Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
toska

#5001 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

belfy wrote: 03/05/2025 10:57
MehmedPasaMoric wrote: 03/05/2025 10:52 Ne znam s kojim pravom vjernici pitaju za primjere i materijalne dokaze kad ni sami nemaju nikakav dokaz za ono u sta vjeruju. Sta kao ako pokazem primjer gdje je iz energije nastala materija, automatski ce svi vjernici postati ateisti? Taj primjer bi zavrsio kao i svaki drugi primjer, gdje bi vi pod mikroskopom analizirali Kuran i Bibliju dok ne nadjete neku recenicu koja van konteksta, izdaleka i nejasno nagovjestava da je moguce da materija nastane iz energije i onda bi to koristili kao argument da je bog svemoguc. Gubljenje vremena
i ti pogresno citas. ovdje i jeste tvrdnja vjernika da iz energije moze postati materija, sto nije tacno. doduse, ako zelis da dokazes tu tezu onda vas je trojica da radite na istoj. @toska, @apsidejzi i ti. imate moju podrsku sva trojica. :kakoste:

misljenja sam da bi se sa takvim timom zaista moglo napraviti nesto revolucionarno i da se nadjete "na sredini". :mrgreen:
4 citiranja, evo me ko Dr. Ramo 8-)

Sta je sad tema? Fizika i kosmologija ili vjere i religije?

Ne mogu opet na PC, ali CERN je imao neke uspjehe u stvaranju materije iz energije, naravno, na mikro novo.
To je onako, pričamo o postanku svijeta kada materije nije bilo.
teodati

#5002 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

MehmedPasaMoric wrote: 03/05/2025 10:52 Ne znam s kojim pravom vjernici pitaju za primjere i materijalne dokaze kad ni sami nemaju nikakav dokaz za ono u sta vjeruju. Sta kao ako pokazem primjer gdje je iz energije nastala materija, automatski ce svi vjernici postati ateisti? Taj primjer bi zavrsio kao i svaki drugi primjer, gdje bi vi pod mikroskopom analizirali Kuran i Bibliju dok ne nadjete neku recenicu koja van konteksta, izdaleka i nejasno nagovjestava da je moguce da materija nastane iz energije i onda bi to koristili kao argument da je bog svemoguc. Gubljenje vremena
Energija ima svoj uzrok, isto kao i sam prostor i vrijeme, e kada to dokažeš kako je to nastalo i zašto postoji, možeš reći da si tek počeo nešto ozbiljno objašnjavati, ovako, je to mlaćenje prazne slame, samo kažem. 8)
apsidejzi

#5003 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 03/05/2025 15:58
apsidejzi wrote: 01/05/2025 21:05
teodati wrote: 30/04/2025 16:49

Bio bi u pravu kada bi recimo naša ruka ili noga sama izrasla bez DNK programa, ali nije tako, znači što god nauka ima (prvo naše ljudsko tijelo), zatim bilo kakve rezultate, sve to dolazi od mozga, koji je opet po DNK nastao, to su činjenice.

Zatim, materijal koji postoji za bilo što na Zemlji, nije sam od sebe nastao, a niti je sam odlučio gdje će nastati, isto tako ni zvijezde ni planete nisu same od sebe nastale, isto kao ni materija, neki to nikako da shvate, a ne treba nam netko tko to zna napraviti, jel, čudan i sasvim pogrešan zaključak.

I da, ima nauka teorije o postanku svemira i života ali ne i znanje, jer još ništa što postoji nije objasnila kako to postoji, a onda je to samo nečije mišljenje ili vjerovanje, čime se u ničemu ne razlikuje od bilo koje religije, sve jasno, ali kako kome, e da! :)
Ali jeste. Tvoj problem je sto ti ove stvari gledas u proslosti. Materijal nije nastao. Materijal nastaje. Non stop. Sad imas neku zvijezdu koja eksplodirava na nebu i pravi isti ovaj materijal od kojeg smo mi gradjeni. Nas materijal koji nas cini je nastao prije 5 milijardi godina od zvijezde koja je tada eksplodirala, ali to nije kraj procesa. To je samo jedna eksplozija od mnogih. Uzmi teleskop i uspmjeri ga na nebo i vidjeces kako nastaje isti ovaj materijal. A ne treba mu nikakav dizajner. Prirodni proces. Atomi hidrogena u nekom random oblaku hidrogena se nakupe zbog gravitacije. Kada ih bude dovoljno mnogo atomi hidrogena ne mogu se oduprijeti i dolazi do eksplozije onih unutra koji se automatski pretvaraju u helijum emitujuci energiju koja pogura iduca dva hidrogena da se pretvore u helij i tako dalje. I dobijes onda nase sunce. Ako pak nema dovoljno atoma hidrogena da pokrenu prvu reakciju onda dobijes npr Jupiter koji je uglavnom hidrogen ali ga nema dovoljno.

