Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#24426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 16/05/2025 23:54
konami666 wrote: 16/05/2025 17:46
zubi wrote: 16/05/2025 12:56
Sta ce jadni, i moraju da se sluze sa tim doskocicama :D
Ma ja, šta će jadovi, jebo zemlju koja Bosne nema jelde. Ne znaju oni šta je merak.
OK Mister Johansson, we have understand that Sweden outperforms Bosnia in any given matter, probably even in being Bosnia itself. We are endlessly grateful to have someone from such a country enlighten us in every aspect of life. To even bother talking to such yokels must be very challenging, your humanitarian efforts truly represent something.
:lol: :lol:

A umro sam na bold :D
dr_Evil

#24427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Karikaturist wrote: 17/05/2025 09:17 Ma pusti ga, Mostar hvali u Norvesku se svali.
Ako je toliko odvratno gore tivra se dole gdje te srce i vrijeme vuce, ne treba bit dvolican pogotovo ne na forumu. :zzzz:
Nije to dvolicnost nego realnost. Mozemo prodavati suplje,a mozemo i reci onako kako jest.
dr_Evil

#24428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 17/05/2025 09:10
dr_Evil wrote: 17/05/2025 08:40
konami666 wrote: 16/05/2025 07:12

Svedi imaju izreku koja ide: “ne postoji loše vrijeme, samo losa odjeća”. Uostalom, kad imaš lovu onda možeš gdje hoćeš i kad hoćeš.

Da, postoji lose vrijeme cak i kad imas north face jaknu. Prije svega radi se o tome da ce prosjecan sved oprati kosu i izaci na -20 i doci zaledjene kose na posao i samo se malo ko kakvo pasce otresti i nastavit radit. Ti ces zavrsiti na hitnoj.

Druga stvar, apsolutno nemam nikakve uzivancije u tome da hodam okolo po kisi cak i ako imam HH kisno odijelo na sebi, a kamoli da radim nesto, neka hvala.

I treca, nema ni vecina sveda para da hoda gdje hoce i kad hoce. Prosjecna familija moze si priustit sedmicu na jugu, da se ne lazemo. Drugo su dedari sta su im djeca davno otisla iz kuce, a oni uzivaju prenapuhane penzije iz osamdesetihh.
Pa eto, ti osuši kosu, ni u Bosni ne ideš vani mokre glave. Ljudi previše kukaju o vremenu, meni je vrijeme sasvim ok. Kada imaš društvo pa odeš u restoran ili na piće, ili ako ganjas sportove, boli te briga za vrijeme vani. Ni u Bosni zimi ne ideš po parkovima jer je sve golo. Čim proljeće dodje ja idem u prirodu i pravo je lijepo mogu ti reci, čisto i uređeno. Kada poželim more i plažu skoknem kad hoću i gdje hoću. Zimi skijanje i bordanje ili neki spa.

Druga stvar, apsolutno nemam nikakve uzivancije u tome da hodam okolo po kisi cak i ako imam HH kisno odijelo na sebi, a kamoli da radim nesto, neka hvala.
Nisu svi od šećera.

I treca, nema ni vecina sveda para da hoda gdje hoce i kad hoce. Prosjecna familija moze si priustit sedmicu na jugu, da se ne lazemo. Drugo su dedari sta su im djeca davno otisla iz kuce, a oni uzivaju prenapuhane penzije iz osamdesetihh.
Ne znam šta da ti kažem zaista, ne mogu reci da nema ljudi bez novca ali ti mogu reci da većina sveda voli da šuti o tome koliko imaju. Koliko ih znam kod mene na poslu sto nose ručak od kuće a imaju jako dobra primanja. Svedi vole da štede i gledaju na stvari dugoročno. Nemaju mentalitet tipa “dobio sam prvi posao, prva stvar sto ću uraditi je uvaliti se u kredit da kupim auto.” Nauče se štednji od mladih dana i ulazu u fondove i dionice i misle na budućnost. Šute i gledaju svoja posla. Ne pričaju puno gdje će na odmor i kad, samo uzmu slobodno i nestanu. Njima je glavno da imaju nekretninu i da im je u kući/stanu Sređeno u scandi stilu, minimalistički ali lijepo.

