Apsolutno nije istina, na vjerske slobode policija nema nadležnost da reaguje. Ovo je samo pravljenje slona od muhe i zajebavanje sa državom. Evo nadam se da će 1000 katolika za gospu doći u Sarajevo na molitvu...Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/08/2025 13:29Pa poredjenje ti ne stoji.Problem je kad bi ispred BBI u Sarajevu doslo par njih da se krsti, reagovala bi policija.Reagovala bi pilicija i da dodju da klanjaju u sred Sarajva tako, dzaba sto su Bosnjaci vecina
To nije nas obicaj i postoji red ci pravilo
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
Iceplayer
#41276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
Hakiz
#41277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bold:Ateista wrote: ↑15/08/2025 13:43To je vec konkretan primjer pokusaja nametanja necega i napada na sekularnu drzavu.Hakiz wrote: ↑15/08/2025 13:15U jednom trenutku je bazen na Otoci bio pod upravo tim pritiskom, ali je odbrana bila uspješna. Ironija je veća jer je bazen izgrađen prije džamije.Ateista wrote: ↑15/08/2025 13:06
Ne znam sta tebi znaci prilagodjavanje, ali meni je to kada ja pocnem nesto da radim zbog nekog, to ni ja ne podrzavam. Ne pada mi napamet da ja prilagodjavam svoje ponasnje zbog nekog ko je dosao ovdje kao gost.
Stvar je u tome sto njihovo klanjanje mene ne dotice ni na koji nacin i ja ne moram nista da mijenjam u svom ponasanju zbog toga.
Da oni sad recimo dodju na bazen i traze od nas da se obucemo jer ne mogu klanjati dok smo mi okolo polugoli, da traze da mora biti tisina da ne smijemo pricati, da u kaficima gase muziku jer ih ometa, to bi vec bila druga prica, ali nisam cuo za taj slucaj.
Ja to nisam primijetio ni u Italiji ni Spaniji. Inace, engleski je danas postao neki univerzalni standard, ocekivano je da svako ko radi sa turistima zna koliko toliko engleskog, pa ne mislim da je to prilagodjavanje. Prilagodjavanje bi po meni bilo da zbog onih koji dolaze kod tebe ucis njegov jezik.
Idiotizam su mi recimo kod nas oni natpisi na arapskom.
I kažu nema opasnosti od islamizacije. Nema dok je onih koji joj se uspješno suprotstavljaju, ne zbog toga što je ovdje (mnogi?) ne žele.
Ovo oko jezika. U Fethiyama je puno britanskih i turista i vlasnika nekretnina i onih koji ti žive, pa su čak cjenovnici u nekim restoranima izraženi u funtama. Slično je u Demreu, mjestu rada sv. Nikole, koji je važan Rusima, tu dolazi puno Rusa, pa je puno natpisa na prodavnicama na ruskom, ima cjenovnika u kojima pored turske lire piše cijena u rubljama.
Nije to samo na Ilidži![]()
Cak i da je dzamija prije napravljena, ako bazen nije na imovini IZ vec pored, ako je to drzavno zemljiste ili privatno vlasnistvo investitora koji gradi bazen, IZ nema pravo da tu bilo sta namece i vrsi bilo kakve pritiske. Kao sto oni imaju pravo na svojoj imovini da izgrade dzamiju te vjernici da dolaze i upraznjavaju svoje vjerske slobode, tako i neko drugi ima pravo da izgradi bazen a kupaci imaju pravo slobodno da dolaze na bazen.
Znam da ima jos takvih primjera, nije Ilidza jedina, ali svejedno mi je to glupo i primjer je prilagodjavanja drugima.
Da, prilagođavanje je, ali:
PARE!
U nekim državama, a čini mi se da je u SFRJ bilo isto, zakonom je bilo zabranjeno davati imena firmama, obrtima itd koje nije na jeziku i pismu te države.
To bi trebalo vratiti ili uvesti.
Last edited by Hakiz on 15/08/2025 13:48, edited 1 time in total.
- drug_profi
#41278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
U Sarajevu već ima više od 1000 katolika i ne bi bilo ništa strano i provokatorski da se procesijom obilježava vjerski blagdan.
