Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#29051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

valjda pricamo o tome jesi li vjernik ili u sta vjerujes i vjerujes li uopste kad se radi o poslu i prilikama na licnom nivou, ne kad firme rade i vrte pare.

pa bombe do juce po siriji padale i ujutro dodje amerikanac i ulozi pare. rusi prodaju energiju svima. ne pricamo o tome

ako sam fulio temu izvinjavam se. lova se vrti u sred rata, a ne ovako u miru.
sumirprimus

#29052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

ja sta god napisem o vjeri, odmah sam islamofob, i tu se povlacim. koji ce mi to u zivotu , blje sutit i pravit se lud
ZoomZoomKiwi

#29053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

sumirprimus wrote: 29/09/2025 14:41 ako cemo iskreno pricati, hoces reci nisi ovo nikad cuo?
bolje kaze nas cojvek da uzme lovu nego vlah, il ustasa. nemoj kaze tu firimu to su ustase. ko im jbe mater. samo licemjerstvo
ili ulazi i odmah selam alejk. ni ne zna skim prica odma selam
dobar dan, ohladi ko tecni azot
lova vrti sve tacno, ali je licemjerstvo na ntu.
ima ljudi svugdje na sve tri strane, i to je fakat. ali je prica licemjerna.
To sam čuo samo među low-level radnicima nekih firmi.

Ali iskreno, od najmanje 1500 firmi s kojima sam sarađivao, i njihovih direktora s kojima sam sjedio barem jednom, takve stvari nikad nisam čuo.

Vidi, ja sam prvi da napadnem bilo kakvu činjenicu o BiH, ali ovo govorim iz iskustva i ne mogu lagati.

Pa i zadrte SDA Bošnje Almy većinu robe nabavljaju od bosanskih Hrvata i Srba, naprimjer.

Pa prvi evo Novi Travnik, tamo sam bez problema sarađivao i sa bradonjama iz Merkez Oila, ali i sa Vekićima iz N&S. I nikad nisam ništa loše čuo ni od jednih ni od drugih ni za jedne ni za druge, a ni za treće.

U Bijeljini i Doboju imao najlukrativnije poslove jedno vrijeme. Višegrad i Trebinje također. A da mi čuješ prezime, pravo ono balijsko, i nikad me nije omelo u poslu.

Morate shvatiti da je politika, a samim time u BiH i vjera, tema samo u politici i među ljudima koji imaju svakojakih problema pa im je to izgovor ili odušak, zavisi.

Među poslovnim partnerima gdje su glavna priča cijena i rokovi, niko ne spominje ni džamije ni crkve.

A isporučivao sam robu i za džamije i za crkve bez ikakvih problema.

Moji električari petkom iz crkve sa terena išli na džumu pa se vraćali da nastave s radom u toj istoj crkvi. Bez ikakvih problema.
sumirprimus

#29054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

da kao sto rekoh, lova svugdje vrti, ali je licemjerstvo na ntu i tu cu stati.
zona072

#29055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zona072 »

Dok sam radio u Sarajevu, petkom svi na dzuma namaz, ja ostanem sa zenama. Kada dodje mjesec Ramazan, onda je to koliko dnevnih namaza uhvati radno vrijeme toliko puta se ja osjecam kao izrod, plus sto u Ramazanu idu i zene u mesdzid ili mjesto za molitvu/klanjanje. Nisam bio najomiljeniji zbog mog ponasanja, ali nikada nisam mogao skontati da li je to uticalo na moju karijeru u toj vec sada bivsoj firmi.

Danas u Njemackoj, remote homeoffice kada zavrsava razgovor ja se iskljucim kod ich wünsche Ihnen, da li je kraj radnog dana, sedmice, Bozic Uskrs i don t give a fuck :D
Ozimician

#29056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Gdje ste vi to radili u BiH, pa to su odlicni radni uslovi. :D

Ja ne mogu zamisliti privatne firme da mogu sebi priustiti toliko izostanaka i da ne pisu minus sate.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 29/09/2025 14:52
sumirprimus wrote: 29/09/2025 14:41 ako cemo iskreno pricati, hoces reci nisi ovo nikad cuo?
bolje kaze nas cojvek da uzme lovu nego vlah, il ustasa. nemoj kaze tu firimu to su ustase. ko im jbe mater. samo licemjerstvo
ili ulazi i odmah selam alejk. ni ne zna skim prica odma selam
dobar dan, ohladi ko tecni azot
lova vrti sve tacno, ali je licemjerstvo na ntu.
ima ljudi svugdje na sve tri strane, i to je fakat. ali je prica licemjerna.
To sam čuo samo među low-level radnicima nekih firmi.