:D i onda je svisac zamotao cokoladu u omot. Nema vecih mahalusa od njih, sve ce da znaju i svakom su loncu poklopac. Cim se treca piva popije vade se mobiteli da se pokaze ko je kakve dionice kupio, imal sta da ide godisnja isplata, koliko se ima u kojem fondu. Pokazuju se slike sa odmora ona hefta sta se godisnje skuca na jugu, a ko ima mozda cak i dvije. Rucak se nosi jer je takav mentalitet a i kosta puno za narucit, i jer nema puno tih restorana i kafana nego jel ono napiju se kod kuce pa onda u kafanu, a kad idu u goste svako sebi alkohol ponese da se domacin ne zahmeti kosta puno.

Hajde, pretjerujem i ja naravno, ali nemojte pricati kako je sve divno i krasno kad stanes u psecu kakicu cim prvi snijeg jer niko ne kupi iza sebe, nema niko da gleda pa naravno da nece pokupit. E i nasa prica je kao ta kakica.

Naravno da je divno u Skandinaviji kad je sunce, cak onaj jedan mjesec il dva godisnje, ali prestanite prodavati fore sa "losom odjecom" jer nas genetski sklop jednostavno ne moze podnijeti njihovo vrijeme, kao sto oni ne bi mogli nase.
dr_Evil

#24429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 17/05/2025 10:05 A vala Mostar je ljeti katastrofa.
Ne moze ljepse :D ali moze biti i da je do onog sta ti rekoh, jednostavno na cemu si rastao. Meni nikad ta vrucina nije smetala, par dana godisnje zna pretjerat ali tad je vrba i pokraj vode, hladne hercegovacke rijeke.

Dok recimo hladnocu i vlagu ne podnosim nikako, psihicki ni fizicki.
skafiskafsnjak

#24430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

dr_Evil wrote: 17/05/2025 10:19
Ne moze ljepse :D ali moze biti i da je do onog sta ti rekoh, jednostavno na cemu si rastao. Meni nikad ta vrucina nije smetala, par dana godisnje zna pretjerat ali tad je vrba i pokraj vode, hladne hercegovacke rijeke.

Ne moze ljepse da Mostarci ne izlaze po danu ako ne moraju :lol:
dr_Evil

#24431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

skafiskafsnjak wrote: 17/05/2025 10:22
dr_Evil wrote: 17/05/2025 10:19

Ne moze ljepse da Mostarci ne izlaze po danu ako ne moraju :lol:
Samo hablecina hoda po celopeku ako ne mora, nikad mi nije bila jasna raja sta ode na more da se gustera, ja sam redovno ispod bora, na sunce samo kad cu u vodu. Ali ne smeta mi, mogu po njemu, prije par godina u Grckoj, kamen se topi a ne asfalt, sve ljulja, ja samo japanke i polahko do prodavnice 2km :D

Cak i u mrskoj Skandinaviji ne idem na sunce, hladovina, gledam ja sunce metar od sebe, gleda sunce mene, ali se ne dodirujemo osim kad skacem u ovo crno more pogresne slanosti :D
Karikaturist

#24432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

dr_Evil wrote: 17/05/2025 10:11
Karikaturist wrote: 17/05/2025 09:17 Ma pusti ga, Mostar hvali u Norvesku se svali.
Ako je toliko odvratno gore tivra se dole gdje te srce i vrijeme vuce, ne treba bit dvolican pogotovo ne na forumu. :zzzz:
Nije to dvolicnost nego realnost. Mozemo prodavati suplje,a mozemo i reci onako kako jest.
Nemoj samo o realnosti i objektivnosti, zadrzimo to za sebe.
jeza u ledja

#24433 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Sve sto govoris u stvari se svodi na jedno - ti si se na nesto navikao i tesko se navikavas na drugo. Kao u vezi klime, tako vazi i za druge stvari. Nekome takve stvari idu lakse, nekome teze, ali naravno misljenje o odlasku vani debelo ovisi od te sposobnosti navikavanja na odredjenu okolinu.

