Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Rothmans
- Skijaš
#30527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Tesko ces naci Bosnjake koji ce skupiti hrabrost da predloze to da su Sarajevo i Srebrenica jedno drugom inostranstvo. Ima ih koji se igraju s tom idejom, ali niko nema hrabrosti registrovati i stranku koja bi stala iza toga. A iz anonimnosti foruma mogu pisati i Kunto i Panto ....
Osim toga, ja sam govorio o tom sta je pravedno, a ne o tom koga je opravdano zajebati...
-
HD_2015
#30528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
"Rješenje" za BiH neće biti dogovor u smislu Dejtona kada se sjelo i dogovorio kraj rata. "Rješenje" za BiH je proces koji traje od 95-e: demografija, ekonomija, politički procesi u BiH i u svijetu će dovesti do nekog ekvilibrijuma.Skijaš wrote: ↑11/05/2025 17:44OK, pokusaj na pocetku zamisliti da smo ti i ja jos u djetinjstvu bili najbolji prijatelji. Ti si vise jeo kod mene nego kod sebe kuci, a sa tvojim smo starim isli u ribu i sutali loptu. Bukvalno odrastali zajedno i ti znas da ja nikad nisam htio nekog zajebati a i ja bih za tvoj karakter garantovao zivotom. E sad, zamisli da ti ja sjedimo u nekom restoranu, cekamo zene da zavrse sa sopingom, voda ispod terase, nas dvojica komentarisemo Nejmara i ispod stoljnaka nadjemo komad papira. Prije nas, tu sjedila neka ekipa diplomata i jedan od njih je zaboravio (ili namjerno ostavio, svejedno je) dokument na kojem pise ....Novak20 wrote: ↑11/05/2025 08:16A što je to "konstruktivno ponašanje" u BiH ?Skijaš wrote: ↑11/05/2025 06:23
Od Covicevog HDZ-a i ne ocekujem konstruktivno ponasanje, te citavo vrijeme govorim da ovo par godina Trojkaskog podilazenja Covicu nece uroditi plodom. Lik jos uvijek djeluje na Bobanovoj matrici i tu nema prostora za dijalog jer u takvim okolnostima necija vizija BiH jednostavno mora biti porazena.
Nego, vidim Zeljanina konferencija u prostoriji Ruzmarin (koja je manja od mog podruma) okupila 16, 17 dusa iako im je ona kljucni igrac. Iz prostorije u kojoj joj gase mikrofon u prostoriju u kojoj joj mikrofon skoro i ne treba. Pametno ...
Lista mogucih rjesenja za Bosnu i Hercegovinu
1. Ocuvanje BiH
1a. eliminisati kategoriju konstitutivnih naroda a BiH transformisati u drzavu najbrojnijih. Sluzbeni jezik bi bio samo bosanski, a Srbi i Hrvati bi bili etnicke manjine. Proces odlucivanja bi se centralizovalo.
1b. doci do dogovora tri naroda sta je cije ali bez prava na otcjepljenje tih monoetnickih jedinica. Konstitutivnost vezati za dijelove teritorije, a drzavni nivo odlucivanja bi bio izrazeno slab
1c. ocuvati visok nivo decentralizacije uz brisanje etnickih elemenata te decentralizacije. Konstitutivnost vezati za drzavne institucije a ne za teritoriju jer su tri naroda konstitutivni na tlu citavu drzave.
2. Gasenje BiH
2a. podijeliti drzavu izmedju Hrvata i Srba transformacijom postojece FBiH u administrativnu jedinicu pod direktnom Ili indirektnom upravom Zagreba
2b. podijeliti drzavu izmedju Bosnjaka i Srba transformacijom postojece FBiH u ekskluzivno bosnjacku nacionalnu drzavu
Od ponudjenih opcija, jedina koja nije nepravedna je opcija 1c. Opcija 1b nije realna jer da je moguc dogovor oko toga sta je cije, ne bi bilo ni one price o mjesovitim kantonima niti bi se gasilo Herceg Bosnu a opciju 1a. i gasenje konstitutivnosti tri naroda je trebalo spominjati prije nego sto su se Tito i Mikulic zalagali za Bosnjake kao narod. Dakle, na stranu sad Zeljana i Zeljko, ostavimo po strani Praljka, UZP i mudzahedine ..... mozemo li se ti i ja, najbolji prijatelji jos od djetinjstva, sloziti da je najbolje rjesenje ovo u sredini![]()
Šta će to biti - niko ne zna sa sigurnošću.
