Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SaraFina

#27001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

sehohari wrote: 23/07/2025 21:53
SaraFina wrote: 23/07/2025 21:49
sehohari wrote: 23/07/2025 21:31

Nijemci ne znaju da "lome" r, izgovaraju ga kao Francuzi.

Onda ima tu još hejbet stvari
Npr. Nijemci jednostavno ne izgovaraju stvari isto
Sarajevo -> "Saaraaajevoo"
Bosna -> "Bosnaaa" (sa jačom intonacijom na prvom dijelu bo)

I to nije 1:1 kod nas koji smo ovdje rođeni, ali se vidi taj uticaj.

Mada je to sekundarno svakako, ni 10% dijasporske djece ovdje stvarno koristi bosanski jezik, ako izuzmemo par riječi sa rodbinom i odlazak na godišnji.

I tu smo opet kod drugog aspekta odlaska.
Dobar dio ljudi koji idu vani misle da će njihova djeca i dalje imati neku vezu sa Bosnom, ili oni uopće. U 90% slučajeva se to ne desi, ta djeca su Nijemci, Šveđani i tkd.
Realno, kako će ta djeca znati bosanski uopće nije važno, oni su svakako zadnja generacija koja će baratati njim.
Paralelno, doduše, nema ni veze taj argument da djeca uče ovo ili ono na nacionalistički način, jer svakako vani to neće uopće znati. Najkasnije za generaciju poslije te djece, ti pokolji i zločini su njima daleki kao i oni u Kongu.
Sve ovisi od “kuće” i od roditelja. Kako se roditelji postave u odgoju djece, tako će djeca usvajati i jezik i kulturu zemlje iz koje potječu. Ja sam za integraciju, ali ne za asimilaciju. A svako onaj, ko bi strani jezik forsirao da se govori kuci, radi pogresku. Višejezičnost je super stvar. I korištenje maternjeg jezika kuci je nešto super pozitivno. Ko vidi negativnost u tome ili misli da će mu djete naučiti bolje jezik zemlje domaćina, ako se forsira u kućnoj “izvedbi” je lud.

Prvo sto roditelji koji su došli s balkana u neku zemlju ni sami u 70% slučajeva ne govore jezik zemlje domaćina perfektno i imaju gramatičke greske i greske u izgovoru. To dijete usvaja. I time mu samo štete. Zato je najbolje maternji jezik forsirati kuci. A u skolama i obdanistima dijete će naučiti već jezik zemlje gdje živi.
Takodjer djecu treba ispravljati i forsirati da govore ispravno i ponavljaju ispravno, kada nešto pogriješe.
Vidi Sara, ja se slažem s tobom, ali realnost je drugačija.
Možda čak i neki uspiju da govore kod kuće bosanski, ali već kada djeca izađu vani - druga priča. Mediji, školovanje, društveni i poslovni život, sve to nije na bosanskom. Evo, možda i možeš usaditi djeci da oni govore bosanski, ali već unuci neće znati beknuti ni dvije riječi.
Pa kako ti govoriš s roditeljima? Ja nikad s mojim nisam riječ njemačkog progovorila u životu. Nekad kad sam forsirala i ubacivala njemačke rijeci u govor, otac ili majka bi me redovno ispravljali. Sto se tice izlaska i komunikacije s rajom, sa nasim govorim većinom bosanski.

Ogavno mi je kad kroz čarsiju majka nabada s djetetom na njemacki ili engleski a Bosanci. To je seljakluk.
NediM17

#27002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by NediM17 »

SaraFina wrote: 23/07/2025 21:53
Velkoski wrote: 23/07/2025 20:44 Gdje da se prijavim da sam Hrvat? :mrgreen:
Pogledaj u starim familijarnim spisima je li se nekad neko izjasnio Hrvatom. I eto putovnice. 😌
Covjek se preziva Hrvat, a musliman.
Kud ce bolje. :mrgreen:
SaraFina

