Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

avijon

#50926 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by avijon »

kakva samoubica predvece, pola metra mi u traci vozi prestize 3 auta a krivina.. da slucajno nisam vozio vozio skroz uz desnu ivicu :run: nit se on imao kad trznut jer me vidio nit ja :lol:
1Dante1

#50927 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 27/06/2025 19:34
1Dante1 wrote: 27/06/2025 16:26
DaysleepeR wrote: 27/06/2025 16:00 Ja na motoru on u kombiju, sijece krivinu hladno gledajuci u mene.
mnogi na forumu to opravdavaju, kao nema nikoga i to je komotna voznja. A onda se zale na kruzenje vanjskom :D
kruzi ti vanjskom, pa kad te neko spuca iz unutrasnje zali se policiji kako si htio da izadjes na treci izlaz kruzeci vanjskom... :-)
Mislim da ce prije tebe pitati zasto si se prestrojio a da se nisi uvjerio da tu radnju mozes uraditi bezbjedno.
drug_profi

#50928 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Sve sto je potrebno jeste samo pravilnik ili uputstvo za horizontalnu signalizaciju u kruznom toku, i istu takvu horizontalnu i vertikalnu prije kruznog.
HD_2015

#50929 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HD_2015 »

drug_profi wrote: 28/06/2025 02:08 Sve sto je potrebno jeste samo pravilnik ili uputstvo za horizontalnu signalizaciju u kruznom toku, i istu takvu horizontalnu i vertikalnu prije kruznog.
Postoji. Zove se ZOBS. Kružni tok se tretira kao glavna cesta (sa jednom ili više traka) na koju su uključuju sporedne ceste. Kako bi se uključio i vozio po pravolinijskoj glavnoj cesti, tako se uključuješ i voziš po kružnom toku.

Sve su zakomplikovali instruktori i razna uputstva ne netu.

Uzmite primjer Hrvatske ili Srbije. Ja nisam uspio naći da njihovi zakoni dodatno tretiraju kružni tok. Ako neko zna, neka postavi, da vidimo na šta to liči.

Naravno, moguće je da kružni tok ima horizontalnu signalizaciju, kao neki u Sa, ali ne pričamo o tome.
drug_profi

#50930 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

HD_2015 wrote: 28/06/2025 15:11
drug_profi wrote: 28/06/2025 02:08 Sve sto je potrebno jeste samo pravilnik ili uputstvo za horizontalnu signalizaciju u kruznom toku, i istu takvu horizontalnu i vertikalnu prije kruznog.
Postoji. Zove se ZOBS. Kružni tok se tretira kao glavna cesta (sa jednom ili više traka) na koju su uključuju sporedne ceste. Kako bi se uključio i vozio po pravolinijskoj glavnoj cesti, tako se uključuješ i voziš po kružnom toku.

Uzmite primjer Hrvatske ili Srbije. Ja nisam uspio naći da njihovi zakoni dodatno tretiraju kružni tok. Ako neko zna, neka postavi, da vidimo na šta to liči.

Naravno, moguće je da kružni tok ima horizontalnu signalizaciju, kao neki u Sa, ali ne pričamo o tome.
Znam da postoji ali se treba promijeniti.
Vanjska do prvog izlaza, kraj.
preludezalude

#50931 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Ima u Tuzli kruzni gdje potoji znak prije kruznog koji kaze da vanjska vodi na prvo i drugo iskljucenje. Ali debilima znak nista ne znaci. Trake u kruznom su napravljene tako da vanjskom stvarno mozes kruziti koliko hoces. Problem se na kraju stvara kombinacijom debila za volanom i losih kruznih tokova.
drug_profi

