Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SaraFina

#27026 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

suspect_zero wrote: 23/07/2025 22:45
SaraFina wrote: 23/07/2025 22:33
suspect_zero wrote: 23/07/2025 22:31

Vala kad malo razmislim, zdušim sama I započnem zivot negdje u Istri :mrgreen:
Čim se skućiš zoviiiii! 🥰

Ne treba nama puno, samo da niko ne pomaga "sta cemo danas jesti, sta si kontala..." majke mi, kuhanje ce me braka kostati....'bem ti tendžeru :lol:
Ma mazaće se kriške! Prevruće je za kuhanje. 😉
belfy

#27027 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 22/07/2025 22:32 Ma moze se danas svugdje lijepo zivjeti, ako covjek ima jasan cilj i predstavu sta zeli od zivota, ima opet raznih motiva za odlazak. Ne treba zaboraviti i da ovakav sistem, kakav je u BiH, dobrom dijelu ljudi odgovara, ipak sistem cine ljudi.

Ja sam evo ove godine proveo vec 3 mjeseca u BiH i odlazak kao odlazak iz BiH je u padu, niko o tome vise ne prica u drustvu niti razmislja o tome, a bilo je ono bas masovno, dijelom sto je "otisao ko god je htio otici" i dijelom jer se standard popravio. Statistike sluzbene svakako pokazuju pad od 30% u 2024 vs. 2023, postavljao sam na ovu temu, cak je neko i na temi o demografiji postavljao podatke od njemackog zavoda za statistiku.

Vecina ljudi je islo i ide radi novca, ma sta mi ovdje pricali, prosjecan Auslender ne posjecuje forume, oni su na FB. I ovdje se kao sto vidimo rasprave vrlo cesto svuku u ravan koliko se moze kupiti nekretnina, auta, godisnjih odmora... sta je to nego novac - at the end of the day (ilitiga zivotni standard).

U BiH od svih ljudi koje poznajem jos nisam vidio nikoga da radi u godini 2025 za manje od 2 000 KM (ne samo u Sarajevu, nego u svakom mjestu gdje ima iole zivota), a da ista zna raditi. Cak i mladji penzioneri ubijaju pare na crno radeci kojekakve poslice, koji su sad postali pravo skupi. Satnica cistacice u Sarajevu haman kao u Njemackoj.

Prosjecna plata radnika sa Zapadnog Balkana u 2024 u Njemackoj je bila 2080€ neto. Znaci neko ko danas ide da vozi brzu postu, radi u McD, na aerodromu i sl., a s njemackim nije na ti, nije bas da ima dobre karte. Nije ni trziste rada dobro kao sto je bilo prije par godina, cak je i DHL otpustao, mislim 5k radnika i Liferando otpusta 4000 radnika. Dakle dok plati stan i ostale troskove ostane mu isto kao i u BiH i to u apsolutnom iznosu. Nije neka racunica. Eh sad ide ona prica o dvije plate, ja ni u BiH danas nemam u svom krugu poznanstava nikoga mladjeg od 50 god. a da nema 2 plate. Prosla su ta vremena.
e, vidis, ovo ti se zove preseravanje od posta... sve koje znas zaradjuju dvije plate, docim su oni u De u stagniranju, a ti se ipak ne vracas iz iste. cak ne kazes niti jednom da barem planiras. dodouse ovo ti nije ni prvi, a sigurno ni zadnji licemjerni post, jel tako?
Ozimician

#27028 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

komsinica_s_drugog wrote: 23/07/2025 20:14 Neki dan sam ih na poslu ucila da izgovaraju lj, nj i đ, pisancije 😂
To im je za ö, ä i ü

Moja djeca su zavrsila jedan 4, a drugi 6 razreda u Bosni. Nema se potrebe niko sekirati za njihovo poznavanje maternjeg jezika.
Jesu li u Njemackoj morali ponavljati razred, da li su uspjeli upisati gimnaziju ili su zavrsili u nekoj nizoj skoli?
belfy

#27029 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

SaraFina wrote: 23/07/2025 22:56
belfy wrote: 23/07/2025 22:50
SaraFina wrote: 22/07/2025 22:14

Ja mislim da 2500 odu svaki mjesec na fiksne troskove. Znaci 2500 ostaje da se poklopi ostalo. Ja nikad mjesecno ne uspijem ostaviti neki planirani iznos na stranu. U 60% slucajeva tokom godinu dana, meni se desi nesto neplanirano. Znaci 7 mjeseci godisnje. Ako su ti starci u BiH bez 200 eura mjesecno ne mozes proci. Minimum.
Za ovo ostalo sto si ti naveo je ok.

