E cuj mjesečnoReymondReddington wrote: ↑09/07/2025 18:40Ako stave mjesecno bice mjesecnosime_cipol wrote: ↑09/07/2025 15:47GodisnjeReymondReddington wrote: ↑08/07/2025 18:48
Sve zavisi sta se zeli postici. 12 maraka godisnje nece nista postici osim punjenja budueta. Ako je to cilj onda je i to ok.
Ako je cilj natjerati stanove da se rentaju po nekoj realnoj cijeni onda 12 maraka mjesecno bi itekako pravilo razliku.
Znaci 50 kvadrata stan bi te mjescno kostao 600 maraka. Ne mora ni biti 12 maraka. 5-6 maraka je vec 300 maraka mjesecno za prazan stan od 50 kvadrata.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
Trappist
#20876 Re: Cijene stanova All about
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#20877 Re: Cijene stanova All about
Citirao si post koji kaze 12 KM/m² godisnje. Na 50 m² to je 600 KM godisnje. Ako bi u gradu bilo 6 KM. Onda to nekom analogijom vodi isto kao kod oporezivanja kao na Bjelašnici. Dakle, 300 KM godisnjeReymondReddington wrote: ↑09/07/2025 18:40Ako stave mjesecno bice mjesecnosime_cipol wrote: ↑09/07/2025 15:47GodisnjeReymondReddington wrote: ↑08/07/2025 18:48
Sve zavisi sta se zeli postici. 12 maraka godisnje nece nista postici osim punjenja budueta. Ako je to cilj onda je i to ok.
Ako je cilj natjerati stanove da se rentaju po nekoj realnoj cijeni onda 12 maraka mjesecno bi itekako pravilo razliku.
Znaci 50 kvadrata stan bi te mjescno kostao 600 maraka. Ne mora ni biti 12 maraka. 5-6 maraka je vec 300 maraka mjesecno za prazan stan od 50 kvadrata.
-
tokio25
#20878 Re: Cijene stanova All about
nisam citao o cemu tacno pisete
moje licno misljenje za svaki drugi stan porez godisnji 2000 maraka
pa bujrum
kad imas za prazan stan 100+ hiljada maraka imas i godisnje 2000 maraka da platis porez na luksuz
cak i to moze do 50 kvadrata 2000 od 50 do 100 3000 preko 100 5000 maraka godisnjeg poreza
pa bujrum
kad imas za prazan stan 100+ hiljada maraka imas i godisnje 2000 maraka da platis porez na luksuz
cak i to moze do 50 kvadrata 2000 od 50 do 100 3000 preko 100 5000 maraka godisnjeg poreza
-
BiBi911
#20879 Re: Cijene stanova All about
Ti bi da kaznjavas nas sto radimo i sto zelimo da imamo novca.tokio25 wrote: ↑09/07/2025 19:30 nisam citao o cemu tacno pisete
pa bujrum
Kakav podsticaj nekome dajes ako ces ga oporezovat ko ovcu?
-
tokio25
#20880 Re: Cijene stanova All about
nije to nikakvo kaznjavanje
ti sa kupovinom stanova dizes cijenu na trzistu i ljudi koji kupuju prvi stan nemaju zbog tebe da kupe stan sto zbog cijene sto zbog toga sto se rasproda
to razmisljanje daj samo meni je sebicno al nije cudno to jer smo takvi daj daj daj samo ja ja ja
ovdje je izgovor mi sto radimo ti bi da kaznjavas
ti sa kupovinom stanova dizes cijenu na trzistu i ljudi koji kupuju prvi stan nemaju zbog tebe da kupe stan sto zbog cijene sto zbog toga sto se rasproda
to razmisljanje daj samo meni je sebicno al nije cudno to jer smo takvi daj daj daj samo ja ja ja
-
Naslovnica
#20881 Re: Cijene stanova All about
I kako će tih 2000 KM godišnjeg poreza koji ćeš opaliti ovima što posjeduju 2 i više stanova pomoći ovima koji kupuju prvi stan i sl?tokio25 wrote: ↑09/07/2025 19:53 nije to nikakvo kaznjavanje
-
tokio25
#20882 Re: Cijene stanova All about
pa u sarajevu pola dijaspore je kupilo stan zato jer nema nikakvih troskova na njega a i da ima za djece za penzije sa "investiciju" i sl
kad im udaris porez neka 20% ljudi proda stan zbog toga to je ppomoc za ove koji kupuju stan
