Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6851 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 06/05/2025 10:57 Ne, "dovesti u red" ovdje znaci "povecati carine, poreze, opljackati gradjane" jer treba platiti sve one savjetnike savjetnikovih savjetnika po ministarstvima i zastupnike po skupstinskim klupama.

Inace je fascinantno kako jedna plejada forumasa svaku pljackasku operaciju vladajucih mafijasa uvijek opravdava istom ublehom "uvodjenje reda", stalno se uvodi neki red a nigdje reda, totalna anarhija u drzavi. No, punjenje budzeta u porastu, cime se trenerkova vladajuca mafija licemjerno i bezobrazno hvali, kao oni su to svojim strucnim potezima uradili, a nikako ne kriminalno povecanje cijena i inflacija koju niko ne pokuava obuzdati jer sto bi, vece cijene veci PDV vise para mafijasima. Narod suti jer narod je degenerik, ko nece da suti bjezi na zapad. A uvijek su tu botine da napisu kako se "uvodi red".
Sa druge strane postavlja se legitimno pitanje je li mi hocemo normalnu drzavu ili necemo?
Je li hocemo drzavu koja ce zmirenjem na sivu ekonomiju cuvati socijalni mir ili drzavu u kojoj se treba platiti da se klati. Ja sam za ovo drugo. Cinjenica jeste da je trenutna vlast dirnula u ustaljene obrasce ponasanja naroda i da bi zbog toga mogla fasovati na narednim izborima. Ali ni nova vlast nece nista od toga ukinuti u vecoj mjeri. Jednostavno prosla su neka vremena i istrosile su se krave muzare koje su cuvale socijalni mir. A spektakl tek slijedi kad EU krene razvlacit macku.

Za savjetnike im prvi ja yebem mrtve ljubi ih Facko, ali nije istina da idu svi nameti u kasu iz kojih se oni placaju, budzet je dokumet u kojem nema more vako more nako. Ako ce dodatni nameti isfinansirati insfrastrukturu, prvi ih pozdravljam, ako ce puniti praznu kasu a da ostaje sve isto, prvi sam protiv toga. Ali zato postoje izbori, zato postoji monitoring vlasti, za to postoje prijave inspekcijama i sve ono ostalo sto je bosnji mrsko, jer se njegov aktivizam svodi na yebavanje bogova na forumu i facebooku.

Porast naplate poreza uz inflaciju je pokazatelj da narod ima odakle da tu inflaciju isprati. Svidjalo se to nekome ili ne, ali to je tako. Iz prazne ne puca.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#6852 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Trappist wrote: 06/05/2025 11:05
dječak sa šibicama wrote: 06/05/2025 10:57 Ne, "dovesti u red" ovdje znaci "povecati carine, poreze, opljackati gradjane" jer treba platiti sve one savjetnike savjetnikovih savjetnika po ministarstvima i zastupnike po skupstinskim klupama.

Inace je fascinantno kako jedna plejada forumasa svaku pljackasku operaciju vladajucih mafijasa uvijek opravdava istom ublehom "uvodjenje reda", stalno se uvodi neki red a nigdje reda, totalna anarhija u drzavi. No, punjenje budzeta u porastu, cime se trenerkova vladajuca mafija licemjerno i bezobrazno hvali, kao oni su to svojim strucnim potezima uradili, a nikako ne kriminalno povecanje cijena i inflacija koju niko ne pokuava obuzdati jer sto bi, vece cijene veci PDV vise para mafijasima. Narod suti jer narod je degenerik, ko nece da suti bjezi na zapad. A uvijek su tu botine da napisu kako se "uvodi red".
:thumbup:
Glavna im je prica najmanji porez na dobit (što je svakako totalna neistina) treba ga duplo dici. Kakve gluposti se sve pisu
Porez na dobit je relativno mal i tako treba da ostane. Trenutno sam protiv vladajuce koalicije, ali svakako da je sad pored uvodjenja placene pauze dobar potez i neradna nedjelja.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6853 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

ovo je uobicajeni argument onih koji su protiv bilo kakvog napretka. Uvijek kad ne znas sta reci, nemas argumenta obavezno ide "oni uzimaju sebi pare".
Laplace

#6854 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Hakiz wrote: 18/04/2025 15:37
elcaliente wrote: 18/04/2025 14:50
kakaljin wrote: 18/04/2025 14:43

Ne znam kako je kod drugih, ja manje trosim na uobicajene stvari ali sam povecao potrosnju na kupovinu online i odlaskom nedeljom u objekte kojei rade i tamo ostavljam novac umjesto da ostavljam u najblizi objekat ggdsje ce bolje biti i meni i onome koji prodaje.

