Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#826 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Vjecita_zavrzlama »

Libanon najliberalniji

Najzesca Indonezija,1990ih samo 5% nosile hidzab, danas 85%

Image
Gli invincibili

#827 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Gli invincibili »

Hidzab je "ljudsko pravo" za ugnjetavane žene, žene nižeg intelekta koje nisu pročitale više od 10 knjiga u životu a da nisu religiozne, ili za žene koje su proživjele neku traumu pa u tome debilizmu našle neku utjehu

Nadam se da ćemo jednog dana se riješiti tog tužnog trenda kod nas
kuli1961

#828 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by kuli1961 »

Gli invincibili wrote: 20/06/2025 05:24 Hidzab je "ljudsko pravo" za ugnjetavane žene, žene nižeg intelekta koje nisu pročitale više od 10 knjiga u životu a da nisu religiozne, ili za žene koje su proživjele neku traumu pa u tome debilizmu našle neku utjehu

Ja ne bih bio tako oštar u opisu, iako se duboko protivim i hidzabu/nikabu i burki i marami, generalno- umotavanju. To vidim kao da religija pretvara zenu u predmet, objekt, čime joj se oduzima osnovno svojstvo ljudskog bića samim činom rodjenja. A rodjenjem smo svi, ama bas svi jednaki.
Prihvatanje zene da se pokrije, vidim više kao neki oblik defetizma, ili povinovanja sudbini, zivljenjem u zemlji gdje se taj element religije smatra postulatom, kanonom religije. Potom to, vjerovatno prelazi u naviku, dio zivota.
Mada teško, ipak prihvatam da je pokrivanje ljudsko pravo, ali ga nema u javnom sektoru, tj nikada ne bih dozvolio da pokrivena zena vrši bilo koju javnu funkciju-u gradskim i drugim upravnim vlastima, sudstvu itd. Isto mislim i kad je riješ o muškarvima- brada kakrakteristična za jednu religiju, prekid rada radi molitve- ne.
Ko se ne želi odreći postulata svoje vjere, OK, ali ne može u javnoj službi.
apsidejzi

#829 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by apsidejzi »

Gli invincibili wrote: 20/06/2025 05:24 Hidzab je "ljudsko pravo" za ugnjetavane žene, žene nižeg intelekta koje nisu pročitale više od 10 knjiga u životu a da nisu religiozne, ili za žene koje su proživjele neku traumu pa u tome debilizmu našle neku utjehu

Osjecam neki duboki kompleks.
Vjecita_zavrzlama

#830 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

[media][/media]To sto se desilo Indoneziji (hidzab sa 5% 1990ih na 85% 2025e) su htjeli i nama nametnut, nije uspjelo

Ja sam svakako za slobodu pa kako ko voli.Ali Bosnjaci su Evropljani

Jedino ne volim trend gdje nosi neku maramu vrat se vidi nasminkana utegnuta, tako se oblace ortodoksne jevrejke i to nije hidzab
Chloe
Photo mod

#831 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Chloe »

Ko o čemu, forumaši o ženama ... :D

Moje je, kao i svake od nas, ljudsko/osnovno pravo da oblačimo ono što želimo. :)

Da li ću sad čaršijom proći napucana sa frizurom ili ću biti pokrivena, zašto se o tome raspravlja, s kojim pravom? :-D

Teško za prihvatiti, a svaki od vas bi se pobunio da vas vaše partnerice oblače po svojoj želji, a kamo li mi koje vam nismo ništa? :-)

@kuli1961 ... kažeš pokrivena žena predmet, objekt :? ... nećete mastrubirati nad fotografijom žene u hidžabu kao što to radite nad fotografijama napucanih i otkrivenih djevojka/žena, jel tako?

