Shut ti zamalo generacija Z
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dr_Evil
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#25802 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25803 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hehe znam da se zezas, ali nije viska napisati-ne smatram da su nove generacije debilneBodkin wrote: ↑11/06/2025 11:16 da da, u pravu si. nove genracije su debilne![]()
ali ne mora to biti nesto da ides i da loces. vise nova mjesta za nesto pojesti, vidjeti, iskusiti, odigrati i slicno. dovoljno da odes do beograda ili zagreba i pokupis ideje. ne moras cak ni do beca
i naravno da je situacija drugacija nego prije 10 godina. ima vise para, vise posla i vise napretka. neki sto odu tesko prihvataju jer ima malo i samoracionalizacije. necu zaboraviti kad mi se drug iz tudjine zalio kako niko ne cijeni sto se on potrudi i skrsi lovu da dodje u bosnu u posjetu, a eto ljudi ne mogu da nadju vremena za kafu
a ima i toga sto ljudi u bosni ne vide zivot vani kao nesto toliko veliko kao sto je prije bilo
ali da je sarajevo otislo unazad sto se tice mentaliteta, otvorenosti i kulture, to je 100% tacno. to govorim kao neko ko je svakih par godina selio gore-dole
Sto se tice party kulture, kao sto izvrsni napisa, ona je u padu i u jednom centru alternative-Berlinu, a da ne bude kod nas.
Zagreb je uvijek bio i ostao dosadan grad, te ga ne bih uzimao kao referencu, a Beograd se sveo na preseravanje narocito u Beton Hali i taj novi dio oko Beograda na vodi. Skadarlija i Layete, svaka cast, to je nesto sto se treba otici i dozivjeti.
U Sarajevu su sad in ovi festivali, recimo Food Festival je prava stvar, bude bas dobar provod na Vilsu, Garden radi dogadjaje za elektronsku muziku i eventi su im pravo dobri, ranije je bilo Dom Mladih, Sanchez, Morales, Shapeshifters i opleti.....
Sta znam, meni se nocni zivot uglavnom sveo na vecere, koncerte, a sa ekipom zaglavinjam u kafani svaka 2-3 mjeseca, tako sa i nisam vise relevantan.
Ali da je generalno klatno otislo prema nargilahanama-jeste.
Bold-iskreno ta postavka da se neko "potrudio" zato sto je dosao da festa u rodnu zemlju mi je vazda bila smijesna. Valjda dolazis jer ti je cejf, a trosis zato sto ti je (nekad bilo) drasticno jeftinije. Da li bi trosio da mu je skuplje? Jasta bi. To je logika BH Fanatikosa, ko biva oni se zrtvuju jer hodaju po utakmicama
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#25804 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa raja je izlazila nazor ne bi l' šta zbarila, sad to imaš sve na par klikova
jedino je još aktivno izaći da se dobro spucaš, al' to nije svake sedmice pa zato sve i djeluje mrtvo
jedino je još aktivno izaći da se dobro spucaš, al' to nije svake sedmice pa zato sve i djeluje mrtvo
- Ozimician
#25805 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ja sam primjetio u zadnje vrijeme pun k*** ovih outdoor eventa u Sarajevu, bukvalno stalno imas neko desavanje negdje vani.
Skoro bio onaj dernek na krovu zgrade i to nedjeljom navecer, onako poprilicno zanimljiva furka obzirom na lokaciju i tajming. Nisam to nigdje jos vidio u centru grada nedjeljom navecer.
Tako je jedan moj dalji rodjak svojevremeno se zalio kako niko u BiH nece s njim da se druzi vise - rekoh: ljudi nasli poslove, nema niko vremena za tebe vise.
Skoro bio onaj dernek na krovu zgrade i to nedjeljom navecer, onako poprilicno zanimljiva furka obzirom na lokaciju i tajming. Nisam to nigdje jos vidio u centru grada nedjeljom navecer.
Tako je jedan moj dalji rodjak svojevremeno se zalio kako niko u BiH nece s njim da se druzi vise - rekoh: ljudi nasli poslove, nema niko vremena za tebe vise.