Odmor 5000 je premalo. 2 puta u godini. Ako Imas vikend neke i odlaske i tu racunaj 500 do 700.
pa sve i ako ostaje 2500 EUR to je na godisnjem nivou 30k EUR!

jah, jos je manje ako je 3 ili cetiri puta u godini. a onaj ko za vikend potrosi 500 do 700 EUR taj onda ne spada u kategoriju u kojoj pricamo. jer godina ima nekih 52 vikenda, ali recimo da samo ides svaki drugi, onda je to u ovom tvom prosjeku 600 EUR x 26 = 15600 EUR. tako da ako uzmemo, u nekoj labavoj verziji, i tvoju racunicu onda im ostaje nekih 15k EUR za godisnje sa tim primanjima...

nisi realna. ne znam koliko ti zaradjujes, ali porodica sa 5k EUR netto u De moze zivjeti jako dobro, pogotovo ako uracunas i Kindergeld. vjerujem da je isto i u Austriji...
Ne kontam 2500? Na godišnjem nivou 30? Kako misliš to. Ja vecinu vremena ne uštedim ono sto zamislim. Već sam ti rekla. I divim se svakom ko se može držati da uštedi sto je zamislio na mjesečnom nivou. Ja ponekad potrošim i par stoja na neke vikende. I na garderobu. Trebala mi ili ne.
Vikendi su mi ekstra sejf. Otići negdje i napuniti baterije da se izdrzi do odmora. Stvarno se divim ljudima koji ih je 4 i da uštede od 5000 mjesečno nešto značajno na godišnjem nivou.
pa ti rece fiksni troskovi 2500 EUR mjesecno za porodicu koja zaradjuje 5000 EUR netto, sto znaci da ti ostaje 2500 EUR x 12 mjeseci je koliko? matematika kaze 30k EUR... eh, sada, ti rece da sam ja dobro poslozio troskove, pa onda ni ova racunica ne bi trebala puno odstupati od toga. zato te i pitah da postavis svoju nakon onog mog upisa koji sada vise nije tu (jer se izgubio u citiranju), ali ga mogu kopirati ako treba... mada si se vec i sama slozila oko fiksnih troskova, ali mozemo to i detaljnije, svakako.
Last edited by belfy on 23/07/2025 23:07, edited 1 time in total.
SaraFina

#27030 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

belfy wrote: 23/07/2025 23:03
belfy wrote: 23/07/2025 22:50

pa sve i ako ostaje 2500 EUR to je na godisnjem nivou 30k EUR!

jah, jos je manje ako je 3 ili cetiri puta u godini. a onaj ko za vikend potrosi 500 do 700 EUR taj onda ne spada u kategoriju u kojoj pricamo. jer godina ima nekih 52 vikenda, ali recimo da samo ides svaki drugi, onda je to u ovom tvom prosjeku 600 EUR x 26 = 15600 EUR. tako da ako uzmemo, u nekoj labavoj verziji, i tvoju racunicu onda im ostaje nekih 15k EUR za godisnje sa tim primanjima...

nisi realna. ne znam koliko ti zaradjujes, ali porodica sa 5k EUR netto u De moze zivjeti jako dobro, pogotovo ako uracunas i Kindergeld. vjerujem da je isto i u Austriji...
Ne kontam 2500? Na godišnjem nivou 30? Kako misliš to. Ja vecinu vremena ne uštedim ono sto zamislim. Već sam ti rekla. I divim se svakom ko se može držati da uštedi sto je zamislio na mjesečnom nivou. Ja ponekad potrošim i par stoja na neke vikende. I na garderobu. Trebala mi ili ne.
Vikendi su mi ekstra sejf. Otići negdje i napuniti baterije da se izdrzi do odmora. Stvarno se divim ljudima koji ih je 4 i da uštede od 5000 mjesečno nešto značajno na godišnjem nivou.
pa ti rece fiksni troskovi 2500 EUR mjesecno za porodicu koja zaradjuje 5000 EUR netto, sto znaci da ti ostaje 2500 EUR x 12 mjeseci je koliko? matematika kaze 30k EUR... eh, sada, ti rece da sam ja dobro poslozio troskove, pa onda ni ova racunica ne bi trebala puno odstupati od toga. zato te i pitah da postavis svoju nakon onog mog upisa koji sada vise nije tu, ali ga mogu citirati ako treba... mada si se vec i sama slozila oko fiksnih troskova, ali mozemo to i detaljnije, svakako.
Ja mislim fiksni: kirija, struja, grijanje, topla voda, internet i telefoni, Netflix i Kabel, TV osiguranja za auto, životna Itd.

