Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

gabonski udav

#30801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

drug_profi wrote: 12/05/2025 01:16
gabonski udav wrote: 11/05/2025 22:42
drug_profi wrote: 11/05/2025 02:49 Ljudi uljuljkani ste u nekoj svojoj viziji svjetskog poretka i međunarodnog prava.
Rusija je to popišala 24.02.2022.
I niko se nije počešao. Niko.

Da je Ukrajina pala, Mađari bi uzeli Zakarpatiju, a Rusi bi Uzeli Transnjistriju i bili bi i na Dunavu.
Brodovi Dunavom mogu vozit šta hoće do Beograda, Brčkog...

Amerikanci bi glasali o tome da li treba poslati vojsku u Europu ili ne.
Europa bi se bavila naftom, plinom i standardom građana.

U Istočnoj Bosni ili Brčkom bi neko napao neke Srbe u nekom selu i ubio recimo dijete, trudnicu,
Digla bi se tenzija, tamo-vamo Fals flag, nije fals flag, RS zove vojsku Srbije upomoć.
NATO kmeči i prijeti.
Mi se češljamo.
RS i Srbija radi NATO prijetnje zove Ruse.
Rusi pošalju bataljon ili dva.
I postave ih na strateške pozicije da ne možeš ništa uraditi (čak i da hoćeš ili možeš, a ne možeš jer nemaš čime, a ni s kime.) dok NATO prijeti sankcijama.
I tako ostane neka kofol granica, uz malo napetosti. Država u blokadi kao što je uobičajeno.
NATO ne dozvoljava da se mi nešto naoružamo jer neće rat, već nas poziva na dijalog.

I tako dalje.

Strašno je da niko ovo od ljudi ovdje koje zaista smatram pametim ovdje nije shvatio i nije vidio iz svega što se znalo i svega što se govorilo i dešavalo 2021/22.
Morfologija tvojih sinapsi je vrlo zanimljiva iako ti nisi ovdje jedini sa takvim nacinom razmisljanja, but still…

Selektivan prikaz stvari cak i kod puno benignijih stvari je “stara boljka” balkana, ali u ovom tvom postu ima nesto dodatno neobicno.
Medjunarodno pravo nije popišano 2022 vec puno prije(ali posto ti se ne uklapa u narativ onda to jednostavno “zaboravis”, ali cisto zbog teme da se zadrzimo na rusiji.

Invazija Krima 2014 je cinjenica koju potpuno zanemarujes, da bi umjesto nje svoj stav gradio na spekulacijama o planiranoj duzini trajanja ruske invazije 2022, ciljevima invazije te u konacnici svim konskevencama invazije.

Prednost dajes spekulacija naspram cinjenica iz prostog razloga jer ti cinjenice ne ide u prilog.

Shodno tome, umjesto višedecenijskih cinjenica juzne osetije I abhazije opet primat dajes nekakvoj spekulaciji o madjarskom zauzimanju zakaraptija.

Onda nastavljas I dalje pa si udrobio I nekakve (valjda) ruske brodove koji putuju dunavom kroz slovacku, madjarsku, i srbiju, a onda bi isti brodovi savom stigli do brckog.

Imaginacija level pro.

Ali taman da sve to stavimo na stranu, opet se vracamo na ono od sinoc – sta bi se desilo da sutra ujutru u lukavici osvane milion ruskih ili ciji vec vojnika?

Dodik bi okacio srpsku zastavu na svakom cosku? bolnicu u kasindolu bi nazvao srbija? Obdaniste bi nazvao srbija? Dao bi ime ulici po cica drazi? Neko bi u vojkovicima ofarbao krov u bojama srpske zastave?

Oh wait, ali to i jos milion drugih stvari imaju vec 30 godina.Dodiku treba priznanje nezavinosti, ali ne od strane rusije vec od strane zapada ili bar samo amerike jer sve ostalo prakticno vec ima odavno.

Da ironija bude veca predsjednik najmocnije zemlje na svijetu, a to je zemlja koja je sasvim slucajno i ubjdlejivo najveci garant drzvanosti bih, je dao ne jednu vec dvije izjave koje su istorijski presedan. obje NAKON invazije rusije 2022.

Prva je da razmatra priznanje krima kao ruskog (bas ono sto treba dodiku), a druga o grenldandu, panami....

Ti sve vrijeme vozis u pogresnom smjeru, ignorises cinjenice dok stvaras alternativnu spekulativnu realnost.

Tvojim nacinom razmisljanja u roku od sat vremena svako bi mogao napisati scenarij za jednu cijelu novu sezonu X filesa.

