Jugoslavija

Post Reply
dr_Evil

#3251 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 28/08/2025 09:41

upravo. gledati na historiju kroz kontekst danasnjice moze samo tesko ogranicena osoba. misliti da je AU monarhija nekako iz nekih altruistickih razloga zeljela da stvara identitete u bosni je debilno. pogotovo sto je to vrijeme radjanja samostalnih drzava i identiteta. pa jebote mi smo bili AU kolonija i neki jos drkaju na njih
Tacno tako. A najgore od svega je sto smo mi i danas kolonija. Imamo stacioniranu stranu vojsku na svom teritoriju, imamo kolonijalnog predstavnika, i u nasem ustavu pise da je on bog i batina. Ti isti kolonijalni okupatori nadgledaju nasu granicu preko frontexa, ne vise nasa granicna policija koja se svela na par punktova za sverc. Mozda smo za vrijeme AU bili vise drzava nego danas.

Razumijemo mi svi zasto je to tako, i da oni koji se najvise toboze zalazu za odlazak koloijalne sile su zapravo najveci krivci, ali vazno je da svi razumijemo da smo kolonija.
Bodkin

#3252 Re: Jugoslavija

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 28/08/2025 09:48
Bodkin wrote: 28/08/2025 09:41

upravo. gledati na historiju kroz kontekst danasnjice moze samo tesko ogranicena osoba. misliti da je AU monarhija nekako iz nekih altruistickih razloga zeljela da stvara identitete u bosni je debilno. pogotovo sto je to vrijeme radjanja samostalnih drzava i identiteta. pa jebote mi smo bili AU kolonija i neki jos drkaju na njih
Tacno tako. A najgore od svega je sto smo mi i danas kolonija. Imamo stacioniranu stranu vojsku na svom teritoriju, imamo kolonijalnog predstavnika, i u nasem ustavu pise da je on bog i batina. Ti isti kolonijalni okupatori nadgledaju nasu granicu preko frontexa, ne vise nasa granicna policija koja se svela na par punktova za sverc. Mozda smo za vrijeme AU bili vise drzava nego danas.

Razumijemo mi svi zasto je to tako, i da oni koji se najvise toboze zalazu za odlazak koloijalne sile su zapravo najveci krivci, ali vazno je da svi razumijemo da smo kolonija.
veci problem je sto vecina ljudi i zeli da im vlada stranac i pravi drzavu. jugoslavija je imala svoje probleme ali je bila vladar svoje sudbine. i usput napravila svoje tenkove, avione, elektrane transformirala cijelo drustvo i opismenila seljadiju i bila svjetska sila u sportovima. i sve to u 40 godina
BimboElektron

#3253 Re: Jugoslavija

Post by BimboElektron »

Dajte mi Jugoslaviju iz 1970, to je paradoksalno bila daleka budućnost za ovo danas.
sinuhe

#3254 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Nostalgija je desničarski sentiment. :D
dr_Evil

#3255 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

BimboElektron wrote: 28/08/2025 10:07 Dajte mi Jugoslaviju iz 1970, to je paradoksalno bila daleka budućnost za ovo danas.
https://www.index.hr/auto/clanak/kako-j ... ostalo_d_0
sinuhe

#3256 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Prave se u Jugoslaviji najbolji avioni u svojoj klasi 2025.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3257 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

sedamdesete...ovako napamet
hrvatsko proljeće i sava ide uzvodno
upada bugojanska skupina
tito raspaljuje arapsku maštu zbog komentara o izraelcima cini mi se za vrijeme boravka u prijedoru
naftna kriza
novi ustav
tito bolestan i njegov posljednji put na kubu i u sjevernu koreju
te vizionarski intervju za američke medije kako će jugoslavenska država trajati 4000 godina :D (samo da nađem intervju okaćim)
BimboElektron

#3258 Re: Jugoslavija

Post by BimboElektron »

sinuhe wrote: 28/08/2025 10:13 Nostalgija je desničarski sentiment. :D
Ne nostalgija, već je YU bila država, a ne protektorat kao Bosna.
Truba

