drug_profi wrote: ↑07/05/2025 10:18
W0rM wrote: ↑07/05/2025 10:06
drug_profi wrote: ↑07/05/2025 09:40
Pekari, pumpadžije, kladioničarke... isto imaju beneficiran staž?
Zašto je dozvoljeno frizerima, vulkanizerima itd da otvore svoje radnje i nedeljom, a nije malim porodičnim STR?
Ovo zeleno - sad i da hoće da rade - ne smiju.
Turizam ti jedan od bitnijih izvora prihoda i ti zatvoris trgovine nedeljom. Bravo majstore.
Grad i kotlina od pola miliona zitelja ima 24/7 svoje potrebe. Ne moze da nista ne radi jebote. Mora se negdje moci kupiti makar alat, oprema, rezervni djelovi za popravke.
Naravno da imaju ako su nocne smjene u pitanju, svakako da se zakonski to dodatno uredi, kladionice su baska tema i sto se mene tice ne bi trebala ni jedna da postoji, al dok je ovaca da idu tamo bit ce i vune.
Pukne ti guma, i gdje ces? Ne rade prodavnice zaboravio si kupiti nesto da jedes, pa gdje ces nego u pekaru?
Turizam je bitan, ali turista ne dolazi SAMO NEDJELJOM. Cak stavise, doci ce vecina turisticki radnim danom kako se ne bi sudarali s domicilnim stanovnistvom po muzejim i KH spomenicima i mjestima KH spomenika.
Nece biti sve ugaseno nego samo trgovinske djelatnosti, a ako nisi sposoban 6 dana u sedmici da se sjetis da ti treba neki alat ili dio, bolje i ne zasluzujes nego da patis taj 7. A ako ti se slucajno desi taj kvar bas 7i dan... Mehanicari, majstori i ostale zanatlije. uvijek za fine pare i na crno rade nedjeljom a i praznicima
Sav si kontradiktoran. Ko ima beneficirani staž? Radnici u trećoj smjeni?
Kladionice postoje i zašto se ne boriš da ne rade nedeljom kao što se boriš da ti ne radiš nedeljom?
Pukla ti guma? Imaš rezervnu do sutra. Meni pukne ventil, ili izgori sklopka, jel svako domaćinstvo mora imati rezervne u kući?
Zaboravio da kupiš nešto da jedeš? Ako si to zaboravio, šta onda nećeš zaboraviti? Gladuj do sutra ili zamijesi uštipke. Nema brašna? Otiđi u restoran.
Oni moraju da rade da te posluže i nedeljom.
Turisti dolaze radnim danom? A bogati šta je sa vikend turistima kojih ima najviše?
Izmišljate razloge da ne radite. Zabrana rada je budalaština i to je jedina istina. Vlast mora natjerati poslodavce da poštuju ZOR. I onda će svi, od konobara do kladioničarke i pekarice imati zaštićena svoja prava. Pa i ti svakako.
Ima gore dodatak koji si namjerno izostavio gdje pise iduce
svakako da se zakonski to dodatno uredi. Al oke. naucit ces, polahko.
Pa postoje i borim se na svoj nacin, to sto ti nemas sad moju biografiju i uvid u moj zivot i ko sam i sta sam, to je tvoj problem
Sta da ti kazem, ides u extreme. Ali evo jedan skolski primjer, kad nesto zaboravis (u skoli zadaca, na poslu, da ti je radni dan, u saobracaju da ne vezes pojas) obicno to dodje na naplatu u vidu kazne

Naravno da moraju kad nisu obuhvaceni zakonom, to sto ti ne shvatas sta ulazi a sta ne u neradnu nedjelju nije moj problem.
Ne znam koji to turista sebi vikendom ili opcenito kad dodje nesto kuha, ako mu treba vode imaju pumpe i trafike
Na sve ovo ti mogu samo reci - NES NEDJELJOM U SCC

A sto se mene sad izmisljaj i namisljaj sto i kako i sta hoces, ne samo da neces u Federaciji nego uskoro aBd i u manjem BH entitetu...