Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil

#32001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 21/05/2025 15:22
dr_Evil wrote: 21/05/2025 13:12
palermo wrote: 21/05/2025 12:50

Jos samo ovo pa odoh. Kao sto vidis iz ovih zadnjih postova nasih forumas, ne sekiraj se za proces federalizacije, ici ce to lagano I bez srkleta.
A hoce, mada bi Bato rekao da ne sirimo defitizam.
A jeste zacrnjačili. Da čitaju ovaj forum ni jedan sarajlijica ne bi kupio plac u Kosoru, Buni ili Hodbini.
Pa dobro, nek ljudi znaju u kojem smjeru ide, ali nismo definisali vremenski okvir. Ja sam uvjeren u to sto govorim, ne iz have nego vec sam govorio odokativne statistike a ako zelis mozemo jedan dan sjesti i napravi pravu, jednostavno uzmes prostor na kojem su zivjeli Bosnjaci prije 150 godina, i pogledas % kojim se smanjuje svako 30ak godina. Pogledas onda da li se je ista promijenilo u politikama prema Bosnjacima, regionalno ili medjunarodno, i pogledas da li smo ista uradili da unistimo nas IMT gen(zanemarimo ko je pokusao unistiti uopste gen). Ishod je neminovan, mozes samo kupit odredjeno vrijeme.

Ja zaista vjerujem da je sljedeci korak federalizacija, i da ce biti po Dragancetovom. Bit ce jer imamo etnicki ciste teritorije. Da smo iza rata zaista dali sve od sebe da ostvarimo povratak u malo vecem procentu i sacuvali onu tigrovu kozu ili kako smo je vec zvali, imao bi nesto cime mozes mahati. Isto reflektiraj na Mostar, ako nemas Hrvate na "istoku" ili Bosnjake na "zapadu" a imas Bunker betonski, you do the math. Kad tad ce doci neka struja koja ce reci pa dosta vas je vise, imate svoje unutarnje granice, hajde vi to malo jos bolje razgranicite.

Mimo ovih planova, sve tri strane, zelim poruciti svima da kupuju zemlje, blagodarim, nece vas niko u starMo, mozete slobodno u 2 po noci bilo kojom ulicom i sokakom proci. :thumbup:
Prpa.ba

#32002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Federalizacija, ali da Sarajevo bude tronacionalni distrikt pod supervizijom Banjaluke i Mostara, i da se po popisu iz 91 daju pozicije po ostatku ostataka trokutistana, jer zavnobih i Bosnjaci primjerom moraju pokazati da zele suzivot.

:oops: :mrgreen:
palermo

#32003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

palermo wrote: 21/05/2025 12:50

Jos samo ovo pa odoh. Kao sto vidis iz ovih zadnjih postova nasih forumas, ne sekiraj se za proces federalizacije, ici ce to lagano I bez srkleta.
A jeste zacrnjačili. Da čitaju ovaj forum ni jedan sarajlijica ne bi kupio plac u Kosoru, Buni ili Hodbini.
Pa.kupuju kuce I po Hrvatskoj, I po Alanji, Antayaliyi.....nista to ne znaci...
dr_Evil

#32004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 21/05/2025 15:59 Federalizacija, ali da Sarajevo bude tronacionalni distrikt pod supervizijom Banjaluke i Mostara, i da se po popisu iz 91 daju pozicije po ostatku ostataka trokutistana, jer zavnobih i Bosnjaci primjerom moraju pokazati da zele suzivot.

Svakako. Ali eto nemoj da preskaces da je najvazniji trigger svega neostvareni povratak, povratak koji Otac Nacije

Nije htio, nije smio, nije mogao, ali nije ni poceo ni zavrsio ;)

Sad je kasno.
palermo

#32005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 21/05/2025 16:10
Prpa.ba wrote: 21/05/2025 15:59 Federalizacija, ali da Sarajevo bude tronacionalni distrikt pod supervizijom Banjaluke i Mostara, i da se po popisu iz 91 daju pozicije po ostatku ostataka trokutistana, jer zavnobih i Bosnjaci primjerom moraju pokazati da zele suzivot.