Ekonomski slom genocidne, te demografija, koja je opustošila u BiH sve narode, ali mislim da će Hrvati prvi prestati biti politički faktor, uslijed negativnih demografskih procesa.
Ako se dobro odigra, ja sam optimsta.
Bošnjački i probosanski političari moraju biti svjesni da nema visokog predstavnika koji nameće odluke, a oni samo govore "yes,yes" međunarodnoj zajednici. Alijina politika poslušnosti prema međunarodnoj zajednici je istrošena, jer međunarodne zajednice više nema.
Već smo dobro ušli u fazu konflikta, pa minderaši moraju malo zaprljati ruke.
- muha_sa
-
saimidin
#30530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da su planove komšija poremetili ukrajinci jer ukrajina nije šaptom pala za 96h ili par sedmica, to je neupitno, jer su komšije bile spremile zalihe krvi, pa nije majkićka uprazno prijetila
Naravno da komšije, a ni susjedi nisu odustali od svojih ideja, sada čekaju novi "povoljan" trenutak, nada im je bio trump i još uvijek je, ali sumLJaju i u njega a još više u sebe, istovremeno nastavljaju pripremu bez aktivnih vatrenih dejstava u/protiv
Naravno da komšije, a ni susjedi nisu odustali od svojih ideja, sada čekaju novi "povoljan" trenutak, nada im je bio trump i još uvijek je, ali sumLJaju i u njega a još više u sebe, istovremeno nastavljaju pripremu bez aktivnih vatrenih dejstava u/protiv
- tramvajtrojka
#30531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Koja definicija jada i cemera je Avdo Avdić u ovom sučeljavanju sa vukanom
Dobro mu ga je sukno za SDA i DF vukan, a ovaj podjebava hinjski
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#30532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sta kaze Vukantramvajtrojka wrote: ↑11/05/2025 19:40 Koja definicija jada i cemera je Avdo Avdić u ovom sučeljavanju sa vukanom![]()
![]()
![]()
![]()
- tramvajtrojka
#30533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jebe ga za avdino licemjerje da hoce sjebati trojku samo a da ga glanca za SDF_BataZiv_0809 wrote: ↑11/05/2025 19:43Sta kaze Vukantramvajtrojka wrote: ↑11/05/2025 19:40 Koja definicija jada i cemera je Avdo Avdić u ovom sučeljavanju sa vukanom![]()
![]()
![]()
![]()
Dobar Vukan
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#30534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
tramvajtrojka wrote: ↑11/05/2025 19:45Jebe ga za avdino licemjerje da hoce sjebati trojku samo a da ga glanca za SDF_BataZiv_0809 wrote: ↑11/05/2025 19:43Sta kaze Vukantramvajtrojka wrote: ↑11/05/2025 19:40 Koja definicija jada i cemera je Avdo Avdić u ovom sučeljavanju sa vukanom![]()
![]()
![]()
![]()
Dobro mu ga je sukno za SDA i DF vukan, a ovaj podjebava hinjski![]()
![]()
Dobar Vukan
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#30535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jao Vukana sto marise Avdu
Evo prebacio sam @tramvajtrojka
Evo prebacio sam @tramvajtrojka
-
talijan97
#30536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
1a - NeSkijaš wrote: ↑11/05/2025 17:44OK, pokusaj na pocetku zamisliti da smo ti i ja jos u djetinjstvu bili najbolji prijatelji. Ti si vise jeo kod mene nego kod sebe kuci, a sa tvojim smo starim isli u ribu i sutali loptu. Bukvalno odrastali zajedno i ti znas da ja nikad nisam htio nekog zajebati a i ja bih za tvoj karakter garantovao zivotom. E sad, zamisli da ti ja sjedimo u nekom restoranu, cekamo zene da zavrse sa sopingom, voda ispod terase, nas dvojica komentarisemo Nejmara i ispod stoljnaka nadjemo komad papira. Prije nas, tu sjedila neka ekipa diplomata i jedan od njih je zaboravio (ili namjerno ostavio, svejedno je) dokument na kojem pise ....Novak20 wrote: ↑11/05/2025 08:16A što je to "konstruktivno ponašanje" u BiH ?Skijaš wrote: ↑11/05/2025 06:23
Od Covicevog HDZ-a i ne ocekujem konstruktivno ponasanje, te citavo vrijeme govorim da ovo par godina Trojkaskog podilazenja Covicu nece uroditi plodom. Lik jos uvijek djeluje na Bobanovoj matrici i tu nema prostora za dijalog jer u takvim okolnostima necija vizija BiH jednostavno mora biti porazena.
