jesu, infrastruktura koju imamo ne može podržati nagli porast auta, sve ostalo je samo dio statistike
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#29151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa zamisli da je društvo došlo do te mjere da su potrebne barijere, o čemu da pričamo dalje?
jesu, infrastruktura koju imamo ne može podržati nagli porast auta, sve ostalo je samo dio statistike
-
tokio25
#29152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa isto da uradi pokrivena i sa njom troje isto bi to troje stajali kao da se nista ne desavaOzimician wrote: ↑29/09/2025 21:56 Izađe mi negdje na mrežama snimak žene sa Oktoberfesta, Njemica - u 40im godinama, kako na pola glavne ulice/prolaza stojeći vrši nuždu, u tradicionalnoj bavarskoj nošnji. S njom u društvu još troje, četvero isto tako u njihovim nošnjama, hladno stoje kao da se ništa ne dešava.
I komentari naravno - da je ovo uradio neki stranac (ne daj Bože neka pokrivena žena još), izašlo bi na naslovnicama svih novina i pričalo bi se o manjku kulture i "integracije" u društvo.![]()
manjak kulture je i jedna i druga samo sto ni jednu ni drugu (hipoteticki) nisu sreli oni koji ih ne poznaju
- Ozimician
#29153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Razlika je što bi se u jednom slučaju itekako bacila medijska ljaga na cijelu jednu grupu stanovništva ili religiju, desničari bi kikotali, dok u drugom slučaju, da nije društvenih mreža, ne bi nikad niko ni saznao da se desilo.
- ZoomZoomKiwi
#29154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni barijere ne smetaju.
Ne bodu u oči. Ne smetaju kad hodam. Ne razumijem u čemu je problem. Tu su radi sigurnosti.
Cijeli svijet je u kurcu i ta betonska barijera je top stvar da te neka neupisana budala za volanom ne ubije bezveze.
U Bosni te neupisana budala za volanom ubije dok prelaziš pješački prelaz, a tek si započeo karijeru i život. Il’ te ubije neupisana budala za volanom dok pretiče na duploj punoj u jebenom tunelu.
Nemoj me Velkoski handrit bogati
-
tokio25
#29155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa razlika je sto je jednu snimilo a drugu nije
slazem se da bi vise bilo pljuvanja i sl po pokrivenoj al je u konacnici isto i da nije problem ova svabica ne bi izasla na mreze u tom cinu
slazem se da bi vise bilo pljuvanja i sl po pokrivenoj al je u konacnici isto i da nije problem ova svabica ne bi izasla na mreze u tom cinu
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#29156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa i za jedno i za drugo je šansa tolika da se može svesti pod malerluk, ja ne znam baš nikoga da je zijanio u saobraćaju, da ne listam Instagram izbjegao bih 99% vijesti iz domaće Crne Hronike svakako
nije me još niko opalio ni na pješačkom ni u autu, a možda sam i ja divljak, ko zna
(valjda me ne opali sutra
)
nije me još niko opalio ni na pješačkom ni u autu, a možda sam i ja divljak, ko zna
- ZoomZoomKiwi
#29157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slažem se.
Samo da dodam da je ipak veća diskrepancija između šanse da pogineš u saobraćaju u BiH i u nekoj uređenoj zemlji, negoli razlika između šanse da umreš u terorističkom napadu u toj istoj zemlji i u BiH.
To je point.
Samo da dodam da je ipak veća diskrepancija između šanse da pogineš u saobraćaju u BiH i u nekoj uređenoj zemlji, negoli razlika između šanse da umreš u terorističkom napadu u toj istoj zemlji i u BiH.
To je point.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#29158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To jeste, iako nije dobro poređenje, ali okej. Generalna sigurnost tipa prostog šetanja iza 12 ipak pripada Balkanu, s tim smo počeli.
Moje mišljenje jeste da bi ovaj prostor s boljom potrošačkom moći bio više nego solidan za život, mada bi to sigurno navuklo i zapadne probleme tako da isti kurac.
Opet se vraćamo na ono da svako treba tamo gdje se osjeća dobro, mene u principu jedino nervira 'samo kod nas' priča, od nje doslovno dobijam aneurizam, sve ostalo je za diskusiju.
Moje mišljenje jeste da bi ovaj prostor s boljom potrošačkom moći bio više nego solidan za život, mada bi to sigurno navuklo i zapadne probleme tako da isti kurac.
Opet se vraćamo na ono da svako treba tamo gdje se osjeća dobro, mene u principu jedino nervira 'samo kod nas' priča, od nje doslovno dobijam aneurizam, sve ostalo je za diskusiju.
-
Osmi Socrates
#29159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možete i na klupama spavati. 
- ZoomZoomKiwi
#29160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je sigurnije i ljepše šetati po Ljubljani nego po Sarajevu.
Po Hamiltonu svakako jeste
Po Hamiltonu svakako jeste
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#29161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljubljana je za mene već spomenuti Balkan, kol'ko god se Slovenci napinjali da budu mitteleuropa, svakako smo im mi pola države 
- ZoomZoomKiwi
#29162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja, ali je Slovenija milijardu puta bolja za život od BiH. Po svemu.
Kad bih morao živjeti u Europi, birao bih Sloveniju, eventualno neki otok u Hrvatskoj al’ teško.
