Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#15101 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

To je prekomplikovano sad. Cek da se rastumaci.

@Chesterfield Ne razumijem sta mi tumacis, kad je sasvim jasno napisano da je sve napravio i predodredio bog?

Znaci, unaprijed je svakome odredio kakav ce biti i gdje ce zavrsiti, sto svaku nasu individualnu odluku cini besmislenom, zar ne?

I ja sad treba da vjerujem u to? Neka, hvala.

Neshavtljivo mi je da neko moze vjerovati u ove gluposti, jer je cak i iz njih jasno da su gluposti i ljudske izmisljotine, cesto kontradiktorne u dvije uzastopne recenice.
Primjer, parafraziram - bog je stvorio ljude i dzinne, i unaprijed im odredio kakvi ce biti i da li ce u raj ili pakao. A onda - ljudi odlucuju kako ce se ponasati, a bog ce odluciti da li ce u raj ili pakao.

Toliko besmisleno, i uvijek me fascinira IQ ljudi koji vjeruju da je sve to istina....
Zehran82

#15102 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 19/07/2025 23:16
Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:21 ...evo ti dajem nacin klako ces u Dzennet...
belfy wrote: 18/07/2025 21:36 nego ovako druze papagaju,
ne pametuj na moj racun.
ti meni 'dajes' nacin kako cu u Dzennet, a meni kazes da ja pametujem tebi zato sto sam rekao da se ponavljas?

mislim da si malo zasao u Bozije, jer on daje i uzima, a ne ti. neko bi rekao da je to sirk. ne znam kakav zivot zivis, ali ovo sto ovdje pises bi tebe moglo odvesti tamo gdje ne bi zelio papagaju. napisana rijec je kao i izgovorena (cak i teza). idi pitaj tog sejha i vidi sta ce ti reci pernati prijatelju...

:kakoste:
ja ti samo presensen ono sto ti Bog porucuje iz Kurana...a ne dajem ja nikome ni dzennet ni dzehennem....
Zehran82

#15103 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 19/07/2025 23:17 @Chesterfield
Sta da ti odgovorim na ovo.....
Neki ljudi kažu da nisu krivi jer nisu znali, ali Kur’an jasno kaže: "Mi smo mnoge džinne i ljude stvorili za Džehennem" (El-A'raf, 179). Njihova srca su zatvorena jer su sami tako izabrali.
...osim isto sto i Smrletu - ako me bog stvorio ovakvog kakav jesam, sta ja tu mogu?
Upravo si i sam napisao da je bog unaprijed odredio ko ce u dzehennem, a ko u dzennet, i samim tim je slobodna volja bilo koga od nas ponistena. Ne postoji.

Djelujes kao pismena osoba, i zaista mi je malo nevjerovatno da i sam ne uvidjas kontradiktornosti ovoga sto postavljas/citiras....
Upravo si i sam napisao da je bog unaprijed odredio ko ce u dzehennem, a ko u dzennet,
to je tvoja izvlakusa samo, BOg te ne tjera nigdje, ti sam biras svojom voljom i svojim djelima.....

takvu tu suplju neces pricati ako zaglavis u Dzehennem, nego ces imati druge zelje....

Sta mislis Bog te pita na Sudnjem danu, Jesam li te ja natjerao da se izrugujes mojoj knjizi, mom poslaniku mojoj vjeri islamu itd
ako kazes da jeste, onda ocekuj uduplanje kazne, kazna za grijesenje i kazna za lazno potvoru na Boga, optuziti Boga za nesto sto nije istina, jer je to grijeh sam po sebi.....
Zehran82

#15104 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 19/07/2025 23:30
Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:07 Dali ti uopste znas da ti mozes sada mijenjati sudbinu, da pobrisu nesto andjeli sto se trebalo desiti pa promijene to.....a to je sve takodjer dio sudbijne, u sudbini zapisano da ce andjeli pobrisati a trebalo se desiti, a nije zbog tebe jer si nesto uradio pa Bog dao da andjeli pobrisu to iz sudbine....dali si znao za to....nisi sigurno....
Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:09 AKo Bog zna da ces pociniti ubistvo, nemoguce je da to ne uradis, jer bi to znacilo da Bog ne vidi buyducnost, nije sveznajuci koji vidi sve.