-
moimoi
#25806 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bice ti pita za dorucak, rucak i veceru
Ne kazem da nemaju dobru klopu.. samo ljudi pitu u kiflu stavljaju
-
Bodkin
#25807 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
negdje smo napola sa razmisljanjem i to je ok_BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2025 11:36Hehe znam da se zezas, ali nije viska napisati-ne smatram da su nove generacije debilneBodkin wrote: ↑11/06/2025 11:16 da da, u pravu si. nove genracije su debilne![]()
ali ne mora to biti nesto da ides i da loces. vise nova mjesta za nesto pojesti, vidjeti, iskusiti, odigrati i slicno. dovoljno da odes do beograda ili zagreba i pokupis ideje. ne moras cak ni do beca
i naravno da je situacija drugacija nego prije 10 godina. ima vise para, vise posla i vise napretka. neki sto odu tesko prihvataju jer ima malo i samoracionalizacije. necu zaboraviti kad mi se drug iz tudjine zalio kako niko ne cijeni sto se on potrudi i skrsi lovu da dodje u bosnu u posjetu, a eto ljudi ne mogu da nadju vremena za kafu
a ima i toga sto ljudi u bosni ne vide zivot vani kao nesto toliko veliko kao sto je prije bilo
ali da je sarajevo otislo unazad sto se tice mentaliteta, otvorenosti i kulture, to je 100% tacno. to govorim kao neko ko je svakih par godina selio gore-dolesvako vrijeme ima svoje heroje i svoje furke, ni nase nisu bile popularne medju prethodnom generacijom. Meni se Gen Z svidja iskreno, koriste maksimalno sve ono sto su im Milenijalci iznijeli na ledjima.
Sto se tice party kulture, kao sto izvrsni napisa, ona je u padu i u jednom centru alternative-Berlinu, a da ne bude kod nas.
Zagreb je uvijek bio i ostao dosadan grad, te ga ne bih uzimao kao referencu, a Beograd se sveo na preseravanje narocito u Beton Hali i taj novi dio oko Beograda na vodi. Skadarlija i Layete, svaka cast, to je nesto sto se treba otici i dozivjeti.
U Sarajevu su sad in ovi festivali, recimo Food Festival je prava stvar, bude bas dobar provod na Vilsu, Garden radi dogadjaje za elektronsku muziku i eventi su im pravo dobri, ranije je bilo Dom Mladih, Sanchez, Morales, Shapeshifters i opleti.....
Sta znam, meni se nocni zivot uglavnom sveo na vecere, koncerte, a sa ekipom zaglavinjam u kafani svaka 2-3 mjeseca, tako sa i nisam vise relevantan.
Ali da je generalno klatno otislo prema nargilahanama-jeste.
Bold-iskreno ta postavka da se neko "potrudio" zato sto je dosao da festa u rodnu zemlju mi je vazda bila smijesna. Valjda dolazis jer ti je cejf, a trosis zato sto ti je (nekad bilo) drasticno jeftinije. Da li bi trosio da mu je skuplje? Jasta bi. To je logika BH Fanatikosa, ko biva oni se zrtvuju jer hodaju po utakmicama![]()
mislim eto ti nam reci, recimo da si visa srednja klasa. jel te neke potrebe zadovoljis putovanjima, more i planine ili sta? ili te uljuljao grad i godine?