#3259 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Na Pitanje:"Sta ce biti sa SFRJ posle vas?"Tito odgovara,da se Jugoslavija nikada nece raspasti i da ona ima cvrsto jednistvo i armiju od 8 000 000 ljudi,te da ce odbiti svaki napad izvana,"eventualno invazije sa Sovjetske strane",te da su jugoslaveni navikli ratovati!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

od svega je točno
navikli smo ratovati
plemena balkanska :D

komentar ispod
Lako je plakati vama koji ste dobijali, a šta će reći svi oni kojima je uzeto. :lol:
palermo

#3260 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

BimboElektron wrote: 28/08/2025 10:45
" sve sto je propalo, propalo je sa razlogom " Hegel, jok palermo
dr_Evil

#3261 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 28/08/2025 10:52
Kako onda upotrijebiti kakvu pametnu filozofsku da je Bosna bila propala, a Titovi partizani je vratili?

Dobro se dobrim vraca? :D
palermo

#3262 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 28/08/2025 11:01

Kako onda upotrijebiti kakvu pametnu filozofsku da je Bosna bila propala, a Titovi partizani je vratili?

Gdje BiH propala ? Da parafraziram gosn Hegela " sto je.opstalo, sa razlogom je opstalo"
dr_Evil

#3263 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 28/08/2025 11:04

Gdje BiH propala ? Da parafraziram gosn Hegela " sto je.opstalo, sa razlogom je opstalo"
Dakle susjed, BiH je izbrisana iz postojanja perom gospon Bosanca u vladi kralja Karadordja. Slozit cu se sa tvojim parafraziranjem i dodati da je razlog KPJ.

Da ne bi Djede ili ti ga Vojislava Kecmanovica mrka krpa, dzaba MM pokreti autonomije u sastavu treceg rajha.

Doduse brat od Vojislava i njegova djeca su cetnici, sin od brata mu je Nenad sta je bio clan predsjednistva BiH do 92-e, tako da... :D dobrodosli na Balkan :D
Isner

#3264 Re: Jugoslavija

Post by Isner »

Jugoslavija je lijepa ideja u teoriji al neodrživa u praksi, na duži period.. mržnjom razjedeni, od 6 (šest) naroda i republika uvijek ce bar dvoje biti zakinuti za nešto i eto belaja..
palermo

#3265 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 28/08/2025 11:12

Dakle susjed, BiH je izbrisana iz postojanja perom gospon Bosanca u vladi kralja Karadordja. Slozit cu se sa tvojim parafraziranjem i dodati da je razlog KPJ.

Da ne bi Djede ili ti ga Vojislava Kecmanovica mrka krpa, dzaba MM pokreti autonomije u sastavu treceg rajha.

Doduse brat od Vojislava i njegova djeca su cetnici, sin od brata mu je Nenad sta je bio clan predsjednistva BiH do 92-e, tako da... :D dobrodosli na Balkan :D
Ma.jok, da.nije bilo Bosnjaka, u to vrijeme neopredjeljenih,.ili Srba muhamedanac ili hrvatskog cvijeca,.ili.muslimana...kako su nas vec sve zvali, ne bi bilo Bosne I Hercegovine.

Voji I ostaloj gospodi iz KPJ, zahvala....al , da ponovim oni su sa razlogom imali yakve syavove.....razlog ti navedoh gore...
dr_Evil

#3266 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 28/08/2025 11:17

Ma.jok, da.nije bilo Bosnjaka, u to vrijeme neopredjeljenih,.ili Srba muhamedanac ili hrvatskog cvijeca,.ili.muslimana...kako su nas vec sve zvali, ne bi bilo Bosne I Hercegovine.

Voji I ostaloj gospodi iz KPJ, zahvala....al , da po ovim oni su sa razlogom imali yakve syavove.....razlog ti navedoh gore...

Drugovi i drugarice, braćo i sestre, prije nego završimo, hoću da kažem nekoliko riječi. Jedan od drugova reče da mi danas držimo nešto što ni jedna porobljena zemlja na svijetu ne može da drži – a to je parlamentarno zasjedanje. Naša vojska i narod, i politika naših vođa, zaista ostvarili su čuda. Nesumnjivo, velika pobjeda. Ali mi smo imali još takvih slavnih pobjeda.