cijena kvadrata ce pasti jer onda neces imati ove koji stoje u redu da kupe stan zato jer gledaju na to kao na investiciju
inace sva ta da kazem klima oko toga da se stanovi kupuju kao investicije bi trebalo na neki nacin suzbiti pa mozemo reci i kaznjavati kako nazva bibi cini mi se
"krov" je osnovno ljudsko pravo i kao takvo bi trebalo biti pristupacno vecini a ne da jedan ima 1000 stanova a ostali postanari
naravno to je utopija al se moze suzbiti na ovaj nacin koji sam rekao porezima
pa bujrum ako imas para onda plati i porez
i to sa kupovinom stanova nisu nikakve investicije kao sto rece bibi da bi drzava podsticala to ukidanjem poreza
kad im udaris porez neka 20% ljudi proda stan zbog toga to je ppomoc za ove koji kupuju stan
cijena kvadrata ce pasti jer onda neces imati ove koji stoje u redu da kupe stan zato jer gledaju na to kao na investiciju
inace sva ta da kazem klima oko toga da se stanovi kupuju kao investicije bi trebalo na neki nacin suzbiti pa mozemo reci i kaznjavati kako nazva bibi cini mi se
"krov" je osnovno ljudsko pravo i kao takvo bi trebalo biti pristupacno vecini a ne da jedan ima 1000 stanova a ostali postanari
i to sa kupovinom stanova nisu nikakve investicije kao sto rece bibi da bi drzava podsticala to ukidanjem poreza
-
ReymondReddington
#20883 Re: Cijene stanova All about
Jeste ali vikendica i stan nije isto. Koga briga sto na Bjelasnici ima 50 praznih stanova? Ko zivi na Bjelasnici? Opet kazem sve zavisi sta je cilj zakona.sime_cipol wrote: ↑09/07/2025 19:27Citirao si post koji kaze 12 KM/m² godisnje. Na 50 m² to je 600 KM godisnje. Ako bi u gradu bilo 6 KM. Onda to nekom analogijom vodi isto kao kod oporezivanja kao na Bjelašnici. Dakle, 300 KM godisnje
Ako bude puko punjenje budzeta bit ce ko za vikendice 12 mraka po kvadratu godisnje. Ali to nista nece promjeniti po pitanju praznih stanova. Pa mi nije logicno da ce ovako nesto i donijeti.
Ako je cilj da se pomogne ljudima da dodju do nekretnine (bilo da je kupe ili da im je jeftinija renta) onda mora biti nesto drasticno tipa veci porez koji bi i imao nekog uticaja. To mora biti veci iznos da ti se ne isplati drzati stan prazan.
Madjarska je u Budimpesti htjela (ne znam da li su usvojili taj zakon) da zabrani skroz idavanja na dan stanove. Znaci samo dugorocno izdavanje. Jer su ljudi se zalili na buku, smece i dostupnost stanova za lokalno stanovnistvo.
- VladaFBiH
#20884 Re: Cijene stanova All about
hajde da ovako postavimo pitanje: Koliko spratova kuća u Sarajevu je prazno i neuseljeno a koliko stanova - smio bih se kladiti da je daleko više m2 prazno u kućama nego u stanovima?ReymondReddington wrote: ↑07/07/2025 20:56i koliko je od njih prazno? Ovdje je poenta da imas stanove u koje dodju ljudi 15 dana u godini. Ili stoje 2-3 godine prazni jer se ceka da cijena poraste pa da se prodaju.VladaFBiH wrote: ↑07/07/2025 19:46Odakle ti ovaj podatak? U Kantonu Sarajevo je oko 50.000 bespravno izgrađenih stambenih objekata čitaj 99.99% kuća još kada dodaš legalne prelaze broj stanova uveliko.ReymondReddington wrote: ↑07/07/2025 19:21
Broj kuca nije ni problizno blizu broju stanova. Zato ih niko i ne spominje. Vikendice nisu interesantne. Sta me briga sto je nekom vikendica prazna u dejcicima.
Pa u jednoj zgradi od 100 stanova moze biti pola prazno.
Napomena: Dio ovoga je legaliziran ali ih postoji još uvijek znatan broj bez ikakvih papira (trenutne procjene su 25.000).
Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajeva zabilježio je dva vala bespravne gradnje, prvi između 1960. i 1980. godine i drugi od 1996. do 2000. godine. Procjenjuju da je u ovom periodu u granicama kantona bespravno izgrađeno ili dograđeno više od 50.000 objekata.
A i ti bespravni objekti su bespravni jer je drzavi svejedno. Ljudi placaju racune i to je za drzavu dosta. Jednom ce i njima naplatiti tu zemlju i kucu kao i svima drugima-
- VladaFBiH
#20885 Re: Cijene stanova All about
zašto ne može? zašto je vlasnik kuće privilegovan? jadna kapija jedna avlija - jedan haustor 100 stanova a sve zajednički prostor...bumerangss wrote: ↑09/07/2025 00:00Ne mogu se izjednaciti stanovi sa kucamaThorgerson wrote: ↑07/07/2025 10:32 A zasto se ovdje samo navode stanovi?! I u tekstu na klixu isto kao da vidim samo stanovi.
Kod mene blizu zgrade ima oko 50ak kuca. Barem pola ih je prazno. Ono sto je useljeno, barem 70% prostora nekretnine im je prazno.
Dalje, sta je sa zapocetim objektima?! Zapoceo kucu, zgradicu i to tako stoji godinama. Decenijama.
Sta je sa vikendicama?
Pa ne mozemo jbt ici samo linijom manjeg otpora, aha stanove nam je najlakse, hajmo po tome udarit.
Zasto se sistemski ne rijesi jednom i cao. I dalje, ako ce drzava uzimati porez i harac...onda mora davati nesto i zauzvrat. A ne da ti kao najmodavac imas jednu qrcinu od drzave.
Ja shvatam i zakupce, shvatam i ljude koji nemaju visak. Ali jbt ja imam rodjaka koji ima kucu od 3 sprata, on zivi na jednom.
I sad ce takav srati o praznim stanovima?!
Uvijek sa za rjesenje, ali svima podjednako.
Sta sad hices da natjeras rođaka da on iznajmljuje 2 sprata kuce?!jedna kapija jedna avlija.... neizvodivo
- VladaFBiH
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#20887 Re: Cijene stanova All about
Moze se sve urediti propisivanjem neoporezive kvadrature. Npr 20-25 kvadrata po članu porodice. Vrlo izdašno i da kažem komforno, sve preko toga placas porez.
Time si riješio i vise stanova i kuće koje zjape prazne.
Time si riješio i vise stanova i kuće koje zjape prazne.
- VladaFBiH
#20888 Re: Cijene stanova All about
nikako ali je to logika mladog Ud-a i cijele ove priče - biće više para u budžetuNaslovnica wrote: ↑09/07/2025 19:58I kako će tih 2000 KM godišnjeg poreza koji ćeš opaliti ovima što posjeduju 2 i više stanova pomoći ovima koji kupuju prvi stan i sl?tokio25 wrote: ↑09/07/2025 19:53 nije to nikakvo kaznjavanje
- VladaFBiH
#20889 Re: Cijene stanova All about
"krov" se može i rentati... pogledaj koliko je vlasnika nekretnina u Evropi pa ćeš vidjeti da ti ta logika ne pije vode a ljudi su 90tih glasali protiv sistema gdje se stan "dobija" tako da se žali njima.tokio25 wrote: ↑09/07/2025 20:03 pa u sarajevu pola dijaspore je kupilo stan zato jer nema nikakvih troskova na njega a i da ima za djece za penzije sa "investiciju" i sl
Pad cijena nekretnina se podstiče se "socijalnom" gradnjom kao npr. u Beču a ne porezima a koji će se samo preliti na zakupce stanova i kanton/država će malo napuniti budžet a vala se ne podstiče niti bolesnom ljubomorom prema nekome ko je kupio ili naslijedio jedan dodatni stan.
Last edited by VladaFBiH on 09/07/2025 20:58, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#20890 Re: Cijene stanova All about
Porez ti neće smanjiti cijenu nekretnine već će te zapravo na*uziti kroz povećanje cijena rente a samim tim indirektno i cijenom kvadrata. Da bi imao efekta morao bi se napraviti presedan ravan Sjeverne Koreje i toliko oporezovati da ćemo svi zajedno "zaplakati".ReymondReddington wrote: ↑09/07/2025 20:41Jeste ali vikendica i stan nije isto. Koga briga sto na Bjelasnici ima 50 praznih stanova? Ko zivi na Bjelasnici? Opet kazem sve zavisi sta je cilj zakona.sime_cipol wrote: ↑09/07/2025 19:27Citirao si post koji kaze 12 KM/m² godisnje. Na 50 m² to je 600 KM godisnje. Ako bi u gradu bilo 6 KM. Onda to nekom analogijom vodi isto kao kod oporezivanja kao na Bjelašnici. Dakle, 300 KM godisnje
Ako bude puko punjenje budzeta bit ce ko za vikendice 12 mraka po kvadratu godisnje. Ali to nista nece promjeniti po pitanju praznih stanova. Pa mi nije logicno da ce ovako nesto i donijeti.
