IRAN

elcaliente

#45176 Re: IRAN

Post by elcaliente »

belfy wrote: 21/06/2025 15:42
elcaliente wrote: 20/06/2025 11:48
belfy wrote: 20/06/2025 11:02

kakva su vam ovo seljacka/seoska naklapanja? zasto zabijate nos u tudje porodice? sta vas zaboli ko koga hebe? jeste normalni? a dicite se nekom sirinom pogleda (posebno DayslepeR). a ovako lako padnete na najnizi nivo seoskih hamsa koje samo gledaju sta drugi rade... pih i pljuc.

P.S. evo ja do danas nisam ni znao za ovo oko Ede sto pisete (a on me sam nije zanimao nikada), ali ne vidim ni sto bi me interesovalo, a ovdje to neki jos guglaju da li se isti jos hebu...!? opet, da li se smatrate normalnim redeci to?
Radi se o nasem sunarodnjaku, poznatoj licnosti, omiljen medu rajom. Naravno da se intersujemo sta sa njim ako covjek zivi u ratnoj zoni i da nam je drago sto se izvukao sa porodicom.
Eh sada ako ga ti ne gotivis i nemas senzibilteta prema tome da li se izvakao iz rata to je druga stvar.
nisi ti postavljao pitanje da li se on uspio izvuci, nego druga. nego se samo sada ti izvlacis. svejedno. opet pih i pljuc.
Postavljao sam pitanje moze li on u skloniste posto su pisali da samo jevreji mogu u skloniste.
Ne kontam sta je za tebe tu lose, ali uredu.
alijagoro

#45177 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Pa vjerovatno je plan bio
Kapitulacija Irana odnosno odustajanje od nuklearne,balistickih ali ostanak na vlasti mula
Zbacivanje mula i neka nova vlada
Napad na Iran kao treca opcija,mozda rokanje te Fordow samo ili ograniceno rokanje po Iranu uz racunicu da Iran nece ici totalno u rat
belfy

#45178 Re: IRAN

Post by belfy »

DaysleepeR wrote: 20/06/2025 12:04
elcaliente wrote: 19/06/2025 08:43

Nije, evo googlo sam. Dosli su svi za Zagreb, Edo, Izraelka i dvoje djece.
Rastavio je od Lane a zena mu je Lilach Geva i cerka Ariel-Yasmin. Uglavnom dosli su svi u Hrvatsku.
kakva su vam ovo seljacka/seoska naklapanja? zasto zabijate nos u tudje porodice? sta vas zaboli ko koga hebe? jeste normalni? a dicite se nekom sirinom pogleda (posebno DayslepeR). a ovako lako padnete na najnizi nivo seoskih hamsa koje samo gledaju sta drugi rade... pih i pljuc.

P.S. evo ja do danas nisam ni znao za ovo oko Ede sto pisete (a on me sam nije zanimao nikada), ali ne vidim ni sto bi me interesovalo, a ovdje to neki jos guglaju da li se isti jos hebu...!? opet, da li se smatrate normalnim redeci to?
Ne bavim se ja tudjim zivotima, zapravo sam ispalio poluinformaciju ne bi li se prestalo pricati od Edi Maajki.
Kakve veze necija zena ima sa ovim stvarima.
upravo sam i ja postavio to pitanje. koga zaboli ko koga zeni? ti si se samo ukljucio u tu seosku raspravu, pa si tako i zakacen...
alijagoro

#45179 Re: IRAN

Post by alijagoro »

JoseMujica wrote: 21/06/2025 15:43
jeza u ledja wrote: 21/06/2025 15:37
JoseMujica wrote: 21/06/2025 15:31

vidjećemo šta će prije...amerikanci se tek pregrupišu...prebacuju se brodovi i avioni na BI, kao da se uopće nije očekivalo da će njihov ulazak biti potreban

nekako mi šmeka da su izraelci bili preosokoljeni lakom penetracijom obavještajaca u Iranu, pa skontali da je društvo zrelo za sloma

na to mi sve nekako vuče
To mi se nekako ne uklapa u pricu o dogovoru Izraela i Amerike o napadu. Valjda su Ameri trebali biti spremni?
napisah da se izgleda nije očekivao njihov direktan ulazak

a da su već uključeni, itekako jesu obavještajno, finansijski i logistički....kite bi fescerao izraelski pvo bez njih i avijacija bez air tankera, ne samo američkih, već i evropskih
Pa svi su vec priznali da pomazu izraelu od ted cruza,trumpa,onog svabe
zigzag

