Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

konami666

#25526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

tuitamo wrote: 08/06/2025 12:16
broj dva wrote: 08/06/2025 12:06
tuitamo wrote: 08/06/2025 11:56
Koliko dugo si u Norveškoj i koga imaš gore?
Niko je spominje patriotizam. Radi se o pripadnosti narodu i zemlji u kojoj si rođen.
32 godine, došao sa 18. Imam djecu ovde.
Sretno ti bilo. Stvarno ti to želim. Šta o tome znam:

Sa djecom u tuđini je prije svega prihvatanje da su postali stranci. Kad krenu u školu onda i nema dileme. Nazad se ne može. Onda se kopa po lošim vijestima na klixu i na dnevnoj bazi mora hraniti zatvor u tuđini. Mira nema. Djeca vole Bosnu jer im je to sloboda i puno bliže. Plaču svaki put kad idu nazad u zatvor jer osta deda, nana, prijatelji koji su njima slični u identitetu. Onda opet ponovo super materijalno hraniti dušu i čekati penziju u kojoj će se proklinjati svaki NOK zarađeni u životu provedenom među strancima u tuđini.

Taj život si izabrao a kasnije te svezao. Tvoja stvar. Samo nemoj to ovdje na bh forumu prosipati kao dobro jer nije. Čim si tu nakon toliko godina. Služi tebi da se opravdaš i nahraniš a ima drugi efekat.
A šta znaci djeca su postali stranci? I kakav zatvor u tudjini :D znaci dijete je stranac, to jest asimilirano ali u isto vrijeme živi u zatvoru u tudjini jer mu nedostaje Bosna?
Znaš koliko djecu boli kurko za babe i dede :D djeca hoće da se igraju sa vršnjacima sa kojima se svaki dan druže u školi. I kako su im djeca iz Bosne slična po identitetu ako su stranci i asimilirali su se. Kontradiktoran si sam sebi.
tuitamo

#25527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Vidim da ti fali dubine u razumijevanju, pa da ti pojasnim.

Djeca postaju stranci jer sistem, jezik, društvo, obrazovanje – sve ih oblikuje. To nije neka apstrakcija nego realnost koju roditelji vide kad im dijete počne sanjati, misliti i osjećati na jeziku zemlje domaćina. A ljubav prema Bosni, dedama, nanama i tom “identitetu” koji ti ismijavaš
nije iz glave, nego iz srca. Nije kontradikcija, nego kompleksnost života u raskoraku koju nećeš razumjeti dok ti dijete ne zaplače pred aerodromom ili te ne pita zašto ne može imati oba svijeta.

Zatvor? Da, zatvor.
Jer sloboda nije samo materijalna. Itekako ima onih koji se svakodnevno guše u tuđem društvu, u korektnosti, u stalnoj potrebi da dokazuju da “nisu drugačiji”, dok iznutra sve vrišti za svojim.

Nije ovo ni jadikovanje ni romantizacija, već realnost s kojom se ljudi nose tiho, iz dana u dan. I zato je važno o tome govoriti bez uljepšavanja. Nije sve bajka čim imaš bolji auto i veći stan. Neko plati to dušom, neko tišinom, a neko djecom koja zaborave ko su.

Zato, ako ti to nije iskustvo, ok. Ali nemoj omalovažavati one kojima jeste.
Ecci
Vozim: Biciklam

#25528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Najvise volim kad se pocne sa "patriotizmom".

Nije da se nismo naslusali, nego mi uvijek nekako drago cuti. Toplo oko srca.
konami666

#25529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

tuitamo wrote: 08/06/2025 20:45 Vidim da ti fali dubine u razumijevanju, pa da ti pojasnim.

Djeca postaju stranci jer sistem, jezik, društvo, obrazovanje – sve ih oblikuje. To nije neka apstrakcija nego realnost koju roditelji vide kad im dijete počne sanjati, misliti i osjećati na jeziku zemlje domaćina. A ljubav prema Bosni, dedama, nanama i tom “identitetu” koji ti ismijavaš
nije iz glave, nego iz srca. Nije kontradikcija, nego kompleksnost života u raskoraku koju nećeš razumjeti dok ti dijete ne zaplače pred aerodromom ili te ne pita zašto ne može imati oba svijeta.

Zatvor? Da, zatvor.
Jer sloboda nije samo materijalna. Itekako ima onih koji se svakodnevno guše u tuđem društvu, u korektnosti, u stalnoj potrebi da dokazuju da “nisu drugačiji”, dok iznutra sve vrišti za svojim.