Ako je cilj da se pomogne ljudima da dodju do nekretnine (bilo da je kupe ili da im je jeftinija renta) onda mora biti nesto drasticno tipa veci porez koji bi i imao nekog uticaja. To mora biti veci iznos da ti se ne isplati drzati stan prazan.
Madjarska je u Budimpesti htjela (ne znam da li su usvojili taj zakon) da zabrani skroz idavanja na dan stanove. Znaci samo dugorocno izdavanje. Jer su ljudi se zalili na buku, smece i dostupnost stanova za lokalno stanovnistvo.
-
tokio25
#20891 Re: Cijene stanova All about
je li u legalnim kucama ili nelegalnim ?VladaFBiH wrote: ↑09/07/2025 20:43hajde da ovako postavimo pitanje: Koliko spratova kuća u Sarajevu je prazno i neuseljeno a koliko stanova - smio bih se kladiti da je daleko više m2 prazno u kućama nego u stanovima?ReymondReddington wrote: ↑07/07/2025 20:56i koliko je od njih prazno? Ovdje je poenta da imas stanove u koje dodju ljudi 15 dana u godini. Ili stoje 2-3 godine prazni jer se ceka da cijena poraste pa da se prodaju.VladaFBiH wrote: ↑07/07/2025 19:46
Odakle ti ovaj podatak? U Kantonu Sarajevo je oko 50.000 bespravno izgrađenih stambenih objekata čitaj 99.99% kuća još kada dodaš legalne prelaze broj stanova uveliko.
Napomena: Dio ovoga je legaliziran ali ih postoji još uvijek znatan broj bez ikakvih papira (trenutne procjene su 25.000).
Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajeva zabilježio je dva vala bespravne gradnje, prvi između 1960. i 1980. godine i drugi od 1996. do 2000. godine. Procjenjuju da je u ovom periodu u granicama kantona bespravno izgrađeno ili dograđeno više od 50.000 objekata.
A i ti bespravni objekti su bespravni jer je drzavi svejedno. Ljudi placaju racune i to je za drzavu dosta. Jednom ce i njima naplatiti tu zemlju i kucu kao i svima drugima-
-
tokio25
#20892 Re: Cijene stanova All about
itekako bi se podstklo da padne cijenaVladaFBiH wrote: ↑09/07/2025 20:56"krov" se može i rentati... pogledaj koliko je vlasnika nekretnina u Evropi pa ćeš vidjeti da ti ta logika ne pije vode a ljudi su 90tih glasali protiv sistema gdje se stan "dobija" tako da se žali njima.tokio25 wrote: ↑09/07/2025 20:03 pa u sarajevu pola dijaspore je kupilo stan zato jer nema nikakvih troskova na njega a i da ima za djece za penzije sa "investiciju" i sl
Pad cijena nekretnina se podstiče se "socijalnom" gradnjom kao npr. u Beču a ne porezima a koji će se samo preliti na zakupce stanova i kanton/država će malo napuniti budžet a vala se ne podstiče niti bolesnom ljubomorom prema nekome ko je kupio ili naslijedio jedan dodatni stan.
ako vec pricamo o tome i ja bih bio zakacen tim zakonom tako da ta prica da sam ljubomoran ne pije vode
al ja sam mozda jedan od xxxxx koji bi posteno da plate i dodatni "luksuz" i dodatnu zaradu preko interneta i ako bi iznajmljivao itd
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#20893 Re: Cijene stanova All about
Kako u uređenim zemljama nema toliko praznih stanova po zgradama? Zato što te opali po ušima porezom na višak neiskorištenog stambenog prostora pa ti se ne isplati da stoji prazan.
