Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
belfy

#5326 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

teodati wrote: 17/06/2025 20:03
belfy wrote: 16/06/2025 21:58:lol:
Ok, kada se već praviš tako pametan iz matematike, daj kaži je li beskonačno puta metar isto veliko kao beskonačno puta kilometar?

Ajde, pokaži sad da se zbilja razumiješ u matematiku, možeš to pokazati na nekoliko množenja kakav će biti krajnji rezultat.

Izvoli, ploča je tvoja, e da. :-D
pazi sada dobro, jer ovo si sam trazio, a pisat cu sporije posto znam da ne znas citati brzo... :-D

evo, pod punom svjesnoscu kazem: "je li beskonačno puta metar isto veliko kao beskonačno puta kilometar?"

sada ti meni pokusaj objasniti zasto ti meni govoris sta da kazem? svidja ti se da ponavljam za tobom? :lol:

pa, tebi nedostaje pismenosti da bi uopste znao postavio pitanje drug teodati... huh, sad smo jos jedan korak unazad. nije ni cudo da ti "knjiga" ide sporo... opet tesko, ali pokusat cemo to da rijesimo zajedno korak po korak... samo sada moramo praviti jos manje korake... ali ne brini se. uvijek imaj na umu onu : "i put oko svijeta zapocinje prvim korakom." (koliko god on mali bio)

no, ti tvrdis da ne mozes da vidis ni atome ni molekule!? pa ti kao da si iz 17. vijeka izasao ili ti treba bolja dioptrija. nikada se, kao dijete, nisi u bazenu igrao "utrostruci molekulu" ili kao stariji "atomski stoni tenis"? ne znam, popricaj sa prijateljima i pitaj ih o ovim igrama...

a poslastica za kraj:
"Izaija 45,6 Da se spozna od istoka sunca i od zapada njegova, da osim mene nema boga. Ja sam Gospod i nema drugoga."

istok sunca (cuj malim slovom Sunca) i zapada njegova (pa onda opet i Bog malim slovom? sta se ovo desava!?)... gdje se nalazi taj istok i zapad Sunca? mi ga na Zemlji odredismo prema Suncu, ali ko je odredio, i kako, gdje je ta istocna i zapadna strana Sunca? (Izaija?) :lol:

:D
apsidejzi

#5327 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

belfy wrote: 18/06/2025 02:20
Ok, kada se već praviš tako pametan iz matematike, daj kaži je li beskonačno puta metar isto veliko kao beskonačno puta kilometar?

Ajde, pokaži sad da se zbilja razumiješ u matematiku, možeš to pokazati na nekoliko množenja kakav će biti krajnji rezultat.

evo, pod punom svjesnoscu kazem: "je li beskonačno puta metar isto veliko kao beskonačno puta kilometar?"
:lol: :lol: :lol:
apsidejzi

#5328 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

MehmedPasaMoric wrote: 15/06/2025 01:14 Cudi me da neko vec nije pronasao ajet ili citat iz Biblije koji veze nema sa slijepim crijevom ali se moze na neki krajnje nejasni i metaforicki nacin povezati sa istim, pa da moze reci "evo rekli smo vam da nasa knjiga ima sve odgovore" :D

Mozda zato sto ni Isus ni Muhamed nisu znali da postoji slijepo crijevo jbg
Kao sto nisu znali da sperma nastaje u testisima i onda pogadjali.

""Neka čovjek pogleda od čega je stvoren! Stvoren je od tekućine koja se izbija, koja izlazi između kičme i grudne kosti"
Hakiz

#5329 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Bolest se smatrala disbalansom četiri životne sile, liječilo se puštanjem krvi, nisu spomenuti virusi i bakterije, ali sve se već znalo i nauka je nepotrebna.

