Racunam da se danas niko ne bi usudio otici negdje a da nema zagarantovan posao. Mozda jedino ako si bas mlad.Osmi Socrates wrote: ↑11/06/2025 10:21 Rekao bih da si, u principu, u pravu. Jedini problem je što u tih šest mjeseci vjerovatno stičeš navike koje će te pratiti duže vrijeme. Ako nemaš jasno razrađen plan u tih šest mjeseci, mislim da sebe pripremaš za failure.
Najbolje prolaze oni koji nemaju honey moon, ali i ne padaju u negativu.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#25776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
vernes81
#25777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Boldirano 100% tacno._BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2025 10:25Koncept izlazaka se kod Gen Z drasticno razlikuje u odnosu na nase i to je globalni fenomen. Drustvene mreze i COVID era su ucinili svoje, te je "pravog" provoda sve manje.
To i nema veze toliko veze sa ekonomskom situacijom, nego je dosla nova generacija cije furke sada prevladavaju.
Ja se dobro sjecam da u Zenici prije 20tak godina nisi mogao za jednu noc obici sva desavanja u gradu, a da ne govorimo o Sarajevu ili inostranstvu.
Tad je prosjecna plata bila 400 maraka, u Zenici je valjda vise bilo Zeljezarinih radnika na cekanju nego svih ostalih zaposlenih ukupno. Izadjes u grad sa cenerom u dzepu i ostanes do zore.
Danas kad je para vise nego ikad, imas 2-3 lokala u kojima ne mozes zaruziti do zore.
Nego, meni je neshvatljiv toliki otpor prema cinjenici da BiH jeste napredovala u odnosu na 2015. godinu i da se u putu nije srela sa onom BiH iz 2005. Valjda ti treba biti drago sto ti drzava porijekla napreduje i sto ti sunarodnjaci zive sve bolje.
Stvarno mi to nikad nece biti jasno.
A i sjecam se u tom periodu kad vidis malo bolje auto znas da su strane table da i ne pogledas.
A sad kad pogledam nikakve razlike u autima dijaspore i domace raje.
- Comandini
#25778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jezu, zelio bih te pitati kako se ti etnicki osjecas?jeza u ledja wrote: ↑11/06/2025 09:44Treba samo uzimati postove onih koji lazu iz posta u post, gdje su bili i sta su radili, pa se onda skroz spetljaju i ne znaju sta vise govore i sa kojeg accounta. Ali je zato kod njih sve super i sve za pet.izvrsni direktor wrote: ↑11/06/2025 09:31pa koje treba uzeti? samo one sa kojima se slazes?_BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2025 08:39 Tacno treba preskakati postove forumasa koji su otisli prije 20+ godina i ovih sto su frisko otisli.
Ovi prvi misle da i dalje zivimo u 2003. godini, pricaju neke price iz davnine, misle da je BiH i dalje na tom nivou razvoja, da nam uzimaju krv i urin za EU vizu pa niko nista osim njih nije vidio i ne zna.
Ovi drugi su ogorceni na sve i svasta, njihovi postovi su ko prilozi sa RTRS-a o drzavi BiH ili o opstinama gdje je opozicija na vlasti![]()
![]()
S takvim se Bata izgleda uvijek najbolje slaze.
- jeza u ledja
#25779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Boga pitaj sta je od tog sto je pisao tacno.moimoi wrote: ↑11/06/2025 09:44Je li to dider pcelica? Ne kontamjeza u ledja wrote: ↑11/06/2025 09:08 Jebiga nisam vise mogao izdrzati sa zajebancijom.![]()
Al priznacete dosta sam bisera izvukao iz njega.![]()
Ako je s Igorom B. isao u skolu onda je Zagijevo godiste… mislim, tu negdje. U ratu mozda imao 5god
Jeste, lik je Didier. Banovan neki dan pa koristi drugi account.
-
moimoi
#25780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ono sto ja primjetim jest da su nasi ljudi danas nadrndani, da zdavog osmjeha vise nemas.
Nekad kada ti se pogled susretne s nekim… ljudi bi se osmjehnuli.. ja staro, ja mlado..