A radnim danima kada ngedje kupujem skoro svaki radnik kuka za neradnu nedelju jer sada nemoze slobodan dan iskoristiti nizasta drugo vec da sjedi kuci ili proseta, ne moze nista zavrsiti jer je preumoran ostalim danima da bilos ta uradi, a ako mora onda uzima neplacen dan ili ostavara bolovanje da zavrsi sta mu treba.
Ali ipak trosis, znaci potrosnja je tu. Eh sada kupio gumene bombone ili otisao na kolac, drzava uzima pdv i novac je u opticaju.
Pa zar nemaju radnici dva dana slobodno u sedmici?
40-45 se radi.
Nemaju. Radnja koja radi od 8 do 21 ima dvije smjene po 6,5 sati. Na 6 dana to je 39,5 sati.

Ni jedna radnja ne radi 16 sati dnevno da radnici rade 8 sati, pa da imaju 40 sati u 5 dana. Niti je radila ikada. Prodavnice dnevno rade oko 12 sati, uglavnom, neke sat-dva manje, neke sat-dva više, ali 12 sati je prosjek.

Problem koji je bio u trgovini je da radnici rade 10 dana, 2 sedmice, mjesec bez dana odmora, pa onda imaju jedan dan slobodan.

Ali, to se rješsva inspekcijama, ne zabranom rada.

U drugim oblastima ima više kršenja radničkih prava nego u trgovini. Poljoprivreda i ugostiteljstvo (uključujući smještaj, ne samo kafane i restorani) najviše, onda manufaktura (male pekare, male radionice sa nekoliko radnika), građevina, itd. Tu ima čak i robovskih odnosa, puno je gore nego u trgovini. Ali, to vladu FBiH ne interesuje. Jer joj nije cilj zaštita radnika.
Zar to ne bi bio samo rad sa kupcima? A šta je sa time da bi radnici trebali doći bar 15 minuta do pola sata ranije, da se upale računari, očisti u radnji (ako štaima za čišćenje), pregledaju radnja/rafovi itd.? Zar ne bi trebali ostati bar pola sata posoije zatvaranja da svedu račune, zatvore kase, opet očiste itsl.? I to bi se trebalo računati u radno vrijeme, valjda.
nivla

#6855 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nivla »

ove tvrdnje od 6,5 h na 6 dana su netacne, to je tako u papirima a u praksi je to 8-10h 6 dana trenutno
evo smeta ovim iz udruzenja placena pauza, a ne smeta im sto prijave 6.5h a radnik radi 8-10h bez pauze

https://www.klix.ba/biznis/privreda/udr ... /250506115
dječak sa šibicama

#6856 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Image

Uvodjenje reda :bih:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6857 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

dječak sa šibicama wrote: 06/05/2025 17:48 Image

Al ovo je za bolje svih nas.... :lol:
Edin H.

#6858 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

konektovan wrote: 06/05/2025 19:53

Al ovo je za bolje svih nas.... :lol:
Bravo :thumbup:
Trappist

#6859 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

"sav dodatni novac u budžet ide u infrastrukturne projekte"

:bih:
dječak sa šibicama

#6860 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Image

ponuda na Petrol pumpama u Dezeli
Hakiz

#6861 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Zašto se ne vide slike?

Vjerovatno moj browser tako setovan.
HelaS

#6862 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 06/05/2025 22:14 Zašto se ne vide slike?

Ne gledaj, Hakiz, srce će te... golotinju je postavio
Hakiz

#6863 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 06/05/2025 22:27
Hakiz wrote: 06/05/2025 22:14 Zašto se ne vide slike?

Ne gledaj, Hakiz, srce će te... golotinju je postavio
Nemam ja srce. Ni dušu.
drug_profi

#6864 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

A jel ovo znači da na budućim odmorištima na autocesti neće smjeti biti restoran uz pumpu u istom objektu?
Mislim, ko im ovo smišlja da mi je znati. Kladim se da je neki lik koji se razumije u knjige i brojeve, ali slabo u biznis koji donosi te brojeve.
bude

#6865 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by bude »

drug_profi wrote: 06/05/2025 22:57 A jel ovo znači da na budućim odmorištima na autocesti neće smjeti biti restoran uz pumpu u istom objektu?
Mislim, ko im ovo smišlja da mi je znati. Kladim se da je neki lik koji se razumije u knjige i brojeve, ali slabo u biznis koji donosi te brojeve.
Doveli su izgleda neke savjetnike iz S.Koreje. Pas im mater
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#6866 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Cherry-Cherry wrote: 06/05/2025 09:17 Ljudi neka smanje vrijeme provedeno na mobitelu i eto im vremena za porodicu..
Ili malo manje besciljnog z guza na guz po SCC-u od ponedeljka ujutru do subote uveče pa će nedeljom svi imati vremena za porodicu ?

