Istina o Bogu
-
Hakiz
#951 Re: Istina o Bogu
@Zehran82, šta ima više smisla:
Bog koji je svemoguć ali milosrdan, a sve zlo dolazi od šejtana ili Satane kojem bog dozvoljava da širi i čini zlo, dakle, bog je onakav kakvog nam abrahamske religije propagiraju (ali ponekada i nije).
Ili
Poseban bog dobra, poseban bog zla koji se među sobom nadmeću, svađaju koji će kada raditi nekome ili negdje ono šta mu je u prirodi itd, nešta slično omome šta su antičke religije o bogovima govorile. Jedan bog ljubavi, drugi bog mržnje, bog vina, bog rata, bog smrti, bog života, za sve posebni bogovi. Koji se međusobno nadmeću, utiču na ljude, čak sa ljudima sklapaju saveze protiv drugih bogova itd. Nadam se da ti je poznat helenistički panteon, helenistička mitologija, ono Zeus, Posejdon, Prometej, Venera itd. Za sada da zamenarimo očeve i majke bogova (Titane).
I koji su dokazi za tvoj izbor između te dvije opcije.
Odmah da kažem, kako postoje dobro i zlo, meni više smisla ima da postoje posebni bogovi za jedno i za drugo, nego jedan dobri bog koji dopušta (a samim time i čini, iako abrahamske religije to odlučno odbacuju) zlo. A najviše smisla mi ima da boga i bogova uopšte nema.
Dalje:
Kako čitam, ti iznosiš puno tvrdnji, i to sa sigurnosti, govoriš drugima da griješe, polaze od pogrešnih pretpostavki, ne znaju itd.
Bilo bi lijepo da dokažeš da griješe, polaze od prethodnih pretpostavki itd. Tvoje uvjerenje nije dokaz, odmah da znaš. Citat iz Kur'ana (ili Biblije itd) nije dokaz.
I to bi bilo sve od mene tebi.
Bog koji je svemoguć ali milosrdan, a sve zlo dolazi od šejtana ili Satane kojem bog dozvoljava da širi i čini zlo, dakle, bog je onakav kakvog nam abrahamske religije propagiraju (ali ponekada i nije).
Ili
Poseban bog dobra, poseban bog zla koji se među sobom nadmeću, svađaju koji će kada raditi nekome ili negdje ono šta mu je u prirodi itd, nešta slično omome šta su antičke religije o bogovima govorile. Jedan bog ljubavi, drugi bog mržnje, bog vina, bog rata, bog smrti, bog života, za sve posebni bogovi. Koji se međusobno nadmeću, utiču na ljude, čak sa ljudima sklapaju saveze protiv drugih bogova itd. Nadam se da ti je poznat helenistički panteon, helenistička mitologija, ono Zeus, Posejdon, Prometej, Venera itd. Za sada da zamenarimo očeve i majke bogova (Titane).
Odmah da kažem, kako postoje dobro i zlo, meni više smisla ima da postoje posebni bogovi za jedno i za drugo, nego jedan dobri bog koji dopušta (a samim time i čini, iako abrahamske religije to odlučno odbacuju) zlo. A najviše smisla mi ima da boga i bogova uopšte nema.
Dalje:
Kako čitam, ti iznosiš puno tvrdnji, i to sa sigurnosti, govoriš drugima da griješe, polaze od pogrešnih pretpostavki, ne znaju itd.
Bilo bi lijepo da dokažeš da griješe, polaze od prethodnih pretpostavki itd. Tvoje uvjerenje nije dokaz, odmah da znaš. Citat iz Kur'ana (ili Biblije itd) nije dokaz.
- Dozer
- Dozer
-
Zehran82
#954 Re: Istina o Bogu
Hakiz wrote: ↑02/07/2025 13:23 @Zehran82, šta ima više smisla:
Ili
Dalje:
daBog koji je svemoguć ali milosrdan,
Satana poziva u zlo , ali ove ljudske satane ga cine.a sve zlo dolazi od šejtana ili Satane kojem bog dozvoljava da širi i čini zlo,
ne, jer opisi boga u Bibliji i Kuranu se razlikuju....zato ne moze reci abrahamske.dakle, bog je onakav kakvog nam abrahamske religije propagiraju (ali ponekada i nije).