Ja vala da imam fjordove u blizini ne bih se zalio.

Nego, moguce da sam ovo vec pitao, ali bas me zanima kakvi su stereotipi u Skandinaviji jednih o drugima? (N, S i Dk). Kako Norvezani posmatraju Svede i obratno?
dr_Evil

#24434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 17/05/2025 10:54 Sve sto govoris u stvari se svodi na jedno - ti si se na nesto navikao i tesko se navikavas na drugo. Kao u vezi klime, tako vazi i za druge stvari. Nekome takve stvari idu lakse, nekome teze, ali naravno misljenje o odlasku vani debelo ovisi od te sposobnosti navikavanja na odredjenu okolinu.

Nego, moguce da sam ovo vec pitao, ali bas me zanima kakvi su stereotipi u Skandinaviji jednih o drugima? (N, S i Dk). Kako Norvezani posmatraju Svede i obratno?
Pa svakako, stvar navike je mocna, ja sam tip koji voli putovati, i putovao sam koliko sam mogao, i opet cu kad djeca malo porastu. S te strane doci na ljeto u Norvesku proci kroz fjordove, loviti lososa, ici u lov na jelene ili mnoge druge stvari zasigurno je fantasticno. A sta raditi u tom fjordu drugi 10 mjeseci dok je neprestana kisa, magla takva da ne vidis uopste brdo oko sebe. Priroda je nevjerovatna, bozje davanje rekli bi M92 kod nas, ali koliki je omjer koristenja u odnosu na sjedi i placi dok prodje. Pricam ja mnogo i o dobrim stvarima u Skandinaviji, samo te price prodju nezapazeno, niko se ne pali na njih, pa svi ih preskoce, a takvih mojih prica na ovoj temi je mnogo.

Ma ne znam o njihovim stereotipima, imaju mnogo viceva i sala jedni o drugima, ali nisam nikad osjetio neko neprijateljstvo. Bude im nepravo ako pohvalis Svedjane, recimo ja volim reci koliko je Svedska vise Europa od Norveske i kako je uspjela bez nafte, te koliko je industrija bolje organizovana, to recimo ih upali jer Norvezani imaju neki kompleks da su najbolji u svemu. Ali definitivno nema nekih vecih trzavica ili repova izmedju njih. Nekad mi ga znaju i uvalit, slave tako drugi svjetski rat i nekih 15-ak hiljada mrtvih, reko kod nas je to u drugom svjetskom bilo na razini opstini u vas nije ni bilo rata, kaze ovaj sta malo bolje zna "jeste, ali ste se medjusobno poubijali", moras samo priznati fakt :D
KraljicaIzJajca

#24435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

dr_Evil wrote: 17/05/2025 13:34
jeza u ledja wrote: 17/05/2025 10:54 Sve sto govoris u stvari se svodi na jedno - ti si se na nesto navikao i tesko se navikavas na drugo. Kao u vezi klime, tako vazi i za druge stvari. Nekome takve stvari idu lakse, nekome teze, ali naravno misljenje o odlasku vani debelo ovisi od te sposobnosti navikavanja na odredjenu okolinu.

Pa svakako, stvar navike je mocna, ja sam tip koji voli putovati, i putovao sam koliko sam mogao, i opet cu kad djeca malo porastu. S te strane doci na ljeto u Norvesku proci kroz fjordove, loviti lososa, ici u lov na jelene ili mnoge druge stvari zasigurno je fantasticno. A sta raditi u tom fjordu drugi 10 mjeseci dok je neprestana kisa, magla takva da ne vidis uopste brdo oko sebe. Priroda je nevjerovatna, bozje davanje rekli bi M92 kod nas, ali koliki je omjer koristenja u odnosu na sjedi i placi dok prodje. Pricam ja mnogo i o dobrim stvarima u Skandinaviji, samo te price prodju nezapazeno, niko se ne pali na njih, pa svi ih preskoce, a takvih mojih prica na ovoj temi je mnogo.

