Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
teodati

#851 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 28/06/2025 12:44 A kako su nastale zvijezde? :D
To je preteško pitanje za kolegu apsidejzi, jer zna da će onda i na daljnja pitanja morati odgovoriti, pa zato neće ni na ovo, barem mislim. :)
teodati

#852 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Sve što postoji materijalno, dakle cijeli svemir, je umjetno napravljena virtualna stvarnost koja ne postoji bez tehnologije Bogova koji su sve to napravili, ne samo da su to napravili, nego i omogućuju da svaki trenutak to postoji, a još uvijek rade nove stvari u svemiru, kao što imamo prilike vidjeti, tako da nema ništa od slučaja ili nastanka samo po sebi, sve ovo i te kako je smišljeno napravljeno, a tako će biti i dalje, za trajanja cijele naše dimenzije prostor-vremena, a ona je tek da tako kažem malo dijete sa dudicom u ustima spram onoga koliko će još dugo postojati. :thumbup:
belfy

#853 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 28/06/2025 16:47
belfy wrote: 27/06/2025 18:38
teodati wrote: 27/06/2025 17:59

Nisi u pravu, to je otrcana fraza da se samo dokazuje što može postojati, a upravo dokazi o tome što ne može postojati daju originalnu sliku onoga što zbilja postoji.

Recimo možemo li dokazati da ne postoji okrugli trokut?

Možemo, jer trokut ne može popuniti cijeli prostor kruga, a isto tako ni krug ne može popuniti cijeli prostor trokuta, znači okrugli trokut ne postoji, a time se istovremeno dokazuje da postoji i trokut i krug, jednostavno, eto.
:lol:

naravno da mozemo. postoje jasne definicije sta je trokut, kao i sta je krug. iste nisu komplementarne i nikada ne mogu biti izjednacene po bilo cemu. ali nepostojanje okruglog trokuta nije dokaz za postojanje trokuta i kruga. oni su vec odavno definisani. opet preskoceno gradivo osnovne skole, a pricalo bi se o filozofskim temama...

kao kada bi rekao da je neuspjeh dokazivanja postojanja minotaura dokaz da postoje covjek i bik. kakva komedija od (pokusaja) razmisljanja... :lol:
Opet nisi shvatio od prve što sam napisao, istina da trokut i krug postoje bez objašnjenja nepostojanja okruglog trokuta, ali kada se objašnjava zašto okrugli trokut ne postoji, onda se kao rezultat toga dobije i to da zbilja postoje i krug i trokut u stvarnosti, iako oni postoje i bez toga, što je tu problem za shvatiti?

Isto tako minotaur ne dokazuje da postoji čovjek i bik, ali kada objašnjavaš minotaura kao rezultat dobiješ i to da postoje čovjek i bik, jednostavno.

Inače moguće je napraviti minotaura, dapače, samo mi ljudi nemamo tehnologiju za takvo nešto, Bogovi to imaju, pa še kak.
:lol: pa kakav rezultat ako smo vec znali da postoje?

i, opet komedija... minotaur ne dokazuje, ali kao rezultat dokazuje... :-) :shock: :lol:
ti se, zaista, trebas prvo sa sobom dogovoriti sta zelis da kazes...

ako ne mozemo dokazati postojanje andjela sta nam to daje kao rezultat onda? ... ili isto tako dzavola, jednoroga, bigfuta, Hulka, gremlina i na kraju i samog Boga... sta, po tebi, pokazuje i daje rezultat svih tih nemogucnosti dokazivanja postojanja istih?
teodati wrote: 28/06/2025 17:12 Tu se u linku radi o našem linearnom vremenu, zato postoji prostorno-vremenska neprekinutost, ali postoje i druga vremena a ne samo linearna, u kojima vrijeme ne teče, postoje samo kao različite dimenzija vremena, a sve to se nalazi u uzroku svega, koji nije ovisan ni o prostoru ni o vremenu, ni o bilo kojoj dimenziji, već ih sve sadrži, nešto o tome sam napisao ovdje na filozofiji na svojoj temi "teorija svega", možeš tamo pročitati, ali detaljno sve o tome ne iznosim na forumima, već samo općenite stvari, sve ću pojasniti u toj svojoj teoriji kada ju službeno objavim, i dakako da je sve što postoji moguće razumski objasniti, to ću i dokazati, eto ukratko.
ovako se vade samo duznici. kao kada nekome posudis pare, pa ti on govori kako ce ih vratiti iduceg mjeseca, pa kada se to ne desi onda kaze samo jos do iduceg, pa onda mozda za sedam dana, pa onda mozda nesto drugo...

