wrote: 29/09/2025 22:26 Ljubljana je za mene već spomenuti Balkan, kol'ko god se Slovenci napinjali da budu mitteleuropa, svakako smo im mi pola države :mrgreen:

Kad bih morao živjeti u Europi, birao bih Sloveniju, eventualno neki otok u Hrvatskoj al’ teško.

Napisao sam višekratno ovdje.

Hamilton, Waikato :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29184 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 29/09/2025 21:56 Izađe mi negdje na mrežama snimak žene sa Oktoberfesta, Njemica - u 40im godinama, kako na pola glavne ulice/prolaza stojeći vrši nuždu, u tradicionalnoj bavarskoj nošnji. S njom u društvu još troje, četvero isto tako u njihovim nošnjama, hladno stoje kao da se ništa ne dešava.

I komentari naravno - da je ovo uradio neki stranac (ne daj Bože neka pokrivena žena još), izašlo bi na naslovnicama svih novina i pričalo bi se o manjku kulture i "integracije" u društvo. :D
Sve se na kraju moj dobri Ozi svodi na to da Njemica pisa u vlastitoj kuci a da ti drugi pisaju kao gosti u tudjoj kuci....jbga tako je kako je.

Sto se tice toga gdje bih se mogao zamisliti da zivim, izuzmemo li opciju trulog bogatstva i preseljenja u Monako :lol: mislim da je velika zabluda razmisljanje o zivotu u mjestima koja nam se turisticki svide i koja nam imaju dobar vajb :D

Jer u najvecem broju slucajeva dobijes i dosta nezeljenih uz zeljene efekte. Ali to je zivot, mozes imati sve ali ne mozes imati sve u isto vrijeme.

Na kraju krajeva svaka ptica svom jatu leti, pa tako i ja, oduzmi saberi, zivot na Balkanu je nesto sto me ispunjava. Uz sve njegove objektivne mane, volim nas narod(e).

Vole ga i svi diskutanti na ovoj temi i na ovom forumu, da se razumijemo. Ne bi visili na forumu da nije tako :wink: treba samo biti posten prema sebi.
ZoomZoomKiwi

#29185 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 30/09/2025 08:22
Ozimician wrote: 29/09/2025 21:56 Izađe mi negdje na mrežama snimak žene sa Oktoberfesta, Njemica - u 40im godinama, kako na pola glavne ulice/prolaza stojeći vrši nuždu, u tradicionalnoj bavarskoj nošnji. S njom u društvu još troje, četvero isto tako u njihovim nošnjama, hladno stoje kao da se ništa ne dešava.

I komentari naravno - da je ovo uradio neki stranac (ne daj Bože neka pokrivena žena još), izašlo bi na naslovnicama svih novina i pričalo bi se o manjku kulture i "integracije" u društvo. :D
Sve se na kraju moj dobri Ozi svodi na to da Njemica pisa u vlastitoj kuci a da ti drugi pisaju kao gosti u tudjoj kuci....jbga tako je kako je.

Sto se tice toga gdje bih se mogao zamisliti da zivim, izuzmemo li opciju trulog bogatstva i preseljenja u Monako :lol: mislim da je velika zabluda razmisljanje o zivotu u mjestima koja nam se turisticki svide i koja nam imaju dobar vajb :D

Jer u najvecem broju slucajeva dobijes i dosta nezeljenih uz zeljene efekte. Ali to je zivot, mozes imati sve ali ne mozes imati sve u isto vrijeme.

Na kraju krajeva svaka ptica svom jatu leti, pa tako i ja, oduzmi saberi, zivot na Balkanu je nesto sto me ispunjava. Uz sve njegove objektivne mane, volim nas narod(e).

Vole ga i svi diskutanti na ovoj temi i na ovom forumu, da se razumijemo. Ne bi visili na forumu da nije tako :wink: treba samo biti posten prema sebi.
100% :thumbup:
broj dva

#29186 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

tokio25 wrote: 29/09/2025 22:02

pa isto da uradi pokrivena i sa njom troje isto bi to troje stajali kao da se nista ne desava
manjak kulture je i jedna i druga samo sto ni jednu ni drugu (hipoteticki) nisu sreli oni koji ih ne poznaju
Svabe u svojoj drzavi mogu da seru gdje hoce, gosti treba malo bolje da se ponasaju kad su vec gosti.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29187 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Dabome :thumbup:
dr_Evil

#29188 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 29/09/2025 16:53
dr_Evil wrote: 29/09/2025 16:30
konami666 wrote: 29/09/2025 16:23