Fazon je sto je fizika odgovorila na sva tvoja pitanja ali TI NE ZNAS i onda svoju ignorantnost pripisujes nekom inteligentnom dizajneru. Problem je u tebi. Ti si nepismen. Ti nisi citao fiziku. Ti si taj koji ne zna osnovne prirodne procese. I onda dolazi do necega sto se u psihologiji naziva Dunning Krugerov efekat. Onaj koji ne zna ili malo zna iz neke oblasti, postaje samouvjeren da sve zna iz te oblasti. Samo ti toliko malo znas da ne znas koliko ne znas. I posto imas mali dodir sa neznanjem, mislis da znas mnogo posto ne znas malo. Ali to nije isto. Ti si samo ignorantan. No kad krenes ucit, onda uvidis kako se zapravo povecava tvoje neznanje sa pocevanjem tvog znanja. Tek kad nesto naucis skontas koliko nisi znao i koliko ima toga za nauciti. Tvoje znanje o neznanju se prosirilo. Tvoja svijest o neznanju se prosirila.

Ja vidim iz tvojih pitanja da ti ne znas koliko ne znas o fizici. Sama tvoja konstatacija gdje postavljas pitanje o materijalu koji cini Zemlju, meni govori da ne znas kako taj materijal nastaje. A on nastaje non stop. I sad u ovom trenutku u kojem ovo citas, negdje nastaje taj materijal. I ne treba mu nikakav dizajner, niti visa sila. Samo je bitaj broj atoma hidrogena. Ako ih ima dovoljno dobices ovaj materijal koji ima na zemlji. Ako ih nema dovoljno, dobices planetu koja je bila neuspjesna zvijezda, poput Jupitera. Nikakve potrebe za bogom i kreatorom.
Zašto lažeš ovdje sebi i drugima, ništa fizika nije objasnila kako je bilo što nastalo, za to treba objasniti sve od početka do kraja, a ne negdje od sredine kada već imaš neku energiju ili materiju, tebi logika nije jača strana, a bez ne ne možeš ništa objasniti, kratko i jasno.

Veliš materijal je nastao od neke zvijezde, ajde, a kako je zvijezda nastala, kako je nastao hidrogen, kako je uopće bilo koji atom nastao, i tak dalje, kada na to odgovoriš, pitati ću te kako je to nastalo od čega je zvijezda nastala, i tako sve dok ne dođemo na početak o čemu ni ti a ni fizika pojma nemate.

E tek onda će nešto biti objašnjeno, dotle je fizika i ovo tvoje što pišeš samo puko nabrajanje bez ikakvoga objašnjenja za bilo što, pametnome dosta!
Polako bolan. Polako. Prije 25 godina nismo znali da postoje egzoplanete a neki dan objavise da su otkrili zivot na jednoj sa 99,7% vjerivatnoce. Nauka polako objasnjava korak po korak. I vise objasnjenje nije od sredine kako ti tvrdis, nego haman od samog pocetka. Nejasno je prvih nekoliko nano sekundi. Ako hoces ugurati inteligentnog dizajnera to ti je manevarski prostor. Medjutim, tvoj problem je sto si nepismen kad je fizika u pitanju. Ne znas koliko ne znas i onda lupas da idemo od sredine. Krecemo od prvih nekoliko nano sekundi pa do danas. Punih 13,7 milijardi godina. Sve objasnjeno. Sve razradjeno. Kako nastaje, sta odakle. Koji atom od kojeg. Koja hemijska reakcija. I sve spontano i sve bez ikakve potrebe za inteligentnin dizajnerom.