Mozda je to nekima nebitno. Meni je cudno.
Ista stvar je u ugostiteljstvu… BiH je nekada vazila za jako dobre domacine… danas me stid. I ne da ne vidim napredak.. nego smo izgubili ono po cemu smo nekada bili poznati.
Al ovo je za neku drugu temu.
Nekad kada ti se pogled susretne s nekim… ljudi bi se osmjehnuli.. ja staro, ja mlado..
Mozda je to nekima nebitno. Meni je cudno.
Ista stvar je u ugostiteljstvu… BiH je nekada vazila za jako dobre domacine… danas me stid. I ne da ne vidim napredak.. nego smo izgubili ono po cemu smo nekada bili poznati.
Al ovo je za neku drugu temu.
- Ozimician
#25781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je 100% istina, nedavno sam na hrvatskom RTL-u gledao prilog o nocnom zivotu u Zagrebu (i propasti istog) i jedan stariji lik koji je u tom poslu izjavi - prije 20 god je klubska scena u Zagrebu bila 20x jaca nego danas._BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2025 10:25 Koncept izlazaka se kod Gen Z drasticno razlikuje u odnosu na nase i to je globalni fenomen. Drustvene mreze i COVID era su ucinili svoje, te je "pravog" provoda sve manje.
To i nema veze toliko veze sa ekonomskom situacijom, nego je dosla nova generacija cije furke sada prevladavaju.
Ja se dobro sjecam da u Zenici prije 20tak godina nisi mogao za jednu noc obici sva desavanja u gradu, a da ne govorimo o Sarajevu ili inostranstvu.
Tad je prosjecna plata bila 400 maraka, u Zenici je valjda vise bilo Zeljezarinih radnika na cekanju nego svih ostalih zaposlenih ukupno. Izadjes u grad sa cenerom u dzepu i ostanes do zore.
Danas kad je para vise nego ikad, imas 2-3 lokala u kojima ne mozes zaruziti do zore.
Nego, meni je neshvatljiv toliki otpor prema cinjenici da BiH jeste napredovala u odnosu na 2015. godinu i da se u putu nije srela sa onom BiH iz 2005. Valjda ti treba biti drago sto ti drzava porijekla napreduje i sto ti sunarodnjaci zive sve bolje.
Isto tako na lokalnom portalu prije koji mjesec izasla vijest o zatvaranju jednog od posljednjih clubova u gradu i dole u komentarima ljudi spominju kako je prije 20 god. bilo aktivno 17 clubova, ono wtf.
Moje licno iskustvo jeste da je tamo negdje 2007 pred onu ekonomsku krizu bio vrhunac toga, kasnije se odrzavalo s usponima i padovima, ali je COVID ubio sve to - svugdje.
Tako kad se neko zali na nocni zivot u nekom mjestu, samo se nasmijem - jer to nema previse veze sa tim mjestom.
Sto se tice same teme o isplativosti iseljenja iz BiH, to bi zapravo najvise trebalo pitati one koji su u BiH. Iseljavanje je trenutno u drasticnom padu (u poredjenju sa prethodnih 10 god.).
- jeza u ledja
#25782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pitaj slobodno.Comandini wrote: ↑11/06/2025 10:44Jezu, zelio bih te pitati kako se ti etnicki osjecas?jeza u ledja wrote: ↑11/06/2025 09:44Treba samo uzimati postove onih koji lazu iz posta u post, gdje su bili i sta su radili, pa se onda skroz spetljaju i ne znaju sta vise govore i sa kojeg accounta. Ali je zato kod njih sve super i sve za pet.
- dr_Evil
#25783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozimician wrote: ↑11/06/2025 10:53Ovo je 100% istina, nedavno sam na hrvatskom RTL-u gledao prilog o nocnom zivotu u Zagrebu (i propasti istog) i jedan stariji lik koji je u tom poslu izjavi - prije 20 god je klubska scena u Zagrebu bila 20x jaca nego danas._BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2025 10:25 Koncept izlazaka se kod Gen Z drasticno razlikuje u odnosu na nase i to je globalni fenomen. Drustvene mreze i COVID era su ucinili svoje, te je "pravog" provoda sve manje.