Neche valjda kmechati na forumu :mrgreen: ?
drug_profi

#6867 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Koga ba zaista briga za porodice? Zakonodavca sigurno nije.
Zašto nisu zabrinuti za porodice drugih profesija koje rade 24/7?
Ovdje je riječ o štetnom populizmu, a ne o brizi za porodice.
Peacean

#6868 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Peacean »

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević pojasnio je primjenu Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima za obavljanje djelatnosti trgovine u dijelu koji se odnosi na prodaju prehrambenih proizvoda u prostorima benzinskih pumpi
https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-k ... /250507026
W0rM

#6869 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

drug_profi wrote: 07/05/2025 08:43 Koga ba zaista briga za porodice? Zakonodavca sigurno nije.
Vecina IT firmi ne radi nedjelju, vecina Inzinjerskih firmi ne radi nedjelju, prodajni saloni svih vrsta vecinom ne rade nedjeljom, svaka iole ozbiljnija firma ne radi nedjeljom.
Profesije koje rade 24/7 (policija, hitna, vatrogasci, vozaci gradskog prevoza) su apsolutno nuzni a i zato imaju beneficirani staz i pogodnosti/nadoknade koje s tim dolaze.

Nakon svega, naravno, za neke ce ovo ostati i dalje - populizam... Je li populizam sad i pauza sto se racuna u radno vrijeme ili ne treba ni to?
Mea_parvitas

#6870 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mea_parvitas »

Normalno da pauza ne treba ulaziti u radno vrijeme. Cisti populizam kao i neradna nedjelja.
kakaljin

#6871 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

W0rM wrote: 07/05/2025 08:55
drug_profi wrote: 07/05/2025 08:43 Koga ba zaista briga za porodice? Zakonodavca sigurno nije.
Vecina IT firmi ne radi nedjelju, vecina Inzinjerskih firmi ne radi nedjelju, prodajni saloni svih vrsta vecinom ne rade nedjeljom, svaka iole ozbiljnija firma ne radi nedjeljom.
Profesije koje rade 24/7 (policija, hitna, vatrogasci, vozaci gradskog prevoza) su apsolutno nuzni a i zato imaju beneficirani staz i pogodnosti/nadoknade koje s tim dolaze.

Nakon svega, naravno, za neke ce ovo ostati i dalje - populizam... Je li populizam sad i pauza sto se racuna u radno vrijeme ili ne treba ni to?
Neradna nedelja jeste populizam, jer nije na cijeloj teritoriji BiH i nisu sve djelatnosti zastupljene ako se ganja ravnopravnost da su svi jednaki.

Pauza u toku radnog vremena nije populizam i to su napokon rijesili da pauza ulazi u radno vrijeme. Da ne odlucuje vise poslodavac kako on zeli.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6872 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Evo ja hocu auto otic pogledat, prc milojka ne rade vikendom.
drug_profi wrote: 06/05/2025 22:57 A jel ovo znači da na budućim odmorištima na autocesti neće smjeti biti restoran uz pumpu u istom objektu?
Ne znaci.
W0rM

#6873 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

kakaljin wrote: 07/05/2025 09:09
Neradna nedelja jeste populizam, jer nije na cijeloj teritoriji BiH i nisu sve djelatnosti zastupljene ako se ganja ravnopravnost da su svi jednaki.

Pauza u toku radnog vremena nije populizam i to su napokon rijesili da pauza ulazi u radno vrijeme. Da ne odlucuje vise poslodavac kako on zeli.
Uradili bi na cijeloj teritoriji BiH ali tako nasa drzava nazalost ne funkcionise, treba li vazda cekati drugi entitet da se smiluje da bi se nesto uradilo u F BiH?
Nisu ni svim uposlenicima u javnom sektoru plate iste za istu funkciju u 2 grada, o kantonima i entitetima da ne pricam niti je ekonomija 2 grada ista.
Takodjer ne mogu biti sve djelatnosti zastupljene, iz X faktora.
W0rM

#6874 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

3jka ima zivotnih fula i mislim da nece vise mandata dobiti u 2026, ali neradna nedjelja i sad placena pauza je zaista nesto pozitivno. I povecanje minimalca bih stavio u ovaj kos, ali tu se slazem s poslodavcima da su nameti fiskalni a pogotovo parafiskalni zaista i visoki a i komplikovani za ispratiti.
kakaljin

#6875 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

W0rM wrote: 07/05/2025 09:18
kakaljin wrote: 07/05/2025 09:09

Uradili bi na cijeloj teritoriji BiH ali tako nasa drzava nazalost ne funkcionise, treba li vazda cekati drugi entitet da se smiluje da bi se nesto uradilo u F BiH?
Nisu ni svim uposlenicima u javnom sektoru plate iste za istu funkciju u 2 grada, o kantonima i entitetima da ne pricam niti je ekonomija 2 grada ista.
Takodjer ne mogu biti sve djelatnosti zastupljene, iz X faktora.
Drazava je jedna i ne moze radnik imati drugacija prava na jednom dijelu drzave u odnosu na drugi dio drzave.

Kako misis da bude ista plata u razlicitim dijelovima drzave za isti posao ako trosak zivota nije isti na svakom dijelu drzave.

Onda hajmo se svi preseliti u dio drzave gdje je najmanji trosak zivota a da primamo najvecu platu.

Uzmi primjer cijenu kafe u SArajevu i ostalim dijelovima BiH, jeli i u drugim gradovima cijena Kafe preko 3 KM u svakom kaficu.
Locked