Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 11/06/2025 08:13
sehohari wrote: 10/06/2025 18:49
moimoi wrote: 10/06/2025 10:33
Mene ovo sto si napisao iskreno plasi. Dakle, koliko sam shvatila.. neko u Njem dobije “ausbildung” za molera=jedva je skolu zavrsio… taj isti dodje u BiH i upise medicinu?! Zavrsi.. kako? to je vec upitno… kod nas je nazalost sve moguce. Da bi se isti vratio u Njem i zaposlio kao dr.?
Vidi, mislim da se tu u 90% slučajeva radi o djeci koja su završila gimnaziju, ali nemaju prosjek od 1,0 (bukvalno) za medicinu.

Pa i u Bosni i Hercegovini medicinu možeš samo završiti na državnim fakultetima i kod Ganića, valjda ima prijemni i šta sve ne.

I ne možeš tek tako odmah radiit kao ljekar, malo sam simplicirao, moraš uraditi ispit za strane ljekare kojeg završiš nakon godinu dana mislim. No, ako neka klinika MISLI da si dobar, MOGU te zaposliti ranije dok ne završiš taj ispit, mislim da onda imaš "privremenu dozvolu" ili tako nešto.
U svedskoj odavno neki idu u poljsku(mahom arapi iranci) zavrse medicinu
Ovdje su to najviše Nijemci.

Mađarska je najpopularnija.
Vjecita_zavrzlama

#25752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 11/06/2025 08:45
sehohari wrote: 10/06/2025 18:49

Vidi, mislim da se tu u 90% slučajeva radi o djeci koja su završila gimnaziju, ali nemaju prosjek od 1,0 (bukvalno) za medicinu.

Pa i u Bosni i Hercegovini medicinu možeš samo završiti na državnim fakultetima i kod Ganića, valjda ima prijemni i šta sve ne.

I ne možeš tek tako odmah radiit kao ljekar, malo sam simplicirao, moraš uraditi ispit za strane ljekare kojeg završiš nakon godinu dana mislim. No, ako neka klinika MISLI da si dobar, MOGU te zaposliti ranije dok ne završiš taj ispit, mislim da onda imaš "privremenu dozvolu" ili tako nešto.
Ovdje su to najviše Nijemci.

Mađarska je najpopularnija.
I opce poznato da idu jer im je teze ovdje, kvalitet njihov je manji od domace skolovanih.To kaze moj prijatelj, iranac, koji je danas kardiolog i zavrsio medicinski u Lundu,Svedska( da ne kazes mrzim strance :D)
jeza u ledja

#25753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Maja The Bee wrote: 11/06/2025 01:46
jeza u ledja wrote: 10/06/2025 20:51 Ja sam otisao u Ameriku kao student iz Sarajeva i poslije ostao, zena, djeca, posao. U Americi sam vec preko 20 godina i ne mislim se vracati. Planiramo pred penziju mozda preseliti se negdje na Mediteran, ali o tom po tom.

Kazes ti si dolazila u SA kao dijete. Pa mislim, jesi tamo zivjela ili onako u posjetu? Zanima me sta te to toliko privuklo, pogotovo u (pretpostavljam) posljeratnom Sarajevu?
A gdje si u Americi, čime se baviš? Kakve su tamo škole, jesi li zadovoljan (ako su veća djeca, naravno), jesu li vam dovoljne dvije plate da fino i luksuzno živite? Nadam se da imate dobro zdravstveno osiguranje. Koliko plaćenog odmora imate? Gdje putujete?

Nije sad da raskopavam, ali ovo su meni nekako važne stvari.

Ja sam u Sarajevo dolazila kod bake, dede i tetki. Imali smo tada svoj stan na K. Brdu. Istina je da je krajem devedesetih bilo vrlo tužno, ali su mi ljudi oko mene uvijek bili topli i dragi. Uspjela sam nekako upasti u ekipu tadašnjih gimnazijalaca, nekad dvijehiljaditih, kada sam na raspustima dolazila. Išli smo na more, tulumarili, zabavljali se, a kako smo dolazili barem jednom godišnje (kasnije i češće), mogla sam tačno vidjeti napredak grada i države.

Sve to ide sporo, ali ide. Trenutno mislim da nije neka velika prednost živjeti negdje drugo, osim možda zbog diverzifikacije radnih mjesta, mada je kod nas i manja konkurencija, lakše je uspjeti u nekim stvarima.

