I da, kao takvi, pride uz Ustav kakav jeste, te uz mentalne ENV sklopove kakvi su kod cca. 70% stanovnistva, ovo naprosto ne moze biti moderna drzava.dr_Evil wrote: ↑28/08/2025 09:48Tacno tako. A najgore od svega je sto smo mi i danas kolonija. Imamo stacioniranu stranu vojsku na svom teritoriju, imamo kolonijalnog predstavnika, i u nasem ustavu pise da je on bog i batina. Ti isti kolonijalni okupatori nadgledaju nasu granicu preko frontexa, ne vise nasa granicna policija koja se svela na par punktova za sverc. Mozda smo za vrijeme AU bili vise drzava nego danas.Bodkin wrote: ↑28/08/2025 09:41
upravo. gledati na historiju kroz kontekst danasnjice moze samo tesko ogranicena osoba. misliti da je AU monarhija nekako iz nekih altruistickih razloga zeljela da stvara identitete u bosni je debilno. pogotovo sto je to vrijeme radjanja samostalnih drzava i identiteta. pa jebote mi smo bili AU kolonija i neki jos drkaju na njih
Razumijemo mi svi zasto je to tako, i da oni koji se najvise toboze zalazu za odlazak koloijalne sile su zapravo najveci krivci, ali vazno je da svi razumijemo da smo kolonija.
BiH danas je, koliko god se to nekome svidjalo ili ne, jedna najobicnija plemenska konfederacija pod pokroviteljstvom vanjske sile. Nesto slicno Indijancima u USA, koji su na kraju zajedno usli u rezervate (u kojima su i danas), a sve ih nadgleda veliki bijeli brat.
Da tragedija bude veca, sve 3 danasnje "strane" u BiH u 95% slucajeva nemaju blage veze o istorijskom kontekstu i cinjenicama o kojima ovdje diskutujemo.