#45180 Re: IRAN

Post by zigzag »

belfy wrote: 21/06/2025 15:44

Ne bavim se ja tudjim zivotima, zapravo sam ispalio poluinformaciju ne bi li se prestalo pricati od Edi Maajki.
upravo sam i ja postavio to pitanje. koga zaboli ko koga zeni? ti si se samo ukljucio u tu seosku raspravu, pa si tako i zakacen...
A gdje nam je primus majka. Pljažni volej-boll što bi rekli ruski setleri inače većina u okupiranoj palestini.
shape of despair

#45181 Re: IRAN

Post by shape of despair »

Ne treba zutokljuncu 14 dana da se odluci,nego da se pripremi. Koji lazovi.
Devet,devet
ultima_palabra

#45182 Re: IRAN

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 21/06/2025 09:23
ultima_palabra wrote: 21/06/2025 02:32
Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2025 23:54 Izrael ima pravo da postoji , priznata drzava izmedju ostalog i pd Bosne

Dakle samo da to naglasim
Joj to mi je najgluplja teza, ima pravo da postoji, sta to znaci uopste?

Ima li Austrougarska monarhija pravo da postoji, ili Rimsko carstvo? Ili Jugoslavija? Svaka drzava je umjetna tvorevina koja je nastala kad su se neke okolnosti poklopile i prestaje postojati kad nastupe neke druge okolnosti.

Francesca Albanese je dobro odgovorila na to pitanje, ima negdje na netu snimak.
Hajmo ovako, da li Palestinci imaju pravo na svoju drzavu? Eto to to znaci.
Neko teoretsko pravo imaju, ali vidimo sta to znaci u praksi, da im niko nece dati tu drzavu dok je sami ne izbore ili dok se ne promijene politicke okolnosti. Sam si napisao da vlada zakon jacega.

Ono sto je iritantno u zapadnom diskursu je da se prica do iznemoglosti o pravu Izraela koji de facto i de iure postoji i niko ozbiljan ga ne dovodi u pitanje. Postavlja se to pitanjr svakom zivom kao da taj pojedinac ima pravo odlucivanja o sudbini Izraela, i to se postavlja kao neki test antisemitizma, sta li. Uglavnom se priznaje i pravo Palestinaca da imaju drzavu, ali tu je odjednom hiljadu problema.
aratet

#45183 Re: IRAN

Post by aratet »

alijagoro wrote: 21/06/2025 15:44 Pa vjerovatno je plan bio
Kapitulacija Irana odnosno odustajanje od nuklearne,balistickih ali ostanak na vlasti mula
Zbacivanje mula i neka nova vlada
Napad na Iran kao treca opcija,mozda rokanje te Fordow samo ili ograniceno rokanje po Iranu uz racunicu da Iran nece ici totalno u rat
Ne vidim zašto bi Bibiu bilo u interesu zbacivanje mula. Rigidni sistem tamo mu dođe jako dobar izgovor.

USA je druga priča, zbog iranskog lobija kojeg imaju u svojoj državi.
splinter

#45184 Re: IRAN

Post by splinter »

Samit satanista se održava uskoro, tačnije od 29.06.do 01.07.
Inače Christians United for Israel (CUFI) j najveća proizraelska, zapravo cionistička organizacija u USA.

https://cufi.org/summit/

Zanimljivo je da je osnivač i predsjedavaći ove organizacije, Pastor John Hagee dokazani nacista, antisemitita koji je tvrdio da je Hitler bio lovac kojeg je poslao Bog. .
Više na :

Možda je ovaj gore pomenuti datum simbolički ili strategisjki vezan za naredne poteze (prije svega vojne) na Bliskom istoku.
belfy

#45185 Re: IRAN

Post by belfy »

dr_Evil wrote: 20/06/2025 12:21
elcaliente wrote: 20/06/2025 12:06
skrbavi-admin wrote: 20/06/2025 12:03

kakav je to umni poremecaj, ne treba mu forumski portfolio da se opravda od profila prosjecne minderaske babuskarske internetuse pred ulazom i granapom , ko je sta koga dje kad kome kad skim :lol:
Treba sve znati :D