Svakako. Ali eto nemoj da preskaces da je najvazniji trigger svega neostvareni povratak, povratak koji Otac Nacije

Nije htio, nije smio, nije mogao, ali nije ni poceo ni zavrsio ;)

Sad je kasno.
Da, posebno s toga sto su prve povratnike docekivali sa hljebom I soli.....poslije su dodali I malo prsuta.....
dr_Evil

#32006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 21/05/2025 16:18
Da, posebno s toga sto su prve povratnike docekivali sa hljebom I soli.....poslije su dodali I malo prsuta.....
Docekali su ih sa jel onog RPG-om u Kuli. Ali to jeste i bio smisao svega susjed moj. Ono gdje se 30% BiH trebalo svim sredstvima zrtvovati da bi dobilo nazad 100% BiH. To 30% je trebalo da osigura mogucnost zdrastvenog osiguranja povratnicima, recimo Mostar da je dao Gacku ili Bileci. Skolske odjele po tim mjestima, pa prvo je trebalo otvorit firmu u Fazlagica Kuli pa onda u Mostaru(ne, ne zaboravljam da nije bilo firma u Mostaru i da smo hvatali sugu po autobusima).

To je nacionalna svijest i povratak. Druga opcija je da prestanemo pricati o tome, kao Hrvati koji su otisli iz Konjica, Prijedora, Posavine. Odnosno ono sta Prpa doziva.
alijagoro

#32007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by alijagoro »

Jel opet o povratku,samo se vrtimo u krug.
palermo

#32008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 21/05/2025 16:23
Docekali su ih sa jel onog RPG-om u Kuli. Ali to jeste i bio smisao svega susjed moj. Ono gdje se 30% BiH trebalo svim sredstvima zrtvovati da bi dobilo nazad 100% BiH. To 30% je trebalo da osigura mogucnost zdrastvenog osiguranja povratnicima, recimo Mostar da je dao Gacku ili Bileci. Skolske odjele po tim mjestima, pa prvo je trebalo otvorit firmu u Fazlagica Kuli pa onda u Mostaru(ne, ne zaboravljam da nije bilo firma u Mostaru i da smo hvatali sugu po autobusima).

To je nacionalna svijest i povratak. Druga opcija je da prestanemo pricati o tome, kao Hrvati koji su otisli iz Konjica, Prijedora, Posavine. Odnosno ono sta Prpa doziva.
Zanimljive.opservacije......kazes firmu u Fazlagica kuli...Ono potrpas ljude u autobus pa ih preko Buska u Fazlagica kuli istovaris I samo kazes veselo, evo posla...

Jbg, meni je zao sto ovakve price ( da.ne.kazem sta drugo) ne dozvoljavaju da se zaista na kriticki nacin govori I o greskama koje su se pravile u procesu povratka, ali ovo tvoje veze nama sa stvarnoscu..
palermo

#32009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

alijagoro wrote: 21/05/2025 16:34 Jel opet o povratku,samo se vrtimo u krug.
Opet, valjda je yako najlakse
dr_Evil

#32010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 21/05/2025 16:37
dr_Evil wrote: 21/05/2025 16:23

Zanimljive.opservacije......kazes firmu u Fazlagica kuli...Ono potrpas ljude u autobus pa ih preko Buska u Fazlagica kuli istovaris I samo kazes veselo, evo posla...

Jbg, meni je zao sto ovakve price ( da.ne.kazem sta drugo) ne dozvoljavaju da se zaista na kriticki nacin govori I o greskama koje su se pravile u procesu povratka, ali ovo tvoje veze nama sa stvarnoscu..
Ma da, najlakse napraviti neku slicnu postapalicu "potrpas ljude u autobus". Ljude koji nisu u osnovi imali ni kucu ni posao u tom periodu u Mostaru, ali eto neko se sjetio da ih je lakse zaposliti u opstini, i dat mu parcelu iznad magistrale da pravi kucu, nego pokusati ljudima nesto osigurati u tim mjestima, dok je bilo volje i damara u njima. Prodati doniranu frezu za 5000KM, koja je dosla kao donacija iz Italije, i nije bas bio neki nacin povratka.

