Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

HelaS

#28251 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

Rugafet wrote: 22/08/2025 18:29 Dobri moj bato, radi se o tome da mi koji smo vani imamo uvid i život i tamo i tu gdje smo sad. Znaci poprilično smo kompetentni da iznosimo svoj stav. Vise od pola ovih koji seru protiv odlaska nosa vani protururuli nisu. Ne mislim bio sam vani za vikend ili mjesec dva. Onda imaš i ove “nesnadjene” koji su godinama vani , tamo se obezbijedili pa malo sad navrate do Sa i serendaju o patriotizmu. A sad da se moraju vratit vješali bi se po trgovima. Mislim meni ni iz djepa ni u djep gdje će ko život provest, jednostavno osjećam moralnu obavezu da uputim vapaj omadini da na vrijeme odjašu u zalazak..što dalje, to bolje.
Da ti rata nije bilo asfalta u životu vidio ne bi :-)
Rugafet

#28252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Prosto proširena rečenica koja veze s vezom nema. Al daj ako te veseli :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Rugafet wrote: 22/08/2025 18:29 Dobri moj bato, radi se o tome da mi koji smo vani imamo uvid i život i tamo i tu gdje smo sad. Znaci poprilično smo kompetentni da iznosimo svoj stav. Vise od pola ovih koji seru protiv odlaska nosa vani protururuli nisu. Ne mislim bio sam vani za vikend ili mjesec dva. Onda imaš i ove “nesnadjene” koji su godinama vani , tamo se obezbijedili pa malo sad navrate do Sa i serendaju o patriotizmu. A sad da se moraju vratit vješali bi se po trgovima. Mislim meni ni iz djepa ni u djep gdje će ko život provest, jednostavno osjećam moralnu obavezu da uputim vapaj omadini da na vrijeme odjašu u zalazak..što dalje, to bolje.
:lol: :thumbup:

I kamen bi zaplakao!
ultima_palabra

#28254 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Jarane, tebi je otkrovenje Corona pivo, parfemi od $10 s Temua, slanina i javni bazen. Sto je ok, pukne kulturoloski sok kad se odseli iz barakica Doboj Juga u sirinu Georgije, ali trebao bi razumjeti da na ovom forumu ima dosta ljudi sa malo vise iskustva i predjenih kilometara, manje bi se provaljivao.
Rugafet

#28255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

_BataZiv_0809 wrote: 22/08/2025 18:41

I kamen bi zaplakao!
:lol:
Rugafet

#28256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

ultima_palabra wrote: 22/08/2025 18:49 Jarane, tebi je otkrovenje Corona pivo, parfemi od $10 s Temua, slanina i javni bazen. Sto je ok, pukne kulturoloski sok kad se odseli iz barakica Doboj Juga u sirinu Georgije, ali trebao bi razumjeti da na ovom forumu ima dosta ljudi sa malo vise iskustva i predjenih kilometara, manje bi se provaljivao.
Kao na primjer ti
Hendrix

#28257 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Truba wrote: 22/08/2025 11:46 ne znam bil mogao pratiti medije koji za umjetničku instalaciju pretvaranja kruga na nogometnom igralištu u englesku zastavu nazivaju vandalizmom a šaranje boja koje dolaze iz prizme pink flojd po pješačkom prelazu zebri nazivaju umjetnom instalacijom

a za zagađenje planine me zabole to sve istrune za 100 do 4000 godina :D
Pa izadji nekad iz kuce, prosetaj prirodom umjesto trovanja desnicarskim budalastinama. Anti woke brigada iz podruma.

Ili se mozda bojis da ugledas dugu na planini, predznak sudnjeg dana. :lol:
dr_Evil

#28258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 22/08/2025 18:41

I kamen bi zaplakao!
:thumbup: :thumbup:
Chloe
Photo mod

#28259 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

detroit-mercy wrote: 22/08/2025 14:15
Chloe wrote: 22/08/2025 12:05
izvrsni direktor wrote: 22/08/2025 11:37
I onda nelad otvore oci, proglddaju, osvrnu se, proslo pola zivota, drzava idalje daleko onih vrhunskih i uredjenih, a najbolje godine u nepovrat nestale..
Godine prolaze svakako :) bitno je da li smo zadovoljni sa sobom i onim u šta smo i kako smo, utkali svoje vrijeme, energiju i godine.
Sreća i zadovoljstvo nisu oko nas, nego u nama. :)
Hoces reci da mozes biti zadovoljan i sretan samo ako si u BiH?
Ne.
dr_Evil