a ti si se sam uvalio u dug rekavsi da knjiga samo sto nije. i to "samo sto nije" se oduzi na godine. samo na ovom forumu si registrovan skoro 10 godina... sve i ako ti je neko vjerovao da ces je napisati sumnjam da jos uvijek mislis da hoces. vise samo izgleda kao izvlaka za naprdjivanje na forumu o stvarima koje razumijes malo ili nikako, ali si tu da odgovaras svakome da "dug samo sto nije vracen".

znas, mi u Bosni imamo onu narodnu poslovicu: "nije majka Muju karala sto je kockao, nego sto se vadio." eh, ti to radis vec dugo vremena. tacnije skoro od svog prvog posta ovdje. samo pokusavas da se vadis i otezes pricaju ci istu pricu u krug. tako da, mozes ti sevedati i pasekakati do kraja vremena, a ni tada necemo vidjeti tu knjigu. jer, ona ti i nije cilj. cilj je naprdjivanje po forumima, jel tako?
Hakiz

#854 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

teodati wrote: 28/06/2025 17:24
To je preteško pitanje za kolegu apsidejzi, jer zna da će onda i na daljnja pitanja morati odgovoriti, pa zato neće ni na ovo, barem mislim. :)
Hajde, onda, ti.
šarf

#855 Re: Istina o Bogu

Post by šarf »

Prijatelji moji dragi udaljili ste mi se od glavne teme. Život.
Od kuda život? Kako je nastao?
Vjernici će reći život je od Boga.Jer život može proizaći samo iz već postojećeg života.
No što kažu oni koji ne vjeruju u Boga?
Šta je pokrenulo viruse,bakterije,amebe? Jedno je stvoriti nešto ali to isto pokrenuti bez struje?
Šta je to što pokreće milijarde atoma onoga što zovemo živi organizam,čovjek,životinja,biljka?
Da li život može nastati sam od sebe?
Dozer

#856 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zapravo sam postavio pitanje umjesto tebe. Zvijezde su nastale zbog uzroka, dapace.
Dozer

#857 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 28/06/2025 16:56
Samo sam pokazao da se i nepostojanje može dokazati.
Dakle, nemogucnost dokazivanja postojanja boga automatski je dokaz njegovog nepostojanja, jel' tako? Identicno nemogucnnosti dokazivanja coska u okrugloj sobi ili kose na celavoj glavi?
Ili imas neku vratolomiju da objasnis da bog ipak postoji, ali mi to samo ne mozemo dokazati?
Svaka nula je i nula, ali i jedinica u nekoj drugoj dimenziji, dodavanjem nula u nekoj drugoj dimenziji, u kojoj je ta nula jedinica, dobiješ i prostor i vrijeme, ali detaljno o tome samo u "teoriji svega", dakako.

OK. Valjda do kraja nasih kratkih zivota docekamo i tu knjigu. Samo, ako bude pisana ovako kako pises na forumu, onda...mrka kapa, jer niko ziv nece shvatiti sta je pisac htio reci.....
I u Bibliji piše istina ali se krivo tumači, nijedna crkva danas ne zna objasniti Bibliju kako treba u tome je problem, i živimo u virtualnoj stvarnosti, postojimo fizički ali ne kao atomi ili molekule, nego smo spojeni s time u jednu cjelinu, kada tijelo više ne funkcionira naše ja" odlazi iz tijela, u to ćeš se uvjeriti, e da. :thumbup:
Nijedna crkva ne da ne zna, nego nece da objasni Bibliju, jer bi to znacilo da ljudima moraju priznati da je crkva ta koja je probrala ljudske price i izmisljotine koje ce biti u njoj, a sakrila brdo drugih prica iz istog vremena, ali koje se ne slazu s narativom koji odgovara crkvi, kontas? Morali bi priznati da je to sve gomila ljudskih baljezganja bez dokaza.

Ti znas sta znaci "virtuelno", a sta "fizicki"...? Svjestan si da si ovdje izjavio da u virtuelnom (imaginarnom digitalnom) postoje fizicke (materijalne) stvari, tj. mi i sve sto vidimo?
Ovo ti je kao da si rekao da su likovi u video igricama fizicki stvarni (materijalni).