Evo od mene odmah scenarij za prvu epizodu.

Vucic sve ovo vrijeme ne proziva ni na koji nacin opoziciju u rs niti poziva na jedinstvo.

Sve je zapravo igra snsd i sds gdje snsd igra bad guys u pokusaju da izgura konanci cilj, dok sds igraju u isto virjeme good guys u cilju da cuvaju rs od nekih eventulanih kolektivnih posljedica ako ovaj pokusaj bad guysa ne uspije.

Ps. O upoznatosti izvjesne dusanke majkic sa tajnim planovima rusije koje je onda nesebinco dijelila po tviteru ovoga puta ne bih.
Ako se ne slazes, to je tvoja stvar.
Puno ovdje petljas i zakljucujes naprecac.
Evo npr. zar je bitno kad je popisano međunarodno pravo za ovu pricu? Bitno je da se zaista testira odlucnost Zapada i NATO. Krim je bio poticaj za taj konacni potez.

Prednost dajem spekulacijama naspram cinjenica koje mi neidu u prilog? Koje su to cinjenice, prosvijetli me/nas.

Care mađari špijunirali odbranu u Zakarpatiji, raspitivali se za reakcije naroda ako mađarska vojska uđe tu. Prati malo vijesti.
J. Osetija, Abhazija? Misliš da Zapad zaboli neka stvar za njih? Pa ni za Krim se ne počešaše plaho.Tek kad su shvatili da su apetiti mnogo veći, počeli su da apeluju prave se principijelni.

Ko pominje Slovačku? Da li je Dunav plovan do Beograda, da li je Sava plovna do Brčkog? Da li se Sava uljeva u Dunav? Da li je plovidba Dunavom slobodna za sve trgovacke brodove? Zašto npr. brod registrovan u Mađarskoj ili Srbiji ne bi prevezao teret iz Izmaila do Beograda, S.Mitrovice, Brčkog..?

Ne treba RSu milion vojnika već samo bataljon ili dva, jer NATO nema muda da zapuca na rusku zastavu. A ta operacija je potrebna da bi se zavrsio raspad BiH jer sta mislis da bi Hrvatska htjela?

I bogati zar ti bas ta Trumpova nesposobnost da razumije sta se desava ne daje sumnju da su toga svjesni i u Moskvi, mimo toga sto se vec ranije pokazalo da je Zapad obicni dekadentni qurac. naranđasti došao kao višnja na šlag.

Evo pozivam te da kažeš šta je iz scenarija koji sam skicirao nemoguće da se desi?
Iako sam se mozda vise bazirao na tvoju nategnutu i hipoteticku argumentaciju glavni problem tvog scnarija je – cemu sve to?

Ja sam te dvaput pitao sta bi se desilo da se ujutru u lukavici pojavi milion ruskih ili bilo cijih vojnika?

Moje pitanje je vrlo prosto – sta bio bio naredni potez? Proglasenje nezavisnosti?

Ako dodik u 12 sati proglasi nezavinost u 12.05 ce evropa i amerike uvesti rigorozne sankcije uz prijetnju srbiji da ce i oni fasovati ako ih prekrse.

Nema nikakve sanse, smisla niti bilo kakve logike da u bilo kojem scenariju idu na opciju proglasenja nezavisnosti bez aminovanja amerike ili par evropskih sila sto je manje vjerovatno jer je evropa vrlo komplikovan visecelijski organizam. dakle, nikakva vojna sila, nikakvi rusi, vec politicka podrska amera.

A sto se tice madjarskih spijuna pa druze i africka plemena imaju obavejstajnu sluzbu. Nece 12 plata, 12 toplih oborka i regres svake godine zaraditi drkajuci kurac kuci vec svaki dan moraju „ici na posao“.

Posao sluzbi bezbjednosti je da brane politicke, nacionalne, ekonomske, kulturne i svake druge interese svog naroda/zemlje. Velike zemlje imaju velike interese pa djeluju globalno. Male zemlje imaju male interese pa djeluju lokalno. Nije cudo da madjarski obavjestajci djeluju u ukrajini pogotovo na podrucju gdje zive madjari. Bilo bi cudno da ne djeluju. I ne samo u ukjraini vec i u rumuniji, srbiji, hravtskoj....Ali to naravno vazi i u suprotnom smjeru.