Ali iskreno, od najmanje 1500 firmi s kojima sam sarađivao, i njihovih direktora s kojima sam sjedio barem jednom, takve stvari nikad nisam čuo.

Vidi, ja sam prvi da napadnem bilo kakvu činjenicu o BiH, ali ovo govorim iz iskustva i ne mogu lagati.

Pa i zadrte SDA Bošnje Almy većinu robe nabavljaju od bosanskih Hrvata i Srba, naprimjer.

Pa prvi evo Novi Travnik, tamo sam bez problema sarađivao i sa bradonjama iz Merkez Oila, ali i sa Vekićima iz N&S. I nikad nisam ništa loše čuo ni od jednih ni od drugih ni za jedne ni za druge, a ni za treće.

U Bijeljini i Doboju imao najlukrativnije poslove jedno vrijeme. Višegrad i Trebinje također. A da mi čuješ prezime, pravo ono balijsko, i nikad me nije omelo u poslu.

Morate shvatiti da je politika, a samim time u BiH i vjera, tema samo u politici i među ljudima koji imaju svakojakih problema pa im je to izgovor ili odušak, zavisi.

Među poslovnim partnerima gdje su glavna priča cijena i rokovi, niko ne spominje ni džamije ni crkve.

A isporučivao sam robu i za džamije i za crkve bez ikakvih problema.

Moji električari petkom iz crkve sa terena išli na džumu pa se vraćali da nastave s radom u toj istoj crkvi. Bez ikakvih problema.
Upravo tako.
No kako davno rekoh.
Price iz davnine.
zona072

#29058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zona072 »

Pa ne znam koliko si dugo vani, ali ja bih to nazvao new age bosanskim firmama, gdje ako imas open space office u toj firmi vec postoji mjesto za molitvu, naravno najvise ovoga je u Sarajevu jer je najvise tih offica, büro-a. Ali cini mi se da je to zbog potrebe, jer stvarno mnogo ljudi je duboko u religiji. To je moje iskustvo.
sumirprimus

#29059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

haj ofise, mesdzid se otvori u novoj zgradi veci od dm.a :D
moimoi

#29060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Kada je lova u pitanju tu nema granica. E kada je zaposljavanje u pitanju… tu mnogi gledaju da je “njihov” ako mogu da biraju :D
Bullet Tooth Tony

#29061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

Ozimician wrote: 29/09/2025 12:36 Ja licno nemam nikakav problem s tim, njihova zemlja, njihova pravila, kome se ne svidja, nek trazi bolju, samo ne mogu ovih kora na rende kad me ubjedjuju kako je to kod nas religija bitna, a kod njih kao nije - kod njih je to "tradicija".

To isto kao sto se kod nas zove korupcija i nepotizam, a kod njih "lobbying and networking". :thumbup:
:thumbup: :thumbup:

Klasicne budalastine uz dosjetke poput "ovo samo u Bosni ima"
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#29062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

eh, otkad ja pišem za lobbying i networking, samo raja vani prima puno više para pa im je manje bitno, tako bi bilo i ovdje da su prosječne plate četiri milje, niko o korupciji ne bi pisao :D

ko nam je kriv što nismo bili kolonijalna sila i što nismo bogatstvo stekli na klanju pola planete

https://en.wikipedia.org/wiki/Herero_and_Nama_genocide

npr :)
Bodkin

#29063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Velkoski wrote: 29/09/2025 15:53 eh, otkad ja pišem za lobbying i networking, samo raja vani prima puno više para pa im je manje bitno, tako bi bilo i ovdje da su prosječne plate četiri milje, niko o korupciji ne bi pisao :D

ko nam je kriv što nismo bili kolonijalna sila i što nismo bogatstvo stekli na klanju pola planete

https://en.wikipedia.org/wiki/Herero_and_Nama_genocide

npr :)
ja znam doslovno 2 slucaja na zapadu da je neko dosao preporukom, a da je bio go debil kao sto se desavalo dok sam radio u bosni.
desavalo se da su ljudi isli gore u karijeri koji su bili dobri sa menadzerima ali to je vec diplomatija.
desavalo se da su mamini i tatini sinovi vlasnika firmi goli debili.
ne kazem da nema, samo licno iskustvo.

a to za kolonije, malo izlizana prica
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#29064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

U mojoj firmi cijeli C-level (i zapravo i dobar dio mid-levela nekog) je došao na poznanstva i uglavnom nemaju pojma šta se ispod radi. Sve je ovo anegdotalno naravno, internet je pun primjera oba slučaja. Bitnije je da se dešava i nije samo kod nas. Nije ni ovdje sve na mito i korupciju, ali o tome se najčešće priča.

