Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#18226 Re: Crna hronika BH cesta
Danas od Travnika do "Kod Fehre" je debil sa BMW 1 vozio sve vrijeme 40km/h... kolonu napravio nemam ni ja pojma koliku. najbrze sto je vozio je par puta 50km/h... Debil na cesti klasican. Naravno iz suprotnog smijera uvijek auta, nigdje ga ne mozes prestici, samo nervira...
- Ateista
#18227 Re: Crna hronika BH cesta
Poredjenja su ti nidje veze, ali hajd.tokio25 wrote: ↑29/08/2025 15:28pa to je problem znaci prihvatas ono sto je tebi prihvatljivo a i to ne bi platio da mozes al morasAteista wrote: ↑29/08/2025 15:23Prihvatam finansijski dio, ostalo rizikujem da cu vjerovatno morati platti jos vecu kaznu i duze oduzimanje vozacke, sto znaci da bi onda malo duze morao voziti pod pritiskom da me ne uhvate i sve tako. Nije ni malo ugodno voziti na taj nacin, da moram razmisljati da me neka rutinska kontrola bezveze ne uhvati i slicno, vjeruj da je kazna to samo po sebi, sreca pa sam samo dva puta cini mi se imao to iskustvo.tokio25 wrote: ↑29/08/2025 13:28
al za taj prekrsaj je vjerovatno kazna oduzimanje vozacke
kad si spreman a i oduzimanje je kazna sama po sebi onda ispostuj tu kaznu u suprotnom nisi spreman prihvatiti kao sto tvrdis
i onda pitas kome da vise vjerujem tebi i tvojim pricama kako si siguran itd ili sebi koji cita to sto ti sam napises da si dozivljavao i kako vozis
problem je sto ti mislis da tvoja voznja je normalna u startu
Kljucno je da moja voznja bez vozacke nikog ne ugrozava, kao sto ne ugrozava ni brza voznja. Prekrsaje kojim bih nekog ugrozio ne radim, tipa oduzimanje prvenstva, prolazak kroz crveno, preticanjeu krivini i slicno.![]()
tako isto tvoj pojam ugrozavanja i zakonski se ne poklapaju jer ti mislis da si super vozac
karikiram i ja bih spavao sa djevojcicom od 10 godina meni je to normalno i neka me kazne novcano a nikako da idem u zatvor ako me uhvate
ne ogrozavam je njezan sam donesem joj svaki put cokoladu itd
ono ne tjeram je na gangbang orgije i sl al ono klasicni je ok jer mislim da je ne ugrozavam
Prihvatam naravno ono sto se mora, kakve to ima veze?
Sve sam vec rekao, ne ugrozavam nikog i nisam nikad nikog ugrozio, koliko got ti tvrdio da jesam, iza mene stoje rezultati a iza tebe teorija.
Ako budemo na forumu i za 10 godina, javi mi se pa da vidimo da li je u medjuvremenu bilo incidenata, ako ti prethodnih 20 nije dovoljno. Ako me zdravlje posluzi, nadam se da cu moci nastaviti istim tempom.
-
tokio25
#18228 Re: Crna hronika BH cesta
zasto je poredjenje nigdje vezeAteista wrote: ↑29/08/2025 15:39Poredjenja su ti nidje veze, ali hajd.tokio25 wrote: ↑29/08/2025 15:28pa to je problem znaci prihvatas ono sto je tebi prihvatljivo a i to ne bi platio da mozes al morasAteista wrote: ↑29/08/2025 15:23
Prihvatam finansijski dio, ostalo rizikujem da cu vjerovatno morati platti jos vecu kaznu i duze oduzimanje vozacke, sto znaci da bi onda malo duze morao voziti pod pritiskom da me ne uhvate i sve tako. Nije ni malo ugodno voziti na taj nacin, da moram razmisljati da me neka rutinska kontrola bezveze ne uhvati i slicno, vjeruj da je kazna to samo po sebi, sreca pa sam samo dva puta cini mi se imao to iskustvo.
