Zehran82 wrote: ↑22/08/2025 15:11
Johnny_x wrote: ↑21/08/2025 18:26
Zehran82 wrote: ↑21/08/2025 13:18
svaki propis ima svoju svrhu....
evo uzet cemo opet alkhol kao primjer i zabrana alkhola, samo taj propis kad bi se primjenio na siroke mase, koliko bi zivota sacuvano bilo, koliko tuca bi i nasilja smanjeno bilo, koliko saobracajnih nesreca bi se izbjeglo, koliko ekonomske propasti familija bi spaseno bilo zbog alkhola, i masa toga jos...
ali eto ti kazes da nema koristi od tih propisa, to samo vazi iz vjerske perspektive
itekako je nuzno.....cak i banalne stvari ukazuju na postojanje milostivnog Boga, evo naprimjer prirodni lubrikant kod muskarca i zene, Bog je dao iz svoje milosti i saosjecanja da musko i zensko imaju prirodni lubrikant za laksi seks, a mogao je dati da nema toga, pa da bude bolnije...ako nije Bog kako to ad priroda ima saosjecanje za ljudima da im daje prirodni lubrikante da olaksa i ucini ugodniji seks a niko je netjera na to. moglo je to biti suha varijanta seks, gdje je potrebno samo sjeme da udje u vaginu i prikopca se na jaje.
znaci cak i takve banalne stvari ukazuju na postojanje saosjecajnog milostivnog boga a kamoli sta drugo i vece od toga.
ja ti garantujem da ti nista neces vise iskoristiti od mene samo ako se stvari poklope kako treba...cak sta vise uzivam mozda vise u zivotu nego ti kao ateista....ali ti to ne kontas , ne dolazi do mozga ta pomisao....jer me zamisljas da sam negdje u pecini i molim se Bogu po cijeli dan
ja se hipoteticki u mislima odmaknem od vjere, i razmisli kako bi to zivot bio bez vjere islama.....
nedo Bog nikome....da ostavim ovo sto sad imam

Bogh mi kaze u Kuranu radi kako ti kazem imat ces lijep zivot, i ja to radmi i imam lijep zivot, da bi ti meni dosao i rekao de malo se odmakni od toga da vidis kako mi fino zivimo kako smo slobodni da nas tigar mazi sapama po glavi
nema vece gluposti nego biti ateista koji je rob svojih strasti i u lancima je svojih strasti, kome su strasti njegov bog.
Hajde da uzmemo ovaj Kuranski ajet koji govori o Idah periodu koliko treba trajati.
Et-Talak 4 ajet
A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile
i one koje ga nisu ni dobile, one trebaju čekati tri mjeseca, ako niste znali. Trudne žene čekaju sve dok ne rode. – A onome ko se Allaha boji, On će sve što mu treba učiniti dostupnim.
Marriage to a young girl before she reaches puberty is permissible according to Shari`ah, and it was narrated that there was scholarly consensus on this point.
Allah Says (interpretation of the meaning):
{And those of your women as have passed the age of monthly courses, for them the `Iddah (prescribed period), if you have doubt (about their periods), is three months; and for those who have no courses [(i.e. they are still immature) their `Iddah (prescribed period) is three months likewise.} [At-Talaq 65:4]
In this verse, we see that Allah states that for those who do not menstruate – because they are young and have not yet reached the age of puberty – the `Iddah in the case of divorce is three months. This clearly indicates that it is permissible for a young girl who has not started her periods to marry.
At-Tabari (may Allah have mercy on him) said:
The interpretation of the verse “And those of your women as have passed the age of monthly courses, for them the `Iddah (prescribed period), if you have doubt (about their periods), is three months; and for those who have no courses [(i.e. they are still immature) their `Iddah (prescribed period) is three months likewise”. He said: The same applies to the `Iddah for klix who do not menstruate because they are too young, if their husbands divorce them after consummating the marriage with them. (End quote from Tafsir At-Tabari, 14/142)
It was narrated from `A’ishah (may Allah be pleased with her) that the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) married her when she was six years old, and consummated the marriage with her when she was nine, and she stayed with him for nine years. (Narrated by Al-Bukhari, 4840 and Muslim, 1422)
Ibn `Abd Al-Barr (may Allah have mercy on him) said:
The scholars unanimously agreed that a father may marry off his young daughter without consulting her. The Messenger of Allah married `A’ishah bint Abu Bakr when she was young, six or seven years old, when her father married her to him. (End quote from Al-Istidhkar, 16/49-50)
https://islamqa.info/en/answers/12708/m ... y-in-islam
Ko su to zene koje nisu dobile? To su djevojcice.