Pa ti ako ubijes, ubio si ga svojom slobodnom voljom a to Bog znao za to od prije da ces ti tako pokliznuti u svojoj slobodnom volji.
:lol:

kakav sudar kotradiktornosti (u samo dva posta i dvije minute nerazmisljanja)... ti si toliko nepismen i kontradiktoran da bi mogao biti dobar primjer kao iduci Muhamed. jer znas oko pcela, mrava, krava (a i sa gljivama ti dobro ide, a Muhamed je o njima malo znao, ako ista), a ne znas sve ostalo. pri tome si nepismen i iz posta u post pricas sam protiv sebe, ali pokusavajuci to raditi u svoju korist, docim to tako ne zavrsi. i, pri tome, kada ti neko ukaze na to onda mu se mora zaprijetiti Dzehennemom i dati preporuku za pravi put koji ukljucuje samo tvoj put...

fakat novi Poslanik. ako ti nisi ja ne vidim drugog... Isus je uskrsnuo samo jednom, a Smrle vec po treci put. kako ga, onda, ne prihvatiti kao Poslanika napokon?
kakav sudar kotradiktornosti (u samo dva posta i dvije minute nerazmisljanja)... ti si toliko nepismen i kontradiktoran da bi mogao biti dobar primjer kao iduci Muhamed.
NIkakva to nije kontradiktornost, da Bog iz svog sveznanja ZNA buducnost i sta ces ti izabrati sa svojom voljom, i on te ne tjera sa svojim sveznanjem da uradis to sto ces uraditi...kao sto ja netjeram sunce da izadje tako sto zapisem da ce izaci u 4:15 izutra na osnovu moji znanja fizike i matematike i proracuna, kao sto Bog zna iz svog sveznanja pa to zapise i zove se sudbina.

Ti ovdje na silu hoces da osakatis Boziji atribut, sveznanja, jer kada bi ti hipoteticki receno uradio suprotno ono sto Bog zna da ces uraditi, to bi znacilo da Bog nije sveznajuci....i ne zamislivo je da neki tamo balavac nadmudri Boga u stvarnosti, da ga prevari i degradira njegovu bozansku absolutnost.
Zehran82

#15105 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

toska wrote: 20/07/2025 00:01 Sve teme zatrolane :-)

Ni sa pozicije vjernika ni sa pozicije ateiste, agnostika itd. nije moguće dati smislen i logičan odgovor o postojanju ili nepostojanju slobodne volje.
sve je logicno po pitanju slobodne volje, to sto neki ne razumiju tu temu, njihov problem
Zehran82

#15106 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 20/07/2025 09:36 To je prekomplikovano sad. Cek da se rastumaci.

@Chesterfield Ne razumijem sta mi tumacis, kad je sasvim jasno napisano da je sve napravio i predodredio bog?

Znaci, unaprijed je svakome odredio kakav ce biti i gdje ce zavrsiti, sto svaku nasu individualnu odluku cini besmislenom, zar ne?

Neshavtljivo mi je da neko moze vjerovati u ove gluposti, jer je cak i iz njih jasno da su gluposti i ljudske izmisljotine, cesto kontradiktorne u dvije uzastopne recenice.
Primjer, parafraziram - bog je stvorio ljude i dzinne, i unaprijed im odredio kakvi ce biti i da li ce u raj ili pakao. A onda - ljudi odlucuju kako ce se ponasati, a bog ce odluciti da li ce u raj ili pakao.

Toliko besmisleno, i uvijek me fascinira IQ ljudi koji vjeruju da je sve to istina....
ne pravdaj se predodredjenjem, predoodredjenje je Bozije sveznanje zapisano na materijal, a tako isto Bozije sveznanje sta ces ti licno svojom slobodnom voljom odabrati, a on tebe svojim sveznanjem ne tjera da ti zlo izabres , jer on Onda zna da te ne moze kazniti iz pravednosti ako te natjerao na to...

svaka tvoja greska je plod tvoje slobodne volje, i za to Bog ili kazni ili oprosti...a optuziti Boga da te natjerao na to samo sto sve zna i sve zapisao, je samo dodatna tebi kazna za laznu potvoru na Boga.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#15107 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

AI:

Ključne činjenice o Suri Al-Bakara (Krava):

Najduža sura u Kur'anu: Sadrži 286 ajeta.
Medinska sura: Objavljena u Medini nakon Hidžre (selidbe Poslanika Muhammeda, a.s.).
Pokriva različite teme: Vjeru, islamski zakon, etiku, priče o prijašnjim vjerovjesnicima i upute za muslimane.
Ime dolazi od priče o kravi: Aludira na događaj s Izraelcima (Beni Israil) kojima je naređeno da zakolju kravu (Bakara) kako bi otkrili ubicu (spomenuto u ajetima 67-73).
Važni ajeti i teme u Suri Al-Bakara:

Početak (Ajeti 1-5): Govori o osobinama vjernika.
Ajete-l-Kursi (Ajet 255): Jedan od najmoćnijih ajetā o Allahovoj vlasti.
Posljednja dva ajeta (285-286): Molitva o vjeri, oprostu i traženju olakšanja.
Zašto se zove "Krava"?