#50932 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

preludezalude wrote: 29/06/2025 00:49 Ima u Tuzli kruzni gdje potoji znak prije kruznog koji kaze da vanjska vodi na prvo i drugo iskljucenje. Ali debilima znak nista ne znaci. Trake u kruznom su napravljene tako da vanjskom stvarno mozes kruziti koliko hoces. Problem se na kraju stvara kombinacijom debila za volanom i losih kruznih tokova.
Pa kad su nacrtali isprekidanu liniju u krug. Dakle fakticki ispravili cestu i ti vozis desnom do bogojavljenja.
Debili.
Obesmisljena unutrasnja traka time.
spree

#50933 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by spree »

Nerviram sam sebe jer sam picka pa ovakve ne zgazim

vjeshalica

#50934 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

HD_2015 wrote: 28/06/2025 15:11

Gora je policija sto ulazi ususret nelogicnim zakljucicma nadriinstruktora i idiota koje su poducili. Ne daj boze da imas 5 traka na kakvu govnariju bi to licilo
vjeshalica

#50935 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Kad kazu pogino na motoru....i tako

Image
noviclan

#50936 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

spree wrote: 29/06/2025 02:49 Nerviram sam sebe jer sam picka pa ovakve ne zgazim

Nemoj tako zuri zena na posao, a svakako je gore kod fef-a red light. Al' realno vas je trebala sacekati pa onda gargaj kroz pjesacko crveno
Karikaturist

#50937 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Karikaturist »

Ne vrijedi, sta ces joj. Niti ima mozga niti obraza, samo sebi mozes otezati zivot :mrgreen:
zdruzdjo

#50938 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

spree wrote: 29/06/2025 02:49 Nerviram sam sebe jer sam picka pa ovakve ne zgazim

ovo mi je enigma uvijek. Svaki dan vidim dvoje-troje ovakvih "lobotomiziranih". Nista, samo ide.
Nije se ni trznula ili zaustavila ma ni da pogleda lijevo-desno, fura li neko, hoce li je udariti.....nesto.
zdruzdjo

#50939 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

vjeshalica wrote: 29/06/2025 06:27 Kad kazu pogino na motoru....i tako
ja se ubih gledajuci u sliku i ne vidim sta je.
tokio25

#50940 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

ne kontam sta je sa motorom pogresno?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#50941 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

tokio25 wrote: 29/06/2025 09:16 ne kontam sta je sa motorom pogresno?
Vozi uz samu liniju..i onda ga pokupi neko "retrovizorom"..i sutra natpis, bio je dobar lik..
zdruzdjo

#50942 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

konektovan wrote: 29/06/2025 09:38
Vozi uz samu liniju..i onda ga pokupi neko "retrovizorom"..i sutra natpis, bio je dobar lik..
ahaaaa na tome je akcenat.
pa iako to izgleda opasno, i nije bas toliko. brzo ce pobjeci lijevo ukoliko se ukaze opasnost.
Ovaj se vjerovatno sprema da pretekne pa osmatra situaciju.
vjeshalica

#50943 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

zdruzdjo wrote: 29/06/2025 09:47
ahaaaa na tome je akcenat.
pa iako to izgleda opasno, i nije bas toliko. brzo ce pobjeci lijevo ukoliko se ukaze opasnost.
Ovaj se vjerovatno sprema da pretekne pa osmatra situaciju.
Nije lijevo ,nego desno.
Lose procjenjujes
Slika je losa ali ne ide u prilog tvrdnji da osmatra situaciju za preticanje

Tunel:
Image

I onda tako se nadjete u mrtvom uglu i ide objasnjenje kako vas neko ne vidi iz bahatosti. Nema potrebe za tim, dovoljno i sigurno se nalaziti u sredini trake.
tokio25

#50944 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

koliki su to retrovizori pa nekoga pokupe u suprotnoj traci?
nisam nikad vozio motor pa ne znam neka mi objasne oni koji znaju

je li on ovako istureniji prema drugoj traci od obicnog automobila koji vozi u svojoj traci?

ps opet kao sto rekoh nisam vozac motora al je li moguce da u ovoj poziciji ima bolji pregled ispred automobila i da prati saobracaj i ispred pa da moze na vrijeme reagovati
Ateista

