Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
pezzar

#5826 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by pezzar »

Dozer wrote: 21/08/2025 11:31
pezzar wrote: 21/08/2025 10:56 Šta će u Saudiji, tamo nisu pravi muslimani. A ni u Iranu, a ni u BiH, a ni u Kataru, a ni u Albaniji, a ni u (dopuni sam koju god hoćeš državu).
Tvrdis da, osim Smrleta, ne postoje pravi muslimani...?

Ah, ne...to on tvrdi, sorry.
To treba njega pitati, ja samo prepisujem s drugih dijelova ovog foruma.
apsidejzi

#5827 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Dozer wrote: 21/08/2025 11:31
pezzar wrote: 21/08/2025 10:56 Šta će u Saudiji, tamo nisu pravi muslimani. A ni u Iranu, a ni u BiH, a ni u Kataru, a ni u Albaniji, a ni u (dopuni sam koju god hoćeš državu).
Tvrdis da, osim Smrleta, ne postoje pravi muslimani...?

Ah, ne...to on tvrdi, sorry.
Uz svo duzno postovanje, ali ako neka ideologija ima tako malo sljedbenika da je samo jedna mala grupa ispravna a velika vecina pogresno shvatila... onda je do ideologije a ne do ljudi.
Zehran82

#5828 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 20/08/2025 14:56 ----
Nikakve svrhe nemaju, odnosno dosta propisa nema, uvijek se tu nadje i nesto prakticno, ali veliki broj njih ima samo iz tvog ugla kao vjernika, u stvarnom zivotu nemaju svrhu, bar ne u danasnjem vremenu, mozda je nesto imalo svrhu prije par hiljada godina kad su religije izmisljene.
To da je nuzno da bog postoji smo vec pricali, naravno da nije nuzno i da bog kakav se opisuje u religijama ne moze postojati.
Da ne citiram oba posta, za molitvu znam cemu sluzi i znam da postoje bolji nacini da se postigne mir, zadovoljstvo i sreca.

Hipoteticki, ako bi ispalo da ste u pravu, jasno je da bi mi vise najebali, ali ako niste mi smo u ogromnoj prednosti u ovom zivotu i bolje cemo ga iskoristiti, a vi cete dzaba trositi vrijeme na gluposti. Znam da to ne vidis kao gluposti, ali vjeruj mi kad bi se malo odmakao od vjerske dogme bilo bi jasno koliko su to gluposti. :mrgreen:
Nikakve svrhe nemaju, odnosno dosta propisa nema, uvijek se tu nadje i nesto prakticno, ali veliki broj njih ima samo iz tvog ugla kao vjernika, u stvarnom zivotu nemaju svrhu, bar ne u danasnjem vremenu, mozda je nesto imalo svrhu prije par hiljada godina kad su religije izmisljene.
svaki propis ima svoju svrhu....

evo uzet cemo opet alkhol kao primjer i zabrana alkhola, samo taj propis kad bi se primjenio na siroke mase, koliko bi zivota sacuvano bilo, koliko tuca bi i nasilja smanjeno bilo, koliko saobracajnih nesreca bi se izbjeglo, koliko ekonomske propasti familija bi spaseno bilo zbog alkhola, i masa toga jos...

ali eto ti kazes da nema koristi od tih propisa, to samo vazi iz vjerske perspektive :-)

To da je nuzno da bog postoji smo vec pricali, naravno da nije nuzno i da bog kakav se opisuje u religijama ne moze postojati.
itekako je nuzno.....cak i banalne stvari ukazuju na postojanje milostivnog Boga, evo naprimjer prirodni lubrikant kod muskarca i zene, Bog je dao iz svoje milosti i saosjecanja da musko i zensko imaju prirodni lubrikant za laksi seks, a mogao je dati da nema toga, pa da bude bolnije...ako nije Bog kako to ad priroda ima saosjecanje za ljudima da im daje prirodni lubrikante da olaksa i ucini ugodniji seks a niko je netjera na to. moglo je to biti suha varijanta seks, gdje je potrebno samo sjeme da udje u vaginu i prikopca se na jaje.

znaci cak i takve banalne stvari ukazuju na postojanje saosjecajnog milostivnog boga a kamoli sta drugo i vece od toga.

Hipoteticki, ako bi ispalo da ste u pravu, jasno je da bi mi vise najebali, ali ako niste mi smo u ogromnoj prednosti u ovom zivotu i bolje cemo ga iskoristiti,
ja ti garantujem da ti nista neces vise iskoristiti od mene samo ako se stvari poklope kako treba...cak sta vise uzivam mozda vise u zivotu nego ti kao ateista....ali ti to ne kontas , ne dolazi do mozga ta pomisao....jer me zamisljas da sam negdje u pecini i molim se Bogu po cijeli dan :-)

Znam da to ne vidis kao gluposti, ali vjeruj mi kad bi se malo odmakao od vjerske dogme bilo bi jasno koliko su to gluposti.
ja se hipoteticki u mislima odmaknem od vjere, i razmisli kako bi to zivot bio bez vjere islama.....

nedo Bog nikome....da ostavim ovo sto sad imam :-) Bogh mi kaze u Kuranu radi kako ti kazem imat ces lijep zivot, i ja to radmi i imam lijep zivot, da bi ti meni dosao i rekao de malo se odmakni od toga da vidis kako mi fino zivimo kako smo slobodni da nas tigar mazi sapama po glavi :)

nema vece gluposti nego biti ateista koji je rob svojih strasti i u lancima je svojih strasti, kome su strasti njegov bog.
Zehran82

#5829 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 20/08/2025 16:34 Najgore je sto ni ne zeli da otvori um prema dokazima i argumentima koji mu se postavljaju.
I nije jedini, ogromna vecina vjernika svih religija imaju identican nacin razmisljanja.