Ime potječe od priče u kojoj vjerovjesnik Musa (a.s.) naređuje Izraelcima da zakolju kravu kako bi riješili misterij ubistva (Kur'an 2:67-73).

Kako je otkriveno ubistvo u priči o kravi (Sura Al-Baqara, ajeti 67-73)?

Allah u Kur'anu (2:67-73) spominje događaj iz vremena Musa (a.s.) kada je jedan čovjek ubijen među Izraelcima (Beni Israil), ali ubica nije bio poznat. Allah je naredio Musa (a.s.) da im kaže da zakolju kravu, a dio njenog mesa trebali su udariti po mrtvacu – što bi po Allahovoj moći oživjelo tijelo i ubica bi se otkrio.

Detalji priče:

Naredba za žrtvovanje krave
Allah preko Musaa (a.s.) naređuje Izraelcima: "Allah vam naredbuje da zakoljete kravu." (2:67)
Oni su postavljali suvišna pitanja (kakva krava, koje boje, starosti itd.), umjesto da jednostavno poslušaju.
Allah im onda opisuje kravu:
Žuta, svijetle boje (2:69)
Nije orana ni navodnjavana (zdrava, bez mana) (2:71)
Žrtvovanje i čudo
Kada su konačno našli i zaklali kravu, dobili su komad njenog mesa.
Musa (a.s.) im je rekao da udare mrtvaca tim komadom.
Po Allahovoj volji, mrtvac je oživio i otkrio im ubicu! (2:73)
Značenje i pouke:

Poslušnost bez suvišnih pitanja – Da su Izraelci odmah poslušali prvu naredbu, bilo bi im lakše.
Allahova moć oživljavanja – Ovo je dokaz da Allah može oživjeti mrtve (kao što će biti na Sudnjem danu).
Simbolika žrtve – Kao što je žrtva krave dovela do istine, tako i poslušnost Allahu vodi do rješenja.
Ova priča je opomena da vjernici trebaju slijediti Allahove zapovijedi bez oklijevanja.

Mislio sam da otkriva nesto o tajni svemira, da napravis film sa slicnom temom ljudi bi se smijali budalastini. Nije cak ni murder mystery.
Ateista

#15108 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:07
Ateista wrote: 18/07/2025 13:08 Opet logicki paradoksi... Ako neko svemoguce bice stvori neko drugo bice, pojavu ili bilo sta, i zna rezultat tog stvaranja, to znaci da je tvorac odgovoran za posljedice. Ne postoji logicki moguci nacin da tvorac, pogotovo svemoguci tvorac, stvori nesto i prilikom stvaranja zna ishod, a da na njega ne utice. Samim tim sto zna ishod svoje kreacije, znaci da je direktno odgovoran, inace je mogao to bice/pojavu drugacije stvoriti.
Odredjeno umanjenje krivice za svoju kreaciju moze imati samo tvorac koji nije bio svjestan rezultata, pogresno procijenio i slicno, ali opet ne u potpunosti. Ako ja programiram robota, pokusam ga napraviti da bude dobar ali on na kraju pobije veliki broj ljudi, ja bih bio odgovoran bez obzira na to sto sam ga pokusao napraviti da bude dobar, ja sam nenamjerno zajebo stvar i bio bih osudjen za ubistva iz nehata.
A tek ako bih znao sta ce taj robot uraditi a svjesno ga napravio, to bi bila ubistva sa predumisljajem.

Bog ako bi postojao bi bio direktno odgovoran za ogroman broj ubistava, patnje, genocida i svega sto se desava na ovoj planeti, i to sve sa predumisljajem, bez ikakvih olaksavajucih okolnosti, jedan veliki sadista.
Ne postoji logicki moguci nacin da tvorac, pogotovo svemoguci tvorac, stvori nesto i prilikom stvaranja zna ishod, a da na njega ne utice.
to je sad druga tema koliko on se uplice u tvoju slobodnu volju na osnovu tvojih stavova, namjera, iskrenosti itd to je sad druga tema...o kojoj jos nismo ni pricali.
Samim tim sto zna ishod svoje kreacije, znaci da je direktno odgovoran, inace je mogao to bice/pojavu drugacije stvoriti.
ne kontas opet da , On mora nuzno znati je je svaznajuci, nema nesto da ne zna, i zna gdje ces ti sa svojom slobodnom voljom otici u Dzennet ili Dzehennem...sve to zbog djela ruku tvoji, ne mozes se ti pravdati tu da je Bog kriv sto ubijes nekoga na pravdi Boga....jer ako Boga okrivis, eto ti onda duple kazne, za zlocin, i za laznu potvoru na Boga.