Čovječe, tek prije 150 - 200 godina su shvatili da se moraju stvoriti sterilni uslovi kod otvorenih rana, operacija, amputacija. Do tada je hirurg operisao, a grupa ljudi, ušavši u "salu" u odijelima sa ulice, gledala kako to radi, svi pušili pepeo padao u rane, maske nisu postojale. Čak ni ruke nisu prali, ni hirurg nije prao ruke prije operacije.

A sve se već znalo, sve je pisalo u, uglavnom svetim, knjigama i nauka je nepotrebna.

Ja poštujem one koji kažu bog je učinio da sam bolestan, neka me i ozdravi ako je to njegova volja, doktoru ne idem. Pa završe u zatvoru kada ne pošalju djecu doktoru zbog tog stava. Oni su mučenici koji trpe zbog svojih uvjerenja. Oni su jedini iskreni.

Svi oni koji vjeruju da je sve božija volja, a odu doktoru, licemjeri su.

Nema se tu šta više dodati.
teodati

#5330 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

pazi sada dobro, jer ovo si sam trazio, a pisat cu sporije posto znam da ne znas citati brzo... :-D

sada ti meni pokusaj objasniti zasto ti meni govoris sta da kazem? svidja ti se da ponavljam za tobom? :lol:

pa, tebi nedostaje pismenosti da bi uopste znao postavio pitanje drug teodati... huh, sad smo jos jedan korak unazad. nije ni cudo da ti "knjiga" ide sporo... opet tesko, ali pokusat cemo to da rijesimo zajedno korak po korak... samo sada moramo praviti jos manje korake... ali ne brini se. uvijek imaj na umu onu : "i put oko svijeta zapocinje prvim korakom." (koliko god on mali bio)

no, ti tvrdis da ne mozes da vidis ni atome ni molekule!? pa ti kao da si iz 17. vijeka izasao ili ti treba bolja dioptrija. nikada se, kao dijete, nisi u bazenu igrao "utrostruci molekulu" ili kao stariji "atomski stoni tenis"? ne znam, popricaj sa prijateljima i pitaj ih o ovim igrama...

a poslastica za kraj:
"Izaija 45,6 Da se spozna od istoka sunca i od zapada njegova, da osim mene nema boga. Ja sam Gospod i nema drugoga."

istok sunca (cuj malim slovom Sunca) i zapada njegova (pa onda opet i Bog malim slovom? sta se ovo desava!?)... gdje se nalazi taj istok i zapad Sunca? mi ga na Zemlji odredismo prema Suncu, ali ko je odredio, i kako, gdje je ta istocna i zapadna strana Sunca? (Izaija?) :lol:

Opet si dokazao da nemaš pojma o matematici, jer razumio si pitanje ali se praviš da nisi razumio, izvlačiš se na jeftinu foru konteksta, a nemaš hrabrosti napisati je li to isto veliko ili ne, ti si pismen ali nisi zreo za nikakvu ozbiljnu raspravu o bilo čemu, nikome nisi odgovorio konkretno ni na što, jednostavno od tebe nikada ništa, opet sam pokušao lijepo kulturno s tobom porazgovarati, ali ti nisi sposoban za to, zato više ne odgovaram na tvoje upise, nema koristi, to je gubljenje vremena, živ bio, i nauči nešto od prve pročitati i shvatiti do kraja što netko piše, a što se moje knjige tiče, nemoj je ni čitati kada ju objavim, koliko vidim po tvojim upisima ništa nećeš razumjeti, nije svatko za metafiziku, samo kažem. 8-)
teodati

#5331 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Hakiz wrote: 18/06/2025 12:12 Bolest se smatrala disbalansom četiri životne sile, liječilo se puštanjem krvi, nisu spomenuti virusi i bakterije, ali sve se već znalo i nauka je nepotrebna.

Čovječe, tek prije 150 - 200 godina su shvatili da se moraju stvoriti sterilni uslovi kod otvorenih rana, operacija, amputacija. Do tada je hirurg operisao, a grupa ljudi, ušavši u "salu" u odijelima sa ulice, gledala kako to radi, svi pušili pepeo padao u rane, maske nisu postojale. Čak ni ruke nisu prali, ni hirurg nije prao ruke prije operacije.