Prvo. Cijeli svijet zna da smo mi od malih, slabo naoružanih grupica stvorili jaku vojsku. Bivša jugoslavenska vojska, koja je živjela dvije decenije, razbijena je za nekoliko dana. A naša vojska ne samo da je kroz najveće bitke ojačala nego se je pokazala i neuništivom. To je, nesumnjivo, velika pobjeda.

Drugo. Otupljena je oštrica najmoćnijeg oružja koje je neprijatelj uperio protiv naroda Jugoslavije, pomoću kojeg je htio uništiti nas i osigurati sebi život na Balkanu. To je oružje bratoubilačkog rata. To oružje danas je nemoćno.

Treće. Fašisti su mislili da je Jugoslavija neko kučkino kopile, da u njoj ne živi duh slobode. Međutim, velike pobjede koje je za dvije i po godine ostvarila naša Narodno-oslobodilačka vojska pribavile su nam priznanje saveznika, a respekt kod neprijatelja. Naša vojska, koja raste iz dana u dan, pokazuje danas čitavom svijetu da naši neprijatelji nisu uspjeli da uguše slobodarski i borbeni duh naših naroda.

Četvrto. Naši narodi pokazali su se sposobni ne samo da preko svoje oružane snage, preko naše armije, oslobode veliki dio naše domovine, nego i da organizuju novu narodnu vlast. Naši narodi pokazali su se sposobnim ne samo da tuku neprijatelja nego da još u toku ljutih bitaka liječe rane koje su nam ostavili bivši režimi. Za jednu od teških rak-rana mi smo našli jedno rješenje, i to radikalno rješenje. To je pitanje monarhije. I mi, jedini pretstavnici naroda Bosne i Hercegovine, izrazili smo na ovom istorijskom skupu jednodušnu odlučnost da nećemo dozvoliti povratak u našu iskrvavljenu zemlju ne samo izbjegličkoj izdajničkoj “vladi” [nego] ni njenom kralju – izdajniku Petru II. Ova naša odluka, braćo i sestre, pretstavlja jedan veliki prelom u istoriji naših naroda.

Ali, danas, kada je naša Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj istoriji, dobila svoje istinsko narodno pretstavništvo, danas kada mi proslavljamo jednu od velikih pobjeda našeg narodno-oslobodilačkog pokreta, mi ne smijemo zaboraviti da se za ovako snažan i pobjedonosan razmah naše borbe ima zahvaliti u prvom redu junačkoj i mudroj Komunističkoj partiji Jugoslavije!

Sve te vojničke i političke pobjede koje su naši narodi izvojevali pod vođstvom svog najboljeg sina, svoga vođe i druga Tita, ohrabruju nas i u isto vrijeme daju nam nove snage da našu borbu dovedemo što prije do konačnog cilja – do slobode. Sve te pobjede ohrabruju nas i stvaraju u nama odluku da, kad odemo kućama, ustostručimo svoje napore i pojačamo osjećaj dužnosti i odgovornosti prema svom narodu. Naše ljuto oružje ne smije da otupi prema okupatoru i prema izdajicama, nego mora biti svjetlije i oštrije. Mi moramo učiniti sve da što prije dođemo do konačne pobjede i da naše novo državno uređenje bude trajno, solidno – vječno. S tim mislima ja kličem: Živjela naša narodno-oslobodilačka vojska! Živjela Komunistička partija Jugoslavije! Živio vođa naših naroda, Tito! Živjela pobjedonosna Crvena Armija! Živjelo bratstvo naroda Bosne i Hercegovine! Živjela slobodna i federativna Bosna i Hercegovina u slobodnoj demokratskoj federativnoj Jugoslaviji!

Dr Vojislav Kecmanović

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, 25./26. novembar 1943. godine, Mrkonjić grad.
Hajde susjed :) ako nista Hasan Brkic je bio sekretar, Avdo Humo potpredsjednik, Ibro Sator delegat, Husnija Kurt verifikator, Alikalfic Alija, Salko Nezecic.