Dali ti uopste znas da ti mozes sada mijenjati sudbinu, da pobrisu nesto andjeli sto se trebalo desiti pa promijene to.....a to je sve takodjer dio sudbijne, u sudbini zapisano da ce andjeli pobrisati a trebalo se desiti, a nije zbog tebe jer si nesto uradio pa Bog dao da andjeli pobrisu to iz sudbine....dali si znao za to....nisi sigurno....

A tek ako bih znao sta ce taj robot uraditi a svjesno ga napravio, to bi bila ubistva sa predumisljajem.
poredis pogresno

Bog ako bi postojao bi bio direktno odgovoran za ogroman broj ubistava, patnje, genocida i svega sto se desava na ovoj planeti, i to sve sa predumisljajem, bez ikakvih olaksavajucih okolnosti, jedan veliki sadista.
ljudi ubijaju, Bog naredjiva spasavanje ljudskih zivota, da je toliko vazno da ako bi spasio jedan ljudski zivot kao da si spasio cijelo covjencastvo, a ako bi ubio jednog nevinog covjeka kao da si ubijeo cijelo covjecanstvo. tako je to kod Boga.

eh sad kada ti pocnes da radis svasta kroz svoju slobodnu volju pa i zlocine, ti si odgovoran za to a ne Bog, Bog ti je dao slobodnu volju i naredio ti da budes poslusan da bi te uveo u vjecna uzivanja Dzenneta, a azbranio ti nepokornost i grijesenje, pa ti kad krenes tim putem krenuo si svojom voljom.....a tvoje optuzivanje Boga za to sto tvoje ruke rade samo izaziva duplu kaznu za tebe u tom slucaju.
Dzaba sva objasnjenja, to je logicki nemoguce sto sam objasnio. Ne moze te kao svemoguc stvoriti i dati slobodnu volju, ako zna sta cemo uraditi on je to odredio. Dobro je poredjenje, svaki AI kojeg neko isprogramira ce raditi onako kako je programiran, mozes dati slobodu u odlucivanju ali programer zada parametre kako ce odluciti da li da nesto uradi ili ne. Ako isprogramira da je osnova da nikad ne povrijedi nikog, taj AI to nece uraditi. Tako je bog mogao i nas programirati da nikad niko nikog ne povrijedi, ali nije,zasto nije?
broj dva

#15109 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

toska wrote: 19/07/2025 15:01 Stanite ba,
čovjek je tijelom biološki identičan životinjama, a ono što ga odvaja od životinja nije tijelo već svijest, razum i kako mnogi vjeruju, duša, znači netjelsno.
Niko nikada nije dokazao da "duša" postoji
Zehran82

#15110 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 20/07/2025 11:12 ----
Dzaba sva objasnjenja, to je logicki nemoguce sto sam objasnio. Ne moze te kao svemoguc stvoriti i dati slobodnu volju, ako zna sta cemo uraditi on je to odredio. Dobro je poredjenje, svaki AI kojeg neko isprogramira ce raditi onako kako je programiran, mozes dati slobodu u odlucivanju ali programer zada parametre kako ce odluciti da li da nesto uradi ili ne. Ako isprogramira da je osnova da nikad ne povrijedi nikog, taj AI to nece uraditi. Tako je bog mogao i nas programirati da nikad niko nikog ne povrijedi, ali nije,zasto nije?
Dzaba sva objasnjenja, to je logicki nemoguce sto sam objasnio.
znam da su dzabe objasnjenja nelogicnim ljudima koji ne shvataju i koji ne barataju logikom bas najbolje.
Ne moze te kao svemoguc stvoriti i dati slobodnu volju, ako zna sta cemo uraditi on je to odredio.
da li sam ja odredio da sunce izadje u 4:15 kada ono bas izadje tad, da li je sunce izaslo zato sto sam ja zapisao tako da ce bas tad izaci?
Tako je bog mogao i nas programirati da nikad niko nikog ne povrijedi, ali nije,zasto nije?
onda ne bi bili ljudi nego andjeli, oni su programirani tako, da cine samo sto Bog naredi...nemaju slobodnu volju.

i onda nebi bili podlozni testu da smo andjeli.

a sad si podlozan testu jer imas slobodnu volju, i preko slobodne volje imas sansu da se izdignes iznad andjela, da dobijes status veci od andjela, a isto tako da padnes i dobije status gori od zivotinje. do tebe je.
Zehran82

#15111 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 20/07/2025 11:27
čovjek je tijelom biološki identičan životinjama, a ono što ga odvaja od životinja nije tijelo već svijest, razum i kako mnogi vjeruju, duša, znači netjelsno.
jeste dokazano.