Ne znam da li razlikujete tradicije od provokacija, ali u Sarajevu su samo harekrišna fasovali mare.
I to jer je neko mislio da je to provokacija.
Ne znam da li razlikujete tradicije od provokacija, ali u Sarajevu su samo harekrišna fasovali mare.
- Ateista
#41279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jasno, pare mijenjaju sve, ljudi ce i "dusu prodati" za pare.Hakiz wrote: ↑15/08/2025 13:44Bold:Ateista wrote: ↑15/08/2025 13:43To je vec konkretan primjer pokusaja nametanja necega i napada na sekularnu drzavu.Hakiz wrote: ↑15/08/2025 13:15
U jednom trenutku je bazen na Otoci bio pod upravo tim pritiskom, ali je odbrana bila uspješna. Ironija je veća jer je bazen izgrađen prije džamije.
I kažu nema opasnosti od islamizacije. Nema dok je onih koji joj se uspješno suprotstavljaju, ne zbog toga što je ovdje (mnogi?) ne žele.
Ovo oko jezika. U Fethiyama je puno britanskih i turista i vlasnika nekretnina i onih koji ti žive, pa su čak cjenovnici u nekim restoranima izraženi u funtama. Slično je u Demreu, mjestu rada sv. Nikole, koji je važan Rusima, tu dolazi puno Rusa, pa je puno natpisa na prodavnicama na ruskom, ima cjenovnika u kojima pored turske lire piše cijena u rubljama.
Nije to samo na Ilidži![]()
Cak i da je dzamija prije napravljena, ako bazen nije na imovini IZ vec pored, ako je to drzavno zemljiste ili privatno vlasnistvo investitora koji gradi bazen, IZ nema pravo da tu bilo sta namece i vrsi bilo kakve pritiske. Kao sto oni imaju pravo na svojoj imovini da izgrade dzamiju te vjernici da dolaze i upraznjavaju svoje vjerske slobode, tako i neko drugi ima pravo da izgradi bazen a kupaci imaju pravo slobodno da dolaze na bazen.
Znam da ima jos takvih primjera, nije Ilidza jedina, ali svejedno mi je to glupo i primjer je prilagodjavanja drugima.
Da, prilagođavanje je, ali:
PARE!
- DaysleepeR
#41280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sinoć je bio zatvoren saobraćaj u Nikole Šopa na Stupu radi Velike Gospe, policija na jednom i drugom kraju ulice.drug_profi wrote: ↑15/08/2025 13:48 U Sarajevu već ima više od 1000 katolika i ne bi bilo ništa strano i provokatorski da se procesijom obilježava vjerski blagdan.
Sve je u redu kada je prijavljeno, organizovano.
Konstatno se likovi prave ludi i miješaju babe i žabe.
- Ateista
#41281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Tacno, tako nesto nema veze sa policijom, policija moze reagovati ako neko krsi zakon drzave, ugrozava javni red i mir, te nema na osnovu cega da zabrani pojedincu ili par ljudi da se moli na javnom prostoru dok ne krsi neki zakon.Iceplayer wrote: ↑15/08/2025 13:44Apsolutno nije istina, na vjerske slobode policija nema nadležnost da reaguje. Ovo je samo pravljenje slona od muhe i zajebavanje sa državom. Evo nadam se da će 1000 katolika za gospu doći u Sarajevo na molitvu...Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/08/2025 13:29Pa poredjenje ti ne stoji.Problem je kad bi ispred BBI u Sarajevu doslo par njih da se krsti, reagovala bi policija.Reagovala bi pilicija i da dodju da klanjaju u sred Sarajva tako, dzaba sto su Bosnjaci vecina
Samo sto ako dodje 1.000 ljudi to je vec javno okupljanje, za to treba traziti dozvolu i policija ima pravo da zabrani okupljanje ako procijeni da postoji rizik.