Jos je gore sto uopste ne uvidjaju nista pogresno u tom svom razmisljanju.
Nedavno mi jaran, inace takodjer vjernik, dzume, sve po pravilima (bar on tako misli da jeste i ne vidi svoje greske u laganju, manimulacijama i profitiranju iz toga), poslije jedne dzume pred Kurban bajram kaze - klanje je najhumaniji nacin ubijanja kurbana.

Reko' - jarane, ne znam ko ti je to rekao ili gdje to u islamu pise, ali zamisli sebe da ti neko zabije noz sa strane u vrat, i prereze ti dusnik i arterije. Ti svjestan jos bar 30 sec., gledas kako ti krv siklja, i gusis se u tome. Sta je tu humano, jbt?! Usutio i konta....
kakvi crni argumenti, pa ti smisljenog argumenta ne znas iznijeti, sta je tebi ba :roll:
Zehran82

#5830 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 20/08/2025 17:58 ---
gubis vrijeme izucavanjem necijih DMT tripova. Ali ako ti to pricinjava zadovoljstvo ja ti necu smetati.
cisto ateistickio nagadjanje do besvijesti bez ikakvih dokaza...ali eto daj da se bubne nesto , nek se pravi buka da se misli da se ima municije :lol:
Zehran82

#5831 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 21/08/2025 09:51 Smrle, kad nas je, po islamu, bog napravio ovakvima kakvi smo danas kao vrsta, Homo sapiensi?
Postavih na drugoj temi, ali je ovo pitanje vise za ovu.
nekad izmedju prije 300 000 i 400 000 godina.
Zehran82

#5832 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 21/08/2025 10:40 ---
Ako vas vjera cini sretnima, zašto ne budete sretni i živite svoj život, zašto je vas briga sta ko vjeruje ili ne vjeruje, zašto ubjeđujete druge da ispravno vjerujete, zašto idete u Švedsku a ne u neku islamsku državu,...?
Ako vas vjera cini sretnima, zašto ne budete sretni i živite svoj život,

to upravo i radi :)

zašto je vas briga sta ko vjeruje ili ne vjeruje,
pa i nije me briga, sto se mene tice mozete ti cijeli forum biti ateisti i nevjernici teske kategorije, ja se nebi ni pocesao.... :)

a to sto ja dodjem na forum malo da razglabamo je cisto iz ceifa, kao neko ko voli hladan koktel u vrucem ljetnom danu, ima se moze se :lol:

zašto ubjeđujete druge da ispravno vjerujete,
forum je za diskusiju....kome se ne svidja nek produzi dalje....

zašto idete u Švedsku a ne u neku islamsku državu,...?

zato sto nam je ceif :) svoje ispovijedanje vjere nije vezano za islamsku drzavu koje nema....musliman se itekako moze biti i u najvecoj nevjernickoj drzavi.
pezzar

#5833 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by pezzar »

Zehran82 wrote: 21/08/2025 13:30
nemezis wrote: 21/08/2025 10:40 ---
Ako vas vjera cini sretnima, zašto ne budete sretni i živite svoj život, zašto je vas briga sta ko vjeruje ili ne vjeruje, zašto ubjeđujete druge da ispravno vjerujete, zašto idete u Švedsku a ne u neku islamsku državu,...?
Ako vas vjera cini sretnima, zašto ne budete sretni i živite svoj život,

to upravo i radi :)

zašto je vas briga sta ko vjeruje ili ne vjeruje,
pa i nije me briga, sto se mene tice mozete ti cijeli forum biti ateisti i nevjernici teske kategorije, ja se nebi ni pocesao.... :)

a to sto ja dodjem na forum malo da razglabamo je cisto iz ceifa, kao neko ko voli hladan koktel u vrucem ljetnom danu, ima se moze se :lol:

zašto ubjeđujete druge da ispravno vjerujete,
forum je za diskusiju....kome se ne svidja nek produzi dalje....

zato sto nam je ceif :) svoje ispovijedanje vjere nije vezano za islamsku drzavu koje nema....musliman se itekako moze biti i u najvecoj nevjernickoj drzavi.
Može li se biti nevjernik u muslimanskoj državi?
Zehran82

#5834 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 21/08/2025 13:34 ---
Može li se biti nevjernik u muslimanskoj državi?
moze
apsidejzi

#5835 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 21/08/2025 13:25
gubis vrijeme izucavanjem necijih DMT tripova. Ali ako ti to pricinjava zadovoljstvo ja ti necu smetati.
cisto ateistickio nagadjanje do besvijesti bez ikakvih dokaza...ali eto daj da se bubne nesto , nek se pravi buka da se misli da se ima municije :lol:
Teret dokazivanja je na tebi. Ti tvrdis da zato sto ne znamo kako jenesto nastalo mora da je bog iza toga. Ti to trebas dokazati ne ja.
apsidejzi

#5836 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 21/08/2025 13:30
Zato sto ce ateisticka svedska prihvatiti njegovu razlicitost a ako ode u saudiju i pocne prosipati svoju suplju bice isiban. To je licemjerje na kvadrat. Ne zato sto ti je cejf nego zato sto si munafik. A munafici ce dublje u dzehenem od ateista.
Dozer

#5837 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 21/08/2025 13:26
Dozer wrote: 21/08/2025 09:51 Smrle, kad nas je, po islamu, bog napravio ovakvima kakvi smo danas kao vrsta, Homo sapiensi?
OK.
Zasto nam nije "spustio" Kur'an prije npr. 10.000 godina?
Poznato ti je da su i tada postojale civilizacije, koje su po arheoloskim dokazima bile daleko naprednije od Arapa prije 1460 godina, pa i krscana prije 2000, ali i Jevreja prije 5000 godina?
Zasto se obratio bas Arapima, a ne recimo Kinezima, koji su bili daleko pametnija, pismenija, organizovanija, jednostavno superiornija civilizacija, i koja bi zasigurno puno bolje odradila posao sirenja religija, pa i islama? Ili Majama, Inkama?

