Imam prividno slobodnu volju da odaberem sta cu jesti, jer moj izbor je takav zahvaljujuci raznim faktorima na koje nisam mogao uticati, da su oni bili drugaciji ja bih izabrao drugacije. Naravno da se moze porediti sa robotom, probaj popricati sa nekim trenutnim AI pa vidi, nemaju razloga da izaberu jelo jer ne moraju jesti, ali mogu svasta nesto izabrati, ali opet taj izbor je takav zahvaljujuci kodu koji je neko programirao. Dva razlicito programirana robota mogu napraviti dva razlicita izbora sa istim ulaznim podacima, kao i ljudi, kljucno je dakle programiranje.Zehran82 wrote: ↑21/07/2025 12:40Ateista wrote: ↑21/07/2025 10:14Opet ne citas, fino sam objasnio zasto je prica o slobodnoj volji ubleha i zasto je logicki potpuno nemoguce tako nesto. Bez obzira na pricu o postojanju boga, svakome od nas je sve ovo nametnuto, od toga da se uopste rodimo i kakve cemo gene dobiti, do toga gdje cemo odrasti i kako ce nas neko odgojiti. U varijanti u kojoj ne postoji tvorac, to mozemo pripisati slucajnosti i zakonima fizike, ako u pricu hipoteticki dodamo svemoguceg tvorca, onda samo nije slucajnost vec je on prilikom stvaranja morao odluciti kakve ce nas stvoriti, ali ni u jednoj varijanti mi nismo odlucili ni da budemo rodjeni ni kakvi cemo biti.
Probaj napraviti robota i dati mu slobodnu volju da potpuno samostalno odlucuje bez ikakvih inputa, ne da je nemoguce nego je besmisleno i razmisljati o tome. Da bi robot kojeg napravis mogao nesto odluciti, moras ga programirati kako da procesira informacije i kako da donosi odluke. Nije ni sa nama nista drugacije, koliko god neko bice bilo svemoguce, paradoksalno je i razmisljati o tome da slobodna volja moze nastati iz nicega i bez ikakvih inputa o tome kako ce neko bice procesirati informacije i kako ce donositi odluke. Slobodna volja je paradoks kao i ona prica o mogucnosti da svemoguce bice napravi predmet koje sam ne moze unistiti, ni jedno ni drugo ni hipoteticki nije moguce ni za svemoguce bice.covjek hladno napisa da je slobodna volja ubleha i ode u restoran da bira sta ce da jedeOpet ne citas, fino sam objasnio zasto je prica o slobodnoj volji ubleha i zasto je logicki potpuno nemoguce tako nesto.i kaze nema slobodne volje
![]()
nametnuto ti je gdje ce biti rodjen, koji roditelji ce ti biti, kako ces izgledati itd....ali tvoja slobodna volja je tvoja i bit ces odgovoran za svoje odluke ma koliko zmirio na to.svakome od nas je sve ovo nametnuto, od toga da se uopste rodimo i kakve cemo gene dobiti, do toga gdje cemo odrasti i kako ce nas neko odgojiti.
a sta ako si ti odlucio da budes rodjen?onda samo nije slucajnost vec je on prilikom stvaranja morao odluciti kakve ce nas stvoriti, ali ni u jednoj varijanti mi nismo odlucili ni da budemo rodjeni ni kakvi cemo biti.
Da li ti znas da si ti odlucio da budes rodjen?? Kako pitas se???
Pa fino, ako si bio samo dusa prije rodjena, i Sa Bogom si usao u ugovor da budes testiran kao covjek na zemlji, sa slobodnom voljom, da pokazes da zasluzujes Boziju milost i vbjecni zivot u Dzennetu...pristao si na to, i Bog te poslao ovdje na zemlju, to jeste 120 dana nakon zaceca u majcinoj utrobi, andjeo koji je zaduzen da inkarnira duse u bebe , ubaciva ih u 120 danu nakon zaceca, i ti se prebacen u materijalni svijet i kreces od nule, nicega s ene sjecas prije toga, kako bi svi pocelo od nule i imali istu polaznu tacku da uce od pocetka.
sporedis sebe sa robotom, druzde halo, urazumi se..... kada vidis robota da samo stalno bira u restoranima hranu ili sta vec , onda cemo pricati....Probaj napraviti robota i dati mu slobodnu volju da potpuno samostalno odlucuje bez ikakvih inputa, ne da je nemoguce nego je besmisleno i razmisljati o tome.
ateisticka cista zabluda, gdje umisljate da nemate slobodnu volju ako Bog sve iz svog znanja zapisao sta ces da radis....Slobodna volja je paradoks kao i ona prica o mogucnosti da svemoguce bice napravi predmet koje sam ne moze unistiti, ni jedno ni drugo ni hipoteticki nije moguce ni za svemoguce bice.![]()
Ta prica oko duse, evo da i to uzmemo hipoteticki kao teoriju, kako i kad je ta dusa nastala? Kad god da je stvorena, morala je biti stvorena sa nekim parametrima, sistemom vrijednosti, necim, zbog cega se svaka dusa razlikuje. Primjenjuje se sve isto kao i na rodjenje, da bi dusa imala parametre oni mogu biti ili nametniti stvaranjem ili nametnuti nekim uticajem od strane drugih dusa ili tako necim. Ne mozes stvoriti potpuno praznu dusu i da ona sama nesto izabere, za izbor moras imati stav i sistem vrijednosti, to ti mora biti nametnuto.