Nego, vidim Zeljanina konferencija u prostoriji Ruzmarin (koja je manja od mog podruma) okupila 16, 17 dusa iako im je ona kljucni igrac. Iz prostorije u kojoj joj gase mikrofon u prostoriju u kojoj joj mikrofon skoro i ne treba. Pametno ...
1. Ocuvanje BiH
1a. eliminisati kategoriju konstitutivnih naroda a BiH transformisati u drzavu najbrojnijih. Sluzbeni jezik bi bio samo bosanski, a Srbi i Hrvati bi bili etnicke manjine. Proces odlucivanja bi se centralizovalo.
1b. doci do dogovora tri naroda sta je cije ali bez prava na otcjepljenje tih monoetnickih jedinica. Konstitutivnost vezati za dijelove teritorije, a drzavni nivo odlucivanja bi bio izrazeno slab
1c. ocuvati visok nivo decentralizacije uz brisanje etnickih elemenata te decentralizacije. Konstitutivnost vezati za drzavne institucije a ne za teritoriju jer su tri naroda konstitutivni na tlu citavu drzave.
2. Gasenje BiH
2a. podijeliti drzavu izmedju Hrvata i Srba transformacijom postojece FBiH u administrativnu jedinicu pod direktnom Ili indirektnom upravom Zagreba
2b. podijeliti drzavu izmedju Bosnjaka i Srba transformacijom postojece FBiH u ekskluzivno bosnjacku nacionalnu drzavu
Od ponudjenih opcija, jedina koja nije nepravedna je opcija 1c. Opcija 1b nije realna jer da je moguc dogovor oko toga sta je cije, ne bi bilo ni one price o mjesovitim kantonima niti bi se gasilo Herceg Bosnu a opciju 1a. i gasenje konstitutivnosti tri naroda je trebalo spominjati prije nego sto su se Tito i Mikulic zalagali za Bosnjake kao narod. Dakle, na stranu sad Zeljana i Zeljko, ostavimo po strani Praljka, UZP i mudzahedine ..... mozemo li se ti i ja, najbolji prijatelji jos od djetinjstva, sloziti da je najbolje rjesenje ovo u sredini![]()
1b - ne postoji dogovor sa Hrvatima sta je cije
1c - Ne
2a je totalna kapitulacija
2b Hrvati ovo nece dopustiti
Bosnjacima generalno raspad BiH ne odgovara.
Nacionalna drzava Bosnjaka je imala potencijal poslije rata sa odlicnom pripremom i investicijama ( za uzvrat smo dobili pljacku i raseljavanje Bosnjaka ) ali sada u 2025 ne.
-
gabonski udav
#30537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Morfologija tvojih sinapsi je vrlo zanimljiva iako ti nisi ovdje jedini sa takvim nacinom razmisljanja, but still…drug_profi wrote: ↑11/05/2025 02:49 Ljudi uljuljkani ste u nekoj svojoj viziji svjetskog poretka i međunarodnog prava.
Rusija je to popišala 24.02.2022.
I niko se nije počešao. Niko.
Da je Ukrajina pala, Mađari bi uzeli Zakarpatiju, a Rusi bi Uzeli Transnjistriju i bili bi i na Dunavu.
Brodovi Dunavom mogu vozit šta hoće do Beograda, Brčkog...
Amerikanci bi glasali o tome da li treba poslati vojsku u Europu ili ne.
Europa bi se bavila naftom, plinom i standardom građana.
