Pa i Braca Grim imaju poentu u svojim bajkama. Niko ne kaze da su tri prasica istinita prica, ali je poenta da se djeca nauce kako nepoznatim ne treba otvarati vrata. Poenta je takodjer da su to price za DJECU. No kad su religije u pitanju ta djeca nerijetko uzmu sebi za pravo da kontrolisu druge ljude i kako ce oni zivjeti. Mnogi buklvano shvate te price i onda prave razna pravila sa kojima se drugi ne slazu pa onda ratuju. Pa onda neko kaze ja se osjecam ugodnije sa osobom istog spola a ovi mu kazu: ne ne. Treba te kamenovati ili baciti sa najvise stijene.toska wrote: ↑03/05/2025 20:20 Evoluciju religije više uglavnom ne poriču već tvrde da je vođena bozijom voljom, a čovjeku data i duša kao posebnom slučaju.
Ta tvoja planeta... našli plin za koji mi znamo da ga proizvode samo alge i eto, bum, otkrili život.
Možda te plinove stvara još nešto što mi ne znamo.
Sve I da postoji život na toj planeti, inteligentan, to ne mijenja ništa, stvoreni kao i mi.
Ti slonovi su vjerovatno metafora vojnog poraza nekim čudnim okolnostima, puno je takvih priča, bitna je poenta.
Svemir i mi, mašta može svašta.
Poenta je da nema poente, cim svako moze uzeti svoju poentu. A moze je uzeti zato sto je kompletna knjiga napisana u nekim generalnim terminima koje se mogu tumaciti i ovako i onako.