Medjutim to nema nikakve veze sa ratovima. U evropi i sjevernoj americi (koje imaju dugu tradicija mira) vjerovatno imas hiljade obavejstajaca koji su penziju zaradili spijuniraci, a da to nikad nije dovelo ni do kakvog rata.
tramvajtrojka

#30802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

palermo wrote: 12/05/2025 22:35
_BataZiv_0809 wrote: 12/05/2025 22:00
palermo wrote: 12/05/2025 21:59
Bake je rodjen u politici....njemu ne treba cilj...
Dakle besciljno je lutao :D
Onako...al.ispostavlja se da je to ipak bolja varijanta od ovih sa ciljem...
al sve nisam ja za SDA dok ne dodje do presudnih i teskih momenata kao svake dvije godine u prvoj nedjelji pocetkom oktobra 8-)
palermo

#30803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

tramvajtrojka wrote: 12/05/2025 22:43

al sve nisam ja za SDA dok ne dodje do presudnih i teskih momenata kao svake dvije godine u prvoj nedjelji pocetkom oktobra 8-)
A, pa ja sam uvijek rekao, izmedju SDA I Trojke ja sam za SDA. Ne mozes.mene optuzivati ,za licemjernost.

Al, ja sam.ideoloski mnogo.dalje od SDA od vecine forumasa koji se kunu u Trojku. Doduse, nebitno...
Lug

#30804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

nista Helez nije mogao vise uraditi, nego je uradio, Kad citam komentare dodje mi zao ovih koji bi da ih ne drma dok spavaju i sanjaju o drzavi. Ovim potezom je pokazao stvarnu sliku dejtonske BiH. Jebes vise i Dejton, sto prije ga se rijesimo, tim bolje. Kroz Dejton, patritski blok nije dobio ama bas nista za ovih 30 g. Sve je bila iluzija. Dok je od separatistickih snaga koje su bile na koljenima 95. doveo do tog da su danas ojacani i de fakto osamostaljeni bez ispaljenog metka.

Neka je ovo uradio, moje misljenje, ubrzao je stvari i napokon pokrenuo stvari sa mrtve tacke.

Umjesto kritika Heleza koji nije sam drzava, bilo bi korisnije izici sa idejom kako dalje. Ne budemo li planirali buducnost svoju, neko drugi ce nam isplanirati, a mi cemo se baviti samo posljedicama, uostalom kao i sad.
gabonski udav

#30805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

Skijaš wrote: 12/05/2025 06:11
gabonski udav wrote: 11/05/2025 22:53 U svakom drugom scenariju bi dobili samo sankcije I nista drugo.
Polazis od zakljucka da je Dodik racionalan covjek koji se vodi interesom sire zajednice. Ja polazim od zakljucka da je psihicki bolestan, da zato psuje genocid, te da je vodjen primitivnim oblikom mrznje koja podsjeca na srednji vijek. Imajuci tako razlicito misljenje o njemu, logicno je da cemo imati i razlicito ocekivanje onog na sta je lik spreman Ili nije spreman.
Ne mislim ni najmanje da je psihicki bolestan.

Nije samo on presudjen nego i viskovic i stevnadic.

Ali puno je indikativnije ono sto se desavalo NAKON presude (i jos se desava kao danas u Kozari).

Ne samo da zbog straha za vlastitu guzicu mu niko nije okrenuo ledja ni iz prvog, ni iz drugog ili bar iz treceg safa, nego niko nije ni trepnuo. Cak ni iz onih zadnjih redova koji su rezervisani za repu bez korjena iako bi to bilo ocekivano. svi pušu u istu tikvu bez imalo zadrske bez straha od sudskog progona.

A sto se tice nacionalizma...Da rs danas dobije nezavinnost preko noci bi nestao sav sovinizam i nacionalizam iz javnog spektra.

Vec sutradan bi dodik iz predsjednickog budzeta izvdojio par miliona za obnovu neke dzamije, prekosutra bi pred javnu kuhinju merhameta stigla dva slepera mesa, zakosutra bi 10 bolesnih nana i deda poslao na neko skupo lijecenje, dan poslije toga bi cica drazinu ulicu preimenovao u ulicu evropskih integracija i tolerancije, a na neke javne funkcije imenovao hrpu bosnjaka i hrvata...

Multikulti fejkovanje i iznajmljivanje/unajmljivanje pripadnika trazenih nacionalnosti je kod nas vec decenijama jedna od najplacenijih industrija. Rame uz rame sa it sektorom.

njegovanje sovinizma i nacionalizma nije univerzalni alat vec alat za ovu fazu radova.