ne postoji to, to je vec na nivou grcke mitologije.Poseban bog dobra, poseban bog zla koji se među sobom nadmeću,
dva svemoguca Boga ne mogu postojati.
nema smisla, za to da postoji svemoguci Bogovi koji su oprecni jedni drugima, ovaj Bog dobra a onaj Bog zla....nema to.Odmah da kažem, kako postoje dobro i zlo, meni više smisla ima da postoje posebni bogovi za jedno i za drugo,
Bog je u ugovoru sa Satanom, da Satana ima dopustene od Boga da zivi do Smaka svijeta i poziva ljude u zlo, da to bude dio testa za ljude, a kada dodje vrijeme Sudnjeg dana, Satana i njegovi sljedbenici idu u Pakao na izvrsenje kazne, a oni koji nisu slijedili Satanine stope idu u Raj.nego jedan dobri bog koji dopušta (a samim time i čini, iako abrahamske religije to odlučno odbacuju) zlo.
nista od tog nema smisla.A najviše smisla mi ima da boga i bogova uopšte nema.
da, i to ne na osnovu svog nahodjenja nego na osnovu sta objektivni Bog kaze.Kako čitam, ti iznosiš puno tvrdnji, i to sa sigurnosti, govoriš drugima da griješe, polaze od pogrešnih pretpostavki, ne znaju itd.
to se u hodu kroz diskusije dokaziva.Bilo bi lijepo da dokažeš da griješe, polaze od prethodnih pretpostavki itd. Tvoje uvjerenje nije dokaz, odmah da znaš. Citat iz Kur'ana (ili Biblije itd) nije dokaz.
-
Hakiz
#956 Re: Istina o Bogu
Zehran82 wrote: ↑02/07/2025 14:34Hakiz wrote: ↑02/07/2025 13:23 @Zehran82, šta ima više smisla:
Ili
Dalje:
I to bi bilo sve od mene tebi.daBog koji je svemoguć ali milosrdan,
Satana poziva u zlo , ali ove ljudske satane ga cine.a sve zlo dolazi od šejtana ili Satane kojem bog dozvoljava da širi i čini zlo,
ne, jer opisi boga u Bibliji i Kuranu se razlikuju....zato ne moze reci abrahamske.dakle, bog je onakav kakvog nam abrahamske religije propagiraju (ali ponekada i nije).
ne postoji to, to je vec na nivou grcke mitologije.Poseban bog dobra, poseban bog zla koji se među sobom nadmeću,
dva svemoguca Boga ne mogu postojati.
nema smisla, za to da postoji svemoguci Bogovi koji su oprecni jedni drugima, ovaj Bog dobra a onaj Bog zla....nema to.Odmah da kažem, kako postoje dobro i zlo, meni više smisla ima da postoje posebni bogovi za jedno i za drugo,
Bog je u ugovoru sa Satanom, da Satana ima dopustene od Boga da zivi do Smaka svijeta i poziva ljude u zlo, da to bude dio testa za ljude, a kada dodje vrijeme Sudnjeg dana, Satana i njegovi sljedbenici idu u Pakao na izvrsenje kazne, a oni koji nisu slijedili Satanine stope idu u Raj.nego jedan dobri bog koji dopušta (a samim time i čini, iako abrahamske religije to odlučno odbacuju) zlo.
nista od tog nema smisla.A najviše smisla mi ima da boga i bogova uopšte nema.
da, i to ne na osnovu svog nahodjenja nego na osnovu sta objektivni Bog kaze.Kako čitam, ti iznosiš puno tvrdnji, i to sa sigurnosti, govoriš drugima da griješe, polaze od pogrešnih pretpostavki, ne znaju itd.
to se u hodu kroz diskusije dokaziva.Bilo bi lijepo da dokažeš da griješe, polaze od prethodnih pretpostavki itd. Tvoje uvjerenje nije dokaz, odmah da znaš. Citat iz Kur'ana (ili Biblije itd) nije dokaz.
Kako se vidi, izbjegao si odgovoriti na direktno pitanje i izvlačenjem iz konteksta pokušao si potvrditi svoje stavove. To se zove falsifikovanje.
Još jedan dokaz da sa tobom nema smisla razgovarati. To je bilo vidljivo ot prvog tvog javljanja, ali sam htio potvrditi.
OK, to smo raščistili.
Zbogom.