A sve se već znalo, sve je pisalo u, uglavnom svetim, knjigama i nauka je nepotrebna.

Ja poštujem one koji kažu bog je učinio da sam bolestan, neka me i ozdravi ako je to njegova volja, doktoru ne idem. Pa završe u zatvoru kada ne pošalju djecu doktoru zbog tog stava. Oni su mučenici koji trpe zbog svojih uvjerenja. Oni su jedini iskreni.

Svi oni koji vjeruju da je sve božija volja, a odu doktoru, licemjeri su.

Nema se tu šta više dodati.
Isto kao što postoji uzrok za zdravlje, zašto je netko zdrav, isto je tako i za neku bolest, nije slučajno nastala, isto kao ni bilo što na svijetu što postoji, i dakako da je najavljeno i za bolesti kao i za nesreće i ratove u Bibliji već davno, samo ti to nisi čitao, pa valjda zato to ne znaš, dakako.
belfy

#5332 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

teodati wrote: 19/06/2025 14:30

a poslastica za kraj:

Opet si dokazao da nemaš pojma o matematici, jer razumio si pitanje ali se praviš da nisi razumio, izvlačiš se na jeftinu foru konteksta, a nemaš hrabrosti napisati je li to isto veliko ili ne, ti si pismen ali nisi zreo za nikakvu ozbiljnu raspravu o bilo čemu, nikome nisi odgovorio konkretno ni na što, jednostavno od tebe nikada ništa, opet sam pokušao lijepo kulturno s tobom porazgovarati, ali ti nisi sposoban za to, zato više ne odgovaram na tvoje upise, nema koristi, to je gubljenje vremena, živ bio, i nauči nešto od prve pročitati i shvatiti do kraja što netko piše, a što se moje knjige tiče, nemoj je ni čitati kada ju objavim, koliko vidim po tvojim upisima ništa nećeš razumjeti, nije svatko za metafiziku, samo kažem. 8-)
:lol:

ne druze teodati. ja sam samo dokazao da si toliko nepismen da ne znas ni pitanje postaviti, pa evo, ni odgovor ovdje. cuj "dokazao da nemam pojma o matematici". pa istu sam ti vec davno objasnio i to na nivou 5-6 razreda i nisi je razumio. mislim, mogu ja te postove i kopirati ponovo, ali zasto bi se vrtjeli u krug samo za to sto ti savladao ni gradivo osnovne skole, pa sada zelis okrenuti jos jedan krug, pa jel tako?

a knjigu jedva cekam, iako sam poprilicno siguran da je necu citati iz prostih razloga sto toliko dugo pricas o istoj da si mogao do sada napisati barem tri...

desava. :kakoste:
apsidejzi

#5333 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Nesto najbolje sto se moze nekoj ideji ili teoriji dogoditi jeste da ima neku pretpostavku koja se kasnije ispostavi kao tacna. Recimo Ajnstajnova teorija relativiteta je pretpostavila postojanje crnih rupa i kvazara iako se nije znalo da li postoje. Kasnije smo ih pronasli. Ili kada su naucnici na osnovu Njutnovog zakona otkrili Neptun jer putanja Urana nije odgovarala racunici. Ako izracunas gdje bi Uran trebao biti sutradan na osnovu Njutnovog zakona ispostavi se da ne bude na tom mjestu. Jedini nacin da bude tu je da se ubaci jos jedna planeta u racunicu. I tako je i bilo.

