Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Rugafet

#28201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ozimician wrote: 21/08/2025 17:28 Koliko imaš km do centra Atlante?
40 minuta i u centru sam
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Fossil wrote: 21/08/2025 15:45 U BIH mozes samo na licnom planu napredovati. Koliko god da si uspjesan u svom zanimanju ne mozes promijeniti lose ceste, smece, lopovluk i zagadjenost.
Pitanje je koliko ti to smeta. Ako ti je svejedno onda iseljenje nema smisla.
Zivot od neke prosjecne ili malo iznadprosjecne plate u Njem,Aust i sl. ti je otprilike kao i u BiH (vozit ces malo bolje auto).
Mozes, ali to ne ide preko noci. I ne mozes iz Njemacke mijenjat stanje u Bosni.
Rugafet

#28203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ne ide preko noći, još nekih 96 godina i biće to aBd sve kako treba :lol:
Fossil

#28204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Fossil »

_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2025 17:45
Fossil wrote: 21/08/2025 15:45 U BIH mozes samo na licnom planu napredovati. Koliko god da si uspjesan u svom zanimanju ne mozes promijeniti lose ceste, smece, lopovluk i zagadjenost.
Zivot od neke prosjecne ili malo iznadprosjecne plate u Njem,Aust i sl. ti je otprilike kao i u BiH (vozit ces malo bolje auto).
Mozes, ali to ne ide preko noci. I ne mozes iz Njemacke mijenjat stanje u Bosni.
Indirektno mozes. Priliv novca je pozamasan. Sta ce se s tim uraditi je do ljudi koji zive tu.
ZoomZoomKiwi

#28205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Mozes, ali to ne ide preko noci.
Ne ide preko noći, ali očigledno ne ide ni za 30 godina…

Možda za tri do četiri prosječna ljudska životna vijeka i bude nešto. :bih:

Pošto je to ipak više od onog koliko mi trenutno možemo živjeti, onda bolje živjeti negdje gdje je to sve (čitaj školstvo, zdravstvo, infrastruktura, privreda, zakoni i provedba istih) mnogo bolje sređeno. Kad se već ima prilika za otići, treba probati. Najlakše se vratiti.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#28206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2025 18:01

Pošto je to ipak više od onog koliko mi trenutno možemo živjeti, onda bolje živjeti negdje gdje je to sve (čitaj školstvo, zdravstvo, infrastruktura, privreda, zakoni i provedba istih) mnogo bolje sređeno. Kad se već ima prilika za otići, treba probati. Najlakše se vratiti.
:thumbup:
I ja sam mislio ovako ko bata, drustveno korisni angazman kroz kojekakve orgsnizacije, isao 2014.te na radne akcije saniranja stete od poplava...
Poslije sam skontao da su to samo upropastene godine zivota koje sam u medjuvremenu mogao debelo iskoristiti u inostranstvu i uzivati u uredjenom zivotu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

I to uredjeno drustvo je morao neko izgraditi.
Optimus09

#28209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Moze se preko noci promijeniti,samo treba 1000 maraka za svaku bacenu vrecu smeca u prirodu.Nista ne mijenja navike i svijest kao udar po dzepu.
vernes81

#28210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by vernes81 »

Nakon citanja zadnje 2 str.
Imam osjecaj da je Al kapone rodom sa Al pasinog
Rugafet

#28211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ne, ti nemaš osjećaj, da ga imaš ne bi dangubio u BiH
Zastozato

#28212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zastozato »

Rugafet wrote: 21/08/2025 17:43
40 minuta i u centru sam
Kako se ljeti boriš s vlagom u Atlanti?
Nerijetko zna biti 100% humidity. Totalno nezdravo vrijeme.
Kažu diše se kroz škrge. Znojiš se u hladu.
Juni, juli i august ove godine noćna temperatura nije išla ispod 21, znači tropske noći.
Kod nas u Sarajevu ove godine mislim da se to desilo jednom ili dvaput. Bar noći budu svježe. Tamo klima mora biti non-stop upaljena.
stubrijez

#28213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

zippoo87 wrote: 21/08/2025 16:23 Na ulici u De samo bicikla od 50 eura,zakljucana na raznim bus/train stanicama. A i takva bicikla,pola ih sa jednim tockom ili bez cica 🤣🤣🤣

Ali jok,ne krade se u De,tamo nema crnaca, narkomana,dilera,bandi i ostalog 🤣🤣🤣

Skuplje biciklo od 200 eura neces vidjeti nikad ostavljeno vani,osim u samom centru,gdje su pokriveni kamerama.

