Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moimoi

#25776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 11/06/2025 10:21 Rekao bih da si, u principu, u pravu. Jedini problem je što u tih šest mjeseci vjerovatno stičeš navike koje će te pratiti duže vrijeme. Ako nemaš jasno razrađen plan u tih šest mjeseci, mislim da sebe pripremaš za failure.

Najbolje prolaze oni koji nemaju honey moon, ali i ne padaju u negativu.
Racunam da se danas niko ne bi usudio otici negdje a da nema zagarantovan posao. Mozda jedino ako si bas mlad.
vernes81

#25777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by vernes81 »

_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2025 10:25
Bodkin wrote: 11/06/2025 09:43
sto se novi lokal u jedinom pravom gradu u bosni cijeloj otvori dva puta godisnje, njemu je sarajevo bilo bolje tamo negdje 2010 :-D dodaj na to i sto se ostarilo i ta zal za mladoscu i eto ga
Koncept izlazaka se kod Gen Z drasticno razlikuje u odnosu na nase i to je globalni fenomen. Drustvene mreze i COVID era su ucinili svoje, te je "pravog" provoda sve manje.
To i nema veze toliko veze sa ekonomskom situacijom, nego je dosla nova generacija cije furke sada prevladavaju.

Ja se dobro sjecam da u Zenici prije 20tak godina nisi mogao za jednu noc obici sva desavanja u gradu, a da ne govorimo o Sarajevu ili inostranstvu.
Tad je prosjecna plata bila 400 maraka, u Zenici je valjda vise bilo Zeljezarinih radnika na cekanju nego svih ostalih zaposlenih ukupno. Izadjes u grad sa cenerom u dzepu i ostanes do zore.

Danas kad je para vise nego ikad, imas 2-3 lokala u kojima ne mozes zaruziti do zore.

Nego, meni je neshvatljiv toliki otpor prema cinjenici da BiH jeste napredovala u odnosu na 2015. godinu i da se u putu nije srela sa onom BiH iz 2005. Valjda ti treba biti drago sto ti drzava porijekla napreduje i sto ti sunarodnjaci zive sve bolje.

Stvarno mi to nikad nece biti jasno.
Boldirano 100% tacno.
A i sjecam se u tom periodu kad vidis malo bolje auto znas da su strane table da i ne pogledas.
A sad kad pogledam nikakve razlike u autima dijaspore i domace raje.
Comandini

#25778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

jeza u ledja wrote: 11/06/2025 09:44
izvrsni direktor wrote: 11/06/2025 09:31
_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2025 08:39 Tacno treba preskakati postove forumasa koji su otisli prije 20+ godina i ovih sto su frisko otisli.

Ovi prvi misle da i dalje zivimo u 2003. godini, pricaju neke price iz davnine, misle da je BiH i dalje na tom nivou razvoja, da nam uzimaju krv i urin za EU vizu pa niko nista osim njih nije vidio i ne zna.

Ovi drugi su ogorceni na sve i svasta, njihovi postovi su ko prilozi sa RTRS-a o drzavi BiH ili o opstinama gdje je opozicija na vlasti :mrgreen:
pa koje treba uzeti? samo one sa kojima se slazes? :-D
Treba samo uzimati postove onih koji lazu iz posta u post, gdje su bili i sta su radili, pa se onda skroz spetljaju i ne znaju sta vise govore i sa kojeg accounta. Ali je zato kod njih sve super i sve za pet.
S takvim se Bata izgleda uvijek najbolje slaze.
Jezu, zelio bih te pitati kako se ti etnicki osjecas?
jeza u ledja

#25779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 11/06/2025 09:44
jeza u ledja wrote: 11/06/2025 09:08 Jebiga nisam vise mogao izdrzati sa zajebancijom. :-?

Al priznacete dosta sam bisera izvukao iz njega. :pisnula:
Je li to dider pcelica? Ne kontam :D

Ako je s Igorom B. isao u skolu onda je Zagijevo godiste… mislim, tu negdje. U ratu mozda imao 5god
Boga pitaj sta je od tog sto je pisao tacno.

