Ljudi zasuču rukave, rade, djeluju. Svako od sebe krene, od svoje obitelji, kuće, dvorišta ....
Nevjerovatan smo narod.
dr_Evil wrote: ↑22/08/2025 10:25Izgorio kroz drustveno koristan rad.. i nije mi zao, to me je dovelo na neki drugi nivo svijesti i oblikovalo kao osobu.SpoilerShowizvrsni direktor wrote: ↑21/08/2025 18:11ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/08/2025 18:01
Ne ide preko noći, ali očigledno ne ide ni za 30 godina…
Možda za tri do četiri prosječna ljudska životna vijeka i bude nešto.![]()
Pošto je to ipak više od onog koliko mi trenutno možemo živjeti, onda bolje živjeti negdje gdje je to sve (čitaj školstvo, zdravstvo, infrastruktura, privreda, zakoni i provedba istih) mnogo bolje sređeno. Kad se već ima prilika za otići, treba probati. Najlakše se vratiti.![]()
I ja sam mislio ovako ko bata, drustveno korisni angazman kroz kojekakve orgsnizacije, isao 2014.te na radne akcije saniranja stete od poplava...
Poslije sam skontao da su to samo upropastene godine zivota koje sam u medjuvremenu mogao debelo iskoristiti u inostranstvu i uzivati u uredjenom zivotu
Chloe wrote: ↑22/08/2025 11:33dr_Evil wrote: ↑22/08/2025 10:25Izgorio kroz drustveno koristan rad.. i nije mi zao, to me je dovelo na neki drugi nivo svijesti i oblikovalo kao osobu.SpoilerShowizvrsni direktor wrote: ↑21/08/2025 18:11
![]()
I ja sam mislio ovako ko bata, drustveno korisni angazman kroz kojekakve orgsnizacije, isao 2014.te na radne akcije saniranja stete od poplava...
Poslije sam skontao da su to samo upropastene godine zivota koje sam u medjuvremenu mogao debelo iskoristiti u inostranstvu i uzivati u uredjenom zivotu... Ev i jedna pusa za boldano.
![]()
I onda nelad otvore oci, proglddaju, osvrnu se, proslo pola zivota, drzava idalje daleko onih vrhunskih i uredjenih, a najbolje godine u nepovrat nestale..
Hendrix wrote: ↑22/08/2025 10:12 Od te neke promjene svijesti na bolje nema nista ba. Pa narod je sve gori, djeca odrastaju u ovom nakaradnom sistemu. Djeca uce gledajuci odrasle kako se ponasaju.
Na vrhovima Bjelasnice smo nasli 20 praznih limenki pive zapaljene u vatri. Jebem ti mozak koji tegli 20 punih limenki na planinu i onda hladno to ostavi gore. I ta neka prica kako ljudi vole prirodu...vole da zderu i piju dalje od zena i grada. Svaka klupa u shumi na Igmanu je otpad vikendom. Ostavljaju opuske, plasticne flase...kese. Gledas i ne vjerujes sve neki lafo zaljubljenici u prirodu.
Nema tu pomoci ba kada je to vise genetski "boli me k***" nacin zivljenja.
Godine prolaze svakakoizvrsni direktor wrote: ↑22/08/2025 11:37I onda nelad otvore oci, proglddaju, osvrnu se, proslo pola zivota, drzava idalje daleko onih vrhunskih i uredjenih, a najbolje godine u nepovrat nestale..
Pa nismo zadovoljni zato smo i digli sidra. Šta sam trebao? Ja državu pravit? Kako? Godine prolaze svakako zato sam i odlučio da mi prolaze u “državama” a ne u tunguziji u kojoj me ne hebe niko ni stručno.Chloe wrote: ↑22/08/2025 12:05Godine prolaze svakakoizvrsni direktor wrote: ↑22/08/2025 11:37I onda nelad otvore oci, proglddaju, osvrnu se, proslo pola zivota, drzava idalje daleko onih vrhunskih i uredjenih, a najbolje godine u nepovrat nestale..bitno je da li smo zadovoljni sa sobom i onim u šta smo i kako smo, utkali svoje vrijeme, energiju i godine.
Sreća i zadovoljstvo nisu oko nas, nego u nama.![]()
Hoces reci da mozes biti zadovoljan i sretan samo ako si u BiH?Chloe wrote: ↑22/08/2025 12:05Godine prolaze svakakoizvrsni direktor wrote: ↑22/08/2025 11:37I onda nelad otvore oci, proglddaju, osvrnu se, proslo pola zivota, drzava idalje daleko onih vrhunskih i uredjenih, a najbolje godine u nepovrat nestale..bitno je da li smo zadovoljni sa sobom i onim u šta smo i kako smo, utkali svoje vrijeme, energiju i godine.
Sreća i zadovoljstvo nisu oko nas, nego u nama.![]()
Pa svejedno je neće ni biti. Dangubio ili ne. Državu čine ljudi, valjda. Ovim tempom kako mladi masovno odlaze (poneki stariji par se eto vrati sa penzijom u fazonu eto da nas ovde ukopaju), a natalitet je već dugo ionako u qrcu, šta očekivati. Raspitaj se, sve je vise škola koje se zatvaraju jer jednostavno nema djece, dok se “drzava” ni po guzici nije pocesala zbog toga. Je li sve ovo istina, jeste. Prijatno i dovidjenja.