Ali ispunjavanje nacionalnih ciljeva nikada nije kraj cijelog puta vec samo kraj jedne etape, nakon koje automatski pocinje druga, a ta druga bi vjevovatno bila evropski put etapa.

mile bi iz ormara vec sutradan izvadio novo odjelce i postao slatkorjecivi, super tolerantni i miroljubivi najevropljanin.

novi nivo - novi alati
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30806 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

palermo wrote: 12/05/2025 21:59
Bake je rodjen u politici....njemu ne treba cilj...
Nisam ni sumnjao :mrgreen:
Danguba

#30808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

vee-jay wrote: 12/05/2025 15:46
drug_profi wrote: 12/05/2025 13:46
ranger wrote: 12/05/2025 13:42

na zalost pajdo cinjenice vriste same ne treba niko nista postizat.
Činjenice da je BiH sakata jer su je osakatili neprijatelji. Jel ta?
Ako je ta, onda zašto bošnje patriote likuju?

Evo ja ću ti reći. Bošnje patriote likuju jer NI ONI ne žele BiH sa tri naroda.
jedan dio ne zeli.
drugi dio samo zeli da se SDA vrati na vlast, njima je svejedno hoce li biti BiH i kako bi ona izgledala.
I treba SDA da se vrati pored ovih ''galamdzija'' a drzave nikad manje.
Rothmans

#30809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rothmans »

Ma cak i da zavrsi povoljno po BiH ovaj put , ocito je da se ozbiljna drzava ne moze graditi na Dejtonskom primirju.
Danguba

#30810 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

bosanski__ wrote: 12/05/2025 15:55 Pišete da Helez ne valja, da je klovn itd.

A šta je trebao da napravi kako to ne bi bio ?

Ovdje se radi o konstelaciji snaga 2 strane, i ta konstelacija diktira dnevnu politiku.

Helez radi kako može u tome.
Prvo, nije se trebao javljati kako ce ON zabraniti nesto a nema pokrice za sve to. Ako podigne prijavu protiv Knezevica onda ON nije kriv jer ga komandanti nisu poslusali.

Drugo, ovim svojim bezpotrebnim potezom srozao je jos jedan jako vazan segment drzave.
Rothmans

#30811 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rothmans »

Danguba wrote: 12/05/2025 23:06
bosanski__ wrote: 12/05/2025 15:55 Pišete da Helez ne valja, da je klovn itd.

A šta je trebao da napravi kako to ne bi bio ?

Ovdje se radi o konstelaciji snaga 2 strane, i ta konstelacija diktira dnevnu politiku.

Helez radi kako može u tome.
Prvo, nije se trebao javljati kako ce ON zabraniti nesto a nema pokrice za sve to. Ako podigne prijavu protiv Knezevica onda ON nije kriv jer ga komandanti nisu poslusali.

Drugo, ovim svojim bezpotrebnim potezom srozao je jos jedan jako vazan segment drzave.
Ne moze ga srozat ako taj segment ne postoji. OS su ubleha , prividjenje i nista vise.
geoxx

#30812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by geoxx »

Lug wrote: 12/05/2025 22:48 nista Helez nije mogao vise uraditi, nego je uradio, Kad citam komentare dodje mi zao ovih koji bi da ih ne drma dok spavaju i sanjaju o drzavi. Ovim potezom je pokazao stvarnu sliku dejtonske BiH. Jebes vise i Dejton, sto prije ga se rijesimo, tim bolje. Kroz Dejton, patritski blok nije dobio ama bas nista za ovih 30 g. Sve je bila iluzija. Dok je od separatistickih snaga koje su bile na koljenima 95. doveo do tog da su danas ojacani i de fakto osamostaljeni bez ispaljenog metka.

Neka je ovo uradio, moje misljenje, ubrzao je stvari i napokon pokrenuo stvari sa mrtve tacke.

Umjesto kritika Heleza koji nije sam drzava, bilo bi korisnije izici sa idejom kako dalje. Ne budemo li planirali buducnost svoju, neko drugi ce nam isplanirati, a mi cemo se baviti samo posljedicama, uostalom kao i sad.
Jao ove utjehe, kao neka je pokazao. Neke iluzije razbijene i slicno. Ko da je 2002. ili sta ja znam. Ja ne znam stvarno gdje vi zivite i jel pratite vijesti, ikakve. Da pratis samo pozorisne vijesti, mogao bi razumjeti da njegov potez nece proci. Ako znas da nece, onda ne namjestas na volej. Nije stvar samo ovog. Kad citas sve izjave i poteze ovog Heleza, vidis da covjek nije nista pametniji od nekog ispodprosjecno pametnog gradjanina.