Jeste, lik je Didier. Banovan neki dan pa koristi drugi account.
moimoi

#25780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ono sto ja primjetim jest da su nasi ljudi danas nadrndani, da zdavog osmjeha vise nemas.
Nekad kada ti se pogled susretne s nekim… ljudi bi se osmjehnuli.. ja staro, ja mlado..
Mozda je to nekima nebitno. Meni je cudno.
Ista stvar je u ugostiteljstvu… BiH je nekada vazila za jako dobre domacine… danas me stid. I ne da ne vidim napredak.. nego smo izgubili ono po cemu smo nekada bili poznati.
Al ovo je za neku drugu temu.
Ozimician

#25781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2025 10:25 Koncept izlazaka se kod Gen Z drasticno razlikuje u odnosu na nase i to je globalni fenomen. Drustvene mreze i COVID era su ucinili svoje, te je "pravog" provoda sve manje.
To i nema veze toliko veze sa ekonomskom situacijom, nego je dosla nova generacija cije furke sada prevladavaju.

Ja se dobro sjecam da u Zenici prije 20tak godina nisi mogao za jednu noc obici sva desavanja u gradu, a da ne govorimo o Sarajevu ili inostranstvu.
Tad je prosjecna plata bila 400 maraka, u Zenici je valjda vise bilo Zeljezarinih radnika na cekanju nego svih ostalih zaposlenih ukupno. Izadjes u grad sa cenerom u dzepu i ostanes do zore.

Danas kad je para vise nego ikad, imas 2-3 lokala u kojima ne mozes zaruziti do zore.

Nego, meni je neshvatljiv toliki otpor prema cinjenici da BiH jeste napredovala u odnosu na 2015. godinu i da se u putu nije srela sa onom BiH iz 2005. Valjda ti treba biti drago sto ti drzava porijekla napreduje i sto ti sunarodnjaci zive sve bolje.

Ovo je 100% istina, nedavno sam na hrvatskom RTL-u gledao prilog o nocnom zivotu u Zagrebu (i propasti istog) i jedan stariji lik koji je u tom poslu izjavi - prije 20 god je klubska scena u Zagrebu bila 20x jaca nego danas.

Isto tako na lokalnom portalu prije koji mjesec izasla vijest o zatvaranju jednog od posljednjih clubova u gradu i dole u komentarima ljudi spominju kako je prije 20 god. bilo aktivno 17 clubova, ono wtf. :run:

Moje licno iskustvo jeste da je tamo negdje 2007 pred onu ekonomsku krizu bio vrhunac toga, kasnije se odrzavalo s usponima i padovima, ali je COVID ubio sve to - svugdje.

Tako kad se neko zali na nocni zivot u nekom mjestu, samo se nasmijem - jer to nema previse veze sa tim mjestom.

Sto se tice same teme o isplativosti iseljenja iz BiH, to bi zapravo najvise trebalo pitati one koji su u BiH. Iseljavanje je trenutno u drasticnom padu (u poredjenju sa prethodnih 10 god.).
jeza u ledja

#25782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Comandini wrote: 11/06/2025 10:44
izvrsni direktor wrote: 11/06/2025 09:31

pa koje treba uzeti? samo one sa kojima se slazes? :-D
Treba samo uzimati postove onih koji lazu iz posta u post, gdje su bili i sta su radili, pa se onda skroz spetljaju i ne znaju sta vise govore i sa kojeg accounta. Ali je zato kod njih sve super i sve za pet.
Pitaj slobodno.
dr_Evil

#25783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 11/06/2025 10:53
_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2025 10:25 Koncept izlazaka se kod Gen Z drasticno razlikuje u odnosu na nase i to je globalni fenomen. Drustvene mreze i COVID era su ucinili svoje, te je "pravog" provoda sve manje.

Ovo je 100% istina, nedavno sam na hrvatskom RTL-u gledao prilog o nocnom zivotu u Zagrebu (i propasti istog) i jedan stariji lik koji je u tom poslu izjavi - prije 20 god je klubska scena u Zagrebu bila 20x jaca nego danas.