Zasto ne Sumerima? Sve su ovo bile "jace" civilizacije od Arapa.
Johnny_x

#5838 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Johnny_x »

Zehran82 wrote: 21/08/2025 13:18
Da ne citiram oba posta, za molitvu znam cemu sluzi i znam da postoje bolji nacini da se postigne mir, zadovoljstvo i sreca.

Hipoteticki, ako bi ispalo da ste u pravu, jasno je da bi mi vise najebali, ali ako niste mi smo u ogromnoj prednosti u ovom zivotu i bolje cemo ga iskoristiti, a vi cete dzaba trositi vrijeme na gluposti. Znam da to ne vidis kao gluposti, ali vjeruj mi kad bi se malo odmakao od vjerske dogme bilo bi jasno koliko su to gluposti. :mrgreen:

evo uzet cemo opet alkhol kao primjer i zabrana alkhola, samo taj propis kad bi se primjenio na siroke mase, koliko bi zivota sacuvano bilo, koliko tuca bi i nasilja smanjeno bilo, koliko saobracajnih nesreca bi se izbjeglo, koliko ekonomske propasti familija bi spaseno bilo zbog alkhola, i masa toga jos...

ali eto ti kazes da nema koristi od tih propisa, to samo vazi iz vjerske perspektive :-)

itekako je nuzno.....cak i banalne stvari ukazuju na postojanje milostivnog Boga, evo naprimjer prirodni lubrikant kod muskarca i zene, Bog je dao iz svoje milosti i saosjecanja da musko i zensko imaju prirodni lubrikant za laksi seks, a mogao je dati da nema toga, pa da bude bolnije...ako nije Bog kako to ad priroda ima saosjecanje za ljudima da im daje prirodni lubrikante da olaksa i ucini ugodniji seks a niko je netjera na to. moglo je to biti suha varijanta seks, gdje je potrebno samo sjeme da udje u vaginu i prikopca se na jaje.

znaci cak i takve banalne stvari ukazuju na postojanje saosjecajnog milostivnog boga a kamoli sta drugo i vece od toga.

Hipoteticki, ako bi ispalo da ste u pravu, jasno je da bi mi vise najebali, ali ako niste mi smo u ogromnoj prednosti u ovom zivotu i bolje cemo ga iskoristiti,
ja ti garantujem da ti nista neces vise iskoristiti od mene samo ako se stvari poklope kako treba...cak sta vise uzivam mozda vise u zivotu nego ti kao ateista....ali ti to ne kontas , ne dolazi do mozga ta pomisao....jer me zamisljas da sam negdje u pecini i molim se Bogu po cijeli dan :-)

Znam da to ne vidis kao gluposti, ali vjeruj mi kad bi se malo odmakao od vjerske dogme bilo bi jasno koliko su to gluposti.
ja se hipoteticki u mislima odmaknem od vjere, i razmisli kako bi to zivot bio bez vjere islama.....

nedo Bog nikome....da ostavim ovo sto sad imam :-) Bogh mi kaze u Kuranu radi kako ti kazem imat ces lijep zivot, i ja to radmi i imam lijep zivot, da bi ti meni dosao i rekao de malo se odmakni od toga da vidis kako mi fino zivimo kako smo slobodni da nas tigar mazi sapama po glavi :)

nema vece gluposti nego biti ateista koji je rob svojih strasti i u lancima je svojih strasti, kome su strasti njegov bog.
Hajde da uzmemo ovaj Kuranski ajet koji govori o Idah periodu koliko treba trajati.
Et-Talak 4 ajet
A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile i one koje ga nisu ni dobile, one trebaju čekati tri mjeseca, ako niste znali. Trudne žene čekaju sve dok ne rode. – A onome ko se Allaha boji, On će sve što mu treba učiniti dostupnim.
Marriage to a young girl before she reaches puberty is permissible according to Shari`ah, and it was narrated that there was scholarly consensus on this point.

Allah Says (interpretation of the meaning):

{And those of your women as have passed the age of monthly courses, for them the `Iddah (prescribed period), if you have doubt (about their periods), is three months; and for those who have no courses [(i.e. they are still immature) their `Iddah (prescribed period) is three months likewise.} [At-Talaq 65:4]

In this verse, we see that Allah states that for those who do not menstruate – because they are young and have not yet reached the age of puberty – the `Iddah in the case of divorce is three months. This clearly indicates that it is permissible for a young girl who has not started her periods to marry.