Možda jug Italije i Španiju
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#29163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jeste, bez dileme. Imaš i sistem i balkanski šmek ko pati od toga, zato i jesmo masovno gore. Meni puno bolja opcija od Njemačke/Austrije.
- ZoomZoomKiwi
-
Osmi Socrates
#29165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni ne pada napamet Balkan, al' kad bih morao, onda Supetar na Braču. Tamo sam vidio najljepšu djevojku na svijetu. Nije pošteno biti toliko lijep. Zadnji put kad sam bio na moru dole. Ona 15, ja 15, k'o Romeo i Julija. Al' garant je i ona zapucala u Zagreb, tako da, ništa onda.
Zagreb sve pokvari. Gradovi uopšte.
Završiću na Arubi, k'o da gledam. Perfekcija, što se mene tiče. Al' ima do toga još, moram odgledati ovaj urbani-ruralni warfare do kraja.
Zagreb sve pokvari. Gradovi uopšte.
Završiću na Arubi, k'o da gledam. Perfekcija, što se mene tiče. Al' ima do toga još, moram odgledati ovaj urbani-ruralni warfare do kraja.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#29166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istina, ništa bolje nego biti expat na takvim lokacijama
Da imam stoprocentno siguran neki remote pos'o, pravac nešto tako
Ja bih rekao da kapitalizam sve pokvari, ali bit ću onda commie
Ja bih rekao da kapitalizam sve pokvari, ali bit ću onda commie
- Edin H.
#29167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pankrti - Ljubljana je bulanaZoomZoomKiwi wrote: ↑29/09/2025 22:28Ja, ali je Slovenija milijardu puta bolja za život od BiH. Po svemu.
-
Bodkin
#29168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sto znaci da je kolonijalizam izlizan odgovor. njemacka koja je do temelja porusena bila je za 30-40 godina bla top 5 ekonomija svijeta. turska drzala vise od rimskog carstva prije 100 godina i nigdje ih nema danas. a i ovo sto ima, niko ne kaze "kolonije na balkanu".
da ne pricam o japanu ili juznoj koreji. ili australiji koja je sama bila kolonija. ili kanada.
izlizan izgovor po mom misljenju totalno. rusija veca od svih francuskih kolonija skupa pa danas jedino sluze da prodaju jeftine sirovine i prave probleme
-
Bodkin
#29169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kultura religija predmet. ajte molim vasOsmi Socrates wrote: ↑29/09/2025 21:12 Ja sam malo proguglao o tom (izbornom) predmetu Kultura Religija. Uveden u nastavni program 2001, na inicijativu OHR. UNESCO izradio modul. 2009 ga već nije bilo, jer su pronađene fundamentalne greške u udžbeniku. Ne znam šta je poslije bilo.
To što je predmet postojao, ne znači da se išta izučavalo, a pogotovo ne znači da su "generacije i generacije" nešto naučile, prvo iz razloga zato što je bio izborni.
svakako smo mi sve znali o drugim religijama.
ova danas djeca nisu u zivotu vidjeli "one anamo"
-
Bodkin
#29170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
problem balkana je da komsiji crkne krava. i da imas 5 milja, mrzio bi ovog do jer ima 4 ali je debil ili bi ga mrzio sto ima 5 i po i ima viseVelkoski wrote: ↑29/09/2025 22:15 To jeste, iako nije dobro poređenje, ali okej. Generalna sigurnost tipa prostog šetanja iza 12 ipak pripada Balkanu, s tim smo počeli.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#29171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa sve nabrojano su američki protektorati poslije ww2, nemoj zajebavat'Bodkin wrote: ↑30/09/2025 00:13sto znaci da je kolonijalizam izlizan odgovor. njemacka koja je do temelja porusena bila je za 30-40 godina bla top 5 ekonomija svijeta. turska drzala vise od rimskog carstva prije 100 godina i nigdje ih nema danas. a i ovo sto ima, niko ne kaze "kolonije na balkanu".
da ne pricam o japanu ili juznoj koreji. ili australiji koja je sama bila kolonija. ili kanada.
izlizan izgovor po mom misljenju totalno. rusija veca od svih francuskih kolonija skupa pa danas jedino sluze da prodaju jeftine sirovine i prave probleme
A ovo iznad se slažem. Mada i postoji razlog što je tako, ali da ne idemo u tu priču.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#29172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
max weber i protestantska etika i duh kapitalizmaVelkoski wrote: ↑30/09/2025 00:17Pa sve nabrojano su američki protektorati poslije ww2, nemoj zajebavat'Bodkin wrote: ↑30/09/2025 00:13sto znaci da je kolonijalizam izlizan odgovor. njemacka koja je do temelja porusena bila je za 30-40 godina bla top 5 ekonomija svijeta. turska drzala vise od rimskog carstva prije 100 godina i nigdje ih nema danas. a i ovo sto ima, niko ne kaze "kolonije na balkanu".
A ovo iznad se slažem. Mada i postoji razlog što je tako, ali da ne idemo u tu priču.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#29173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaš kad znaš da si ostario? Kad shvatiš šta je kapitalizam 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#29174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ili kad podržavaš kapitalistički šljam? 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#29175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh, time razbijaš glavu kako je moguće da neko ne vidi da je ovo zapravo moderni feudalizamm, ili zapravo dobar termin - tehnofeudalizam