Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#18251 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kabal1337 wrote: 30/08/2025 10:45
Ateista wrote: 30/08/2025 10:40
kabal1337 wrote: 30/08/2025 10:25

I na AP ima nesreca sa smrtnim ishodom a i tu je brzina donjela ogroman doprinos. Mozemo pogledati slucajeve iz svijeta vozio 300 kamion mijenjao traku - poginuo.
Onaj mamin sin sto je usmrtio druga testirajuci audija kod nas.
Onaj sa X5 sto je usmrtio djevojke kad je vozio. Da nije vozio prebrzo bile bi zive.

Na magistralama prestizanje ( sto je ujedno prekoracenje dozvoljene brzine)- pogibije.

Ovi sto voze motore normalno na magistralama su zivi.
Ima i tu nesreca, ali stvar je u tome sto je statisticki puno manje.
Kod preticanja nije problem samo prekoracenje brzine, vec preticanje tamo gdje nije sigurno, lose procjene.
Cak mogu reci da je sigurnije preticanje sto se brze obavi, sto znaci auto sa boljim ubrzanjem koje tokom prrticanja razvije vecu brzinu i prike obavi i vrati se. Kod slabijih auta i manjih brzina je veci rizik jer se duze vozi trakom za suprotan smjer.
Na autputu je manje konfiktnih tacaka, od ukljucenja do preticanja gdje se ne ide u suproran smjer, tako da bih ja rekao da su te konfliktne tacke, oduzimanje prednosti i greske kod preticanja glavni uzroci nesreca, zato ih je toliko manje na autoputu i pored vece brzine.
udes pri vecoj brzini= veca mogucnost za smrt
Jeste, ali do udesa vecinom nece doci ako se ostali propisi postuju i ako je saobracajna kultura na nivou, cak i kad se brze vozi.
Ima naravno slucajeva i kad je glavni uzrok brzina, ali vecinom je nesto drugo.
Ateista

#18252 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 30/08/2025 10:54
Ateista wrote: 30/08/2025 10:42
tokio25 wrote: 30/08/2025 10:32

mozda zato sto si odvojen od suprotne trake? :-)
Naravo, to sam upravo i ja napisao - manje konfliktnih tacaka. One su glavni uzrok nesreca a ne brzina. :mrgreen:
ne nisi to napisao u prvom postu
to sto si ti zakljucio je druga stvar
nego je manja mogucnost da brzom voznjom napravis sranje kad svi idu u jednom pravcu al ipak je uzrok
zato kad na autuputu bude nesreca onda je picvajz zesci upravo zbog brzine
Napisao sam u odgovoru kabalu.

Da svi idu u istom pravcu, nema ukrstanja u nivou i ono sto ima nije svaki cas, jasno je obiljezeno, svasta nesto sto umanjuje mogucnost neke druge greske i prekrsaja koji su uobicajeni na magistralama i drugim cestama.
Dakle, jasno je sta su najcesci uzroci nesreca, brzina tu uglavnom samo povecava sanse da dodje do ozbiljnijih povreda i smrti kad se napravi neka od tih gresaka.
Ateista

#18253 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

artur morgan wrote: 30/08/2025 11:28
Ateista wrote: 29/08/2025 15:31
artur morgan wrote: 29/08/2025 13:50 Brzi je od auta pod pratnjom :D
Nije to daleko od istine, davno jednom vozim iz Mostara za Sarajevo, par vozila pod pratnjom iza mene mi signalizira da ih propustim sto sam i uradio, oni su nastavili tako preticati druga vozila koja su im se sklanjala svugdje i na punoj a ja sam preticao regularno gdje sam mogao na isprekidanoj. Ja sam vozio Golf2 od 60ks a oni neke Audije, i pored znatno jacih auta i prednosti sto su im se drugi sklanjali, kilometrima mi nisu mogli pobjeci i pratio sam ih. Tek u neka doba su ipak pobjegli, ali dugo sam ih pratio. :mrgreen:
Bilo je slucajeva, da su ih pratili a da bi njih pratio moras ludo voziti mimo svi propisa. Oni tada dojave to policiji i policija se spremi negdje ispred njih, zaustavi tog vozaca koji juri za njima. Kazna bude povisoka i ode vozacka. Kad ih neko prati osjecaju se ugrozeno, jest da su umazeni i drski na cesti jesu al ne znaju razlog sto ih neko prati da li zeli neko da se trka ili nesto drugo. Zato ih ne treba pratiti :wink: njima ostaje vozacka kako god :mrgreen:
Davno je to bilo, koliko se sjecam nisam im bio preblizu da me primijete, bar mislim da me nisu primijetili, nije bilo te sacekuse negdje, ali vjerujem da to rade kada primijete da neko ide slicnom brzinom. :mrgreen:
Brzinu sam svakako prekoracio, ali mislim da sam preticao regularno.
kabal1337