Misliš da slave Božić jer vjeruju da je tog dana rodjen Isus i da ga je rodila djevica? Slave Božić jer su tada slobodni i sto djeca otvaraju paketiće i jer su svi sretni i uživaju. I sto su štetni sto mogu da uzmu dva tri dana slobodno i spoje sebi 14 slobodnih dana. Nikad nisam čuo za nekog bosnju da ne slavi Božić u Švedskoj, ti prvi sebi uzmu ta dva tri slobodna dana da budu slobodni dvije sedmice, samo klimaju glavom JES JES krismes super VIT FAmALI.
Nisam ja ni rekao da slave Bozic zbog Isusa, nego iskljucivo pricam o kulturoloskom identitetu. Uzeti slobodno da bi napravio 2 sedmice odmora ne znaci slaviti Bozic, niti bih otpuzio komsijsko/susjedne influenserke u Dubaiu ako uzmu slobodno oko Bajrama. Jednostavno drzava nema sistem gdje mozes da biras svoje praznike, znaju se crveni dani. Vecina nasih ljudi ce zapravo iskoristiti te dane radno ako imaju sansu jer su placeni duplo, recimo u zdravstvu.

Ne pripadanje tom kulturoloskom identitetu nas barbara, automatski povlaci i sve ostale stereotipe, a ti se mozes ponositi time sto znas zasto se Bozic slavi, a on ne.
Pa ti si otisao na zapad a ne obrnuto. Šta hoćeš da kažeš da nisu dovoljno tolerantni jel? Dadose svakom i sakom i kapom i opet ne valja, daj još. Svaka šuša dobila pasos. Kad vidim u Saudiji i tom Dubaiju da su ista prava ko na zapadu, onda možemo pričati. Nije ni čudo sto rastu desničarske stranke po zapadu jer je ta pretjerana tolerantnost uzela maha. Zbog ovih “daj mi još i daj mi sve” slučajeva najebat će oni normalni koji žele da se isele vani na taj zapad. Evo na primjeru švedske koja je bila super tolerantna decenijama, sada mijenjaju sve živo, moraš imati stalni posao da bi dobio permanentnu boravišnu. Prije je to bilo samo za one sa radnom dozvolom, sada to vazi i za sve ostale kategorije, članove porodica švedskih državljana, azilante, sve sve. Sada će se čekati na državljanstvo 8 godina umjesto dosadašnjih 5.
Mislim prvenstveno prije nego imaš pravo da zatražiš državljanstvo a na to dodaj još 2-3 godine čekanja. Neće vise azilante, sveli su to na najniži mogući nivo po EU zakonu. Neće im dati vise stalnu boravišnu nikako nego samo privremenu. Isto tako gledaju kako da ukinu socijale za ove sto samo štancaju djecu, zamisli porodica sa 5 djece nikad nije radila ima primanja 4500€ i ne plaćaju porez.
Pa istovremeno oni su mene trazili da ja dodjem, nisam ja njih pitao mogu li doci. Dali su mi qrku od ovce, dobili su dvije potpuno izgradjene osobe koje je BiH skolovala, a zatim smo uletili pravac u sistem placanja poreza, i placamo ne stajemo.

Ako su tebi sta dali, onda ti svaka cast sto si izvukao.
Chmoljo

#29189 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chmoljo »

Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 02:45 Vidim i kultura dijaloga na nivou. Čim se neko ne slaže sa vama, uvreda.

Nisi se ti neslagao, ti si snishodljivo lupetao i donosio ozbiljne zakljucke na osnovu sprdancije izmedju dvije osobe.

Hadensa. Pomaze, znam iz vlastitog iskustva.
drag_gost

#29190 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/09/2025 08:01

Je li doslo proljece dolje? Ovdje kod nas je upeklo ovih dana bas.
Chmoljo

#29191 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chmoljo »

Fino receno :thumbup:
dr_Evil

#29192 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Operativac11 wrote: 29/09/2025 20:17 Pozdrav, imam 27g, želio bih ići vani sa suprugom.
Šta bi vi preporučili ?
Slovenija ili ipak Njemačka.
Ovdje radim kao administrativni radnik, razmisljao sam o nekoj prekvalifikaciji tipa elektricar, frizer ili cnc operater, pa me zanima mišljenje forumske mase.
Pozdrav drug. NIje vrijeme za ici u Njemacku, standard je opao, a slobode nestaju. Slovenija je sada sigurno bolja destinacija, pronaci ces kvalitetniji zivot, sa vise ponuda.

Ako ne Slovenija onda idi dalje na mrski sjever. Elektricar je odlican posao :)
Osmi Socrates

#29193 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Chmoljo wrote: 30/09/2025 08:44
Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 02:45 Vidim i kultura dijaloga na nivou. Čim se neko ne slaže sa vama, uvreda.

Nisi se ti neslagao, ti si snishodljivo lupetao i donosio ozbiljne zakljucke na osnovu sprdancije izmedju dvije osobe.

Hadensa. Pomaze, znam iz vlastitog iskustva.
Ne znam zašto si koristio riječ "snishodljivo" u toj rečenici, ali ja nikad ništa ne radim snishodljivo. Pogotovo taj post nije snishodljiv.