-
Landel
#41282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ima li ikakvih značajnijih političkih zbivanja u ovoj državi, zadnjih nekoliko dana, od ovog sve su prilike isceniranog slučaja,da se na zadnjih desetak stranica off topica pročita, osim ove rasprave, koju forsiraju i na silu pokušavaju vjerovatno po službenoj dužnosti održati aktuelnom nekoliko likova, ne bi li se prašina što više proširila i van BiH te prikazala ovu zemlju kao što je nastoji i Dodik prikazati?
Kroz par postova je bilo pokušaja da se pažnja skrene na neke druge aktuelnosti ali bez i jedne replike na te postove.
Prijedlog za moderaciju, da se sva ova rasprava premjesti updf religija!
Kroz par postova je bilo pokušaja da se pažnja skrene na neke druge aktuelnosti ali bez i jedne replike na te postove.
Prijedlog za moderaciju, da se sva ova rasprava premjesti updf religija!
- AliceInChains
#41283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
I nadam se da če tih hiljadu vjernika liječiti pendrekama.Iceplayer wrote: ↑15/08/2025 13:44Apsolutno nije istina, na vjerske slobode policija nema nadležnost da reaguje. Ovo je samo pravljenje slona od muhe i zajebavanje sa državom. Evo nadam se da će 1000 katolika za gospu doći u Sarajevo na molitvu...Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/08/2025 13:29Pa poredjenje ti ne stoji.Problem je kad bi ispred BBI u Sarajevu doslo par njih da se krsti, reagovala bi policija.Reagovala bi pilicija i da dodju da klanjaju u sred Sarajva tako, dzaba sto su Bosnjaci vecina
Vjere, koje po defaultu isključuju a ne uključuju, su politička vrsta manipulacije naroda i štetne po sekularno društvo, što je potkrepljeno historijom xxx puta, a pogotovo u našoj skorijoj lokalnoj historiji, osim ako vjerujete u krvne, rasne i genetske razlike između bosanskih pravoslavaca, katolika i muslimana kao razlog konflikta…ma da su takvi ionako za neko ozbiljnije lječilište jer batine nisu dovoljne
I 50 pijandura poistovjećiti po opasnosti za cijelo društvo nema veze sa vezom.
-
Vjecita_zavrzlama
#41284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Itekako bi reagovala, ne jedino ako najavis skup i dobijes odobrenje.Mimo toga nije zakonito ometatIceplayer wrote: ↑15/08/2025 13:44Apsolutno nije istina, na vjerske slobode policija nema nadležnost da reaguje. Ovo je samo pravljenje slona od muhe i zajebavanje sa državom. Evo nadam se da će 1000 katolika za gospu doći u Sarajevo na molitvu...Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/08/2025 13:29Pa poredjenje ti ne stoji.Problem je kad bi ispred BBI u Sarajevu doslo par njih da se krsti, reagovala bi policija.Reagovala bi pilicija i da dodju da klanjaju u sred Sarajva tako, dzaba sto su Bosnjaci vecina
-
archi_a
#41285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Ne da amidžić pare za državne institucije kulture, za državni javni servis i za vojsku države!!!!! Brani srpstvo životom! Šta kažete stratezi?!? Ima li koja rečenica da se napiše?!? Nešto pametno da se prozbori?!?
Jok, hajmo o musi!
-
tuitamo
#41286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma kakvo naoružanje. Ta utrka je u fazonu čiji je veći. Bacanje para. Šta god da se kupi za 5-10god je to staro i neupotrebljivo. Razvoj je sada pre brz za veliko ulaganje. Samo gurati prema NATO pa koliko oni odrede dati i to je to.
- canvra888
#41287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Čuj nije imao uslove, otkud znaš da nije bila džamija u tom krugu?KraljicaIzJajca wrote: ↑15/08/2025 10:16Stočar nije imao uslove za klanjanje u džamiji ili sličnom sakralnom objektu. Klanjanje po ulicama i parkovima nije neophodno.canvra888 wrote: ↑15/08/2025 00:35Ja i dalje ne vidim po čemu se njihovo klanjanje na livadi suštinski razlikuje, bili stočari ili emeritusi?KraljicaIzJajca wrote: ↑15/08/2025 00:02
Ljudi su bili stočari, razumljivo da će klanjati na otvorenom, u prirodi.