Eh sad je dosao red na teoriju evolucije. U videu ispod mozete pogledati detaljnije, a tu ima i link na istrazivanje koga bas interesuju detalji. Ja cu probati pojednostaviti i objasniti svojim rijecima. Naime, proteini u zivim organizmima se sastoje od aminokiselina a mi znamo da DNA kodira raspored aminokiselina. Glavna upotrebna vrijednost proteina ovisi o njegovom 3D obliku. Hemoglobin je gradjen tako da moze zarobiti oksigen. Da ima drugaciji 3D oblik ne bi mogao to uraditi. Medjutim, naucnici nisu mogli nikako skontati kako se pravi 3D oblik od aminokiselina. Molekule se vezu jedna s drugom i savijaju protein do konacnog 3D oblika. Problem je sto se moze saviti na bezbroj nacina. Kako znati pravi nacin? Pravljeni su razni modeli ali najbolji je uspjevao pogoditi u samo 30% slucajeva sto je nedovoljno. Da bi se model smatrao uspjesnim potrebno je minimalno 90% tacnih savijanja. Konacno, u dobu AI-a smo uspjeli haknuti i ovo i sada mozemo bukvalno saviti bilo koju kombinaciju aminokiselina. I to je veliki uspjeh nauke. Zato je prosle godine dodijeljena nobelova nagrada upravo za AI.

No kako su naucnici naucili AI? Da bi naucio AI nesto moras imati mnogo informacija na odredjenu temu i kazati mu sta je ispravno a sta ne. I onda ce AI napraviti matricu po kojoj ce moci prepoznati kako ce se aminokiseline saviti u 3D prostoru. Problem: nemamo mnogo proteina koje znamo kako su savijeni. Samo par desetina hiljada. Kada su naucnici ubacili sve njih, dobili su malo bolji model koji je i dalje bio daleko ispod 90% tacnih savijanja. A onda su skontali fazon: uzeli su evolutivno stablo i rekli ovako. Imamo postojece proteine koji se baziraju na postojecim genima. U razlicitim vrstama, geni se razlikuju zbog mutacija. Te mutacije mijanjaju 3D oblik proteina ali je on i dalje funkcionalan, inace bi ispao iz genetskog bazena. Sada su AI-u dali genom raznih zivih bica i AI je trazio slicnosti i razlike i zatim napravio matricu koje mutacije su bile uspjesne, a koje su ocuvale 3D oblik. Helem, zahvaljujuci teoriji evolucije, AI je uspio haknuti koje kombinacije aminokiselina uticu na 3D oblik i konacno presao magicnu cifru od 90% tacnih pogodataka.

Jedan sjajan uspjeh nauke sa nesagledivim koristima za covjecanstvo i zivi svijet. Za razliku od vjerskih knjiga koje nisu izdrzale teret vremena, i cije baljezgarije se pokusavaju objasniti misticizmom i bjezanjem u boga izuzetaka, teorija evolucije je donijela jedan veliki iskorak covjecanstvu.

U opisu videa mozes naci link do naucnog rada i detalja:

https://www.youtube.com/watch?v=P_fHJIYENdI
teodati

#5334 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 19/06/2025 23:39 Nesto najbolje sto se moze nekoj ideji ili teoriji dogoditi jeste da ima neku pretpostavku koja se kasnije ispostavi kao tacna. Recimo Ajnstajnova teorija relativiteta je pretpostavila postojanje crnih rupa i kvazara iako se nije znalo da li postoje. Kasnije smo ih pronasli. Ili kada su naucnici na osnovu Njutnovog zakona otkrili Neptun jer putanja Urana nije odgovarala racunici. Ako izracunas gdje bi Uran trebao biti sutradan na osnovu Njutnovog zakona ispostavi se da ne bude na tom mjestu. Jedini nacin da bude tu je da se ubaci jos jedna planeta u racunicu. I tako je i bilo.