A pola stranica su ovdje svakako neke lazi, najvijacka sranja i izmisljotine. Tako da moze i ovo o nasim ljudima koji su vezani za Izrael.
Nedavno je neko postavio o onaj tekst od Dacesina o Iranu.
Gledao sam emisije njegove o Iranu, fantasticno. A inace volim Roberta, da smo svi vise kao on, kamo srece
da smo svi kao on niko ne bi mogao placati tolika putovanja... :D
belfy

#45186 Re: IRAN

Post by belfy »

zigzag wrote: 21/06/2025 15:47
belfy wrote: 21/06/2025 15:44

A gdje nam je primus majka. Pljažni volej-boll što bi rekli ruski setleri inače većina u okupiranoj palestini.
zasto meni postavljas ovo pitanje?
belfy

#45187 Re: IRAN

Post by belfy »

liyf wrote: 20/06/2025 12:35 novopecenim tematorima smeta verifikacija :-) :-)
ko su ti "novopeceni" tematori?
skupljac_zeljeza

#45188 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

jeza u ledja wrote: 21/06/2025 15:36
Ja sam mislio da je ovo tema o Iranu…
Jeste o Iranu, ali kako je moguće isključiti kauzalni odnos u spirali zla koja se dešava dugo unazad na Bliskom istoku? Analitičari tvrde da Iran nije napao nikoga unazad 300 godina i odakle ovaj rat koji je uvertira očito većem? Iran tvrdi da je on napadnut 13.6. Kako ćeš izdvojiti samo jedno?

U kritičkim geopolitičkim analizama (npr. kod intelektualaca poput Noama Chomskog, Michela Chossudovskog, ili u arapskim izvorima), postoji ideja da su planirane destabilizacije država koje bi mogle predstavljati prijetnju izraelskoj vojnoj i regionalnoj nadmoći.

U tom kontekstu, „7 režima“ koji su „nestali“ ili su pred nestankom, mogli bi uključivati:

Irak

Libija

Sirija

Sudan

Somalija

Liban (u zavisnosti od budućnosti Hezbolaha)

Iran (još uvijek ne, ali potencijalna meta)

Ova logika se oslanja na dokumente i analize poput:

„Clean Break“ (1996) – izraelski strateški dokument koji sugerira promjenu režima u susjednim zemljama;

„Greater Middle East“ plan – američko-izraelska vizija preoblikovanja regije;

Arab Spring (2010–2012) – koji su neki vidjeli kao katalizator promjene režima uz spoljni uticaj.
Sanjarko

#45189 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

sehohari wrote: 21/06/2025 13:52
Sanjarko wrote: 21/06/2025 13:44 Kako su "popušili" Palestinci kada ih ima isti broj kao i Jevreja populacijski?

A ko dobronamjeran i upotrebi takav termin.
Sve manja je šansa nezavisne palestinske države, u tom smislu da.

Ironično, ako ne dođe do velikog etničkog čišćenja (nažalost, ništa nije za isključiti), samo postaje veća šansa da će na kraju završiti sa nekom državom koja će biti nekog federalnog karaktera, gdje ni Izrael neće moći sebe isključivo definisati kao država jevreja.
Ostaje im opet Jordan, u Jordanu mogu da naprave novu Palestinu, tako da ne vidim ja to bas da su izgubili bilo sta. Napao sam termin "popusili" zbog konteksta. Odkad je genocid i ostali zlocini "popusiti", ali opet ce ostati dovoljno Palestinaca da naprave drzavu negdje tu u okolini Izraela.

Ti ljudi ne idu dugo vremena nigdje kao ni mi Bosanci/Bosnjaci, i nama su pokusali nametnuti svasta nesto od religija drugih pa nadalje do genocida i ostalih zlocina nad nama pa smo tu, i nismo cvijece/prelivode kako nas smatraju i kako nas za to prozivaju.
armin071

#45190 Re: IRAN

Post by armin071 »

SaraFina

#45191 Re: IRAN

Post by SaraFina »

skupljac_zeljeza wrote: 21/06/2025 16:07
jeza u ledja wrote: 21/06/2025 15:36
Ja sam mislio da je ovo tema o Iranu…
Jeste o Iranu, ali kako je moguće isključiti kauzalni odnos u spirali zla koja se dešava dugo unazad na Bliskom istoku? Analitičari tvrde da Iran nije napao nikoga unazad 300 godina i odakle ovaj rat koji je uvertira očito većem? Iran tvrdi da je on napadnut 13.6. Kako ćeš izdvojiti samo jedno?