i doktori i hirurzi pricaju o postojanju duse
Ateista

#15112 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 11:28
znam da su dzabe objasnjenja nelogicnim ljudima koji ne shvataju i koji ne barataju logikom bas najbolje.
Ne moze te kao svemoguc stvoriti i dati slobodnu volju, ako zna sta cemo uraditi on je to odredio.
da li sam ja odredio da sunce izadje u 4:15 kada ono bas izadje tad, da li je sunce izaslo zato sto sam ja zapisao tako da ce bas tad izaci?
Tako je bog mogao i nas programirati da nikad niko nikog ne povrijedi, ali nije,zasto nije?
onda ne bi bili ljudi nego andjeli, oni su programirani tako, da cine samo sto Bog naredi...nemaju slobodnu volju.

a sad si podlozan testu jer imas slobodnu volju, i preko slobodne volje imas sansu da se izdignes iznad andjela, da dobijes status veci od andjela, a isto tako da padnes i dobije status gori od zivotinje. do tebe je.
Jedno je kad mi zabiljezimo nesto sto nismo napravili, ali on je nas napravio i "programirao" i morao je odluciti kakvi cemo biti.

Da bi donio neku odluku o bilo cemu, moras imati neke parametre i nacin kako ih obradjujes i sistem vrijednosti kojim donosis odluku. Mi to ne moze birati, rodimo se onakvi kakvi se rodimo (neko vise a neko manje inteligentan i slicno) a okolina nam namece sistem vrijednosti. Svako od nas bi bio drugacija osoba i donosio drugacije odluke da je rodjen u drugoj porodici, drzavi, kontinentu, da je idtastao drugacije, da su se neki geni drugacije iskombinovali, a ni na sta od toga ne utucemo. Slobodna volja je iluzija, mi smo ovakvi iskjucivo zahvaljujuci uticajima koje nismo mogli birati. Ista prica je i ako ubacimo boga u pricu, samo sto onda znaci da je on kao tvorac morao imati uticaj na to ili da je pustio random, kako god nije nas izbor i nasa volja niti je moguce da tako bude.
Zehran82

#15113 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 20/07/2025 11:38

Jedno je kad mi zabiljezimo nesto sto nismo napravili, ali on je nas napravio i "programirao" i morao je odluciti kakvi cemo biti.

Da bi donio neku odluku o bilo cemu, moras imati neke parametre i nacin kako ih obradjujes i sistem vrijednosti kojim donosis odluku. Mi to ne moze birati, rodimo se onakvi kakvi se rodimo (neko vise a neko manje inteligentan i slicno) a okolina nam namece sistem vrijednosti. Svako od nas bi bio drugacija osoba i donosio drugacije odluke da je rodjen u drugoj porodici, drzavi, kontinentu, da je idtastao drugacije, da su se neki geni drugacije iskombinovali, a ni na sta od toga ne utucemo. Slobodna volja je iluzija, mi smo ovakvi iskjucivo zahvaljujuci uticajima koje nismo mogli birati. Ista prica je i ako ubacimo boga u pricu, samo sto onda znaci da je on kao tvorac morao imati uticaj na to ili da je pustio random, kako god nije nas izbor i nasa volja niti je moguce da tako bude.
ali on je nas napravio i "programirao" i morao je odluciti kakvi cemo biti.
programirao te da imas slobodnu volju, da.

ti biras.
Slobodna volja je iluzija, mi smo ovakvi iskjucivo zahvaljujuci uticajima koje nismo mogli birati.
to si ti sebi umislio da je izluzija....

kada si na buffeu, biras li ti sta ces uzeti ili tvrdis i dalje da BOg bira za tebe svojim sveznanjem sta ces izabrati od hrane?

Ista prica je i ako ubacimo boga u pricu, samo sto onda znaci da je on kao tvorac morao imati uticaj na to ili da je pustio random, kako god nije nas izbor i nasa volja niti je moguce da tako bude.
on moze da se uplice u tvoju slobodnu volju zavisno od tebe, a ne da totalno diktira sve nevazno kakav si ti i sta si ti...

njegovo upliotanje u tvoju slobodnu volju je na osnovu tebe, kakav si ti, pa moze da ti inicira neke stvari ili da te blokira neke stvari...

ali si ti odgovoran za svoja djela i nedjela, i za to ce ti biti sudjeno...
Ateista

#15114 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 11:46

ti biras.
Slobodna volja je iluzija, mi smo ovakvi iskjucivo zahvaljujuci uticajima koje nismo mogli birati.

kada si na buffeu, biras li ti sta ces uzeti ili tvrdis i dalje da BOg bira za tebe svojim sveznanjem sta ces izabrati od hrane?