157291_14896_foto7.jpg (640×568) https://share.google/16Qb5c3S6QkPjVo7F
Regija Cazin, početkom 20.st.
Ali eto, da uzmemo i da nije, po čemu se onda suštinski razlikuje od slučaja u Širokom Brijegu gdje žena također nije imala džamiju da u njoj klanja?
- MarlboroGold
#41288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Upravo tako druže Hakize.Hakiz wrote: ↑15/08/2025 13:41Zašto bi "par" onih koji se krste ispred BBI bio razlog za intervenciju policije?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/08/2025 13:28Pa poredjenje ti ne stoji.Problem je kad bi ispred BBI u Sarajevu doslo par njih da se krsti, reagovala bi policija.Reagovala bi pilicija i da dodju da klanjaju u sred Sarajva tako, dzaba sto su Bosnjaci vecina
Zašto policija ne reaguje kada se iz kafana čoporativno krene ka stadionu? Ne organizovani, najavljeni, korte, nego nas 50 sjedi u kafani i krene ka stadionu. Ili se skupimo na nekom trgu, platou Skenedrije i slično nekoliko sati pred utakmicu, tu stojimo, opijamo, izvinjavam se "bodrimo" se itd. Tada 20 ili 50 ljudi nije razlog za razbijanje grupe, a 50 klanjača ili krstača jeste?
Ovdje vladaju dupli standardi i to je tako. Da nije tako, bili bi nam uređeniji, možda i bolji i sretniji, i društvo i država.
Ja jednostavno ne mogu da shvatim zašto je to ljudima problem. Jbt kad nama ateistima ne smeta (a u vjerskim knjigama smo tačno opisani pod bezbožnicima i kako trebaju sa nama postupati) ne znam zašto se pogotovo drugi vjernici ovoliko pale što bi im se neko pomolio pred SCC ili klanjao u nekom parku. Who cares jbt.
- muha_sa
- Point.
#41290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Haj sve, al nalupati Hare Krišna plesače i pjevače. Kome oni smetaju?
-
1Dante1
- canvra888
#41292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Među fotografijama odakle sam našao i onu što sam postavio, postoji i fotografija odnosno više njih na kojim se vidi da je i džamija tu:
Šesta i dvanaesta fotografija.
-
KraljicaIzJajca
#41293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne mora, klanja se kasnije propušteni dio!BAK-eV wrote: ↑15/08/2025 11:58Kao prvo Musa je odradio odličnu stvar kad se sve sabere i oduzme.Labirint wrote: ↑14/08/2025 23:28Iskren da ti budem oko tog presretanja veze nemam, nisam nigdje procitao a sve i da je bilo nije nikakvo iznenadjenje - tom plemenu je u krvi da uskace i presrece tako da nikakvo cudo. Ja ovdje samo zelim da potenciram da su kojekakve muse dio naseg drustva, sto samo po sebi nije problem dok ne postanu agresivni a oni nisu agresivni samo u ovom kontekstu vec ta tiha agresija kroz dzemate traje zadnjih 30 godina. I ne, nije mi normalno da neko klanja na livadi,uz cestu, u haustoru na utakmici... jednostavno jer za to ne postoje HIGIJENSKI uslovi a te selefijsko- talibanske metode nek praktikuju u Kandaharu ovdje mi nije normalno , bilo da je Ferhadija u pitanju ili ulica maksa luburica u listici.Prpa.ba wrote: ↑14/08/2025 22:57
Razuman komentar, ne vidim sto bi te bilo ko zbog njega etiketirao.
Reakcija Muse na verbalno nasilje nad muslimanima u ZHK je cisto dnevnopoliticka i u fazonu "drzite me da ga ne prebijem", a Boga moli da ga neko sprijeci. Medjutim, ovdje treba razdvojiti Musinu pojavu i fejsbuk politiku od cinjenice da se iz ZHK salje poruka mrznje prema Bosnjacima i muslimanima, da su radikalni krscani koji tamo borave pokazali i zelju da vaninstitucionalno djeluju presrecuci vozila na javnim putevima, i da nekad i serije ofirnih fejsbuk poteza mogu drustvenu diskusiju odvesti u nekom svom pravcu samo ako je tlo plodno. A postaje plodno.