ovo boldano, to ja zovem sindrom savior-a
-
izvrsni direktor
#25808 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
7 obicnih dana u bosni me kosta kao 7 dana u egiptu..uvijek
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25809 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
meni je dovoljno ući u školu i vidjeti odjeću maturanata na onim slikamamoimoi wrote: ↑11/06/2025 09:58 Ovdje je ustvari rasprava izmedju generacija koje su starije i dobro se sjecaju nekog drugog vremena… i generacija koje su mladje… koje bas i ne shvataju o cemu se prica… tj oni se sjecaju BiH od 2000god. Neposredno nakon rata bili su jos dosta mladi… nisu jos izlazili.. nisu se druzili. Za njih je sigurno BiH jaaako napredovala u odnosu na 2000tu
poslije 2002 a definitivno nakon 2006 počinje bogaćenje i raslojavanje
do 2002 dijete doktora, vlasnika bogate firme i NK radnika je sjedilo u istom razredu u istoj klupi te se igralo...i svi su katastrofa kao iz humanitarne pomoći bili obučeni
danas jedno ide u burč drugo na ios a treće pomaže ocu nakon škole zaraditi za još jedan stan
i ne druže se
- Truba
#25810 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
meni je izlazak bio sve...dakle dan bez izlaska (moglo je samo srijedom da se ne izadje bio je promasen dan)
gledam likuše mlađe od mene po 12 godina one mlađe 20 ne komentiram jer smo 2 svijeta
njima je izlazak otić najest se u vučka da ne kuhaju
znaci nisam mogao podnijeti da sam kući navecer
sjećam se u basementu radni dan u pola 12 prosetam ispitam ima li pjanih koka
eeej pola 12 radni dan a radio sam od 22. godine
ovi sto znam po firmi njima je izlazak otic frizeru
jednostavno imaju druge zanimacije...joga ples planina izleti opcenito
mislim imali smo i mi to ali izlazak navecer je NO1 i to poslije SCC-a a prije sebilja
- dr_Evil
#25811 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je vrhunski specijalitet. Ma pita je samo jedna od sitnica, helem evo neki dan sam jeo makedonsku dolmu, reko dolma ko i nasa(bosanci to su punjene paprike), i greska. Punjene duge crvene paprike sta mi koristimo za ajvar, a unutra meso u paradajz sosu, malo okusa na italijanski, i sve zapeceno. Halam rekoh, malo mi je nasa standard dolma dosadila ovo "bijahu" odlicno. Brzo se slozih sa njima da nema klope bez juga.
-
moimoi
#25812 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nezz sta bih ti rekla. Imam dijete u srednjoj… meni su svi isto obuceni. Kao sto je i uvijek bilo. Rijetko kod nas bilo ko iskace iz mase.Truba wrote: ↑11/06/2025 11:53meni je dovoljno ući u školu i vidjeti odjeću maturanata na onim slikamamoimoi wrote: ↑11/06/2025 09:58 Ovdje je ustvari rasprava izmedju generacija koje su starije i dobro se sjecaju nekog drugog vremena… i generacija koje su mladje… koje bas i ne shvataju o cemu se prica… tj oni se sjecaju BiH od 2000god. Neposredno nakon rata bili su jos dosta mladi… nisu jos izlazili.. nisu se druzili. Za njih je sigurno BiH jaaako napredovala u odnosu na 2000tu
poslije 2002 a definitivno nakon 2006 počinje bogaćenje i raslojavanje
do 2002 dijete doktora, vlasnika bogate firme i NK radnika je sjedilo u istom razredu u istoj klupi te se igralo...i svi su katastrofa kao iz humanitarne pomoći bili obučeni
danas jedno ide u burč drugo na ios a treće pomaže ocu nakon škole zaraditi za još jedan stan
i ne druže se
- Truba
#25813 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
naglasak na svi su dobro obučeni danas
ali prije 25 godina svi su bili kao iz caritasa obuceni
danas su trebe ljepse jer je sminka 300 km
a u moje vrijeme je bila marka na pijaci
jaknu 1998. platio 3 km
gledam defile male mature po ilidzi
ko u monaku
ali prije 25 godina svi su bili kao iz caritasa obuceni
danas su trebe ljepse jer je sminka 300 km
a u moje vrijeme je bila marka na pijaci
jaknu 1998. platio 3 km
gledam defile male mature po ilidzi
ko u monaku
-
moimoi
#25814 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ni tu se ne slazem. Meni se recimo danasnja moda uopste ne svidja. Siroke nogavice do gleznjeva kod cura? Uske farmerke kod muskih? Udjes u radnje…99% je za baciti. Obicne krpe. Tacno se vidi da stede na materijalima i da su danas puno losijo materijali nego prije. Ovo nema veze s nama, nego industrijom… fast fashion.
A to sta od matura rade je posebna prica. Vecinom odsustvo ukusa. Vise pink tv nego monako.
A to sta od matura rade je posebna prica. Vecinom odsustvo ukusa. Vise pink tv nego monako.