U Istočnoj Bosni ili Brčkom bi neko napao neke Srbe u nekom selu i ubio recimo dijete, trudnicu,
Digla bi se tenzija, tamo-vamo Fals flag, nije fals flag, RS zove vojsku Srbije upomoć.
NATO kmeči i prijeti.
Mi se češljamo.
RS i Srbija radi NATO prijetnje zove Ruse.
Rusi pošalju bataljon ili dva.
I postave ih na strateške pozicije da ne možeš ništa uraditi (čak i da hoćeš ili možeš, a ne možeš jer nemaš čime, a ni s kime.) dok NATO prijeti sankcijama.
I tako ostane neka kofol granica, uz malo napetosti. Država u blokadi kao što je uobičajeno.
NATO ne dozvoljava da se mi nešto naoružamo jer neće rat, već nas poziva na dijalog.
I tako dalje.
Strašno je da niko ovo od ljudi ovdje koje zaista smatram pametim ovdje nije shvatio i nije vidio iz svega što se znalo i svega što se govorilo i dešavalo 2021/22.
Selektivan prikaz stvari cak i kod puno benignijih stvari je “stara boljka” balkana, ali u ovom tvom postu ima nesto dodatno neobicno.
Medjunarodno pravo nije popišano 2022 vec puno prije(ali posto ti se ne uklapa u narativ onda to jednostavno “zaboravis”, ali cisto zbog teme da se zadrzimo na rusiji.
Invazija Krima 2014 je cinjenica koju potpuno zanemarujes, da bi umjesto nje svoj stav gradio na spekulacijama o planiranoj duzini trajanja ruske invazije 2022, ciljevima invazije te u konacnici svim konskevencama invazije.
Prednost dajes spekulacija naspram cinjenica iz prostog razloga jer ti cinjenice ne ide u prilog.
Shodno tome, umjesto višedecenijskih cinjenica juzne osetije I abhazije opet primat dajes nekakvoj spekulaciji o madjarskom zauzimanju zakaraptija.
Onda nastavljas I dalje pa si udrobio I nekakve (valjda) ruske brodove koji putuju dunavom kroz slovacku, madjarsku, i srbiju, a onda bi isti brodovi savom stigli do brckog.
Imaginacija level pro.
Ali taman da sve to stavimo na stranu, opet se vracamo na ono od sinoc – sta bi se desilo da sutra ujutru u lukavici osvane milion ruskih ili ciji vec vojnika?
Dodik bi okacio srpsku zastavu na svakom cosku? bolnicu u kasindolu bi nazvao srbija? Obdaniste bi nazvao srbija? Dao bi ime ulici po cica drazi? Neko bi u vojkovicima ofarbao krov u bojama srpske zastave?
Oh wait, ali to i jos milion drugih stvari imaju vec 30 godina.Dodiku treba priznanje nezavinosti, ali ne od strane rusije vec od strane zapada ili bar samo amerike jer sve ostalo prakticno vec ima odavno.
Da ironija bude veca predsjednik najmocnije zemlje na svijetu, a to je zemlja koja je sasvim slucajno i ubjdlejivo najveci garant drzvanosti bih, je dao ne jednu vec dvije izjave koje su istorijski presedan. obje NAKON invazije rusije 2022.
Prva je da razmatra priznanje krima kao ruskog (bas ono sto treba dodiku), a druga o grenldandu, panami....
Ti sve vrijeme vozis u pogresnom smjeru, ignorises cinjenice dok stvaras alternativnu spekulativnu realnost.
Tvojim nacinom razmisljanja u roku od sat vremena svako bi mogao napisati scenarij za jednu cijelu novu sezonu X filesa.
Evo od mene odmah scenarij za prvu epizodu.
Vucic sve ovo vrijeme ne proziva ni na koji nacin opoziciju u rs niti poziva na jedinstvo.
Sve je zapravo igra snsd i sds gdje snsd igra bad guys u pokusaju da izgura konanci cilj, dok sds igraju u isto virjeme good guys u cilju da cuvaju rs od nekih eventulanih kolektivnih posljedica ako ovaj pokusaj bad guysa ne uspije.
Ps. O upoznatosti izvjesne dusanke majkic sa tajnim planovima rusije koje je onda nesebinco dijelila po tviteru ovoga puta ne bih.