#18254 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kabal1337 »

Ateista wrote: 30/08/2025 18:01
Kod preticanja nije problem samo prekoracenje brzine, vec preticanje tamo gdje nije sigurno, lose procjene.
Cak mogu reci da je sigurnije preticanje sto se brze obavi, sto znaci auto sa boljim ubrzanjem koje tokom prrticanja razvije vecu brzinu i prike obavi i vrati se. Kod slabijih auta i manjih brzina je veci rizik jer se duze vozi trakom za suprotan smjer.
Na autputu je manje konfiktnih tacaka, od ukljucenja do preticanja gdje se ne ide u suproran smjer, tako da bih ja rekao da su te konfliktne tacke, oduzimanje prednosti i greske kod preticanja glavni uzroci nesreca, zato ih je toliko manje na autoputu i pored vece brzine.
Jeste, ali do udesa vecinom nece doci ako se ostali propisi postuju i ako je saobracajna kultura na nivou, cak i kad se brze vozi.
Ti cim brze vozis od dopustenog ne postujes saobracajne propise i kulturu.
Veca brzina= veca smrtnost i tjt.

Ako je dress code na dogadjaju crno, ti dodjes u plavom. Niti si kul, niti si kulturan vec kreten u seljacina.
Ateista

#18255 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kabal1337 wrote: 30/08/2025 18:35

Ti cim brze vozis od dopustenog ne postujes saobracajne propise i kulturu.
Veca brzina= veca smrtnost i tjt.

Ako je dress code na dogadjaju crno, ti dodjes u plavom. Niti si kul, niti si kulturan vec kreten u seljacina.
Moguce je prekoraciti brzinu ali postovati ostale propise, i naravno saobracajnu kulturu, jer sama brzina nnema sta da drugome smeta ako nema drugih problema.
NediM17

#18256 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

kravamuzara

#18257 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kravamuzara »

NediM17 wrote: 30/08/2025 19:43 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250830066

Vozačica '54 godište i vozi. :-)
I logicno yaris @House
House

#18258 Re: Crna hronika BH cesta

Post by House »

kravamuzara wrote: 30/08/2025 19:46
NediM17 wrote: 30/08/2025 19:43 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250830066

I logicno yaris @House
najgore ceste na planeti. evropska indija
tokio25

#18259 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tokio25 »

To nesto drugo je pogresna procjena i uvjerenje da si super vozac
noviclan

#18260 Re: Crna hronika BH cesta

Post by noviclan »

Takvi su najpazljiviji, ovo je sigurno otac i kcerka e sta se desilo unutar vozila
basicm

#18261 Re: Crna hronika BH cesta

Post by basicm »

kravamuzara wrote: 30/08/2025 19:46

I logicno yaris @House
Dobitna kombinacija.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#18262 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Evolution_IV »

desile su se lose gume i katastrofalni asfalt na ovoj dionici, nek je malo slabiji vozac ode u 3 lijepe...
Ateista

#18263 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 30/08/2025 20:12

Moze biti i pogresna procjena, svasta nesto, poenta je da vecinom nije brzina faktor.
Da je brzina glavni uzrok nesreca, najvise bi ih bilo na autoputu.

Uvjerenja su nebitna.
drug_profi

#18264 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Ispravno je reći naglo zaustavljanje ubija, a ne brzina.
Brzina samo sakuplja energiju koja se mora osloboditi zaustavljanjem.
E sad ako ljudsko tijelo ne moze podnijeti tu silu, onda strada.