#28260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Chloe wrote: 23/08/2025 09:51
Ne.
Ne bih bio sretan da nisam otisao, sad ne mogu biti sretan dok sam ovdje :D ima nesto i do covjeka, nije sve do sistema, rekoh ja :D
Chloe
Photo mod

#28261 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

dr_Evil wrote: 23/08/2025 09:52
Ne.
Ne bih bio sretan da nisam otisao, sad ne mogu biti sretan dok sam ovdje :D ima nesto i do covjeka, nije sve do sistema, rekoh ja :D
Do nas je. :D
Comandini

#28262 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Rugafet wrote: 22/08/2025 18:52
ultima_palabra wrote: 22/08/2025 18:49 Jarane, tebi je otkrovenje Corona pivo, parfemi od $10 s Temua, slanina i javni bazen. Sto je ok, pukne kulturoloski sok kad se odseli iz barakica Doboj Juga u sirinu Georgije, ali trebao bi razumjeti da na ovom forumu ima dosta ljudi sa malo vise iskustva i predjenih kilometara, manje bi se provaljivao.
Kao na primjer ti
Jesi li upoznao mladu onlajn ili na nekom od okupljalista omladine tvoga zavicaja, poput VIP Cluba ? Jeste li se onomad talili za benzin prije izlaska ?

Slazu li vam se familije ? Iskoristava li njena familija svoj povlasten ekonomski polozaj kako bi izvrsila pritisak na vas i vase odluke, ili su pak samo zadovoljni sto su dobili zeta iz zavicaja ?
Pije li mlada alkohol ? Jeste li pili Red Bull na vasim prvim sastancima ? Jede li i ona tvoju slaninu ili ipak ne? Je li izlazila s crncima prije nego sto se skrasila s tobom, buduci da je to cest slucaj u radnickoj dijaspori Bosnjaka u Atlanti, ili je pak bila djevojka za uzor prije nego sto je srela tebe ?
Cime si je sarmirao, sta joj se najvise svidjelo?
Ozimician

#28263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 23/08/2025 09:52
Ne.
:sax:
Bodkin

#28264 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

izvrsni direktor wrote: 22/08/2025 16:20
_BataZiv_0809 wrote: 22/08/2025 16:12
izvrsni direktor wrote: 22/08/2025 11:37
I onda nelad otvore oci, proglddaju, osvrnu se, proslo pola zivota, drzava idalje daleko onih vrhunskih i uredjenih, a najbolje godine u nepovrat nestale..
Sto ce reci da mi koji smo tu nismo otvorili oci ni progledali?
Poprilicno arogantan stav rekao bih :zjev:
Pa u nekom momentu ce te spucat realnost, to je neizbjezno.
Nema to veze sa arogancijom niti sa mnom niti sa tobom.

Pitaj starije ljude, kako se osjecaju znajuci da su od pocetka rata pa sve do sad potrosili preko 30 godina nadajuci se da ce drzava biti kako treba, a tamo negdje par stotina kilometara dalje, tih 30 godina ljudi proveli u idealnim uslovima ne cekajuci da bude bolje stanje
pretpostavka ovog i svakog dijasporskog posta je da ljudi u bih vide drzavu kao i dijaspora.

mozda je njima bas bih dobra i bolja od njemacke.

zato su neki ostali dole, neki otisli. ali taj animozitet izmedju je neobjasnjiv i nigdje ga jos nisam vidio.
cuj pobjegli umjesto da zavrnu rukave i prave drzavu :-D
Ozimician

#28265 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ljudi su jednostavno tvrdoglavi u odbrani svojih izbora. A kod nas je pečalba i muhadžirluk kulturološka odrednica vijekovima.

Meni kad neko u BiH krene pričati protiv Njemačke - branim je. Kad mi neko iz dijaspore (ili Njemaca, što je jako jako rijetko), krene pričati protiv BiH - branim je.
Jer ono, kakva je to priča uopšte?