Eh sad je dosao red na teoriju evolucije. U videu ispod mozete pogledati detaljnije, a tu ima i link na istrazivanje koga bas interesuju detalji. Ja cu probati pojednostaviti i objasniti svojim rijecima. Naime, proteini u zivim organizmima se sastoje od aminokiselina a mi znamo da DNA kodira raspored aminokiselina. Glavna upotrebna vrijednost proteina ovisi o njegovom 3D obliku. Hemoglobin je gradjen tako da moze zarobiti oksigen. Da ima drugaciji 3D oblik ne bi mogao to uraditi. Medjutim, naucnici nisu mogli nikako skontati kako se pravi 3D oblik od aminokiselina. Molekule se vezu jedna s drugom i savijaju protein do konacnog 3D oblika. Problem je sto se moze saviti na bezbroj nacina. Kako znati pravi nacin? Pravljeni su razni modeli ali najbolji je uspjevao pogoditi u samo 30% slucajeva sto je nedovoljno. Da bi se model smatrao uspjesnim potrebno je minimalno 90% tacnih savijanja. Konacno, u dobu AI-a smo uspjeli haknuti i ovo i sada mozemo bukvalno saviti bilo koju kombinaciju aminokiselina. I to je veliki uspjeh nauke. Zato je prosle godine dodijeljena nobelova nagrada upravo za AI.

No kako su naucnici naucili AI? Da bi naucio AI nesto moras imati mnogo informacija na odredjenu temu i kazati mu sta je ispravno a sta ne. I onda ce AI napraviti matricu po kojoj ce moci prepoznati kako ce se aminokiseline saviti u 3D prostoru. Problem: nemamo mnogo proteina koje znamo kako su savijeni. Samo par desetina hiljada. Kada su naucnici ubacili sve njih, dobili su malo bolji model koji je i dalje bio daleko ispod 90% tacnih savijanja. A onda su skontali fazon: uzeli su evolutivno stablo i rekli ovako. Imamo postojece proteine koji se baziraju na postojecim genima. U razlicitim vrstama, geni se razlikuju zbog mutacija. Te mutacije mijanjaju 3D oblik proteina ali je on i dalje funkcionalan, inace bi ispao iz genetskog bazena. Sada su AI-u dali genom raznih zivih bica i AI je trazio slicnosti i razlike i zatim napravio matricu koje mutacije su bile uspjesne, a koje su ocuvale 3D oblik. Helem, zahvaljujuci teoriji evolucije, AI je uspio haknuti koje kombinacije aminokiselina uticu na 3D oblik i konacno presao magicnu cifru od 90% tacnih pogodataka.

Jedan sjajan uspjeh nauke sa nesagledivim koristima za covjecanstvo i zivi svijet. Za razliku od vjerskih knjiga koje nisu izdrzale teret vremena, i cije baljezgarije se pokusavaju objasniti misticizmom i bjezanjem u boga izuzetaka, teorija evolucije je donijela jedan veliki iskorak covjecanstvu.

U opisu videa mozes naci link do naucnog rada i detalja:

https://www.youtube.com/watch?v=P_fHJIYENdI
I to je tebi dokaz za što točno, jel?

Za evoluciju samu po sebi? Možeš mislit.

DNA kodira raspored aminokiselina, znači postoje upute za savijanje proteina s kombinacijom aminokiselina koje daju 3D oblik, jednostavno.

A tko je dao te upute, jel? Priroda? Tko to točno? Opet se nešto tvrdi što se ne zna objasniti.

AI je samo uspjela odgonetnuti ono što je Stvoritelj dao u uputama, a ljudi to nisu bili sposobni dobiti, i to je onda i te kako dokaz više za inteligentni dizajn, hvala što si dao taj primjer, možeš još ak imaš, dapače. :thumbup:
MehmedPasaMoric

#5335 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by MehmedPasaMoric »

Dokazi da je stvoritelj dao upute?
broj dva

#5336 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

Život je stvorila savršena vrhunska inteligencija jer je previše kompleksan da nastane sam od sebe.
A odakle ta savršena vrhunska inteligencija koja stvori život (i kozmos) ?
E to je već nastalo samo od sebe, vam vremena, van prostora, van materije..

