Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

toska

#43901 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

DaysleepeR wrote: 22/09/2025 15:46 Ponavljam pitanje, šta je to SDP uradio a da glasači nisu očekivali?

Podizanje minimalca i neradnja nedjelja su "the most SDP moves ever".
Kako vec @Hakiz spomenu, u ovom mandatu boračka populacija je skroz ignorisana, raniji su bar obećavali.
Taman su vlasti i organizacije navodno bili blizu dogovora o nekoj sići za borački dodatak svima i naprasno šutnja,
Generalno, prevara od sviju.
Ta marka ili dvije za mjesec proveden u ratu su ništa, ali na simboličkom nivou golemo!
moimoi

#43902 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 22/09/2025 19:18
moimoi wrote: 22/09/2025 18:28
Hakiz wrote: 22/09/2025 18:04

Što se tiče elokvencije, kulture itd, Čudić je nekoliko stepenica iznad svih.

Ali, sva njena elokvencija meni ne pomaže kada Delić kaže da sam preskup da mi se povisi invalidnina ili kada iz prodavnice u Njemačkoj kaže da ne šalje u BiH jer nije EU itd.

A nije mi 20 da imam vremena čekati 30-40 godina da postanemo članica EU.

Pa mi svejedno.

Eto mladih, za njih je. Samo je problem što stari više izlaze na izbore. I onda imaš paradoks da govoriš da radiš za mlade koji neće glasati za tebe (jer neće izaći na izbore), a ignorišeš one koji hoće izaći, to jeste stare.

:thumbup: :bih:
Pa ne moze te ona sama uvesti u Eu… al barem znas da ona i sl njoj zele BiH u Eu.. dok kod drugih znas da ne zele.
Vrlo jednostavno.
Ne može sama.

Ali je rezultat nje elokventne isti kao primitivnih. Elokvencija ne pomaže.
Naravno da pomaze. Ona, koja zna eng v coban koji zna- hau jes no. Ne zna ni maternji, a kamo li starni. Bitno je ko te predstavlja.. coban ili skolovana osoba. Politicar predstavlja narod.
pemanapemani

#43903 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

Seawolf wrote: 22/09/2025 17:20
pemanapemani wrote: 22/09/2025 17:16 ....
Jebi ga, izbor je takav. Volio bih da imamo svedske socijaliste iz 90-ih, koji ce stati na crtu i SDA i trojci i koji ce imati 40% podrske kod Srba i Hrvata...
Švedske socijaliste iz 90-ih nemaju danas ni Šveđani.
Znam.
Nego govorim o realnoj mogucnosti izbora.
Imamo SDA vs trojka, SNSD vs opozicija, ljigavi HDZ.ili apstinencija.
kakabanja213

#43904 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

pemanapemani wrote: 22/09/2025 19:29
Jebi ga, izbor je takav. Volio bih da imamo svedske socijaliste iz 90-ih, koji ce stati na crtu i SDA i trojci i koji ce imati 40% podrske kod Srba i Hrvata...
Znam.
Stroga apstinencija. Samo i iskljucivo apstinencija.
Hakiz

#43905 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 22/09/2025 19:28
moimoi wrote: 22/09/2025 18:28

Pa ne moze te ona sama uvesti u Eu… al barem znas da ona i sl njoj zele BiH u Eu.. dok kod drugih znas da ne zele.
Vrlo jednostavno.
Ne može sama.

Naravno da pomaze. Ona, koja zna eng v coban koji zna- hau jes no. Ne zna ni maternji, a kamo li starni. Bitno je ko te predstavlja.. coban ili skolovana osoba. Politicar predstavlja narod.
Ne pomaže.

Trebalo bi da pomogne, ali ne pomaže.

Nije se puno promijenilo od dolaska njene elokvencije na mjesto prethodnog primitivizma.

Možda će nekada, u budućnosti, pomoći. Kada meni, a možda i tebi, bude svejedno.

Što bi rekli anglosaksonci "The proof is in the pudding".
toska

#43906 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

kakabanja213 wrote: 22/09/2025 19:37
Sačekaj da čuješ o "obavezi", "građanskoj dužnosti" glasanja. Prodaja magle aktivista.
moimoi

#43907 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 22/09/2025 19:42

Ne može sama.

Ne pomaže.

Nije se puno promijenilo od dolaska njene elokvencije na mjesto prethodnog primitivizma.

Možda će nekada, u budućnosti, pomoći. Kada meni, a možda i tebi, bude svejedno.