A objasnice nauka i ovo preostalo. Samo daj malo vremena. Al tebi to nije ni bitno, jer ti si sebi umislio jedno i onda ne zelis da prihvatis da moze biti drugacije. Zato polako. Bas kao sto cekas sa svojom teorijom svega da je objavis, sacekaj malo da i nauka dokaze ove ekstremne situacije. Garant ce te nauka prestici...
Last edited by apsidejzi on 03/05/2025 19:40, edited 1 time in total.
apsidejzi

#5004 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

belfy wrote: 03/05/2025 10:49
apsidejzi wrote: 02/05/2025 18:25
toska wrote: 01/05/2025 21:49 @apsidejzi materija ne nastaje iz have niti je to moguće.
Nastala je od zgusnute energije.
Materija i energija su jedno te isto. E=mc2
ne lupaj gluposti. sa ovim napisanim je jasno da tu formulu ne razumijes nikako. mozda izgleda jednostavno, pa mislis da je razumijes, ali jarane... napisati da su materija i energija jedno te isto te nece oprati ni stotinu nadugo napisanih postova da bi se izvukao. i za to te sugovornici sa druge strane uvijek mogu prozvati. tvoje povrsno poznavanje fizike radi samo protiv tebe drug apsi... evo, matematicki bi vrijedilo i da je m=E/c2 sta bi to po tebi znacilo? kako bi to objasnio?
Nego sta je ako nije jedno te isto? Materija i energija su dvije pojave jednog te istog. I ovo nije apsijeva nego Ajnstajnova recenica.
apsidejzi

#5005 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Da odemo malo od ove energije, mase i sl te da se fokusiram na jedan zanimljivi aspekt vjernicke licnosti. Nije direktno vezano za naslov teme, ali se moze naci analogija i te kako. Naime, ova tema sluzi za diskusiju da li je inteligentni dizajn kreirao sve ovo ili je evoluiralo. Pobornici ID-a su uglavnom vjernici u neku od religija. Ja ovdje donesem s vremena na vrijeme neki link na naucni rad koji potvrdjuje evoluciju ali onda redovno dodje kontra argument u stilu: nauka ne zna sve, nauka ne moze objasniti te detalje i sl.

Ja donesem vijest o otkrivenom zivotu na drugoj planeti sa 99,7% vjerovatnocom, ali se i to kriticki gleda i kao: nije 100% jbg. I onda meni tako naleti na nekoj socijalnoj platformi jedan moj drug vjernik postavi nesto o kuranskoj suri Slon. Nesto pametuje u potpunosti ubjedjen u ispravnost tog stava. I ja onda kontam: on nema nikakav dokaz ni o cemu iz te sure, a ovamo trazi da bude 100% dokazano. Koja razlika!!!? Za one koji ne znaju, bajka koja se spominje u Kur'anu ide ovako: Neki vladar iz Jemena je htio prebaciti trgovinu iz Meke u danasnju Sanu. Napravio je veliku crkvu u nadi da ce vjernici doci u nju. Kada niko nije dosao on je krenuo sa vojskom slonova na Meku da srusi kabu u godini kad se Muhamed rodio. No Allah je poslao jata ptica sa pecenom glinom u kandzama. Te ptice su bacile glinu i spalile vojsku slonova i tako je Allah sacuvao Kabu iako jos nije postojao islam kojeg je donio Muhamed.

Iz citave ove price nista se ne moze dokazati. Zna se koji vladar je bio u Jemenu i iz natpisa se zna da je pravio crkve. Ne zna se koliko, ne zna se gdje, ne zna se jel bila grandiozna. Imamo par zapisa iz Jemena i to je to. Nema nikakvog zapisa iz Bizantijskog ili Perzijskog carstva. Nema nista u zapisima Rimskog carstva. Nista ni u etipijskom carstvu. Cak nema nista unutar islamske literature sto bi dokazalo bilo koji aspekt ove bajke. Nema zapisano ko je gledao bitku, ko je vidio ptice, gdje je bitka bila. Nema cak ni usmenih predaja. Osim imena potencijalnog vladara, nista se ne moze dokazati. Ironicno, ja bih rekao da je 0,3% vjerovatnoca da je ova prica istinita. Taman koliko fali onim 99,7% da mozda nije zivot otkriven na drugoj planeti.