#50945 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

skafiskafsnjak wrote: 27/06/2025 14:01
Ateista wrote: 27/06/2025 12:27
skafiskafsnjak wrote: 26/06/2025 18:49
Pa ja i krkan udjemo na istom mjestu u kruzni. Ja u unutrasnju, on u vanjsku. On izlazi na 4, ja na trecem izlazu. Ne bih ga trebao cekati jer on tu ne bi smio biti !
Slazem se da on tu ne bi trebao biti, ali mi nije jasno ni sta je toliki problem sacekati ga da prodje da ces zbog toga radije koristiti vanjsku traku?
Pa pun k je takvih glupana … kolika je sansa da ga ne ugledam na vrijeme, a on me ne propusti? Ja sam kriv jer vanjska traka ima prvenstvo prolaza?

U tom slucaju je moja krivica…. Pa bolje se drzati vanjske… ocigledno se mnogi vode tom parolom. Bolje bit papak nego kriv za udes
Kao prvo, nema on sta da te propusti, iako njegovo kretanje nije ispravno, on koji zadrzava traku ima prednost u odnosu na tebe koji se prestrojavas ili iskljucujes, dakle nema prednost ni jedna traka vec onaj ko se drzi svoje trake.
Ne kontam zasto ga ne bi ugledao, imas oci, retrovizore, kad sam u kt uvijek gledam i pratim ostali saobracaj.
Ateista

#50946 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

1Dante1 wrote: 27/06/2025 12:37
Ateista wrote: 27/06/2025 12:27 Slazem se da on tu ne bi trebao biti, ali mi nije jasno ni sta je toliki problem sacekati ga da prodje da ces zbog toga radije koristiti vanjsku traku?
Evo reci cu ti ja, pa testiraj. KT kod energoinvesta, od autobuske ako izlazis na drugom ili trcem izlazu, a koristis unutrasnju muka!

-ako ces se iskljuciti na drugom izlazu, oni koji dolaze od FDS ignorisu tvoj zmigavac i ne propustaju te, odnosno ne mzoes se prestrojiti
-ako se ne prestrojavas, vec izlazis iz unutrasnje oni koji se ukljuce ili koji voze vanjskom trakom te onemogucavaju
-ako ce neko reci da nisi sposoban da se prestrojis, neko je manje, neko vise sposoban, ali kada moras pratiti one koji ti oduzimaju pravo prvenstva, one koji kruze, i oni koji kao Ateista stanu u KT onda je odgovor logican da se vozi i kruzi samo vanjskom
Ateista wrote: 27/06/2025 12:32 Nisam ja taj koji se zali na voznju kroz kt i boji se voziti unutrasnom.
Nisi, ne zalis se, nije te strah ali nisi nista bolji/ispravnij od mene koji kruzim vanjskom, jer ti STAJES u kToku :D
Cesto koristim taj kt i izlazim na drugom izlazu, vecinom idem unutrasnjom zbog manje vozila, nikad nikakvih problema.

Govoris da ja ne bih trebao stati, a ocekujes da te propuste oni iz vanjske, kako ce te propustiti ako ne stanu? :D
zdruzdjo

#50947 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

vjeshalica wrote: 29/06/2025 09:58

Nije lijevo ,nego desno.
Lose procjenjujes
Slika je losa ali ne ide u prilog tvrdnji da osmatra situaciju za preticanje

Tunel:
Image

I onda tako se nadjete u mrtvom uglu i ide objasnjenje kako vas neko ne vidi iz bahatosti. Nema potrebe za tim, dovoljno i sigurno se nalaziti u sredini trake.
Pardon, Nisam se izrazio kako treba za ovo lijevo-desno, do mene je.