Koja je svrha ovog propisa, mozes li reci, Idah period za djevojcice? Je li mozes shavtit da je ovim propisom legalizirana pedofilija u Islamu. Sta mislis koliko bi djevojcica danas bilo spaseno da nemamo ovaj propis. Koliko je danas djevojcica u Afganisatanu moralo u brak, samo zbog ovog propisa.
Interesatno kako vjernici kazu da je vjera izvor morala, a u isto vrijeme njihova vjera dopusta nemoralne stvari. Kjafirski zakon ti ne dopusta da zenis djevojcice, a islamski zakon dopusta, ko je tu moralniji?
Hajde da uzmemo ovaj Kuranski ajet koji govori o Idah periodu koliko treba trajati.
Et-Talak 4 ajet
A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile i one koje ga nisu ni dobile, one trebaju čekati tri mjeseca, ako niste znali. Trudne žene čekaju sve dok ne rode. – A onome ko se Allaha boji, On će sve što mu treba učiniti dostupnim.
one zene koje nisu dobile menstruaciju zbog raznih sutuacija a ne da se misli na djecu ovdje.
brak po islamu moze biti jedino kada su obadvoje u pubertetu, NE prije.
Ko su to zene koje nisu dobile? To su djevojcice.
nije tacno, imas ti zena koje nisu dobile menstruaciju zbog raznih bioloskih faktora, pa cak i poremecaja nekih.
Koja je svrha ovog propisa, mozes li reci, Idah period za djevojcice?
nemoj odmah misliti kako ti mislis, nego istrazi malo vise situaciju .....pa evo da te poducim tome
Medicinski izraz za izostanak menstruacije kod žene je amenoreja.

Naziv bolesti / simptoma
Amenoreja (lat. amenorrhoea) znači izostanak menstruacije.
Primarna amenoreja – kada djevojka nikada ne dobije menstruaciju (npr. do 15–16. godine).
Sekundarna amenoreja – kada žena koja je ranije imala redovne cikluse prestane imati menstruaciju 6 mjeseci ili duže.

Najčešći uzroci (osim trudnoće)
Fiziološki uzroci (normalni)
Dojenje (laktaciona amenoreja).
Menopauza ili perimenopauza (prirodni prestanak menstruacije).
Hormonski poremećaji
Policistični ovarijski sindrom (PCOS) – jedan od najčešćih uzroka.
Poremećaji štitne žlijezde (hipotireoza, hipertireoza).
Problemi s hipofizom (tumor hipofize, povišen prolaktin).
Nedostatak estrogena ili progesterona.
Strukturni problemi reproduktivnog sistema
Ožiljci u maternici (Ashermanov sindrom).
Urođene anomalije maternice ili vagine.
Metabolički i sistemski poremećaji
Prekomjerna tjelesna težina ili nagli gubitak težine.
Dijabetes, hronične bolesti.
Stres i način života
Jak emocionalni ili fizički stres.
Previše fizičke aktivnosti (npr. sportistkinje).
Pothranjenost (anoreksija, bulimija).
Lijekovi i terapije
Neki antidepresivi, kemoterapija, hormonske terapije.

Zaključak
Dakle, bolest/poremećaj se zove amenoreja, a uzroci mogu biti:
hormonalni (PCOS, štitna, hipofiza),
strukturni (maternica, jajnici),
metabolički (težina, hronične bolesti),
ili životni faktori (stres, fizički napor, pothranjenost).
Ovo sto si ti napisao su tvoje puste zelje kakav bi zelio da bude Islam, nazalost u Islamu je dozvoljen djeciji brak. Evo sta su rekli neki od vodecih islamskih ucenjaka na tu temu.