-
Zehran82
#957 Re: Istina o Bogu
sta je tacno tvoje pitanje??Hakiz wrote: ↑02/07/2025 15:03 ----
Kako se vidi, izbjegao si odgovoriti na direktno pitanje i izvlačenjem iz konteksta pokušao si potvrditi svoje stavove. To se zove falsifikovanje.
Još jedan dokaz da sa tobom nema smisla razgovarati. To je bilo vidljivo ot prvog tvog javljanja, ali sam htio potvrditi.
OK, to smo raščistili.
Zbogom.
- Dozer
- Dozer
#959 Re: Istina o Bogu
Mislis, u tekstu za koji je Muhammed REKAO da mu ga je bog diktirao? Kako znas da Muha nije bio drogiran ili pjan kad je sve to "cuo"? Treci put te ovo pitam
-
Zehran82
#960 Re: Istina o Bogu
andjeo Dzibril/gabriel diktirao od Boga a Muhammed prenio svojim pisarima.Mislis, u tekstu za koji je Muhammed REKAO da mu ga je bog diktirao?
znam zato sto sam ja uradio svoju domacu zadacu a ti nisi je uradio, zato ja znam a ti ne znas.Kako znas da Muha nije bio drogiran ili pjan kad je sve to "cuo"?
Znam zato sto sam detaljno studirao i nigdje nema naznake ni za kakve droge, drugo droge su strogo zabranjene, alkhol takodjer u islamu....pa optuzivati Muhammeda za droge koje on licno zabranio moze samo doci od neukih nevjernika koji nisu cak bili u istoj sobi kao i biografija knjige Muhammeda a kamol ida su nesto procitali.
Muhammed je cak i prije poslanstva bio proznavn povjerljivi, iskreni, onaj koji istinu govori, nikad ne laze....znaci sve te kvalitete je Muhammed imao...pa ako nije lagao prije objave zasto bi poceo lagati na Boga?
drugo, potpomognut je cudima od Boga, tako da oni u okolini njegva uvide da je stvarno boziji psolanik i nije obican covjek neki sarltana tamo ko tvrdi za sebe da je poslanik.
trece, Kuran sam po sebi je cudo nad cudima, vizuelno cudo koje se moze testirati i opipati....
-
teodati
#961 Re: Istina o Bogu
Ti si se pogubio, uspoređuješ nešto što se ne da usporediti, crtić i naš život, na likove u video igricama ne može nitko utjecati jer nemaju svijest, mi ljudi je imamo, pročitaj pažljivije što pišem, pa će ti biti od prve mnoge stvari jasnije, i nema SF maštarija kod mene, već jedino istina o svemu, to ću i dokazati, pa še kak.Dozer wrote: ↑29/06/2025 20:50Hajdeeee.....teodati wrote: ↑29/06/2025 14:23Prvo ide predavanje a tek onda knjiga o "teoriji svega", vidjeti ćete zašto tako mora biti.Dozer wrote: ↑29/06/2025 00:14
Ti znas sta znaci "virtuelno", a sta "fizicki"...? Svjestan si da si ovdje izjavio da u virtuelnom (imaginarnom digitalnom) postoje fizicke (materijalne) stvari, tj. mi i sve sto vidimo?
Ovo ti je kao da si rekao da su likovi u video igricama fizicki stvarni (materijalni).
Hajde ti nama dokazi da zaista pises tu knjigu. Uslikaj jednu stranicu i postavi nam sliku ovdje, moze?
Evo ti što znači virtualno:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Virtualnost
Dakle nismo simulaciija u nečijem kompjuteru, već kako sam rekao manipulirajući našom sviješću, postoji materija, koja u stvarnosti ne postoji, osim za nas, a za nas je ona i te kako fizička, dapače, isto kao što smo i mi i te kako fizički, ali naše "ja" nije, ono može živjeti i u materiji, dakle umjetnoj stvarnosti, ali i u pravoj stvarnosti zajedno s Bogovima koji su nas napravili, zares.
Znaci, likovi u video igricama su sami sebi stvarni, a mi, koji smo to napravili, smo njihovi bogovi? Cool....
Ja bih rekao da si se ti podobro pogubio u svojim SF mastarijama, ali' hajd'....