Ista prica je i ako ubacimo boga u pricu, samo sto onda znaci da je on kao tvorac morao imati uticaj na to ili da je pustio random, kako god nije nas izbor i nasa volja niti je moguce da tako bude.
on moze da se uplice u tvoju slobodnu volju zavisno od tebe, a ne da totalno diktira sve nevazno kakav si ti i sta si ti...

njegovo upliotanje u tvoju slobodnu volju je na osnovu tebe, kakav si ti, pa moze da ti inicira neke stvari ili da te blokira neke stvari...

Ne citas sta pisem, da bismo nesto odabrali moramo imati definisan neki sistem vrijednosti kako biramo. Kako izabrremo tako nesto? Ako nemas sistem vrijednosti ne mozes ni izabrati, mozes samo biti naucen od nekoga (ne biras od koga jer nemas na osnovi cega ni to da izaberes), ili ti se na neki drugi nacin isto moze nametnuti.

Opet ponavljam, svi mi bi bili druge osobe da smo se rodili negdje drugo i odtaslu drugacije, ili dobili drugacije gene, to je ono sto smo mi, htjeli mi to priznati ili ne.
Zehran82

#15115 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 20/07/2025 11:53

ti biras.

Ne citas sta pisem, da bismo nesto odabrali moramo imati definisan neki sistem vrijednosti kako biramo. Kako izabrremo tako nesto? Ako nemas sistem vrijednosti ne mozes ni izabrati, mozes samo biti naucen od nekoga (ne biras od koga jer nemas na osnovi cega ni to da izaberes), ili ti se na neki drugi nacin isto moze nametnuti.

Opet ponavljam, svi mi bi bili druge osobe da smo se rodili negdje drugo i odtaslu drugacije, ili dobili drugacije gene, to je ono sto smo mi, htjeli mi to priznati ili ne.
Ne citas sta pisem, da bismo nesto odabrali moramo imati definisan neki sistem vrijednosti kako biramo. Kako izabrremo tako nesto? Ako nemas sistem vrijednosti ne mozes ni izabrati,
nikakav sistem vrijednosti ti ne treba za slobodnu volju, ti kada dodjes na buffe nepoznate hrane pa hoces da probas svasta nesta, ti biras svojom voljom sta god zelis....i to je slobodna volja....a da nemas slobodne volje, uzimao bi kako si programiran, a to je da samo uzimas hljeb i salatu , ako bi bio programiran da samo to uzimas, onda bi mogli reci da nemas slobodnu volju.

to sta bi bilo kad bi bilo, pusti to, to i dalje ne negira tvoju slobodnu volju, ti i dalje biras i sada i kad bi bio u nekoj drugoj drzavi kao kinez, ili amertikanac ili afrikanac...
-Chesterfield-

#15116 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 20/07/2025 09:36 To je prekomplikovano sad. Cek da se rastumaci.

Islam ne tvrdi da ljudi nemaju izbor. Allah zna šta ćeš izabrati, ali te ne prisiljava.
U rijetkim slučajevima Bog direktno utiče na nečiju odluku, kao što je Musaova majka. Kur’an kaže,
"I nadahnusmo Musaovoj majci: 'Doj ga, pa kada se uplašiš za njega, baci ga u rijeku...'" (El-Kasas, 28:7)
Ali to su izuzeci. Ljudi većinu života biraju sami, zato i snose odgovornost.
Naravno da nam dolaze i nadahnuća, odnosno inspiracija od meleka, šejtana...

Pitanje za tebe. Ako neko zna tačne rezultate svih sadašnjih i budućih fudbalskih utakmica i to negdje zapisao, da li to znači da ih je on prouzrokovao i naštimao rezultat?
Dozer

#15117 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 10:52
Dozer wrote: 19/07/2025 23:17 @Chesterfield
Sta da ti odgovorim na ovo.....
Neki ljudi kažu da nisu krivi jer nisu znali, ali Kur’an jasno kaže: "Mi smo mnoge džinne i ljude stvorili za Džehennem" (El-A'raf, 179). Njihova srca su zatvorena jer su sami tako izabrali.
...osim isto sto i Smrletu - ako me bog stvorio ovakvog kakav jesam, sta ja tu mogu?
Upravo si i sam napisao da je bog unaprijed odredio ko ce u dzehennem, a ko u dzennet, i samim tim je slobodna volja bilo koga od nas ponistena. Ne postoji.