Izdajice sto bi rekao Truba :D
Truba

#3267 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Isner wrote: 28/08/2025 11:13 Jugoslavija je lijepa ideja u teoriji al neodrživa u praksi, na duži period.. mržnjom razjedeni, od 6 (šest) naroda i republika uvijek ce bar dvoje biti zakinuti za nešto i eto belaja..
meni je ljepša ideja
beč glavni grad a u istoj državi sa Lavovom :mrgreen:
dr_Evil

#3268 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

2. Narodi Bosne i Hercegovine ne žele više povratak starog stanja
koje je i dovelo do naše nesreće. Narodi Bosne i Hercegovine kroz vatru
narodno-oslobodilačke borbe iskivaju svoje bratstvo, i to bratstvo čuvaće
kao najčvršće jamstvo bolje i srećne budućnosti. Razdor i mržnju među
našim narodima unosili su tuđinci u našu zemlju od Osmanlija, Mađara i
. Austrijanaca do današnjih fašističkih zavojevača. Stare političke stranke,
kao velikosrpske, tako i Jugoslavenska muslimanska organizacija i reak-
cioneri iz Hrvatske seljačke stranke, nisu zbližavali narode, već su svojom
protivnarodnom politikom produbljivali jaz među njima i sijali mržnju.
Netrpeljivost i neslogu iskoristio je njemački okupator i, preko svojih
sluga, ustaša i četnika, na mnogim mjestima doveo do međusobnog krva-
vog istrebljivanja. Zahvaljujući Komunističkoj Partiji, organizatoru na-
rodno-oslobodilačke borbe, narodi Bosne i Hercegovine, poslije toliko
žrtava i krvoprolića ostvaruju bratsko jedinstvo u narodno-oslobodilač-
kom pokretu koje će dalje razvijati i učvršćivati, kao najdragocjeniju po-
bjedu u ovoj borbi.
Narodi Bosne i Hercegovine ne žele povratak starog stanja još i
za to što oni nisu imali nikakvih demokratskih prava u bivšoj Jugoslaviji
i što je Bosna i Hercegovina bila pokrajina koju su ugnjetavala i pljač-
kala velikosrpska gospoda uz pomoć i zajedno sa reakcionarnim klikama
u Jugoslovenskoj muslimanskoj organizaciji i u Hrvatskoj seljačkoj
stranci
Ah, ZAVNOBIH :D
Narodi Bosne i Hercegovine, Srbi, Muslimani i Hrvati, s mržnjom i
prezirom odbacuju Nedića, Pavelića i druge otvorene sluge okupatora.
Oni isto tako s mržnjom odbacuju izdajničku kliku Draže Mihailovića
koji, zajedno sa okupatorom, više od dvije godine vodi borbu protiv Na-
rodno-oslobodilačke vojske i narodno-oslobodilačkog pokreta. Kao što su
ustaške bande krive za nebrojene zločine nad snpskim narodom i najbo-
ljim sinovima Muslimana i Hrvata, tako su i bande Draže Mihailovića kri-
ve za svoje zločine nad našim narodima, naročito nad Muslimanima, i nad
najboljim sinovima srpskog naroda
Sto bi rekao sehohari, sto nismo ucili o zlocinima nad muslimanima :D - Zavnobih
Dozer

#3269 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

palermo wrote: 28/08/2025 00:20
Dozer wrote: 28/08/2025 00:10 To sto se neko uopste ne izjasnjava etnicki znaci da ne moze argumentovano diskutovati o etnijama?
Zasto?
Sta su uopste etnije danas? Kako se dokazuju? Za sta su bitne igdje osim u BiH?
Pa.ja koliko vidim, na ovom.forumu se raspravlja samo o jednoj etniji....Bosnjacima, druge su valjda neupitne
Obrati malo vise paznje. Ja, recimo, pricam o svima, jer me u sustini ne zanimaju ni jedni. Smatram to glupostima koje ne sluze nicemu osim podjelama medju ljudima, i bogacenju ENV elita u BiH. Trenutno se vodi diskusija oko uzimanja "istorijskog imena Bosnjaci", kako je to teklo, i zasto, kao i sta se time postiglo ili nije postiglo, ali to ne znaci da se i ostale etnije ne doticu.
palermo

#3270 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 28/08/2025 11:27
palermo wrote: 28/08/2025 11:17

Voji I ostaloj gospodi iz KPJ, zahvala....al , da po ovim oni su sa razlogom imali yakve syavove.....razlog ti navedoh gore...