Provela sam nekoliko mjeseci u Parizu, pošto smo francuski učili u školi i dobro mi je uvijek išao, i iskreno nema šanse da bih živjela u tako nekoj velikoj džungli. Sjećam se dobro mog straha kada prolazim getoima, čak i sa muškim prijateljima, a to u Bosni ili Hrvatskoj nikad nisam osjetila.
Aha, aha....

A de mi samo reci, jel to bilo prije ili poslije nakon sto si isla u Prvu gimnaziju i jela prijeratne narandze? :lol: :lol: :lol:

Image

Image

Image

:D

Moram priznati, imas nevjerovatnu mastu. Ali ipak mislim da trebas potraziti strucnu pomoc. :(

Pozdravlja te raja sa Al Jazeere, @Didier :wink:
jeza u ledja

#25754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Jebiga nisam vise mogao izdrzati sa zajebancijom. :-?

Al priznacete dosta sam bisera izvukao iz njega. :pisnula:
dr_Evil

#25755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 09/06/2025 16:18
Ja sam tako imao ideju da sa odmora u Bosni "skoknem" do Grcke. Nakon malo istrazivanja sam dosao do zakljucka da je do Atine lakse doci direktno iz Amerike nego iz Sarajeva.
Ne da sam imao ideju, nego sam dva puta skoknuo. Ne do Atine naravno, ali do nama blizih djelova Grcke, to jest otoka tipa Lefkada.

Isto tako sam skoknuo autom za 9 sati do Beca, Budimpeste, Trsta(bilo je oko 6 sati). Isao sam i do centralne Italije, doduse to je bila fora na trajekt iz Splita za Ankonu, mozda nekad bude DBV-Bari. Ovo ljeto plan je Makedonija da obidjem neke prijatelje i najedem se kao covjek.

Sve u svemu, rekao bih da nije sve ni puteva, ima nesto i do covjeka.
dr_Evil

#25756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

U Norveskoj istoj, samo sto idu Norvezani malo dubljeg novcanika da im tata kupi status u drustvu
Vjecita_zavrzlama

#25757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 11/06/2025 09:13

U Norveskoj istoj, samo sto idu Norvezani malo dubljeg novcanika da im tata kupi status u drustvu
Ma ovdje je to malo ponizenje.Ako si iz doktorske porodice svi znaju ako ides za Poljsku da nisi dovoljno dobar student. tata doktor ce pomoci sinu nekako da studira u Lundu ili gdje vec :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2025 08:39 Tacno treba preskakati postove forumasa koji su otisli prije 20+ godina i ovih sto su frisko otisli.

Ovi prvi misle da i dalje zivimo u 2003. godini, pricaju neke price iz davnine, misle da je BiH i dalje na tom nivou razvoja, da nam uzimaju krv i urin za EU vizu pa niko nista osim njih nije vidio i ne zna.

Ovi drugi su ogorceni na sve i svasta, njihovi postovi su ko prilozi sa RTRS-a o drzavi BiH ili o opstinama gdje je opozicija na vlasti :mrgreen:
pa koje treba uzeti? samo one sa kojima se slazes? :-D
Vjecita_zavrzlama

#25759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 11/06/2025 09:09
Ja sam tako imao ideju da sa odmora u Bosni "skoknem" do Grcke. Nakon malo istrazivanja sam dosao do zakljucka da je do Atine lakse doci direktno iz Amerike nego iz Sarajeva.
Ne da sam imao ideju, nego sam dva puta skoknuo. Ne do Atine naravno, ali do nama blizih djelova Grcke, to jest otoka tipa Lefkada.

Isto tako sam skoknuo autom za 9 sati do Beca, Budimpeste, Trsta(bilo je oko 6 sati). Isao sam i do centralne Italije, doduse to je bila fora na trajekt iz Splita za Ankonu, mozda nekad bude DBV-Bari. Ovo ljeto plan je Makedonija da obidjem neke prijatelje i najedem se kao covjek.

U Becu za 5 sati iz Gradiske, uvijek su bili evropa za vas daleke hercegovce :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

ja sam rezervirao za atenu zimus,,prosle godine bili carter letovi
i na proljeće zovu nema :D kažu aerodrom nije dao dobre termine
ima krf iz mostara i solun :lol:
što jes jes
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

izvrsni direktor wrote: 11/06/2025 09:31
_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2025 08:39 Tacno treba preskakati postove forumasa koji su otisli prije 20+ godina i ovih sto su frisko otisli.

