Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Među fotografijama odakle sam našao i onu što sam postavio, postoji i fotografija odnosno više njih na kojim se vidi da je i džamija tu:
Šesta i dvanaesta fotografija.
Slika ne odaju obicaje, to ne bi bilo ni slikano da je svakodnevnica.
E
Šta je pjesnik htio da kaže? Ljudi u 1906. godini se maksuz spremili na neke radnje koje inače ne rade, sve zbog fotografa da bi zabilježio nešto što nije svakodnevnica?
Svaki dan me iznenadiš svojim izvalama.
Da upravo,ili ti mozda znas pozadinu sliku?
I cak i da je tako, kao sto vidis nosnja je izumrla kao sto je i to
Cuj otkud znas, pa citas knjige valjda? Na pocetku 20tog stoljeca u tom dijelu je bila mozda 1 "gradska" dzamija. Sve okolo ako su bile dzamije to su bile neke drvene prilagodbe.
Među fotografijama odakle sam našao i onu što sam postavio, postoji i fotografija odnosno više njih na kojim se vidi da je i džamija tu:
Šesta i dvanaesta fotografija.
Pa dobro, gdje su klanjali? U dvorištu džamije ili negdje u brdima?
Ja koliko vidim na fotografiji, na livadi, a to je upravo ono što je onaj forumaš tražio potvrdu - da se prije klanjalo na livadama.
Kao kontekst tome, tu su i ostale fotografije istog autora, vjerovatno iz iste posjete, gdje se vidi i džamija.
Slika ne odaju obicaje, to ne bi bilo ni slikano da je svakodnevnica.
E
Šta je pjesnik htio da kaže? Ljudi u 1906. godini se maksuz spremili na neke radnje koje inače ne rade, sve zbog fotografa da bi zabilježio nešto što nije svakodnevnica?
Svaki dan me iznenadiš svojim izvalama.
Da upravo,ili ti mozda znas pozadinu sliku?
Znam da se cijelo naselje ne sprema na izlazak iz svoje svakodnevnice samo zbog nekog fotografa. Ni danas, a kamoli tek prije 100 godina.
I cak i da je tako, kao sto vidis nosnja je izumrla kao sto je i to
Nošnja jeste, namaz i sve ostalo oko toga nije, koliko god se ti grcao gore u Švedskoj oko toga.
Ateista wrote: ↑15/08/2025 13:06
Stvar je u tome sto njihovo klanjanje mene ne dotice ni na koji nacin i ja ne moram nista da mijenjam u svom ponasanju zbog toga.
Da li bi te doticali klecavci oko tebe dok se kupas?
Ne, zasto bi me doticali?
Oni svoj poso ja svoj.
Koji svoj posao, jer klecavci su plaćeni i ne mole se isključivo, jer cijela Hrvatska zna razlog njihovog protesta. Od kad ti podržavaš takve grupe?
DaysleepeR wrote: ↑15/08/2025 16:27
Ne može se naklanjati jer Bog samo u sat gleda, nipošto u srce i namjeru.
I to striktno gleda u sat kako je koja vremenska zona.
Ma ovi forumski redovni klanjaci ciljano ne žele objasniti da se namaz može nadoknaditi.
Može se naklanjat i ende
Do kad ce se na ovoj temi o klanjanju razglabat
Hadzinica žena prijateljica moje mame mi je fino rekla, nadoknadi se namaz.
Može se klanjati sjedeći u crkvi, suprotno od oltara.
Fetve su izjave ekstrema. Ko njih prihvaća normalnim?
"Izjave ekstrema"
Kao neko ko uopće nije musliman, irelevantna si da polemišeš o ovim temama sa nikakvim ili jako oskudnim znanjem o propisima.
Pff, samo muslimansko mišljenje je relevantano? Zajebavaš ozbiljno!
Ne, ti si relevantna sa svojim ličnim nahođenjem nasuprot ljudi doktora koji su život posvetili izučavanju akide i fikha.
Fetve su stavovi koji uopće ni IZ BiH ne mora usvojiti.
Ja sam ti naveo IZ kao jednu od "najpopustljivih" institucija glede ovog propisa. Kad i oni savjetuju posebne upute glede klanjanja u crkvi, to dovoljno govori nekom trećem muslimanu koji izučava vjeru.
Ne govorim ja za katolike vec čestitam drzavni blagdan RH svim imateljima Domovnica RH kojih je puno na forumu.
Državni je blagdan, jer mnogi idu na marijanska hodočašća.
Ne znam gdje forumaši idu danas, ali red je da se čestita jer njihova matična domovina, prijateljska Republika Hrvatska, danas slavi.
Kod nas recimo nema državnih blagdana koji su vezani za vjerske potrebe. Postoje slobodni dani koje građani mogu uzeti za to.
drug_profi wrote: ↑15/08/2025 17:25
Ne govorim ja za katolike vec čestitam drzavni blagdan RH svim imateljima Domovnica RH kojih je puno na forumu.
Državni je blagdan, jer mnogi idu na marijanska hodočašća.
Ne znam gdje forumaši idu danas, ali red je da se čestita jer njihova matična domovina, prijateljska Republika Hrvatska, danas slavi.
Kod nas recimo nema državnih blagdana koji su vezani za vjerske potrebe. Postoje slobodni dani koje građani mogu uzeti za to.
Ali RH je država svih njenih građana, a ne poput BiH, država isključivo konstitutivnih naroda koji su se uzajamno uzjebali religijskim kurčenjem.
Ne da amidžić pare za državne institucije kulture, za državni javni servis i za vojsku države!!!!! Brani srpstvo životom! Šta kažete stratezi?!? Ima li koja rečenica da se napiše?!? Nešto pametno da se prozbori?!?
Jok, hajmo o musi!
ma nije ni o Musi, vidis da su se zadali o klanjanju, kako,gdje, kako se okrenuti.. 3 stranice na temi politika, a vozovi prolaze.. vela havle!