At-Tabari (may Allah have mercy on him) said:

The interpretation of the verse “And those of your women as have passed the age of monthly courses, for them the `Iddah (prescribed period), if you have doubt (about their periods), is three months; and for those who have no courses [(i.e. they are still immature) their `Iddah (prescribed period) is three months likewise”. He said: The same applies to the `Iddah for klix who do not menstruate because they are too young, if their husbands divorce them after consummating the marriage with them. (End quote from Tafsir At-Tabari, 14/142)

It was narrated from `A’ishah (may Allah be pleased with her) that the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) married her when she was six years old, and consummated the marriage with her when she was nine, and she stayed with him for nine years. (Narrated by Al-Bukhari, 4840 and Muslim, 1422)

Ibn `Abd Al-Barr (may Allah have mercy on him) said:

The scholars unanimously agreed that a father may marry off his young daughter without consulting her. The Messenger of Allah married `A’ishah bint Abu Bakr when she was young, six or seven years old, when her father married her to him. (End quote from Al-Istidhkar, 16/49-50)
https://islamqa.info/en/answers/12708/m ... y-in-islam

Ko su to zene koje nisu dobile? To su djevojcice.
Koja je svrha ovog propisa, mozes li reci, Idah period za djevojcice? Je li mozes shavtit da je ovim propisom legalizirana pedofilija u Islamu. Sta mislis koliko bi djevojcica danas bilo spaseno da nemamo ovaj propis. Koliko je danas djevojcica u Afganisatanu moralo u brak, samo zbog ovog propisa.
Interesatno kako vjernici kazu da je vjera izvor morala, a u isto vrijeme njihova vjera dopusta nemoralne stvari. Kjafirski zakon ti ne dopusta da zenis djevojcice, a islamski zakon dopusta, ko je tu moralniji?
teodati

#5839 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 21/08/2025 01:12
teodati wrote: 20/08/2025 17:22 ---
Griješiš, ne ide se beskonačno u nazad, već dolazimo do uzroka svega, koji postoji oduvijek, a taj nije inteligentni dizajner, kontaš, već je to ono iz čega je naš inteligentni dizajner nastao, a to sam već objašnjavao, i kako i gdje, ne da mi se ponavljati, ja ti samo kažem istinu, kada dođeš na onaj svijet, sjeti se da sam ti ja to prvi rekao, može?
puko si mi sinko, puko na sto faktora.... :-)
Ne, nego ti vjeruješ u bajku o nekom vječnom čičici s bradom, to ne postoji, ali zato i te kako postoje Bogovi koji su svemir i život na Zemlji napravili, Oni su glavni u našem prostor-vremenu, ozbiljno, kak Oni kažu tak će i biti, u vjeke vjekova, amen! :thumbup:
toska

#5840 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Bogh mi kaze u Kuranu radi kako ti kazem imat ces lijep zivot, i ja to radmi i imam lijep zivot
@Zehran82
kao i većina drugih ajeta ovo je neki princip, obuhvata mnoge koje ispravno shvataju Uputu, ali nema garancije za lijep život ma koliko se držao svih propisa.
Nevolje pa i tragedije su sastavni dio života i to piše u drugim ajetima, ali bi ih kroz vjeru ljudi trebali lakše podnosti.

Osjećao sam i ranije potrebu reagovati, ali ponavlja se pa reagujem sad.

@Ateista i ostali, vjere su i self help I izuzev punog praktikovanja svega (za koje sam se vec izjasnio da nisu za svakoga) trebale bi čovjeka učiniti sretnijim i zadovoljnijim u životu, čitava filozofija stoji iza svake vjere, a kršćanstvo i islam su vrlo slični u tome.
Ateista

#5841 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ateista »

Banalizujes sa alkoholom, tacno je da ima jako stetnih uticaja alkohola u raznim sferama zivota, ali to je sve kod pretjerivanja. Ima puno ljudi koji znaju ponekad popiti malo, ne voze kad piju i generalno ne pretjeruju, nikad nikakav problem nisu napravili. Cak sta vise, moze se reci da vecina ljudi na svijetu u nekoj mjeri pije alkohol, a manji broj ima probleme zbog istog, tako da potpuna zabrana nema svrhe.

Za ostalo sam isto tako objasnio, puno je raznih zabrana koje ljudima komplikuju zivot.
Evo jos jedan primjer - promjena spola koja je uglavnom u svim religijama zabranjena i smatra se pogresnim, a toliko je primjera ljudi koji su bili jako nesretni i kojima je ta promjena promijenila zivot na bolje. Da se vode religijama, ostali bi cijeli zivot nesretni i nezadovoljni.

Kao sto sam rekao, to sto ti smatras zadovoljstvom i srecom vezano za religiju je samo iz ugla vjernika, jer si naucen tako i ne znas drugacije i slobodno razmisljati, nisi svjestan sta znaci kad imas potpunu slobodu, zivot bez straha da moras paziti na svaku sitnicu da te neko jednom ne bi kaznio vjecnom patnjom zbog nekih gresaka i slicno.

To za nuznost, i ja sam vec objasnio da apsolutno ne postoji nista sto nuzno trazi boga, jer ako ima bilo sta za sta je neophodan stvoritelj, onda bi se isto odnosilo i na boga i da i za njega treba stvoritelj.
broj dva

#5842 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

Nisu sve DMT tripovi, ima tu i sizofrenije i raznih mentalnih oboljenja, ima neznanja i sujevjerja, ima tradicije i starijih religija i shvatanja svijeta,ima trazenja odgovora na filozofska,moralna, ontoloska itd pitanja od strane primitivni naroda, ima politike i ima fanatizma...pravi staras
Dozer