A ima i to ako neko krene na nešto da se žali, ovi će jedva dočekati da kažu - "pa što se ne vratiš?" i tako pokopati dalji razgovor, pa onda je pametnije hvaliti se :D
Bodkin

#28266 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 23/08/2025 12:57 Ljudi su jednostavno tvrdoglavi u odbrani svojih izbora. A kod nas je pečalba i muhadžirluk kulturološka odrednica vijekovima.

Meni kad neko u BiH krene pričati protiv Njemačke - branim je. Kad mi neko iz dijaspore (ili Njemaca, što je jako jako rijetko), krene pričati protiv BiH - branim je.

A ima i to ako neko krene na nešto da se žali, ovi će jedva dočekati da kažu - "pa što se ne vratiš?" i tako pokopati dalji razgovor, pa onda je pametnije hvaliti se :D
pa i tacno je da ako se zalis, trebas to nesto promijeniti jel. problem je sto se zalis ljudima od kojih si "pobjegao".

a realno ne kontam to branjenje bih iz dijaspore. odes jer ti nije dobro i onda je branis od drugih koji su isto tako otisli jer im nije bilo dobro.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28267 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Rugafet wrote: 22/08/2025 14:16
dr_Evil wrote: 22/08/2025 10:26
Rugafet wrote: 21/08/2025 18:46 Ne, ti nemaš osjećaj, da ga imaš ne bi dangubio u BiH
Da neko ne "dangubi" u BiH ne bi ni bilo iste ;)

POlahko narode.
Pa svejedno je neće ni biti. Dangubio ili ne. Državu čine ljudi, valjda. Ovim tempom kako mladi masovno odlaze (poneki stariji par se eto vrati sa penzijom u fazonu eto da nas ovde ukopaju), a natalitet je već dugo ionako u qrcu, šta očekivati. Raspitaj se, sve je vise škola koje se zatvaraju jer jednostavno nema djece, dok se “drzava” ni po guzici nije pocesala zbog toga. Je li sve ovo istina, jeste. Prijatno i dovidjenja.
Bit ce je moj Rugi, samo nece biti nas i ovaj forum ce mozda biti na farsi, nepalskom, maitili ili nekom drugom azijskom jeziku.

Nasa drzava ovakva kakva je sad, da je zaledis u ovom stanju je Amerika za 3/4 zemaljske kugle. Mi ne mozemo da pojmimo u kakvoj bijedi i pljavscini zive stotine miliona ljudi i svi ti ljudi polako ali sigurno dolaze.

Doci ce neki drugi ljudi i naseliti ove prostore. Pa ce onda BiH biti vece inostranstvo nasim ljudima nego drzave gdje su se iselili.
Ozimician

#28268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 23/08/2025 13:03
Ozimician wrote: 23/08/2025 12:57 Ljudi su jednostavno tvrdoglavi u odbrani svojih izbora. A kod nas je pečalba i muhadžirluk kulturološka odrednica vijekovima.

pa i tacno je da ako se zalis, trebas to nesto promijeniti jel. problem je sto se zalis ljudima od kojih si "pobjegao".

a realno ne kontam to branjenje bih iz dijaspore. odes jer ti nije dobro i onda je branis od drugih koji su isto tako otisli jer im nije bilo dobro.
Meni nema smisla uopšte počinjati teme o BiH i njenim probleima, ako si već odlučio da odeš i digao ruke od te zemlje. O tome se radi. Tako da tu priču skrešem odmah. Ali imaš ljude koji više prate dnevnu BH politiku, čak i lokalnu, iz dijaspore, nego kad su bili u BiH.

Isto tako mi nema smisla da neko ko je u BiH, a ni pasoš nema, počinje teme o životu u Njemačkoj.
Bodkin

#28269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 23/08/2025 13:10

Meni nema smisla uopšte počinjati teme o BiH i njenim probleima, ako si već odlučio da odeš i digao ruke od te zemlje. O tome se radi. Tako da tu priču skrešem odmah. Ali imaš ljude koji više prate dnevnu BH politiku, čak i lokalnu, iz dijaspore, nego kad su bili u BiH.