Djelujes kao pismena osoba, i zaista mi je malo nevjerovatno da i sam ne uvidjas kontradiktornosti ovoga sto postavljas/citiras....
Upravo si i sam napisao da je bog unaprijed odredio ko ce u dzehennem, a ko u dzennet,
to je tvoja izvlakusa samo, BOg te ne tjera nigdje, ti sam biras svojom voljom i svojim djelima.....

takvu tu suplju neces pricati ako zaglavis u Dzehennem, nego ces imati druge zelje....

Sta mislis Bog te pita na Sudnjem danu, Jesam li te ja natjerao da se izrugujes mojoj knjizi, mom poslaniku mojoj vjeri islamu itd
ako kazes da jeste, onda ocekuj uduplanje kazne, kazna za grijesenje i kazna za lazno potvoru na Boga, optuziti Boga za nesto sto nije istina, jer je to grijeh sam po sebi.....
Prvo, nisam tebi odgovorio, pa ne znam zasto se trpas gdje ti nije mjesto.

Drugo, ja se ni od cega ne izvlacim, jer nemam od cega posto ne vjerujem u te izmisljotine i budalastine.

Trece, ako imas imalo mozga i logike u njemu, pazljivo procitaj sta je covjek citirao i sta tu pise. A pise upravo ono sto sam i rekao. A isto si vec i ti postavljao, i dobio si isti odgovor, i ne samo od mene. To sto ti je bog stavio veo preko ociju da ne mozes ispravno procitati njegove rijeci, nije moj problem.

Cetvrto, nitko nece ni u raj ni u pakao, jer to ne postoji, kao ni tvoj bog.

Ti si fakat napad na inteligenciju.....
Dozer

#15118 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

@Chesterfiled
Pitanje za tebe. Ako neko zna tačne rezultate svih sadašnjih i budućih fudbalskih utakmica i to negdje zapisao, da li to znači da ih je on prouzrokovao i naštimao rezultat?
To znaci da je malo vidovit. Postoje takvi ljudi.

Ali, kljucna rijec u ovome jeste "ako". Ocito je da si i ti toga svjestan, tj. podsvijest te navodi na ispravno logicko razmisljanje, ali naucena dogma i indoktrinacija ne daju.

Drugim rijecima, tvoj racionalni dio podsvijesti zna da je ono sto svjesno mislis pogresno, i kroz te sitne "ispade" ti sugerise da se preispitas.

Sve ovo sto vi pricate i u sta vjerujete je pod jednim ogromnim "ako" u smislu istine.
A posto postoje razne potvrdjene demistifikacije i razjasnjenja stvari iz vjerskih knjiga, mnogi su odavno shvatili da je sve to jedna sarena laza.
Uostalom, ovo potvrdjuje i sve veci broj ateista i deklarativnih vjernika na svijetu.
toska

#15119 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 10:59

Ni sa pozicije vjernika ni sa pozicije ateiste, agnostika itd. nije moguće dati smislen i logičan odgovor o postojanju ili nepostojanju slobodne volje.
sve je logicno po pitanju slobodne volje, to sto neki ne razumiju tu temu, njihov problem
Nije baš al eto, nekome možda i jeste.

Koliko god se bavili pitanjem slobodne volje, bez obzira na svjetonazor, doći ćemo u razne kontradikcije i zato je to pitanje najbolje tretirati kao paradoks i prihvatiti kao nesto čovjeku nedokučivo.

A paradox is a statement or situation that contradicts itself, either logically or in terms of common sense or intuition.
Ateista

#15120 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 12:16
Ateista wrote: 20/07/2025 11:53

ti biras.

Ne citas sta pisem, da bismo nesto odabrali moramo imati definisan neki sistem vrijednosti kako biramo. Kako izabrremo tako nesto? Ako nemas sistem vrijednosti ne mozes ni izabrati,
nikakav sistem vrijednosti ti ne treba za slobodnu volju, ti kada dodjes na buffe nepoznate hrane pa hoces da probas svasta nesta, ti biras svojom voljom sta god zelis....i to je slobodna volja....a da nemas slobodne volje, uzimao bi kako si programiran, a to je da samo uzimas hljeb i salatu , ako bi bio programiran da samo to uzimas, onda bi mogli reci da nemas slobodnu volju.

to sta bi bilo kad bi bilo, pusti to, to i dalje ne negira tvoju slobodnu volju, ti i dalje biras i sada i kad bi bio u nekoj drugoj drzavi kao kinez, ili amertikanac ili afrikanac...
Biras ono sto volis, zahvaljujuci islustvima, naucenom, ali i nekim uticajima genetike. Jedan azijat koji je navikao na jednu vrstu hrane ve imati potpuno drugaciji izbor od amerikanca ili balkanca, i na ih da sam odrastao u aziji naucio na drugaciju hranu i volio nesto drugo.
Ne mozemo tacno znati kakvi bi bili, ali mozemo sa sigurnoscu reci da bi bili drugaciji, dakle nasi izbori su uslovljeni uticajima koje nismo mogli birati.
Dozer

#15121 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

jeste dokazano.