Bez hrane i odjeće, hemije, izlazaka, djece Itd Itd

Gdje će im ostati 2500?
Didier

#27031 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

komsinica_s_drugog wrote: 23/07/2025 22:25
Didier wrote: 23/07/2025 20:24
komsinica_s_drugog wrote: 23/07/2025 20:14 Neki dan sam ih na poslu ucila da izgovaraju lj, nj i đ, pisancije 😂
To im je za ö, ä i ü

Moja djeca su zavrsila jedan 4, a drugi 6 razreda u Bosni. Nema se potrebe niko sekirati za njihovo poznavanje maternjeg jezika.
Ma niko se ne sekira, ali debilan ti je rezon.

Neće učiti nešto što Srbi izmišljaju, pa će zato otići u Njemačku i učiti da Izrael ima pravo da izvrši genocid.

To su ti dupli standardi o kojima Sara priča.

I onda belaj kad hoće da se otcijepe...
Mene su cetnici jednom iz kuce otjerali, drzavu rasturili, silne zlocine i nekoliko genocida ucinili, moju djecu nece. Sto je bilo do mene, od koga da ih sklonim i zastitim uradila sam. S moje tacke gledista debilan je tvoj rezon. Kontas?
Pitanje je hipoteticko, ne trudi se da mi odgovaras.
Ako mi odustanemo od Bosne, onda je legitimno da se oni odvoje. Ja ne odustajem.
Last edited by Didier on 23/07/2025 23:09, edited 1 time in total.
Didier

#27032 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 23/07/2025 22:31 Ne misli Didi ništa lose. Uglavnom, čast svaka vama koji ste se vratili na teritoriju Rs. I koji ste uopće tamo opstali. Nebitno koliko dugo. Mogu misliti koliko je bio težak i opteracavajuci taj povratak. Pogotovo kad su i djeca u cijeloj priči. Nazalost naša drzava ništa nije napravila po pitanju toga da se vama olakša. I da vam se osigura neki život tamo. Stid ih bilo. A ti naprijed za svoju dječicu samo.
Istina, sve potpisujem. I ne osuđujem.

Ali ja ne bih tako, ja im ne dam pedlja zemlje, gdje god da sam. A imam imovine i u RS-u.
SaraFina

#27033 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

belfy wrote: 23/07/2025 22:59
Ozimician wrote: 22/07/2025 22:32 Ma moze se danas svugdje lijepo zivjeti, ako covjek ima jasan cilj i predstavu sta zeli od zivota, ima opet raznih motiva za odlazak. Ne treba zaboraviti i da ovakav sistem, kakav je u BiH, dobrom dijelu ljudi odgovara, ipak sistem cine ljudi.

Ja sam evo ove godine proveo vec 3 mjeseca u BiH i odlazak kao odlazak iz BiH je u padu, niko o tome vise ne prica u drustvu niti razmislja o tome, a bilo je ono bas masovno, dijelom sto je "otisao ko god je htio otici" i dijelom jer se standard popravio. Statistike sluzbene svakako pokazuju pad od 30% u 2024 vs. 2023, postavljao sam na ovu temu, cak je neko i na temi o demografiji postavljao podatke od njemackog zavoda za statistiku.

Vecina ljudi je islo i ide radi novca, ma sta mi ovdje pricali, prosjecan Auslender ne posjecuje forume, oni su na FB. I ovdje se kao sto vidimo rasprave vrlo cesto svuku u ravan koliko se moze kupiti nekretnina, auta, godisnjih odmora... sta je to nego novac - at the end of the day (ilitiga zivotni standard).