Kljucno je da moja voznja bez vozacke nikog ne ugrozava, kao sto ne ugrozava ni brza voznja. Prekrsaje kojim bih nekog ugrozio ne radim, tipa oduzimanje prvenstva, prolazak kroz crveno, preticanjeu krivini i slicno.![]()
tako isto tvoj pojam ugrozavanja i zakonski se ne poklapaju jer ti mislis da si super vozac
karikiram i ja bih spavao sa djevojcicom od 10 godina meni je to normalno i neka me kazne novcano a nikako da idem u zatvor ako me uhvate
ono ne tjeram je na gangbang orgije i sl al ono klasicni je ok jer mislim da je ne ugrozavam
Sve sam vec rekao, ne ugrozavam nikog i nisam nikad nikog ugrozio, koliko got ti tvrdio da jesam, iza mene stoje rezultati a iza tebe teorija.
Ako budemo na forumu i za 10 godina, javi mi se pa da vidimo da li je u medjuvremenu bilo incidenata, ako ti prethodnih 20 nije dovoljno. Ako me zdravlje posluzi, nadam se da cu moci nastaviti istim tempom.
ja samo se igram sa djevojcicom od 10 godina
donese ciko bobu svaki put ne ugrozavam nikoga samo obljuba malo mazenje pazenje
i prihvatam novcanu kaznu al nemoj me u zatvor
ja ti predlozio ajde da probas jaci brzi automobil pa da vidim kako bi se ponasao
- Ateista
#18229 Re: Crna hronika BH cesta
Ugrozavas ako nista psihicko zdravlje te djevojcice, moja voznja apsolutno nikog ne ugrozava, ko je sporiji sacekam gdje mogu i preteknem ga, kulturno i bez ugrozavanja, vise me ne vidi.tokio25 wrote: ↑29/08/2025 15:57zasto je poredjenje nigdje vezeAteista wrote: ↑29/08/2025 15:39Poredjenja su ti nidje veze, ali hajd.tokio25 wrote: ↑29/08/2025 15:28
pa to je problem znaci prihvatas ono sto je tebi prihvatljivo a i to ne bi platio da mozes al moras
ja samo se igram sa djevojcicom od 10 godina
donese ciko bobu svaki put ne ugrozavam nikoga samo obljuba malo mazenje pazenje
i prihvatam novcanu kaznu al nemoj me u zatvor
ja ti predlozio ajde da probas jaci brzi automobil pa da vidim kako bi se ponasao
Zatvor i oduzimanje vozacke nije isto, ako se ne javis na sluzenje kazne onda ce te traziti da te uhapse, i mene ce traziti da mi uzmu vozacku ako je ne predam ali ja je predam, poslije toga me niko nece ganjati i provjeravati, samo ako me rutinski neko provjeri napisace mi novu kaznu i to je to. Neuporedivo sa puno aspekata.
Ne bojim se probati bilo kakav auto, ako treba i u neki Bugati od par hiljada KS, ili bolid formule, sta god mi das nicega se ne bojim, samo da ima minimalno 4 tocka, motor ne, za to nemam muda.
-
tokio25
#18230 Re: Crna hronika BH cesta
pa kako ti znas da ne ugrozavas druge kad ih ne vidis u autu kad vozis svoju voznju?
- darius_maximus
#18231 Re: Crna hronika BH cesta
Požalit ću ovo, ali moram pitati...Ateista wrote: ↑29/08/2025 15:39
Poredjenja su ti nidje veze, ali hajd.
Otkud ti znaš da nisi nikog ugrozio, kako god da voziš?
Ne mogu nabrojati koliko sam puta izbjegao u saobraćaju belaj, a da drugi vozač to nije ni skontao.
I ti drugi vozači su sigurno došli kući i kontali kako nisu nikog ugrozili.
Ja sam siguran da sam nekoga ugrozio tokom svoje vozačje karijere, a da toga nisam ni svjestan (a smatram se dobrim vozačem).
Jednostavno je nemoguće statistički provesti puno vremena na cesti, a da se to ne desi.
Zašto ti misliš da si statistički izuzetak?
- Ateista
#18232 Re: Crna hronika BH cesta
Hajde prvo da definisemo sta kome znaci ugrozio?darius_maximus wrote: ↑29/08/2025 16:49Požalit ću ovo, ali moram pitati...Ateista wrote: ↑29/08/2025 15:39
Poredjenja su ti nidje veze, ali hajd.
Otkud ti znaš da nisi nikog ugrozio, kako god da voziš?
Ne mogu nabrojati koliko sam puta izbjegao u saobraćaju belaj, a da drugi vozač to nije ni skontao.
I ti drugi vozači su sigurno došli kući i kontali kako nisu nikog ugrozili.