Hajde ti nama dokazi da zaista pises tu knjigu. Uslikaj jednu stranicu i postavi nam sliku ovdje, moze?
Voddaa

#858 Re: Istina o Bogu

Post by Voddaa »

teodati wrote: 28/06/2025 17:12
Voddaa wrote: 27/06/2025 23:32
teodati wrote: 27/06/2025 07:39

Eto ti definicije uzroka, nema veze sa vremenom:

https://enciklopedija.hr/clanak/uzrok
Navedi link pocinje sa: “uzrok, ono što vodi do nastupanja drugog događaja”.

Možeš li, molim te, objasniti kako razumiješ ovu rečenicu bez oslanjanja na pojam vremena? Bilo bi mi stvarno drago ako možeš iskreno pojasniti. Ne gledam ovo kao raspravu, već me zaista zanima imaš li neko zanimljivo razmišljanje koje znaš jasno objasniti.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ali do sada mi je bilo jako teško da shvatim šta tačno pokušavaš reći. Evo, pokušavam još jednom - zaista mislim da ovo nije ni teško ni besmisleno pitanje, nego sasvim prirodno.

Šta znači da je nešto “uzrok” bez vremena? Čak i definicija koju si naveo (gore) koristi glagole koji nužno impliciraju vremenski slijed - nešto “vodi do” nečeg drugog.

Btw pomalo je tužno da sam nisi pročitao do kraja ovo što si sam poslao (jedino tako mogu objasniti da ovo pošalješ i kažeš: “to ti definicije uzroka, nema veze sa vremenom”, a dole:

“Za D. Humea između uzroka i posljedice opstoji prostorno-vremenska neprekinutost (contiguity), uzrok u vremenu prethodi posljedici (priority), posljedica slijedi nakon svojeg uzroka (succession).”

Ako je sve ovo samo forumska prepiska, reci i nečemo više o ovome, jer nema smisla. Zanima me imaš li stvarno neko iskreno razmišljanje o ovome o čemu te pitam.
Tu se u linku radi o našem linearnom vremenu, zato postoji prostorno-vremenska neprekinutost, ali postoje i druga vremena a ne samo linearna, u kojima vrijeme ne teče, postoje samo kao različite dimenzija vremena, a sve to se nalazi u uzroku svega, koji nije ovisan ni o prostoru ni o vremenu, ni o bilo kojoj dimenziji, već ih sve sadrži, nešto o tome sam napisao ovdje na filozofiji na svojoj temi "teorija svega", možeš tamo pročitati, ali detaljno sve o tome ne iznosim na forumima, već samo općenite stvari, sve ću pojasniti u toj svojoj teoriji kada ju službeno objavim, i dakako da je sve što postoji moguće razumski objasniti, to ću i dokazati, eto ukratko.
Ok. Hvala. Da li bi mogao ipak malo specificnije o stvarima koje navodis. Sto preciznije sigurno ce biti jasnije - ako mozes da se fokusiras na specificna pitanja. Koristio si mnogo pojmova koji u matematici/fizici/logici imaju vrlo precizna znacenja, ali nisam siguran kako ih ti koristis.

Mozes li objasniti ukratko sta mislis pod “linearno vrijeme”? Linearno ima jasno znacenje u matematici, ali nije mi jasno sta mislis pod ovim. Ako mozes konkretno objasniti koja je razlika izmedju linearnog, nelinearnog vremena i sta mislis pod time?

Sta mislis pod razlicitim dimenzijama vremena? Opet dimenzija ima jasno znacenje u matematici, kao i za pojam linearnosti, nije mi jasno sta mislis pod ovim.

Sta mislis pod tim da “vrijeme tece” ili “vrijeme ne tece”. Opet u fizici vrijeme ima jasno znacenje. Ne znam sta mislis pod pojmom da “vrijeme tece” i koja je razlika izmedju vremena koje “tece” i “ne tece”?
teodati

#859 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

belfy wrote: 28/06/2025 20:02
belfy wrote: 27/06/2025 18:38

naravno da mozemo. postoje jasne definicije sta je trokut, kao i sta je krug. iste nisu komplementarne i nikada ne mogu biti izjednacene po bilo cemu. ali nepostojanje okruglog trokuta nije dokaz za postojanje trokuta i kruga. oni su vec odavno definisani. opet preskoceno gradivo osnovne skole, a pricalo bi se o filozofskim temama...

kao kada bi rekao da je neuspjeh dokazivanja postojanja minotaura dokaz da postoje covjek i bik. kakva komedija od (pokusaja) razmisljanja... :lol:
Opet nisi shvatio od prve što sam napisao, istina da trokut i krug postoje bez objašnjenja nepostojanja okruglog trokuta, ali kada se objašnjava zašto okrugli trokut ne postoji, onda se kao rezultat toga dobije i to da zbilja postoje i krug i trokut u stvarnosti, iako oni postoje i bez toga, što je tu problem za shvatiti?