Isto tako na lokalnom portalu prije koji mjesec izasla vijest o zatvaranju jednog od posljednjih clubova u gradu i dole u komentarima ljudi spominju kako je prije 20 god. bilo aktivno 17 clubova, ono wtf.![]()
Moje licno iskustvo jeste da je tamo negdje 2007 pred onu ekonomsku krizu bio vrhunac toga, kasnije se odrzavalo s usponima i padovima, ali je COVID ubio sve to - svugdje.
Tako kad se neko zali na nocni zivot u nekom mjestu, samo se nasmijem - jer to nema previse veze sa tim mjestom.
Sto se tice same teme o isplativosti iseljenja iz BiH, to bi zapravo najvise trebalo pitati one koji su u BiH. Iseljavanje je trenutno u drasticnom padu (u poredjenju sa prethodnih 10 god.).
- Ozimician
#25784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Socijalna anksioznost kao simbol generacije.
-
Bodkin
#25785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
da da, u pravu si. nove genracije su debilne_BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2025 10:25Koncept izlazaka se kod Gen Z drasticno razlikuje u odnosu na nase i to je globalni fenomen. Drustvene mreze i COVID era su ucinili svoje, te je "pravog" provoda sve manje.
ali ne mora to biti nesto da ides i da loces. vise nova mjesta za nesto pojesti, vidjeti, iskusiti, odigrati i slicno. dovoljno da odes do beograda ili zagreba i pokupis ideje. ne moras cak ni do beca
i naravno da je situacija drugacija nego prije 10 godina. ima vise para, vise posla i vise napretka. neki sto odu tesko prihvataju jer ima malo i samoracionalizacije. necu zaboraviti kad mi se drug iz tudjine zalio kako niko ne cijeni sto se on potrudi i skrsi lovu da dodje u bosnu u posjetu, a eto ljudi ne mogu da nadju vremena za kafu
a ima i toga sto ljudi u bosni ne vide zivot vani kao nesto toliko veliko kao sto je prije bilo
ali da je sarajevo otislo unazad sto se tice mentaliteta, otvorenosti i kulture, to je 100% tacno. to govorim kao neko ko je svakih par godina selio gore-dole
-
moimoi
#25786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
“Selektivni mutizam” molicu
Ako
Imaju ljudi opravdane diagnoze
… pooolako s njima
Imaju ljudi opravdane diagnoze
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#25787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ma citav svijet pise o propasti i nestanku party scene u berlinu kao posljedici novih navika mladih, ali to se u bosni predstavlja ovako:
https://www.avaz.ba/bih/sarajevo/977584 ... nostalgije
znamo da su pokvarene namjere u pozadini ovog teksta, ali citao prihvataju ovaj narativ, vidimo i iz ove teme.-.
https://www.avaz.ba/bih/sarajevo/977584 ... nostalgije
znamo da su pokvarene namjere u pozadini ovog teksta, ali citao prihvataju ovaj narativ, vidimo i iz ove teme.-.
- dr_Evil
#25788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hajd dobro.Bodkin wrote: ↑11/06/2025 11:16
da da, u pravu si. nove genracije su debilne![]()
ali ne mora to biti nesto da ides i da loces. vise nova mjesta za nesto pojesti, vidjeti, iskusiti, odigrati i slicno. dovoljno da odes do beograda ili zagreba i pokupis ideje. ne moras cak ni do beca
i naravno da je situacija drugacija nego prije 10 godina. ima vise para, vise posla i vise napretka. neki sto odu tesko prihvataju jer ima malo i samoracionalizacije. necu zaboraviti kad mi se drug iz tudjine zalio kako niko ne cijeni sto se on potrudi i skrsi lovu da dodje u bosnu u posjetu, a eto ljudi ne mogu da nadju vremena za kafu
a ima i toga sto ljudi u bosni ne vide zivot vani kao nesto toliko veliko kao sto je prije bilo
ali da je sarajevo otislo unazad sto se tice mentaliteta, otvorenosti i kulture, to je 100% tacno. to govorim kao neko ko je svakih par godina selio gore-dole
-
Bodkin
#25789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nije sve u derneku. socijalni zivot i desavanja ne pocinju i zavrsavaju samo alkoholom. novi restoran? novi sport? novi hobi? novi koncept?