#27003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

NediM17 wrote: 23/07/2025 21:59
SaraFina wrote: 23/07/2025 21:53
Pogledaj u starim familijarnim spisima je li se nekad neko izjasnio Hrvatom. I eto putovnice. 😌
Covjek se preziva Hrvat, a musliman.
Kud ce bolje. :mrgreen:
Ih. Koda ja ne znam kako se on preziva! 🫠
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

SaraFina wrote: 23/07/2025 21:58
SaraFina wrote: 23/07/2025 21:49

Sve ovisi od “kuće” i od roditelja. Kako se roditelji postave u odgoju djece, tako će djeca usvajati i jezik i kulturu zemlje iz koje potječu. Ja sam za integraciju, ali ne za asimilaciju. A svako onaj, ko bi strani jezik forsirao da se govori kuci, radi pogresku. Višejezičnost je super stvar. I korištenje maternjeg jezika kuci je nešto super pozitivno. Ko vidi negativnost u tome ili misli da će mu djete naučiti bolje jezik zemlje domaćina, ako se forsira u kućnoj “izvedbi” je lud.

Prvo sto roditelji koji su došli s balkana u neku zemlju ni sami u 70% slučajeva ne govore jezik zemlje domaćina perfektno i imaju gramatičke greske i greske u izgovoru. To dijete usvaja. I time mu samo štete. Zato je najbolje maternji jezik forsirati kuci. A u skolama i obdanistima dijete će naučiti već jezik zemlje gdje živi.
Takodjer djecu treba ispravljati i forsirati da govore ispravno i ponavljaju ispravno, kada nešto pogriješe.
Možda čak i neki uspiju da govore kod kuće bosanski, ali već kada djeca izađu vani - druga priča. Mediji, školovanje, društveni i poslovni život, sve to nije na bosanskom. Evo, možda i možeš usaditi djeci da oni govore bosanski, ali već unuci neće znati beknuti ni dvije riječi.
Pa kako ti govoriš s roditeljima? Ja nikad s mojim nisam riječ njemačkog progovorila u životu. Nekad kad sam forsirala i ubacivala njemačke rijeci u govor, otac ili majka bi me redovno ispravljali. Sto se tice izlaska i komunikacije s rajom, sa nasim govorim većinom bosanski.
I ti ćeš se morati složiti da je moja povezanost sa Bosnom, za nekoga ko je rođen u dijaspori, veća od prosječne. To ima nekoliko razloga, što zbog toga što su mi roditelji bili poslovno vezani za Bosnu i Hercegovinu dosta vremena, što smo išli dole po četiri puta godišnje, što smo bukvalno sve vidove godišnjeg odmora (odlazak na more, skijanje, proljeće) sve proveli unutar ove države jer imam veze sa više dijelova BiH. I onda ima i emocionalni dio - vjerovatno mi ne bi to toliko važno da su mi roditelji otišli trbuhom za kruhom, a ne da su kao imućniji i bezbrižni ljudi morali bježati i sve izgubiti.

Ovdje je stvarno rijetkost da mi između sebe govorimo bosanski. Ja i moja sestra to radimo, i vjeruj da ne znam ni za koga drugog. Pa kod nas je hodža prije tokom mektebske nastave morao znati nešto njemačkog jer ga inače neki uopće ne bi razumjeli.
ZoomZoomKiwi

#27005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Rugafet wrote: 23/07/2025 21:29
ZoomZoomKiwi wrote: 23/07/2025 19:28
Rugafet wrote: 23/07/2025 18:58 Jebes i ovo…popraviš mu nešto za pola sata, baci mi $120 ko cuki
Vala baš :mrgreen:

Sad lagano jedna hladna pivkana
To to :thumbup:
Večeras lagano skoknut do AKL u IMAX na premijeru Fantastic 4, kokice piva laganica
Didier

#27006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sehohari wrote: 23/07/2025 22:09 Ovdje je stvarno rijetkost da mi između sebe govorimo bosanski. Ja i moja sestra to radimo, i vjeruj da ne znam ni za koga drugog. Pa kod nas je hodža prije tokom mektebske nastave morao znati nešto njemačkog jer ga inače neki uopće ne bi razumjeli.
Ja sam jedno vrijeme zapisivao, i onako laički ocjenjivao znanje našeg jezika kod naše dijaspore, i na kraju sam zaključio da je znanje uglavnom obrnuto proporcionalno daljini od Bosne, količini dolazaka i porodičnom naslijeđu.