I? Ko je od te dvije vrste žena po odjevanju - predmet, objekt? :)

Zbilja, zašto ovoliku frku ne dižete zbog razgolićenosti?????? :-D
kuli1961

#832 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by kuli1961 »

Chloe wrote: 20/06/2025 11:20 Ko o čemu, forumaši o ženama ... :D

Moje je, kao i svake od nas, ljudsko/osnovno pravo da oblačimo ono što želimo. :)

Da li ću sad čaršijom proći napucana sa frizurom ili ću biti pokrivena, zašto se o tome raspravlja, s kojim pravom? :-D

Teško za prihvatiti, a svaki od vas bi se pobunio da vas vaše partnerice oblače po svojoj želji, a kamo li mi koje vam nismo ništa? :-)

@kuli1961 ... kažeš pokrivena žena predmet, objekt :? ... nećete mastrubirati nad fotografijom žene u hidžabu kao što to radite nad fotografijama napucanih i otkrivenih djevojka/žena, jel tako?

pošto si mi uputila direktno pitanje, da odgovorim:
da, činjenicom pokrivanja, muškarci su ženi dali atribut predmeta, i to svog predmeta, svog vlasništva, koje niko drugi ne smije da vidi. A ako vidi, žena je kriva, a ne muškarac, upravo onaj koji je ženi to nametnuo. Ko je tako nametnuo? Prorok, on nije žena.... Nije li tako?
Možda nije prikladan primjer, ali mi je definitivno bolesno da npr. ljeti vidim porodicu ili par, svejedno.. idu ulicom- on je u npr bermudama, tankoj majici, a ona pokrivena, manje ili više...a oboma je jednako vruće. Ili kupanje u moru, bazenu, jezeru u burkiniju?
Masturbacija, generalno, kao oblik seksualnog samozadovoljavanja se ne smatra devijacijom, ni sa medicinskog ni sa etičkog aspekta. Ona vrijedi za oba pola.
Predmet/objekt su obe -i pokrivena i razgolićena. Za razgolićenu ženu kazem da je "meso", dakle, opet predmet.
Ne dižem frku ni po pitanju pokrivene zene, niti razgolićene, iznosim mišljenje. No, ako se pojavi tema o razgolićenim ženama, možda budem dao komentar, ako ocijenim da treba da iskažem svoj stav.
P.S. primjera radi, ne gledam, ne pratim izbor za mis (bilo čega, zemlje, svijeta, ovoga-onoga) jer i to smatram prikazom mesa, ništa drugo.
Degutantan mi je i način oblačenja današnjih pjevačkih zvijezda, što lokalnih to "i šire" opskurno potenciraju svoje sekundarne seksualne karakteristike, na priprot, primitvan način.
Meni lično, mnogo je privlačnija žena decentno našminkana, sofisticirano, skladno obučena, od razgolićene, čije tijelo "kipi" u nazovi odjeći, tj. krpicama. A teorija da pokrivena žena stvara prostor za fantaziju, zamišljanje, imaginaciju u pravcu erotičnosti, senzualnosti- ne drži vodu.
Chloe
Photo mod

#833 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Chloe »

kuli1961 wrote: 20/06/2025 11:43

pošto si mi uputila direktno pitanje, da odgovorim:
da, činjenicom pokrivanja, muškarci su ženi dali atribut predmeta, i to svog predmeta, svog vlasništva, koje niko drugi ne smije da vidi. A ako vidi, žena je kriva, a ne muškarac, upravo onaj koji je ženi to nametnuo. Ko je tako nametnuo? Prorok, on nije žena.... Nije li tako?
Možda nije prikladan primjer, ali mi je definitivno bolesno da npr. ljeti vidim porodicu ili par, svejedno.. idu ulicom- on je u npr bermudama, tankoj majici, a ona pokrivena, manje ili više...a oboma je jednako vruće. Ili kupanje u moru, bazenu, jezeru u burkiniju?
Masturbacija, generalno, kao oblik seksualnog samozadovoljavanja se ne smatra devijacijom, ni sa medicinskog ni sa etičkog aspekta. Ona vrijedi za oba pola.
Predmet/objekt su obe -i pokrivena i razgolićena. Za razgolićenu ženu kazem da je "meso", dakle, opet predmet.
Ne dižem frku ni po pitanju pokrivene zene, niti razgolićene, iznosim mišljenje. No, ako se pojavi tema o razgolićenim ženama, možda budem dao komentar, ako ocijenim da treba da iskažem svoj stav.
P.S. primjera radi, ne gledam, ne pratim izbor za mis (bilo čega, zemlje, svijeta, ovoga-onoga) jer i to smatram prikazom mesa, ništa drugo.
Degutantan mi je i način oblačenja današnjih pjevačkih zvijezda, što lokalnih to "i šire" opskurno potenciraju svoje sekundarne seksualne karakteristike, na priprot, primitvan način.
Meni lično, mnogo je privlačnija žena decentno našminkana, sofisticirano, skladno obučena, od razgolićene, čije tijelo "kipi" u nazovi odjeći, tj. krpicama. A teorija da pokrivena žena stvara prostor za fantaziju, zamišljanje, imaginaciju u pravcu erotičnosti, senzualnosti- ne drži vodu.
Apsolutno se s tobom ne slažem. :) Ne treba nikakvu emociju da ti bude scena susreta na ulici sa pokrivenim ženama, niti bilo gdje drugo, pa taman i na moru.