-
teodati
#962 Re: Istina o Bogu
Bog kao neosobni uzrok svega, a nastankom svakog prostor-vremena Bogovi koji su prvi nastali stvaraju, rade, prave, kako hoćeš, materijalni život, nema druge istine, e da.šarf wrote: ↑30/06/2025 01:26A šta je treće?teodati wrote: ↑29/06/2025 14:15Nije život sam od sebe nastao, ali ga nije ni stvorilo neko vječno svjesno biće, jer takvo nešto ne postoji, to će se uskoro i dokazati.šarf wrote: ↑28/06/2025 22:06 Prijatelji moji dragi udaljili ste mi se od glavne teme. Život.
Od kuda život? Kako je nastao?
Vjernici će reći život je od Boga.Jer život može proizaći samo iz već postojećeg života.
No što kažu oni koji ne vjeruju u Boga?
Šta je pokrenulo viruse,bakterije,amebe? Jedno je stvoriti nešto ali to isto pokrenuti bez struje?
Šta je to što pokreće milijarde atoma onoga što zovemo živi organizam,čovjek,životinja,biljka?
Da li život može nastati sam od sebe?
-
teodati
#963 Re: Istina o Bogu
Slabo ti znaš o Bogu, uzrok svega je svugdje ali je istovremeno i izvan svega, inače nije pravi Bog, prouči malo teološke pojmove, samo kažem.Zehran82 wrote: ↑01/07/2025 11:32teodati wrote: ↑28/06/2025 17:17 Po Bibliji Otac, uzrok svega, nije osobno biće, zato Ga nitko nikada ne može vidjeti, u svemu je, pa i u prostoru i vremenu u svim dimenzijama, a opet je izvan svega toga, dakle je istovremeno i imanentan i transcendentan.
To će se uskoro i dokazati, do u najmanje detalje, matematički, razumski i logički.
Ovo je samo najava svega toga, e da!
ciljas na Boga, da.Po Bibliji Otac, uzrok svega,
jestenije osobno biće,
nije zato nego zato sto namjerno ne zeli da se pokaze dok smo na zemlji....a pokazat ce se na Sudnjem danu.zato Ga nitko nikada ne može vidjeti,
ni ovo nije tacno....Bog je izvan svoje kreacije, bistvuje u svojoj dimenziji izvan vremena i prostora, vrijeme ga ne nagriza niti ga prostor sputava.u svemu je, pa i u prostoru i vremenu u svim dimenzijama,
cak logicki gledano nije svugdje, jer nezamislivo je da se bog nalazi u psecem gov*nu, ili usmrdjeloj lesini zivotinje pokraj puta...
Bog je sa svojim Bicem izvan svoje kreacije ali je svukuda prisutan sa svojim atributima, vidi sve, cuje sve, zna sve....pa cak zna i ono sto ti sanjas nevecer, zna tebe bolje nego ti sam sebe.
-
teodati
#964 Re: Istina o Bogu
Muhamedu se javio jedan od Bogova Vansvemiraca, jedan od anđela kako ih Biblija naziva, što tu nije jasno, probaj ti danas sa najmodernijom tehnologijom napraviti novu religiju ak možeš, malo sutra će to biti, malo se zamisli o tome, samo kažem.
-
tokio25
#965 Re: Istina o Bogu
novih "religija" koliko hoces u zadnjih 120 godina
kad prodje 1400 ili 2000 godina ista prica za sajentologiju ili bilo koju ovu modernu sektu pokret ili sta vec bi bila kao za krscanstvo islam i sl
kad prodje 1400 ili 2000 godina ista prica za sajentologiju ili bilo koju ovu modernu sektu pokret ili sta vec bi bila kao za krscanstvo islam i sl
-
Hakiz
#966 Re: Istina o Bogu
Možda ne možeš danas napraviti novu religiju zbog toga što danas ljudi znaju više nego što su znali prije 1.500 ili 2.000 godina?
Samo kažem.
-
teodati
#967 Re: Istina o Bogu
Ma je li, a što to danas više znamo kad pojma nemamo kako je bilo što nastalo, imamo samo pretpostavke ničim potvrđene, stani malo na loptu.Hakiz wrote: ↑02/07/2025 18:43Možda ne možeš danas napraviti novu religiju zbog toga što danas ljudi znaju više nego što su znali prije 1.500 ili 2.000 godina?
Samo kažem.
Pitao sam ozbiljno, tko od vas uz svu tehnologiju može stvoriti neku novu religiju, ajde da vas vidim.