Dakle, ljudi u Austriji bi uglavnom najbolje govorili naš jezik. U Njemačkoj bi to već bilo nešto slabije, dok je u Beneluksu još slabije, i tu bih češće viđao ljude koji ga ne znaju nikako, ili čija djeca ne znaju nikako.

Preko Bare je to već bio standard da se uglavnom govori engleski. Oni su i posebno nepismeni, na svakom jeziku.

Ko je i češće dolazio, znao je više, ali to je naravno uslovljeno daljinom, odnosno cijenom karata.

I na kraju, količina seljakluka je takođe kumovala da se jezik brže zaboravi, dok su ljudi iz gradova uglavnom djecu učili svom jeziku.

Sve ovo naravno ima izuzetaka, ali je najčešće ovako.
Rugafet

#27007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

ZoomZoomKiwi wrote: 23/07/2025 22:10
Rugafet wrote: 23/07/2025 21:29
ZoomZoomKiwi wrote: 23/07/2025 19:28

Vala baš :mrgreen:

Sad lagano jedna hladna pivkana
To to :thumbup:
Večeras lagano skoknut do AKL u IMAX na premijeru Fantastic 4, kokice piva laganica
Ma de ba…Nek pati ko mora
SaraFina

#27008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

sehohari wrote: 23/07/2025 22:09
SaraFina wrote: 23/07/2025 21:58

I ti ćeš se morati složiti da je moja povezanost sa Bosnom, za nekoga ko je rođen u dijaspori, veća od prosječne. To ima nekoliko razloga, što zbog toga što su mi roditelji bili poslovno vezani za Bosnu i Hercegovinu dosta vremena, što smo išli dole po četiri puta godišnje, što smo bukvalno sve vidove godišnjeg odmora (odlazak na more, skijanje, proljeće) sve proveli unutar ove države jer imam veze sa više dijelova BiH. I onda ima i emocionalni dio - vjerovatno mi ne bi to toliko važno da su mi roditelji otišli trbuhom za kruhom, a ne da su kao imućniji i bezbrižni ljudi morali bježati i sve izgubiti.

Ovdje je stvarno rijetkost da mi između sebe govorimo bosanski. Ja i moja sestra to radimo, i vjeruj da ne znam ni za koga drugog. Pa kod nas je hodža prije tokom mektebske nastave morao znati nešto njemačkog jer ga inače neki uopće ne bi razumjeli.
Ovdje ima mnogo raje koja je došla tek na studij. U BiH su rodjeni i završili osnovno i srednje obrazovanje. Tako da se bosanskim sluze u medjusobnoj komunikaciji.
E sada oni su se u toku studija izmiješali i sa ovim nasim koji su rodjeni ili su od najranijeg djetinjstva tu. I opet medjusobno se komunicira bosanskim. Neki naravno govore i sluze se savršeno, neki slabije. Ali to da naša raja apsolutno ne razumije bosanski nisam imala priliku da vidim. Desava se da neko ne zna objasniti nešto na bosanskom i automatski se presalta na njemacki recimo. To da.
SaraFina

#27009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Didier wrote: 23/07/2025 22:14
sehohari wrote: 23/07/2025 22:09 Ovdje je stvarno rijetkost da mi između sebe govorimo bosanski. Ja i moja sestra to radimo, i vjeruj da ne znam ni za koga drugog. Pa kod nas je hodža prije tokom mektebske nastave morao znati nešto njemačkog jer ga inače neki uopće ne bi razumjeli.
Ja sam jedno vrijeme zapisivao, i onako laički ocjenjivao znanje našeg jezika kod naše dijaspore, i na kraju sam zaključio da je znanje uglavnom obrnuto proporcionalno daljini od Bosne, količini dolazaka i porodičnom naslijeđu.