U BiH od svih ljudi koje poznajem jos nisam vidio nikoga da radi u godini 2025 za manje od 2 000 KM (ne samo u Sarajevu, nego u svakom mjestu gdje ima iole zivota), a da ista zna raditi. Cak i mladji penzioneri ubijaju pare na crno radeci kojekakve poslice, koji su sad postali pravo skupi. Satnica cistacice u Sarajevu haman kao u Njemackoj.

Prosjecna plata radnika sa Zapadnog Balkana u 2024 u Njemackoj je bila 2080€ neto. Znaci neko ko danas ide da vozi brzu postu, radi u McD, na aerodromu i sl., a s njemackim nije na ti, nije bas da ima dobre karte. Nije ni trziste rada dobro kao sto je bilo prije par godina, cak je i DHL otpustao, mislim 5k radnika i Liferando otpusta 4000 radnika. Dakle dok plati stan i ostale troskove ostane mu isto kao i u BiH i to u apsolutnom iznosu. Nije neka racunica. Eh sad ide ona prica o dvije plate, ja ni u BiH danas nemam u svom krugu poznanstava nikoga mladjeg od 50 god. a da nema 2 plate. Prosla su ta vremena.
e, vidis, ovo ti se zove preseravanje od posta... sve koje znas zaradjuju dvije plate, docim su oni u De u stagniranju, a ti se ipak ne vracas iz iste. cak ne kazes niti jednom da barem planiras. dodouse ovo ti nije ni prvi, a sigurno ni zadnji licemjerni post, jel tako?
Ja mislim da on hoće reci da pojedina zanimanja su slabo plaćena u Dojclandu. I ako izlaziš da bi se bavio radim u DHL ili Mekiju, da je to promašeno totalno.
512MB

#27034 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Rugafet wrote: 23/07/2025 22:15
ZoomZoomKiwi wrote: 23/07/2025 22:10
Rugafet wrote: 23/07/2025 21:29

To to :thumbup:
Večeras lagano skoknut do AKL u IMAX na premijeru Fantastic 4, kokice piva laganica
Ma de ba…Nek pati ko mora
Hahah carevi :mrgreen:
belfy

#27035 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

SaraFina wrote: 23/07/2025 23:06
belfy wrote: 23/07/2025 23:03

pa ti rece fiksni troskovi 2500 EUR mjesecno za porodicu koja zaradjuje 5000 EUR netto, sto znaci da ti ostaje 2500 EUR x 12 mjeseci je koliko? matematika kaze 30k EUR... eh, sada, ti rece da sam ja dobro poslozio troskove, pa onda ni ova racunica ne bi trebala puno odstupati od toga. zato te i pitah da postavis svoju nakon onog mog upisa koji sada vise nije tu, ali ga mogu citirati ako treba... mada si se vec i sama slozila oko fiksnih troskova, ali mozemo to i detaljnije, svakako.
Ja mislim fiksni: kirija, struja, grijanje, topla voda, internet i telefoni, Netflix i Kabel, TV osiguranja za auto, životna Itd.

Bez hrane i odjeće, hemije, izlazaka, djece Itd Itd

Gdje će im ostati 2500?
pa daj te cifre. koliko je:
- kirija
- struja
- grijanje
- topla voda
- internet i telefoni
- Netflix
- osiguranja za auto
- hrana i odjeca
- hemija
- izlasci

evo, sada imas i listu koju si sama napisala. samo dodaj kostanje istih...
SaraFina

#27036 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Didier wrote: 23/07/2025 23:08
SaraFina wrote: 23/07/2025 22:31 Ne misli Didi ništa lose. Uglavnom, čast svaka vama koji ste se vratili na teritoriju Rs. I koji ste uopće tamo opstali. Nebitno koliko dugo. Mogu misliti koliko je bio težak i opteracavajuci taj povratak. Pogotovo kad su i djeca u cijeloj priči. Nazalost naša drzava ništa nije napravila po pitanju toga da se vama olakša. I da vam se osigura neki život tamo. Stid ih bilo. A ti naprijed za svoju dječicu samo.

