Bitno je ipak navoditi vodu na svoj mlin. Rastojanje te ne zanima, jer se volite primicati i ulijetati, ne vodeci racuna o gabaritima vozila i cinjenici da vas nego u jednom momentu nece vidjeti jer nalijecete previse brzo. Da stvar kod doticnog bude jos gora pegla krivine, nisu mi slike ok pa da ne stavljam u slucaju nailaska autobusa ili tegljaca mala vam je sansa da ne ostanete zabodeni ko vaske u karambolku.zdruzdjo wrote: ↑29/06/2025 12:27Pardon, Nisam se izrazio kako treba za ovo lijevo-desno, do mene je.vjeshalica wrote: ↑29/06/2025 09:58
Nije lijevo ,nego desno.
Lose procjenjujes
Slika je losa ali ne ide u prilog tvrdnji da osmatra situaciju za preticanje
Tunel:
I onda tako se nadjete u mrtvom uglu i ide objasnjenje kako vas neko ne vidi iz bahatosti. Nema potrebe za tim, dovoljno i sigurno se nalaziti u sredini trake.
Vidi, bez ne uvrede, neko gledanje sa visine od strane mene,.... ili bilo sta slicno
Ukoliko nemas vozacku A kategorije i/ili nemas dosta kilometara na dva tocka(ne mislim na biciklo ili romobil), ne mozes pricati o voznji i nekim tehnikama voznje motora. to je skroz drugi par carapa u odnosu na bilo kakvu drugu voznju. Ono sto se cini ljudima na dva tocka opasnim, nesmotrenim, izazivanjem, bahatoscu.....cesto i nije. Naravno da ima i puno takvih stvari. Ne kazem.
Evo samo da ti dam jedan banalan a veoma moguc primjer zasto izmedju ostalog ovako voziti.
Spao je ogroman kamen tebi pred auto. Ti si skocila na kocinicu i sigurno se zaustavila ispred kamena. Ja na motoru iza tebe kocim ali je izgledno da nemam dovoljno mjesta za sigurno zaustavljanje.
Dva scenarija:
1: ako vozim na sredini trake, nemam mjesta za manevrisanje toliko i moguce je da cu ti proletiti kroz zadnju sajbu i parkirati se glavom odmah pored tvog desnog ramena. Ako budem svjestan i imadnem dobru kacigu cu se mozda i pozdraviti.
2: ako vozim desnom stranom svoje trake, ja cu tada uz kocenje imati vise mjesta za manevrisanje i samo malo jos skrenuti desno i proci mozda pored tebe ukoliko ne bude isao niko u susret.
Molim u ovom slucaju iskljucimo nekakvo drzanje sigurnog rastojanja.
Iz istog razloga(barem ja) i na semaforu na crvenom stojim blize lijevoj strani svoje trake(ili se provucem pored pa stanem ispred sviju) jer se zna desiti da neka "hamsa" iza mene veselo mi se priblizava dok vidim da kucka na telefon ili se selfie-ra. E da se ne bih molio svim Bogovima da me primjeti ili savrsi svoju radnju, ako ocijenim da je potrebno gledam na retrovizor stanje iza sebe i spreman sam da pustim kvacilo i prodjem izmedju dva auta, a nju pustim da se zapuca u auto. Bolje nego da ja budem u sendvicu izmedju dva auta.
1. U slucaju naleta mozes zavrsiti u mom.gepeku, ne mojom krivicom nego svojom jer ne drzis rastojanje i ne kreces se propisanom brzinom
Manevrisanje naglo te moze istjerati u lijevu stanu pod tudje auto ili u desnu kako vec navodis kao mogucnost, da zavrsis u sendvicu izmedju mog auta ili sa desne strane prepreke. Dakle....ne ide ti mudrolija u prilog
I kako mislis prolaziti pored mene desnom stranom na magistralnom putu gdje imas jednu traku u jednom smjeru? To je kao neka dozvoljena radnja u saobracaju? Gdje to pise?
https://www.femamotorcycling.eu/road-ma ... rcyclists/
Jedan detalj
Sta reci