Ma ne znam o njihovim stereotipima, imaju mnogo viceva i sala jedni o drugima, ali nisam nikad osjetio neko neprijateljstvo. Bude im nepravo ako pohvalis Svedjane, recimo ja volim reci koliko je Svedska vise Europa od Norveske i kako je uspjela bez nafte, te koliko je industrija bolje organizovana, to recimo ih upali jer Norvezani imaju neki kompleks da su najbolji u svemu. Ali definitivno nema nekih vecih trzavica ili repova izmedju njih. Nekad mi ga znaju i uvalit, slave tako drugi svjetski rat i nekih 15-ak hiljada mrtvih, reko kod nas je to u drugom svjetskom bilo na razini opstini u vas nije ni bilo rata, kaze ovaj sta malo bolje zna "jeste, ali ste se medjusobno poubijali", moras samo priznati fakt :D
Moja rodica živi u Švedskoj, a radi u Danskoj (CPH).
NediM17

#24436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by NediM17 »

Moj rodjak zivi na Stupu a radi u Zraku. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#24437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Kakva replika dan te nije yebo :shock: @izvrsni direktor
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#24438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote: 04/12/2023 22:35 @Ozimician @Didier

Evo jos Merime

https://radiosarajevo.ba/magazin/showbi ... ana/523507

Merima Šemić–Prguda: Ma sjajno! Oboje smo htjeli otići, to je bila zajednička jednoglasna odluka. On je taj koji je preuzeo štafetu, dobio je posao i onda smo svi otišli. On je trenutno menadžer u kompaniji “Go sharing”, zadovoljan je, ispunjen, i to je zapravo važno. Jer je posao pola našeg života... Ja trenutno odmaram, ne znam do kada. Potrebno mi je, prija mi, provodim više vremena s djecom, a posao ću traziti svakako jer ja nisam neko ko može baš predugo biti kući :).
Radiosarajevo.ba: Da li ste imali priliku sresti Bosance u Nizozemskoj?

Merima Šemić–Prguda: Jesam. To su sretni ljudi. Dovoljno daleko da budu sretni

Radiosarajevo.ba: Koliko je skup život u Nizozemskoj?

Merima Šemić–Prguda: Život je ovdje usklađen sa standardom života ljudi, plate i troškovi isto tako. Radite - imate, ne radite na rubu ste. Vrlo jednostavno. Sistem je napravljen tako da jednostavno ne možete da ne radite, jer je to potpuno normalno, i nekako je sve podređeno tome da privrjeđujete. A država će vam zauzvrat obezbijediti sve što vam treba. Tako da su stvati postavljene vrlo jednostavno, ali sve funkcioniše i nema nikakvih problema.

Radiosarajevo.ba: Kako vam izgleda grad? Kakva je razlika u dnevnom i noćnom životu?

Merima Šemić–Prguda: Ma meni je ovdje sve prekrasno. Sve je drugačije od Balkana, i sve je izuzetno čisto, uredno, sve je na svom mjestu i s razlogom. Za noćni zivot, sa dvoje djece od godinu i po i četiri godine, nemate prostora. Ali bit će nekad. Ali je lijepo zaista, grad je živ u svakom trenu dana, lokali, restorani sve radi sve je puno, ljudi se druže, izlaze. Ljudi su srdačni, vrlo su pristupačni, otvoreni.. Ne osjećate se kao stranac. Zaista je lijepo i osvježavajuće. A zrak - uvijek to kažem, pošto se u Sarajevu u ovo doba godine ne može disati - ovdje je zrak stalno kao da ste na Bjelašnici.