Drugovi i drugarice, braćo i sestre, prije nego završimo, hoću da kažem nekoliko riječi. Jedan od drugova reče da mi danas držimo nešto što ni jedna porobljena zemlja na svijetu ne može da drži – a to je parlamentarno zasjedanje. Naša vojska i narod, i politika naših vođa, zaista ostvarili su čuda. Nesumnjivo, velika pobjeda. Ali mi smo imali još takvih slavnih pobjeda.

Prvo. Cijeli svijet zna da smo mi od malih, slabo naoružanih grupica stvorili jaku vojsku. Bivša jugoslavenska vojska, koja je živjela dvije decenije, razbijena je za nekoliko dana. A naša vojska ne samo da je kroz najveće bitke ojačala nego se je pokazala i neuništivom. To je, nesumnjivo, velika pobjeda.

Drugo. Otupljena je oštrica najmoćnijeg oružja koje je neprijatelj uperio protiv naroda Jugoslavije, pomoću kojeg je htio uništiti nas i osigurati sebi život na Balkanu. To je oružje bratoubilačkog rata. To oružje danas je nemoćno.

Treće. Fašisti su mislili da je Jugoslavija neko kučkino kopile, da u njoj ne živi duh slobode. Međutim, velike pobjede koje je za dvije i po godine ostvarila naša Narodno-oslobodilačka vojska pribavile su nam priznanje saveznika, a respekt kod neprijatelja. Naša vojska, koja raste iz dana u dan, pokazuje danas čitavom svijetu da naši neprijatelji nisu uspjeli da uguše slobodarski i borbeni duh naših naroda.

Četvrto. Naši narodi pokazali su se sposobni ne samo da preko svoje oružane snage, preko naše armije, oslobode veliki dio naše domovine, nego i da organizuju novu narodnu vlast. Naši narodi pokazali su se sposobnim ne samo da tuku neprijatelja nego da još u toku ljutih bitaka liječe rane koje su nam ostavili bivši režimi. Za jednu od teških rak-rana mi smo našli jedno rješenje, i to radikalno rješenje. To je pitanje monarhije. I mi, jedini pretstavnici naroda Bosne i Hercegovine, izrazili smo na ovom istorijskom skupu jednodušnu odlučnost da nećemo dozvoliti povratak u našu iskrvavljenu zemlju ne samo izbjegličkoj izdajničkoj “vladi” [nego] ni njenom kralju – izdajniku Petru II. Ova naša odluka, braćo i sestre, pretstavlja jedan veliki prelom u istoriji naših naroda.

Ali, danas, kada je naša Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj istoriji, dobila svoje istinsko narodno pretstavništvo, danas kada mi proslavljamo jednu od velikih pobjeda našeg narodno-oslobodilačkog pokreta, mi ne smijemo zaboraviti da se za ovako snažan i pobjedonosan razmah naše borbe ima zahvaliti u prvom redu junačkoj i mudroj Komunističkoj partiji Jugoslavije!

Sve te vojničke i političke pobjede koje su naši narodi izvojevali pod vođstvom svog najboljeg sina, svoga vođe i druga Tita, ohrabruju nas i u isto vrijeme daju nam nove snage da našu borbu dovedemo što prije do konačnog cilja – do slobode. Sve te pobjede ohrabruju nas i stvaraju u nama odluku da, kad odemo kućama, ustostručimo svoje napore i pojačamo osjećaj dužnosti i odgovornosti prema svom narodu. Naše ljuto oružje ne smije da otupi prema okupatoru i prema izdajicama, nego mora biti svjetlije i oštrije. Mi moramo učiniti sve da što prije dođemo do konačne pobjede i da naše novo državno uređenje bude trajno, solidno – vječno. S tim mislima ja kličem: Živjela naša narodno-oslobodilačka vojska! Živjela Komunistička partija Jugoslavije! Živio vođa naših naroda, Tito! Živjela pobjedonosna Crvena Armija! Živjelo bratstvo naroda Bosne i Hercegovine! Živjela slobodna i federativna Bosna i Hercegovina u slobodnoj demokratskoj federativnoj Jugoslaviji!

Dr Vojislav Kecmanović

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, 25./26. novembar 1943. godine, Mrkonjić grad.
Hajde susjed :) ako nista Hasan Brkic je bio sekretar, Avdo Humo potpredsjednik, Ibro Sator delegat, Husnija Kurt verifikator, Alikalfic Alija, Salko Nezecic.