Jedino ga moze vaditi da je naredbu donio u dogovoru sa tuzilastvom ili po njihovoj direktivi, pa haj.
Danguba

#30813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Rothmans wrote: 12/05/2025 23:05 Ma cak i da zavrsi povoljno po BiH ovaj put , ocito je da se ozbiljna drzava ne moze graditi na Dejtonskom primirju.
Sada vidimo sta su nam podvalili nasi ''prijatelji'' sa DMS.
Sada vidimo kako drzava funkcionise na njihovim osnovama.
Nece se niko pocesati po glavi sto nam drzava ne funkcionise i sto su nam nametnuli nakaradan siste.

Najmanje sto trebaju uraditi, da organizuju novu mirovnu konferenciju i da poprave sve ove nedostatke.

Gdje su garanti DMS koji su nas ubjedjivali kako je ovo nezamjenljiv sporazum i kako je dobar a drzavne intitucije ne funkcionisu na pola drzave.
Bar su se oni trebali ovih dana oglasiti ili bar preko VP to regulisati.
talijan97

#30814 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Ovaj helikopter ce im se kad tad srusiti
drug_profi

#30815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

gabonski udav wrote: 12/05/2025 22:42
drug_profi wrote: 12/05/2025 01:16
gabonski udav wrote: 11/05/2025 22:42

Morfologija tvojih sinapsi je vrlo zanimljiva iako ti nisi ovdje jedini sa takvim nacinom razmisljanja, but still…

Selektivan prikaz stvari cak i kod puno benignijih stvari je “stara boljka” balkana, ali u ovom tvom postu ima nesto dodatno neobicno.
Medjunarodno pravo nije popišano 2022 vec puno prije(ali posto ti se ne uklapa u narativ onda to jednostavno “zaboravis”, ali cisto zbog teme da se zadrzimo na rusiji.

Invazija Krima 2014 je cinjenica koju potpuno zanemarujes, da bi umjesto nje svoj stav gradio na spekulacijama o planiranoj duzini trajanja ruske invazije 2022, ciljevima invazije te u konacnici svim konskevencama invazije.

Prednost dajes spekulacija naspram cinjenica iz prostog razloga jer ti cinjenice ne ide u prilog.

Shodno tome, umjesto višedecenijskih cinjenica juzne osetije I abhazije opet primat dajes nekakvoj spekulaciji o madjarskom zauzimanju zakaraptija.

Onda nastavljas I dalje pa si udrobio I nekakve (valjda) ruske brodove koji putuju dunavom kroz slovacku, madjarsku, i srbiju, a onda bi isti brodovi savom stigli do brckog.

Imaginacija level pro.

Ali taman da sve to stavimo na stranu, opet se vracamo na ono od sinoc – sta bi se desilo da sutra ujutru u lukavici osvane milion ruskih ili ciji vec vojnika?

Dodik bi okacio srpsku zastavu na svakom cosku? bolnicu u kasindolu bi nazvao srbija? Obdaniste bi nazvao srbija? Dao bi ime ulici po cica drazi? Neko bi u vojkovicima ofarbao krov u bojama srpske zastave?

Oh wait, ali to i jos milion drugih stvari imaju vec 30 godina.Dodiku treba priznanje nezavinosti, ali ne od strane rusije vec od strane zapada ili bar samo amerike jer sve ostalo prakticno vec ima odavno.

Da ironija bude veca predsjednik najmocnije zemlje na svijetu, a to je zemlja koja je sasvim slucajno i ubjdlejivo najveci garant drzvanosti bih, je dao ne jednu vec dvije izjave koje su istorijski presedan. obje NAKON invazije rusije 2022.

Prva je da razmatra priznanje krima kao ruskog (bas ono sto treba dodiku), a druga o grenldandu, panami....

Ti sve vrijeme vozis u pogresnom smjeru, ignorises cinjenice dok stvaras alternativnu spekulativnu realnost.

Tvojim nacinom razmisljanja u roku od sat vremena svako bi mogao napisati scenarij za jednu cijelu novu sezonu X filesa.

Evo od mene odmah scenarij za prvu epizodu.

Vucic sve ovo vrijeme ne proziva ni na koji nacin opoziciju u rs niti poziva na jedinstvo.

Sve je zapravo igra snsd i sds gdje snsd igra bad guys u pokusaju da izgura konanci cilj, dok sds igraju u isto virjeme good guys u cilju da cuvaju rs od nekih eventulanih kolektivnih posljedica ako ovaj pokusaj bad guysa ne uspije.

Ps. O upoznatosti izvjesne dusanke majkic sa tajnim planovima rusije koje je onda nesebinco dijelila po tviteru ovoga puta ne bih.
Ako se ne slazes, to je tvoja stvar.
Puno ovdje petljas i zakljucujes naprecac.
Evo npr. zar je bitno kad je popisano međunarodno pravo za ovu pricu? Bitno je da se zaista testira odlucnost Zapada i NATO. Krim je bio poticaj za taj konacni potez.