Vidi, bez ne uvrede, neko gledanje sa visine od strane mene,.... ili bilo sta slicno
Ukoliko nemas vozacku A kategorije i/ili nemas dosta kilometara na dva tocka(ne mislim na biciklo ili romobil), ne mozes pricati o voznji i nekim tehnikama voznje motora. to je skroz drugi par carapa u odnosu na bilo kakvu drugu voznju. Ono sto se cini ljudima na dva tocka opasnim, nesmotrenim, izazivanjem, bahatoscu.....cesto i nije. Naravno da ima i puno takvih stvari. Ne kazem.
Evo samo da ti dam jedan banalan a veoma moguc primjer zasto izmedju ostalog ovako voziti.
Spao je ogroman kamen tebi pred auto. Ti si skocila na kocinicu i sigurno se zaustavila ispred kamena. Ja na motoru iza tebe kocim ali je izgledno da nemam dovoljno mjesta za sigurno zaustavljanje.
Dva scenarija:
1: ako vozim na sredini trake, nemam mjesta za manevrisanje toliko i moguce je da cu ti proletiti kroz zadnju sajbu i parkirati se glavom odmah pored tvog desnog ramena. Ako budem svjestan i imadnem dobru kacigu cu se mozda i pozdraviti.
2: ako vozim desnom stranom svoje trake, ja cu tada uz kocenje imati vise mjesta za manevrisanje i samo malo jos skrenuti desno i proci mozda pored tebe ukoliko ne bude isao niko u susret.
Molim u ovom slucaju iskljucimo nekakvo drzanje sigurnog rastojanja.

Iz istog razloga(barem ja) i na semaforu na crvenom stojim blize lijevoj strani svoje trake(ili se provucem pored pa stanem ispred sviju) jer se zna desiti da neka "hamsa" iza mene veselo mi se priblizava dok vidim da kucka na telefon ili se selfie-ra. E da se ne bih molio svim Bogovima da me primjeti ili savrsi svoju radnju, ako ocijenim da je potrebno gledam na retrovizor stanje iza sebe i spreman sam da pustim kvacilo i prodjem izmedju dva auta, a nju pustim da se zapuca u auto. Bolje nego da ja budem u sendvicu izmedju dva auta.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#50948 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

tokio25 wrote: 29/06/2025 10:04
koliki su to retrovizori pa nekoga pokupe u suprotnoj traci?
nisam nikad vozio motor pa ne znam neka mi objasne oni koji znaju

je li on ovako istureniji prema drugoj traci od obicnog automobila koji vozi u svojoj traci?

ps opet kao sto rekoh nisam vozac motora al je li moguce da u ovoj poziciji ima bolji pregled ispred automobila i da prati saobracaj i ispred pa da moze na vrijeme reagovati
Naleti lola koji isto ovkao uz liniju iz suprotne trake....malo ga ponijelo,..i belaj.
Iz ove pozicije..vjerovatno ima bolji pregled igre..ali.znaju se nakaciti i ovako voziti iza,..bez namjere da preticu.
spree

#50949 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by spree »

zdruzdjo wrote: 29/06/2025 09:10

ovo mi je enigma uvijek. Svaki dan vidim dvoje-troje ovakvih "lobotomiziranih". Nista, samo ide.
Nije se ni trznula ili zaustavila ma ni da pogleda lijevo-desno, fura li neko, hoce li je udariti.....nesto.
Ma bezobrazluk. Pouzda se da je vozač normalan i da neće sebi belaja. Nešto mi se ugasio zvuk, ali možda i bolje šta sam se nagovorio + na trubi se bio skoro sve vrijeme. Bolikurac.
1Dante1

#50950 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

Ateista wrote: 29/06/2025 10:34 Govoris da ja ne bih trebao stati, a ocekujes da te propuste oni iz vanjske, kako ce te propustiti ako ne stanu?
Kako mislis da ocekujem da me puste iz vanjske? Ne ocekujem, ako se nadjem u unutrasnjoj i ne mogu da se prestrojim/iskljucim, kruzim jos jedan krug.
Post Reply