Dakle brzina jeste faktor koji nosi smrtonosnu silu, ali potrebna je tačka kolizije da se ona oslobodi.
Na autocesti je značajno smanjen broj tih tačaka.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#18265 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Romeo 80 »

drug_profi wrote: 30/08/2025 23:09 Ispravno je reći naglo zaustavljanje ubija, a ne brzina.

Dakle brzina jeste faktor koji nosi smrtonosnu silu, ali potrebna je tačka kolizije da se ona oslobodi.
Ne i ako ides u pogresnom smjeru! :D 8-)
noviclan

#18266 Re: Crna hronika BH cesta

Post by noviclan »

Romeo 80 wrote: 30/08/2025 23:27
drug_profi wrote: 30/08/2025 23:09 Ispravno je reći naglo zaustavljanje ubija, a ne brzina.

Ne i ako ides u pogresnom smjeru! :D 8-)
"Vozi se Perica autocestom kroz Njemačku i čuje na radiju vijest:

Vozač na autocesti vozi u krivom smjeru. A Perica komentira:

Da je barem samo jedna. Ima ih na tisuće!
"
Ateista

#18267 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Tako je, uvijek treba neka tacka kolizije da bi doslo do posljedica zbog brzine.
Moja poenta je sta uzrokuje tu tacku, nekad je stvarno i sama brzina uzrok ako prebrzo udjes u krivinu i proklizes, ili naidjes na prepreku pa ne stignes zakociti, mozemo reci da je neprilagodjena brzina uslovima na cesti glavni uzrok.
Stvar je u tome sto su puno cesci drugi razlozi tipa oduzimanje prednosti, preticanje gdje nema uslova, alkohol, telefon i slicno.
oXavier

#18268 Re: Crna hronika BH cesta

Post by oXavier »

Brzina je glavni uzrok nesreća sa fatalnim posljedicama. I to nije mišljenje nego činjenica i rezultat istraživanja koje između ostavlih objavljuje evropska komisija za sigurnost saobraćaja i svjetska zdravstvena organizacija. I to glavni uzročnik sa oko 30%. Bespotrebno je umanjivati značaj radi opravdanja postupaka ili vlastitog narativa.
Postoji više razloga: veća mogućnost gubitka kontrole i destabilizacije, velika brzina rezultira kraćim vremenom za reakciju na neočekivani događaj uz isto vrijeme reakcije vozača, jer je pređena udaljenost prije reakcije veća pri velikoj brzini, samim tim se i povećava put zaustavljanja i naravno put kočenja (57 m pri 70 km/h, 98 m pri 100 km/h), takođe smanjuje se vrijeme reakcije drugih učesnika i izbjegavanja zbog velike brzine vozila koje se približava, velika brzina rezultira užim vidnim poljem za vozača (pri 130km/h samo 30 stepeni, što smanjuje mogućnost uočavanja), te naravno očito je da veća brzina udara znači veću količinu energije oslobođene pri sudaru i samim tim teže ozljede.
Modeli dobijeni putem istraživanja pokazuju da povećanje prosječne brzine direktno je povezano i sa vjerovatnoćom sudara i sa težinom posljedica sudara. Na primjer, svako povećanje prosječne brzine od 1% proizvodi povećanje rizika od fatalnog sudara od 4% i povećanje rizika od ozbiljnog sudara od 3%.

Prema tome, bespotrebno je diskutovati i umanjivati značaj iste, i pozivati se na vozačke sposobnosti. Ah, da postoji i istraživanje i za to, da većina vozača tvrdi da je iznadprosječnih sposobnosti, tako da to nije ništa novo. :D
Spoiler
Show
Even though I've never met you, I know that you're an above average driver. How do I know? Because one of the quirks of human psychology is that virtually everyone - no matter what their driving history -- considers themselves an above average driver.

