Ono šta nas razlikuje je višak. Dok životinje uzimaju koliko im treba, mi razmišljamo "nek' se nađe". Ko ima više, više vrijedi.Dozer wrote: ↑22/09/2025 22:37 Djelimicno cu se sloziti, uz veliku zadrsku. A zadrska je zbog cinjenice da mi zapravo bas i ne znamo toliko o zivotinjama da bismo mogli reci da li imaju ili nemaju svijest slicnu nasoj.
Realno, znamo da mnoge zivotinje medjusobno komuniciraju, cesto znamo i kako, ali jos uvijek nismo preveli nijedan taj jezik na nesto nama razumljivo. Zivotinje cesto imaju 3 nacina komunikacije, sto je isto kao i mi - glasovno, govor tijela i hemijski, pri cemu se hemijski nacin kod nas poprilicno izgubio.
Mi tek sad u stvari malo detalnije otkrivamo sve to, ali prpci ce jos dosta vremena dok to i shvatimo.
A poveznica na potencijalno ukidanje privatnog vlasnistva kod nas je upravo u cinjenici da to ne bas i mozemo, i da cemo uvijek imati i trziti ka necemu svom, bilo licnom, bilo grupnom. Ali, kako i navedoh - bas kao i vecina ostalih zivotinja.
Pohlepa. Strah. Egoizam. Arogancija. Mehanizmi koji nas vode, a izvori (skoro) svih problema.