-
gabonski udav
#30538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sto se tice ovoga oko teritorije.Skijaš wrote: ↑11/05/2025 06:41Vidio sam onaj dokument kojeg si postavio a po kojem je Karadziceva ekipa zadovoljna ostvarenim. S obzirom na datum, ima smisla, Vasingtonski sporazum tek potpisan i neki su uvjereni da se ide ka konfederaciji FBiH i Hrvatske. Medjutim, i ovo je poprilicno bitno medjutim, od tog je aprila velikosrpska ekipa dozivjela seriju bitnih gubitaka, od Distrikta koji pripada i FBiH, do obiljezenosti genocidom citavog politickog projekta ciji ce politicki lider umrijeti u zatvoru a vojni evo umire, takodje u zatvoru.gabonski udav wrote: ↑10/05/2025 23:17 Pusti masti na volju i nabrajaj do sutra, ali te na kraju ceka pitanje – dobro i STA ONDA?
I drugo, Dejtonski sporazum nije potpisan jer je velikosrpska ekipa htjela obustaviti sankcije nego zato sto se pokusavalo zaustaviti rat. Tako da mi je nejasno odakle ti ta ideja da je strah od sankcija (a ne od sukoba) to sto Dodika sprecava u njegovim stvarnim namjerama ? Da je samo do sankcija, Dodik bi sutra potpisao da ima svoju Juznu Osetiju i sigurno je da bi izveo naoruzane ljude na medjuentitetsku liniju.
U posljendjih 30 godina pod snaznim pritiskom I pod snaznim iniciranjem kompletnog nato zapada odzran je hiljadu I jedan sastanak s ciljem pravljenja funkcionalne drzave od bih. Svih hiljadu I jedan sastanak je bio neuspjesan. Bez obzira na silu, prijentje,sankcije, hapsenja, masovne smjene..drzava nije profunkiconisala. Sva ta sila zapada je dovoljna samo za ono za sta je bila dovoljna I 1995.- da zastrasi i prevenira svakoga ko misli zapalit vatromet i (skoro) nista vise od toga.
U proteklih 30 godina na inicijativu i pod pritiskom zapada odrzano je NULA sastanka sa ciljem raspada bih, a to znaci da nemam pojma da li bi srbi insistirali na postojecih 49% ili bi zarad priznanja nezavinosti mozda rado pristali i na 39%, 29% 19%....
Medjutim, na ovim temama orbitiraju likovi koji o ukrajini znacu vise od zelenskog i cia-e pa mozda oni imaju odgovor.
A sto se tice straha od sukoba, mislio sam da sam pojasnio, ali evo ponovicu.
Srbi su od rata I oruzja izvukli maksimum. Cim je dejton poptisan od tog trenutka je cilj zapadno/americko priznanje nezavisnosti, a tu im oruzje vise ne moze pomoci. I da odmah dodam da sami ne mogu inicirati takav potez vec da bi tome morala prethoditi neka globalna pomjerenja pa da tek onda , ako osjete da je promjena pozencijalno plodonosna za ostvarivanje cilja krenu sa intenziviranjem nekih kontakata.
pojednostvaljeno - jedini nacin/razlog da samoinicjativno proglase nezavinost je kao sto sinoc napisah aminovanje amera da to urade jer ako amer pirzna nezavinost onda ce amer garantovat I mir. U svakom drugom scenariju bi dobili samo sankcije I nista drugo.
-
Novak20
#30539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Prpa.ba wrote: ↑11/05/2025 11:24Konstruktivno je postovati sudske odluke i ne biti bjegunac od pravosudja.
Ili Dodik i ostali pravoslavni pobunjenici tako skrecu pozornost na takiju nad katolicima i vaznost postivanja "dogovora"?
ps
Pitanje je, naravno, retoricko. Poznato je da zakoni vaze kad idu u korist politickim katolicima, a ne vaze i podlozni su relativizaciji ako vam se taj dan ne svidjaju.![]()
Vidiš, to što si napisao odnosi se jednako na tvojim rječnikom rečeno "političke muslimane, katolike i pravoslavne". Zato nam i jeste ovako.