Izdajice sto bi rekao Truba :D
Lijepo govor. Jedino ne znam, ili ne shvatam sta hoces da.mi porucis.
Da su partizani bili bolji od cetnika I ustasa, pobogu, pa.naravno, da je FNRJ bila bolja od NDH ili velike Srbije, pobogu pa naravno........da je KPJ nosi veliki dio zasluga za biooloski opstanak musliaman, pa naravno...

Al sve to ne brise jednu cinjenicu, Jugoslavija je propala...kao sto gosn. Hegel rece , sa razlogom....

Naravno, ti mozes lamentirati nad zlehudom.sudbinom.drzave koju cak niti znas.niti si zivio u njoj...al to je, onako, samo za tvoju zabavu...sto je ,by the way, po meni sasvim ok
Dozer

#3271 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Point. wrote: 28/08/2025 06:32
Dozer wrote: 27/08/2025 23:52
Point. wrote: 27/08/2025 21:22
To i dalje ne objašnjava ako je Alija bio SANU projekt zašto im Alija nije predao BiH kad je mogao, nego je krenuo u samostalnost i rat protiv Srba. Čim pišeš nešto Babi obećali, znači da ne znaš nego lupaš.
Naravno da objasnjava.
Aliju su kupili prijevremenim pustanjem iz zatvora, a onda obecanjem da ce mu dati MM san.
Ali, bili su i svjesni da Alija nije toliko mocan da samo preda BiH Srbiji jer nije bas ni da su svi muslimani bili za njega, a Hrvati pogotovo, pa se islo na varijantu "alibija" gdje ce Alija odigrati samostalnost BiH, a Srbija pod plastom ustavne odbrane Juge pokrenuti rat. Zato je SDA bila prva osnovana etnicka stranka, pa HDZ, pa SDS.
U hodu su se S dogovorili i s Hrvatima da podijele BiH medjusobno, a Aliju i njegov MM san bi zgurali na sto manji prostor, i po mogucnosti da ostane sto manje muslimana.

Naravno, Alija nije bio bas kapacitet da tada skonta cijelu igranku, kao i slabo ko sire, a kad je shvatio da su ga izigrali, onda je na kraju mogao samo sutiti, i svom narodu iz bolesnicke postelje poruciti "da budu sto vise Bosanci i Hercegovci, jer samo to moze spasiti BiH". Postoji video.
Tek kasnije se, a pogotovo danas, kroz razna desavanja pocelo uvidjati da je postojao neki pozadinski deal.

Koliko je bio naivan (da li je?), pokazuje i njegova poznata "Mirno spavajte, rata nece biti", a u tom momentu je klanje po IB uveliko pocelo, kao i granate po Sarajevu. Zapravo, ni on ni bilo ko drigi nije ocekivao da ce se goloruki narod uspjeti oduprijeti JNA, i tu je doalo do zajeba, ali ne i propasti plana jer i Srbi i Hrvati su uzeli "svoj" dio BiH, a muslimani/Bosnjaci su dobili svoj. Procentualno najmanji u odnosu na broj ljudi.
Previše gledaš filmova, ili youtube dokumentaraca žnj proizvodnje.
Prije ce biti da ti bas ne kontas kako se stvari odvijaju u pozadinama. Znas ono - kad god se nesto otkrije, ide supljak "to je teorija zavjere". Na kraju se ispostavi da to nije bila nikakva teorija. Sve uvijek ispliva, pa ce tako i ovo. Dosta je vec isplivalo, i ima sasvim dovoljno da se sloze kockice. Naravno, ko zeli da ih slozi. Ko ne zeli i ko na sve gleda iz neke licne emotivne i/ili ostrascene vizure, njemu je uzalud bilo sta pricati.
Dozer

#3272 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Point. wrote: 28/08/2025 06:33
Dozer wrote: 28/08/2025 00:01
palermo wrote: 27/08/2025 23:58
Pa to je pravilo ovog foruma, nikakva iznimka
Uzalud spinujete. Ako niste dorasli argumentovanoj diskusiji, besmisleno je da uopste dajete ovakve komentare.
Izjašnjavaš li se ti, odnoso osjećaš li se, kao Bošnjak?
Ne izjasnjavam se uopste etnicki. napisah vec iznad sta mislim o tome.
dr_Evil

#3273 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 28/08/2025 12:07
Da su partizani bili bolji od cetnika I ustasa, pobogu, pa.naravno, da je FNRJ bila bolja od NDH ili velike Srbije, pobogu pa naravno........da je KPJ nosi veliki dio zasluga za biooloski opstanak musliaman, pa naravno...