Nije ovo ni jadikovanje ni romantizacija, već realnost s kojom se ljudi nose tiho, iz dana u dan. I zato je važno o tome govoriti bez uljepšavanja. Nije sve bajka čim imaš bolji auto i veći stan. Neko plati to dušom, neko tišinom, a neko djecom koja zaborave ko su.

Ti nemaš pojma šta pišeš pa pokušavaš sada pišući Ep o Gilgamesu da se opereš.
Djeca se vrlo lako integrisu na život jer su mladi, lako sklapaju prijateljstva i tako to. Ako imaju svoje društvo teško da će nešto jadikovati za babom ili dedom koje vide sedam dana godišnje. I još eto kao nedostaje im neko društvo u Bosni koje vide ispred haustora sedam dana godišnje :D
Dijete jedva čeka da se vrati kući da može sa svojim društvom da se druži.
Znaš ko ne može na to da se navikne? Roditelji koji forsiraju dijete da gleda BHT, Pink, Hayat, HRT i tako te kanale. Da se druži sa djecom koja su iz iste zemlje iako nisu kliknuli. Da svake godine provode čitav godišnji u Bosni sa kojekakvim amidzicima i dajidzicima iako je dijete htjelo da se igra sa svojim društvom preko ljeta. I onda dijete ispada iz te družine jer nije se družilo nikako tokom raspusta sa svojim društvom. Eh, tad nastupa zatvor, zatvor koji su roditelji priredili.
tuitamo

#25530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

konami666 wrote: 08/06/2025 21:57
tuitamo wrote: 08/06/2025 20:45 Vidim da ti fali dubine u razumijevanju, pa da ti pojasnim.

Zatvor? Da, zatvor.

Djeca se vrlo lako integrisu na život jer su mladi, lako sklapaju prijateljstva i tako to. Ako imaju svoje društvo teško da će nešto jadikovati za babom ili dedom koje vide sedam dana godišnje. I još eto kao nedostaje im neko društvo u Bosni koje vide ispred haustora sedam dana godišnje :D
Znaš ko ne može na to da se navikne? Roditelji koji forsiraju dijete da gleda BHT, Pink, Hayat, HRT i tako te kanale. Da se druži sa djecom koja su iz iste zemlje iako nisu kliknuli. Da svake godine provode čitav godišnji u Bosni sa kojekakvim amidzicima i dajidzicima iako je dijete htjelo da se igra sa svojim društvom preko ljeta. I onda dijete ispada iz te družine jer nije se družilo nikako tokom raspusta sa svojim društvom. Eh, tad nastupa zatvor, zatvor koji su roditelji priredili.
‘Ako imaju svoje društvo teško da će nešto jadikovati za babom ili dedom koje vide sedam dana godišnje.’ :roll:
Olako se zapostavlja najsvetije, porodica,
zbog vjere u bolji sistem.

Nećemo se složiti jer imamo i različite ideale.
konami666

#25531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

tuitamo wrote: 08/06/2025 23:28
konami666 wrote: 08/06/2025 21:57

Zatvor? Da, zatvor.

‘Ako imaju svoje društvo teško da će nešto jadikovati za babom ili dedom koje vide sedam dana godišnje.’ :roll:
Olako se zapostavlja najsvetije, porodica,
zbog vjere u bolji sistem.

Nećemo se složiti jer imamo i različite ideale.
Nema tu da se slažemo ili ne, to je jednostavno tako. Daleko od očiju, daleko od srca. Dok je dijete malo do nekih 7-8 godina pa mu i mozes dosta toga uvaliti ali kasnije kad krene pubertet onda je to druga priča. Hoće da ide sa Hansom i Svenom da se druže sa curicama, dogovorili se da idu u kino.
I onda dodju roditelji i kažu e nećeš sine, moraš se pakovati jer idemo sa selo kod babe i bit će tu još djece iz komsiluka. “Ali tata, ja želim da ostanem i da se družim sa prijateljima”.
-“imaš sine i dole prijatelje, jest da ih nisi vidio godinu dana ali sad ćeš imati priliku”.
“Ali ja to ne želim…”
-“prestani zajebavati i idi se pakuj”.

I onda mali ode i kada se vrati sva djeca u šemama a ovaj izolovan. E to su ti zatvori o kojima pričaš.