Ali ja ne bih tako, ja im ne dam pedlja zemlje, gdje god da sam. A imam imovine i u RS-u.
Ne treba svoje prodavati. To stoji. Ali jedno je živjeti u Sarajevu, Tuzli ili Zenici. A drugo recimo negdje u Rs. Vidio si raja kampirala na minusu zbog bosanskog jezika i ne priznavanja. I niko ništa. Mozes zamisliti svakodnevno po institucijama u gradu sretati cetalje. Koji rade kao da su svi kuhari bili u VRS a ne vojska koja protjerivala.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27037 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sehohari wrote: 23/07/2025 22:56
moimoi wrote: 23/07/2025 22:47
sehohari wrote: 23/07/2025 22:41

Kako nije Hochdeutsch.

Šta Bavarska? Jedino jug Njemačke "rola" r. Možda još ove Švabe oko Stuttgarta.

Evo ti intervju gradonačelnika Hannovera. Vidi kako čovjek govori, to ti je njemački najbliži standardnim.

https://www.youtube.com/watch?v=9xuhsiWT7Jo
Niedersachesen ti je npr hochdeutsch. Kakva ba bavarska i jos ruralna??
Polako mislim da SGlave ne zivis u Njem.
Naravno da jest.
U Hannoveru se govori najčišći njemački, takav je stereotip. Time te filuje svaki profesor njemačkog u školi ovdje.

Što više ideš na jug, to je njemački drugačiji, za neke seljački (što nije, ali et). Zato nas npr. Austrijanci često i smatraju snobovima.

Ja kad nekog čujem da jako rola r, odmah mi je pred očima onaj Bavarac ispred lokalne pivare.

Vi koji ste dole po Minhenu, za vas je to normalno da se rola r, ali za većinu Nijemaca to nije. U Kelnu, Dizeldorfu, Hamburgu, Dortmundu, Berlinu, se tako ne govori.
EDIT: Svi mi na neki način imamo uticaj dijalekta, ali Bavarci već baš "govore" dijalekt, dok se kod nas samo osjeti po koja riječ.

Kad Bavarac priča, ja to odmah osjetim. Dok kod nekoga iz Kelna, to je već dosta teško. Isto i kod mene, npr. za mene je na kraju rečenica "ne" a ne "gell", umjesto "hör mal", zna ponekad biti "hömma".
belfy

#27038 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

SaraFina wrote: 23/07/2025 23:08
belfy wrote: 23/07/2025 22:59

Ja mislim da on hoće reci da pojedina zanimanja su slabo plaćena u Dojclandu. I ako izlaziš da bi se bavio radim u DHL ili Mekiju, da je to promašeno totalno.
mozes misliti sta zelis, ali on obicno lupi glupost, pa ako prodje - prodje... a generalno samo prelistava Fenix i povremeno Dinu Klepu i prica sa ljudima koji mu pune glavu glupostima. Fenix je smece i ganjaju samo popularnost i klikove dijespore. Dinu i ovdje na forumu moze pitati sta hoce, a ti ljudi sa kojima se druzi... e to je vec teze. jer su mu zakljucci koje izvlaci iz takvih razgovora jos gori...
Didier

#27039 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sehohari wrote: 23/07/2025 22:37 Slažem se s tim.
No, sve zavisi opet od specifične grupe.

Evo, moja majka je sa sela, ali iz stereotipične begovske porodice i što ide uz to. Otac iz grada. Ne moram da govorim ko nas je više "tjerao" da naučimo naš jezik. Rekao bih da klasične "seljačine" (kojih ima i po gradovima) ne uče djecu, ali ne i ljudi sa sela općenito.

Kod gradova - pa vidi, ne bih ni tu rekao da si baš u pravu. Ljudi iz Sarajeva su ipak dosta liberalniji, i liberalni ljudi u prosjeku nisu toliko privrženi kao konzervativni. Takvi ljudi su puno manje opterećeni tim pitanjima identiteta, i npr. puno brže ulaze u brakove sa ženama/muškarcima u novim zemljama boravka. Već tu imaš veliki broj djece koji više neće učiti bosanski. Naravno, to je sasvim legitimno, ali ne može se reći da su "urbani" veći "čuvari identiteta". Rijetko ko uspijeva da zadrži jak privržaj identitetu i moderan pogled na svijet, to je svugdje tako, ne samo u Bosni.