Dakle, ljudi u Austriji bi uglavnom najbolje govorili naš jezik. U Njemačkoj bi to već bilo nešto slabije, dok je u Beneluksu još slabije, i tu bih češće viđao ljude koji ga ne znaju nikako, ili čija djeca ne znaju nikako.

Preko Bare je to već bio standard da se uglavnom govori engleski. Oni su i posebno nepismeni, na svakom jeziku.

Ko je i češće dolazio, znao je više, ali to je naravno uslovljeno daljinom, odnosno cijenom karata.

I na kraju, količina seljakluka je takođe kumovala da se jezik brže zaboravi, dok su ljudi iz gradova uglavnom djecu učili svom jeziku.

Da. Kao sto rekoh masa svijeta ovdje je došla na studij tek. I oni logično govore perfekt. Imaju roditelje u BiH i užu i siru rodbinu. I logično je da su povezani i da se češće putuje kuci. Normalno je da im i djeca komuniciraju na bosanskom. Nisu ljudi znaci nikakvi izopćenici i da ne zele da se integriraju kao sto to ima slučajeva sa turskom i srpskom dijasporom. Jednostavno nemaju tu furku da se komunicira na njemačkom.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#27010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

rugi na bazenu
SaraFina

#27011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

:lol: :lol:
komsinica_s_drugog

#27012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

Didier wrote: 23/07/2025 20:24
komsinica_s_drugog wrote: 23/07/2025 20:14 Neki dan sam ih na poslu ucila da izgovaraju lj, nj i đ, pisancije 😂
To im je za ö, ä i ü

Moja djeca su zavrsila jedan 4, a drugi 6 razreda u Bosni. Nema se potrebe niko sekirati za njihovo poznavanje maternjeg jezika.
Ma niko se ne sekira, ali debilan ti je rezon.

Neće učiti nešto što Srbi izmišljaju, pa će zato otići u Njemačku i učiti da Izrael ima pravo da izvrši genocid.

To su ti dupli standardi o kojima Sara priča.

I onda belaj kad hoće da se otcijepe...
Mene su cetnici jednom iz kuce otjerali, drzavu rasturili, silne zlocine i nekoliko genocida ucinili, moju djecu nece. Sto je bilo do mene, od koga da ih sklonim i zastitim uradila sam. S moje tacke gledista debilan je tvoj rezon. Kontas?
Pitanje je hipoteticko, ne trudi se da mi odgovaras.
suspect_zero

#27013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by suspect_zero »

Vala kad malo razmislim, zdušim sama I započnem zivot negdje u Istri :mrgreen:
SaraFina

#27014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

komsinica_s_drugog wrote: 23/07/2025 22:25
Didier wrote: 23/07/2025 20:24
komsinica_s_drugog wrote: 23/07/2025 20:14 Neki dan sam ih na poslu ucila da izgovaraju lj, nj i đ, pisancije 😂
To im je za ö, ä i ü

Moja djeca su zavrsila jedan 4, a drugi 6 razreda u Bosni. Nema se potrebe niko sekirati za njihovo poznavanje maternjeg jezika.
Ma niko se ne sekira, ali debilan ti je rezon.

Neće učiti nešto što Srbi izmišljaju, pa će zato otići u Njemačku i učiti da Izrael ima pravo da izvrši genocid.

To su ti dupli standardi o kojima Sara priča.

