Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#6876 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

kakaljin wrote: 07/05/2025 09:23
W0rM wrote: 07/05/2025 09:18
kakaljin wrote: 07/05/2025 09:09
Neradna nedelja jeste populizam, jer nije na cijeloj teritoriji BiH i nisu sve djelatnosti zastupljene ako se ganja ravnopravnost da su svi jednaki.

Pauza u toku radnog vremena nije populizam i to su napokon rijesili da pauza ulazi u radno vrijeme. Da ne odlucuje vise poslodavac kako on zeli.
Uradili bi na cijeloj teritoriji BiH ali tako nasa drzava nazalost ne funkcionise, treba li vazda cekati drugi entitet da se smiluje da bi se nesto uradilo u F BiH?
Nisu ni svim uposlenicima u javnom sektoru plate iste za istu funkciju u 2 grada, o kantonima i entitetima da ne pricam niti je ekonomija 2 grada ista.
Takodjer ne mogu biti sve djelatnosti zastupljene, iz X faktora.
Drazava je jedna i ne moze radnik imati drugacija prava na jednom dijelu drzave u odnosu na drugi dio drzave
Dapace moze i to nije samo kod nas slucaj, tako je recimo kod Nijemaca, kod Amera, u Svici i Kandai...
Kako misis da bude ista plata u razlicitim dijelovima drzave za isti posao ako trosak zivota nije isti na svakom dijelu drzave.

Onda hajmo se svi preseliti u dio drzave gdje je najmanji trosak zivota a da primamo najvecu platu.
Pa tako i rade ljudi koji rade remote :D
drug_profi

#6877 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

W0rM wrote: 07/05/2025 08:55
Vecina IT firmi ne radi nedjelju, vecina Inzinjerskih firmi ne radi nedjelju, prodajni saloni svih vrsta vecinom ne rade nedjeljom, svaka iole ozbiljnija firma ne radi nedjeljom.
Profesije koje rade 24/7 (policija, hitna, vatrogasci, vozaci gradskog prevoza) su apsolutno nuzni a i zato imaju beneficirani staz i pogodnosti/nadoknade koje s tim dolaze.

Nakon svega, naravno, za neke ce ovo ostati i dalje - populizam... Je li populizam sad i pauza sto se racuna u radno vrijeme ili ne treba ni to?
Pekari, pumpadžije, kladioničarke... isto imaju beneficiran staž?
Zašto je dozvoljeno frizerima, vulkanizerima itd da otvore svoje radnje i nedeljom, a nije malim porodičnim STR?
Ovo zeleno - sad i da hoće da rade - ne smiju.

Turizam ti jedan od bitnijih izvora prihoda i ti zatvoris trgovine nedeljom. Bravo majstore.
Grad i kotlina od pola miliona zitelja ima 24/7 svoje potrebe. Ne moze da nista ne radi jebote. Mora se negdje moci kupiti makar alat, oprema, rezervni djelovi za popravke.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6878 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Vala ti je dobro izvrsni rekao. U normalnoj drzavi kakva tezimo da postanemo, nedjeljom ti alat nece ni biti potreban.
Nista gore kad hocu da odmorim i dahnem dusom poslije 6 radnih dana od 12 sati i onda mi se strucnjak, po mogucstvu u penziji, u nedjelju u 8 naklati kosit travu ili pilat drva.
drug_profi

#6879 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 07/05/2025 09:47 Vala ti je dobro izvrsni rekao. U normalnoj drzavi kakva tezimo da postanemo, nedjeljom ti alat nece ni biti potreban.
Nista gore kad hocu da odmorim i dahnem dusom poslije 6 radnih dana od 12 sati i onda mi se strucnjak, po mogucstvu u penziji, u nedjelju u 8 naklati kosit travu ili pilat drva.
De ba ne budalite.

Kad bude zabranjeno dizat dreku po avlijama, pod izgovorom pjevanja, onda se može pričati o tišini nedeljom.
U urbanim zonama.

Za selo to nikad neće moći da važi.

Pa ako to ikad i dođe, onda neka se zatvore Peni i Zeka nedeljom. Dotle nek rade.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6880 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 07/05/2025 09:50
_BataZiv_0809 wrote: 07/05/2025 09:47 Vala ti je dobro izvrsni rekao. U normalnoj drzavi kakva tezimo da postanemo, nedjeljom ti alat nece ni biti potreban.
De ba ne budalite.