Danas se djevojke/žene pokrivaju svojom voljom, a tvoje mišljenje potcjenjuje i omalovažava ženski rod, posebno pokrivene žene. :)

Ne odobravam prisilu pri pokrivanju, vjerovatno ima takvih slučajeva, ali ih je sve manje. Tebe bih razumjela u nekom konkretnom slučaju u kom se žena pokrila ucjenama i prisilom.

Žena kriva ... jeste, uvijek, u svakoj situaciji ... za većinu ... :-)

... još uvijek je djevojka/žena kriva zbog seksulanog zlostavljanja, seksualnog mobinga, silovanja, jer se obukla ovako ili onako i Izazivala muškarca ... muž je pretukao, ubio - da je bila dobra, ne bi ... :-)
Hakiz

#834 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Hakiz »

Hoćemo li malo o zakonskim pravima, pa i praktičnom životu, žena u državama u kojima se nad fotografijama napucanih žena masturbira u odnosu na prava u državama u kojima su pokrivene, pogotovo nose burke. Prava žena u perverznoj Njemačkoj u odnosu na moralni Afganistan, na primjer? Obrazovanje, posao, sport, kultura itd.

Neka oblači ko šta hoće. Moje mišljenje je da je nikab, pokrivanje lica, poništavanje sebe kao ljudskog bića, ljudskog i individualnog identiteta. Ko želi da se poništi, neka se poništi.

Samo, nemojmo to stavljati na pijedestal kao moralan čin, kada je, zapravo, duboko nehuman.

Insistiranje na prihvatanju, kao i zabrana, su dvije strane istog novčića koji se zove nametanje.

Interesantno je da se insistira na pravu hidžaba u državama u kojima nije obavezan, čak je i zabranjen, dok se u državama u kojma policija ubija žene koje ga ne nose insistira na pravu za njegovo skidanje.

Nije do hidžaba, dakle.
BiBi911

#835 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by BiBi911 »

Davno nekada radio u banci(i posto mene problemi hoce) 3x nas pljackali i ti fazoni ( u 4 godine)

Dodje teta bar i dan danas mislim da je zemsko, nindza fazon. Daje karticu, licnu i trazi hiljadu maraka. Sta ja da radim tada. Ona je odbila sve sto smo joj nudili njenu facu ne smije niko vidjet(ja sam ruzan al ona nije valjda gora od mene).

Oni jer su se 3x bradonje cetnika stvorili tu za 2 sekunde da ja moram dat necije pare "njoj". Na bankomat nije htjela jer je to sejtansko.

Kako sa takvim bilo sta radit.

Ona u tom sigurnosnom pogledu vise nije insan vec komad tkanine preko necega.... .... sigurnosna prijetnja. Pew pew

Razgolicenost zasto da nekome smeta sto ti goliguzata hodas ko nece da gleda ne gleda. Ali i da se razgologuzas neko bi ti dosao i rekao e nemore to tako. De se uPristoji malo.