Ne postoji ništa gluplje od religije, pogotovo abrahamske.
Hakiz

#5337 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Ili je savršena inteligencija jednostavna?
teodati

#5338 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

broj dva wrote: 21/06/2025 10:35 Život je stvorila savršena vrhunska inteligencija jer je previše kompleksan da nastane sam od sebe.
A odakle ta savršena vrhunska inteligencija koja stvori život (i kozmos) ?
E to je već nastalo samo od sebe, vam vremena, van prostora, van materije..

Ne postoji ništa gluplje od religije, pogotovo abrahamske.
Vrhunska inteligencija ne postoji, postoji samo inteligencija, može biti starija i naprednija, ili mlađa i daleko zaostala, kao što smo recimo mi ljudi.

I inteligencija nije nastala sama od sebe, ne može nešto samo od sebe nastati, to je proturječje.
teodati

#5339 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Hakiz wrote: 21/06/2025 11:23 Ili je savršena inteligencija jednostavna?
Najjednostavnija.
belfy

#5340 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

eh, onda ovdje znam i tacan odgovor koji glasi:
jedan + jedan = jednako

jednostavnije ne moze. :lol:
apsidejzi

#5341 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Heh, evo jos jedna zanimljiva objava u naucnim casopisima koju u slobodnom prevodu mogu nazvati: Evolucija AI koda. Naime, ovaj skup kompjuterskih inzinjera je odlucio ubaciti "darwinizam" u AI kod tako sto su omogucili da AI sam mijenja svoj kod i pravi verzije sebe i onda testira rezultat. Ispostavice se da je AI kroz random promjene koda uspio pronaci verziju koja je znatno uspjesnija od one koju su ljudi (inteligentni dizajenri) stvorili. Ovo ustvari hoce da kaze da kada imas vanjsko okruzenje i kada imas sistem koji se moze mijenjati, on ce se promijeniti tako da se najbolje prilagodi datim okolnostima. Bez obzira o cemu je rijec. Daj mu mnogo ponavljanja, veliki broj gresaka i u konacnici ces naci bolju i efikasniju verziju za dato okruzenje. Kada su istrazivaci promijenili neke parametre, AI kod je uspio naci novu varijantu koda koja je bila optimalna za to okruzenje.

https://arxiv.org/abs/2503.00735#
teodati

#5342 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 25/06/2025 07:56 Heh, evo jos jedna zanimljiva objava u naucnim casopisima koju u slobodnom prevodu mogu nazvati: Evolucija AI koda. Naime, ovaj skup kompjuterskih inzinjera je odlucio ubaciti "darwinizam" u AI kod tako sto su omogucili da AI sam mijenja svoj kod i pravi verzije sebe i onda testira rezultat. Ispostavice se da je AI kroz random promjene koda uspio pronaci verziju koja je znatno uspjesnija od one koju su ljudi (inteligentni dizajenri) stvorili. Ovo ustvari hoce da kaze da kada imas vanjsko okruzenje i kada imas sistem koji se moze mijenjati, on ce se promijeniti tako da se najbolje prilagodi datim okolnostima. Bez obzira o cemu je rijec. Daj mu mnogo ponavljanja, veliki broj gresaka i u konacnici ces naci bolju i efikasniju verziju za dato okruzenje. Kada su istrazivaci promijenili neke parametre, AI kod je uspio naci novu varijantu koda koja je bila optimalna za to okruzenje.