Isto tako minotaur ne dokazuje da postoji čovjek i bik, ali kada objašnjavaš minotaura kao rezultat dobiješ i to da postoje čovjek i bik, jednostavno.

Inače moguće je napraviti minotaura, dapače, samo mi ljudi nemamo tehnologiju za takvo nešto, Bogovi to imaju, pa še kak.

i, opet komedija... minotaur ne dokazuje, ali kao rezultat dokazuje... :-) :shock: :lol:

ako ne mozemo dokazati postojanje andjela sta nam to daje kao rezultat onda? ... ili isto tako dzavola, jednoroga, bigfuta, Hulka, gremlina i na kraju i samog Boga... sta, po tebi, pokazuje i daje rezultat svih tih nemogucnosti dokazivanja postojanja istih?
teodati wrote: 28/06/2025 17:12 Tu se u linku radi o našem linearnom vremenu, zato postoji prostorno-vremenska neprekinutost, ali postoje i druga vremena a ne samo linearna, u kojima vrijeme ne teče, postoje samo kao različite dimenzija vremena, a sve to se nalazi u uzroku svega, koji nije ovisan ni o prostoru ni o vremenu, ni o bilo kojoj dimenziji, već ih sve sadrži, nešto o tome sam napisao ovdje na filozofiji na svojoj temi "teorija svega", možeš tamo pročitati, ali detaljno sve o tome ne iznosim na forumima, već samo općenite stvari, sve ću pojasniti u toj svojoj teoriji kada ju službeno objavim, i dakako da je sve što postoji moguće razumski objasniti, to ću i dokazati, eto ukratko.
ovako se vade samo duznici. kao kada nekome posudis pare, pa ti on govori kako ce ih vratiti iduceg mjeseca, pa kada se to ne desi onda kaze samo jos do iduceg, pa onda mozda za sedam dana, pa onda mozda nesto drugo...

a ti si se sam uvalio u dug rekavsi da knjiga samo sto nije. i to "samo sto nije" se oduzi na godine. samo na ovom forumu si registrovan skoro 10 godina... sve i ako ti je neko vjerovao da ces je napisati sumnjam da jos uvijek mislis da hoces. vise samo izgleda kao izvlaka za naprdjivanje na forumu o stvarima koje razumijes malo ili nikako, ali si tu da odgovaras svakome da "dug samo sto nije vracen".

znas, mi u Bosni imamo onu narodnu poslovicu: "nije majka Muju karala sto je kockao, nego sto se vadio." eh, ti to radis vec dugo vremena. tacnije skoro od svog prvog posta ovdje. samo pokusavas da se vadis i otezes pricaju ci istu pricu u krug. tako da, mozes ti sevedati i pasekakati do kraja vremena, a ni tada necemo vidjeti tu knjigu. jer, ona ti i nije cilj. cilj je naprdjivanje po forumima, jel tako?
Nije tako, ja jesam autor prave "teorije svega", ali se ne mislim s ljudima svađati po nekim seoskim ili gradskim dvoranama oko toga kako je sve nastalo, nemam vremena za to, zato čekam onog glavnog sponzora, da jednim predavanjem sve napravim, dakle ne ovisi o meni nego o mogućem sponzoru kada će to biti, eto, opet si sve fulao, ceo fudbal, haha, nije prvi puta a ni zadnji, je tak? :-D
teodati

#860 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Hakiz wrote: 28/06/2025 21:20
Hajde, onda, ti.
Pa počeo sam na sve to odgovarati na svojoj temi "teorija svega" ovdje na filozofiji, nisam vidio nikakve komentare, ni dobre ni loše, tamo možemo o tome razgovarati, ovdje svi imaju pravo reći što misle o pravom uzroku svega, ne samo ja, eto.
teodati