Izlizano ili ne, tako je, zbog toga Balkan i jeste ekonomski jadan iako je Evropa.
Last edited by Velkoski on 29/09/2025 16:12, edited 1 time in total.
Ozimician

#29065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa u cemu je onda razlika?

Ja pretpostavljam da si u BiH radio u drzavnoj sluzbi, dok se toliko toga tolerisalo. Ja sam naravno gledao u BiH da debili dolaze na neciju preporuku i u privatni sektor, ali se ne zadrze dugo.

Iz mog iskustva iz privatnog sektora u BiH i vani bih prije rekao da se vani duze trpe debili nego u BiH, jer je na Zapadu dobar dio firmi na nivou nasih drzavnih, ni ne znas ko ti je gazda zapravo, niti ga kad vidis.
konami666

#29066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/09/2025 07:11 Ne kontam kako te neko "hinjski" upisao. Sta si odgovorio popisivacu?
Nisam ništa, nisam bio tu.
konami666

#29067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

dr_Evil wrote: 29/09/2025 08:45
konami666 wrote: 29/09/2025 06:58
Zakalwe wrote: 28/09/2025 18:46 Konjfirmacija je tradicija, samo sto onda dijete hinjski upisu u crkvu. Nista se ne desava dok dijete ne odraste i pocne da radi, onda mu drzava pocne da odbija 1% bruto plate za udruzenje cika sa smijesnim sesirima koji velicaju nebeske djedice. Moras da se naknadno ispises, sto kazu "opt out". Na svu srecu, pada procenat upisanih svake godine...(od kako su poceli da posebno deklarisu crkveni porez u poreznom listu).

A ovaj makroekonomski pokazatelj "dostupnost majstora i njihova cijena" je nesto novo :D
I mene hinjski upisaše 2013 u popis stanovništva a nisam bio tad tu već 3 godine. Sto ne znaci da živim u Bosni. E, isto tako i ako te upisu u crkvu ne znaci da ideš u crkvu. Imaš opciju da ne plaćaš crkvi, znaci do tebe je da li ćeš platiti ili ne. Ako plaćaš onda ne moraš platiti sahranu kada umreš. Ne znam kako je u Bosni ali znam da hodze imaju dobar biznis a i pogrebna društva.
Stanovništvo vani nije pobožno, vjera ih be zanima dok u Bosni je sasvim suprotna stvar.
Ali zato se i vidi koje je društvo naprednije.

Stanovnistvo vani nije pobozno, vjera ih ne zanima, sve dok slavis Bozic :)

E ali zato ako ne slavis Bozic ti ne pripadas njegovom svijetu ;)
Misliš da slave Božić jer vjeruju da je tog dana rodjen Isus i da ga je rodila djevica? Slave Božić jer su tada slobodni i sto djeca otvaraju paketiće i jer su svi sretni i uživaju. I sto su štetni sto mogu da uzmu dva tri dana slobodno i spoje sebi 14 slobodnih dana. Nikad nisam čuo za nekog bosnju da ne slavi Božić u Švedskoj, ti prvi sebi uzmu ta dva tri slobodna dana da budu slobodni dvije sedmice, samo klimaju glavom JES JES krismes super VIT FAmALI.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Pa slave ga, haj nađi osobu koja taj dan ne obilježava.

Ne znam šta ovo "slavi" znači, pa ne slaviš ga ako uzmeš slobodan dan, zašto bi ga se odrekao ako imaš pravo?
Druga je stvar ako svjesno odustaješ od drugog dana.

Ja bih preferirao više godišnjeg poslijw prvog, a da 24. moram radiri, ići na predavanja i sl.
Ozimician

#29069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Tako je. Vjera nije uopste bitna stvar, sve dok je Bozic neradni dan (i to cak vise dana!) u drzavi, a Bajram radni. :D

To je otprilike kad da ja kazem: nije mi bitno koje si vjere, sve dok koljes kurban kad je bajram. :D

A eto u Svedskoj su problem dakle Bosnje koje uzimaju slobodne dane onim danima kada nije Bozic, koliko shvatih?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#29070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

Živimo u vrijeme kada je fundamentalizam u žestokom porastu, dakle trenutno je religija itekako bitna i usko vezana za globalnu politiku. Šta će biti za 20 godina? Ko zna
dr_Evil

#29071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 29/09/2025 16:23
dr_Evil wrote: 29/09/2025 08:45
konami666 wrote: 29/09/2025 06:58

I mene hinjski upisaše 2013 u popis stanovništva a nisam bio tad tu već 3 godine. Sto ne znaci da živim u Bosni. E, isto tako i ako te upisu u crkvu ne znaci da ideš u crkvu. Imaš opciju da ne plaćaš crkvi, znaci do tebe je da li ćeš platiti ili ne. Ako plaćaš onda ne moraš platiti sahranu kada umreš. Ne znam kako je u Bosni ali znam da hodze imaju dobar biznis a i pogrebna društva.
Ali zato se i vidi koje je društvo naprednije.