Ne razmisljam tako. Meni je bitno ko me “predstavlja”. Pa cak i kada Eu predstavljaju seljacine na kvadrat, meni je bitno da me ne predstavlja jos gori seljacina nego neko obrazovan i iznad tih seljacina. Neko koga se ne stidim, nego ponosim.
Hakiz

#43908 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 22/09/2025 20:33
Ne pomaže.

Ne razmisljam tako. Meni je bitno ko me “predstavlja”. Pa cak i kada Eu predstavljaju seljacine na kvadrat, meni je bitno da me ne predstavlja jos gori seljacina nego neko obrazovan i iznad tih seljacina. Neko koga se ne stidim, nego ponosim.
Meni je bitno da od tog predstavljanja bude nešta konkretno.

Ne da od predstavljanja profitira samo predstavnik, izreklamira se kao super, a meni, nama, mućak.

Tada mu, u ovom slučaju joj, dođem ja kao sredstvo, umjesto da on(a) radi za mene.

Možda sam cinik, ali, iskustvo života u BiH mi daje za pravo.
kakabanja213

#43909 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Forumskim "ljevicarima", a posebno "ljevicaru od Tuzle" preporucio bih emisiju Izvan okvira koja je upravo zavrsila na N1. Gospodja, drugarica, profesorica je ljevicarila sat vremena bez da je spomenula HDZ, SDA, SdP, NS, SDS, Vukanovuca, Nip....objasnila zena sta je ljevica, koji su zadaci ljevice i koga ta ljevica predstavlja.
moimoi

#43910 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 22/09/2025 20:40

Ne pomaže.

Ne da od predstavljanja profitira samo predstavnik, izreklamira se kao super, a meni, nama, mućak.

Tada mu, u ovom slučaju joj, dođem ja kao sredstvo, umjesto da on(a) radi za mene.

Slusaj… ja ne odustajeeem.
Svaki politicar danas radi za sebe. To nije toliko bitno. Bitno je da ga bez problema mozes kazniti na sljedecim izborima, da se boje za svoju poziciju.. svako ko se boji, slusa narod. Oni koji se ne boje, pjevaju “jaci smo od sudbine”.
Pomenuti vrlo dobro znaju da im se stolica klima sa svakim izborima.
Hakiz

#43911 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 22/09/2025 20:55
Hakiz wrote: 22/09/2025 20:40

Slusaj… ja ne odustajeeem.
Svaki politicar danas radi za sebe. To nije toliko bitno. Bitno je da ga bez problema mozes kazniti na sljedecim izborima, da se boje za svoju poziciju.. svako ko se boji, slusa narod. Oni koji se ne boje, pjevaju “jaci smo od sudbine”.
Pomenuti vrlo dobro znaju da im se stolica klima sa svakim izborima.
I nemoj.

Mora neko imati ideale.
pemanapemani

#43912 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

Znam.
Dobro, razumijem zelju da se bude poseban.
Niko nije toliko dobar da dobije glas od tako posebnih ljudi.

Cudi me da nisi spomenuo starlink i Fortu.
kakabanja213

#43913 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

pemanapemani wrote: 22/09/2025 21:16

Znam.

Precijeni ti mene. Sta ima posebno u tome glasati 30 godina za ove koji navodno hoce nesto da promijene. To moze samo glup covjek. Ali sa godinama se valjda dobije nesto sto ti nedozvoljava da te neko pravi budalom. Bude dosta suplje. Ja bih trebao svojim glasom omoguciti Forti da za evo 3 godine ne uradi apsolutno nista, Sabini da o trosku ovog naroda debatira po New Yorku
Nerki da se voza u R Line, Vojinu da zdere kilo plecke svaki dan. E ne moze vise. Sto bi rekli "kurca graha". Nisam svoj glas nikad davao halki pa necu vise ni ovima. Bar dok se ne pojavi neko ko istinaki radi za dobrobit ovog naroda i drzave(mene). Do tada legitimitet dajite vi koji nas dijelite na posebne i ne-posebne.
Nego je li dosao taj Starlink kojeg nam je Forto "doveo" iz Amerike.
pemanapemani

#43914 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

kakabanja213 wrote: 22/09/2025 21:28

Precijeni ti mene. Sta ima posebno u tome glasati 30 godina za ove koji navodno hoce nesto da promijene. To moze samo glup covjek. Ali sa godinama se valjda dobije nesto sto ti nedozvoljava da te neko pravi budalom. Bude dosta suplje. Ja bih trebao svojim glasom omoguciti Forti da za evo 3 godine ne uradi apsolutno nista, Sabini da o trosku ovog naroda debatira po New Yorku
Nerki da se voza u R Line, Vojinu da zdere kilo plecke svaki dan. E ne moze vise. Sto bi rekli "kurca graha". Nisam svoj glas nikad davao halki pa necu vise ni ovima. Bar dok se ne pojavi neko ko istinaki radi za dobrobit ovog naroda i drzave(mene). Do tada legitimitet dajite vi koji nas dijelite na posebne i ne-posebne.
Potpuno legitiman stav.