Imate mogućnosti da vas cijeli svijet istovremeno i vidi i čuje, dakle ne morate hodati po običnim selima i gradovima da propovijedate svoju religiju, imate tisuću puta veću mogućnost stvoriti novu religiju, nego je to bilo tko prije imao, ni Krišna, ni Mojsije, ni Buda, ni Isus, ni Muhamed, nisu imali tako velike mogućnosti, pa da vidimo koliko će ljudi povjerovati u to što ćete tvrditi.
A oni su unatoč slabim tehnološkim mogućnostima stvorili velike religije sa milijunima, i milijardama vjernika, što je onda posrijedi, ili smo mi danas svi preglupi a oni su bili toliko pametniji od nas, ili su jednostavno bili izabrani od više Sile, koja ime je pomagala, pa su zato uspjeli stvoriti religiju, što bi prije bila istina o tome, e da?
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#968 Re: Istina o Bogu
https://www.prem-rawat-bio.org/worship.html
jedan jedini zivi bog, Guru maharadji, pitaj Renata kada se Renato cerio na Satsengu k'o Braco sa cokolade Braco, a ti kontao da je glup i budala, sto i jeste bio i ostao. But fuck 'em all, guru is the real, samo kada je:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=D2u5T-i ... rt_radio=1[/youtube]
jedan jedini zivi bog, Guru maharadji, pitaj Renata kada se Renato cerio na Satsengu k'o Braco sa cokolade Braco, a ti kontao da je glup i budala, sto i jeste bio i ostao. But fuck 'em all, guru is the real, samo kada je:
-
teodati
#969 Re: Istina o Bogu
Kakve to veze ima sa nekom novom religijom koja bi morala u budućnosti imati milijune ili čak milijarde vjernika, nikakve, takvih gurua ima koliko hoćeš danas na Zemlji, ali nikakve religije neće napraviti, garant.TojoOptics wrote: ↑02/07/2025 19:54 https://www.prem-rawat-bio.org/worship.html
Koliko znam, najbliže je osnivanju nove religije bio Sai Baba, ali je umro prije nego je to uspio napraviti.
- TojoOptics
#970 Re: Istina o Bogu
Sai Baba nije umro, on je bio Isus prerusen u indijca. Sai Baba zivi. Pravi bog se vidi po velicini spolovila. Sto je manje spolovilo, bog je veci. Najbolje je kada ga nema i kada guzis bez kurca. Evnuh ili katolicki svestenik, pedo, pedo, pedofil, oh yeah, Jesus Fucking Christ, Sai baba rules.

- TojoOptics
#971 Re: Istina o Bogu

Religion rules!
- Voddaa
#972 Re: Istina o Bogu
Rekao si da je pokornost test, pa sam samo naveo ono sto si ranije rekao, ali uredu. Sada kazes da su pravi test djela i namjera. Hajde onda da se fokusiramo na to. Ja zapravo zelim da razumijem sta je osnovni test - sta je to sto ce odrediti da li ce neko biti zauvijek sretan ili nesretan. Rekao si da vjerovanje nije, vec pokornost. Sada kazes da nije ni pokornost, vec djela i stav. Hajmo se onda fokusirati na djela i stav.Zehran82 wrote: ↑02/07/2025 08:59Voddaa wrote: ↑02/07/2025 01:09Da poredamo logicno iz tvog odgovora:Zehran82 wrote: ↑01/07/2025 23:10
pokornost je test, a ne vjerovanje.
to je komplexna stvar....covjek utice svojim djelima i stavom, i namjerama dali Bog da mu dopusti vjerovanje u srcu ili ne.......jer kad Bog dopusti ispravno vjerovanje to je kao da ti pruzi ruku spasa.
AKo Bog ne zeli da vjerujes u njega, niko te ne moze poslije ubijediti u vjerovanje u njega.