Postoji razlog zašto se dijaspora toliko asocira sa nacionalizmom ili konzervativnim stavovima. Jednostavno, to su jedini ljudi koje uopće Bosna i vidi više od dijaspore, ovi ostali se više uopće i ne bave BiH - Facebook komentari su im o nekim filmovima ili sportu, a godišnji većinom na Mallorci ili Italiji. Bosnu možda obiđu par dana.
Uvijek je bilo seljačina u gradu, i finih ljudi na selu. Nema tu pravila, ali nažalost najčešće ipak nije tako.

Istina je da su ljudi iz gradova liberalniji, siguran sam u to, ali meni nije jasno zašto brak sa strancem/strankinjom automatski znači da je čovjek zarobljen u toj zemlji, da nikad više neće pričati svoj jezik s djecom i da neće ni pomisliti da živi u Bosni? To su sve stereotipi, i uopšte ne mora biti tako.

Ali evo, pustimo patriotizam, to je svakako utočište hulja, ali svako normalan će se složiti da čak i u miješanim brakovima (npr. Holanđanka i Bosanac) najviše logike ima da svaki roditelj s djecom priča svoj jezik, te da i oni oboje nauče jezik ovog drugog. Takve porodice su najuspješnije, a djeca uglavnom prolaze natprosječno u školama i na fakultetima, te kasnije imaju sjajne poslove.

Moje kćerke su bilingualne od malih nogu, i ja sada mogu uvidjeti ogromnu prednost toga, posebno kod ove starije. Ona upija sada i treći, a i četvrti jezik mnogo lakše nego njeni vršnjaci.

Ljudi to često ne kontaju, te istu grešku prave i Bosanci i Marokanci, gdje s djecom pričaju neki loši holandski/francuski/njemački, i onda tu djecu duplo unazade; niti će znati svoj jezik, niti će pravilno pričati domaći jezik.

Užas.
SaraFina

#27040 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

@belfy

- kirija - 1500
- struja - 150
- grijanje - 180
- topla voda - pod grijanje
- internet i telefoni - 150
- Netflix - 20
- osiguranja za auto - 120
- hrana i odjeca - 600 minimum hrana a odjeća ne znam. Za djecu to kosta mnogo. Jer rastu. Ako šta treniraju onda računaj duplo.
- hemija - 150
- izlasci - odlazak u kino s kartama i kokicama i pićem za 4 osobe je 60 - 70 eura. Jedan odlazak.

Ako ides par puta ili naručujem nekad hranu … narudžba ne može biti manje od 60 eura. Za 4 osobe.

Roditelji u BiH 150 minimum. Ako imaju penzije. Ako ne i do 300.
Didier

#27041 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 23/07/2025 23:11

Ne treba svoje prodavati. To stoji. Ali jedno je živjeti u Sarajevu, Tuzli ili Zenici. A drugo recimo negdje u Rs. Vidio si raja kampirala na minusu zbog bosanskog jezika i ne priznavanja. I niko ništa. Mozes zamisliti svakodnevno po institucijama u gradu sretati cetalje. Koji rade kao da su svi kuhari bili u VRS a ne vojska koja protjerivala.
I u RS-u nisu stvari iste. Jedno je živjeti ili imati nešto u Istočnom Sarajevu, a skroz drugo u nekoj vukojebini.

Tu se slažemo.
SaraFina

#27042 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Didier wrote: 23/07/2025 23:19
SaraFina wrote: 23/07/2025 23:11

I u RS-u nisu stvari iste. Jedno je živjeti ili imati nešto u Istočnom Sarajevu, a skroz drugo u nekoj vukojebini.

Tu se slažemo.
Ti ruralni krajevi su katastrofa vjerovatno. Ja nekada iz Posavine od kume za Tuzlu vozim preko Majevice. Jarane kad vidiš one Lopare i općenito ta sela, dodje ti da plačeš.
512MB

#27043 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Koji će mojoj djeci Bosanski jezik? Ne forsiramo ga, kod kuće pričamo Njemački. Jednostavno nema niti jednog razloga da djecu maltretiram sa tim.

Znaju nešto malo pričat, pisat skroz slabo. Mada primjetim da što su stariji to se bolje snalaze.
Didier

#27044 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 23/07/2025 23:21 Ti ruralni krajevi su katastrofa vjerovatno. Ja nekada iz Posavine od kume za Tuzlu vozim preko Majevice. Jarane kad vidiš one Lopare i općenito ta sela, dodje ti da plačeš.
Sve sam ja to obišao, čak i mjesta u kojima važi ona izreka "Srbuj, makar slamu jeo". Ne može se to opisati.