Ja sam siguran da sam nekoga ugrozio tokom svoje vozačje karijere, a da toga nisam ni svjestan (a smatram se dobrim vozačem).
Jednostavno je nemoguće statistički provesti puno vremena na cesti, a da se to ne desi.
Zašto ti misliš da si statistički izuzetak?
-
noviclan
#18233 Re: Crna hronika BH cesta
I kad ga preteknes na punoj aaaa aaaa vidi idiota sto pretice na punoj a cetnik ga gusla li gusla to je katastrofa i tako se uhvati vlakic niko ne smije (nece) da pretekne i ne dan Boze belaj bude zbog tog i tog guslacaQler wrote: ↑29/08/2025 15:32 Danas od Travnika do "Kod Fehre" je debil sa BMW 1 vozio sve vrijeme 40km/h... kolonu napravio nemam ni ja pojma koliku. najbrze sto je vozio je par puta 50km/h... Debil na cesti klasican. Naravno iz suprotnog smijera uvijek auta, nigdje ga ne mozes prestici, samo nervira...
-
veselinovic
#18234 Re: Crna hronika BH cesta
Zasto samo Ateisti, ima nas jos.enko 1964 wrote: ↑29/08/2025 13:40 Prije nego što se završi ova izuzetno kvalitetna i plodna rasprava ja bih da predložim da se pravi peticija ili da se preko zastupnika u skupštine kantona, entiteta i države uputi inicijativa da se Ateisti omogući izuzeće od važećih zakonskih normi i da mu se omogući da može voziti isključivo po svojim pravilima koja nije dužan nikome obrazlagati.![]()
Pisao sam vec davno o suludosti ogranicenja brzine i stavu, aha to je nedozvoljeno, samim tim opasno.
Pretpostavka ogranicenje brzine 60 km/h.
Da li je 59.99 km/h potpuno beezbijedno a 60.01 opasna voznja?
Pretpostavka 2:
Zaledjena cesta i sleper pun armature recimo 50 tona, vozi 59 km/h i to je bezbijedno
Ferari po ljetnjem danu sa super gumama i kocnicama, kojeg vozi iskusan vozac npr Ateista ide na istoj dionici 61 i on je ubica jer krsi Zakon ( da, da, na ogranicenju 60 krsenje zakona je voziti i 60.1 km/h iako nije kaznjivo- da ne objasnjavam sad taj pravni "paradoks").
- hopi
#18236 Re: Crna hronika BH cesta
Još jedna u nizu konstruktivnih i zanimljivih rasprava u režiji respa, predlažem da rasprava uđe u anale foruma.
Nisam iskreno ni čitao.
Elem I za Ferrarija, dobra kola I loša npr. trabanta se mora uzeti srednja vrijednost ograničenja, tako i za dobre i loše vozače.
Ja npr imam loša kola ali sam zato loš vozač.
Nisam iskreno ni čitao.
Elem I za Ferrarija, dobra kola I loša npr. trabanta se mora uzeti srednja vrijednost ograničenja, tako i za dobre i loše vozače.
Ja npr imam loša kola ali sam zato loš vozač.
- kabal1337
#18237 Re: Crna hronika BH cesta
samo me zanima broj smrtnosti na magistralama i gdje je niza brzina.
- Optimist
#18238 Re: Crna hronika BH cesta
Danas sam i ja popodne prosao tom relacijom, a ispred mene je bio neki teletabis u Citroenu C5 koji je kroz onu guzvu kroz Vitez sve vrijeme vozio sa prevelikim odstojanjem od auta ispred.Qler wrote: ↑29/08/2025 15:32 Danas od Travnika do "Kod Fehre" je debil sa BMW 1 vozio sve vrijeme 40km/h... kolonu napravio nemam ni ja pojma koliku. najbrze sto je vozio je par puta 50km/h... Debil na cesti klasican. Naravno iz suprotnog smijera uvijek auta, nigdje ga ne mozes prestici, samo nervira...
Trebam li napominjati da mu se uvalio i kunto i panto sa svih strana.
Nije mu se uvalio samo onaj ko danas tuda nije prosao.
Naravno iz suprotnog smjera vazda auta, nema sanse preskociti glupana.
- Qler
#18239 Re: Crna hronika BH cesta
Ma katastrofa. I onda se čudi kad mu blicaš da se skloni, nije mu jasno...
- drug_profi
#18240 Re: Crna hronika BH cesta
Kaze: manijaci posvuda...