#5843 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Ateista wrote: 22/08/2025 08:34 Banalizujes sa alkoholom, tacno je da ima jako stetnih uticaja alkohola u raznim sferama zivota, ali to je sve kod pretjerivanja. Ima puno ljudi koji znaju ponekad popiti malo, ne voze kad piju i generalno ne pretjeruju, nikad nikakav problem nisu napravili. Cak sta vise, moze se reci da vecina ljudi na svijetu u nekoj mjeri pije alkohol, a manji broj ima probleme zbog istog, tako da potpuna zabrana nema svrhe.
Ovo se isto moze primijeniti i u kontra smjeru, tj. na razlicite vrste vjernika i njihovog ponasanja u skladu s njihovim poimanjem Kur'ana (ali i ostalih). Pa tako imamo raznorazne sektaske frakcije koje pobise i porusise sve i svasta jer smatraju da tako treba.
Da li su oni vecina i da li radi toga treba zabraniti islam? Ovo je pitanje za Smrleta.
Za ostalo sam isto tako objasnio, puno je raznih zabrana koje ljudima komplikuju zivot.
Evo jos jedan primjer - promjena spola koja je uglavnom u svim religijama zabranjena i smatra se pogresnim, a toliko je primjera ljudi koji su bili jako nesretni i kojima je ta promjena promijenila zivot na bolje. Da se vode religijama, ostali bi cijeli zivot nesretni i nezadovoljni.
Eeee, ali ce zato bit inagradjeni na onom svijetu, kako to ne znas? Kad dodju pred Allaha, on ce ih onda napraviti onakvima kakvi su htjeli da budu, i zauvijek ce uzivati tako. Sto je veca patnja na ovom, to je veca nagrada na onom svijetu. Nema veze sto ih je na ovom svijetu bog napravio nesretnima. Sve ovo ako si na ovom musliman, naravno. Oni sto vjeruju u Isusa nece imati te privilegije, ne pise im tako.
Kao sto sam rekao, to sto ti smatras zadovoljstvom i srecom vezano za religiju je samo iz ugla vjernika, jer si naucen tako i ne znas drugacije i slobodno razmisljati, nisi svjestan sta znaci kad imas potpunu slobodu, zivot bez straha da moras paziti na svaku sitnicu da te neko jednom ne bi kaznio vjecnom patnjom zbog nekih gresaka i slicno.
I uzalud ovo pises. Kako rekoh, sutra da se dokaze da nema boga, on i slicni bi i dalje nastavili vjerovati u njega, jer njihov zivot bez toga je naprosto besmislen.
To za nuznost, i ja sam vec objasnio da apsolutno ne postoji nista sto nuzno trazi boga, jer ako ima bilo sta za sta je neophodan stvoritelj, onda bi se isto odnosilo i na boga i da i za njega treba stvoritelj.
I to je samo jos jedna od "rupa" u religijama, gdje se bog postavlja kao neka bezvremenska, vanprostorna i vandimenzionalna pojava. Istovremeno ga nazivaju bicem, sto bi znacilo da je na neki nacin ziv, a onda i najinteligentnijim, sveznajucim, itd., sto bi znacilo da ima mozak (samo kod Tea postoji inteligencija bez mozga). A ovo su naprosto potpune kontradiktornosti jer jedno iskljucuje drugo.

Ali, kad te se od malih nogu uci da je to to, tesko je kasnije izaci iz toga, bez obzira o cemu se radi, a pogotovo u religijama gdje postoji taj faktor stalne prijetnje kaznom. Cak i kada se uvide nelogicnosti i kontradiktornosti, i tada se pronalaze razna opravdanja za to jer je tesko prihvatiti da to nesto kako si ucen nije istina.
Ateista

#5844 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ateista »

Dozer wrote: 22/08/2025 09:05
Ateista wrote: 22/08/2025 08:34 Banalizujes sa alkoholom, tacno je da ima jako stetnih uticaja alkohola u raznim sferama zivota, ali to je sve kod pretjerivanja. Ima puno ljudi koji znaju ponekad popiti malo, ne voze kad piju i generalno ne pretjeruju, nikad nikakav problem nisu napravili. Cak sta vise, moze se reci da vecina ljudi na svijetu u nekoj mjeri pije alkohol, a manji broj ima probleme zbog istog, tako da potpuna zabrana nema svrhe.
Ovo se isto moze primijeniti i u kontra smjeru, tj. na razlicite vrste vjernika i njihovog ponasanja u skladu s njihovim poimanjem Kur'ana (ali i ostalih). Pa tako imamo raznorazne sektaske frakcije koje pobise i porusise sve i svasta jer smatraju da tako treba.
Da li su oni vecina i da li radi toga treba zabraniti islam? Ovo je pitanje za Smrleta.
Eeee, ali ce zato bit inagradjeni na onom svijetu, kako to ne znas? Kad dodju pred Allaha, on ce ih onda napraviti onakvima kakvi su htjeli da budu, i zauvijek ce uzivati tako. Sto je veca patnja na ovom, to je veca nagrada na onom svijetu. Nema veze sto ih je na ovom svijetu bog napravio nesretnima. Sve ovo ako si na ovom musliman, naravno. Oni sto vjeruju u Isusa nece imati te privilegije, ne pise im tako.
I uzalud ovo pises. Kako rekoh, sutra da se dokaze da nema boga, on i slicni bi i dalje nastavili vjerovati u njega, jer njihov zivot bez toga je naprosto besmislen.
I to je samo jos jedna od "rupa" u religijama, gdje se bog postavlja kao neka bezvremenska, vanprostorna i vandimenzionalna pojava. Istovremeno ga nazivaju bicem, sto bi znacilo da je na neki nacin ziv, a onda i najinteligentnijim, sveznajucim, itd., sto bi znacilo da ima mozak (samo kod Tea postoji inteligencija bez mozga). A ovo su naprosto potpune kontradiktornosti jer jedno iskljucuje drugo.