1. Ljudi su na testu pokornosti, a ne vjerovanja.
2. Tesko je (gotovo nemoguce) imati pokornost bez vjerovanja
3. Bog daje vjerovanje onome kome On zeli.
4. Bog daje vjerovanje ljudima u ovisnosti o njihovim “djelima, stavu i namjerom”.
Iz 1., 2., 3. i 4. proizilazi da je test zapravo “djela, stav i namjera”. Dakle hajde da se sada fokusiramo na ovo troje. Sta konretno ovo znaci? Sta su “djela, stav, namjera” specificno i konkretno? Da li postoje ljudi koji imaju “namjeru” da vjeruju sta je istina, “djela” da traze dokaze za tu istinu, i “stav” da su otvoreni prema istini ma sta ona bila, a da opet ne budu ubjedjeni?ovo nije postavljeno kako treba u samom pocetku, ovako to ide:Da poredamo logicno iz tvog odgovora:
1. Ljudi su na testu pokornosti, a ne vjerovanja.
2. Tesko je (gotovo nemoguce) imati pokornost bez vjerovanja
3. Bog daje vjerovanje onome kome On zeli.
4. Bog daje vjerovanje ljudima u ovisnosti o njihovim “djelima, stavu i namjerom”.
1. Ljudi su na testu djela, koja ce raditi dobra ili losa, testu u dobru i zlu, to jeste bit ce iskusani pozudama onim sto oni vole, tezi im dusa tome a zabranjeno im je nesto od toga, tako isto ce biti iskusani u ruznim stvarim, pa cak i bolnim, bolesti itd--------a sto se tice pokornosti skeptican sam dali je to uopste test, jer pokornost i vjerovanje su fakticki Bozija milost prema covjeku, znaci kada se Bog smiluje osobi pusti u njegovo srce da udje vjerovanje i kao posljedica vjerovanja slijedi pokornost za tim, pa vjerovanje i pokornost Bogu je pruizena Bozija ruka spasa osobi nakon sto je osoba svojm djelima , i iskrenim namjerama, svojom dobrotom , i dobrim djelima podstakla Boga da pruzi tu ruku spasa osobi i pusti vjerovanje i pokornost u srce.
djelo---dobro i lose djelo.....Sta su “djela, stav, namjera” specificno i konkretno?
stav----koji osoba ima nakon sto ga je izgradila vremenom, dali je to bolestan zabludjeli stav ili cisti stav sa iskreoscu. naprimjer Bolestan stav je kada vremenom upijas propagandni materijal naprimjer prtotiv islama, i onda na osnovu propagandnog laznog materijala koji je cak mixan istinu i lazi zajedno, pomuti si osobi razumijevanje stvari i onda izgradi pogresan stav, naprimjer jedan od tih stavova je da Bog naredio muslimanma da ubijaju nemuslimane, sto ej totalno pogresno i neistina ili stav da ateizam je pravi put, i onda ti srcu drago sve sto puse u tom smjeru ateizma, a mrsko ti bude sve sto puse prema Bogu i njegovoj vjeri islamu.
namjera---imas pogresno i ispravnu namjeru, osoba koja uzme da cita Kuran sa namjerom da ga obespravi, da trazi greske nekakve u njemu kako bi obespravio i Kuran i Boga, da dokaze tako da je Kuran lazna knjiga i da nema Boga.....a takodjer je namjera, da se uzme Kuran da se objektivno upozna sa njim pa cak recimo osoba iskreno trazi uputu od boga a ne zna koji je to put, pa sa namjerom da pronadje Boga cita razne religije...to je iskrena ispravna namjera
da, recimo imas namjeru da upoznas pravo istinsko vjerovanje koje je istina.Da li postoje ljudi koji imaju “namjeru” da vjeruju sta je istina,
to pod djela se najvise podrazumjeva dobra i losa djela, koja ce covjek raditi.“djela” da traze dokaze za tu istinu,
ali naravno da je djelimicno tacno to da su radnje poduzete da se traze dokazi za tu istinu, ali to nije neki test sto se kaze.
svasta se tu moze izmixati raznih situacija, jer je tema komplexna , evo razne situacijei “stav” da su otvoreni prema istini ma sta ona bila, a da opet ne budu ubjedjeni?
1. Stav ispravan, otvoren za istinu bez ikakvih predrasuda...ali opet ne bude ubijedjen jer Bog ne zeli jos privuci osobu sebi zbog neki ruznih osoba koje osoba ima pri sebi, neke vrste grijeha radi koje ga Bog odbija od sebe, tipa ruzno se ponasa prema roditeljima, lose naravi itd itd
Pa jos nije vrijeme sazrelo da ga Bog sebi privuce zbog upravo djela ruku te osobe, ili zbog nekih hrdjavih mahana koje je prisvojio srcu vremenom.