Meni je poznato da i loš zakon može biti dobar ako ga se ljudi pridržavaju i ako ga država može sprovesti u svoju korist.
-
Novak20
#30540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Baš si sebi dao truda ali ne volim patetiku.
BiH ima konsocijacijski Ustav koji se mogao mijenjati i razvijati ali nije nego se krenulo na njegovo rušenje jer je netko nešto zamislio ili umislio.
Sada smo tu gdje jesmo. Bez moje ili tvoje krivice.
- drug_profi
#30541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ako se ne slazes, to je tvoja stvar.gabonski udav wrote: ↑11/05/2025 22:42Morfologija tvojih sinapsi je vrlo zanimljiva iako ti nisi ovdje jedini sa takvim nacinom razmisljanja, but still…drug_profi wrote: ↑11/05/2025 02:49 Ljudi uljuljkani ste u nekoj svojoj viziji svjetskog poretka i međunarodnog prava.
Da je Ukrajina pala, Mađari bi uzeli Zakarpatiju, a Rusi bi Uzeli Transnjistriju i bili bi i na Dunavu.
U Istočnoj Bosni ili Brčkom bi neko napao neke Srbe u nekom selu i ubio recimo dijete, trudnicu,
Digla bi se tenzija, tamo-vamo Fals flag, nije fals flag, RS zove vojsku Srbije upomoć.
NATO kmeči i prijeti.
Mi se češljamo.
I postave ih na strateške pozicije da ne možeš ništa uraditi (čak i da hoćeš ili možeš, a ne možeš jer nemaš čime, a ni s kime.) dok NATO prijeti sankcijama.
I tako ostane neka kofol granica, uz malo napetosti. Država u blokadi kao što je uobičajeno.
NATO ne dozvoljava da se mi nešto naoružamo jer neće rat, već nas poziva na dijalog.
I tako dalje.
Strašno je da niko ovo od ljudi ovdje koje zaista smatram pametim ovdje nije shvatio i nije vidio iz svega što se znalo i svega što se govorilo i dešavalo 2021/22.
Selektivan prikaz stvari cak i kod puno benignijih stvari je “stara boljka” balkana, ali u ovom tvom postu ima nesto dodatno neobicno.
Medjunarodno pravo nije popišano 2022 vec puno prije(ali posto ti se ne uklapa u narativ onda to jednostavno “zaboravis”, ali cisto zbog teme da se zadrzimo na rusiji.
Invazija Krima 2014 je cinjenica koju potpuno zanemarujes, da bi umjesto nje svoj stav gradio na spekulacijama o planiranoj duzini trajanja ruske invazije 2022, ciljevima invazije te u konacnici svim konskevencama invazije.
Prednost dajes spekulacija naspram cinjenica iz prostog razloga jer ti cinjenice ne ide u prilog.
Shodno tome, umjesto višedecenijskih cinjenica juzne osetije I abhazije opet primat dajes nekakvoj spekulaciji o madjarskom zauzimanju zakaraptija.
Onda nastavljas I dalje pa si udrobio I nekakve (valjda) ruske brodove koji putuju dunavom kroz slovacku, madjarsku, i srbiju, a onda bi isti brodovi savom stigli do brckog.
Imaginacija level pro.
Ali taman da sve to stavimo na stranu, opet se vracamo na ono od sinoc – sta bi se desilo da sutra ujutru u lukavici osvane milion ruskih ili ciji vec vojnika?
Dodik bi okacio srpsku zastavu na svakom cosku? bolnicu u kasindolu bi nazvao srbija? Obdaniste bi nazvao srbija? Dao bi ime ulici po cica drazi? Neko bi u vojkovicima ofarbao krov u bojama srpske zastave?
Oh wait, ali to i jos milion drugih stvari imaju vec 30 godina.Dodiku treba priznanje nezavinosti, ali ne od strane rusije vec od strane zapada ili bar samo amerike jer sve ostalo prakticno vec ima odavno.
Da ironija bude veca predsjednik najmocnije zemlje na svijetu, a to je zemlja koja je sasvim slucajno i ubjdlejivo najveci garant drzvanosti bih, je dao ne jednu vec dvije izjave koje su istorijski presedan. obje NAKON invazije rusije 2022.