Prednost dajem spekulacijama naspram cinjenica koje mi neidu u prilog? Koje su to cinjenice, prosvijetli me/nas.

Care mađari špijunirali odbranu u Zakarpatiji, raspitivali se za reakcije naroda ako mađarska vojska uđe tu. Prati malo vijesti.
J. Osetija, Abhazija? Misliš da Zapad zaboli neka stvar za njih? Pa ni za Krim se ne počešaše plaho.Tek kad su shvatili da su apetiti mnogo veći, počeli su da apeluju prave se principijelni.

Ko pominje Slovačku? Da li je Dunav plovan do Beograda, da li je Sava plovna do Brčkog? Da li se Sava uljeva u Dunav? Da li je plovidba Dunavom slobodna za sve trgovacke brodove? Zašto npr. brod registrovan u Mađarskoj ili Srbiji ne bi prevezao teret iz Izmaila do Beograda, S.Mitrovice, Brčkog..?

Ne treba RSu milion vojnika već samo bataljon ili dva, jer NATO nema muda da zapuca na rusku zastavu. A ta operacija je potrebna da bi se zavrsio raspad BiH jer sta mislis da bi Hrvatska htjela?

I bogati zar ti bas ta Trumpova nesposobnost da razumije sta se desava ne daje sumnju da su toga svjesni i u Moskvi, mimo toga sto se vec ranije pokazalo da je Zapad obicni dekadentni qurac. naranđasti došao kao višnja na šlag.

Evo pozivam te da kažeš šta je iz scenarija koji sam skicirao nemoguće da se desi?
Iako sam se mozda vise bazirao na tvoju nategnutu i hipoteticku argumentaciju glavni problem tvog scnarija je – cemu sve to?

Ja sam te dvaput pitao sta bi se desilo da se ujutru u lukavici pojavi milion ruskih ili bilo cijih vojnika?

Moje pitanje je vrlo prosto – sta bio bio naredni potez? Proglasenje nezavisnosti?

Ako dodik u 12 sati proglasi nezavinost u 12.05 ce evropa i amerike uvesti rigorozne sankcije uz prijetnju srbiji da ce i oni fasovati ako ih prekrse.

Nema nikakve sanse, smisla niti bilo kakve logike da u bilo kojem scenariju idu na opciju proglasenja nezavisnosti bez aminovanja amerike ili par evropskih sila sto je manje vjerovatno jer je evropa vrlo komplikovan visecelijski organizam. dakle, nikakva vojna sila, nikakvi rusi, vec politicka podrska amera.

A sto se tice madjarskih spijuna pa druze i africka plemena imaju obavejstajnu sluzbu. Nece 12 plata, 12 toplih oborka i regres svake godine zaraditi drkajuci kurac kuci vec svaki dan moraju „ici na posao“.

Posao sluzbi bezbjednosti je da brane politicke, nacionalne, ekonomske, kulturne i svake druge interese svog naroda/zemlje. Velike zemlje imaju velike interese pa djeluju globalno. Male zemlje imaju male interese pa djeluju lokalno. Nije cudo da madjarski obavjestajci djeluju u ukrajini pogotovo na podrucju gdje zive madjari. Bilo bi cudno da ne djeluju. I ne samo u ukjraini vec i u rumuniji, srbiji, hravtskoj....Ali to naravno vazi i u suprotnom smjeru.

Medjutim to nema nikakve veze sa ratovima. U evropi i sjevernoj americi (koje imaju dugu tradicija mira) vjerovatno imas hiljade obavejstajaca koji su penziju zaradili spijuniraci, a da to nikad nije dovelo ni do kakvog rata.
U kakvim ti deluzijama spavas druze.
Jebe se njima za sankcije ako imaju Rusiju i Kinu iza sebe. EU?
Pa ne mogu da se usaglase ni oko cega.
Pitas zasto?
Zato što tome teže već bar 150 godina. ČUJ zašto.
I da uđu u istoriju. Aca i Mile.
Propustio si informacije sa početka agresije na Ukrajinu da je Mađarima ponuđena Zakarpatija, Rumunima Besarabija, Poljacima Lvov i zapad naseljen katolicima.
Neko je prihvatio, neko odbio jer zna da će onda biti ruska kurva.
Probudi se, mator si i inteligentan.
Dugarry

#30816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dugarry »

gabonski udav wrote: 12/05/2025 22:55
Skijaš wrote: 12/05/2025 06:11
gabonski udav wrote: 11/05/2025 22:53 U svakom drugom scenariju bi dobili samo sankcije I nista drugo.
Polazis od zakljucka da je Dodik racionalan covjek koji se vodi interesom sire zajednice. Ja polazim od zakljucka da je psihicki bolestan, da zato psuje genocid, te da je vodjen primitivnim oblikom mrznje koja podsjeca na srednji vijek. Imajuci tako razlicito misljenje o njemu, logicno je da cemo imati i razlicito ocekivanje onog na sta je lik spreman Ili nije spreman.
Ne mislim ni najmanje da je psihicki bolestan.