- Ateista
- kabal1337
#18242 Re: Crna hronika BH cesta
I na AP ima nesreca sa smrtnim ishodom a i tu je brzina donjela ogroman doprinos. Mozemo pogledati slucajeve iz svijeta vozio 300 kamion mijenjao traku - poginuo.
Onaj mamin sin sto je usmrtio druga testirajuci audija kod nas.
Onaj sa X5 sto je usmrtio djevojke kad je vozio. Da nije vozio prebrzo bile bi zive.
Na magistralama prestizanje ( sto je ujedno prekoracenje dozvoljene brzine)- pogibije.
Ovi sto voze motore normalno na magistralama su zivi.
- Ateista
#18243 Re: Crna hronika BH cesta
Ukljucicemo i tebe u peticiju.veselinovic wrote: ↑29/08/2025 21:22Zasto samo Ateisti, ima nas jos.enko 1964 wrote: ↑29/08/2025 13:40 Prije nego što se završi ova izuzetno kvalitetna i plodna rasprava ja bih da predložim da se pravi peticija ili da se preko zastupnika u skupštine kantona, entiteta i države uputi inicijativa da se Ateisti omogući izuzeće od važećih zakonskih normi i da mu se omogući da može voziti isključivo po svojim pravilima koja nije dužan nikome obrazlagati.![]()
Pisao sam vec davno o suludosti ogranicenja brzine i stavu, aha to je nedozvoljeno, samim tim opasno.
Pretpostavka ogranicenje brzine 60 km/h.
Da li je 59.99 km/h potpuno beezbijedno a 60.01 opasna voznja?
Pretpostavka 2:
Zaledjena cesta i sleper pun armature recimo 50 tona, vozi 59 km/h i to je bezbijedno
Ferari po ljetnjem danu sa super gumama i kocnicama, kojeg vozi iskusan vozac npr Ateista ide na istoj dionici 61 i on je ubica jer krsi Zakon ( da, da, na ogranicenju 60 krsenje zakona je voziti i 60.1 km/h iako nije kaznjivo- da ne objasnjavam sad taj pravni "paradoks").
Meni je jasno da zakon mora postaviti negdje granicu, ali taj primjer najbolje pokazuje koliko je prica oko ogranicenja kao gatanta sigurnosti besmislena, jer po onima koji to smatraju da je samo voznja po ogranicenju sigurna ispade da si sa 1km/h vise opasan, sto nema nikakvog smisla.
Zakon jednostavno ne moze uzeti sve faktore u obzir, cak i promjenjivi znakovi mogu malo da se prilagode trenutnim uslovima na cesti, ali nikad ne mogu pokriti sav moguci spektar razlicitih vozila i vozaca jer je razlika drasticna, kao tsj primjer ferarija i kamiona.
Ja sam vec govorio i o razlici u vozacima, ima vozaca sa dobrim refleksima, fokusirani, iskusni, dobar vid, trijezni, odmorni i sve sto je potrebno za sigurnu voznju, sa druge strane imas vozaca kojem su nikakvi refleksi, ne moze se koncentrisati ni na sta, slabo vidi, los osjecaj za prostor, nema iskustva jer ne vozi puno, jos ako uzmemo da je u tom momentu umoran i malo cugnuo (zakon dozvoljava da se vozi sa nekom manjom kolicinom alkohola), razlika izmedju ta dva vozaca je nebo i zemlja. Sad neko treba da mi kaze da je za obojicu ista sigurna brzina na nekoj cesti i da treba da voze istom brzinom...
-
tokio25
#18244 Re: Crna hronika BH cesta
mozda zato sto si odvojen od suprotne trake?
- Ateista
#18245 Re: Crna hronika BH cesta
Ima i tu nesreca, ali stvar je u tome sto je statisticki puno manje.kabal1337 wrote: ↑30/08/2025 10:25I na AP ima nesreca sa smrtnim ishodom a i tu je brzina donjela ogroman doprinos. Mozemo pogledati slucajeve iz svijeta vozio 300 kamion mijenjao traku - poginuo.
Onaj sa X5 sto je usmrtio djevojke kad je vozio. Da nije vozio prebrzo bile bi zive.
Na magistralama prestizanje ( sto je ujedno prekoracenje dozvoljene brzine)- pogibije.
Kod preticanja nije problem samo prekoracenje brzine, vec preticanje tamo gdje nije sigurno, lose procjene.