- Comandini
#25790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cekam tvoj odgovor. Identificiras li se s jednim od konstutivnih naroda, ili pak s nekom manjinom u BiH?jeza u ledja wrote: ↑11/06/2025 11:05Pitaj slobodno.Comandini wrote: ↑11/06/2025 10:44Jezu, zelio bih te pitati kako se ti etnicki osjecas?jeza u ledja wrote: ↑11/06/2025 09:44
Treba samo uzimati postove onih koji lazu iz posta u post, gdje su bili i sta su radili, pa se onda skroz spetljaju i ne znaju sta vise govore i sa kojeg accounta. Ali je zato kod njih sve super i sve za pet.
-
Bodkin
#25791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
debilan odgovor totalno. nazad na citanje sa razumijevanjemdr_Evil wrote: ↑11/06/2025 11:20Hajd dobro.Bodkin wrote: ↑11/06/2025 11:16
-
moimoi
#25792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto su pokvarene namjere? Cista istina.
Izadjemo 1-2 godisnje sa namjerom da “zalomimo”…ostarilo se jbga…a oni kafanu zatvaraju u 23h? Gasi se muzika? Kafana koja je nekada radila do 5h ako je bilo raje
Izadjemo 1-2 godisnje sa namjerom da “zalomimo”…ostarilo se jbga…a oni kafanu zatvaraju u 23h? Gasi se muzika? Kafana koja je nekada radila do 5h ako je bilo raje
- dr_Evil
#25793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je to super, i naravno super vid druzenja, razvijanja, i cega vec ne, ali dernek je nesto sasvim drugo. Imali smo i mi hobije, treninge, i sta vec ne, ali znalo se sta je petak i subota vecer. Proveo sam i ja vikenda igracu D&D, brzopoteznog saha, igrajuci kosarke, putovanjima, planinarenju, volonterizmu, i cime vec ne, ali klubovi su bili ipak ono sta je obiljezilo taj neki period mladosti. Ti mlad i lud, a ona u onim uskim bijelim pantalama sta su se nosile u taj vakat, doduse bilo je noci ides ulicom pjan i sa kolegama ponavljas tablicu integrala ili diferencijala
-
moimoi
-
ibizza
#25795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#25796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ma sve stoji. isti sam. ima tu malo i zaljenja za mladoscu kad ti se dizao na svaku u bijelomdr_Evil wrote: ↑11/06/2025 11:26Sve je to super, i naravno super vid druzenja, razvijanja, i cega vec ne, ali dernek je nesto sasvim drugo. Imali smo i mi hobije, treninge, i sta vec ne, ali znalo se sta je petak i subota vecer. Proveo sam i ja vikenda igracu D&D, brzopoteznog saha, igrajuci kosarke, putovanjima, planinarenju, volonterizmu, i cime vec ne, ali klubovi su bili ipak ono sta je obiljezilo taj neki period mladosti. Ti mlad i lud, a ona u onim uskim bijelim pantalama sta su se nosile u taj vakat, doduse bilo je noci ides ulicom pjan i sa kolegama ponavljas tablicu integrala ili diferencijala![]()
tema otisla u smjeru kao se u cijelom svijetu manje derneci. ok to stoji. ali postoje druge opcije. a kod nas ih rijetko ima
-
Bodkin
#25797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#25798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
čuj d&d, je l' to imaš 70 godina brt? 
- dr_Evil
#25799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Comandini
#25800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin je upravu, Beograd i Zagreb (sada dosta manje) imaju vrlo dobru gastro ponudu za svoju velicinu i mjesto.Bodkin wrote: ↑11/06/2025 11:22debilan odgovor totalno. nazad na citanje sa razumijevanjemdr_Evil wrote: ↑11/06/2025 11:20Hajd dobro.Bodkin wrote: ↑11/06/2025 11:16