Kad bude zabranjeno dizat dreku po avlijama, pod izgovorom pjevanja, onda se može pričati o tišini nedeljom.
U urbanim zonama.

Za selo to nikad neće moći da važi.

Pa ako to ikad i dođe, onda neka se zatvore Peni i Zeka nedeljom. Dotle nek rade.
Pa na svaku vrstu buke i mislim.
Ne smeta mi nista manje ni kad Kemal Malovcic arlauce Sikter mala sikter ti i on.
drug_profi

#6881 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ma ne znaš ti sa čim se ja suočavam od jednog komšije, motorka je pink flojd za njih.
Međed-međed.
zubi

#6882 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

Mea_parvitas wrote: 07/05/2025 09:02 Normalno da pauza ne treba ulaziti u radno vrijeme. Cisti populizam kao i neradna nedjelja.
:lol: :lol: :lol:
W0rM

#6883 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

drug_profi wrote: 07/05/2025 09:40
Vecina IT firmi ne radi nedjelju, vecina Inzinjerskih firmi ne radi nedjelju, prodajni saloni svih vrsta vecinom ne rade nedjeljom, svaka iole ozbiljnija firma ne radi nedjeljom.
Profesije koje rade 24/7 (policija, hitna, vatrogasci, vozaci gradskog prevoza) su apsolutno nuzni a i zato imaju beneficirani staz i pogodnosti/nadoknade koje s tim dolaze.

Nakon svega, naravno, za neke ce ovo ostati i dalje - populizam... Je li populizam sad i pauza sto se racuna u radno vrijeme ili ne treba ni to?
Zašto je dozvoljeno frizerima, vulkanizerima itd da otvore svoje radnje i nedeljom, a nije malim porodičnim STR?

Turizam ti jedan od bitnijih izvora prihoda i ti zatvoris trgovine nedeljom. Bravo majstore.
Grad i kotlina od pola miliona zitelja ima 24/7 svoje potrebe. Ne moze da nista ne radi jebote. Mora se negdje moci kupiti makar alat, oprema, rezervni djelovi za popravke.
Naravno da imaju ako su nocne smjene u pitanju, svakako da se zakonski to dodatno uredi, kladionice su baska tema i sto se mene tice ne bi trebala ni jedna da postoji, al dok je ovaca da idu tamo bit ce i vune.

Pukne ti guma, i gdje ces? Ne rade prodavnice zaboravio si kupiti nesto da jedes, pa gdje ces nego u pekaru?

Turizam je bitan, ali turista ne dolazi SAMO NEDJELJOM. Cak stavise, doci ce vecina turisticki radnim danom kako se ne bi sudarali s domicilnim stanovnistvom po muzejim i KH spomenicima i mjestima KH spomenika.

Nece biti sve ugaseno nego samo trgovinske djelatnosti, a ako nisi sposoban 6 dana u sedmici da se sjetis da ti treba neki alat ili dio, bolje i ne zasluzujes nego da patis taj 7. A ako ti se slucajno desi taj kvar bas 7i dan... Mehanicari, majstori i ostale zanatlije. uvijek za fine pare i na crno rade nedjeljom a i praznicima :D
Cherry-Cherry

#6884 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

drug_profi wrote: 07/05/2025 08:43 Koga ba zaista briga za porodice? Zakonodavca sigurno nije.
Zašto nisu zabrinuti za porodice drugih profesija koje rade 24/7?
Ovdje je riječ o štetnom populizmu, a ne o brizi za porodice.
Priča o kasirkama na izletu sa porodicom je teška ubleha. Počnem se smijati svaki put kad pročitam tu glupost.
Eno pun Trebević kasirki sa porodicama, prostrle dekice i dišu svjež vazduh. :mrgreen:
Cherry-Cherry

#6885 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

kakaljin wrote: 07/05/2025 09:23
W0rM wrote: 07/05/2025 09:18
kakaljin wrote: 07/05/2025 09:09
Neradna nedelja jeste populizam, jer nije na cijeloj teritoriji BiH i nisu sve djelatnosti zastupljene ako se ganja ravnopravnost da su svi jednaki.

