SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drndalo

#90151 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

Stoji donekle. Ali ako imas snimak svega, onda se posalje pismeno prijava Policiji, sa snimkom, ne treba nista hitno, a pismeno predano moraju da poduzmu sta moraju. Pa neka rade...
r_faruk

#90152 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by r_faruk »

Jesam... ako je bilo ozbiljno dosli su jako brzo. Ako je nesto sto nije bilo hitno, nacekao sam se.

Definitivno bih podnio prijavu da mi se desila ovakva situacija (u pismenoj formi, naravno).
Ateista

#90153 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Thorgerson wrote: 11/04/2025 20:29
Ateista wrote: 10/04/2025 12:01
Naslovnica wrote: 10/04/2025 09:44 Što se mene tiče, ove kamere za stajališta su super, samo zaista postoji problem kada trebaš nekoga pokupiti/ostaviti.
Ono, samo staneš na 30 sekundi.
Znaaaaam, sada će početi priča 30 po 30, i sve ste u pravu.
Ali evo, recimo u Nedžarićima prema Ilidži, vazda neko nekoga čeka za pick-up.
Znaaaam, neka ga pokupi iza Bitumenke... :lol: :lol: :lol: :lol:
To sam i ja govorio kad su jos onu prvu kod socijalnog postavili, pa osuli paljbu po meni... :-)
Treba omoguciti do nekih 10 sekundi koliko nekome ko te ceka treba da udje u auto i to je to, preko toga da ide kazna, nije ni to problem regulisati onim kamerama.
Ovako ce ili stajati po trakama, ili ce neko ko ide glavnom morati skretati sa ulice na neki parking da nekog pokupi, pa se opet ukljucivati, na tome se moze i 5-10 minuta izgubiti zavisno od guzve, da ne govorim o tome sto se pravi dodatna bespotrebna guzva u manjim ulicama.
Ideja jeste dobra a prvu, parkiranje po stajalistima pravi problem, ali mora se ostaviti mogucnost nekome da stane na par sekundi da neko udje ili izadje.
Ljudi gdje ste vi polagali vozacki. Zaustavljanje, parkiranje na autobuskim stajalistima je zabranjeno. Osim ako nije drugacije oznaceno saobr znakom. A nije.

Dakle, nema 10 sekundi. Nema sekunda. Kraj price. Pusti ba to. Kakva je onda poenta stanemo ti i ja po 10 sekundi u tome nailazi bus, ne moze stati. I? Sta smo dobili? Isto tako, ko ti garantuje da ce to biti 10 sekundi. Kako se mislis ukljuciti u guzvi, zurit ces da izbjegnes kaznu i onda napraviti jos veci belaj. Bjezi.

Moguce da bude stajanja po trakam, ali pazi to je lutrija. Da ti kazes nekome da te ceka i da ces ti stati nasred ceste? Kad krenu auta sa semafora, nema jebene sanse da ces moci sigurno stati nasred trake, ide lancani lagano. Mada, moguce je sve sa nasim ludacima.

Vani toga nema, ili barem nisam vidio te kamere nigdje. Nisam mozda obracao paznju. Ali nema zaustavljanja ba ma stanicama, nema voznje trakom za javni prevoz. Nema i tacka. I niko to ne radi.

Kod nas bi svi da uvedu neke zakone i pravila, ali da se njihov komfor ne poremeti.

Mene prvog ovo dotice. Jer cesto, barem dva tri puta sedmicno nakratko stanem na stajaliste. Nekad to bude 10 sekundi. Nekad 60 sekundi. Pomjerim se uvijek naprijed. Al cesto nas bude vise i autobus ne moze stati. Dakle, evo i ja sam priznajem da to radim. Zasto. Pa jer svi to rade, ono, sta ima veze. E kad sam vani, to i ne pomisljam da uradim zasto? Pa jer niko to ne radi. Sad cu morati kruziti i neka cu. Big deal.