Konsenzus o dječijim brakovima
Evo nekih učenjaka koji navode idžmu, konsenzus učenjaka, da je dozvoljeno udavati djecu koja još nisu ni ušla u pubertet.
Imām al-Shāfiʿī (umro 820. godine), osnivač šafijskog mezheba, je rekao:
> "Aiša je rekla: 'Poslanik me oženio kad sam imala šest ili sedam godina, a brak je konzumiran kad sam imala devet.' Brak Ebu Bekra, koji je Aišu udao za Poslanika kad je imala šest godina, i konzumacija braka sa devet, pokazuje da otac ima više autoriteta nad malom djevicom nego što ona ima nad sobom."
>
(Al-Umm 18/5)
Imām Aḥmad ibn Ḥanbal (umro 855. godine), osnivač hanbelijskog mezheba, bio je upitan:
> "Pitao sam svog oca (Ahmada ibn Hanbala) o čovjeku koji udaje svoju maloljetnu kćer. 'Može li ona odabrati [da odbije brak] kad postane punoljetna?' On je rekao: 'Ona ne može iskoristiti tu opciju ako ju je otac udao.'"
>
(Poglavlja o braku i razvodu: Odgovori Ibn Hanbala i Ibn Rahwayha)
Ibn Qudamah navodi:
> "Konsenzus je prenesen o dopuštenosti da otac uda mladu djevicu – barem konsenzus ashaba – a među onima koji su prenijeli konsenzus su: Imam Ahmad u 'Al-Masseel' – riwayat salih – (3/129) i Al-Marwazi u 'aikhtilaf al-ulama'."
>
(Al-Mughni)
Ibn Rushd (umro 1198. godine), poznat i kao Averroes, je rekao:
> "Oni su se jednoglasno složili da otac može prisiliti djevojčicu prije puberteta."
>
(Bidayat al-Mujtahid 3/34)
Imām al-Nawawī (umro 1277. godine), jedan od vodećih pravnika svog vremena, je rekao:
> "Muslimani su se jednoglasno složili o dopuštenosti da otac uda svoju malu kćerku djevicu."
>
(Sharh al-Nawawi ‘ala Muslim 9/206)
Ibn ʿAbd al-Barr (umro 1071. godine), najučeniji učenjak u Španiji svog vremena, je rekao:
> "Učenjaci su se jednoglasno složili da otac može udati svoju malu kćerku bez savjetovanja s njom."
>
(Al-Tamhid 40/12)
Ibn al-Mundhir (umro 930. godine), vodeći učenjak svog vremena, je rekao:
> "Učenjaci se jednoglasno slažu da je ocu dozvoljeno udati svoju malu kćerku za odgovarajućeg mladoženju."
>
(Al-Ijma' 78)
Al-Baghawi (umro 1122. godine), koji je nazivan "Oživitelj Sunneta" (Muhyi as-Sunna) i "Stub vjere" (Rukn al-Din), je rekao:
> "Učenjaci su se složili da je ocu i djedu dozvoljeno udati malu djevicu."
>
(Sharh al-Sunnah 9/37)
Al-Maziri (umro 1141. godine), istaknuti učenjak malikijskog mezheba, je rekao:
> "Nema spora među učenjacima o dopuštenosti da otac uda svoju malu kćerku."
>
(Ikmal al-Mu’lim 4/572)
Ibn al-‘Arabi (umro 1240. godine), kojem je dodijeljen naslov "Najveći šejh" (Shaykh al-Akbar), je rekao:
> "Što se tiče male djevice, nema spora da je njen otac može udati, i nema potrebe da se konsultuje s njom, jer ona nema mišljenje koje bi se moglo uzeti u obzir."
>
(Aridat al-Ahwadhi 5/22)
Ibn Hubayra (umro 1165. godine), koji je bio vezir Abasidskog halife al-Muqtafija, je rekao:
> "Učenjaci su se složili da otac ima pravo prisiliti svoju malu kćerku na brak."
>
(Ikhtilaf al-A’imma 2/123)