#861 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

šarf wrote: 28/06/2025 22:06 Prijatelji moji dragi udaljili ste mi se od glavne teme. Život.
Vjernici će reći život je od Boga.Jer život može proizaći samo iz već postojećeg života.
Šta je pokrenulo viruse,bakterije,amebe? Jedno je stvoriti nešto ali to isto pokrenuti bez struje?
Šta je to što pokreće milijarde atoma onoga što zovemo živi organizam,čovjek,životinja,biljka?
Nije život sam od sebe nastao, ali ga nije ni stvorilo neko vječno svjesno biće, jer takvo nešto ne postoji, to će se uskoro i dokazati.
teodati

#862 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 29/06/2025 00:14

Ti znas sta znaci "virtuelno", a sta "fizicki"...? Svjestan si da si ovdje izjavio da u virtuelnom (imaginarnom digitalnom) postoje fizicke (materijalne) stvari, tj. mi i sve sto vidimo?
Ovo ti je kao da si rekao da su likovi u video igricama fizicki stvarni (materijalni).

Hajde ti nama dokazi da zaista pises tu knjigu. Uslikaj jednu stranicu i postavi nam sliku ovdje, moze?
Prvo ide predavanje a tek onda knjiga o "teoriji svega", vidjeti ćete zašto tako mora biti.

Evo ti što znači virtualno:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Virtualnost

Dakle nismo simulaciija u nečijem kompjuteru, već kako sam rekao manipulirajući našom sviješću, postoji materija, koja u stvarnosti ne postoji, osim za nas, a za nas je ona i te kako fizička, dapače, isto kao što smo i mi i te kako fizički, ali naše "ja" nije, ono može živjeti i u materiji, dakle umjetnoj stvarnosti, ali i u pravoj stvarnosti zajedno s Bogovima koji su nas napravili, zares.
teodati

#863 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Voddaa wrote: 29/06/2025 12:34
Ok. Hvala. Da li bi mogao ipak malo specificnije o stvarima koje navodis. Sto preciznije sigurno ce biti jasnije - ako mozes da se fokusiras na specificna pitanja. Koristio si mnogo pojmova koji u matematici/fizici/logici imaju vrlo precizna znacenja, ali nisam siguran kako ih ti koristis.

Mozes li objasniti ukratko sta mislis pod “linearno vrijeme”? Linearno ima jasno znacenje u matematici, ali nije mi jasno sta mislis pod ovim. Ako mozes konkretno objasniti koja je razlika izmedju linearnog, nelinearnog vremena i sta mislis pod time?

Sta mislis pod razlicitim dimenzijama vremena? Opet dimenzija ima jasno znacenje u matematici, kao i za pojam linearnosti, nije mi jasno sta mislis pod ovim.

Sta mislis pod tim da “vrijeme tece” ili “vrijeme ne tece”. Opet u fizici vrijeme ima jasno znacenje. Ne znam sta mislis pod pojmom da “vrijeme tece” i koja je razlika izmedju vremena koje “tece” i “ne tece”?
E kolega, ova pitanja su za onu temu ovdje na filozofiji "teorija svega", prebaciti ću tamo pa ću ti tamo na nešto odgovoriti, ne sve detaljno, ali općenito, kako sam i rekao da radim na forumima, ovdje nije to tema, pozdrav.
belfy

#864 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 29/06/2025 13:50
belfy wrote: 28/06/2025 20:02

Nije tako, ja jesam autor prave "teorije svega", ali se ne mislim s ljudima svađati po nekim seoskim ili gradskim dvoranama oko toga kako je sve nastalo, nemam vremena za to, zato čekam onog glavnog sponzora, da jednim predavanjem sve napravim, dakle ne ovisi o meni nego o mogućem sponzoru kada će to biti, eto, opet si sve fulao, ceo fudbal, haha, nije prvi puta a ni zadnji, je tak? :-D

ne bi da se "svadjas" sa ljudima, a po forumima trubis isto godinama tapkanjem u mjestu i jednom te istom kruznom pricom.

cuj ja ofulao... :lol: pa ovo sto u ovom postup pricas pricao si identicno i prije skoro 10 godina. ofulao sam jedino ako je knjiga izasla, a kao sto vidimo i po ovom tvom zadnjem postu - nije. izgleda da ti bas ne poznajes fudbal, a ni sta ta uzrecica koju si iskoristio znaci, jel tako?
Dozer

#865 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 29/06/2025 14:23
Dozer wrote: 29/06/2025 00:14

Prvo ide predavanje a tek onda knjiga o "teoriji svega", vidjeti ćete zašto tako mora biti.

