John Cleese wrote: ↑08/08/2025 01:18
belfy wrote: ↑06/08/2025 01:25
John Cleese wrote: ↑05/08/2025 01:35
Samo tijelo ništa mi ne znači - i kod Brema takve mogu naći?
Naravno da jesmo zivotinje

Ali u pravu je covjek, barem toliko da, iako jeste vrlo vjerojatno da su nam u svakom smislu mnogo blize i slicnije nego sto su vjerovali levati koji su se usudili da se covjecanstvu obracaju u bozije ime, o drugim zivotinjama jos uvijek ne znamo dovoljno da bismo na ovoj temi o njima argumentirano diskutirali
Uzgred, vjerujem da bi vas koji niste skloni arhaicnoj percepciji faune, izmedju ostalog, mogla zanimati i komparativna tanatologija
a cuj druze Cleese, ako vec volis razmisljati o takvim temama, onda se zapitas nadalje... ljudi su kao prvu "vjeru" birali zivotinje. sve od Egipta pa do Indijanaca... eh, ako odemo samo korak dalje, onda je pitanje da li zivotinje vjeruju u covjeka? jer, sto bi iste "pristale" da budu pripitomljene? kako jedan vuk "pristane" na to?
Ne iskljucivo zivotinje - obozavanja ili narocitog uvazavanja dostojna svojstva pripisivana su katkad i gdjegdje i flori (drvecu, na primjer), raznim geografskim objektima, prirodnim pojavama, ukratko: skoro svemu sto je covjek putem odgovarajuce interakcije mogao iskusiti.
Osobno, uvjeren sam da su i druge zivotinje opcenito mnogo vise od debilne simplifikacije kakvu covjek obavezno opetovano cuje kad ga vrag navede na uzaludnu komunikaciju sa bigotskim balkonom prosjecne kvadrature, ali, kako jos uvijek i nakon dugog, ozbiljnog istrazivackog rada s tim u vezi ne znamo pouzdano i posve jasno sta to "mnogo vise" konkretno jeste, ne mozemo ni argumentirano o tome razgovarati niti koristiti kao argument u ovakvoj ili slicnoj diskusiji.
Inace se ne bismo bitno razlikovali od bezbroj humanoida koji ni dan danas nisu u stanju prihvatiti cinjenicu da odgovora na pitanja koja njih navodno zanimaju naprosto nema i da nije izvjesno kada ce ili hoce li ih ikad i biti te radije biraju da se beskonacno zatupljuju apsurdnim kontradiktornim splacinama.
jako lijep odgovor koji upravo ti na "bigotskim balkonima" nece ni razumjeti. zato i rekoh nekom od njih (cini mi se toska da je bio pitanju) da se moras spustiti nivo nize, a na kraju zavrsis u blatu. zato sam ja sebe davno ogranicio da ne pisem na nacin kako ti ovdje cinis. jer, jednostavno, to nema nikakvog ucinka... (a ispadne i prepotentno)
tu je samo jedna dilema: da li se spustiti u blato ili pokusati blazim jezikom neke izvuci iz toga. trece opcije jednostavno nema...
mada, iako je receno vise puta, moram reci da na forumu ne pribjegavam rijecima kao ti iz vise razloga. mislim da sam to samo jednom prije nekih deset godina (mozda ima i vise) iskoristio kao argument na jednom "bigotskom humanoidu sa balkona" jer je isti pokusao to isto.

, ali malo prilagodjeno. tada je naislo na odobravanje, sto mi je reklo da neke granice u komunikaciji moraju biti dobro pripremljene. jer, ako sugovornik ne moze da razumije, sta ti vrijedi? pisao si uzaludno...
kao da uceniku iz osnovne skole pocnes objasnjavati srednjoskolsko (ili fakultetsko) gradivo sa pojmovima koje ni sam ne razumije. a takvog nerazumijevanja je ovdje na pretek... tako da - da, nazaslost svlacenje u blato, ali samo do granica gdje se ne valja sa svinjama. (vjerovatno ce me neko osuditi i na pominjanje svinja ovdje i poredjenja koje koristim. jer sam mogao reci i oni jednakiji medju jednakima, ali ko bi to razumio, a tek onda i objasnio...?)
mah, nije forum za takvih rasprava. forum je kafana u kojoj te na "nekim" temama osude sto si narucio pivu i kazu da ce ti se zbog toga nagurati govna u usta. mada, to u kafani i neces dozivjeti. hm, kafana 1 forum 0...