Isto tako na lokalnom portalu prije koji mjesec izasla vijest o zatvaranju jednog od posljednjih clubova u gradu i dole u komentarima ljudi spominju kako je prije 20 god. bilo aktivno 17 clubova, ono wtf. :run:

Moje licno iskustvo jeste da je tamo negdje 2007 pred onu ekonomsku krizu bio vrhunac toga, kasnije se odrzavalo s usponima i padovima, ali je COVID ubio sve to - svugdje.

Tako kad se neko zali na nocni zivot u nekom mjestu, samo se nasmijem - jer to nema previse veze sa tim mjestom.

Sto se tice same teme o isplativosti iseljenja iz BiH, to bi zapravo najvise trebalo pitati one koji su u BiH. Iseljavanje je trenutno u drasticnom padu (u poredjenju sa prethodnih 10 god.).
:D Nisam zasluzan za grafit ali:" Na***m Generaciju Z na Q" :D
Ozimician

#25784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Socijalna anksioznost kao simbol generacije.
Bodkin

#25785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2025 10:25
Bodkin wrote: 11/06/2025 09:43
sto se novi lokal u jedinom pravom gradu u bosni cijeloj otvori dva puta godisnje, njemu je sarajevo bilo bolje tamo negdje 2010 :-D dodaj na to i sto se ostarilo i ta zal za mladoscu i eto ga
Koncept izlazaka se kod Gen Z drasticno razlikuje u odnosu na nase i to je globalni fenomen. Drustvene mreze i COVID era su ucinili svoje, te je "pravog" provoda sve manje.

da da, u pravu si. nove genracije su debilne :-D

ali ne mora to biti nesto da ides i da loces. vise nova mjesta za nesto pojesti, vidjeti, iskusiti, odigrati i slicno. dovoljno da odes do beograda ili zagreba i pokupis ideje. ne moras cak ni do beca

i naravno da je situacija drugacija nego prije 10 godina. ima vise para, vise posla i vise napretka. neki sto odu tesko prihvataju jer ima malo i samoracionalizacije. necu zaboraviti kad mi se drug iz tudjine zalio kako niko ne cijeni sto se on potrudi i skrsi lovu da dodje u bosnu u posjetu, a eto ljudi ne mogu da nadju vremena za kafu
a ima i toga sto ljudi u bosni ne vide zivot vani kao nesto toliko veliko kao sto je prije bilo

ali da je sarajevo otislo unazad sto se tice mentaliteta, otvorenosti i kulture, to je 100% tacno. to govorim kao neko ko je svakih par godina selio gore-dole
moimoi

#25786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

“Selektivni mutizam” molicu :D Ako
Imaju ljudi opravdane diagnoze :lol: … pooolako s njima
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

ma citav svijet pise o propasti i nestanku party scene u berlinu kao posljedici novih navika mladih, ali to se u bosni predstavlja ovako:
https://www.avaz.ba/bih/sarajevo/977584 ... nostalgije

znamo da su pokvarene namjere u pozadini ovog teksta, ali citao prihvataju ovaj narativ, vidimo i iz ove teme.-.
dr_Evil

#25788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 11/06/2025 11:16

ali ne mora to biti nesto da ides i da loces. vise nova mjesta za nesto pojesti, vidjeti, iskusiti, odigrati i slicno. dovoljno da odes do beograda ili zagreba i pokupis ideje. ne moras cak ni do beca

i naravno da je situacija drugacija nego prije 10 godina. ima vise para, vise posla i vise napretka. neki sto odu tesko prihvataju jer ima malo i samoracionalizacije. necu zaboraviti kad mi se drug iz tudjine zalio kako niko ne cijeni sto se on potrudi i skrsi lovu da dodje u bosnu u posjetu, a eto ljudi ne mogu da nadju vremena za kafu
a ima i toga sto ljudi u bosni ne vide zivot vani kao nesto toliko veliko kao sto je prije bilo

ali da je sarajevo otislo unazad sto se tice mentaliteta, otvorenosti i kulture, to je 100% tacno. to govorim kao neko ko je svakih par godina selio gore-dole
Hajd dobro.
Bodkin

#25789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

nije sve u derneku. socijalni zivot i desavanja ne pocinju i zavrsavaju samo alkoholom. novi restoran? novi sport? novi hobi? novi koncept?
Comandini

#25790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

jeza u ledja wrote: 11/06/2025 11:05
Comandini wrote: 11/06/2025 10:44

Pitaj slobodno.
Cekam tvoj odgovor. Identificiras li se s jednim od konstutivnih naroda, ili pak s nekom manjinom u BiH?
Bodkin

#25791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 11/06/2025 11:20

Hajd dobro.
debilan odgovor totalno. nazad na citanje sa razumijevanjem
moimoi

#25792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Zasto su pokvarene namjere? Cista istina.