U kritičkim geopolitičkim analizama (npr. kod intelektualaca poput Noama Chomskog, Michela Chossudovskog, ili u arapskim izvorima), postoji ideja da su planirane destabilizacije država koje bi mogle predstavljati prijetnju izraelskoj vojnoj i regionalnoj nadmoći.

U tom kontekstu, „7 režima“ koji su „nestali“ ili su pred nestankom, mogli bi uključivati:

Irak

Libija

Sirija

Sudan

Somalija

Liban (u zavisnosti od budućnosti Hezbolaha)

Iran (još uvijek ne, ali potencijalna meta)

Ova logika se oslanja na dokumente i analize poput:

„Clean Break“ (1996) – izraelski strateški dokument koji sugerira promjenu režima u susjednim zemljama;

„Greater Middle East“ plan – američko-izraelska vizija preoblikovanja regije;

Arab Spring (2010–2012) – koji su neki vidjeli kao katalizator promjene režima uz spoljni uticaj.
Poveznica za krvoproliće u svim zemljama a i sada u Iranu ovo sto se dogadja je upravo Izrael. Dugo se njima sve toleriralo. I predugo. Stalno su upravo oni okosnica zla i nereda u okruženju. I na ivici terorizma.
skrbavi-admin

#45192 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

armin071 wrote: 21/06/2025 16:23
130 miliona dolara u keshu i nafti za par helikoptera oruzja.... i onda pocnu srat kako su nam oni oslobodili i napravili drzavu :lol: sve nasim oruzjem i preplacenim parama

iranu..... spomenik u dusi mogu napravit.....
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#45193 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

alijagoro wrote: 21/06/2025 15:45
jeza u ledja wrote: 21/06/2025 15:37

To mi se nekako ne uklapa u pricu o dogovoru Izraela i Amerike o napadu. Valjda su Ameri trebali biti spremni?

a da su već uključeni, itekako jesu obavještajno, finansijski i logistički....kite bi fescerao izraelski pvo bez njih i avijacija bez air tankera, ne samo američkih, već i evropskih
ma naravno..Mertz je najbrutalnije izrekao stav zapada...čak su neđe skontali i švabski air tanker u operaciji

i ovo je najznačajnija promjena paradigme u međunarodnim odnosima...prije su barem fingirali poštovanje nekakvog pravnog poretka, a sada ih otvoreno boli neka stvar
liyf

#45194 Re: IRAN

Post by liyf »

belfy wrote: 21/06/2025 16:01
liyf wrote: 20/06/2025 12:35 novopecenim tematorima smeta verifikacija :-) :-)
ko su ti "novopeceni" tematori?
Ne znam, infiltrirali su se u zadnja dva dana, previse ih je, dolaze od svuda...
Prpa.ba

#45195 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

I izuzetno su objektivni, dobro informisani, sve sami istrazivali i zanimali se... :lol:
JovicSA

#45196 Re: IRAN

Post by JovicSA »

ultima_palabra wrote: 21/06/2025 15:51
ultima_palabra wrote: 21/06/2025 02:32

Joj to mi je najgluplja teza, ima pravo da postoji, sta to znaci uopste?

Ima li Austrougarska monarhija pravo da postoji, ili Rimsko carstvo? Ili Jugoslavija? Svaka drzava je umjetna tvorevina koja je nastala kad su se neke okolnosti poklopile i prestaje postojati kad nastupe neke druge okolnosti.

Francesca Albanese je dobro odgovorila na to pitanje, ima negdje na netu snimak.
Neko teoretsko pravo imaju, ali vidimo sta to znaci u praksi, da im niko nece dati tu drzavu dok je sami ne izbore ili dok se ne promijene politicke okolnosti. Sam si napisao da vlada zakon jacega.

