Hakiz wrote: ↑15/08/2025 18:15
----
Ako je bog znao da ću ja tada i tada uraditi to i to, ja nisam imao izbora. Nemoguće je da uradim drugačije od onoga šta bog zna da ću uraditi. Jer, tada bog ne bi bio sveznajući, a to je nemoguće.
Čak i da uradim nešta šta bi se smatralo suprotno njegovoj volji, on to zna, mora znati jer je sveznajući, zato opet radim po njegovom.
Dakle, samom činjenicom da on zna da ću ja tada uraditi to, izbor i slobodna volja su mi od njega oduzeti, uskraćeni. Pogotovo što je bog oduvijek znao da ću to uraditi, još i prije nego što sam postao, to jeste, nije mi dao priliku da imam slobodnu volju.
Znaš šta su kvarkovi? Znaš li da je osobina kvarka da se mijenja posmatranjrm? Ako ga ne posmatraš ponaša se na jedan način, ako ga posmatraš ponaša se na drugi. Posmatranje samo ga mijenja, ne mijenja se zato što je skontao da ga posmatraš, na vara te.
Bog je "posmatrač", mi smo "kvarkovi". Samo znanje boga o nekom postupku taj postupak naređuje. Ne ostavlja slobodnu volju da se taj postupak ne učini. Ne mora ga direktno narediti, samim tim što zna, naređen je. Slobodna volja je oduzeta.
A kako bog zna sve, slobodna volja ne postoji.
Sada, da ti se obratim bezobrazlukom, kao što se ti obraćaš meni:
Znam da ti je ovo previše za shvatiti, nemoj ni pokušavati. Mučit ćeš se, a neće ti pomoći. Uživaj u svojoj iluziji, to ti je lakše.
Dakle, samom činjenicom da on zna da ću ja tada uraditi to, izbor i slobodna volja su mi od njega oduzeti, uskraćeni.
absolutno netacno, jer nigdje u logici ne mozes naci da Bozije sveznanje tebe fizicki tjera da uradis to sto uradis....to sto ti impliciras da NJegovo sveznanje tebe tjera na djela koja radis svaki dan je cista zabluda sa tvoje strane.
To je kao kad bi profesor koji je najbolji na svijetu u procjeni stvaru, dodje mu student i vidi studenta kako uci slabo, slaba disciplina, ne zna neke i jednostavne stvari a za sedmicu dana je test.....
Profesor zna 100% da ce osoba pasti na testu cak i na osnovu ogranicenog znanja naspram bozijeg sveznanja.....
i Profesor kaze studentu ti ces pasti na testu.....student kaze necu, vidjet ces....
dodje test, pogleda zadatke, poljubi test, i preda prazan papir, i kaze pa sta je ovo ovako tesko, ni jedan zadak nisam skontao.
Eh krivim profesora, On je rekao da cu pasti na tetsu i zato sam i pao...PROFESOR JE KRIV ZA TO.
a to sto on nije ucio, nema discipline, nema volje za ucenjem itd to nije problem, problem je u profesoru koji je rekao da ce pasti na testu.
To je isto kao kod tebe kad tvrdis da BOzije sveznanje tebe tjera na djela koja cinis na dnevnoj bazi....pa kada si na buffeu, Bog te natjerao da uzmes 3 bataka piletine , jednu filetu ribe, 4 krompira, i salatu.....znaci nista to ti nisi izbarao nego Bog za tebe izabrao po tvom uvjerenju
Ovo samo pokaziva ateisticku nisku razinu hipoteticke misli i tesku intelektualnu podkapacitiranost....
Bog je "posmatrač", mi smo "kvarkovi". Samo znanje boga o nekom postupku taj postupak naređuje. Ne ostavlja slobodnu volju da se taj postupak ne učini. Ne mora ga direktno narediti, samim tim što zna, naređen je. Slobodna volja je oduzeta.
absolutno netacno, to sto Bog zna ne znaci da te tjera na to...to je cista vasa zabluda, i prebacivanje krivice na Boga
znaci opljackas banku, i kazes Bog me natjerao svojim sveznanjem

a ti planirao to pola godine kako izvesti
dali znas da Bog vec objasnava to u Kuranu da njegovo znanje ne tjera covjeka na to, to je receno ovdje
Bog kaze:
6:148 Mnogobošci će govoriti: "Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili." Tako isto su onī prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili. Reci: "Imate li kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite."
znaci ovdje se mnogobosci pravdaju svoj politeizam sa Bozijim htijenjem, jer eto desilo se tako to znaci Bozija je volja, jer da nije bozija volja ne bi bili politeisti/mnogobozci....pa oni ovdje fakticki pravdaju svoj politeizam sa Bozijim htijenjem toga....znaci krivicu za svoj politeizam prebacuju na BOga.
a Bog kaze:
Tako isto su onī prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili. Reci: "Imate li kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite."
tako isto Bog kaze i ovo:
52:21 ......– svaki čovjek je odgovoran za ono što sâm čini –
Da li si ti svjestan da prebacivanjem svoje krivica na BOga, da je Bog kriv za tvoja zlodjela ako ih cinis, da je to satanina priroda, Satana je optuzio da je Bog kriv za Satanino posrnuce....dok Adem prvi covjek je sam sebe krvio sa svoje posrnuce.....pa cim ti optuzis Boga za svoje posrnuce krenuo si putem Satane....samo da znas.