Primjer Barcelona po plazi mozes gola do pasa hodat cim sidjes sa pjeska 500€ kazna(i ako imas 3 u par mjeseci ides u tvorza)
Vjecita_zavrzlama

#836 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

BiBi911 wrote: 20/06/2025 13:44

Davno nekada radio u banci(i posto mene problemi hoce) 3x nas pljackali i ti fazoni ( u 4 godine)

Dodje teta bar i dan danas mislim da je zemsko, nindza fazon. Daje karticu, licnu i trazi hiljadu maraka. Sta ja da radim tada. Ona je odbila sve sto smo joj nudili njenu facu ne smije niko vidjet(ja sam ruzan al ona nije valjda gora od mene).

Oni jer su se 3x bradonje cetnika stvorili tu za 2 sekunde da ja moram dat necije pare "njoj". Na bankomat nije htjela jer je to sejtansko.

Ona u tom sigurnosnom pogledu vise nije insan vec komad tkanine preko necega.... .... sigurnosna prijetnja. Pew pew

Razgolicenost zasto da nekome smeta sto ti goliguzata hodas ko nece da gleda ne gleda. Ali i da se razgologuzas neko bi ti dosao i rekao e nemore to tako. De se uPristoji malo.

Primjer Barcelona po plazi mozes gola do pasa hodat cim sidjes sa pjeska 500€ kazna(i ako imas 3 u par mjeseci ides u tvorza)
Kako zavrsilo na kraju
detroit-mercy

#837 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by detroit-mercy »

Ono logicka vratolomija tipa, da nije obukla minic, ne bi je silovao :mrgreen:
BiBi911

#838 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by BiBi911 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2025 13:47
BiBi911 wrote: 20/06/2025 13:44

Kako zavrsilo na kraju
Tada je otisla u centralu i skinula se pred nekom zenom. Poslije su joj ugasili racun.
To je sve bilo 2008-2009 tu negdje i znam da su poslije poceli takve uvodit po raznin kancelarijama da se pokazu.
Sjedis radis sef filijale ti dodje izvwde te van i "ta"udje da je neka zemska pregleda. Vecinom poslije bude osmjeh kolegici
Chloe
Photo mod

#839 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Chloe »

Tema je hidžab a ne nikab/burka ... :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#840 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by JoseMujica »

najveća je glupost da država brani ili određuje kako će se ko oblačiti
Vjecita_zavrzlama

#841 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

:bih:
JoseMujica wrote: 20/06/2025 13:59 najveća je glupost da država brani ili određuje kako će se ko oblačiti
Treba neki red, ali cesce Bogami ovi sto zele hidzab namecu( iran saudija itd) nego obrnuto

Sto jedan bosnjo rekao… kako bi ja batine svakoj nasoj gologlavpj, bolje to nego da se przi u vatri.Tad mu jedna nasa zena rekla e neces taj film gledat u Bosni hebo te…(vjersko nesto) :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#842 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by JoseMujica »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/06/2025 14:04 :bih:
JoseMujica wrote: 20/06/2025 13:59 najveća je glupost da država brani ili određuje kako će se ko oblačiti
Treba neki red, ali cesce Bogami ovi sto zele hidzab namecu( iran saudija itd) nego obrnuto

Sto jedan bosnjo rekao… kako bi ja batine svakoj nasoj gologlavpj, bolje to nego da se przi u vatri.Tad mu jedna nasa zena rekla e neces taj film gledat u Bosni hebo te…(vjersko nesto) :D
kažem ovo misleći i na jedne i na druge, i ove što nameću i ove što brane

bave se glupostima jer uvijek ćeš imati ljudi koji su za jedno ili za drugo, a npr. i jedni i drugi su tvoji državljani...po zakonu moraš ih tretirati jednako, pa čak i kada ti se to ne sviđa
GAU8

#843 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by GAU8 »

Neka se oblače svi kako žele. Bitno je da to nije nametnuto silom. To je naravno teško postići, svaka tradicija ili običaj je neka vrsta socijalne prisile. Ali barem je bitno da svaka osoba ima pravo slobodnog pristupa informacijama i da na osnovu toga može sama da donese odluku želi li da nastavi da slijedi neku tradiciju ili vjerovanje ili ne.

