jeza u ledja wrote: ↑17/05/2025 10:54
Sve sto govoris u stvari se svodi na jedno - ti si se na nesto navikao i tesko se navikavas na drugo. Kao u vezi klime, tako vazi i za druge stvari. Nekome takve stvari idu lakse, nekome teze, ali naravno misljenje o odlasku vani debelo ovisi od te sposobnosti navikavanja na odredjenu okolinu.
Ja vala da imam fjordove u blizini ne bih se zalio.
Nego, moguce da sam ovo vec pitao, ali bas me zanima kakvi su stereotipi u Skandinaviji jednih o drugima? (N, S i Dk). Kako Norvezani posmatraju Svede i obratno?
Pa svakako, stvar navike je mocna, ja sam tip koji voli putovati, i putovao sam koliko sam mogao, i opet cu kad djeca malo porastu. S te strane doci na ljeto u Norvesku proci kroz fjordove, loviti lososa, ici u lov na jelene ili mnoge druge stvari zasigurno je fantasticno. A sta raditi u tom fjordu drugi 10 mjeseci dok je neprestana kisa, magla takva da ne vidis uopste brdo oko sebe. Priroda je nevjerovatna, bozje davanje rekli bi M92 kod nas, ali koliki je omjer koristenja u odnosu na sjedi i placi dok prodje. Pricam ja mnogo i o dobrim stvarima u Skandinaviji, samo te price prodju nezapazeno, niko se ne pali na njih, pa svi ih preskoce, a takvih mojih prica na ovoj temi je mnogo.
Ma ne znam o njihovim stereotipima, imaju mnogo viceva i sala jedni o drugima, ali nisam nikad osjetio neko neprijateljstvo. Bude im nepravo ako pohvalis Svedjane, recimo ja volim reci koliko je Svedska vise Europa od Norveske i kako je uspjela bez nafte, te koliko je industrija bolje organizovana, to recimo ih upali jer Norvezani imaju neki kompleks da su najbolji u svemu. Ali definitivno nema nekih vecih trzavica ili repova izmedju njih. Nekad mi ga znaju i uvalit, slave tako drugi svjetski rat i nekih 15-ak hiljada mrtvih, reko kod nas je to u drugom svjetskom bilo na razini opstini u vas nije ni bilo rata, kaze ovaj sta malo bolje zna "jeste, ali ste se medjusobno poubijali", moras samo priznati fakt