Evo ti što znači virtualno:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Virtualnost

Dakle nismo simulaciija u nečijem kompjuteru, već kako sam rekao manipulirajući našom sviješću, postoji materija, koja u stvarnosti ne postoji, osim za nas, a za nas je ona i te kako fizička, dapače, isto kao što smo i mi i te kako fizički, ali naše "ja" nije, ono može živjeti i u materiji, dakle umjetnoj stvarnosti, ali i u pravoj stvarnosti zajedno s Bogovima koji su nas napravili, zares.
Hajdeeee.....

Znaci, likovi u video igricama su sami sebi stvarni, a mi, koji smo to napravili, smo njihovi bogovi? Cool....

Ja bih rekao da si se ti podobro pogubio u svojim SF mastarijama, ali' hajd'....
Last edited by Dozer on 30/06/2025 08:44, edited 1 time in total.
Voddaa

#866 Re: Istina o Bogu

Post by Voddaa »

Pogresan post.
šarf

#867 Re: Istina o Bogu

Post by šarf »

teodati wrote: 29/06/2025 14:15
šarf wrote: 28/06/2025 22:06 Prijatelji moji dragi udaljili ste mi se od glavne teme. Život.
Nije život sam od sebe nastao, ali ga nije ni stvorilo neko vječno svjesno biće, jer takvo nešto ne postoji, to će se uskoro i dokazati.
A šta je treće?
Karikaturist

#868 Re: Istina o Bogu

Post by Karikaturist »

Kad je to uskoro, jedva cekam. :mrgreen:
Zehran82

#869 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 07/04/2025 18:36 Mnogi ljudi vjeruju da postoji Bog, ali ne misle na isto kada govore o tome uzroku svega.

Zavisno od religije kojoj pripadaju ili u kojoj su rođeni, imaju svoje vlastito viđenje što bi Bog mogao biti, puno puta su to potpuno oprečna mišljenja, koja su ponekad dovela i do vjerskih ratova.

Međutim, istina o Bogu samo je jedna, i prije ili kasnije će se to doznati, možda dok još mi živimo, zašto ne.

Na ovoj temi htio bih da prijateljski, uljudno razgovaramo o tome što je Bog za nekog vjernika, da pokuša to barem malo racionalno objasniti, onako kako zbilja vjeruje, a onda drugi mogu dati svoje mišljenje o tome, dakako bez svađe i vrijeđanja, bez obzira u što tko vjeruje.

I ne bojte se reći u što vjerujete, vjerska sloboda je pravo svakoga čovjeka, i dobro je ponekad čuti nečije mišljenje o tome, dapače. :thumbup:

Samo postojanje svijeta ukaziva na postojanje Boga, jer alternativa mu nije logicna, da sebe svijet sam stvara ili da ga stvaraju slucajnosti.....

a stvarati sam sebe je paradox, to je isto kao da ti vjerujes da tvoja majka samu sebe radja, postojanje i nepostojanje u isto vrijeme.
a na slucajnosti se nemozemo osloniti jer nemaju razum, svijest, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja
Zehran82

#870 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 29/06/2025 14:15
ali ga nije ni stvorilo neko vječno svjesno biće, jer takvo nešto ne postoji
a kako si siguran da ne postoji?

dali imas uvid u sve sta ima u univerzumu, nemas, dali imas uvid u sve sta ima u tvom tijelu, nemas dali imas uvid sve sa ima u morima zemlje , nemas, dali imas uvid u paralelne univerzume izvan naseg univerzuma, i vece dimenzije izvan naseg univerzuma, nemas.....pa kako onda mozes biti sioguran da ne postoji?
Zehran82

#871 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Islamsko vjerovanje o Bogu, Tahavijska akida.

Njemu ništa slično nije.

Ne postoji ništa što Ga može oslabiti.

Nema ničega vrijednog obožavanja osim Njega.

On je vječan bez početka i trajan bez kraja.

On nikada neće nestati, niti će doći kraj.

Ništa se ne dešava osim onoga što On hoće.

Nikakva mašta Ga ne može u potpunosti zamisliti. Nikakvo razumijevanje Ga ne može u potpunosti shvatiti.

On ne liči ni na jedno stvoreno biće.

On je živ i nikada ne umire, uvijek održava i nikada ne spava.

On stvara bez potrebe za stvaranjem,

i On opskrbljuje Svoja stvorenja bez ikakvog napora.