Isto tako mi nema smisla da neko ko je u BiH, a ni pasoš nema, počinje teme o životu u Njemačkoj.
Ovo je tema o odlasku iz bih. Ako ja kazem da je sarajevski saobracaj haos i da majmuni svaki kvadratni metar uzmu da nabiju zgradu dok infrastruktura ima kapacitet koji im je tito ostavio, to je moje misljenje. Obavezno skoci neko ko je vec vani da mi kaze da je “vani isto ili gore” :D

Inace se slazem sa tobom
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 23/08/2025 12:52 pretpostavka ovog i svakog dijasporskog posta je da ljudi u bih vide drzavu kao i dijaspora.
:thumbup:
Ozimician

#28271 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 23/08/2025 13:26
Ozimician wrote: 23/08/2025 13:10

Ovo je tema o odlasku iz bih. Ako ja kazem da je sarajevski saobracaj haos i da majmuni svaki kvadratni metar uzmu da nabiju zgradu dok infrastruktura ima kapacitet koji im je tito ostavio, to je moje misljenje. Obavezno skoci neko ko je vec vani da mi kaze da je “vani isto ili gore” :D

Inace se slazem sa tobom
Pogrešno si me razumio.

Složio bih se s tobom oko ovoga i još mnogo mnogo toga. Evo meni npr. nije nikako jasna "kultura" da se nalaze ostaci hrane na svakoj travnatoj površini. I to sam najviše primjetio ove godine, inače ranije je to bilo zastupljeno, ali dosta manje... o čemu se radi?

Ali ja iskreno ne znam nikoga vani da brani sarajevski saobraćaj. :-D
Zapravo po meni saobraćaj i nije toliko loš koliko je saobraćajna kultura haos, neki dan gledam kod SCC-a lik izašao iz auta da psuje ovom ispred sebe jer nije prošao na vrijeme na zeleno :run: I primjetio sam da je to uglavnom sarajevski problem. U Zenici, Tuzli je kultura na vecem nivou, a Banja Luka je bukvalno Zapad što se tiče saobraćajne kulture (moj doživljaj).
Doduše, možda neko živi i na jugu Italije ili u Parizu, pa onda s pravom može reći da je sarajevski saobraćaj još i dobar. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28272 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Da zenica i tuzla su za sarajevo izmislili kulturu u prometu
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#28273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Bodkin wrote: 23/08/2025 12:52
izvrsni direktor wrote: 22/08/2025 16:20
_BataZiv_0809 wrote: 22/08/2025 16:12

Sto ce reci da mi koji smo tu nismo otvorili oci ni progledali?
Poprilicno arogantan stav rekao bih :zjev:
Pa u nekom momentu ce te spucat realnost, to je neizbjezno.
Nema to veze sa arogancijom niti sa mnom niti sa tobom.

Pitaj starije ljude, kako se osjecaju znajuci da su od pocetka rata pa sve do sad potrosili preko 30 godina nadajuci se da ce drzava biti kako treba, a tamo negdje par stotina kilometara dalje, tih 30 godina ljudi proveli u idealnim uslovima ne cekajuci da bude bolje stanje
pretpostavka ovog i svakog dijasporskog posta je da ljudi u bih vide drzavu kao i dijaspora.

mozda je njima bas bih dobra i bolja od njemacke.

zato su neki ostali dole, neki otisli. ali taj animozitet izmedju je neobjasnjiv i nigdje ga jos nisam vidio.
cuj pobjegli umjesto da zavrnu rukave i prave drzavu :-D
Ne smatram se dijasporom, vidim je kao sto je vidi svako ko u njoj zivi.
Prekratko sam u inostranstvu da bi mi mogao pisati floskule tipa "dijaspora zivi u godinama kad su otisli" i sl suplje.
Proveo sam dovoljno vremena u inostranstvu da bi mogao objektivno i najbolje uporediti zivot u dvije drzave, bolje nego oni sto su citav zivot u inostranstvu a i oni koji nikad nisu bili u inostranstvu duze od godisnjeg odmora.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#28274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Guzi li ovdje iko ista? Nase ili strankinje?
BiBi911

#28275 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Entropio wrote: 23/08/2025 15:17 Guzi li ovdje iko ista? Nase ili strankinje?
Ma to ti je zabranjeno
Post Reply