The classic study revealing this common bit of self-delusion was done more than 50 years ago, but has been repeated many times since. In that study, researchers Caroline Preston and Stanley Harris interviewed 50 people who were currently hospitalized from traffic accidents in which they were the driver. Most of these accidents were described as "hit fixed object" hard enough to overturn the car. Police reports placed clear blame on the hospitalized drivers in more than two-thirds of these accidents and suggested it in many of the others. Yet when asked to rate their driving skills, the hospitalized drivers rated themselves closer to "expert" than to "very poor" on a 9 point scale. A second group of drivers, matched to the accident group in terms of age, sex, race, and education level, all with excellent driving records rated themselves no higher and no lower than the hospitalized accident group.
Qler

#18269 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Qler »

Ja srećom znam dosta pravo dobrih vozača da mislim da sam u najboljem slučaju malo iznad prosjeka :) i ne kurčim se na cesti sa preticanjima gdje nisam 200% siguran i ulijetanjima u krivine da gume škripe. Al kad sam polagao vozački, Zijo instruktor mi je rekao svaka budala može voziti, trebaš učestvovati u saobraćaju, gledati šta je i iza i ispred tebe, i sa strana. Da ne smetam drugima prije svega, i da se ne kurčim :)

Tako da nemam problem skloniti se i usporiti da me prođe neko sa slabijim autom ako vidim da ide brže od mene, al vala i ne mogu da peglam iza debila kao neki dan, 40 na sat, od Travnika do Lašvanjske petlje...
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#18270 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laserShow »

Zamisli vozis se sa djevojkom i da te prestigne neko u golfu dvici? Pa ode sva muskost...
Hakiz

#18271 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 30/08/2025 23:06
tokio25 wrote: 30/08/2025 20:12
Moze biti i pogresna procjena, svasta nesto, poenta je da vecinom nije brzina faktor.
Da je brzina glavni uzrok nesreca, najvise bi ih bilo na autoputu.

Uvjerenja su nebitna.
Nema to veze.

Evo, skoro će 3 sata, trka F1 u Nizozemskoj. Ti ljudi znaju voziti brzo, sigurno bolje od tebe, mene, svih nas ovdje. A vozila su im sigurno bolja od vozila koje mi možemo voziti. Šta misliš, hoće li biti kakvih izlijetanja ili drugih nezgoda? Ako bude, šta misliš zbog čega? Brzina neće biti faktor?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#18272 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Romeo 80 »

Brzina jeste faktor kad je sigurnost u saobracaju u pitanju, ali ovdje se debelo pretjeruje.
Problem je kad debil na ogranicenju od 60 km/h vozi 150. Nije problem ako na ogranicenju od 40 km/h vozis 60 km/h, a cesta prava i ravna kao ogledalo.

Zbog manjeg broja manijaka na cesti nasi "strucnjaci" sve sto znaju je opucati jos rigoroznije ogranicenje brzine koje nema veze s vezom, niti ga se manijaci za volanom ionako pridrzavaju.
Od svega, samo obican narod i normalni vozaci koji bi samo htjeli da normalno dodju od tacke a do tacke b ispastaju, jer smo bezumnim ogranicenjima i policijskim sacekusama doveli protok saobracaja na najnizi moguci nivo, stres za volanom digni na 10-tu potenciju a nista konkretno po pitanju sigurnosti nismo postigli, kao sto i crna hronika stalno pokazuje.
drug_profi

#18273 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Može lako ubiti i brzina od 60.
Pa to ne znači da treba voziti 30.
A i na 30 se isto može poginuti, ovisi u šta i čime opališ.

Treba povećati sigurnost na cesti, ali boljom cestom, a ne spuštanjem ograničenja.
preludezalude

#18274 Re: Crna hronika BH cesta

Post by preludezalude »

drug_profi wrote: 31/08/2025 17:09 Može lako ubiti i brzina od 60.
Pa to ne znači da treba voziti 30.
A i na 30 se isto može poginuti, ovisi u šta i čime opališ.