Koji mi koji vas dijelimo na posebne i ne-posebne?
Obracam se iskljucivo u svoje ime tebi kao pojedincu.

Jebi ga, to je moj stav i isto sam rekao bratu koji je apstinent.

Nisam zadovoljan radom trojke i moglo je puno bolje. U odnosu na SDA, DF i SBiH su stepenica iznad.
Jebi ga, na lokalnom nivou imam trojku, a ti u Mostaru HDZ i SDA 30 godina.
Dobio sam razvrstavanje otpada i kosenje drzavnog pojasa uz cestu, a vi kuburite sa Uborkom i jebu vas u mozak 30 godina.
Hajmo prvo Uborak, pa cemo onda starlink.

Jebi ga, najlakse apstinirati i cekati da se pojave neki dobri i posteni. Kako ih na kraju prepoznati ako se pojave?
Ili zasto ti i slicni ne osnujete takvu stranku? Imate odmah moj glas.
kakabanja213

#43915 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

pemanapemani wrote: 22/09/2025 21:47

Potpuno legitiman stav.

Koji mi koji vas dijelimo na posebne i ne-posebne?
Obracam se iskljucivo u svoje ime tebi kao pojedincu.

Jebi ga, to je moj stav i isto sam rekao bratu koji je apstinent.

Nisam zadovoljan radom trojke i moglo je puno bolje. U odnosu na SDA, DF i SBiH su stepenica iznad.
Jebi ga, na lokalnom nivou imam trojku, a ti u Mostaru HDZ i SDA 30 godina.
Dobio sam razvrstavanje otpada i kosenje drzavnog pojasa uz cestu, a vi kuburite sa Uborkom i jebu vas u mozak 30 godina.
Hajmo prvo Uborak, pa cemo onda starlink.

Jebi ga, najlakse apstinirati i cekati da se pojave neki dobri i posteni. Kako ih na kraju prepoznati ako se pojave?
Ili zasto ti i slicni ne osnujete takvu stranku? Imate odmah moj glas.
Vjeruj mi nemam pojma sta bih ti napisao. Tako je kako je ti glasaj kako hoces ali mislilm da je apstinencija jedini logican i razuman izbor.
palermo

#43916 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Meni je najgore sto u Mostaru degenece hrabre turiste ( youtubere) kooji skacu sa Starog mosta. Slika I prilika mostarske politike.
vee-jay

#43917 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

prava ljevica ne postoji vise u Evropi
vee-jay

#43918 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

Chmoljo wrote: 22/09/2025 17:42
Seawolf wrote: 22/09/2025 15:45
Chmoljo wrote: 22/09/2025 15:40

mislim da griješiš i da SDP neće loše proći na izborima. veći problem za Trojku će biti loš rezultat NIPa i NS.
Ne znam odakle vam to da će NS podbaciti.

Osim ovih lažnih upisa "razočaranih birača NS-e", političari na funkcijama iz te stranke, rade upravo ono što njihovi članovi i birači od njih očekuju.
Ne mislim da ce glasaci NS glasati za nekog drugog, vec da prosto nece izaci u velikom broju.

Ipak je forto imao bolje rezultate, ali mozda ih rastrese cudicka ako zasjedne ko predsjednica.

NIP ce sigurno ici prema dole.
Trojka ce i nakon izbora ostati u vlasti.
Hakiz

#43919 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Forto digitalizacija. Kaže, za banke više ne treba CIPS. Ali zato treba za opštinu. Uspio privatnoj firmi "narediti" da ne traži CIPS, ali državnoj instituciji ne može.

Valjda prvo središ svoje dvorište (digitalizuješ administraciju), pa onda dalje.

Ukralo mi dokumente u maju. Pogađajte jednom za koliko dokumenata nisam morao vaditi papire, mogao sam digitalno.

Starlink? Jah.