Ista ili vrlo slična situacija je sa odraslima koji žive u svom nekom balonu u inostranstvu i ne integrisu se nego samo se gleda domaća televizijska produkcija, samo se druži sa ljudima koji su dole ili sa ljudima iz iste zemlje na zapadu i tako to. Razumijem da je sto je čovjek stariji teze steći prijateljstva, zato su mladi i djeca u dosta boljoj poziciji. Ali ako si već vani, integrisi se.
Mislim da je to bio slučaj sa izbjeglicama koliko sam shvatio koje su došle u švedsku pa nisu naučili jezik i družili se samo sa drugim izbjeglicama koje se također nisu integrisali. I tako socijala kapa a oni ništa ne rade i provode vrijeme sa istima. I onda ni njihova djeca se ne integrisu i bivaju problematična.
Malo sam sada skrenuo sa teme ali ono sto želim da kažem je da je super posjetiti rodbinu i pričati na vise jezika ali ne treba ni u čemu pretjerivati. Neka život teče nekim svojim prirodnim tokom bez pretjeranog forsiranja ičega.
Thorgerson

#25532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

@konami666
Mene samo interesuje gdje su ta domaca djeca iz tih drzava gdje je nasa dijaspora.

Kod moje rodbine, raje...iz price njihova djeca u 90% slucajeva se druze sa arapima, bliski istok, turci ili balkanci hrvati, srbi, albanci, makedonci...

Sad, ne zelim da kazem da jedan danac, francuz il svedjanin ce zabraniti djetetu da se druzi sa bosancem, ali jbg to se desi izgleda...

To mi je uvijek bilo zanimljivo. I nije da se ta raja nije integrisala, ima djece koja su vec treca generacija, a dosta ih druga rodjena tu. Al dzaba, rijetko ko da ima prijatelja Svena ili Hansa kako ti napisa.
jeza u ledja

#25533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Thorgerson wrote: 09/06/2025 01:04 @konami666
Mene samo interesuje gdje su ta domaca djeca iz tih drzava gdje je nasa dijaspora.

Kod moje rodbine, raje...iz price njihova djeca u 90% slucajeva se druze sa arapima, bliski istok, turci ili balkanci hrvati, srbi, albanci, makedonci...

Sad, ne zelim da kazem da jedan danac, francuz il svedjanin ce zabraniti djetetu da se druzi sa bosancem, ali jbg to se desi izgleda...

To mi je uvijek bilo zanimljivo. I nije da se ta raja nije integrisala, ima djece koja su vec treca generacija, a dosta ih druga rodjena tu. Al dzaba, rijetko ko da ima prijatelja Svena ili Hansa kako ti napisa.
Tvoja rodbina i raja moguce nemaju isto iskustvo kao mi sto ovdje o tome pisemo na forumu.
jeza u ledja

#25534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 08/06/2025 18:24 Kao i ostali zreli na ovoj temi potičem promjenu, usavršavanje i lični razvoj i u drugoj zemlji.
Pa eto onda smo se slozili. Svako ko moze treba probati zivot vani.
Jedino u cemu se ne slazemo je to da neko vani nema pravo da kritikuje BiH. Dok to nije na nivou mentalnog porecaja , dobro je.
Isto vazi i za one koji primaju tu informaciju.
belfy

#25535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 08/06/2025 12:12 Ima ljudi koji su stvarno profitirali od te neke drzave, a imas i nas koji smo od te drzave dobili jedino posao u tamosnjoj firmi, a sve ostalo smo morali platiti (i placamo) po trzisnim cijenama.

Nije svacije iskustvo isto.

Zanimljiv je i ovaj stav: ako aktivno ne pljujes po BiH - to znaci da govoris ljudima da ne trebaju ici vani. Nonsense.
upravo suprotno. ako pljujes po svemu vani i onda im govoris da ne trebaju ici tamo. a, docim sam ostajes tamo... bukvalno si sve napisao obratno. doduse, nije ni cudno, a nije ti niti strano... licemjeru.
belfy

#25536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

tuitamo wrote: 08/06/2025 14:41
Osmi Socrates wrote: 08/06/2025 14:30
tuitamo wrote: 08/06/2025 14:24

Primjer se koristi za komentar o većini. Nebitan je pojedinac, ovaj ili onaj. Ne jagme se švabe i norvežani za društvo novog člana zajednice. Zna svako ko je tamo, gore.
A Bosanci se jagme da se druže jedni sa drugima?

I fino ti je čovjek rekao, 20+ godina živi u Americi. Nije novi član zajednice.