Izadjemo 1-2 godisnje sa namjerom da “zalomimo”…ostarilo se jbga…a oni kafanu zatvaraju u 23h? Gasi se muzika? Kafana koja je nekada radila do 5h ako je bilo raje
dr_Evil

#25793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 11/06/2025 11:21 nije sve u derneku. socijalni zivot i desavanja ne pocinju i zavrsavaju samo alkoholom. novi restoran? novi sport? novi hobi? novi koncept?
Sve je to super, i naravno super vid druzenja, razvijanja, i cega vec ne, ali dernek je nesto sasvim drugo. Imali smo i mi hobije, treninge, i sta vec ne, ali znalo se sta je petak i subota vecer. Proveo sam i ja vikenda igracu D&D, brzopoteznog saha, igrajuci kosarke, putovanjima, planinarenju, volonterizmu, i cime vec ne, ali klubovi su bili ipak ono sta je obiljezilo taj neki period mladosti. Ti mlad i lud, a ona u onim uskim bijelim pantalama sta su se nosile u taj vakat, doduse bilo je noci ides ulicom pjan i sa kolegama ponavljas tablicu integrala ili diferencijala :D
moimoi

#25794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 11/06/2025 11:21 nije sve u derneku. socijalni zivot i desavanja ne pocinju i zavrsavaju samo alkoholom. novi restoran? novi sport? novi hobi? novi koncept?
Sto se kulinarstva tice… vrhunac je piletina u sosu od gljiiva… i da ti rub tanjura pospu persinom u prahu.
ibizza

#25795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

moimoi wrote: 11/06/2025 11:26
Sto se kulinarstva tice… vrhunac je piletina u sosu od gljiiva… i da ti rub tanjura pospu persinom u prahu.
:thumbup: :lol:
Bodkin

#25796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 11/06/2025 11:26
Sve je to super, i naravno super vid druzenja, razvijanja, i cega vec ne, ali dernek je nesto sasvim drugo. Imali smo i mi hobije, treninge, i sta vec ne, ali znalo se sta je petak i subota vecer. Proveo sam i ja vikenda igracu D&D, brzopoteznog saha, igrajuci kosarke, putovanjima, planinarenju, volonterizmu, i cime vec ne, ali klubovi su bili ipak ono sta je obiljezilo taj neki period mladosti. Ti mlad i lud, a ona u onim uskim bijelim pantalama sta su se nosile u taj vakat, doduse bilo je noci ides ulicom pjan i sa kolegama ponavljas tablicu integrala ili diferencijala :D
ma sve stoji. isti sam. ima tu malo i zaljenja za mladoscu kad ti se dizao na svaku u bijelom :-D
tema otisla u smjeru kao se u cijelom svijetu manje derneci. ok to stoji. ali postoje druge opcije. a kod nas ih rijetko ima
Bodkin

#25797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

:-D eto vidis, o tome pricam
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#25798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

čuj d&d, je l' to imaš 70 godina brt? :mrgreen:
dr_Evil

#25799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Jest :D

e zato ovo ljeto idem u Makedoniju da se najedem ko inKsan :D

Dosta vise sushija i piletina u sosu, i ostalih derivata.
Comandini

#25800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Bodkin wrote: 11/06/2025 11:22
dr_Evil wrote: 11/06/2025 11:20

Hajd dobro.
debilan odgovor totalno. nazad na citanje sa razumijevanjem
Bodkin je upravu, Beograd i Zagreb (sada dosta manje) imaju vrlo dobru gastro ponudu za svoju velicinu i mjesto.
Post Reply