2. neispravan Stav, koji se izgradio vremenom nakon pogresnih infomracija , lazi i zabluda....i onda to takodjer moze da izrodi dvije strane, a to je da ga Bog pusti da jos vise ode u zabludu pogotovo ako su prisvojene hrdjave mahane na srcu velike i djela sa tim ruzna...onda Bog pusti da osobi jos vise ode u zabludu i jos vise je otjera od sebe.
a isto tako moze osoba imati neispravan stav izgraden na pogresnim infomracijama lazima i zabludama, ali osoba u sustini je dobra, ima dobra u sebi, radi i dobra djela, fino se ponasa, ne pokaziva oholost, osoba koja pokaziva oholost takvu Bog osobu ne priblizava sebi....pa ako osoba pogresnog stava ali je u sustini dobra i cini i dobra djela i lijepog ponasanja itd....takvoj osobi se Bog moze itekako da smiluje i uputi je.
naprimjer, mozda si pogresnog stava ali si genrealno gledano dobra osoba u Bozijim ocima, pomazes roditelje, rodbinu, cak i siromahe s vremena na vrijeme, sirocad...to podstice Boga da ti se smiluje i uputi te na pravi put pa makar bio i pogresnog stava pa cak i pogresnih namjera...dobra djela i tvoja dobrota prevladaju tvoj pogresni stav i pogresne namjere pa ti se Bog opet smiluje i uputi te.
Da li postoje ljudi koji imaju dobra djela i iskren stav, a nisu vjernici? Banalni primjeri (neiskrenost, oholost, povodljivost) su trijvijalno jasni. Ja ovdje govorim o tipicnim ljudima - koji su mjesavina i dobrog i loseg i iskrenog i nesikrenog. Sta je to u konacnosti sto je test?
- Dozer
#973 Re: Istina o Bogu
Mozda je do pismenosti i znanja ljudi onda i sada...nije ti to palo na pamet?teodati wrote: ↑02/07/2025 19:44Ma je li, a što to danas više znamo kad pojma nemamo kako je bilo što nastalo, imamo samo pretpostavke ničim potvrđene, stani malo na loptu.
Pitao sam ozbiljno, tko od vas uz svu tehnologiju može stvoriti neku novu religiju, ajde da vas vidim.
Imate mogućnosti da vas cijeli svijet istovremeno i vidi i čuje, dakle ne morate hodati po običnim selima i gradovima da propovijedate svoju religiju, imate tisuću puta veću mogućnost stvoriti novu religiju, nego je to bilo tko prije imao, ni Krišna, ni Mojsije, ni Buda, ni Isus, ni Muhamed, nisu imali tako velike mogućnosti, pa da vidimo koliko će ljudi povjerovati u to što ćete tvrditi.
A oni su unatoč slabim tehnološkim mogućnostima stvorili velike religije sa milijunima, i milijardama vjernika, što je onda posrijedi, ili smo mi danas svi preglupi a oni su bili toliko pametniji od nas, ili su jednostavno bili izabrani od više Sile, koja ime je pomagala, pa su zato uspjeli stvoriti religiju, što bi prije bila istina o tome, e da?![]()
Onda si nepismenim neznalicama mogao prodati sta si htio, zaluditi ih raznim glupostima i bajkama, pa jos i ako im "kazes" da si znao da ce oni tako reagovati kako reaguju, ih... Ali, danas to bas i ne bi islo tako lako. Zato danas na svijetu imas 80% deklarativnih i 20% iskrenih vjernika (sta god to znacilo).
E, upravo zato je danas nemoguce napraviti cetvrtu iteraciju, ili ti verziju jedne te iste price.
Last edited by Dozer on 03/07/2025 09:15, edited 1 time in total.
-
Zehran82
#974 Re: Istina o Bogu
prava zabluda....ne moze postojati dva ili vise svemoguca Boga.a nastankom svakog prostor-vremena Bogovi koji su prvi nastali stvaraju, rade, prave, kako hoćeš, materijalni život, nema druge istine, e da.
cak sta vise Bog prijeti najtezim kaznama onima koji vjeruju da postoji jos jedan Bog pored svemoguceg Boga
-
Zehran82
#975 Re: Istina o Bogu
a vidim eto i ti koliko znas cim vjerujes u vise bogova
mozes ti imati masa bica koji imaju nadnaravne moci ali neces imati onda ni jednog svemoguceg Boga.
zato ti ne znas sta pricas u sustini.