apsidejzi wrote: ↑03/05/2025 19:01
teodati wrote: ↑03/05/2025 15:58
apsidejzi wrote: ↑01/05/2025 21:05
Ali jeste. Tvoj problem je sto ti ove stvari gledas u proslosti. Materijal nije nastao. Materijal nastaje. Non stop. Sad imas neku zvijezdu koja eksplodirava na nebu i pravi isti ovaj materijal od kojeg smo mi gradjeni. Nas materijal koji nas cini je nastao prije 5 milijardi godina od zvijezde koja je tada eksplodirala, ali to nije kraj procesa. To je samo jedna eksplozija od mnogih. Uzmi teleskop i uspmjeri ga na nebo i vidjeces kako nastaje isti ovaj materijal. A ne treba mu nikakav dizajner. Prirodni proces. Atomi hidrogena u nekom random oblaku hidrogena se nakupe zbog gravitacije. Kada ih bude dovoljno mnogo atomi hidrogena ne mogu se oduprijeti i dolazi do eksplozije onih unutra koji se automatski pretvaraju u helijum emitujuci energiju koja pogura iduca dva hidrogena da se pretvore u helij i tako dalje. I dobijes onda nase sunce. Ako pak nema dovoljno atoma hidrogena da pokrenu prvu reakciju onda dobijes npr Jupiter koji je uglavnom hidrogen ali ga nema dovoljno.
Fazon je sto je fizika odgovorila na sva tvoja pitanja ali TI NE ZNAS i onda svoju ignorantnost pripisujes nekom inteligentnom dizajneru. Problem je u tebi. Ti si nepismen. Ti nisi citao fiziku. Ti si taj koji ne zna osnovne prirodne procese. I onda dolazi do necega sto se u psihologiji naziva Dunning Krugerov efekat. Onaj koji ne zna ili malo zna iz neke oblasti, postaje samouvjeren da sve zna iz te oblasti. Samo ti toliko malo znas da ne znas koliko ne znas. I posto imas mali dodir sa neznanjem, mislis da znas mnogo posto ne znas malo. Ali to nije isto. Ti si samo ignorantan. No kad krenes ucit, onda uvidis kako se zapravo povecava tvoje neznanje sa pocevanjem tvog znanja. Tek kad nesto naucis skontas koliko nisi znao i koliko ima toga za nauciti. Tvoje znanje o neznanju se prosirilo. Tvoja svijest o neznanju se prosirila.
Ja vidim iz tvojih pitanja da ti ne znas koliko ne znas o fizici. Sama tvoja konstatacija gdje postavljas pitanje o materijalu koji cini Zemlju, meni govori da ne znas kako taj materijal nastaje. A on nastaje non stop. I sad u ovom trenutku u kojem ovo citas, negdje nastaje taj materijal. I ne treba mu nikakav dizajner, niti visa sila. Samo je bitaj broj atoma hidrogena. Ako ih ima dovoljno dobices ovaj materijal koji ima na zemlji. Ako ih nema dovoljno, dobices planetu koja je bila neuspjesna zvijezda, poput Jupitera. Nikakve potrebe za bogom i kreatorom.
Zašto lažeš ovdje sebi i drugima, ništa fizika nije objasnila kako je bilo što nastalo, za to treba objasniti sve od početka do kraja, a ne negdje od sredine kada već imaš neku energiju ili materiju, tebi logika nije jača strana, a bez ne ne možeš ništa objasniti, kratko i jasno.
Veliš materijal je nastao od neke zvijezde, ajde, a kako je zvijezda nastala, kako je nastao hidrogen, kako je uopće bilo koji atom nastao, i tak dalje, kada na to odgovoriš, pitati ću te kako je to nastalo od čega je zvijezda nastala, i tako sve dok ne dođemo na početak o čemu ni ti a ni fizika pojma nemate.
E tek onda će nešto biti objašnjeno, dotle je fizika i ovo tvoje što pišeš samo puko nabrajanje bez ikakvoga objašnjenja za bilo što, pametnome dosta!
Polako bolan. Polako. Prije 25 godina nismo znali da postoje egzoplanete a neki dan objavise da su otkrili zivot na jednoj sa 99,7% vjerivatnoce. Nauka polako objasnjava korak po korak. I vise objasnjenje nije od sredine kako ti tvrdis, nego haman od samog pocetka. Nejasno je prvih nekoliko nano sekundi. Ako hoces ugurati inteligentnog dizajnera to ti je manevarski prostor. Medjutim, tvoj problem je sto si nepismen kad je fizika u pitanju. Ne znas koliko ne znas i onda lupas da idemo od sredine. Krecemo od prvih nekoliko nano sekundi pa do danas. Punih 13,7 milijardi godina. Sve objasnjeno. Sve razradjeno. Kako nastaje, sta odakle. Koji atom od kojeg. Koja hemijska reakcija. I sve spontano i sve bez ikakve potrebe za inteligentnin dizajnerom.
A objasnice nauka i ovo preostalo. Samo daj malo vremena. Al tebi to nije ni bitno, jer ti si sebi umislio jedno i onda ne zelis da prihvatis da moze biti drugacije. Zato polako. Bas kao sto cekas sa svojom teorijom svega da je objavis, sacekaj malo da i nauka dokaze ove ekstremne situacije. Garant ce te nauka prestici...
Znam sve o teoriji Velikoga praska mnogo više nego ti, a imao sam i razgovor o tome s jednim od naših najboljih fizičara, sa akademikom Vladimirom Paarom, tako da me nemoj učiti o tome, probaj s nekim akademikom o tome razgovarati, reći će ti ono što ja konstantno govorim, da nauka ne zna kako je bilo što nastalo, postoje samo pretpostavke o tome.
Zato je smiješno kada govoriš o nekoliko nano sekundi od navodnog početka, kada nauka nema pojma kako uopće vrijeme nastaje i postoji, a ista je stvar i sa prostorom.
Najbolje što nauka zna reći o tome je da se VJERUJE da su prostor i vrijeme nastali u Velikom prasku, i da je onda sve iz toga nastalo, prvo ovi elementi pa oni, i tak dalje, to nije nikakvo objašnjenje nego vjerovanje, jer nauka vjeruje u to a ne da zna, da zna, znala bi nešto i objasniti, zato ne pričaj laži da je nauka bilo što o postanku objasnila, nije, nema tko, za sada, e da!