Neki dan,Dino gastarbajter objavio sliku auta iz Minkena,skinuti tockovi komplet 🤣
Joooj Dino... dje ge nadje, kad ga neko spomene jos mi jedna sijeda nikne.
stubrijez

#28214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Optimus09 wrote: 21/08/2025 18:18 Moze se preko noci promijeniti,samo treba 1000 maraka za svaku bacenu vrecu smeca u prirodu.Nista ne mijenja navike i svijest kao udar po dzepu.
Hiljaditi si sto si to konstatovao. Problem i jeste sto nista ne funkcionise, tako ni udar po dzepu tj. ti koji treba da udaraju ne rade svoj posao. Vrlo lako bi se to organizovalo da proradi da postoji volja i da smo drugi ljudi ali danas nakon 30 godina izbora i svih mogucih politickih opcija i platformi jasno je da se to nece nikada promijeniti osim nagore...
Nazalost do nas je.. svakog od nas. Pojedinca.
HelaS

#28215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

Rugafet wrote: 21/08/2025 18:46 Ne, ti nemaš osjećaj, da ga imaš ne bi dangubio u BiH
:lol: :lol: :lol: :lol:
Rugafet

#28216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Zastozato wrote: 21/08/2025 18:47
40 minuta i u centru sam
Juni, juli i august ove godine noćna temperatura nije išla ispod 21, znači tropske noći.
Kod nas u Sarajevu ove godine mislim da se to desilo jednom ili dvaput. Bar noći budu svježe. Tamo klima mora biti non-stop upaljena.
A druže moj bas tako jedino sto mi se ne svidja je upravo ta vlaga. Kao sto kažeš ne gasim AC, na poslu, u autu, u kući vazda je upaljena. Sunce je još najmanji problem kad upekne koliko ta vlagurda. Ono kad vidiš npr 25 u biti je to ništa da vlaga ne razvaljuje pa je kao da je 40, sad zamisli kad ode na preko 30. Al jbg ne može bas sve valjat. Jedino eto sreca je sto gdje god da mrdnes pod AC je, auta od najstarijih harabatija do kucurina pravljenih prije 150 godina.
Zastozato

#28217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zastozato »

40 minuta i u centru sam
Čuo sam da je ljeto problematično zbog vlage.
Ništa, bar jedan mjesec ljeti dođeš u Bosnu da je izbjegneš.
Ovi neki što su u penziji iz Džordžije budu ovdje 6 mjeseci, a idu tamo kad je u Bosni zima.
Kažu da je u Tampa Floridi još izraženija vlaga, plus oni imaju one Uragane. Imam ih u komšiluku, budu u Bosni po nekoliko mjeseci.
Ima i kod vas kriminala, ubistava.
Skoro je neki afroamerikanac iz čista mira ubio našeg koji je rodom iz Srebrenice, vlasnik pekare u Lawrencevillu.
Baš je na klixu bio tekst.
Bila je ona pucnjava u srednjoj školi, poginulo učenika i profesora. Ne znam ime grada, ali bilo je Bosanaca u školi, učenici.
Onda imate crnačka naselja u Atlanti gdje bijelci ne smiju ni ući. Neki naši su valjda stradali ne znajući da su to njihova naselja.
Naše kamiondžije su mi pričali da ima tih beskučnika u downtown Atlanti, pokašavaju se popeti na kabinu kamiona, kažu budu baš agresivni.
jeza u ledja

#28218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Vlaga ljeti na jugu je kao da si u sauni.

Ali ljudi 99% vremena provedu unutra sa AC.

Atlanta je jedan od gradova sa najvecim prilivom stanovnistva.
Zastozato

#28219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zastozato »

jeza u ledja wrote: 22/08/2025 00:10 Vlaga ljeti na jugu je kao da si u sauni.