Pa dobro, onda ostaje samo jedno pitanje, sto nas gnjavis ovdje kolektivno kad ti postojanje BiH nista ne predstavlja? Hajd ti covjek fino svojim putem, i pusti na miru narod sta "dangubi u BiH" ili sta zeli da "dangubi u BiH". Koji ti je fazon dolazak ovdje, niko te nece dozivjeti ko amidzu Joe-a, a svakako ne volis nas.Rugafet wrote: ↑22/08/2025 14:16Pa svejedno je neće ni biti. Dangubio ili ne. Državu čine ljudi, valjda. Ovim tempom kako mladi masovno odlaze (poneki stariji par se eto vrati sa penzijom u fazonu eto da nas ovde ukopaju), a natalitet je već dugo ionako u qrcu, šta očekivati. Raspitaj se, sve je vise škola koje se zatvaraju jer jednostavno nema djece, dok se “drzava” ni po guzici nije pocesala zbog toga. Je li sve ovo istina, jeste. Prijatno i dovidjenja.

Istina, ali statistika za BiH ne moze biti tacna. Naime zasigurno imamo podatak o broju registrovanih auta, ali na koji broj stanovnika?
100% da je tako.
Svakako. Kazu 1.1 milion autica imamoOzimician wrote: ↑22/08/2025 14:59100% da je tako.
Racuna se po zadnjem popisu minus prirodni prirastaj. Iseljavanje nije uracunato, a bilo je i tada 2013. god. jedno 10-ak% fiktivno popisanih, tako da je statistika sigurno za nekih 20-25% podcjenjena. Kao i GDP PPP npr.
Tako da vjerujem da smo tu negdje u rangu Srbije, Crne Gore.
A starosna strukturadr_Evil wrote: ↑22/08/2025 15:01Svakako. Kazu 1.1 milion autica imamoOzimician wrote: ↑22/08/2025 14:59100% da je tako.
Racuna se po zadnjem popisu minus prirodni prirastaj. Iseljavanje nije uracunato, a bilo je i tada 2013. god. jedno 10-ak% fiktivno popisanih, tako da je statistika sigurno za nekih 20-25% podcjenjena. Kao i GDP PPP npr.
Tako da vjerujem da smo tu negdje u rangu Srbije, Crne Gore.sitnica
![]()
Sto ce reci da mi koji smo tu nismo otvorili oci ni progledali?izvrsni direktor wrote: ↑22/08/2025 11:37I onda nelad otvore oci, proglddaju, osvrnu se, proslo pola zivota, drzava idalje daleko onih vrhunskih i uredjenih, a najbolje godine u nepovrat nestale..
Pa u nekom momentu ce te spucat realnost, to je neizbjezno._BataZiv_0809 wrote: ↑22/08/2025 16:12Sto ce reci da mi koji smo tu nismo otvorili oci ni progledali?izvrsni direktor wrote: ↑22/08/2025 11:37I onda nelad otvore oci, proglddaju, osvrnu se, proslo pola zivota, drzava idalje daleko onih vrhunskih i uredjenih, a najbolje godine u nepovrat nestale..
Poprilicno arogantan stav rekao bih![]()
To je poprilicno jednostran i beskompromisan pogled na stvari.izvrsni direktor wrote: ↑22/08/2025 16:20Pa u nekom momentu ce te spucat realnost, to je neizbjezno._BataZiv_0809 wrote: ↑22/08/2025 16:12Sto ce reci da mi koji smo tu nismo otvorili oci ni progledali?izvrsni direktor wrote: ↑22/08/2025 11:37
I onda nelad otvore oci, proglddaju, osvrnu se, proslo pola zivota, drzava idalje daleko onih vrhunskih i uredjenih, a najbolje godine u nepovrat nestale..
Nema to veze sa arogancijom niti sa mnom niti sa tobom.
Pitaj starije ljude, kako se osjecaju znajuci da su od pocetka rata pa sve do sad potrosili preko 30 godina nadajuci se da ce drzava biti kako treba, a tamo negdje par stotina kilometara dalje, tih 30 godina ljudi proveli u idealnim uslovima ne cekajuci da bude bolje stanje
Dobri moj bato, radi se o tome da mi koji smo vani imamo uvid i život i tamo i tu gdje smo sad. Znaci poprilično smo kompetentni da iznosimo svoj stav. Vise od pola ovih koji seru protiv odlaska nosa vani protururuli nisu. Ne mislim bio sam vani za vikend ili mjesec dva. Onda imaš i ove “nesnadjene” koji su godinama vani , tamo se obezbijedili pa malo sad navrate do Sa i serendaju o patriotizmu. A sad da se moraju vratit vješali bi se po trgovima. Mislim meni ni iz djepa ni u djep gdje će ko život provest, jednostavno osjećam moralnu obavezu da uputim vapaj omadini da na vrijeme odjašu u zalazak..što dalje, to bolje._BataZiv_0809 wrote: ↑22/08/2025 16:33To je poprilicno jednostran i beskompromisan pogled na stvari.izvrsni direktor wrote: ↑22/08/2025 16:20Pa u nekom momentu ce te spucat realnost, to je neizbjezno._BataZiv_0809 wrote: ↑22/08/2025 16:12
Sto ce reci da mi koji smo tu nismo otvorili oci ni progledali?
Nema to veze sa arogancijom niti sa mnom niti sa tobom.
Pitaj starije ljude, kako se osjecaju znajuci da su od pocetka rata pa sve do sad potrosili preko 30 godina nadajuci se da ce drzava biti kako treba, a tamo negdje par stotina kilometara dalje, tih 30 godina ljudi proveli u idealnim uslovima ne cekajuci da bude bolje stanje
To sto negdje vladaju "idealni" uslovi ne znaci da je i tebi idealno zato sto si tu dosao. Nije to hemija, 2 atoma vodika 1 atom kisika i eto vode.
Svako bira svoj put i snosi posljedice svog izbora.
Ali smatrati samo svoj izbor otvaranjem ociju jeste arogantno.