Pauza u toku radnog vremena nije populizam i to su napokon rijesili da pauza ulazi u radno vrijeme. Da ne odlucuje vise poslodavac kako on zeli.
Uradili bi na cijeloj teritoriji BiH ali tako nasa drzava nazalost ne funkcionise, treba li vazda cekati drugi entitet da se smiluje da bi se nesto uradilo u F BiH?
Nisu ni svim uposlenicima u javnom sektoru plate iste za istu funkciju u 2 grada, o kantonima i entitetima da ne pricam niti je ekonomija 2 grada ista.
Takodjer ne mogu biti sve djelatnosti zastupljene, iz X faktora.
Drazava je jedna i ne moze radnik imati drugacija prava na jednom dijelu drzave u odnosu na drugi dio drzave.

Kako misis da bude ista plata u razlicitim dijelovima drzave za isti posao ako trosak zivota nije isti na svakom dijelu drzave.

Onda hajmo se svi preseliti u dio drzave gdje je najmanji trosak zivota a da primamo najvecu platu.

Uzmi primjer cijenu kafe u SArajevu i ostalim dijelovima BiH, jeli i u drugim gradovima cijena Kafe preko 3 KM u svakom kaficu.
:thumbup:
Prava radnika trebaju biti ista u cijeloj državi, ali plata je nešto drugo i zavisi od mnogo faktora.
Cherry-Cherry

#6886 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Neka turisti kupe dan ranije šta im treba. Vodu mogu popiti kod Begove džamije.
Ponesu fino sve šta im treba, ispeku uštipke.
drug_profi

#6887 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

W0rM wrote: 07/05/2025 10:06

Naravno da imaju ako su nocne smjene u pitanju, svakako da se zakonski to dodatno uredi, kladionice su baska tema i sto se mene tice ne bi trebala ni jedna da postoji, al dok je ovaca da idu tamo bit ce i vune.

Pukne ti guma, i gdje ces? Ne rade prodavnice zaboravio si kupiti nesto da jedes, pa gdje ces nego u pekaru?

Turizam je bitan, ali turista ne dolazi SAMO NEDJELJOM. Cak stavise, doci ce vecina turisticki radnim danom kako se ne bi sudarali s domicilnim stanovnistvom po muzejim i KH spomenicima i mjestima KH spomenika.

Nece biti sve ugaseno nego samo trgovinske djelatnosti, a ako nisi sposoban 6 dana u sedmici da se sjetis da ti treba neki alat ili dio, bolje i ne zasluzujes nego da patis taj 7. A ako ti se slucajno desi taj kvar bas 7i dan... Mehanicari, majstori i ostale zanatlije. uvijek za fine pare i na crno rade nedjeljom a i praznicima :D
Sav si kontradiktoran. Ko ima beneficirani staž? Radnici u trećoj smjeni? :lol:
Kladionice postoje i zašto se ne boriš da ne rade nedeljom kao što se boriš da ti ne radiš nedeljom?
Pukla ti guma? Imaš rezervnu do sutra. Meni pukne ventil, ili izgori sklopka, jel svako domaćinstvo mora imati rezervne u kući?
Zaboravio da kupiš nešto da jedeš? Ako si to zaboravio, šta onda nećeš zaboraviti? Gladuj do sutra ili zamijesi uštipke. Nema brašna? Otiđi u restoran.
Oni moraju da rade da te posluže i nedeljom.
Turisti dolaze radnim danom? A bogati šta je sa vikend turistima kojih ima najviše?

Izmišljate razloge da ne radite. Zabrana rada je budalaština i to je jedina istina. Vlast mora natjerati poslodavce da poštuju ZOR. I onda će svi, od konobara do kladioničarke i pekarice imati zaštićena svoja prava. Pa i ti svakako.
Cherry-Cherry

#6888 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Lakše je donijeti zakon, kojim se zabranjuje rad, nego poštovati zakon o radu.
druzeljubiva

#6889 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by druzeljubiva »

https://pressmediabih.com/vijesti/2025/ ... -na-pauzi/

"Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) reagovalo je na informacije iz medija prema kojima je Vlada FBiH navodno usvojila inicijativu kojom bi se pauza na poslu ubuduće uračunavala u radno vrijeme. Iako ova informacija još uvijek nije zvanično potvrđena na službenoj stranici Vlade, UPFBiH smatra da bi usvajanje ovakve odluke bez prethodnog dijaloga sa socijalnim partnerima predstavljalo ozbiljan presedan.