On bi u BiH bio novi član zajednice.
U Bosni si kontakte gradio od rođenja, škole, studiranja, lokalne zajednice. Preko babe, mame, stričeva, tetke.
Ne treba niko da se jagmi tu.

Kad odeš, Nemaš nikoga a Niko te i ne doživljava kao da mu trebaš u životu jer ih taj već ima izgrađene kao što si ti imao u BiH. Samo zamisli da pakistanska porodica doseli do tebe u BiH. Malo sutra bi gradio prijateljstva i slično.
a ti ovo sto napisa znas iz iskustva?
belfy

#25537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

tuitamo wrote: 08/06/2025 16:14
jeza u ledja wrote: 08/06/2025 16:06
tuitamo wrote: 08/06/2025 11:56
Koliko dugo si u Norveškoj i koga imaš gore?
Niko je spominje patriotizam. Radi se o pripadnosti narodu i zemlji u kojoj si rođen.
Zemlja u kojoj smo mnogi od nas rodjeni vise ne postoji. Ima raje i koja je rodjena negdje drugo a zivjela u BiH. Narod? Niti su svi ovdje Bosnjaci.

Malo visedimenzionalnosti nije naodmet. Ali kad razmislim, i to coporativno razmisljanje je jedan od glavnih razloga sto sam vani.
Woow vani. Uspio si.
Pazi,
sve sebi lijepo crtaš. To je tako u puno faza života van zemlje u kojoj si rođen i daleko od ljudi kojima je stalo do tebe. To je sasvim ok. Vremenom će sve te frustracije nestajati a onda shvatiš da je tvoja voljena zemlja u razvoju i da je puna prilika za one koji hoće.
naravno da to nesto sto je nego "otisao vani" ne mora znaciti da je uspio. a, ako si i sam bio onda bi to morao znati. ali ovo oko prilika i razvoja imam samo jedno pitanje - jesi ti pokrenuo sam neku svoju firmu po povratku? jer, ocigledno je da si ti jedan od onih koji hoce da uce... pardon, iskoriste prilike u zemlji u razvoju...
belfy

#25538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Truba wrote: 08/06/2025 16:25 Jutros u parku slusam zenska kupila stan od 140 kvadrata u alanji u tuskoj
Kaze ali ne idu tamo cesto jer dok ocisti kao da nije na odmoru...idu joj rditelji i sestra i njezini
Znam polozaj stana gdje joj zive sugovornici...stanovi od 100 kvadrata to su novi stanovnici ilidze oni zive americki san u bosni...preko puta te klupe gdj3 se vodio razgovor lik je za 3mjeseca napravio 2 kuce od pola milijuna
Djeca idu u internacionalne skole na ilidzi...
Turizam ubija...frizeraj drze arapi...u teretani upozorenja na turskom...raja ubija novac rentanjem i uslugama
Ko je otisao otisao je
ne znam ko vise trpi ove tvoje tupave price (doduse, mozda Bata jedino). kakve veze ima sa temom ovo sto si napisao? vjerujem da je do staza i sazaljenja, jer si ipak drugo tu. kakve veze, sve ovo sto si napisao, ima sa temom "Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave?"
Rugafet

#25539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ali niko “ne pljuje” po BiH. “Pljuje” se po političarima i nazadnoj politici koja sto se tiče običnih gradjana malo je reci pogubna…Političarima “na svim stranama” je super. I naravno da kritikujemo jer to je i razlog zbog čega se većina odlučila na odlazak. Mislim ono da mi je sve bilo super i da nemam kritiku u tom slučaju ne bi ni otišao. Sjedio bi u Doboju, šutio, slijegao ramenima i posmatrao kako mi život prolazi ni u čemu.
belfy

#25540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

ovo pitanje je, valjda, jasno. pa u dijaspori zajedno sa roditeljima (ili u procesu do tamo). gdje ti mislis da bi trebali biti? gdje bi ti volio da ti porodica bude ako imas stalno radno mjesto u Sloveniji/Austriji/ Njemackoj/Norveskoj/USA? a, to sa kim se druze ni ti ne znas, ali ces rado nagadjati. a pretpostavka je majka svih zajeba... budi realan, kao sto inace jesi, i sam ces doci do odgovora...
Osmi Socrates

#25541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

On pod "domaća djeca" misli na Hansove ili Svenove u tom postu.