Do mene je, halali.
dr_Evil

#32011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Vrtimo se, kad prestanemo da se vrtimo onda stvaramo bosnjacku verziju erceg bosne.
Tvrtko II Kotromanić

#32012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Može federalizacija ali da teritorijalno bude slična prijedlozima Kutiljerovog plana
A ne da se 51% parča
talijan97

#32013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

dr_Evil wrote: 21/05/2025 16:43
Vrtimo se, kad prestanemo da se vrtimo onda stvaramo bosnjacku verziju erceg bosne.
Te stvari idu prirodnim tokom, da li nasom zaslugom ili ne, ne znam.
elcaliente

#32014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 21/05/2025 16:48 Može federalizacija ali da teritorijalno bude slična prijedlozima Kutiljerovog plana
A ne da se 51% parča
50 posto i zasto? To je prica i prloblem nerijesnih stvari u FBiH. Republika Srpska nema nista sa tim.
Zasto otvarati jos jedan problem a nisi rijesio problem ni u Pederaciji?
Dr Arsla

#32015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

Treba izaći sa prijedlogom da može federalizacija ali po popisu iz 2013 ili novom koji bi se održao 2026-te godine. Otprilike 55:33:11 i 1% Brčko Distrikt
Dr Arsla

#32016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

PC dati Drvar, Glamoč i Grahovo a Prijedor, Gradiška, Doboj, Janja, Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Rogatica i Foča izlaze iz P C. Pošteno
elcaliente

#32017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

Dr Arsla wrote: 21/05/2025 17:29 Treba izaći sa prijedlogom da može federalizacija ali po popisu iz 2013 ili novom koji bi se održao 2026-te godine. Otprilike 55:33:11 i 1% Brčko Distrikt
I to kod Senada na fejsu da Ramo Isak predlozi a Dinokio onda to obrazlozi kako je to prava stvar i da ima veliki podrsku prijatelja BiH iz najjacih svjetskih vlada.
Poslije toga Sabina Cudic koja kaze da se radi na tome vec dvije godine.
anelsol

#32018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 21/05/2025 15:36

Pa dobro, nek ljudi znaju u kojem smjeru ide, ali nismo definisali vremenski okvir. Ja sam uvjeren u to sto govorim, ne iz have nego vec sam govorio odokativne statistike a ako zelis mozemo jedan dan sjesti i napravi pravu, jednostavno uzmes prostor na kojem su zivjeli Bosnjaci prije 150 godina, i pogledas % kojim se smanjuje svako 30ak godina. Pogledas onda da li se je ista promijenilo u politikama prema Bosnjacima, regionalno ili medjunarodno, i pogledas da li smo ista uradili da unistimo nas IMT gen(zanemarimo ko je pokusao unistiti uopste gen). Ishod je neminovan, mozes samo kupit odredjeno vrijeme.

Ja zaista vjerujem da je sljedeci korak federalizacija, i da ce biti po Dragancetovom. Bit ce jer imamo etnicki ciste teritorije. Da smo iza rata zaista dali sve od sebe da ostvarimo povratak u malo vecem procentu i sacuvali onu tigrovu kozu ili kako smo je vec zvali, imao bi nesto cime mozes mahati. Isto reflektiraj na Mostar, ako nemas Hrvate na "istoku" ili Bosnjake na "zapadu" a imas Bunker betonski, you do the math. Kad tad ce doci neka struja koja ce reci pa dosta vas je vise, imate svoje unutarnje granice, hajde vi to malo jos bolje razgranicite.

Mimo ovih planova, sve tri strane, zelim poruciti svima da kupuju zemlje, blagodarim, nece vas niko u starMo, mozete slobodno u 2 po noci bilo kojom ulicom i sokakom proci. :thumbup:
Slažem se sa većinom, s tim da Bošnjaci u zadnjih 150 godina nisu bili nikakav faktor u bilo kojem smislu, a mislim da su okolnosti danas bitno drugačije. Možda je sadašnji trend kupovine nekretnina začetak neke nove "tigrove koẓ̌e" na području Mostara, Stoca, Čapljine i Neuma. Federalizaciju mogu dobiti samo ratom, a da će im ti neko potpisati sa ove strane, neće ni za narednih 150 godina.
elcaliente

#32019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

Dr Arsla wrote: 21/05/2025 17:33 PC dati Drvar, Glamoč i Grahovo a Prijedor, Gradiška, Doboj, Janja, Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Rogatica i Foča izlaze iz P C. Pošteno
Taj voz je prosao u tim drugim nabrojanim mjestima Bosnjaci vise nikada nece igrati nikakvu ulogu. Statisticka greska su postalo i ostati ce tako.
palermo

#32020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

elcaliente wrote: 21/05/2025 17:21
Tvrtko II Kotromanić wrote: 21/05/2025 16:48 Može federalizacija ali da teritorijalno bude slična prijedlozima Kutiljerovog plana
A ne da se 51% parča
50 posto i zasto? To je prica i prloblem nerijesnih stvari u FBiH. Republika Srpska nema nista sa tim.
:mrgreen:
uvijek postoji tema.na kojoj se otkrije ko je ko.