I onda belaj kad hoće da se otcijepe...
Mene su cetnici jednom iz kuce otjerali, drzavu rasturili, silne zlocine i nekoliko genocida ucinili, moju djecu nece. Sto je bilo do mene, od koga da ih sklonim i zastitim uradila sam. S moje tacke gledista debilan je tvoj rezon. Kontas?
Pitanje je hipoteticko, ne trudi se da mi odgovaras.
Ne misli Didi ništa lose. Uglavnom, čast svaka vama koji ste se vratili na teritoriju Rs. I koji ste uopće tamo opstali. Nebitno koliko dugo. Mogu misliti koliko je bio težak i opteracavajuci taj povratak. Pogotovo kad su i djeca u cijeloj priči. Nazalost naša drzava ništa nije napravila po pitanju toga da se vama olakša. I da vam se osigura neki život tamo. Stid ih bilo. A ti naprijed za svoju dječicu samo. :thumbup:
SaraFina

#27015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

suspect_zero wrote: 23/07/2025 22:31
Čim se skućiš zoviiiii! 🥰
moimoi

#27016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 23/07/2025 21:50
moimoi wrote: 23/07/2025 21:39 Sta ba ne znaju? I gdje?
Garmisch partenkirchen lome? Arbeit mach frei, lome? Arm? Armband? Gerade?
U kojem dijelu dojclanda ti obitavas?
Nijemci ne lome r.

Evo kako se npr. riječ Armband izgovara, tako i ja pričam na njemačkom.
https://www.youtube.com/watch?v=1FcNK3Zwu48
Gerade - https://www.youtube.com/watch?v=Y3R8N6So5t0

Ovo je standardni njemački, i tako većina države govori. Jedino Bavarska, naročito ruralna, je iznimka.
Ovo nije hochdeutsch. Cuj “bavarska” 🙈 daj ba sehohari.
PreWiBa

#27017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Didier wrote: 23/07/2025 22:14

Slažem se s tim.
No, sve zavisi opet od specifične grupe.

Evo, moja majka je sa sela, ali iz stereotipične begovske porodice i što ide uz to. Otac iz grada. Ne moram da govorim ko nas je više "tjerao" da naučimo naš jezik. Rekao bih da klasične "seljačine" (kojih ima i po gradovima) ne uče djecu, ali ne i ljudi sa sela općenito.

Kod gradova - pa vidi, ne bih ni tu rekao da si baš u pravu. Ljudi iz Sarajeva su ipak dosta liberalniji, i liberalni ljudi u prosjeku nisu toliko privrženi kao konzervativni. Takvi ljudi su puno manje opterećeni tim pitanjima identiteta, i npr. puno brže ulaze u brakove sa ženama/muškarcima u novim zemljama boravka. Već tu imaš veliki broj djece koji više neće učiti bosanski. Naravno, to je sasvim legitimno, ali ne može se reći da su "urbani" veći "čuvari identiteta". Rijetko ko uspijeva da zadrži jak privržaj identitetu i moderan pogled na svijet, to je svugdje tako, ne samo u Bosni.

Postoji razlog zašto se dijaspora toliko asocira sa nacionalizmom ili konzervativnim stavovima. Jednostavno, to su jedini ljudi koje uopće Bosna i vidi više od dijaspore, ovi ostali se više uopće i ne bave BiH - Facebook komentari su im o nekim filmovima ili sportu, a godišnji većinom na Mallorci ili Italiji. Bosnu možda obiđu par dana.
suspect_zero

#27018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by suspect_zero »

Edin H. wrote: 23/07/2025 20:09 Treba lj, nj, dž, d, č i ć izbaciti iz jezika i prilagoditi se mladoj dijaspori :izet:
Pa kako ću reći " ljubljeni mužiću, isčupat ću ti džigericu ako đevđir dobro ne opereš" ???....de ba, ne diraj u izljeve ljubavi :oops: :mrgreen:
PreWiBa

#27019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 23/07/2025 22:33
moimoi wrote: 23/07/2025 21:39 Sta ba ne znaju? I gdje?
Garmisch partenkirchen lome? Arbeit mach frei, lome? Arm? Armband? Gerade?
U kojem dijelu dojclanda ti obitavas?
Nijemci ne lome r.

Ovo je standardni njemački, i tako većina države govori. Jedino Bavarska, naročito ruralna, je iznimka.
Kako nije Hochdeutsch.

Šta Bavarska? Jedino jug Njemačke "rola" r. Možda još ove Švabe oko Stuttgarta.