Nije samo on presudjen nego i viskovic i stevnadic.

Ali puno je indikativnije ono sto se desavalo NAKON presude (i jos se desava kao danas u Kozari).

Ne samo da zbog straha za vlastitu guzicu mu niko nije okrenuo ledja ni iz prvog, ni iz drugog ili bar iz treceg safa, nego niko nije ni trepnuo. Cak ni iz onih zadnjih redova koji su rezervisani za repu bez korjena iako bi to bilo ocekivano. svi pušu u istu tikvu bez imalo zadrske bez straha od sudskog progona.

A sto se tice nacionalizma...Da rs danas dobije nezavinnost preko noci bi nestao sav sovinizam i nacionalizam iz javnog spektra.

Vec sutradan bi dodik iz predsjednickog budzeta izvdojio par miliona za obnovu neke dzamije, prekosutra bi pred javnu kuhinju merhameta stigla dva slepera mesa, zakosutra bi 10 bolesnih nana i deda poslao na neko skupo lijecenje, dan poslije toga bi cica drazinu ulicu preimenovao u ulicu evropskih integracija i tolerancije, a na neke javne funkcije imenovao hrpu bosnjaka i hrvata...

Multikulti fejkovanje i iznajmljivanje/unajmljivanje pripadnika trazenih nacionalnosti je kod nas vec decenijama jedna od najplacenijih industrija. Rame uz rame sa it sektorom.

njegovanje sovinizma i nacionalizma nije univerzalni alat vec alat za ovu fazu radova.

Ali ispunjavanje nacionalnih ciljeva nikada nije kraj cijelog puta vec samo kraj jedne etape, nakon koje automatski pocinje druga, a ta druga bi vjevovatno bila evropski put etapa.

mile bi iz ormara vec sutradan izvadio novo odjelce i postao slatkorjecivi, super tolerantni i miroljubivi najevropljanin.

novi nivo - novi alati
Slazem se od A do Z

I drago mi je da je neko uvidio ulogu SDS-a i PDP-a. Dio nase javnosti je naivan kao i 1992. Nevjerovatno, ali istinito
Daft Haruki

#30817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Daft Haruki »

Meni je zapravo cudno kako nema osude SDA ,SDP i ostalih pro BIH stranaka od strane naroda koji su nam bajkice pricali o NATO i EU putu trideset godina. Zapravo oni su znali da ovde nema ni D od drzave dok su nas lagali i bogatili se . Oni su napravili da imaju enormna primanja na osnovu prosjeka place a penzije da ne govorimo.
Mi trebamo prvo njih napast. Al daba ja to pisem. Puno je lizoguza vlasti. Stara Bosnjacka boljka. Ruka ruku mije. Sda ,trojka botovi pa do lokalnog nivoa nekog gradonacelnika ce se vrbovati i ovde meni prosipati spin da sam ja sljwp dok se on proda za platu i topli u telecomu dok drzava lagano nestaje
palermo

#30818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Daft Haruki wrote: 12/05/2025 23:42 Meni je zapravo cudno kako nema osude SDA ,SDP i ostalih pro BIH stranaka od strane naroda koji su nam bajkice pricali o NATO i EU putu trideset godina. Zapravo oni su znali da ovde nema ni D od drzave dok su nas lagali i bogatili se . Oni su napravili da imaju enormna primanja na osnovu prosjeka place a penzije da ne govorimo.
Mi trebamo prvo njih napast. Al daba ja to pisem. Puno je lizoguza vlasti. Stara Bosnjacka boljka. Ruka ruku mije. Sda ,trojka botovi pa do lokalnog nivoa nekog gradonacelnika ce se vrbovati i ovde meni prosipati spin da sam ja sljwp dok se on proda za platu i topli u telecomu dok drzava lagano nestaje
Koga trebaju osuditi ?
No Mind

#30819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

Cini se da mozda nikad ni nisu kopnenim putem prelazili, a ove kolone su samo diverzije ali i ispitivanje djelovanja drzavnih sluzbi. Poslje Brckog nijedan od trojice to sigurno nece riskirati.