-
izvrsni direktor
#25815 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jedva od stvari koja me uzasno nervira, kae "krv i pare dali za reprezentaciju po cijelom svijetu"_BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2025 11:36 To je logika BH Fanatikosa, ko biva oni se zrtvuju jer hodaju po utakmicama![]()
-
ibizza
#25816 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da malo okrenemo pricu, ebo vas nostalgija
Kakva je situacija u Austriji, Njemackoj i drugim EU (USA) zemljama kada su izlasci u pitanju. Izlazi li omladina , jesu li petak i subota udarni dani, ima li klubova, vuče li se tamo šnjura?
Kakva je situacija u Austriji, Njemackoj i drugim EU (USA) zemljama kada su izlasci u pitanju. Izlazi li omladina , jesu li petak i subota udarni dani, ima li klubova, vuče li se tamo šnjura?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25817 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tu smo negdje mi sa razmisljanjima, samo se ne slazemo u kolicini.Bodkin wrote: ↑11/06/2025 11:49 negdje smo napola sa razmisljanjem i to je okfood fest je top event. garden isto. moja poenta je da je svega toga malo. pogotovo ako nije fest nego sta radis ostalih 11 mjeseci u godini.
mislim eto ti nam reci, recimo da si visa srednja klasa. jel te neke potrebe zadovoljis putovanjima, more i planine ili sta? ili te uljuljao grad i godine?
ovo boldano, to ja zovem sindrom savior-amogao je ici na filipine ali je dosao u bosnu. a ima malo i sto ljudi koji idu, vrijeme im stane onog momenta kad avion poleti. ovima sto ostanu zivot nastavlja bez njih. nesto kao bivsa
![]()
Meni je ok da desavanja ima, da nije mrtav grad, ali mi ne bi bilo ok da je to 365 dana u godini i da je non stop karnevalska atmosfera kao sto zna biti, jer tad svakodnevni zivot postaje nepodnosljiv.
A ovaj zadnji pasus je definitivno tako. Jednostavno ljudi nastave sa svojim zivotima i oni sto odu i oni sto ostanu, ne stane nikome svijet. I tu se radja jaz.
-
izvrsni direktor
#25818 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
u mom selu: klubova ima, ali daleko manje nego 2010. (kako kazu, postoja ne znam
dudlaone ima, ali ne toliko, par komada u cijelom gradu. ni blizu npr kao kod nas po centru grada..ali su popularne, mislim da svako izmedju 16-30 godina posjeduje vlastitu shishu, jednu u kuci a jednu u autu. skupe se na parkingu, ribarske stolice iz gepeka se vade i ide snjura u krug odma..
najjaca scena je u festivalima trenutno, to dominira i to je najatraktivnije u dojclandu kod omladine. ovog vikenda je bio Rock am Ring na Nürburgring-u, 100 000 posjetilaca, mjesecima su radio stanice dijelile karte, poklanjali sponzori, nagradne igre po gradu sa ulaznicama za tomorowland, zimsli tomorowlnd itd.
zanimljivost: Lucas Podolski organizuje jedan od jacih festivala zadnjih godina.
ono sto je sad popularno su chill verzije, jutarnju live DJ set u coffee shopu, druzenja vikendom uz dorucke urestoranima, pizzerije, restorani sa ovim/onim pogledom itd. ja iz studentskih dana bi ismijao nekog da mi kaze hajmo u nedjelju ujutro u 10 na dorucak, mislim mogao bi doci, ali da ne spavam nikako..
-
Bodkin
#25819 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
znaci ima toliko da za 10 godina ne dosadiizvrsni direktor wrote: ↑11/06/2025 12:47u mom selu: klubova ima, ali daleko manje nego 2010. (kako kazu, postoja ne znam), i ovdje placu kako scena umire. popularna ulica koja je bila puna klubova gdje su se ispred sa ferrarijima vozali i dokazivali se, sad je popunjena mexikanskim restoranom, tequila barom, restoranom ovakim onakim, kaficem obicnim itd. svjetski DJ-evi dolaze ipak i dalje, kupio sam ulaznicu za Carl Coxa, da nadoknadim onaj iz 2010. zbog Eyjafjallajökul-a
. kao pravi djed sam sa porodicom 1 januara oko 13h prosetao gradom i ispred jednog kluba je jos bilo raje koji idalje slave novu godinu, bilo mi je bas drago vidjeti
![]()
dudlaone ima, ali ne toliko, par komada u cijelom gradu. ni blizu npr kao kod nas po centru grada..ali su popularne, mislim da svako izmedju 16-30 godina posjeduje vlastitu shishu, jednu u kuci a jednu u autu. skupe se na parkingu, ribarske stolice iz gepeka se vade i ide snjura u krug odma..