Sta kazes,. to je problem samo Federacije, ne.dirajte RS :D
elcaliente

#32021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

anelsol wrote: 21/05/2025 17:36

Slažem se sa većinom, s tim da Bošnjaci u zadnjih 150 godina nisu bili nikakav faktor u bilo kojem smislu, a mislim da su okolnosti danas bitno drugačije. Možda je sadašnji trend kupovine nekretnina začetak neke nove "tigrove koẓ̌e" na području Mostara, Stoca, Čapljine i Neuma. Federalizaciju mogu dobiti samo ratom, a da će im ti neko potpisati sa ove strane, neće ni za narednih 150 godina.
Uh bas smo danas neki faktor.
Zapad moze raseliti Bosnjake kada hoce.

Ovako stanje u federaciji nece i nemoze trajati jos dugo.
Taktika Bosnjaka je sada, necemo raditi nista jer nismo sposobni da bilo sta uradimo.
Vjeruj da ce neku reohanizaciju koja Bosnjacima emocionalno ne pase vjerovatno podpisati neki Bosnjacki politicar od kojeg se sada najmanje nadas.

Bosnjaci da imaki liderstvo trebaju uci u ovu pricu aktivno i traziti rijesenje sa Hrvatima na vrijeme jer ce im inace biti nesto nametnuto.
elcaliente

#32022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

palermo wrote: 21/05/2025 17:42
elcaliente wrote: 21/05/2025 17:21
A ne da se 51% parča
:mrgreen:
uvijek postoji tema.na kojoj se otkrije ko je ko.

Sta kazes,. to je problem samo Federacije, ne.dirajte RS :D
Da, problem federacije a ne RS.
Nisi u stanju rijesti federaciju da imas jako uporiste djelovanja i sigurnost a zelis otvarati drugi front.
Pa se desava ono sto sada immo da Mico Dionkiju i Cudicki lagano usnice balavi.
anelsol

#32023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by anelsol »

elcaliente wrote: 21/05/2025 17:44

Taktika Bosnjaka je sada, necemo raditi nista jer nismo sposobni da bilo sta uradimo.
Vjeruj da ce neku reohanizaciju koja Bosnjacima emocionalno ne pase vjerovatno podpisati neki Bosnjacki politicar od kojeg se sada najmanje nadas.

Bosnjaci da imaki liderstvo trebaju uci u ovu pricu aktivno i traziti rijesenje sa Hrvatima na vrijeme jer ce im inace biti nesto nametnuto.
Pa nije baš lahko raseliti jedan narod kako veliš. Palestince taru skoro 100 godina pa nikako da ih rasele.
elcaliente

#32024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

anelsol wrote: 21/05/2025 17:50
elcaliente wrote: 21/05/2025 17:44

Pa nije baš lahko raseliti jedan narod kako veliš. Palestince taru skoro 100 godina pa nikako da ih rasele.
Pa pred ocima ti se dogadja raseljavanje Bosnjaka.
Vise Bosnjaka ima u Minhenu nego u svim gore nabrojanim gradovima u RS zajedno.
Potomci tih ljudi ce kao i danasnje druge generacije doci mozda jednom u deset godina u BIH, treca generacija nece nikada.

Prije 30 godina su Bosnjaci protjerani, pobijani i raseljeni sa 75 posto teritorije BiH.
Sada su im otvorili granice kako bi ispustili pritisak i oslabili sa tih preostalih 30 posto teritorije.
Za 20 godina cemo imati totalno drugo stanje.
U RS i HB imas totalno nacionalno ciste teritorije.
Tamo je prica zavrsena za sva vremena.

Ako Bosnjaci i dalje budu cekali Mesijasa koji ce nesto rijesti za njih biti ce u velikom problemu.
Isner

#32025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Isner »

Dr Arsla wrote: 21/05/2025 17:33 PC dati Drvar, Glamoč i Grahovo a Prijedor, Gradiška, Doboj, Janja, Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Rogatica i Foča izlaze iz P C. Pošteno
Imal još šta oko kuće i po avliji da smeta, može zamjena za nešto s profila :lol:
Post Reply