Iz Udruženja naglašavaju da donošenje parcijalnih rješenja mimo cjelovitog pristupa reformi radnih odnosa, bez sveobuhvatne analize ekonomskih i fiskalnih posljedica, ugrožava procese izrade novog Zakona o radu, kao i kolektivnog pregovaranja između poslodavaca i sindikata."
W0rM

#6890 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

drug_profi wrote: 07/05/2025 10:18
W0rM wrote: 07/05/2025 10:06

Sav si kontradiktoran. Ko ima beneficirani staž? Radnici u trećoj smjeni? :lol:
Kladionice postoje i zašto se ne boriš da ne rade nedeljom kao što se boriš da ti ne radiš nedeljom?
Pukla ti guma? Imaš rezervnu do sutra. Meni pukne ventil, ili izgori sklopka, jel svako domaćinstvo mora imati rezervne u kući?
Zaboravio da kupiš nešto da jedeš? Ako si to zaboravio, šta onda nećeš zaboraviti? Gladuj do sutra ili zamijesi uštipke. Nema brašna? Otiđi u restoran.
Oni moraju da rade da te posluže i nedeljom.
Turisti dolaze radnim danom? A bogati šta je sa vikend turistima kojih ima najviše?

Izmišljate razloge da ne radite. Zabrana rada je budalaština i to je jedina istina. Vlast mora natjerati poslodavce da poštuju ZOR. I onda će svi, od konobara do kladioničarke i pekarice imati zaštićena svoja prava. Pa i ti svakako.
Ima gore dodatak koji si namjerno izostavio gdje pise iduce svakako da se zakonski to dodatno uredi. Al oke. naucit ces, polahko.
Pa postoje i borim se na svoj nacin, to sto ti nemas sad moju biografiju i uvid u moj zivot i ko sam i sta sam, to je tvoj problem :D
Sta da ti kazem, ides u extreme. Ali evo jedan skolski primjer, kad nesto zaboravis (u skoli zadaca, na poslu, da ti je radni dan, u saobracaju da ne vezes pojas) obicno to dodje na naplatu u vidu kazne :)
Naravno da moraju kad nisu obuhvaceni zakonom, to sto ti ne shvatas sta ulazi a sta ne u neradnu nedjelju nije moj problem.
Ne znam koji to turista sebi vikendom ili opcenito kad dodje nesto kuha, ako mu treba vode imaju pumpe i trafike :)

Na sve ovo ti mogu samo reci - NES NEDJELJOM U SCC :D A sto se mene sad izmisljaj i namisljaj sto i kako i sta hoces, ne samo da neces u Federaciji nego uskoro aBd i u manjem BH entitetu... :D
drug_profi

#6891 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

W0rM wrote: 07/05/2025 10:26 Na sve ovo ti mogu samo reci - NES NEDJELJOM U SCC A sto se mene sad izmisljaj i namisljaj sto i kako i sta hoces, ne samo da neces u Federaciji nego uskoro aBd i u manjem BH entitetu...
Ne treba meni SCC ni nedeljom ni bilo kojim danom.
A tebi želim da ti zatreba ispravan ventil u nedelju ujutro.
Cherry-Cherry

#6892 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

drug_profi wrote: 07/05/2025 10:42
W0rM wrote: 07/05/2025 10:26 Na sve ovo ti mogu samo reci - NES NEDJELJOM U SCC A sto se mene sad izmisljaj i namisljaj sto i kako i sta hoces, ne samo da neces u Federaciji nego uskoro aBd i u manjem BH entitetu...
Može da začepi cijev sa uštipkom.
W0rM

#6893 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Cherry-Cherry wrote: 07/05/2025 10:45
drug_profi wrote: 07/05/2025 10:42
Može da začepi cijev sa uštipkom.
Pa dobro, ne mora ti svaka rečenica biti dokaz o nedostatku škole. :D
Cherry-Cherry

#6894 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Ti inače pokazuješ zavidan nivo obrazovanja. :kiss:
BadBoy

#6895 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Kasirke nedjeljeom sjede po trebeviću i smiju se Cherry koja umire od gladi i ne može da preživi :lol:
dječak sa šibicama

#6896 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Ko ce brojati radne sate radnicima, bolje zabraniti rad trgovinama nedeljom, plus ubro poene kod poslovicno polupismenih glasaca.