Ovi prvi misle da i dalje zivimo u 2003. godini, pricaju neke price iz davnine, misle da je BiH i dalje na tom nivou razvoja, da nam uzimaju krv i urin za EU vizu pa niko nista osim njih nije vidio i ne zna.

Ovi drugi su ogorceni na sve i svasta, njihovi postovi su ko prilozi sa RTRS-a o drzavi BiH ili o opstinama gdje je opozicija na vlasti :mrgreen:
treba uzeti samo realne komentare

kako napaćene generacije umiru i stare lagano
nove generacije žive ko bogovi...ne vidim razloge za otići vani osim ako nisi nikola tesla ili lana pudar
izbora milijun...pare na grani ko je mrvicu snalažljiv više ovdje može nego vani
ko voli logorska pravila i nacije nek ide u germanske zemlje :D
dr_Evil

#25762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 11/06/2025 09:35
dr_Evil wrote: 11/06/2025 09:09

U Becu za 5 sati iz Gradiske, uvijek su bili evropa za vas daleke hercegovce :D
A jesu :D ma ja polahko izadjem na autoput, i vozim, iskreno draze mi je platit i malo vise kilometara preci i sigurnije se osjecati dok vozim. Mada me nikad to ne bi sprijecilo da krenem na put, ali eto kad ima izbora vec.
Bodkin

#25763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

ima toga sto bata govori. pogotovo se osjeti kod ljudi koji su otisli iz nekih novcanih razloga. prije 10-15 godina kad kazes da si bio na plazi na tajlandu, padale vilice u bosni. danas za milju preko agencije odradis pola svijeta iz sarajeva.

nema vise da dijaspora najbolje trebe vodi sa rentanim autom :-D

e sad, kome je seljacki mentalitet problem i sto se novi lokal u jedinom pravom gradu u bosni cijeloj otvori dva puta godisnje, njemu je sarajevo bilo bolje tamo negdje 2010 :-D dodaj na to i sto se ostarilo i ta zal za mladoscu i eto ga
moimoi

#25764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 11/06/2025 09:08 Jebiga nisam vise mogao izdrzati sa zajebancijom. :-?

Al priznacete dosta sam bisera izvukao iz njega. :pisnula:
Je li to dider pcelica? Ne kontam :D

Ako je s Igorom B. isao u skolu onda je Zagijevo godiste… mislim, tu negdje. U ratu mozda imao 5god
jeza u ledja

#25765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Treba samo uzimati postove onih koji lazu iz posta u post, gdje su bili i sta su radili, pa se onda skroz spetljaju i ne znaju sta vise govore i sa kojeg accounta. Ali je zato kod njih sve super i sve za pet.
S takvim se Bata izgleda uvijek najbolje slaze.
Osmi Socrates

#25766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Pa kad malo se malo bolje razmisli, najbolje se čovjek slaže sa samim sobom ako otvori dva accounta. A i stiče više publike. Samo bi trebao malo prošarati što se tiče interesa i ostalog. Maja the Bee I navija za Želju. :-) Da barem navija za Sarajevo, pa hajd' i nekako. Šaraj malo, jbg.

Jedino što se nazire da možda malo i žali što nije ostao u Kanadi. Ili ga nisu pustili da ostane.
moimoi

#25767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ovdje je ustvari rasprava izmedju generacija koje su starije i dobro se sjecaju nekog drugog vremena… i generacija koje su mladje… koje bas i ne shvataju o cemu se prica… tj oni se sjecaju BiH od 2000god. Neposredno nakon rata bili su jos dosta mladi… nisu jos izlazili.. nisu se druzili. Za njih je sigurno BiH jaaako napredovala u odnosu na 2000tu
izvrsni direktor

#25768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Bodkin wrote: 11/06/2025 09:43

ima toga sto bata govori. pogotovo se osjeti kod ljudi koji su otisli iz nekih novcanih razloga. prije 10-15 godina kad kazes da si bio na plazi na tajlandu, padale vilice u bosni. danas za milju preko agencije odradis pola svijeta iz sarajeva.

e sad, kome je seljacki mentalitet problem i sto se novi lokal u jedinom pravom gradu u bosni cijeloj otvori dva puta godisnje, njemu je sarajevo bilo bolje tamo negdje 2010 :-D dodaj na to i sto se ostarilo i ta zal za mladoscu i eto ga
ma naravno da ima toga, ali ne mozes generalizovati. ovom grupom cilja na kiwija, a realno kiwi je u bosni imao bolje uslove za zivot i bolje zivio nego vecina forumasa i u bosni i u dijaspori. i sad kao ne treba slusati njega, tek otisao, isfrustriran..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 11/06/2025 09:31 pa koje treba uzeti? samo one sa kojima se slazes? :-D
Najrealnije mi izgledaju postovi ljudi koji su nekih 5-10 godina u inostranstvu.