Treba povećati sigurnost na cesti, ali boljom cestom, a ne spuštanjem ograničenja.
Zaboravljas i pokusaj nasih "eksperata" da povecaju sigurnost podizanjem kazni. Sto veca kazna, to auto postaje stabilnije, put kocenja kraci, krivine blaze a mreze na mjestima odrona jace.
Ateista

#18275 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

oXavier wrote: 31/08/2025 13:00 Brzina je glavni uzrok nesreća sa fatalnim posljedicama. I to nije mišljenje nego činjenica i rezultat istraživanja koje između ostavlih objavljuje evropska komisija za sigurnost saobraćaja i svjetska zdravstvena organizacija. I to glavni uzročnik sa oko 30%. Bespotrebno je umanjivati značaj radi opravdanja postupaka ili vlastitog narativa.
Postoji više razloga: veća mogućnost gubitka kontrole i destabilizacije, velika brzina rezultira kraćim vremenom za reakciju na neočekivani događaj uz isto vrijeme reakcije vozača, jer je pređena udaljenost prije reakcije veća pri velikoj brzini, samim tim se i povećava put zaustavljanja i naravno put kočenja (57 m pri 70 km/h, 98 m pri 100 km/h), takođe smanjuje se vrijeme reakcije drugih učesnika i izbjegavanja zbog velike brzine vozila koje se približava, velika brzina rezultira užim vidnim poljem za vozača (pri 130km/h samo 30 stepeni, što smanjuje mogućnost uočavanja), te naravno očito je da veća brzina udara znači veću količinu energije oslobođene pri sudaru i samim tim teže ozljede.
Modeli dobijeni putem istraživanja pokazuju da povećanje prosječne brzine direktno je povezano i sa vjerovatnoćom sudara i sa težinom posljedica sudara. Na primjer, svako povećanje prosječne brzine od 1% proizvodi povećanje rizika od fatalnog sudara od 4% i povećanje rizika od ozbiljnog sudara od 3%.

Prema tome, bespotrebno je diskutovati i umanjivati značaj iste, i pozivati se na vozačke sposobnosti. Ah, da postoji i istraživanje i za to, da većina vozača tvrdi da je iznadprosječnih sposobnosti, tako da to nije ništa novo. :D
Spoiler
Show
Even though I've never met you, I know that you're an above average driver. How do I know? Because one of the quirks of human psychology is that virtually everyone - no matter what their driving history -- considers themselves an above average driver.

The classic study revealing this common bit of self-delusion was done more than 50 years ago, but has been repeated many times since. In that study, researchers Caroline Preston and Stanley Harris interviewed 50 people who were currently hospitalized from traffic accidents in which they were the driver. Most of these accidents were described as "hit fixed object" hard enough to overturn the car. Police reports placed clear blame on the hospitalized drivers in more than two-thirds of these accidents and suggested it in many of the others. Yet when asked to rate their driving skills, the hospitalized drivers rated themselves closer to "expert" than to "very poor" on a 9 point scale. A second group of drivers, matched to the accident group in terms of age, sex, race, and education level, all with excellent driving records rated themselves no higher and no lower than the hospitalized accident group.
Niko ne moze poreci da veca brzina povecava rizik od nesrece, vece sanse za povrede i slicno.
Ono o cemu govorim je su sta su stvarno uzroci vecine nesreca, po mom misljenju vecina udesa u kojem je bilo prekoracenja brzine se klasifikuje kao da je ono uzrok nesrece, iako ne mora biti. Jasno je da je veca brzina tu uticala na steen povreda i generalno tezinu nesrece, ali ne znaci da je brzina uzrok.

Ako neko proklize jer je brzo vozio ili ne stigne zakociti, tu je ocigledno brzina uzrok, ali koliko toga realno ima? Sve ostalo su uglavnom oduzimanje prvenstva, greske kod preticanja, alkohol, umor, nedrzanje odstojanja, telefon i slicno, to sto je neko tad i brzo vozio ne znaci da je brzina uzrok, ona je doprinijela vecim povredama ali da nije napravljena neka druga greska ne bi doslo do udesa.

Opet se samo treba vratiti na autoput na kojem su znatno vece brzine nego na magistrali, ali puno manje nesreca. Razlog je ocigledan - kad se smanji broj konfliktnih tacaka smanji se mogucnost raznih gresaka vozaca i samim tim se znacajno smanji i broj nesreca, bez obzira na to sto je brzina puno veca, cak i u njemackoj gdje na nekim mjestima nema ogranicenja brzine. Isto tako imamo primjere vecih ogranicenja brzine na magistralama, opet recimo Njemacka a manje udesa, dijelom zbog boljih cesta ali i zbog saobracajne kulture, dakle opet kad se drugi faktori posloze veca brzina ne donese veci broj nesreca.
Post Reply