Ne moze. Mi moramo nazalost to ovako rjesiti i nauciti ljude. Kad smo zapustena samoziva stoka. Jebiga.
Licno nisam pratio ima li toga vani, nije ni bitno. Jasno je da je zakon takav, ali ne znaci da se ne moze promijeniti i staviti znak da je dozvoljeno zadrzavanje maksimalno jedna minuta ili tako nesto.
Naravno da se trebamo uciti redu, ali vec sam objasnio koji su benefiti ako je dozvoljeno kratko zaustavljanje da se neko pokupi, da ne ponavljam opet, i mislim da je to puno bitnije nego slijepo drzanje trenutnog zakona, odnosno treba se drzati zakona ali isti treba korigovati u skladu sa realnim potrebama.
irconbih

#90155 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by irconbih »

Image

Znači, Audi ima kuku. Caddy se nekako nabio na tu kuku i ljudi ih pokušavaju rastaviti. Vozikaju se gore dole na proširenju. Pa jedan proba naprijed, drugi nazad, al ne ide. Kako bi ovo nove kamere registrovale?

:sax:
Reglan

#90156 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Reglan »

Ma je li ovo uhapsilo Nedzlu i novog joj momka Murisa :run: :run:
noviclan

#90157 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

irconbih wrote: 15/04/2025 16:32 Image

Znači, Audi ima kuku. Caddy se nekako nabio na tu kuku i ljudi ih pokušavaju rastaviti. Vozikaju se gore dole na proširenju. Pa jedan proba naprijed, drugi nazad, al ne ide. Kako bi ovo nove kamere registrovale?

:lol: saudijcu pisati kaznu za kuku
muha_sa

#90158 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Mrzitelji svega što grad cini gradom :-)

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... inu/585815
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#90159 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

tako i kuci razvaljuju :thumbup:
Hakiz

#90160 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

muha_sa wrote: 15/04/2025 20:56 Mrzitelji svega što grad cini gradom :-)

Tražili smo.
mali_balon

#90161 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Ateista wrote: 15/04/2025 13:04
Ateista wrote: 10/04/2025 12:01

To sam i ja govorio kad su jos onu prvu kod socijalnog postavili, pa osuli paljbu po meni... :-)
Treba omoguciti do nekih 10 sekundi koliko nekome ko te ceka treba da udje u auto i to je to, preko toga da ide kazna, nije ni to problem regulisati onim kamerama.
Ovako ce ili stajati po trakama, ili ce neko ko ide glavnom morati skretati sa ulice na neki parking da nekog pokupi, pa se opet ukljucivati, na tome se moze i 5-10 minuta izgubiti zavisno od guzve, da ne govorim o tome sto se pravi dodatna bespotrebna guzva u manjim ulicama.
Ideja jeste dobra a prvu, parkiranje po stajalistima pravi problem, ali mora se ostaviti mogucnost nekome da stane na par sekundi da neko udje ili izadje.
Ljudi gdje ste vi polagali vozacki. Zaustavljanje, parkiranje na autobuskim stajalistima je zabranjeno. Osim ako nije drugacije oznaceno saobr znakom. A nije.

Dakle, nema 10 sekundi. Nema sekunda. Kraj price. Pusti ba to. Kakva je onda poenta stanemo ti i ja po 10 sekundi u tome nailazi bus, ne moze stati. I? Sta smo dobili? Isto tako, ko ti garantuje da ce to biti 10 sekundi. Kako se mislis ukljuciti u guzvi, zurit ces da izbjegnes kaznu i onda napraviti jos veci belaj. Bjezi.

Moguce da bude stajanja po trakam, ali pazi to je lutrija. Da ti kazes nekome da te ceka i da ces ti stati nasred ceste? Kad krenu auta sa semafora, nema jebene sanse da ces moci sigurno stati nasred trake, ide lancani lagano. Mada, moguce je sve sa nasim ludacima.

Vani toga nema, ili barem nisam vidio te kamere nigdje. Nisam mozda obracao paznju. Ali nema zaustavljanja ba ma stanicama, nema voznje trakom za javni prevoz. Nema i tacka. I niko to ne radi.

Kod nas bi svi da uvedu neke zakone i pravila, ali da se njihov komfor ne poremeti.

Mene prvog ovo dotice. Jer cesto, barem dva tri puta sedmicno nakratko stanem na stajaliste. Nekad to bude 10 sekundi. Nekad 60 sekundi. Pomjerim se uvijek naprijed. Al cesto nas bude vise i autobus ne moze stati. Dakle, evo i ja sam priznajem da to radim. Zasto. Pa jer svi to rade, ono, sta ima veze. E kad sam vani, to i ne pomisljam da uradim zasto? Pa jer niko to ne radi. Sad cu morati kruziti i neka cu. Big deal.