Evo ti intervju gradonačelnika Hannovera. Vidi kako čovjek govori, to ti je njemački najbliži standardnim.

https://www.youtube.com/watch?v=9xuhsiWT7Jo
suspect_zero

#27020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by suspect_zero »

SaraFina wrote: 23/07/2025 22:33
suspect_zero wrote: 23/07/2025 22:31
Čim se skućiš zoviiiii! 🥰

Ne treba nama puno, samo da niko ne pomaga "sta cemo danas jesti, sta si kontala..." majke mi, kuhanje ce me braka kostati....'bem ti tendžeru :lol:
moimoi

#27021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 23/07/2025 22:41

Nijemci ne lome r.

Kako nije Hochdeutsch.

Evo ti intervju gradonačelnika Hannovera. Vidi kako čovjek govori, to ti je njemački najbliži standardnim.

Niedersachesen ti je npr hochdeutsch. Kakva ba bavarska i jos ruralna??
Polako mislim da SGlave ne zivis u Njem.
belfy

#27022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

SaraFina wrote: 22/07/2025 22:14
belfy wrote: 22/07/2025 22:08
SaraFina wrote: 22/07/2025 21:58 :sad:

1500 stan. A gdje ti je struja, voda i grijanje. Ja se grijem vrlo ekonomicno i racun mi je dvomjesecno 350 eura. To je topla voda i grijanje. Struju placam 180. klima, perilica i sl. Tel i Internet? 70. Netflix i ostale čigabze.. Jbg skupi se. Mada to gledamo kao sitnice. Trenutno svi placamo i tv. Mada ga ne gledam. Plus Kabel. To nisi nista ubacio. Osiguranje za auto? Rata neka isto za auto? Kredit neki mozda.

Ima tu troskova belfy. U toj ustedjevini od 20k.
Za djecu. Vanskolske aktivnosti. Poput fudbala. Racunaj 100 eura. Plus oprema. Onda ekskurzije. Ako je vece djete dzeparac. Ako nije na zanatu.. itd itd

Za odmor ti ne moze biti 5000 dva puta u godini. Cetveroclana porodica. Plus ako su straci u BiH i njima ide 150/200?

@moimoi ne bi dalje ulazila u raspravu. Ne radi tebe. Nego bezveze mi opcenito s ovim likovima.
znas dobro da sam i ja vani. i mislim da 5000 EUR za cetvoroclanu porodicu nije "nista". evo, ubroji ti i sve te dodatne troskove i napravi racunicu. sumanjam da moze izgledati losije od moje po pitanju sredstava jer sam debelo uvecao troskove. daj neku kalkulaciju...
Ja mislim da 2500 odu svaki mjesec na fiksne troskove. Znaci 2500 ostaje da se poklopi ostalo. Ja nikad mjesecno ne uspijem ostaviti neki planirani iznos na stranu. U 60% slucajeva tokom godinu dana, meni se desi nesto neplanirano. Znaci 7 mjeseci godisnje. Ako su ti starci u BiH bez 200 eura mjesecno ne mozes proci. Minimum.
Za ovo ostalo sto si ti naveo je ok.

Odmor 5000 je premalo. 2 puta u godini. Ako Imas vikend neke i odlaske i tu racunaj 500 do 700.
pa sve i ako ostaje 2500 EUR to je na godisnjem nivou 30k EUR!

jah, jos je manje ako je 3 ili cetiri puta u godini. a onaj ko za vikend potrosi 500 do 700 EUR taj onda ne spada u kategoriju u kojoj pricamo. jer godina ima nekih 52 vikenda, ali recimo da samo ides svaki drugi, onda je to u ovom tvom prosjeku 600 EUR x 26 = 15600 EUR. tako da ako uzmemo, u nekoj labavoj verziji, i tvoju racunicu onda im ostaje nekih 15k EUR za godisnje sa tim primanjima...

nisi realna. ne znam koliko ti zaradjujes, ali porodica sa 5k EUR netto u De moze zivjeti jako dobro, pogotovo ako uracunas i Kindergeld. vjerujem da je isto i u Austriji...
belfy