Mogao si i to moje prihvatiti kao zajebanciju, ali nisi. Što znači da pisanje bilo čega tumačiš na subjektivnim osnovama, neko ti paše, neko ti ne paše, pa jedva čekaš da napadneš, ili da budeš snishodljiv (e tako se ispravno koristi riječ), kako ti odgovara.

Što se mene tiče, ja i ne gledam nickove, samo postove. Zato možda i jesam "filozof".

Ti ne znam šta si. Možda imaš i za sebe neki epitet, da se ja ne mučim. Svakako ne bih gledao da te uvrijedim.
manuchao91

#29194 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by manuchao91 »

da nisa ozenjen definitivno bi mi target bio USA
California Florida ili NEW YORK
venice beach californiea
Osmi Socrates

#29195 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Radi Kalifornije se vrijedi i razvesti. Zbog ove druge dvije spomenute destinacije, baš i ne. :lol:
Chmoljo

#29196 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chmoljo »

Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 09:00
Ne znam zašto si koristio riječ "snishodljivo" u toj rečenici, ali ja nikad ništa ne radim snishodljivo. Pogotovo taj post nije snishodljiv.
Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 02:04 Bez kapitalizma ne bi imali 'dje ovo pisat'.

A to da je feudalizam, to maslajte nekom drugom. Vama dvojici svakako nije. Da jeste, ne bi se ovdje oglašavali. Čuj feudalizam.
Mogao si i to moje prihvatiti kao zajebanciju, ali nisi.
da ponovimo kako se zajebavaš
Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 02:04 Bez kapitalizma ne bi imali 'dje ovo pisat'.

Što znači da pisanje bilo čega tumačiš na subjektivnim osnovama, neko ti paše, neko ti ne paše, pa jedva čekaš da napadneš, ili da budeš snishodljiv (e tako se ispravno koristi riječ), kako ti odgovara.
iskontroliši svoje porive ako ne želiš da budeš "pogrešno shvaćen".
Što se mene tiče, ja i ne gledam nickove, samo postove. Zato možda i jesam "filozof".

Ti ne znam šta si. Možda imaš i za sebe neki epitet, da se ja ne mučim. Svakako ne bih gledao da te uvrijedim.
jebe mi se iskreno. serucko si, dobio si nazad i sad tjeraš raspravu.

ma hajde ba :D
ZoomZoomKiwi

#29197 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

drag_gost wrote: 30/09/2025 08:46
ZoomZoomKiwi wrote: 30/09/2025 08:01

Je li doslo proljece dolje? Ovdje kod nas je upeklo ovih dana bas.
I’ll just leave this here :mrgreen:

dr_Evil wrote: 30/09/2025 08:49
Operativac11 wrote: 29/09/2025 20:17 Pozdrav, imam 27g, želio bih ići vani sa suprugom.
Šta bi vi preporučili ?
Slovenija ili ipak Njemačka.
Ovdje radim kao administrativni radnik, razmisljao sam o nekoj prekvalifikaciji tipa elektricar, frizer ili cnc operater, pa me zanima mišljenje forumske mase.
Pozdrav drug. NIje vrijeme za ici u Njemacku, standard je opao, a slobode nestaju. Slovenija je sada sigurno bolja destinacija, pronaci ces kvalitetniji zivot, sa vise ponuda.

Ako ne Slovenija onda idi dalje na mrski sjever. Elektricar je odlican posao :)
Couldn’t agree more. :thumbup:

manuchao91 wrote: 30/09/2025 09:02 da nisa ozenjen definitivno bi mi target bio USA
California Florida ili NEW YORK
venice beach californiea
Najizvikanije i najskuplje države.

Bolje ti je Houston, Nashville, Oklahoma City, pa čak i Atlanta, vjeruj.
moimoi

#29198 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ja u usa ne bih ni za zivu vugla.. pogotovo sada sa trumpom na vlasti.
Osmi Socrates

#29199 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Texas je dobar, ali Georgia samo kao turista ili u pjesmi. I Tennessee isto. :lol:

California dreamin', I'm telling you. Nije to samo pjesma.
Bodkin

#29200 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

zamisli sjedis u zepcu, imas 27 godina i ozbiljno razmisljas da ides vani. dodjes na forum i ljudi pisu "jebo new york, los standard u njemackoj, usa fuj, ja ne bih nikad na sjever".

jebote drzava ova tema (ukljucujuci mene na njoj) je bas first world problems.

ps. pristao bih na nizu platu i standard da zivim na balkanu samo da nije mrtvi krkanluk i prica o ratu 30 godina kasnije. naslovi u avazu isti danas i 2006 ja mislim kad sam glasao za veliku nadu zemljka komsica
Post Reply