U tom periodu su prosli adaptaciju na novu sredinu, skontali su gdje su i sta su, vec su stekli relevantno materijalno, ali i duhovno iskustvo da su mogli spoznati objektivne prednosti ali i mane i jednog i drugog sistema.
izvrsni direktor

#25770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2025 10:03
izvrsni direktor wrote: 11/06/2025 09:31 pa koje treba uzeti? samo one sa kojima se slazes? :-D
Najrealnije mi izgledaju postovi ljudi koji su nekih 5-10 godina u inostranstvu.

U tom periodu su prosli adaptaciju na novu sredinu, skontali su gdje su i sta su, vec su stekli relevantno materijalno, ali i duhovno iskustvo da su mogli spoznati objektivne prednosti ali i mane i jednog i drugog sistema.
pa eto, slusaj mene onda. taj sam :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 11/06/2025 10:04 pa eto, slusaj mene onda. taj sam :D
Tako je.
Bodkin

#25772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

izvrsni direktor wrote: 11/06/2025 10:02

ma naravno da ima toga, ali ne mozes generalizovati. ovom grupom cilja na kiwija, a realno kiwi je u bosni imao bolje uslove za zivot i bolje zivio nego vecina forumasa i u bosni i u dijaspori. i sad kao ne treba slusati njega, tek otisao, isfrustriran..
pa i tu se slazem. ako si tek otisao jos emocije drmaju. i pozitivne i negativne. vjerovatno odusevljen sa svim novim tamo gdje je otisao ili mrzi sve dok se ne uklopi
moimoi

#25773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ma prvih 6mj si bilo gdje jos k’o turista. Adrenalin te puca i sve ti je ludilo. Ja pozitivno.. ja negativno. Tj negativno ti je apsurdno, nesto se pretjerano ne nerviras… vise se smijes i govoris u sebi “buuudale”.

Mene zanima je li kiwi otisao kao izvidjac ili su svi vec tamo? Koliko sam skontala i on djecu ima.
Osmi Socrates

#25774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Rekao bih da si, u principu, u pravu. Jedini problem je što u tih šest mjeseci vjerovatno stičeš navike koje će te pratiti duže vrijeme. Ako nemaš jasno razrađen plan u tih šest mjeseci, mislim da sebe pripremaš za failure.

Najbolje prolaze oni koji nemaju honey moon, ali i ne padaju u negativu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

sto se novi lokal u jedinom pravom gradu u bosni cijeloj otvori dva puta godisnje, njemu je sarajevo bilo bolje tamo negdje 2010 :-D dodaj na to i sto se ostarilo i ta zal za mladoscu i eto ga
Koncept izlazaka se kod Gen Z drasticno razlikuje u odnosu na nase i to je globalni fenomen. Drustvene mreze i COVID era su ucinili svoje, te je "pravog" provoda sve manje.
To i nema veze toliko veze sa ekonomskom situacijom, nego je dosla nova generacija cije furke sada prevladavaju.

Ja se dobro sjecam da u Zenici prije 20tak godina nisi mogao za jednu noc obici sva desavanja u gradu, a da ne govorimo o Sarajevu ili inostranstvu.
Tad je prosjecna plata bila 400 maraka, u Zenici je valjda vise bilo Zeljezarinih radnika na cekanju nego svih ostalih zaposlenih ukupno. Izadjes u grad sa cenerom u dzepu i ostanes do zore.

Danas kad je para vise nego ikad, imas 2-3 lokala u kojima ne mozes zaruziti do zore.

Nego, meni je neshvatljiv toliki otpor prema cinjenici da BiH jeste napredovala u odnosu na 2015. godinu i da se u putu nije srela sa onom BiH iz 2005. Valjda ti treba biti drago sto ti drzava porijekla napreduje i sto ti sunarodnjaci zive sve bolje.

Stvarno mi to nikad nece biti jasno.
Post Reply