Ali ljudi 99% vremena provedu unutra sa AC.

Atlanta je jedan od gradova sa najvecim prilivom stanovnistva.
Atlanta je grad sa najprometnijim aerodromom na svijetu.
Tu je i sjedište CNNa, pa Coca-Cola.
belfy

#28220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Zastozato wrote: 21/08/2025 23:24

40 minuta i u centru sam
Ovi neki što su u penziji iz Džordžije budu ovdje 6 mjeseci, a idu tamo kad je u Bosni zima.
Kažu da je u Tampa Floridi još izraženija vlaga, plus oni imaju one Uragane. Imam ih u komšiluku, budu u Bosni po nekoliko mjeseci.
Skoro je neki afroamerikanac iz čista mira ubio našeg koji je rodom iz Srebrenice, vlasnik pekare u Lawrencevillu.
Bila je ona pucnjava u srednjoj školi, poginulo učenika i profesora. Ne znam ime grada, ali bilo je Bosanaca u školi, učenici.
Onda imate crnačka naselja u Atlanti gdje bijelci ne smiju ni ući. Neki naši su valjda stradali ne znajući da su to njihova naselja.
Naše kamiondžije su mi pričali da ima tih beskučnika u downtown Atlanti, pokašavaju se popeti na kabinu kamiona, kažu budu baš agresivni.
i, sta ti jos ti "neki" kazu? :lol: komsiluk iz prve ili iz druge ruke? :mrgreen:

i zasto odgovaras sam sebi?
Rugafet

#28221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Zastozato wrote: 21/08/2025 23:24

40 minuta i u centru sam
Jeste druže, samo kad recimo čitaš tako to izgleda sasvim drugačije nego sto jeste. Npr samo Georgia je površinski tri puta veća od BiH, plus 12 miliona ljudi je tu. To je kao da kod nas npr Sarajevu :wink: kažeš čuo sam da je u Zagrebu neko ubio nekog. Postoje nesigurne četvrti istina ali ne bas sad da ne smiješ nis turit tamo. Ono za to sw zna i ne ideš po noći tamo jer nemaš potrebu.
Za pekara je istina, blizu sam pekare, kupujem tu Non stop. Iz Doboja je on, nije iz Srebrenice.
Hendrix

#28222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Od te neke promjene svijesti na bolje nema nista ba. Pa narod je sve gori, djeca odrastaju u ovom nakaradnom sistemu. Djeca uce gledajuci odrasle kako se ponasaju.

Na vrhovima Bjelasnice smo nasli 20 praznih limenki pive zapaljene u vatri. Jebem ti mozak koji tegli 20 punih limenki na planinu i onda hladno to ostavi gore. I ta neka prica kako ljudi vole prirodu...vole da zderu i piju dalje od zena i grada. Svaka klupa u shumi na Igmanu je otpad vikendom. Ostavljaju opuske, plasticne flase...kese. Gledas i ne vjerujes sve neki lafo zaljubljenici u prirodu.

Nema tu pomoci ba kada je to vise genetski "boli me k***" nacin zivljenja.
sinuhe

#28223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Da, u tu zamku kako malo fali da bude bolje se lako upada. Prevelika su tu očekivanja što onda možda čak i uzrokuje veća iseljavanja.
Last edited by sinuhe on 22/08/2025 10:26, edited 1 time in total.
dr_Evil

#28224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 21/08/2025 18:11
ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2025 18:01

:thumbup:
I ja sam mislio ovako ko bata, drustveno korisni angazman kroz kojekakve orgsnizacije, isao 2014.te na radne akcije saniranja stete od poplava...
Poslije sam skontao da su to samo upropastene godine zivota koje sam u medjuvremenu mogao debelo iskoristiti u inostranstvu i uzivati u uredjenom zivotu
Izgorio kroz drustveno koristan rad.. i nije mi zao, to me je dovelo na neki drugi nivo svijesti i oblikovalo kao osobu.
dr_Evil

#28225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Rugafet wrote: 21/08/2025 18:46 Ne, ti nemaš osjećaj, da ga imaš ne bi dangubio u BiH
Da neko ne "dangubi" u BiH ne bi ni bilo iste ;)

POlahko narode.
Post Reply