Ali, kad te se od malih nogu uci da je to to, tesko je kasnije izaci iz toga, bez obzira o cemu se radi, a pogotovo u religijama gdje postoji taj faktor stalne prijetnje kaznom. Cak i kada se uvide nelogicnosti i kontradiktornosti, i tada se pronalaze razna opravdanja za to jer je tesko prihvatiti da to nesto kako si ucen nije istina.
Naravno, imas toliko razlicitih vjernika koji rade razlicite stvari, da uopste ne idemo u to ko je od njih u pravu, sigurno je da ne mogu biti svi, i neko radi pogresno a samo mali broj radi ispravno, plus ako uzmemo i razlicite religije i to iskombinujemo sa razlicitim tumacenjima unutar istih, samo jako mali broj ispada stvarno u pravu i radi ispravne stvari. Na kraju se sve svodi na obicnog covjeka i kako on neke stvari vidi, na licni moral i licno shvatanje, svaki covjek i religiju prilagodi sebi i svojim shvatanjima, i onda se naravno postavlja pitanje cemu to sve ako nije dovoljno jasno i ako ima toliko tumacenja, ili ako cak i oni koji se deklarisu kao vjernici to ne prate.

Haha, da bice navodno nagradjeni, samo hocu da mu dam do znanja ako nije pravu, sta propusta, jer postavljaju kao oni kao vjernici nista ne gube ako nisu u pravu a mi puno gubimo ako nismo u pravu. Tacno je da bi mi trebali puno izgubiti ako je bog stvarno onakav monstrum i pshipata bez empatije kako ga abrahamske religije opisuju, ali nisu oni svjesni koliko oni gube kao vjernici u ovom zivotu, znam da im nije to lako shvlatiti i pomaci se iz tog ugla gledanja i sagledati stvari neutralno i objektivno.

Puno je rupa, bukvalno sta god da pogledas vezano za te tvrdnje su pune rupa, bile su namijenje tadasnjem prosjecnom covjeku koji imao nivo znanja prikladan za to vrijeme. Danas je potrebno samo malo razmisliti i vidjeti koliko je tu nelogicnosti, da ne govorim uporediti sa naucnim saznanjima koliko se kosi, ali dzaba, dogma je prezivjela i dan danas.
Zehran82

#5845 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 21/08/2025 14:09
Teret dokazivanja je na tebi. Ti tvrdis da zato sto ne znamo kako jenesto nastalo mora da je bog iza toga. Ti to trebas dokazati ne ja.
pa vidis druze jednu stvar, kada vidis kompeksnu strukturu, gdje dijelovi su pozicionirani na tacne pozicioje, kao puzle na svoja mjesta da cine sliku...tako se detektuje inteligentni dizajn.....

eh kada idemo tom definicijom i skaniramo okolinu vidimo da ako je nesto sa svrhom tu gdje jeste to je inteligentni dizajn....sa svrhom je nos iznad usta jer omogucava mirisanje hrane da bi se izbjeglo trovanje hranom a da je nos na ledjima, a usta tu gdje jesu, to nebi bio mudri inteligenti dizajn, nego neka vrsta krnjavog inteligentog dizajna.

eh kada sa takvim skanerom napadamo okolinu, pa nam se ukaze nanomasinerija iz celije, roboti, masine, turbine, automatizovana industrija, pumpe, filteri, DNK kodovi, odbranbeni mehanizmi i mnogo toga jos nama onda treba da ti se ukljuce sve moguce lampice za inteligentni dizajn, jer alternativa mu je katastrofa na koju se vi kao ateisti hvatate kao favljenik za slamku suhu koju i bebica moze prepoloviti.

znaci imas alternativu da su slucajnosti tako ogromne kompleksne masine stvoile i imas alternativu da je inteligencija stvorila .....samo se odgovor namece...a ako je inteligencija, tu inteligenciju pripisemo Bogu, stvaraocu univerzuma i zivota na zemlji.
Zehran82

#5846 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 21/08/2025 14:25
Zehran82 wrote: 21/08/2025 13:26
OK.
Poznato ti je da su i tada postojale civilizacije, koje su po arheoloskim dokazima bile daleko naprednije od Arapa prije 1460 godina, pa i krscana prije 2000, ali i Jevreja prije 5000 godina?
Zasto se obratio bas Arapima, a ne recimo Kinezima, koji su bili daleko pametnija, pismenija, organizovanija, jednostavno superiornija civilizacija, i koja bi zasigurno puno bolje odradila posao sirenja religija, pa i islama? Ili Majama, Inkama?

Zasto ne Sumerima? Sve su ovo bile "jace" civilizacije od Arapa.
zato sto bi to extremno nemudro bilo.

to je kao da me pitas zasto maloj bebi ne dadnes manual za novi auto :-) da ga ona tumaci i cita.
sve u svoje vrijeme, za Kuran nije bilo vrijeme da dodlazi prije, jer je namijenjen da bude zadnja objava koja nece biti iskrivljena do smaka svijeta....da bude manual od Boga za sve ljude sve do kraja svijeta...i zato je Kuran zadnji dosao, a druge vjerske knjige iako ih je Bog slao, nije se obavezao da ce ih cuvati od iskrivljenja, dok je se obavezao da ce cuvati Kuran od iskrivljenja.

Zasto se obratio bas Arapima, a ne recimo Kinezima,
zato sto je arapski jezik pogodan za zadnju objavu, ima nijanse i detalje koje drugi jezici nemaju , moze se puno toga reci u kratkoj recenici zbog bogastva arapskog rijecnika.