Cak mogu reci da je sigurnije preticanje sto se brze obavi, sto znaci auto sa boljim ubrzanjem koje tokom prrticanja razvije vecu brzinu i prike obavi i vrati se. Kod slabijih auta i manjih brzina je veci rizik jer se duze vozi trakom za suprotan smjer.
Na autputu je manje konfiktnih tacaka, od ukljucenja do preticanja gdje se ne ide u suproran smjer, tako da bih ja rekao da su te konfliktne tacke, oduzimanje prednosti i greske kod preticanja glavni uzroci nesreca, zato ih je toliko manje na autoputu i pored vece brzine.
- Ateista
#18246 Re: Crna hronika BH cesta
- kabal1337
#18247 Re: Crna hronika BH cesta
udes pri vecoj brzini= veca mogucnost za smrtAteista wrote: ↑30/08/2025 10:40Ima i tu nesreca, ali stvar je u tome sto je statisticki puno manje.kabal1337 wrote: ↑30/08/2025 10:25I na AP ima nesreca sa smrtnim ishodom a i tu je brzina donjela ogroman doprinos. Mozemo pogledati slucajeve iz svijeta vozio 300 kamion mijenjao traku - poginuo.
Kod preticanja nije problem samo prekoracenje brzine, vec preticanje tamo gdje nije sigurno, lose procjene.
Cak mogu reci da je sigurnije preticanje sto se brze obavi, sto znaci auto sa boljim ubrzanjem koje tokom prrticanja razvije vecu brzinu i prike obavi i vrati se. Kod slabijih auta i manjih brzina je veci rizik jer se duze vozi trakom za suprotan smjer.
Na autputu je manje konfiktnih tacaka, od ukljucenja do preticanja gdje se ne ide u suproran smjer, tako da bih ja rekao da su te konfliktne tacke, oduzimanje prednosti i greske kod preticanja glavni uzroci nesreca, zato ih je toliko manje na autoputu i pored vece brzine.
-
tokio25
#18248 Re: Crna hronika BH cesta
ne nisi to napisao u prvom postu
to sto si ti zakljucio je druga stvar
nego je manja mogucnost da brzom voznjom napravis sranje kad svi idu u jednom pravcu al ipak je uzrok
zato kad na autuputu bude nesreca onda je picvajz zesci upravo zbog brzine
-
artur morgan
#18249 Re: Crna hronika BH cesta
Bilo je slucajeva, da su ih pratili a da bi njih pratio moras ludo voziti mimo svi propisa. Oni tada dojave to policiji i policija se spremi negdje ispred njih, zaustavi tog vozaca koji juri za njima. Kazna bude povisoka i ode vozacka. Kad ih neko prati osjecaju se ugrozeno, jest da su umazeni i drski na cesti jesu al ne znaju razlog sto ih neko prati da li zeli neko da se trka ili nesto drugo. Zato ih ne treba pratitiAteista wrote: ↑29/08/2025 15:31Nije to daleko od istine, davno jednom vozim iz Mostara za Sarajevo, par vozila pod pratnjom iza mene mi signalizira da ih propustim sto sam i uradio, oni su nastavili tako preticati druga vozila koja su im se sklanjala svugdje i na punoj a ja sam preticao regularno gdje sam mogao na isprekidanoj. Ja sam vozio Golf2 od 60ks a oni neke Audije, i pored znatno jacih auta i prednosti sto su im se drugi sklanjali, kilometrima mi nisu mogli pobjeci i pratio sam ih. Tek u neka doba su ipak pobjegli, ali dugo sam ih pratio.![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#18250 Re: Crna hronika BH cesta
Najgore na autoputu kad naidjes na takve, ne vpze vise od 160-180...nit preteci nizi razvuci iza njih takoAteista wrote: ↑29/08/2025 15:31Nije to daleko od istine, davno jednom vozim iz Mostara za Sarajevo, par vozila pod pratnjom iza mene mi signalizira da ih propustim sto sam i uradio, oni su nastavili tako preticati druga vozila koja su im se sklanjala svugdje i na punoj a ja sam preticao regularno gdje sam mogao na isprekidanoj. Ja sam vozio Golf2 od 60ks a oni neke Audije, i pored znatno jacih auta i prednosti sto su im se drugi sklanjali, kilometrima mi nisu mogli pobjeci i pratio sam ih. Tek u neka doba su ipak pobjegli, ali dugo sam ih pratio.![]()