Nego, zovu iz zavoda za zapošljavanje, kaže nisi se javio 2 mjeseca, da provjerimo šta je prije brisanja iz evidencije. Ma jesam. Nisi, nema te u kompjuteru. Jesam, evo gledam na kartonu datum, potpis i pečat. Donesi. Vidi stvarno, izvini, sistem pogriješio.

Sreća da nismo digitalizovani, pa se imao dokaz na papiru.

Bolje da ne idemo u digitalizaciju. Sorry, Forto, ne valja ti pos'o.
drug_profi

#43920 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Sad je znači nova fora ne valja Trojka, ne valja ni SDFA, znači apstinencija je najbolji odgovor...

Jbt, kako mudro...
vee-jay

#43921 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

dr_Evil wrote: 22/09/2025 15:55
DaysleepeR wrote: 22/09/2025 15:46 Ponavljam pitanje, šta je to SDP uradio a da glasači nisu očekivali?

Svakako da jesu, makar sam ja to naglasio u vise navrata u ovom mandatu, to su potezi na koje SDFA nema odgovora, cim ih izbijes sa patriJotizma ne snalaze se, ljudska i radnicka prava su im misaona imenica.

Mene vise brinu dvije stvari, ocito okretanje desnici, cak je Mijatovic mozda jedini sta ima nekog osjecaja prema onome sta bi trebali da rade. SDA struja unutar SDP-a, ili ti nasi omiljeni politicari na forumu, Becirovic, Helez, Cengic, i njima slicni. Nerkino ocito ulazenje u biznis sa HZHB rukovodstvom(privatno), te ni pokusaj da se udje na taj teritorij institucijama, za razliku od Walter-Wolf koalicije kad su zadnji put bili na vlasti(Sjetimo se Bradvice) - znam, znam, SDA je bila jos i gora, ali ja sa MM fasistima nemam bas mnogo dodirnih tacaka. Totalni poraz sto se tice autoputa, a tekuce probleme oko istog su u potpunosti HDZ domena - nije bilo tako u proslom mandatu SDP-a.

Gdje su ti mladi, sposobni, obrazovani koji su obecani. Gdje su te tuzbe i presude za kriminal i korupciju, jel sve stalo na begu i njegovom parkingu? Platforma je svojevremeno podigla 3000 optuznica, cisto radi uporedbe.

Moze ih spasiti ako uspiju i de facto skloniti Dodicka sa scene, realno na dobrom su putu.
Upravo ti "Becirovic, Helez, Cengic, i njima slicni" su oni koji ce SDPu i Trojci donijeti prevagu.
SDA nema svoju ljevicu zato su napravili DF.
No ovaj put po pitanju DFa - sve maske su pale a i Komsic im ode - tako da: ko za DF glasa, glasa za SDA "gradjansku".
Maliodmene

#43922 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

Trojka ako do izbora rijesi slucaj ravnopravnog djecijeg doplatka dobija glat izbore i ne vidim ni jednu situaciju kako ih neko moze sprijeciti u tome.
Danguba

#43923 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Otprilike znamo ko ce predstavljati Srbe, sigurno znamo ko ce predstavlajti Hrvate samo se na ovom forumu raspravlja ko ce predstavlajti Bosnjake.
Da je Ostalih toliko bilo, gdje bi nam bio kraj.
Ovako, dosta licemjerstva i pokvarenosti.
Danguba

#43924 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Vjerovatno da ce to biti SDA, ZaBiH, DF i poneki satelit na vase iznenadjenje(opet). :mrgreen:

Meni gadno ali logicno.

Ja bi to drugacije preslozio ali ko sam ja.
DaysleepeR

#43925 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

toska wrote: 22/09/2025 19:26

Kako vec @Hakiz spomenu, u ovom mandatu boračka populacija je skroz ignorisana, raniji su bar obećavali.
Taman su vlasti i organizacije navodno bili blizu dogovora o nekoj sići za borački dodatak svima i naprasno šutnja,
Generalno, prevara od sviju.
Ta marka ili dvije za mjesec proveden u ratu su ništa, ali na simboličkom nivou golemo!
Borci nisu SDP program, to je SDA spika, na kraju krajeva borci su SDA glasacko tijelo.
Tako da u toj situaciji nit je ko glasao niti ce SDP sta izgubiti.
Inace, rat je zavrsen prije 30 godina, nerealno je ocekivati da ce iko stavljati fokus na borce kad se ta populacija smanjuje iz godine u godinu, priroda cini svoje, cisti su brojevi u pitanju, niko tu ne pristupa sa emocijama...
Post Reply