Evolucija da, ali ne sama po sebi, nego programirana inteligentnim dizajnom, u ovom slučaju to je čovjek, jer AI radi ono što mu je čovjek programirao da radi, a programirano je i to da ako se parametri promijene, da pronađe novu varijantu koja je optimalna, opet još jedan dokaz za inteligentni dizajn, samo kažem.
vernes81

#5343 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vernes81 »

Znaci inteligentni dizajn izbaci neku beta verziju punu bugova ?
Eh da samo kazem :D
apsidejzi

#5344 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 25/06/2025 14:15
apsidejzi wrote: 25/06/2025 07:56 Heh, evo jos jedna zanimljiva objava u naucnim casopisima koju u slobodnom prevodu mogu nazvati: Evolucija AI koda. Naime, ovaj skup kompjuterskih inzinjera je odlucio ubaciti "darwinizam" u AI kod tako sto su omogucili da AI sam mijenja svoj kod i pravi verzije sebe i onda testira rezultat. Ispostavice se da je AI kroz random promjene koda uspio pronaci verziju koja je znatno uspjesnija od one koju su ljudi (inteligentni dizajenri) stvorili. Ovo ustvari hoce da kaze da kada imas vanjsko okruzenje i kada imas sistem koji se moze mijenjati, on ce se promijeniti tako da se najbolje prilagodi datim okolnostima. Bez obzira o cemu je rijec. Daj mu mnogo ponavljanja, veliki broj gresaka i u konacnici ces naci bolju i efikasniju verziju za dato okruzenje. Kada su istrazivaci promijenili neke parametre, AI kod je uspio naci novu varijantu koda koja je bila optimalna za to okruzenje.

Evolucija da, ali ne sama po sebi, nego programirana inteligentnim dizajnom, u ovom slučaju to je čovjek, jer AI radi ono što mu je čovjek programirao da radi, a programirano je i to da ako se parametri promijene, da pronađe novu varijantu koja je optimalna, opet još jedan dokaz za inteligentni dizajn, samo kažem.
Ti ocito nit razumijes evoluciju, nit razumijes AI nit razumijes prirodnu selekciju. A javljas se. Sjedi jedan.
teodati

#5345 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 25/06/2025 17:18
teodati wrote: 25/06/2025 14:15

Ti ocito nit razumijes evoluciju, nit razumijes AI nit razumijes prirodnu selekciju. A javljas se. Sjedi jedan.
Ti se ne razumiješ u logiku, evolucija nema veze s time, e da! :)
teodati

#5346 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

vernes81 wrote: 25/06/2025 14:29 Znaci inteligentni dizajn izbaci neku beta verziju punu bugova ?
MI ljudi smo isto Bogovi na neki način, i nastali smo od Bogova, a ne od majmuna, kako su Bogovi napravili svemir, zvijezde i planete za život, tako smo mi ljudi Zemlju učinili drugačijom, napravili smo civilizaciju, sela i gradove punih života, mi samo nastavljamo djelo Bogova koji su nas stvorili, eto.
vernes81

#5347 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vernes81 »

teodati wrote: 26/06/2025 19:30
vernes81 wrote: 25/06/2025 14:29 Znaci inteligentni dizajn izbaci neku beta verziju punu bugova ?
MI ljudi smo isto Bogovi na neki način, i nastali smo od Bogova, a ne od majmuna, kako su Bogovi napravili svemir, zvijezde i planete za život, tako smo mi ljudi Zemlju učinili drugačijom, napravili smo civilizaciju, sela i gradove punih života, mi samo nastavljamo djelo Bogova koji su nas stvorili, eto.
Znaci prvi ljudi su bili savršeni bez fizickih mana ?
teodati

#5348 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

vernes81 wrote: 26/06/2025 19:36
Prva bića nisu bili ljudi, ta bića nisu iz našega svemira, dapače.
vernes81

#5349 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vernes81 »

teodati wrote: 27/06/2025 07:32

Pitam za ljude koncentrisi se malo
teodati

#5350 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

vernes81 wrote: 27/06/2025 14:38
teodati wrote: 27/06/2025 07:32

Pitam za ljude koncentrisi se malo
Nitko nije savršen, pa nisu bili ni prvi ljudi, ni Bogovi koju su nas napravili nisu savršeni, samo kažem.
Post Reply