Mislim o cemu ovdje pricamo? Kako mozes vjerovati u bajku koja ima malu vjerovatnocu da je istinita, a nesto sto je gotovo 100% sigurno, sumnjas. Shvatas li ti da je otkriven zivot na drugoj planeti. Taj zivot je takodjer evoluirao. Vidis da nije potreban inteligentni dizajner. Zivot vjerovatno postoji svuda na nebu, samo treba malo vremena da se otkrije a tek smo poceli. Prije 25 godina nismo ni znali da imamo planete osim ovih u Suncevom sistemu. Za 25 godina cemo sigurno pronaci na stotine planeta sa zivotom. Vec smo pronasli jednu.

A ostaje za razmisljanje kako vjernici i pobornici inteligentnog dizajna bez problema vjeruju u bajku o slonovima gdje se nista ne moze dokazati, a ovamo kao: nije to 100% ne vjerujem ja to. Kad bi samo malo kriticki posmatrali svoju religiju vidjeli bi koliko je sve bazirano na njihovom licnom osjecaju koji se bazira na nicemu. Samo zelji da bude to tako. I da ne bude zabune, ovakvih bajki kao ova sa slonom ima u svim religijama. Ova je samo igrom slucaja sluzila kao primjer jer mi je naletina na nekom storiju...
toska

#5006 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Evoluciju religije više uglavnom ne poriču već tvrde da je vođena bozijom voljom, a čovjeku data i duša kao posebnom slučaju.

Ta tvoja planeta... našli plin za koji mi znamo da ga proizvode samo alge i eto, bum, otkrili život.
Možda te plinove stvara još nešto što mi ne znamo.

Sve I da postoji život na toj planeti, inteligentan, to ne mijenja ništa, stvoreni kao i mi.

Ti slonovi su vjerovatno metafora vojnog poraza nekim čudnim okolnostima, puno je takvih priča, bitna je poenta.

Svemir i mi, mašta može svašta.
MehmedPasaMoric

#5007 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by MehmedPasaMoric »

teodati wrote: 03/05/2025 16:03
Energija ima svoj uzrok, isto kao i sam prostor i vrijeme, e kada to dokažeš kako je to nastalo i zašto postoji, možeš reći da si tek počeo nešto ozbiljno objašnjavati, ovako, je to mlaćenje prazne slame, samo kažem. 8)
Pa sta bi ti i kad bih ti dokazao? Dokazano je i mnogo stvari vezano za evoluciju pa nikom nista, vjernici i dalje tjeraju po svom. Darvin je predvidio gdje i kad cemo naici na oblike zivota za koje bukvalno nikad niko nije znao da uopste postoje, i nasli smo ih tacno na tom mjestu i tacno onakve kakvim ih je opisao (sto je btw vece cudo od svih pretpostavljenih relijskih "cuda" tipa Isusovih carlama i Muhamedovog leteceg konjica), i opet nista. Opet vjernici to sve ignorisu i vracaju se na onu staru zasto majmuni i dalje postoje i jel majmunica ikad rodila ljudsku bebu
teodati

#5008 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

MehmedPasaMoric wrote: 03/05/2025 20:37
Pa sta bi ti i kad bih ti dokazao? Dokazano je i mnogo stvari vezano za evoluciju pa nikom nista, vjernici i dalje tjeraju po svom. Darvin je predvidio gdje i kad cemo naici na oblike zivota za koje bukvalno nikad niko nije znao da uopste postoje, i nasli smo ih tacno na tom mjestu i tacno onakve kakvim ih je opisao (sto je btw vece cudo od svih pretpostavljenih relijskih "cuda" tipa Isusovih carlama i Muhamedovog leteceg konjica), i opet nista. Opet vjernici to sve ignorisu i vracaju se na onu staru zasto majmuni i dalje postoje i jel majmunica ikad rodila ljudsku bebu
Jedna je stvar da od jednostavnijih nastaju sve složeniji organizmi, a sasvim drugo kako zbilja sve to nastaje, jer shvaćaš o čemu pričam?