Evo konkretan primjer zasto, jeli sve tehnoloske firme traze da smanje obim necega a da povecaju nivo sadrzaja....

naprimjer prije kompijuter bio veliki a slabo radio, dok sada se smanjio kompijuter a radi jako dobro.

ili jos bolji primjer, USB pohrtanjivanje je bilo u pocetku veliko, a malo se pohranjivalo, sta mislis floppy disk veliki a samo 1.44 megabajta moze na njega staviti, totalno nefunkcionalno iz ove perepektive...

pa se trazi manji USB a vece pohranjivanje terabajta ne gigabajta ne megabajta nego terabajta.

eh tako isto i Bog je uzeo najbolji jezik da bi prenio svoju poruku ljudima, sto vise info u sto manje teksta.

evo vizuelan primjer

إِنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ سَوَآءٌ عَلَيْهِمْ ءَأَنذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ تُنذِرْهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ ﴿٦﴾
6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.

vidi koliko teksta arapskog a koliko na bosanskom i na drugim jezicima.

eto jeli ti sad jasno zasto je arapima, i zbog cega bas arapski.
Zehran82

#5847 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Johnny_x wrote: 21/08/2025 18:26

Hajde da uzmemo ovaj Kuranski ajet koji govori o Idah periodu koliko treba trajati.
Et-Talak 4 ajet
A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile i one koje ga nisu ni dobile, one trebaju čekati tri mjeseca, ako niste znali. Trudne žene čekaju sve dok ne rode. – A onome ko se Allaha boji, On će sve što mu treba učiniti dostupnim.
Marriage to a young girl before she reaches puberty is permissible according to Shari`ah, and it was narrated that there was scholarly consensus on this point.

Allah Says (interpretation of the meaning):

{And those of your women as have passed the age of monthly courses, for them the `Iddah (prescribed period), if you have doubt (about their periods), is three months; and for those who have no courses [(i.e. they are still immature) their `Iddah (prescribed period) is three months likewise.} [At-Talaq 65:4]

In this verse, we see that Allah states that for those who do not menstruate – because they are young and have not yet reached the age of puberty – the `Iddah in the case of divorce is three months. This clearly indicates that it is permissible for a young girl who has not started her periods to marry.

At-Tabari (may Allah have mercy on him) said:

The interpretation of the verse “And those of your women as have passed the age of monthly courses, for them the `Iddah (prescribed period), if you have doubt (about their periods), is three months; and for those who have no courses [(i.e. they are still immature) their `Iddah (prescribed period) is three months likewise”. He said: The same applies to the `Iddah for klix who do not menstruate because they are too young, if their husbands divorce them after consummating the marriage with them. (End quote from Tafsir At-Tabari, 14/142)

It was narrated from `A’ishah (may Allah be pleased with her) that the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) married her when she was six years old, and consummated the marriage with her when she was nine, and she stayed with him for nine years. (Narrated by Al-Bukhari, 4840 and Muslim, 1422)

Ibn `Abd Al-Barr (may Allah have mercy on him) said:

The scholars unanimously agreed that a father may marry off his young daughter without consulting her. The Messenger of Allah married `A’ishah bint Abu Bakr when she was young, six or seven years old, when her father married her to him. (End quote from Al-Istidhkar, 16/49-50)
https://islamqa.info/en/answers/12708/m ... y-in-islam

Koja je svrha ovog propisa, mozes li reci, Idah period za djevojcice? Je li mozes shavtit da je ovim propisom legalizirana pedofilija u Islamu. Sta mislis koliko bi djevojcica danas bilo spaseno da nemamo ovaj propis. Koliko je danas djevojcica u Afganisatanu moralo u brak, samo zbog ovog propisa.
Interesatno kako vjernici kazu da je vjera izvor morala, a u isto vrijeme njihova vjera dopusta nemoralne stvari. Kjafirski zakon ti ne dopusta da zenis djevojcice, a islamski zakon dopusta, ko je tu moralniji?

Et-Talak 4 ajet
one zene koje nisu dobile menstruaciju zbog raznih sutuacija a ne da se misli na djecu ovdje.

brak po islamu moze biti jedino kada su obadvoje u pubertetu, NE prije.

nije tacno, imas ti zena koje nisu dobile menstruaciju zbog raznih bioloskih faktora, pa cak i poremecaja nekih.

Koja je svrha ovog propisa, mozes li reci, Idah period za djevojcice?
nemoj odmah misliti kako ti mislis, nego istrazi malo vise situaciju .....pa evo da te poducim tome

Medicinski izraz za izostanak menstruacije kod žene je amenoreja.

📌 Naziv bolesti / simptoma

Amenoreja (lat. amenorrhoea) znači izostanak menstruacije.

Primarna amenoreja – kada djevojka nikada ne dobije menstruaciju (npr. do 15–16. godine).

Sekundarna amenoreja – kada žena koja je ranije imala redovne cikluse prestane imati menstruaciju 6 mjeseci ili duže.

📌 Najčešći uzroci (osim trudnoće)

Fiziološki uzroci (normalni)

Dojenje (laktaciona amenoreja).

Menopauza ili perimenopauza (prirodni prestanak menstruacije).

Hormonski poremećaji

Policistični ovarijski sindrom (PCOS) – jedan od najčešćih uzroka.

Poremećaji štitne žlijezde (hipotireoza, hipertireoza).

Problemi s hipofizom (tumor hipofize, povišen prolaktin).

Nedostatak estrogena ili progesterona.

Strukturni problemi reproduktivnog sistema

Ožiljci u maternici (Ashermanov sindrom).

Urođene anomalije maternice ili vagine.

Metabolički i sistemski poremećaji

Prekomjerna tjelesna težina ili nagli gubitak težine.

Dijabetes, hronične bolesti.

Stres i način života

Jak emocionalni ili fizički stres.

Previše fizičke aktivnosti (npr. sportistkinje).

Pothranjenost (anoreksija, bulimija).

Lijekovi i terapije

Neki antidepresivi, kemoterapija, hormonske terapije.