Stanovnistvo vani nije pobozno, vjera ih ne zanima, sve dok slavis Bozic :)

E ali zato ako ne slavis Bozic ti ne pripadas njegovom svijetu ;)
Misliš da slave Božić jer vjeruju da je tog dana rodjen Isus i da ga je rodila djevica? Slave Božić jer su tada slobodni i sto djeca otvaraju paketiće i jer su svi sretni i uživaju. I sto su štetni sto mogu da uzmu dva tri dana slobodno i spoje sebi 14 slobodnih dana. Nikad nisam čuo za nekog bosnju da ne slavi Božić u Švedskoj, ti prvi sebi uzmu ta dva tri slobodna dana da budu slobodni dvije sedmice, samo klimaju glavom JES JES krismes super VIT FAmALI.
Nisam ja ni rekao da slave Bozic zbog Isusa, nego iskljucivo pricam o kulturoloskom identitetu. Uzeti slobodno da bi napravio 2 sedmice odmora ne znaci slaviti Bozic, niti bih otpuzio komsijsko/susjedne influenserke u Dubaiu ako uzmu slobodno oko Bajrama. Jednostavno drzava nema sistem gdje mozes da biras svoje praznike, znaju se crveni dani. Vecina nasih ljudi ce zapravo iskoristiti te dane radno ako imaju sansu jer su placeni duplo, recimo u zdravstvu.

Ne pripadanje tom kulturoloskom identitetu nas barbara, automatski povlaci i sve ostale stereotipe, a ti se mozes ponositi time sto znas zasto se Bozic slavi, a on ne.
konami666

#29072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Didier wrote: 29/09/2025 09:38
dr_Evil wrote: 29/09/2025 08:45 Stanovnistvo vani nije pobozno, vjera ih ne zanima, sve dok slavis Bozic
E bukvalno, to si odlično rekao.

Meni je to toliko išlo na kurac da sam za jedan Bajram svim tim poznanicima poslao čestitke poštom koje sam napisao na holandskom, arapskom i našem jeziku.

Neki od njih su tada shvatili koliko je idiotski da mi i dalje čestitaju Božić, ali neki nisu čak ni nakon toga.
Vidi ovog :lol: ne kaže se dzaba: “when in Rome”…Nek si im ti pokazao da nisi normalan da znaju s kim imaju posla.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Btw. pošto vidim da je tema vjera

U Njemačkoj se u gimnaziji uredno organizovano išlo na mosu za božić ili uskrs, nisi morao naravno, ali je se išlo.
Ako si bio u katoličkoj osnovnoj, morao si doduše ići redvono jednom sedmično na misu u grupi.

Uz dužno poštovanje, ne znam kako u detalju izgleda školovanje u BiH, ali nisam vidio da profesori iz Druge gimnazije u Sarajevu odu organizovano sa đacima na namaz.
Last edited by PreWiBa on 29/09/2025 16:33, edited 1 time in total.
Ozimician

#29074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Zanimljivo isto tako kako neki ovdje pokusavaju BiH predstaviti kao neku teokratiju, a svi psovali majku Bingu i Konzumu sto rade za bajrame.

Daj mi nadji na tom "nereligijskom" Zapadu trzni centar koji je otvoren na 25.12. :thumbup:

EDIT: Isto tako su bili sokirani kad sam rekao da se kod nas Bozic slavi i 7. januara - bukvalno komentari: pa to nije Bozic! zna se kad je Bozic! Kako Bozic moze biti 7. januara? Boga pitaj sta se to tada slavi...
Last edited by Ozimician on 29/09/2025 16:34, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

konami666 wrote: 29/09/2025 16:12
_BataZiv_0809 wrote: 29/09/2025 07:11 Ne kontam kako te neko "hinjski" upisao. Sta si odgovorio popisivacu?
Nisam ništa, nisam bio tu.
Onda nisi popisan.
Post Reply