Opet ti svoje o NDE, a fino sam ti sve vec rastumacio na drugoj temi.
Da ponovimo i ovdje - ljudi koji dozive NDE uvijek "vide" ono sto je u skladu s njihovim tradicionalnim, filozofskim i/ili religijskim ubjedjenjima i vjerovanjima.

Dakle, prestani svoje licne zakljucke i vjerovanja nametati kao naucno dokazane cinjenice. Brukas se samo.

Smrle, da li bi ti vjerovao u Allaha i bio musliman da si se rodio prije npr. 500 g. u aboridzinskom plemenu?
Zehran82

#15122 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

toska wrote: 20/07/2025 18:26
Zehran82 wrote: 20/07/2025 10:59

Nije baš al eto, nekome možda i jeste.

Koliko god se bavili pitanjem slobodne volje, bez obzira na svjetonazor, doći ćemo u razne kontradikcije i zato je to pitanje najbolje tretirati kao paradoks i prihvatiti kao nesto čovjeku nedokučivo.

A paradox is a statement or situation that contradicts itself, either logically or in terms of common sense or intuition.
doći ćemo u razne kontradikcije
sta je tu tacno kokntradikcija, ja je nevidim....

a takodjer vidim kontradikciju u ateistikom razmisljanju gdje pretpostavljaju da Bozije sveznanje vas natjera na vas ateizam i grijesenje, hocete da prebacite sa sebe odgovornost na Boga, da je on krivac za vase nevjerovanje i grijesenje.
Zehran82

#15123 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 20/07/2025 19:51 ---
Biras ono sto volis, zahvaljujuci islustvima, naucenom, ali i nekim uticajima genetike. Jedan azijat koji je navikao na jednu vrstu hrane ve imati potpuno drugaciji izbor od amerikanca ili balkanca, i na ih da sam odrastao u aziji naucio na drugaciju hranu i volio nesto drugo.
Ne mozemo tacno znati kakvi bi bili, ali mozemo sa sigurnoscu reci da bi bili drugaciji, dakle nasi izbori su uslovljeni uticajima koje nismo mogli birati.
da ti skratim pricu, imas slobodnu volju i na osnovu nje ce ti Bog suditi na sudnjem danu....
Zehran82

#15124 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 20/07/2025 20:24

jeste dokazano.

Opet ti svoje o NDE, a fino sam ti sve vec rastumacio na drugoj temi.
Da ponovimo i ovdje - ljudi koji dozive NDE uvijek "vide" ono sto je u skladu s njihovim tradicionalnim, filozofskim i/ili religijskim ubjedjenjima i vjerovanjima.

Dakle, prestani svoje licne zakljucke i vjerovanja nametati kao naucno dokazane cinjenice. Brukas se samo.

Smrle, da li bi ti vjerovao u Allaha i bio musliman da si se rodio prije npr. 500 g. u aboridzinskom plemenu?
ljudi koji dozive NDE uvijek "vide" ono sto je u skladu s njihovim tradicionalnim, filozofskim i/ili religijskim ubjedjenjima i vjerovanjima.
nije tacno....imas ti ateista naprimjer vidi Muhammeda ili sta vec jos tu, pa cak pocne se ispovjedati ja uopse nisam vjernik u Muhammedova ucenja i tako to....ali ga ipak sretne u tom NDe iskustvu....sto je dokaz da ti ne znas sta pricas...
nisu moje nego slusam sa istrazivaci naucnici po ovom pitanju kazu.
ne znam ja sta bi ja u toj situaciji...previse je to komplexno sta bi i kako bi...

evo da nevjerujem u Allaha, opet Allah nebi me kaznio ako ispravna njegova vjera nije dosla do mene, uzimam mi opravdanje....tako da ti je suplja prica.
nemezis

#15125 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:09
nemezis wrote: 18/07/2025 18:44 ---
Ako bog zna da će neko počiniti ubistvo, može li ga on ne počiniti?
AKo Bog zna da ces pociniti ubistvo, nemoguce je da to ne uradis, jer bi to znacilo da Bog ne vidi buyducnost, nije sveznajuci koji vidi sve.

Pa ti ako ubijes, ubio si ga svojom slobodnom voljom a to Bog znao za to od prije da ces ti tako pokliznuti u svojoj slobodnom volji.
Ako je nemoguće da ne uradim onda nije slobodna volja jer ne mogu odlučiti da ne uradim.
Post Reply