A i u Bibliji piše da su prvo živa bića u vodi nastala, a onda na kopnu, na kraju i čovjek, kako se to moglo znati prije 3000 godina, ajde pogodi.
teodati

#5009 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 03/05/2025 19:01
teodati wrote: 03/05/2025 15:58
apsidejzi wrote: 01/05/2025 21:05
Ali jeste. Tvoj problem je sto ti ove stvari gledas u proslosti. Materijal nije nastao. Materijal nastaje. Non stop. Sad imas neku zvijezdu koja eksplodirava na nebu i pravi isti ovaj materijal od kojeg smo mi gradjeni. Nas materijal koji nas cini je nastao prije 5 milijardi godina od zvijezde koja je tada eksplodirala, ali to nije kraj procesa. To je samo jedna eksplozija od mnogih. Uzmi teleskop i uspmjeri ga na nebo i vidjeces kako nastaje isti ovaj materijal. A ne treba mu nikakav dizajner. Prirodni proces. Atomi hidrogena u nekom random oblaku hidrogena se nakupe zbog gravitacije. Kada ih bude dovoljno mnogo atomi hidrogena ne mogu se oduprijeti i dolazi do eksplozije onih unutra koji se automatski pretvaraju u helijum emitujuci energiju koja pogura iduca dva hidrogena da se pretvore u helij i tako dalje. I dobijes onda nase sunce. Ako pak nema dovoljno atoma hidrogena da pokrenu prvu reakciju onda dobijes npr Jupiter koji je uglavnom hidrogen ali ga nema dovoljno.

Fazon je sto je fizika odgovorila na sva tvoja pitanja ali TI NE ZNAS i onda svoju ignorantnost pripisujes nekom inteligentnom dizajneru. Problem je u tebi. Ti si nepismen. Ti nisi citao fiziku. Ti si taj koji ne zna osnovne prirodne procese. I onda dolazi do necega sto se u psihologiji naziva Dunning Krugerov efekat. Onaj koji ne zna ili malo zna iz neke oblasti, postaje samouvjeren da sve zna iz te oblasti. Samo ti toliko malo znas da ne znas koliko ne znas. I posto imas mali dodir sa neznanjem, mislis da znas mnogo posto ne znas malo. Ali to nije isto. Ti si samo ignorantan. No kad krenes ucit, onda uvidis kako se zapravo povecava tvoje neznanje sa pocevanjem tvog znanja. Tek kad nesto naucis skontas koliko nisi znao i koliko ima toga za nauciti. Tvoje znanje o neznanju se prosirilo. Tvoja svijest o neznanju se prosirila.

Ja vidim iz tvojih pitanja da ti ne znas koliko ne znas o fizici. Sama tvoja konstatacija gdje postavljas pitanje o materijalu koji cini Zemlju, meni govori da ne znas kako taj materijal nastaje. A on nastaje non stop. I sad u ovom trenutku u kojem ovo citas, negdje nastaje taj materijal. I ne treba mu nikakav dizajner, niti visa sila. Samo je bitaj broj atoma hidrogena. Ako ih ima dovoljno dobices ovaj materijal koji ima na zemlji. Ako ih nema dovoljno, dobices planetu koja je bila neuspjesna zvijezda, poput Jupitera. Nikakve potrebe za bogom i kreatorom.
Zašto lažeš ovdje sebi i drugima, ništa fizika nije objasnila kako je bilo što nastalo, za to treba objasniti sve od početka do kraja, a ne negdje od sredine kada već imaš neku energiju ili materiju, tebi logika nije jača strana, a bez ne ne možeš ništa objasniti, kratko i jasno.

Veliš materijal je nastao od neke zvijezde, ajde, a kako je zvijezda nastala, kako je nastao hidrogen, kako je uopće bilo koji atom nastao, i tak dalje, kada na to odgovoriš, pitati ću te kako je to nastalo od čega je zvijezda nastala, i tako sve dok ne dođemo na početak o čemu ni ti a ni fizika pojma nemate.