Sad, zasto sve veci broj Bosnjaka pocinje makar stidljivo i verbalno podrzavati ovakav cak i povrsni konfrontacijski pristup, to je pitanje za vjerske i politicke elite u Bosnjaka.
Imamo "mi" itekako posla u vlastitim avlijama prije nego se pozabavimo susjedskim / komsijskim vrtovima/ dvoristima.
Prisilio medije da pišu o pravima muslimana.
Razotkrio nacizam u ŠB još jednom.
Pored Stoca stavio HDZ opet u fokus i otupio koliko toliko njihovo cinično lamentiranje o pravima Hrvata a oni gaze prava drugih.
Što se tiče klanjanja u parku ili pored ceste nekad se i to mora.
Ističe ti recimo vrijeme namaza i ima da klanjaš gdje si se zatekao.
Abdest možeš i tom prljavom zemljom uzeti u tom slučaju i zna se kako se to radi kad nema vode.
Generalno je Musa razotkrio sav jad i bijedu Bošnjaka koji se kunu u Bosnu i Hercegovinu, ljudska prava ali ne smiju van Republike Sarajevo ni prismrditi i traže da se šuti o srpskohrvatskom nacizmu.
- DaysleepeR
#41294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne može se naklanjati jer Bog samo u sat gleda, nipošto u srce i namjeru.
I to striktno gleda u sat kako je koja vremenska zona.
-
KraljicaIzJajca
#41295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Neko je napisao, nije bila okrenuta Kibli. Vjerojatno je cijeli slučaj namještaljka. Drugo, može se klanjati ili učiti namaz sjedeći u crkvi suprotno od oltara.canvra888 wrote: ↑15/08/2025 14:56Čuj nije imao uslove, otkud znaš da nije bila džamija u tom krugu?KraljicaIzJajca wrote: ↑15/08/2025 10:16Stočar nije imao uslove za klanjanje u džamiji ili sličnom sakralnom objektu. Klanjanje po ulicama i parkovima nije neophodno.
Ali eto, da uzmemo i da nije, po čemu se onda suštinski razlikuje od slučaja u Širokom Brijegu gdje žena također nije imala džamiju da u njoj klanja?
-
KraljicaIzJajca
#41296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma ovi forumski redovni klanjaci ciljano ne žele objasniti da se namaz može nadoknaditi.DaysleepeR wrote: ↑15/08/2025 16:27 Ne može se naklanjati jer Bog samo u sat gleda, nipošto u srce i namjeru.
-
KraljicaIzJajca
#41297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
canvra888 wrote: ↑15/08/2025 16:15Među fotografijama odakle sam našao i onu što sam postavio, postoji i fotografija odnosno više njih na kojim se vidi da je i džamija tu:
Pa dobro, gdje su klanjali? U dvorištu džamije ili negdje u brdima?
-
Vjecita_zavrzlama
#41298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
[media][/media]
E
Slika ne odaju obicaje, to ne bi bilo ni slikano da je svakodnevnica.canvra888 wrote: ↑15/08/2025 16:15Među fotografijama odakle sam našao i onu što sam postavio, postoji i fotografija odnosno više njih na kojim se vidi da je i džamija tu:
E
- muha_sa
#41299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Može se naklanjat i endeKraljicaIzJajca wrote: ↑15/08/2025 16:29Ma ovi forumski redovni klanjaci ciljano ne žele objasniti da se namaz može nadoknaditi.DaysleepeR wrote: ↑15/08/2025 16:27 Ne može se naklanjati jer Bog samo u sat gleda, nipošto u srce i namjeru.
Do kad ce se na ovoj temi o klanjanju razglabat
- canvra888
#41300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Šta je pjesnik htio da kaže? Ljudi u 1906. godini se maksuz spremili na neke radnje koje inače ne rade, sve zbog fotografa da bi zabilježio nešto što nije svakodnevnica?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/08/2025 16:33 [media][/media]Slika ne odaju obicaje, to ne bi bilo ni slikano da je svakodnevnica.
E
Svaki dan me iznenadiš svojim izvalama.