On uzrokuje smrt bez straha od posljedica, i On proživljava bez ikakve teškoće.

To je zato što On ima moć nad svim stvarima i sve stvari su ovisne o Njemu.

Svaka stvar je Njemu lahka. Njemu ništa nije potrebno, jer ‘Njemu ništa slično nije, a On je Onaj Koji sve čuje i sve vidi.’

On je stvorio stvorenja sa Svojim znanjem.

On im je odredio sudbine.

On im je odredio životne vijekove.

Ništa Mu nije bilo skriveno prije nego što ih je stvorio. On je znao šta će oni raditi prije nego što ih je stvorio.

On im je naredio da Mu budu pokorni i zabranio im je da Mu budu nepokorni.

Sve što se dešava je u skladu s Njegovom odredbom i voljom. Njegova volja se uvijek ispunjava. Volja robova je samo ono što On hoće za njih. Šta god On hoće za njih, to se i dogodi, a šta god On ne želi za njih, to se ne dogodi.

On upućuje koga hoće. On ih štiti i osigurava kao milost.

On u zabludu odvodi koga hoće. On ih ponižava i stavlja ih na kušnju pravedno.

Svi oni se kreću po Njegovoj volji, između Njegove milosti i Njegove pravde.

On je Uzvišen iznad toga da ima suprotnosti ili sudrugove.

Niko ne može odbiti Njegovu odredbu, izmijeniti Njegovu presudu, ili nadvladati Njegovu naredbu.

Mi vjerujemo u sve ovo. Sigurni smo da je sve to od Njega.
Zehran82

#872 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 28/06/2025 17:17 Po Bibliji Otac, uzrok svega, nije osobno biće, zato Ga nitko nikada ne može vidjeti, u svemu je, pa i u prostoru i vremenu u svim dimenzijama, a opet je izvan svega toga, dakle je istovremeno i imanentan i transcendentan.

To će se uskoro i dokazati, do u najmanje detalje, matematički, razumski i logički.

Ovo je samo najava svega toga, e da! :)
Po Bibliji Otac, uzrok svega,
ciljas na Boga, da.
nije osobno biće,
jeste
zato Ga nitko nikada ne može vidjeti,
nije zato nego zato sto namjerno ne zeli da se pokaze dok smo na zemlji....a pokazat ce se na Sudnjem danu.

u svemu je, pa i u prostoru i vremenu u svim dimenzijama,
ni ovo nije tacno....Bog je izvan svoje kreacije, bistvuje u svojoj dimenziji izvan vremena i prostora, vrijeme ga ne nagriza niti ga prostor sputava.

cak logicki gledano nije svugdje, jer nezamislivo je da se bog nalazi u psecem gov*nu, ili usmrdjeloj lesini zivotinje pokraj puta...

Bog je sa svojim Bicem izvan svoje kreacije ali je svukuda prisutan sa svojim atributima, vidi sve, cuje sve, zna sve....pa cak zna i ono sto ti sanjas nevecer, zna tebe bolje nego ti sam sebe.
Dozer

#873 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

:facepalm:
Zehran82 wrote: 01/07/2025 11:32 Bog je sa svojim Bicem izvan svoje kreacije ali je svukuda prisutan sa svojim atributima, vidi sve, cuje sve, zna sve....pa cak zna i ono sto ti sanjas nevecer, zna tebe bolje nego ti sam sebe.
A slobodna volja....? :D
Zehran82

#874 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 01/07/2025 12:16 :facepalm:
Zehran82 wrote: 01/07/2025 11:32 Bog je sa svojim Bicem izvan svoje kreacije ali je svukuda prisutan sa svojim atributima, vidi sve, cuje sve, zna sve....pa cak zna i ono sto ti sanjas nevecer, zna tebe bolje nego ti sam sebe.
imas slobodnu volju u koju se Bog uplice zavisno od tebe.
Dozer

#875 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 01/07/2025 12:27
Dozer wrote: 01/07/2025 12:16 :facepalm:
imas slobodnu volju u koju se Bog uplice zavisno od tebe.
De jos jednom...

Imas slobodnu volju u koju se bog uplice zavisno do tebe? :-) :lol:

Cek, da podebljam...
Imas slobodnu volju u koju se bog uplice zavisno do tebe :lol:

Evo nam novog kolacica s nekim novim teorijama i tumacenjima :D
Post Reply