Ne moze. Mi moramo nazalost to ovako rjesiti i nauciti ljude. Kad smo zapustena samoziva stoka. Jebiga.
Licno nisam pratio ima li toga vani, nije ni bitno. Jasno je da je zakon takav, ali ne znaci da se ne moze promijeniti i staviti znak da je dozvoljeno zadrzavanje maksimalno jedna minuta ili tako nesto.
Naravno da se trebamo uciti redu, ali vec sam objasnio koji su benefiti ako je dozvoljeno kratko zaustavljanje da se neko pokupi, da ne ponavljam opet, i mislim da je to puno bitnije nego slijepo drzanje trenutnog zakona, odnosno treba se drzati zakona ali isti treba korigovati u skladu sa realnim potrebama.
ma ja u skladu sa mojim potrebama....... :lol: :lol: :lol: :lol:
legalista sam sve dok se mene ne dotice e kad se mene pocne doticati onda bi da malo korigujemo sta ima veze daj malo fleksibilnosti.....a to sto bus ne moze da stane hajde sta ima veze neka saceka 10sek,brzo cu ja......nek stane u kolovoznoj traci sta fali i on nece dugo samo dok pukupi raju sta fali.....
probaj vani stati pa ces primjetiti :mrgreen: .
Ateista

#90162 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 15/04/2025 22:05
Ateista wrote: 15/04/2025 13:04

ma ja u skladu sa mojim potrebama....... :lol: :lol: :lol: :lol:
legalista sam sve dok se mene ne dotice e kad se mene pocne doticati onda bi da malo korigujemo sta ima veze daj malo fleksibilnosti.....a to sto bus ne moze da stane hajde sta ima veze neka saceka 10sek,brzo cu ja......nek stane u kolovoznoj traci sta fali i on nece dugo samo dok pukupi raju sta fali.....
Ne govorim uopste o svojim potrebama.
noviclan

#90163 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Hakiz wrote: 15/04/2025 21:27

Tražili smo.
To ne instaliraju kamere gospoda, jbg ovdje nalijepio slike iz saobracajki sigurno ce "gradjani" onako saviti ogradu i nadstresnicu
vjeshalica

#90164 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Nije popravljeno ono novo stajaliste na Otoci, veliko staklo smrskano stoji.
Naslovnica

#90165 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Na stranu šaranje i vandalizam, ova inoksna ili već od kojeg je materijala ograda ovih stajališta zaista nije adekvatna, pogotovu sa stanovišta zaštite ljudi koji čekaju na tramvajskoj.
Treba rokati samo armirani beton.
muha_sa

#90166 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Naslovnica wrote: 16/04/2025 07:45

Na stranu šaranje i vandalizam, ova inoksna ili već od kojeg je materijala ograda ovih stajališta zaista nije adekvatna, pogotovu sa stanovišta zaštite ljudi koji čekaju na tramvajskoj.
Inoksne su a trebaju od armiranog betona na sve i jednom stajalištu :-)
shandrprcSA

#90167 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

ma samo one zidove ko sto je na malti
akcija007

#90168 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by akcija007 »

Socijalno sudar 2 auta , nije se drzalo odstojanje
HelaS

#90169 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

akcija007 wrote: 16/04/2025 08:19 Socijalno sudar 2 auta , nije se drzalo odstojanje
Nije autoput da treba držati odstojanje. Sarajevski vozači redovno ne prelaze brzinu 50 čak i na ovakvim dionicama. Prije da je zadnji tipkao mobitel :-)
Logovan

#90170 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Naslovnica wrote: 16/04/2025 07:45

Ma mi bi se potrudili da i armirani beton postane nesiguran za ljude koji čekaju tramvaj.
muha_sa

#90171 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Kad je pocela obnova grada poslije Dejtona osobno sam radio na zavarivanju ograda na tramvajskim stajalištima i pravljenje nastrešnica sa trafikama u stanicama.
To je bilo ljepota za pogledat--al je to bilo prije nego su se ovi vandali rodili--sve živo uništiše :(
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#90172 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

A šta će naše dične "takse" , gdje će kupiti mušterije :mrgreen: ?
Naslovnica

#90173 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Zaliti ih ledenom vodom, možda se rastave?!
1Dante1

#90174 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

irconbih wrote: 15/04/2025 16:32 Kako bi ovo nove kamere registrovale?
Na isti nacin kao sto detektuju vozilo na slepi i njemu pisu kaznu. Sud i pokusaj dokazivati
nepass1

#90175 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Rade li ove kamere uopste, u svrakinom redovno auta parkirana na trolejbuskom stajalistu
Post Reply