E tek onda će nešto biti objašnjeno, dotle je fizika i ovo tvoje što pišeš samo puko nabrajanje bez ikakvoga objašnjenja za bilo što, pametnome dosta!
Polako bolan. Polako. Prije 25 godina nismo znali da postoje egzoplanete a neki dan objavise da su otkrili zivot na jednoj sa 99,7% vjerivatnoce. Nauka polako objasnjava korak po korak. I vise objasnjenje nije od sredine kako ti tvrdis, nego haman od samog pocetka. Nejasno je prvih nekoliko nano sekundi. Ako hoces ugurati inteligentnog dizajnera to ti je manevarski prostor. Medjutim, tvoj problem je sto si nepismen kad je fizika u pitanju. Ne znas koliko ne znas i onda lupas da idemo od sredine. Krecemo od prvih nekoliko nano sekundi pa do danas. Punih 13,7 milijardi godina. Sve objasnjeno. Sve razradjeno. Kako nastaje, sta odakle. Koji atom od kojeg. Koja hemijska reakcija. I sve spontano i sve bez ikakve potrebe za inteligentnin dizajnerom.

A objasnice nauka i ovo preostalo. Samo daj malo vremena. Al tebi to nije ni bitno, jer ti si sebi umislio jedno i onda ne zelis da prihvatis da moze biti drugacije. Zato polako. Bas kao sto cekas sa svojom teorijom svega da je objavis, sacekaj malo da i nauka dokaze ove ekstremne situacije. Garant ce te nauka prestici...
Znam sve o teoriji Velikoga praska mnogo više nego ti, a imao sam i razgovor o tome s jednim od naših najboljih fizičara, sa akademikom Vladimirom Paarom, tako da me nemoj učiti o tome, probaj s nekim akademikom o tome razgovarati, reći će ti ono što ja konstantno govorim, da nauka ne zna kako je bilo što nastalo, postoje samo pretpostavke o tome.

Zato je smiješno kada govoriš o nekoliko nano sekundi od navodnog početka, kada nauka nema pojma kako uopće vrijeme nastaje i postoji, a ista je stvar i sa prostorom.

Najbolje što nauka zna reći o tome je da se VJERUJE da su prostor i vrijeme nastali u Velikom prasku, i da je onda sve iz toga nastalo, prvo ovi elementi pa oni, i tak dalje, to nije nikakvo objašnjenje nego vjerovanje, jer nauka vjeruje u to a ne da zna, da zna, znala bi nešto i objasniti, zato ne pričaj laži da je nauka bilo što o postanku objasnila, nije, nema tko, za sada, e da!
teodati

#5010 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

toska wrote: 03/05/2025 20:20 Evoluciju religije više uglavnom ne poriču već tvrde da je vođena bozijom voljom, a čovjeku data i duša kao posebnom slučaju.

Ta tvoja planeta... našli plin za koji mi znamo da ga proizvode samo alge i eto, bum, otkrili život.

Sve I da postoji život na toj planeti, inteligentan, to ne mijenja ništa, stvoreni kao i mi.

Ti slonovi su vjerovatno metafora vojnog poraza nekim čudnim okolnostima, puno je takvih priča, bitna je poenta.

Evolucija da, ali ne sama od sebe, nego vođena DNK programima inteligentnih dizajnera, od jednostavnijih do sve složenijih organizama, a na kraju se došlo do čovjeka.

Kada nešto nastaje od jednostavnog do sve složenijeg, to nije odlika slučaja, nego inteligencije, koja ne može recimo prvo raketu za Mars napraviti, pa tek onda izmisliti kotač, ne ide to tako, naš svijet je razuman i logičan, zato se ide od jednostavnog do sve složenijeg, drugačije nije moguće, garant!
MehmedPasaMoric

#5011 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

teodati wrote: 03/05/2025 21:13

Jedna je stvar da od jednostavnijih nastaju sve složeniji organizmi, a sasvim drugo kako zbilja sve to nastaje, jer shvaćaš o čemu pričam?

A i u Bibliji piše da su prvo živa bića u vodi nastala, a onda na kopnu, na kraju i čovjek, kako se to moglo znati prije 3000 godina, ajde pogodi.
Joj ako ja pocnem navoditi sta sve pise u Bibliji nece na dobro vjeruj mi :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5012 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Truba »

vidim teodati i ovdje vodi boj
ali ne zna u kakvu je crkvu došao molit se
MehmedPasaMoric

#5013 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Teodati je jedan fin i kulturan diskutant, i iako se oko vecine stvari ne slazemo opet je manje toksican od vecine drugih forumskih vjernika. Islamski apologeti su po obicaju najtvrodglaviji i najgori za diskusiju, kako ovde tako i u nekim drugim debatama gdje sam ucestvovao
belfy