Ono sto je iritantno u zapadnom diskursu je da se prica do iznemoglosti o pravu Izraela koji de facto i de iure postoji i niko ozbiljan ga ne dovodi u pitanje. Postavlja se to pitanjr svakom zivom kao da taj pojedinac ima pravo odlucivanja o sudbini Izraela, i to se postavlja kao neki test antisemitizma, sta li. Uglavnom se priznaje i pravo Palestinaca da imaju drzavu, ali tu je odjednom hiljadu problema.
Pravo Palestinaca na državu je samo deklarativno i onda svi slegnu ramenima jer zaboga Izrael ne dozvoljava a Zapad je moralno dekadentan i ne smije niti ima ozbiljnost da natjera Izrael da se oformi palestinska država. E eto je problem svih problema.
zigzag

#45197 Re: IRAN

Post by zigzag »

JoseMujica wrote: 21/06/2025 16:33

ma naravno..Mertz je najbrutalnije izrekao stav zapada...čak su neđe skontali i švabski air tanker u operaciji

i ovo je najznačajnija promjena paradigme u međunarodnim odnosima...prije su barem fingirali poštovanje nekakvog pravnog poretka, a sada ih otvoreno boli neka stvar
Tako funkcionišu. Uvijek jedni drugima pomažu ne pitajući oko motiva onoga kome treba pomoći jer uvijek je upakovano u UN rezolucije i "međunarodno pravo", bilo do sada.

Sad ako USA napadne jednostrano, samo da bi pomogla jevrejskoj četničiji, prvo će osjetiti snagu šiitske zajednice koja dominira BI, a onda i svih ostalih kojima je već dosta kurčenja jevrejskog režima i njihovih sada već očitih genocidnih namjera.
JovicSA

#45198 Re: IRAN

Post by JovicSA »

zigzag wrote: 21/06/2025 16:44

Tako funkcionišu. Uvijek jedni drugima pomažu ne pitajući oko motiva onoga kome treba pomoći jer uvijek je upakovano u UN rezolucije i "međunarodno pravo", bilo do sada.

Sad ako USA napadne jednostrano, samo da bi pomogla jevrejskoj četničiji, prvo će osjetiti snagu šiitske zajednice koja dominira BI, a onda i svih ostalih kojima je već dosta kurčenja jevrejskog režima i njihovih sada već očitih genocidnih namjera.
To se vidi i na primjeru Rusije koju su sa pravom osudili ali onda gotovo identična situacija sa Iranom i nema osude. Sada dosta drugačije gledam na konflikt u Ukrajini gdje Rusija zaista donekle i ima pravo kada uzmeš sva dešavanja u obzir. Ne može za Rusiju, Iran i Arape važiti jedno pravilo a za cioniste i Amerikance i njihove pudlice drugo. Zajebi to i briši ga onda takvo pravo.
Vjecita_zavrzlama

#45199 Re: IRAN

Post by Vjecita_zavrzlama »

JovicSA wrote: 21/06/2025 16:46
zigzag wrote: 21/06/2025 16:44

To se vidi i na primjeru Rusije koju su sa pravom osudili ali onda gotovo identična situacija sa Iranom i nema osude. Sada dosta drugačije gledam na konflikt u Ukrajini gdje Rusija zaista donekle i ima pravo kada uzmeš sva dešavanja u obzir. Ne može za Rusiju, Iran i Arape važiti jedno pravilo a za cioniste i Amerikance i njihove pudlice drugo. Zajebi to i briši ga onda takvo pravo.
Ali i vi lupate, pa onda to pravo tumaci i na Bosnu
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#45200 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

JovicSA wrote: 21/06/2025 16:37
ultima_palabra wrote: 21/06/2025 15:51

Pravo Palestinaca na državu je samo deklarativno i onda svi slegnu ramenima jer zaboga Izrael ne dozvoljava a Zapad je moralno dekadentan i ne smije niti ima ozbiljnost da natjera Izrael da se oformi palestinska država. E eto je problem svih problema.
problem je i što su palestinci , u dva navrata 100% (30-tih i 1948 ), odbili dvije države...i mislim čak i 1967, al za ovo nisam siguran...neki čak navode da su pet puta odbili model dvije države

a Izrael je svaki napad arapskih država ili palestinaca koristio za širenje
Post Reply