Iako je bilo verbalnog okršaja u gurkanja, granični policajci su uspjeli da zaustave kolonu vozila, legitimišu i ispitaju lica u pratnji. U vozilima nije bilo Dodika i Nenada Stevandića, koji se takođe nalazi na centralnoj potjernici Suda BiH.

O svemu je sačinjen zapisnik, koji je sa svim imenima ljudi iz pratnje i njihovim izjavama dostavljen tužilaštvu BiH.

Moraju poceti hapsiti ove iz osiguranja, valjda poslje Istocnog Sarajeva tužilaštvo ima dovoljno osnova za to. Samo par da ih spengaju, druga bi se pjesma pjevala.
Treba pohvaliti i granicne policajce sto nisu popustili. U ovoj drzavi kad neki sluzbenik ustvari radi svoj posao za koji je placen, to je izgleda iznimka i pohvalno.
talijan97

#30820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Treba vidjeti da li je pilot zainteresovan za suradnju. :thumbup:
Daft Haruki

#30821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Daft Haruki »

palermo wrote: 12/05/2025 23:49
Daft Haruki wrote: 12/05/2025 23:42 Meni je zapravo cudno kako nema osude SDA ,SDP i ostalih pro BIH stranaka od strane naroda koji su nam bajkice pricali o NATO i EU putu trideset godina. Zapravo oni su znali da ovde nema ni D od drzave dok su nas lagali i bogatili se . Oni su napravili da imaju enormna primanja na osnovu prosjeka place a penzije da ne govorimo.
Koga trebaju osuditi ?
Pa mi moramo napasti svoje politicare sto nas zavitlavaju 30 godina i ne kazu nam pravu istinu.
Miletić je u tom tonu dao intervju
Dao je i osudu ovaj bh glumac u kolicima protiv Heleza i njegove suplje .
Trebamo mi ko narod shvatiti da nas nasi ljudi levate i pricaju bajkice dok oni zive na visokoj nozi. Mislim pogledaj prosjek plate i penzije i njihovih peimanja kako su sebi nagodili dok nemaju obraza da kazu nama istinu .
Ozimician

#30822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Daft Haruki wrote: 12/05/2025 23:58
palermo wrote: 12/05/2025 23:49
Koga trebaju osuditi ?
Pa mi moramo napasti svoje politicare sto nas zavitlavaju 30 godina i ne kazu nam pravu istinu.
Miletić je u tom tonu dao intervju
Dao je i osudu ovaj bh glumac u kolicima protiv Heleza i njegove suplje .
Trebamo mi ko narod shvatiti da nas nasi ljudi levate i pricaju bajkice dok oni zive na visokoj nozi. Mislim pogledaj prosjek plate i penzije i njihovih peimanja kako su sebi nagodili dok nemaju obraza da kazu nama istinu .
Ko ba treba sta?

Na koji narod mislis?
Daft Haruki

#30823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Daft Haruki »

Mislim na nas pro BiH
Dobar osvrt ti je dao i ovaj srbin iz Rs neznam kako se zove al ga ne vole Srbi jer istinu govori .
Tvoj te laze najvise. Srbin i Hrvat igra uvjek isto
Nas ti maze oci i prica bajkice o BiH drzavi Eu i kmeci 30 godina da ga prime.dok prima iznad prosjecna primanja koja je sigao na kredit koje ces ti u tvoje djete vracati.
Mislis da oni ne znaju da od ove Drzave i Dejtona i Eu nema nista i da je sve bajkica?
Daft Haruki

#30824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Daft Haruki »

Daft Haruki wrote: 13/05/2025 00:15 Mislim na nas pro BiH
Dobar osvrt ti je dao i ovaj srbin iz Rs neznam kako se zove al ga ne vole Srbi jer istinu govori .Bursac
Tvoj te laze najvise. Srbin i Hrvat igra uvjek isto
Nas ti maze oci i prica bajkice o BiH drzavi Eu i kmeci 30 godina da ga prime.dok prima iznad prosjecna primanja koja je sigao na kredit koje ces ti u tvoje djete vracati.
Mislis da oni ne znaju da od ove Drzave i Dejtona i Eu nema nista i da je sve bajkica?
staaarinavijac

#30825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by staaarinavijac »

Helez i ta vojna policija ako odmah ne suspenduju i privedu ove četničke oficire iz Kozare , trebaju odmah zatvoriti i ukinuti Ministarstvo odbrane , jer kome je to onda Helez ministar ? kome ima pravo i kredibilitet više išta narediti ? Ne ferma ga komandant glavnog štaba OS BiH te bar jedna trećina vojske ...
Post Reply