Nažalost, jadnih mjesta ima i u Federaciji, ali sa Srbima se niko ne može mjeriti, njima izgleda nema spasa.
geralt

#27045 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

512MB wrote: 23/07/2025 23:23 Koji će mojoj djeci Bosanski jezik? Ne forsiramo ga, kod kuće pričamo Njemački. Jednostavno nema niti jednog razloga da djecu maltretiram sa tim.

Znaju nešto malo pričat, pisat skroz slabo. Mada primjetim da što su stariji to se bolje snalaze.
Mozda zato sto je tvoj posao kao roditelja da im siris potencijalne buduce zivotne izbore, a ne da ih redukujes? Cak i ako sve sto moja djeca budu imala od bosanskog jezika budu nasa muzika i knjizevnost, i to ima neki znacaj i vrijednost.
Rugafet

#27046 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

belfy wrote: 23/07/2025 22:51
vernes81 wrote: 23/07/2025 00:25
belfy wrote: 22/07/2025 21:26

daj covjeku priliku da odgovori.
Ne drzim ga za ruke
izgleda da si mozda trebao, jer @Rugafet, ne dade odgovora na moje pitanje njemu... pruzi mu ruku onda, pa da vidimo. :D
Ja se ispričavam. Šta je tačno bilo pitanje?
Ozimician

#27047 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

SaraFina wrote: 23/07/2025 23:18 @belfy

- kirija - 1500
- struja - 150
- grijanje - 180
- Netflix - 20
- hrana i odjeca - 600 minimum hrana a odjeća ne znam. Za djecu to kosta mnogo. Jer rastu. Ako šta treniraju onda računaj duplo.
- hemija - 150
- izlasci - odlazak u kino s kartama i kokicama i pićem za 4 osobe je 60 - 70 eura. Jedan odlazak.

Ako ides par puta ili naručujem nekad hranu … narudžba ne može biti manje od 60 eura. Za 4 osobe.

Ovo su vrlo skromni troskovi za jednu porodicu.
SaraFina

#27048 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Didier wrote: 23/07/2025 23:29
SaraFina wrote: 23/07/2025 23:21 Ti ruralni krajevi su katastrofa vjerovatno. Ja nekada iz Posavine od kume za Tuzlu vozim preko Majevice. Jarane kad vidiš one Lopare i općenito ta sela, dodje ti da plačeš.
Sve sam ja to obišao, čak i mjesta u kojima važi ona izreka "Srbuj, makar slamu jeo". Ne može se to opisati.

Nažalost, jadnih mjesta ima i u Federaciji, ali sa Srbima se niko ne može mjeriti, njima izgleda nema spasa.
Ma ti u Srbiju kao udjes, kao da te vremeplov izbacio negdje krajem osamdesetih ili početkom devedesetih. Vozila iz prahistorije i neozbukane kuće svuda.
SaraFina

#27049 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Ozimician wrote: 23/07/2025 23:36
SaraFina wrote: 23/07/2025 23:18 @belfy

- kirija - 1500
- struja - 150
- grijanje - 180
- Netflix - 20
- hemija - 150

Ovo su vrlo skromni troskovi za jednu porodicu.
Iskreno trudila sam se biti razborita.
512MB

#27050 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

geralt wrote: 23/07/2025 23:32
512MB wrote: 23/07/2025 23:23 Koji će mojoj djeci Bosanski jezik? Ne forsiramo ga, kod kuće pričamo Njemački. Jednostavno nema niti jednog razloga da djecu maltretiram sa tim.

Mozda zato sto je tvoj posao kao roditelja da im siris potencijalne buduce zivotne izbore, a ne da ih redukujes? Cak i ako sve sto moja djeca budu imala od bosanskog jezika budu nasa muzika i knjizevnost, i to ima neki znacaj i vrijednost.
Ima značaj, ali možda na nekom od zadnjih mjesta bucket liste, ako uopšte. Nema od tog nekog pretjeranog hajra u životu, jer je BiH nebitna rupčaga na mapi Evrope.
Post Reply