#5014 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

toska wrote: 03/05/2025 16:03
belfy wrote: 03/05/2025 10:57
i ti pogresno citas. ovdje i jeste tvrdnja vjernika da iz energije moze postati materija, sto nije tacno. doduse, ako zelis da dokazes tu tezu onda vas je trojica da radite na istoj. @toska, @apsidejzi i ti. imate moju podrsku sva trojica. :kakoste:

misljenja sam da bi se sa takvim timom zaista moglo napraviti nesto revolucionarno i da se nadjete "na sredini". :mrgreen:
4 citiranja, evo me ko Dr. Ramo 8-)

Sta je sad tema? Fizika i kosmologija ili vjere i religije?

Ne mogu opet na PC, ali CERN je imao neke uspjehe u stvaranju materije iz energije, naravno, na mikro novo.
To je onako, pričamo o postanku svijeta kada materije nije bilo.
znaci nula bodova... CERN nikada nije imao tu ulogu, niti je to pokusavao na bilo kojem nivou. samo jos jedan koji nema pojma o cemu prica...

odzdrav drug toska. :kakoste:

P.S. naravno, imas svu slobodu da mi ukazes ako gdje grijesim.
toska

#5015 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Druže @belfy

google:
Has humanity succeeded in creating matter from energy as predicted by relativity?

------------------------------------------

Naše znanje došlo je do limita, kvantna fizika (mehanika) bi bila skok od 7 milja ako je savladamo.
Ali onda bi bilo sve drugačije, neće se moći ignorisati neke stvari.

Da ne bude, šta ti fizičari lupaju, kuju zavjeru, i Ajnštajna su mnogi fizičari ignorisali.
toska

#5016 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Nuklearna lančana reakci oslobađa od 0,1 do manje od 1% energije koju sadrži materija, a znamo moć i tih promila.
Šta da oslobodi 100%

Tu je i problem, za obrnuto, stvaranju tih 100%, potrebna je nezamisliva energija uz sve gubitke.
Hakiz

#5017 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

toska wrote: 03/05/2025 20:20 Evoluciju religije više uglavnom ne poriču već tvrde da je vođena bozijom voljom, a čovjeku data i duša kao posebnom slučaju.

Vidiš, ako (neke) religije više ne poriču evoluciju, da je Zemlja okrugla a ne ravna, da orbitira oko Sunca a ne kako su tvrdile da Sunce orbitira oko Zemlje, ako svaki dan prihvataju sve više nauke i odustaju od onoga za šta su tvrdile da je božija riječ, zar se zaključak sam ne nameće?
Last edited by Hakiz on 04/05/2025 10:19, edited 1 time in total.
Hakiz

#5018 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

MehmedPasaMoric wrote: 03/05/2025 22:34 Teodati je jedan fin i kulturan diskutant, i iako se oko vecine stvari ne slazemo opet je manje toksican od vecine drugih forumskih vjernika. Islamski apologeti su po obicaju najtvrodglaviji i najgori za diskusiju, kako ovde tako i u nekim drugim debatama gdje sam ucestvovao
A, dobro, treba i islamske apologete razumjeti, najmlađa od velikih religija, treba joj dati vremena da stigne starije religije. I djeca su u pubertetu radikalna, svijet im je crno-bijel, vrela krv, odmah bi se tukla, niko ih ne razumije itd.

Strpljenja.
teodati

#5019 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Hakiz wrote: 04/05/2025 10:11

Vidiš, ako (neke) religije više ne poriču evoluciju, da je Zemlja okrugla a ne ravna, da orbitira oko Sunca a ne kako su tvrdile da Sunce orbitira oko Zemlje, ako svaki dan prihvataju sve više nauke i odustaju od onoga za šta su tvrdile da je božija riječ, zar se zaključak sam ne nameće?
Vidim da nisi Bibliju nikada sam ni pročitao ni proučio, nego pričaš što si čuo od drugih što tamo piše, a piše lijepo da je Zemlja okrugla, vidi se kao krug iz svemira, da je obješena o ništa, nema postolje, a isto tvrdi dakle prije 3000 godina ono što i evolucija tvrdi, da su prvo živa bića u vodi nastala, a onda na kopnu, na kraju i čovjek, ne vidim što je tu onda različito s time što nauka danas tvrdi, zaista.