:skoljka: :skoljka:
Vratila se :D
@Ozimician
jeza u ledja

#24439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

KraljicaIzJajca wrote: 17/05/2025 15:25
dr_Evil wrote: 17/05/2025 13:34

Moja rodica živi u Švedskoj, a radi u Danskoj (CPH).
Ja imam rodjaka.
Voli sisate. Samo o sisama prica.

Nije mi u stvari rodjak.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#24441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 17/05/2025 15:40 Kakva replika dan te nije yebo :shock: @izvrsni direktor
:lol:
ultima_palabra

#24442 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Ovako je nekad pisala ljubav-aha. I Moonca. Ili je to ista osoba?
Ozimician

#24443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 17/05/2025 18:52 Vratila se :D
@Ozimician
Sad bi bilo zanimljivo poslusati/procitati neki kvalitetan i ozbiljan interview s njom na temu povratka, i usput je podsjetiti na ovo sto je pricala, vrlo vjerovatno se desilo sve ono sto je @Didier predvidjao.

Ali je nevjerovatno koliko medijski kliseji udju u mindset ljudi i svima ista prica bude. Po forumima gdje dijaspora pise se i dan danas gusla o radu kod privatnika za 500KM bez prava na godisnji, bolovanje, slobodan dan u sedmici...
KraljicaIzJajca

#24444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

ultima_palabra wrote: 17/05/2025 20:24 Ovako je nekad pisala ljubav-aha. I Moonca. Ili je to ista osoba?
Dvije različite osobe!

Mooncu niko nije razumio.

ljubav_aha je moj stari nick.

Ja sam pokušala povezati nešto drugo u vezi priče o Skandinaviji, a vi se zajebavate. :evil:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#24445 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bobi »

Moonca je meni top :D, nes se naljutila nece da se vrati.
sumirprimus

#24446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Koliko se isplati otic iz bih ali odmah govori u prilog i to da su vecinom dijasporasi na temi, i ovi sto su se iselili iz zenice u sarajvo kao kontrastavasi. :P
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#24447 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote: 17/05/2025 20:24 Ovako je nekad pisala ljubav-aha. I Moonca. Ili je to ista osoba?
I konasjer karlin
Karikaturist

#24448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Ova novinarka je klasican primjer nekog nepisanog pravila ako ti je dobro ne pricaj i ne talasaj. Ona nije ni otisla vec laprdala kako je ovo i ono i naravno sve bilo jedno veliko nista. Isto je i na forumu, onima kojima je dobro oni sute. I rade jeli.
konami666

#24449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Šveđani posmatraju norvezane ko sto Sarajlije posmatraju nekoga iz (navedi Random selo u Bosni), pogotovo ovi iz Stockholma.
Norvežani misle da su svede prenapuhane i pune sebe i da vole da dignu nos. Norveške cure su pravo zavidne na svedjanke jer su sve ko neke influencerice.
Dance zajebavaju i svedi i norvezani zbog toga kako pričaju.
Ali su se u zadnje vrijeme ušutili jer je Danska kruna skočila tako da su primanja u Danskoj skočila u prosjeku 20-30% u zadnjih par godina u poređenju sa švedskom i norveškom.
Na kraju krajeva sve se vrti oko para, kad sam živio u Norveškoj imao sam veća primanja nego sto bi imao tad u Švedskoj ali sada nije ista situacija. Danska je nekako postala najbolje mjesto za život u skandinaviji i jos im je blizu Njemačka, znaci jeftina roba a Danska primanja. Dobra stvar sa švedskom u poredjenju sa ostalim zemljama Skandinavije je ta sto ima preko 10 mil stanovnika sto znaci da kada svjetske firme biraju gdje će otvoriti predstavništvo u skandinaviji, uvijek dodju prvo u švedsku.
melac

#24450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Ozimician wrote: 16/05/2025 21:16 Nije problem hladnoca, koliko tama...
Meni tama nikakav problem nije, ni ne dozivim je. Ali bas nikako, niti jedne milisekunde.
Post Reply