📌 Zaključak

Dakle, bolest/poremećaj se zove amenoreja, a uzroci mogu biti:

hormonalni (PCOS, štitna, hipofiza),

strukturni (maternica, jajnici),

metabolički (težina, hronične bolesti),

ili životni faktori (stres, fizički napor, pothranjenost).
Dozer

#5848 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 22/08/2025 15:04 zato sto bi to extremno nemudro bilo.

to je kao da me pitas zasto maloj bebi ne dadnes manual za novi auto :-) da ga ona tumaci i cita.
Mi smo postojali vec 300-400.000 godina ba..kakvoj maloj bebi...?
sve u svoje vrijeme, za Kuran nije bilo vrijeme da dodlazi prije, jer je namijenjen da bude zadnja objava koja nece biti iskrivljena do smaka svijeta....da bude manual od Boga za sve ljude sve do kraja svijeta...i zato je Kuran zadnji dosao, a druge vjerske knjige iako ih je Bog slao, nije se obavezao da ce ih cuvati od iskrivljenja, dok je se obavezao da ce cuvati Kuran od iskrivljenja.
Pa eto, lijepo vidimo kako nije iskrivljen...Svako ga vidi na svoj nacin, cak ga i svako prepravlja kako mu se cejfne :D
Vidi Omera, kako lijepo ispravi bozije pravilo :D
zato sto je arapski jezik pogodan za zadnju objavu, ima nijanse i detalje koje drugi jezici nemaju , moze se puno toga reci u kratkoj recenici zbog bogastva arapskog rijecnika.
Hajdeee.... :D
I onda ga objavi narodu u kojem je bilo jedva 0.1% pismenih :D
Ti fakat mislis da je arapski prije 1400 godina imao isto ovoliko rijeci kao danas? :D

Evo konkretan primjer zasto, jeli sve tehnoloske firme traze da smanje obim necega a da povecaju nivo sadrzaja....
Ha...? :?
De, prevedi ovo :D
naprimjer prije kompijuter bio veliki a slabo radio, dok sada se smanjio kompijuter a radi jako dobro.
Kompjuter Smrle, kompjuter, ne kompIjuter.
Nema veze velicina s radom, nego unaprijedjena tehnika i tehnologija.
ili jos bolji primjer, USB pohrtanjivanje je bilo u pocetku veliko, a malo se pohranjivalo, sta mislis floppy disk veliki a samo 1.44 megabajta moze na njega staviti, totalno nefunkcionalno iz ove perepektive...
pa se trazi manji USB a vece pohranjivanje terabajta ne gigabajta ne megabajta nego terabajta.
OK. Sta je onda sljedece za Kur'an? Shrinkovanje?
eh tako isto i Bog je uzeo najbolji jezik da bi prenio svoju poruku ljudima, sto vise info u sto manje teksta.
I sta je tacno zamislio...? Da svi ljudi na planeti treba da govore samo arapski? Pa ni ti, koji si musliman, ga ne govoris :D
evo vizuelan primjer

إِنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ سَوَآءٌ عَلَيْهِمْ ءَأَنذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ تُنذِرْهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ ﴿٦﴾
6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.

vidi koliko teksta arapskog a koliko na bosanskom i na drugim jezicima.
Vidim. Na arapskom 20 karaktera, od kojih je svaki komplikovan do bola, a na bpsanskom 17 rijeci s daleko jednostavnijim karakterima :D
eto jeli ti sad jasno zasto je arapima, i zbog cega bas arapski.
Ovo je samo tebi "jasno" :D
Zehran82

#5849 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 21/08/2025 20:28
Zehran82 wrote: 21/08/2025 01:12
teodati wrote: 20/08/2025 17:22 ---
Griješiš, ne ide se beskonačno u nazad, već dolazimo do uzroka svega, koji postoji oduvijek, a taj nije inteligentni dizajner, kontaš, već je to ono iz čega je naš inteligentni dizajner nastao, a to sam već objašnjavao, i kako i gdje, ne da mi se ponavljati, ja ti samo kažem istinu, kada dođeš na onaj svijet, sjeti se da sam ti ja to prvi rekao, može?
puko si mi sinko, puko na sto faktora.... :-)
Ne, nego ti vjeruješ u bajku o nekom vječnom čičici s bradom, to ne postoji, ali zato i te kako postoje Bogovi koji su svemir i život na Zemlji napravili, Oni su glavni u našem prostor-vremenu, ozbiljno, kak Oni kažu tak će i biti, u vjeke vjekova, amen! :thumbup:
Ne, nego ti vjeruješ u bajku o nekom vječnom čičici s bradom,
ne izmisljaj sta ja vjerujem, nikad nisam rekao da vjerujem u takvo nesto, u takvog Boga sa bradom nevjerujem, u takvog Boga sam teski nevjernik :)

Bog nije covjek da bi imao nekakve sijede brade. zato ne izmisljaj na moj racun sta vjerujem i nevjerujm.
Zehran82

#5850 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

toska wrote: 21/08/2025 21:45
Bogh mi kaze u Kuranu radi kako ti kazem imat ces lijep zivot, i ja to radmi i imam lijep zivot
@Zehran82
kao i većina drugih ajeta ovo je neki princip, obuhvata mnoge koje ispravno shvataju Uputu, ali nema garancije za lijep život ma koliko se držao svih propisa.
Nevolje pa i tragedije su sastavni dio života i to piše u drugim ajetima, ali bi ih kroz vjeru ljudi trebali lakše podnosti.

Osjećao sam i ranije potrebu reagovati, ali ponavlja se pa reagujem sad.
.....
ali nema garancije za lijep život
lijep zivot se ovdje misli zadovoljstvo u dusi....znaci da si sretan i zadovoljan pa makar i siromah bio....

a tezak zivot je da si nezadovoljan i nesretan iako milione na kontu imas.

tako se to gleda lijep zivot, a ne nuzno da bude lijep zivot med i mlijeko ekonomski i tako to...to je samo plus
Post Reply