Prva je da razmatra priznanje krima kao ruskog (bas ono sto treba dodiku), a druga o grenldandu, panami....
Ti sve vrijeme vozis u pogresnom smjeru, ignorises cinjenice dok stvaras alternativnu spekulativnu realnost.
Tvojim nacinom razmisljanja u roku od sat vremena svako bi mogao napisati scenarij za jednu cijelu novu sezonu X filesa.
Vucic sve ovo vrijeme ne proziva ni na koji nacin opoziciju u rs niti poziva na jedinstvo.
Sve je zapravo igra snsd i sds gdje snsd igra bad guys u pokusaju da izgura konanci cilj, dok sds igraju u isto virjeme good guys u cilju da cuvaju rs od nekih eventulanih kolektivnih posljedica ako ovaj pokusaj bad guysa ne uspije.
Ps. O upoznatosti izvjesne dusanke majkic sa tajnim planovima rusije koje je onda nesebinco dijelila po tviteru ovoga puta ne bih.
Puno ovdje petljas i zakljucujes naprecac.
Evo npr. zar je bitno kad je popisano međunarodno pravo za ovu pricu? Bitno je da se zaista testira odlucnost Zapada i NATO. Krim je bio poticaj za taj konacni potez.
Prednost dajem spekulacijama naspram cinjenica koje mi neidu u prilog? Koje su to cinjenice, prosvijetli me/nas.
Care mađari špijunirali odbranu u Zakarpatiji, raspitivali se za reakcije naroda ako mađarska vojska uđe tu. Prati malo vijesti.
J. Osetija, Abhazija? Misliš da Zapad zaboli neka stvar za njih? Pa ni za Krim se ne počešaše plaho.Tek kad su shvatili da su apetiti mnogo veći, počeli su da apeluju prave se principijelni.
Ko pominje Slovačku? Da li je Dunav plovan do Beograda, da li je Sava plovna do Brčkog? Da li se Sava uljeva u Dunav? Da li je plovidba Dunavom slobodna za sve trgovacke brodove? Zašto npr. brod registrovan u Mađarskoj ili Srbiji ne bi prevezao teret iz Izmaila do Beograda, S.Mitrovice, Brčkog..?
Ne treba RSu milion vojnika već samo bataljon ili dva, jer NATO nema muda da zapuca na rusku zastavu. A ta operacija je potrebna da bi se zavrsio raspad BiH jer sta mislis da bi Hrvatska htjela?
I bogati zar ti bas ta Trumpova nesposobnost da razumije sta se desava ne daje sumnju da su toga svjesni i u Moskvi, mimo toga sto se vec ranije pokazalo da je Zapad obicni dekadentni qurac. naranđasti došao kao višnja na šlag.
Evo pozivam te da kažeš šta je iz scenarija koji sam skicirao nemoguće da se desi?
-
Dr Arsla
#30542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da su problem nametanje sankcija u zamjenu za nezavisnost Srbi to već uradili ne sutra nego juče. Nešto drugo ih sprječava da to urade. Ko to vidi vidi, ko ne vidi, njegov problem 
- Skijaš
#30543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ti imas vrecu iz koje izvlacis ono sto smatras pogresnim potezima Sarajeva. Ja imam vrecu u kojoj su potezi Zagreba i HDZ-a BiH a koje smatram pogresnim. I umjesto da se nadbijamo oko toga sta je starije i grdnije, htio sam da razgovaramo otvoreno i prijateljski. Ne boj se, nece ti nista biti ...
- Skijaš
#30544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Polazis od zakljucka da je Dodik racionalan covjek koji se vodi interesom sire zajednice. Ja polazim od zakljucka da je psihicki bolestan, da zato psuje genocid, te da je vodjen primitivnim oblikom mrznje koja podsjeca na srednji vijek. Imajuci tako razlicito misljenje o njemu, logicno je da cemo imati i razlicito ocekivanje onog na sta je lik spreman Ili nije spreman.gabonski udav wrote: ↑11/05/2025 22:53 U svakom drugom scenariju bi dobili samo sankcije I nista drugo.
- Point.