A što se tiče zaustavljanja Sunca, i Mjeseca, ako je netko svemir napravio, nije mu problem bilo koje kretanje zaustaviti, bilo neke zvijezde ili planete, pa i cijeli svemir ako treba i ako se ima tehnologija za to, kein problem, ali to ne znači onda da Sunce orbitira oko Zemlje, nešto takvo uopće u Bibliji ne piše, dapače.
teodati

#5020 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

MehmedPasaMoric wrote: 03/05/2025 21:43
teodati wrote: 03/05/2025 21:13

Joj ako ja pocnem navoditi sta sve pise u Bibliji nece na dobro vjeruj mi :run:
Ma nema problema, samo daj, istina je bitna o nečemu a ne u tko što vjeruje, zato samo raspali, mislim da ne postoji nitko danas tko zna bolje protumačiti Bibliju od mene, ne da se hvalim, ali u to sam se uvjerio tisuće puta, pa mogu i tisuću i prvi put, a ti samo daj, što te muči iz Biblije, slobodno iznesi, pa da vidimo jel to tako, ili je netko krivo shvatio što tamo piše, uvijek se radujem objektivnoj raspravi.
toska

#5021 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Ovdje živo ko na Dodiku.

Kad ćemo natezati hajmo skroz.
Svemir nema centar i svaka pozicija u kojoj se posmatrač nalazi je centar.

Biblija, Kuran nisu naučne knjge već upućuju čovjeka u sta vjerovati, postoji Bog koji sve vidi i zna, postoji nevidljivi svijet, postoji drugi svijet gdje se dobro nagrađuje, loše kažnjava.
E sad, čovjeku to sve treba nacrtati da bi nešto shvatio, a sve "naučne" podatke iznose se usput jer ne ide bez nekih opisa okoline pričati priče.
Pričati tad o evoluciji, da je zemlja okrugla, o nuklearnoj fisiji i fuziji, itd. bi bila ludost i neprihvaćeno od masa, Cuj zemlja okrugla.

Ne zna se ko je gori, vjernici koji u Knjigama traže naučne istine modernog doba ili ateisti koji traže greške.
Zajedno su fulili i go i stadion.
Peacean

#5022 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Peacean »

Teodati u ofanzivi na svim religioznim temama :lol:
MehmedPasaMoric

#5023 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

toska wrote: 04/05/2025 13:38 Ovdje živo ko na Dodiku.

Kad ćemo natezati hajmo skroz.
Svemir nema centar i svaka pozicija u kojoj se posmatrač nalazi je centar.

Biblija, Kuran nisu naučne knjge već upućuju čovjeka u sta vjerovati, postoji Bog koji sve vidi i zna, postoji nevidljivi svijet, postoji drugi svijet gdje se dobro nagrađuje, loše kažnjava.
E sad, čovjeku to sve treba nacrtati da bi nešto shvatio, a sve "naučne" podatke iznose se usput jer ne ide bez nekih opisa okoline pričati priče.
Pričati tad o evoluciji, da je zemlja okrugla, o nuklearnoj fisiji i fuziji, itd. bi bila ludost i neprihvaćeno od masa, Cuj zemlja okrugla.

Ne zna se ko je gori, vjernici koji u Knjigama traže naučne istine modernog doba ili ateisti koji traže greške.
Zajedno su fulili i go i stadion.
Zar ne bi bilo logicnije da bog, svemoguci i milostivi, u svojoj knjizi kaze hej ljudi ima jedna stvar zove se bakterija, evo vam formula za ovu drugu stvar koja se zove pencilin, da ne morate umirati 1900 godina od najobicnijih prehlada i infekcija, dok sami ne skontate sta se desava :lol: Eto zasto je jedna od osnovnih doktrina antitezima ne samo da bog ne postoji, nego da cak i ako postoji, on takav kakav je nije vrijedan ni pomena a kamoli obozavanja
toska

#5024 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Trebao je nas i napitat, da se ne patimo.
apsidejzi

#5025 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

toska wrote: 04/05/2025 14:56 Trebao je nas i napitat, da se ne patimo.
Pa ako pada na tako jednostavnim stvarima kako onda vjerovati da je istina to za nevidljivi svijet, drugi svijet i ostale bajke.
Post Reply