Moj odgovor je da su, ako je istina što on piše, roditelji strpali djecu u mentalni geto, pa se druže samo sa Arapima i Turcima. A i roditelji ovih Arapa i Turaka su uradili isto.

Ja ne znam šta sam ja kao dijete imao zajedničko sa arapskom i turskom djecom, ako su ih već roditelji strpali u mentalni geto. Da mi je to bio jedini izbor druženja, vjerovatno bih puk'o. :lol: Djeca se nađu po nekim zajedničkim interesovanjima, valjda. Šta sam ja imao zajedničko sa nekim Arapom koji živi u mentalnom getu u Kanadi i koji sluša Sadeeka (lupam) iz Libana koji cmizdri za nečim što ja ni bukvalno ne razumijem? :lol: Nije on kriv, krivi su roditelji, al' bogami nisam ni ja (kriv). :lol: Svako na svoju stranu i mirna Kanada. :lol:

Uostalom, trpanje djece u različita mentalna geta nije samo specijalnost ponekih migranata. Ima toga koliko hoćeš i kod onih roditelja koji ne mrdnu nigdje iz svog grada i zemlje.

Da ne ulazim sad u problematiku Balkanaca, koje je takođe spomenuo.
sinuhe

#25542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Djeca idu u vrtić i školu prema poštanskom broju. Kako su ljudi iz Bosne imigranti žive najčešće tamo gdje žive imigranti.
Ima tu i drugih podjela. U dosta evropski država vjeronauka je obavezan predmet i onda se djeca dijele da imaju različit raspored časova. U Bosni bi se reklo dvije škole pod jednim krovom.
Svakodnevnica te dočeka bilo gdje da odeš.
Maja The Bee

#25543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maja The Bee »

jeza u ledja wrote: 07/06/2025 18:14
Maja The Bee wrote: 07/06/2025 13:33
ZoomZoomKiwi wrote: 06/06/2025 19:00 Daleko od balkanske kaljuže
Bez igdje ikoga od familije...

Niko se od vas nije odmakao od kaljuže, čim vi imate potrebu da se dokazujete kaljuži.

Kad god uđem na ovu temu, ne mogu se prestati čuditi grupi nesretnika koji su se domogli dijaspore, pa sad i sebe i druge ubjeđuju da su napravili dobar potez.

Lijepi moj Balkan, ne bih ga dala ni za šta na svijetu :bih:
A ti si sretna sto nikad nisi otisla iz BiH?
Ne znam gdje si to zaključio, ali slobodno misli šta god želiš :kiss:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Ozimician wrote: 08/06/2025 18:53
@Truba je upravu.

Tema o iseljavanju je prestala biti aktuelna u BiH. Nazor se jos pokusava progurati kroz medije i evo kroz forumase koji i dalje o BiH imaju predstavu "radi 80h sedmicno kod privatnika za 500KM bez prava na godisnji i na bolovanje".
uvek

evo recimo prije 15 20 godina san svake trebe je bio da se uda vani
tako da su likovi po 20 godina ruzni stariji fatali najbolje koke na putovnicu
koju god sretneš kolegicu školsku il s faksa to je imalo vezu na daljinu s dijasporom

sjećam se tečaj japanskog ženske u vezama s amerikom čekaju papire ubjaju dosadu po tečajevima
forumske veze gdje su krampe povukle kvalitetne momke vani i da ne spominjem
i obratno
ni toga vise nema :D
dr_Evil

#25545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 08/06/2025 15:49
dr_Evil wrote: 08/06/2025 10:38
Smeagol wrote: 08/06/2025 10:30
idite ljudi slobodno, probajte. ako ne odete, necete se nikad moci vratiti :)
Svako treba da ode, da oproba i da vidi. Samo cu reci da nemaju svi srece da imaju vozove, autoputeve i havione. Dodji braca u Norvesku, pa ces moliti boga za jednu magistralu MOstar-Sarajevo, ili voz kojeg nije odnio odron svako 2 mjeseca, a havion ces platit do Osla ko neko do Tajlanda ;)

Divno je to sve, slazem se, prednosti razvijene drzave, ali realno kad god sam u BiH nisam nikad imao potrebu da takvim necim. Kao student sam proputovao citav balkan vozom, balkan pass mislim da se tad zvalo, platis 50 eurica i imas kartu 10-ak dana, danas naravno ne bih takvo sta uradio. Dok nisam vani imao auto, super mi je bilo sto sam imao aplikaciju na mobu i tramvaje i autobuse, otkad sam zbavio auto i novu vozacku nisam vise sjeo u bus niti imam potrebe. Vozom sam isao 2 puta zbog djece da probaju.