#30545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Suza suzu sustiže kad čitam tvoje hvalospijeve o pridržavanju zakona a ti se zakona ne pridržavaš, znaš onog o neustavnom nazivu županija kojeg i danas upotrebljavaš.Novak20 wrote: ↑12/05/2025 00:19Prpa.ba wrote: ↑11/05/2025 11:24Konstruktivno je postovati sudske odluke i ne biti bjegunac od pravosudja.
Ili Dodik i ostali pravoslavni pobunjenici tako skrecu pozornost na takiju nad katolicima i vaznost postivanja "dogovora"?
ps
Pitanje je, naravno, retoricko. Poznato je da zakoni vaze kad idu u korist politickim katolicima, a ne vaze i podlozni su relativizaciji ako vam se taj dan ne svidjaju.![]()
![]()
Vidiš, to što si napisao odnosi se jednako na tvojim rječnikom rečeno "političke muslimane, katolike i pravoslavne". Zato nam i jeste ovako.
Meni je poznato da i loš zakon može biti dobar ako ga se ljudi pridržavaju i ako ga država može sprovesti u svoju korist.![]()
Krenimo od sebe, Novače.
-
BAK-eV
#30546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Novak nije ovdje da iskreno prica vec da se iskreno ruga Bosnjacima.Point. wrote: ↑12/05/2025 06:36Suza suzu sustiže kad čitam tvoje hvalospijeve o pridržavanju zakona a ti se zakona ne pridržavaš, znaš onog o neustavnom nazivu županija kojeg i danas upotrebljavaš.Novak20 wrote: ↑12/05/2025 00:19Prpa.ba wrote: ↑11/05/2025 11:24
Konstruktivno je postovati sudske odluke i ne biti bjegunac od pravosudja.
ps
![]()
Meni je poznato da i loš zakon može biti dobar ako ga se ljudi pridržavaju i ako ga država može sprovesti u svoju korist.![]()
Krenimo od sebe, Novače.
-
bosanski__
#30547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
talijan97 wrote: ↑11/05/2025 21:461a - NeSkijaš wrote: ↑11/05/2025 17:44OK, pokusaj na pocetku zamisliti da smo ti i ja jos u djetinjstvu bili najbolji prijatelji. Ti si vise jeo kod mene nego kod sebe kuci, a sa tvojim smo starim isli u ribu i sutali loptu. Bukvalno odrastali zajedno i ti znas da ja nikad nisam htio nekog zajebati a i ja bih za tvoj karakter garantovao zivotom. E sad, zamisli da ti ja sjedimo u nekom restoranu, cekamo zene da zavrse sa sopingom, voda ispod terase, nas dvojica komentarisemo Nejmara i ispod stoljnaka nadjemo komad papira. Prije nas, tu sjedila neka ekipa diplomata i jedan od njih je zaboravio (ili namjerno ostavio, svejedno je) dokument na kojem pise ....
1. Ocuvanje BiH
2. Gasenje BiH
1b - ne postoji dogovor sa Hrvatima sta je cije
1c - Ne
2a je totalna kapitulacija
2b Hrvati ovo nece dopustiti
Bosnjacima generalno raspad BiH ne odgovara.
Nacionalna drzava Bosnjaka je imala potencijal poslije rata sa odlicnom pripremom i investicijama ( za uzvrat smo dobili pljacku i raseljavanje Bosnjaka ) ali sada u 2025 ne.
Bila bi to neodrživa država kao i sad, i Bošnjacima bi prijetio palestinski scenario, a prijeti im i sad.
-
bosanski__
#30548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
gabonski udav wrote: ↑11/05/2025 22:42Morfologija tvojih sinapsi je vrlo zanimljiva iako ti nisi ovdje jedini sa takvim nacinom razmisljanja, but still…drug_profi wrote: ↑11/05/2025 02:49 Ljudi uljuljkani ste u nekoj svojoj viziji svjetskog poretka i međunarodnog prava.
NATO kmeči i prijeti.
Mi se češljamo.
I tako dalje.
Imaginacija level pro.
- dr_Evil
#30549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
@palermo konacno pogledah onaj Safin intervju kod Avduke, osim malo snishodljivosti prema nekim SDA akterima dobro je on to!
- tramvajtrojka