Al sve to ne brise jednu cinjenicu, Jugoslavija je propala...kao sto gosn. Hegel rece , sa razlogom....

Naravno, ti mozes lamentirati nad zlehudom.sudbinom.drzave koju cak niti znas.niti si zivio u njoj...al to je, onako, samo za tvoju zabavu...sto je ,by the way, po meni sasvim ok
Dodao bih na tvoju listu ustasa i Mlade muslimane... cisto nek se nadje.

Eh moj susjed, ako cemo lementirati nad sudbinom ove sadasnje drzave eto u kojoj sam zivio kao odrastao covjek, dao joj cak i nesto godina radnog staza, fair enough, onda niko iz moje generacije osim djece Mladih muslimana nema razlog da se okrene za istom, a opet je volimo, stokholmski sindrom ili frojdov odnos prema macehi. Tako da argumenti su ti ono ok, ali... valjda je za moju zabavu volim, a znamo da nije za zabavu.
palermo

#3274 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

Dozer wrote: 28/08/2025 12:04
palermo wrote: 28/08/2025 00:20
Dozer wrote: 28/08/2025 00:10 To sto se neko uopste ne izjasnjava etnicki znaci da ne moze argumentovano diskutovati o etnijama?
Zasto?
Sta su uopste etnije danas? Kako se dokazuju? Za sta su bitne igdje osim u BiH?
Pa.ja koliko vidim, na ovom.forumu se raspravlja samo o jednoj etniji....Bosnjacima, druge su valjda neupitne
Obrati malo vise paznje. Ja, recimo, pricam o svima, jer me u sustini ne zanimaju ni jedni. Smatram to glupostima koje ne sluze nicemu osim podjelama medju ljudima, i bogacenju ENV elita u BiH. Trenutno se vodi diskusija oko uzimanja "istorijskog imena Bosnjaci", kako je to teklo, i zasto, kao i sta se time postiglo ili nije postiglo, ali to ne znaci da se i ostale etnije ne doticu.
Pa iskreno gocoreci, obzirom na moj I tvoj staz na forumu, ja zaista vjerujem da ti iskreno vjerujes u ono sto pises. To natavno, nema veze sa stvarnoscu, ali postujem stav, I vrlo rijetko ulazim diskusiju sa tobom. Jedino onda.kad posluzis ( odnosno tvoji postovi)taznoraznim elemntima na ovom.forumu koji u najmanju ruku nisu dobronamjerni.

I usput, nije tacno da.se na ovom.forumu pise o genezi imena Stbi ili Hrvati, njihovim odabirima itd.......ne krivim tebe zbog toga
palermo

#3275 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 28/08/2025 12:14
palermo wrote: 28/08/2025 12:07

Dodao bih na tvoju listu ustasa i Mlade muslimane... cisto nek se nadje.

Eh moj susjed, ako cemo lementirati nad sudbinom ove sadasnje drzave eto u kojoj sam zivio kao odrastao covjek, dao joj cak i nesto godina radnog staza, fair enough, onda niko iz moje generacije osim djece Mladih muslimana nema razlog da se okrene za istom, a opet je volimo, stokholmski sindrom ili frojdov odnos prema macehi. Tako da argumenti su ti ono ok, ali... valjda je za moju zabavu volim, a znamo da nije za zabavu.
Smijesno je porediti ustase I cetnike sa.Mladim muslimanima......kao da.poredis Real sa Stupcanicom ( cast I cest Stupcanici)......

Ovo ostalo te nisam nista shvatio....uopste ne sumnjam da volis Bosnu I Hercegovinu, zbog toga Bosna I Hrrcegovina i opstaje...postoji razlog ,da se.opet referisem na gosn. Hegela
Post Reply