Zapad npr. govori da je tolerantan, neka onda u praksi pokaže tu toleranciju.
BiBi911

#844 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by BiBi911 »

Ovako je nesto moja rodica kada joj je kcerka umrla. Njih dvoje su bili taj vjera fazon(ona pokrivena) i pricali kao sta sada, kako dalje. I on njoj u svemu tome kao to je Allah odlucio i tacka.
Njoj pukne film zgrabi maramu sa glave skine i par rijeci koje su bas xxxx i sve mu u lice.
Pakas je nakon 5 dana priveo neku maloljetnu iz dzamije zamotanu mislim da nije u 10 godina 2x na mezar dosao em ne smije jer zna da ce ga svemirko odlezat em sto je pakas.
Vjecita_zavrzlama

#845 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

BiBi911 wrote: 20/06/2025 14:21

Ovako je nesto moja rodica kada joj je kcerka umrla. Njih dvoje su bili taj vjera fazon(ona pokrivena) i pricali kao sta sada, kako dalje. I on njoj u svemu tome kao to je Allah odlucio i tacka.
Njoj pukne film zgrabi maramu sa glave skine i par rijeci koje su bas xxxx i sve mu u lice.
Pakas je nakon 5 dana priveo neku maloljetnu iz dzamije zamotanu mislim da nije u 10 godina 2x na mezar dosao em ne smije jer zna da ce ga svemirko odlezat em sto je pakas.
Jel skinula maramu?

Znam par tih primjera gdje su mahom pocetkom 2000ih pod pritiskom muzeva stavljale hidzab, sad ih gledam kako izmisljaju modu tipa ona Arduana Karic , valjda im ofirno da skine :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#846 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by PreWiBa »

Svako ima pravo da se oblači kako želi. I tačka.

Mahrama velikom broju žena nešto znači, i to treba poštovati. Zaziranje u nečiji privatni život (A što nosiš mahramu? Kako to, nosiš mahramu i ponašaš se na ovaj ili onaj način) i kvalifikovanje te odjeće jeste također svačije privatno pravo, ali ni u kojem smislu ne predstavlja legitimaciju da se nekome uskraćuju prava.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#847 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by _BataZiv_0809 »

Zena ima pravo na izbor da bude ugnjetavana.
Postavlja se pitanje je li ugnjetavana ako je sama izabrala.
Sta je starije kokos ili jaje?

Da li ću sad čaršijom proći napucana sa frizurom ili ću biti pokrivena, zašto se o tome raspravlja, s kojim pravom?
Xe xe xe :mrgreen:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#848 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 20/06/2025 15:02 Zena ima pravo na izbor da bude ugnjetavana.
Postavlja se pitanje je li ugnjetavana ako je sama izabrala.
Sta je starije kokos ili jaje?
Sve je to stvar percepcije i odgoja.

Te žene odgajane da je mahrama obaveza i nešto što se jednostavno nosi.
Argument da je, i u slučajima da žena dobrovoljno nosi mahramu, to samo produkt indoktrinacije u odgoju, je sam po sebi nelogičan jer je po istom principu sve što radimo rezultat našeg odgoja. Navika da nosimo hlače, da nosimo cipele, majicu, sve je to uticaj društva oko nas.
Moguće je da postoji i neki dio društva za kojeg je nemogućnost da se u javnosti krećeš nag ugnjetavanje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#849 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by _BataZiv_0809 »

Stvar je izbora.
A svaki izbor ima svoju cijenu.
Ozimician

#850 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Ozimician »

Zavisi sta znaci "ugnjetavana", valjda svako za sebe odlucuje. Ali svakako u danasnjoj modernoj Evropi i sire, pored toliko institucija koje se bave pravima zena, niko ne moze reci da "na silu" nosi hidzab. Po Njemackoj sreo more primjera zena iz tvrdih konzervativnih porodica bliskog istoka koje su se toga odrekle. Tako da slobodna volja nije upitna.

Tako da zabrana toga od strane drzave jeste ukidanje ljudskih prava. Za nikab zabrane mogu da se opravdaju sigurnosnim rizicima i to svakako podrzavam, ali za hidzab to nije razlog.

Ja licno nemam nista protiv ni da ljudi hodaju goli ulicama i to mi bas nije jasno zasto je zabranjeno, al hajd. Moguce isto zbog sigurnosnih rizika.
Post Reply