Simpa je to sve, ali realno to mi nikad ne bi bilo na listi odlaska i povratka, ako imas lovu imas i avion.
Ja bukvalno taj problem kao posjetilac imam u BiH. To mi je glavni problem ako dodjem na par sedmica. Hocu dalje na more, hocu negdje drugo, povezanost sa ostatkom svijeta je nula. I to je problem koji cujem i od drugih posjetilaca u BiH.
Naravno, da zivim dole imao bih puno drugih, bitnijih problema. Zato me cudi ovo "kad god sam u BiH nisam nikad imao potrebu za takvim necim....". Kod mene je to problem broj 1.
I nije to samo odlazak vani, vec i po Bosni. Hocu djeci malo pokazat prirodu, neko selo, odvest ih da vide jebenu kravu u prirodi, i to je komplikovanije nego vani.

Zato si mi nejasan skroz, isto kao da smo u razlicitim univerzumima. :-)
Pa ne znam, mozda zato sto imam u BiH gotovu kucu sa avlijom prilagodjenoj djeci i dva auta u garazi, do prve plaze od mene je sat i 15minuta, a do malo veceg mjesta 1i 40. Nisam imao potrebu za busom ili vozom(otisli bi nekad do Sarajeva cisto da vidimo prugu). Doslovno mi je BiH super polazna tacka za auto ako cu da skoknem do Grcke ili Italije(sto je bilo par puta svega u zivotu da se ne lazemo), do Austrije, Madjarske, ili sta ti je vec znam. Ne znam zasto ti je komplikovanije skoknuti do krave u prirodi, helem proslo ljeto smo obisli Bosnu uzduz i poprijeko, kupili par kupona na citydeal nocenje po planinama i polahko.
Last edited by dr_Evil on 09/06/2025 08:36, edited 1 time in total.
dr_Evil

#25546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 09/06/2025 08:16
@Truba je upravu.

Tema o iseljavanju je prestala biti aktuelna u BiH. Nazor se jos pokusava progurati kroz medije i evo kroz forumase koji i dalje o BiH imaju predstavu "radi 80h sedmicno kod privatnika za 500KM bez prava na godisnji i na bolovanje".
uvek

koju god sretneš kolegicu školsku il s faksa to je imalo vezu na daljinu s dijasporom

sjećam se tečaj japanskog ženske u vezama s amerikom čekaju papire ubjaju dosadu po tečajevima
i obratno
:thumbup: :thumbup:
Ecci
Vozim: Biciklam

#25547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Truba wrote: 09/06/2025 08:16
@Truba je upravu.

uvek

i obratno
Pa dobro. I godine su.
konami666

#25548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Sve zavisi gdje živiš. Ako živiš u dijelu grada gdje su ljudi sa kešom onda i dijete ti ide u vrtić/skolu koja je u blizini. Naravno tu ima ljudi iz svih dijelova svijeta ali su uglavnom imućniji. I tu uglavnom žive domaći. Ako živiš u takvom kraju onda će ti i dijete logično imati veće šanse da se druži sa takvima. I mozes reci sad segregacija, ovo ono, pa tako ti je i svugdje na svijetu. I u Bosni da imaš 20% imigranata, sumnjam da bi većina živjela na poljinama.
Pored toga imaš onda i roditelja koji određuju s kim će se družiti sto ja mislim da je pogrešno. Imaš toga i na strani lokalnog stanovništa a imaš toga i na strani imigranata. Možda ti tvoji se ne druže sa domaćima i druže se sa Balkancima, Turcima, bliski istok i sl?
moimoi

#25549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sinuhe wrote: 09/06/2025 05:26 U dosta evropski država vjeronauka je obavezan predmet
Ne znam da je igdje obavezna. U slucaju da ne ides na vjeronauku, imas etiku koja obuhvata sve vjere.
sinuhe

#25550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

moimoi wrote: 09/06/2025 09:58
sinuhe wrote: 09/06/2025 05:26 U dosta evropski država vjeronauka je obavezan predmet
Ne znam da je igdje obavezna. U slucaju da ne ides na vjeronauku, imas etiku koja obuhvata sve vjere.
I taj izbor je obavezan. Djeca na Zapadu pohađaju časove vjeronauke koliko god to nekome u Bosni bilo čudno.
Post Reply