#27023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

vernes81 wrote: 23/07/2025 00:25
belfy wrote: 22/07/2025 21:26
vernes81 wrote: 22/07/2025 00:42

Ma nije ni sebe :D
daj covjeku priliku da odgovori.
Ne drzim ga za ruke
izgleda da si mozda trebao, jer @Rugafet, ne dade odgovora na moje pitanje njemu... pruzi mu ruku onda, pa da vidimo. :D
SaraFina

#27024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

belfy wrote: 23/07/2025 22:50
SaraFina wrote: 22/07/2025 22:14
belfy wrote: 22/07/2025 22:08

znas dobro da sam i ja vani. i mislim da 5000 EUR za cetvoroclanu porodicu nije "nista". evo, ubroji ti i sve te dodatne troskove i napravi racunicu. sumanjam da moze izgledati losije od moje po pitanju sredstava jer sam debelo uvecao troskove. daj neku kalkulaciju...
Ja mislim da 2500 odu svaki mjesec na fiksne troskove. Znaci 2500 ostaje da se poklopi ostalo. Ja nikad mjesecno ne uspijem ostaviti neki planirani iznos na stranu. U 60% slucajeva tokom godinu dana, meni se desi nesto neplanirano. Znaci 7 mjeseci godisnje. Ako su ti starci u BiH bez 200 eura mjesecno ne mozes proci. Minimum.
Za ovo ostalo sto si ti naveo je ok.

Odmor 5000 je premalo. 2 puta u godini. Ako Imas vikend neke i odlaske i tu racunaj 500 do 700.
pa sve i ako ostaje 2500 EUR to je na godisnjem nivou 30k EUR!

jah, jos je manje ako je 3 ili cetiri puta u godini. a onaj ko za vikend potrosi 500 do 700 EUR taj onda ne spada u kategoriju u kojoj pricamo. jer godina ima nekih 52 vikenda, ali recimo da samo ides svaki drugi, onda je to u ovom tvom prosjeku 600 EUR x 26 = 15600 EUR. tako da ako uzmemo, u nekoj labavoj verziji, i tvoju racunicu onda im ostaje nekih 15k EUR za godisnje sa tim primanjima...

nisi realna. ne znam koliko ti zaradjujes, ali porodica sa 5k EUR netto u De moze zivjeti jako dobro, pogotovo ako uracunas i Kindergeld. vjerujem da je isto i u Austriji...
Ne kontam 2500? Na godišnjem nivou 30? Kako misliš to. Ja vecinu vremena ne uštedim ono sto zamislim. Već sam ti rekla. I divim se svakom ko se može držati da uštedi sto je zamislio na mjesečnom nivou. Ja ponekad potrošim i par stoja na neke vikende. I na garderobu. Trebala mi ili ne.
Vikendi su mi ekstra sejf. Otići negdje i napuniti baterije da se izdrzi do odmora. Stvarno se divim ljudima koji ih je 4 i da uštede od 5000 mjesečno nešto značajno na godišnjem nivou.
PreWiBa

#27025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 23/07/2025 22:47
sehohari wrote: 23/07/2025 22:41
Kako nije Hochdeutsch.

Niedersachesen ti je npr hochdeutsch. Kakva ba bavarska i jos ruralna??
Polako mislim da SGlave ne zivis u Njem.
Naravno da jest.
U Hannoveru se govori najčišći njemački, takav je stereotip. Time te filuje svaki profesor njemačkog u školi ovdje.

Što više ideš na jug, to je njemački drugačiji, za neke seljački (što nije, ali et). Zato nas npr. Austrijanci često i smatraju snobovima.

Ja kad nekog čujem da jako rola r, odmah mi je pred očima onaj Bavarac ispred lokalne pivare.

Vi koji ste dole po Minhenu, za vas je to normalno da se rola r, ali za većinu Nijemaca to nije. U Kelnu, Dizeldorfu, Hamburgu, Dortmundu, Berlinu, se tako ne govori.
Post Reply