najjaca scena je u festivalima trenutno, to dominira i to je najatraktivnije u dojclandu kod omladine. ovog vikenda je bio Rock am Ring na Nürburgring-u, 100 000 posjetilaca, mjesecima su radio stanice dijelile karte, poklanjali sponzori, nagradne igre po gradu sa ulaznicama za tomorowland, zimsli tomorowlnd itd.
zanimljivost: Lucas Podolski organizuje jedan od jacih festivala zadnjih godina.
ono sto je sad popularno su chill verzije, jutarnju live DJ set u coffee shopu, druzenja vikendom uz dorucke urestoranima, pizzerije, restorani sa ovim/onim pogledom itd. ja iz studentskih dana bi ismijao nekog da mi kaze hajmo u nedjelju ujutro u 10 na dorucak, mislim mogao bi doci, ali da ne spavam nikako..
btw bio sam na tomorrowlandu, najjaci event u zivotu, a svasta sam vidio. i btw broj 50+ ljudi me sokirao
- jeza u ledja
#25820 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci ako sam dobro shvatio, ljudi u BiH koji razmisljaju o odlasku vani, samo trebaju misliti o tome kako ce im tamo biti od 5 do 10 godine. Prije i poslije toga ko zna.
Svako ko cita postove ljudi koji zive vani treba uzeti u vidu ko govori i sta , kad je taj neko otisao i u kakvim okolnostima. Isto vazi generalno za forumase o mnogim drugim stvarima o kojima se prica.
To se sve valjda podrazumijeva.
Svako ko cita postove ljudi koji zive vani treba uzeti u vidu ko govori i sta , kad je taj neko otisao i u kakvim okolnostima. Isto vazi generalno za forumase o mnogim drugim stvarima o kojima se prica.
To se sve valjda podrazumijeva.
-
vernes81
#25821 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hocel zvat naseg selektora da i on baci koju notuizvrsni direktor wrote: ↑11/06/2025 12:47u mom selu: klubova ima, ali daleko manje nego 2010. (kako kazu, postoja ne znam), i ovdje placu kako scena umire. popularna ulica koja je bila puna klubova gdje su se ispred sa ferrarijima vozali i dokazivali se, sad je popunjena mexikanskim restoranom, tequila barom, restoranom ovakim onakim, kaficem obicnim itd. svjetski DJ-evi dolaze ipak i dalje, kupio sam ulaznicu za Carl Coxa, da nadoknadim onaj iz 2010. zbog Eyjafjallajökul-a
. kao pravi djed sam sa porodicom 1 januara oko 13h prosetao gradom i ispred jednog kluba je jos bilo raje koji idalje slave novu godinu, bilo mi je bas drago vidjeti
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25822 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
On moze samo kockice bacat 
- Maja The Bee
#25823 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E da, bila sam na razmjeni u Prvoj gimnaziji.
Za godine si me uhvatio.
Trebalo je da znam da osoba sa 50.000 postova ne moze biti ni u Americi, a ni ozbiljan sagovornik.
A to što cipelariš nekog drugog forumaša je ultra šupački, i dokazuje da nisi vidio amerike nego da možda i radiš za klix.
I ko fol u našoj vremenskoj zoni. Malo sutra.
Vidim da ste i Ozimiciana cipelarili jer je u sestrino ime pisao. Cirkus.
Sretno u botovanju, odoh do Istre, pa dobro prostudiraj u međuvremenu šta je ko pisao i dođi s nekom novom teorijom.
-
moimoi
- jeza u ledja
#25825 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne identificiram.