40 radnih sati nedeljno, samo to da se sprovodi, i niko ne bi radio sedam dana u sedmici. Trgovine rade od 7 do 21 navece, vecina tako. Dakle dvije smjene, svaka po 7 sati, to je 35 sati pet punih dana, i sesti dan odradi 5 sati. Moze i sedam, natjeras poslodavca da dva ekstra sata placa extra, odnosno svaki prekovremeni. Tako se posluje u svakoj normalnoj drzavi zapada, jasno se zna kolika ti je satnica i koliko se placaju prekovremeni. Nasa raja po Njemackoj namjerno rade prekovremene jer zarade vise para. Stimulacija.

Ali jok, nego hajmo zabraniti rad nedeljom. Domet ublehaskih politikanata.
tramvajtrojka

#6897 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tramvajtrojka »

BadBoy wrote: 07/05/2025 12:10 Kasirke nedjeljeom sjede po trebeviću i smiju se Cherry koja umire od gladi i ne može da preživi :lol:
Cherry je najveci problem jer i kasirka sad moze odmoriti na isti nacin nedjeljom kao sto je ona navikla godinama to je ono sto nju najvise zulja, sto je jedna kategorija ljudi izjednacena s njezinim stanjem rahatluka vikendom
W0rM

#6898 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

dječak sa šibicama wrote: 07/05/2025 12:13 Ko ce brojati radne sate radnicima, bolje zabraniti rad trgovinama nedeljom, plus ubro poene kod poslovicno polupismenih glasaca.

40 radnih sati nedeljno, samo to da se sprovodi, i niko ne bi radio sedam dana u sedmici. Trgovine rade od 7 do 21 navece, vecina tako. Dakle dvije smjene, svaka po 7 sati, to je 35 sati pet punih dana, i sesti dan odradi 5 sati. Moze i sedam, natjeras poslodavca da dva ekstra sata placa extra, odnosno svaki prekovremeni. Tako se posluje u svakoj normalnoj drzavi zapada, jasno se zna kolika ti je satnica i koliko se placaju prekovremeni. Nasa raja po Njemackoj namjerno rade prekovremene jer zarade vise para. Stimulacija.

Ali jok, nego hajmo zabraniti rad nedeljom. Domet ublehaskih politikanata.
Nasa raja u trgovackim centrima po Njemackoj nedjeljom ne radi niti moze i da hoce.
Nije poenta u 40 radnih sati, to smo imali, poenta je da domacica moze imati slobodan dan s porodicom, pretezno djecom, zaboli nas hoce li ona ici na planinu ili jezero bitno je da je s djetetom/djecom i muzem i da se mogu jedan puni dan u sedmici vidjeti kako treba.
dječak sa šibicama

#6899 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Nije tacno da su svi trzni centri zatvoreni nedeljom u Njemackoj.

Imaju Verkaufsoffener Sonntag kada je trgovinama omogucen rad nedeljom, uz neke sajmove ili praznike odnosno turistima interesantne dogadjaje, a svaki grad ima nekoliko takvih u toku godine.
Ozimician

#6900 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 07/05/2025 12:35 Nije tacno da su svi trzni centri zatvoreni nedeljom u Njemackoj.

Imaju Verkaufsoffener Sonntag kada je trgovinama omogucen rad nedeljom, uz neke sajmove ili praznike odnosno turistima interesantne dogadjaje, a svaki grad ima nekoliko takvih u toku godine.
Ovo je 100% tacno, cak i najkrscanskijim dijelovima Njemacke je ovo slucaj i te nedjelje budu ubjedljivo najjace nedjelje u gradu.

A nedjelja kao "porodicni dan" je toliki cliche, posebno u vremenu kada sve manje ima porodica, u Frankfurtu npr. vise od 50% stanovnistva zive kao samci. Koja onda porodica, koja nedjelja. Da se misli na porodicu, onda bi trebalo misliti i kad dijete ima roditeljski, a onima koji nemaju porodicu omoguciti da rade nedjeljom ako to zele.
Locked