Ne vidim kako bi takva praksa naškodila običnim ljudima? Neće guliti porezom par sa dvoje djece u stanu od koliko već kvadrata, nego hadžiju što ima u jednoj zgradi pet stanova, u drugoj četiri, a on stanuje u penthausu u trećoj, dok mu ovi ostali skupljaju prašinu zakatančeni. U mojoj zdradi imaju dva stana prazna mjesecima, renovirana i potpuno namještena, navodno čovjek kupio ćerkama, a one uopšte ne žive u BL...
Ne vidim kako bi takva praksa naškodila običnim ljudima? Neće guliti porezom par sa dvoje djece u stanu od koliko već kvadrata, nego hadžiju što ima u jednoj zgradi pet stanova, u drugoj četiri, a on stanuje u penthausu u trećoj, dok mu ovi ostali skupljaju prašinu zakatančeni. U mojoj zdradi imaju dva stana prazna mjesecima, renovirana i potpuno namještena, navodno čovjek kupio ćerkama, a one uopšte ne žive u BL...
-
1Dante1
#20894 Re: Cijene stanova All about
Nije problem u zaradi, trosenju novca i slicno. Problem je u tome sto ces ti kupiti tri stana, ja tri, a efektivno ce se koristiti samo dva. Preostala 4 stana su prazna, sto DIREKTNO utice na cijenu nekretnine, kao i izdavanja.BiBi911 wrote: ↑09/07/2025 19:40Ti bi da kaznjavas nas sto radimo i sto zelimo da imamo novca.tokio25 wrote: ↑09/07/2025 19:30 nisam citao o cemu tacno pisete
pa bujrum
Kakav podsticaj nekome dajes ako ces ga oporezovat ko ovcu?
Ne moras ti nju ni izdavati, no bilo bi ok da se placa x% godisnje na nekretninu koja se ne koristi, a taj novac da ide direktno u kasu za izgradnju novih stanova.
Destimulacija na kupi-neka je prazno-prodaj investiciju nekretnine a kada nedostaje nekretnina jednostavno se mora desiti.
Mislim ne mora, ko se snaso snaso.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#20895 Re: Cijene stanova All about
Upravo to. Da se oporezuje nekretnina koja se ne koristi duže od 60 dana u godini kao u nekim zemljama EU.
-
azdralovic
#20896 Re: Cijene stanova All about
porez ce ti samo uciniti da ovi koji su priustili dva stana to prodaju ovima koji imaju vec 30 stanovatokio25 wrote: ↑09/07/2025 21:11itekako bi se podstklo da padne cijenaVladaFBiH wrote: ↑09/07/2025 20:56"krov" se može i rentati... pogledaj koliko je vlasnika nekretnina u Evropi pa ćeš vidjeti da ti ta logika ne pije vode a ljudi su 90tih glasali protiv sistema gdje se stan "dobija" tako da se žali njima.tokio25 wrote: ↑09/07/2025 20:03 pa u sarajevu pola dijaspore je kupilo stan zato jer nema nikakvih troskova na njega a i da ima za djece za penzije sa "investiciju" i sl
ako vec pricamo o tome i ja bih bio zakacen tim zakonom tako da ta prica da sam ljubomoran ne pije vode
al ja sam mozda jedan od xxxxx koji bi posteno da plate i dodatni "luksuz" i dodatnu zaradu preko interneta i ako bi iznajmljivao itd
nece tu za fukare ostati nista ne sikiraj se
-
tokio25
#20897 Re: Cijene stanova All about
super i taj ce sto ima 30 stanova onda morati placati 60k godisnje za porez
sumnjam da ce placati toliki porez
sumnjam da ce placati toliki porez
-
azdralovic
-
nekome
#20899 Re: Cijene stanova All about
azdralovic wrote: ↑10/07/2025 14:13
porez ce ti samo uciniti da ovi koji su priustili dva stana to prodaju ovima koji imaju vec 30 stanova
nece tu za fukare ostati nista ne sikiraj se
-
tokio25
#20900 Re: Cijene stanova All about
Rezije sve ukupno koliko?azdralovic wrote: ↑10/07/2025 14:30jok nego ce ih rasprodati ispod cijene
pa i sada placa za njih rezije odrzavanja hu ha, neka cifra poreza ga nece odbiti od toga ako je namjerio da cuva
Mozda 200 maraka citavu godinu
Razlika drasticna
Ako nu se isplati da to placa neka placa
Neko je dobro dao ideju te pare ide u zavod za izgradnju novih stanova i sl